Tot zover de samenvatting. Sinds 2020 zijn er aardig wat ontwikkelingen, zo laaien de gevechten tussen Marokko en het Polisario Front sporadisch op. De Polisario verbrak in dat jaar het staakt-het-vuren en sindsdien zijn er meerdere incidenten gemeld, waaronder recente luchtaanvallen van Marokko. Deze aanvallen hebben geleid tot slachtoffers en benadrukken de fragiliteit van de situatie.quote:Het conflict tussen Marokko en de Westelijke Sahara is een complexe en langdurige kwestie die draait om soevereiniteit en onafhankelijkheid. Hier is een samenvatting van de belangrijkste aspecten:
Historische Achtergrond
Koloniale Periode: De Westelijke Sahara, een regio aan de westkust van Afrika, was een Spaanse kolonie tot 1975. Na het vertrek van Spanje ontstond onenigheid over de toekomst van het gebied.
Betrokken Partijen:
Marokko: Claimt het gebied als onderdeel van zijn historische grondgebied.
Polisario Front: Een onafhankelijkheidsbeweging die streeft naar de oprichting van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR).
Mauritanië: Was aanvankelijk betrokken, maar trok zich terug in 1979.
Begin van het conflict:
In 1975 organiseerde Marokko de Groene Mars, waarbij duizenden burgers naar de regio trokken om aanspraak te maken op het gebied. Na de terugtrekking van Spanje werd de Westelijke Sahara verdeeld tussen Marokko en Mauritanië, maar de Polisario verzette zich en begon een guerrillaoorlog.
Belangrijke Ontwikkelingen
Mauritanië: In 1979 gaf Mauritanië zijn aanspraak op, waarna Marokko de controle over het zuidelijke deel overnam.
VN-bemiddeling: Sinds de jaren 1980 probeert de VN een oplossing te vinden. In 1991 werd een staakt-het-vuren bereikt, gekoppeld aan de belofte van een referendum over onafhankelijkheid, dat tot op heden niet heeft plaatsgevonden.
Huidige Situatie:
Marokko controleert ongeveer 80% van de Westelijke Sahara en beschouwt het als een integraal deel van zijn grondgebied. De Polisario beheert een kleiner, dunbevolkt gebied en heeft een regering in ballingschap gevestigd. Er is een zwaar bewaakte muur, gebouwd door Marokko, die de door Marokko gecontroleerde gebieden scheidt van die van de Polisario.
Internationale Dimensie
Steun voor Marokko: Sommige landen, zoals de VS, erkennen Marokko's soevereiniteit over de Westelijke Sahara, met name sinds 2020.
Steun voor de Polisario: Andere landen, zoals Algerije, steunen de Polisario en bieden onderdak aan vluchtelingen en de SADR-regering in ballingschap.
VN en Afrikaanse Unie: De VN blijft pleiten voor een vreedzame oplossing, terwijl de Afrikaanse Unie de SADR als lid erkent.
Huidige Status
Het conflict blijft onopgelost. Regelmatige spanningen en schermutselingen vinden plaats in het gebied.
De bevolking van de Westelijke Sahara, voornamelijk Sahrawi's, blijft verdeeld over loyaliteiten en lijdt onder de impasse. De toekomst van het gebied hangt af van onderhandelingen, internationale druk en de bereidheid van beide partijen om compromissen te sluiten.
ideaal gebied om met behulp van getijdenenergieopwekking ontzilting mogelijk te maken en planten te kweken met zoet waterquote:
Ik vind vooral dat er onnodig veel miljarden naar een gebied zijn gegaan dat nog weinig positiefs heeft gebracht. De focus van Marokko ligt dusdanig op het zuiden, dat de ontwikkeling van bijv. het oosten hierdoor stagneert. Tegelijkertijd snap ik het strategische belang: als er een onafhankelijk staat ten zuiden van Marokko zou komen, dan zou dat niets anders zijn dan een vazalstaat van Algerije (een proxy, zoals Iran Syrie heeft gebruikt). Dit zou de veiligheid van de Marokkaanse staat negatief beïnvloeden en wordt Marokko een geïsoleerd gebied.quote:Op zondag 8 december 2024 22:47 schreef KvanG het volgende:
en wat vind de TS van deze ontwikkelingen?
Gevalletje klok, klepel: Kabylie.quote:Op zondag 8 december 2024 23:34 schreef Mikeytt het volgende:
Marokko kan hun eigen oorspronkelijke Amazight bewoners niet eens menswaardig behandelen.
Algerije heeft al mijn steun hierin
Ik zal de vraag even stellen zoals de meesten het hier zich afvragen:quote:Op maandag 9 december 2024 15:50 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Ik vind vooral dat er onnodig veel miljarden naar een gebied zijn gegaan dat nog weinig positiefs heeft gebracht. De focus van Marokko ligt dusdanig op het zuiden, dat de ontwikkeling van bijv. het oosten hierdoor stagneert. Tegelijkertijd snap ik het strategische belang: als er een onafhankelijk staat ten zuiden van Marokko zou komen, dan zou dat niets anders zijn dan een vazalstaat van Algerije (een proxy, zoals Iran Syrie heeft gebruikt). Dit zou de veiligheid van de Marokkaanse staat negatief beïnvloeden en wordt Marokko een geïsoleerd gebied.
De ontwikkeling dat steeds meer landen in ieder geval een keuze maken (of dat nu rechtsom of linksom is) vind ik in ieder geval wel mooi. De status quo is op de lange termijn niet houdbaar namelijk.
Ik gun de Sahrawi's een onafhankelijke staat, maar dan wel echt onafhankelijk. Zoals gezegd: geen halve vazal van Algerije. Tegelijkertijd kan ik je nu al zeggen dat Marokko dat niet gaat toestaan, niet zonder slag of stoot in ieder geval.quote:Op maandag 9 december 2024 15:57 schreef Mutsaers__78 het volgende:
[..]
Ik zal de vraag even stellen zoals de meesten het hier zich afvragen:
vind jij dat Marokko terecht de Westelijke Sahara bezet of dient de WS een eigen staat te krijgen?
En onafhankelijk van Algerije gaat ook niet lukken, want ook dit land is het gewoon te doen om WS in te lijven (maar dan als volledige vazalstaat). Het zijn gewoon 2 honden die vechten om het been.quote:Op maandag 9 december 2024 15:59 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Ik gun de Sahrawi's een onafhankelijke staat, maar dan wel echt onafhankelijk. Zoals gezegd: geen halve vazal van Algerije. Tegelijkertijd kan ik je nu al zeggen dat Marokko dat niet gaat toestaan, niet zonder slag of stoot in ieder geval.
Velen zijn statenloos, meesten zitten in Tindouf. Ze krijgen wel hulp maar zeer beperkt. Gebied waar ze zitten is ook niet het meest toegankelijk. Algerije doet ook bewust geen moeite om ze echt op te nemen.quote:Op dinsdag 10 december 2024 11:50 schreef theunderdog het volgende:
Ik heb hier echt 0 kennis over. Hoe erg is de situatie van de Sahrawi-vluchtelingen?
Gewoon een trolletje met een vermoeiende act, die kan je het beste negeren.quote:Op maandag 9 december 2024 15:54 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Gevalletje klok, klepel: Kabylie.
Erkenning Tamazight - Marokko: 2011, Algerije 2016.
.
Als je er echt niets vanaf weet kan je beter niets zeggen .
Maar ze leven wel gewoon hun leven? of? beetje zoals Gaza voor 7 oktober 2023?quote:Op woensdag 11 december 2024 19:04 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Velen zijn statenloos, meesten zitten in Tindouf. Ze krijgen wel hulp maar zeer beperkt. Gebied waar ze zitten is ook niet het meest toegankelijk. Algerije doet ook bewust geen moeite om ze echt op te nemen.
Ze zullen wel hun leven moeten leven lijkt me. De omstandigheden in Tindouf kan je niet vergelijken met Gaza. De kampen waar Sahrawi's zitten, zijn aan de rand van de 'stad' (65000 inwoners). Er is geen infrastructuur. Is gewoon woestijn.quote:Op donderdag 12 december 2024 10:32 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Maar ze leven wel gewoon hun leven? of? beetje zoals Gaza voor 7 oktober 2023?
Ja nee. Ik bedoel ook geen exacte vergelijking. Meer qua leefomstandigheden.quote:Op donderdag 12 december 2024 16:01 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Ze zullen wel hun leven moeten leven lijkt me. De omstandigheden in Tindouf kan je niet vergelijken met Gaza. De kampen waar Sahrawi's zitten, zijn aan de rand van de 'stad' (65000 inwoners). Er is geen infrastructuur. Is gewoon woestijn.
Waarom wordt die zeer vervelende troll niet een vakantie gegeven?quote:Op woensdag 11 december 2024 19:09 schreef Flitsbezorger het volgende:
[..]
Gewoon een trolletje met een vermoeiende act, die kan je het beste negeren.
Dat beeld klopt wel, alhoewel de diplomatieke banden tussen het westen en Marokko weinig beinvloed worden door het al of geen banden hebben met Israel. De wapenwedloop is niet iets nieuws, maar al decennialang aan de gang. Algerije koopt vooral Russisch en Chinees wapentuig en Marokko leunt op Westers gereedschap. Beetje een Koude Oorlog in het klein. De grens tussen de twee landen zit ook potdicht.quote:Op vrijdag 13 december 2024 17:04 schreef KareldeStoute het volgende:
Begreep van een collega vandaag ook dat er ook iets van een wapenwedloop gaande is tussen Marokko en Algerije. Een mogelijk conflict met Algerije zag hij dan ook haast als grootste bedreiging voor de stabiliteit van Marokko. Waarbij Algerije door de verkoop van gas veel te besteden heeft en Marokko dan weer meer steun uit het westen heeft (o.a. vanwege vrij groede banden met Israël), klopt dat beeld een beetje?
Daarvoor was er al een hoop veranderd. De Arabieren en de Islam en de Ottomanen kwamen er voor Frankrijk en Spanje. De laatste tot Algerije dan.quote:Op donderdag 2 januari 2025 00:18 schreef Chadi het volgende:
Het is oorspronkelijk amazigh gebied tot Tripoli. Dat het westen daar in Afrika grenzen heeft getrokken is best jammer.
Die hadden geen harde grenzen getrokken.quote:Op donderdag 2 januari 2025 01:00 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Daarvoor was er al een hoop veranderd. De Arabieren en de Islam en de Ottomanen kwamen er voor Frankrijk en Spanje. De laatste tot Algerije dan.
Dat is waar echter wel al voor demografische veranderingen gezorgd. Daarnaast is het ook te makkelijk om alles op het Westen af te schuiven.quote:Op donderdag 2 januari 2025 11:43 schreef Chadi het volgende:
[..]
Die hadden geen harde grenzen getrokken.
Dit heeft met de opdeling van Marokko te maken. Tussen Frankrijk en Spanje. Daar hebben de Arabieren tig jaar terug weinig mee te maken gehad. Hun invloed is vooral religieus en deels cultureel van aard geweest. Het overgrote deel van Marokko is namelijk, ondanks de invloeden, gewoon nog Amazigh en geen Arabier.quote:Op donderdag 2 januari 2025 11:52 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Dat is waar echter wel al voor demografische veranderingen gezorgd. Daarnaast is het ook te makkelijk om alles op het Westen af te schuiven.
Uiteindelijk zouden er hoe dan ook grenzen opgesteld gaan worden want ook landen die allang niet meer gekoloniseerd zijn of dat nooit zijn geweest hebben hun grenzen bepaald, veelal via grensconflicten. Denk hierbij aan Zuid-Amerika, China, Ethiopië, Thailand etc. etc.
Grensconflicten zijn er al zo lang als er rijken zijn. De Romeinen hadden ondanks het ontbreken van keiharde grenzen ook altijd gerommel aan hun periferie. Grensconflicten zijn in wezen niks anders dan het menselijk brein dat in een begin en een eind denkt gecombineerd met tribalisme in de vorm van nationalisme.
Even teruggrijpend op deze opmerking. Het aanhalen van diplomatieke banden met Israël heeft toch wel impact gehad. Marokko mag nu F35'jes aanschaffen van de VS, tot grote frustratie van Spanje trouwens.quote:Op vrijdag 13 december 2024 19:16 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Dat beeld klopt wel, alhoewel de diplomatieke banden tussen het westen en Marokko weinig beinvloed worden door het al of geen banden hebben met Israel. De wapenwedloop is niet iets nieuws, maar al decennialang aan de gang. Algerije koopt vooral Russisch en Chinees wapentuig en Marokko leunt op Westers gereedschap. Beetje een Koude Oorlog in het klein. De grens tussen de twee landen zit ook potdicht.
Het klopt dat de Arabieren specifiek met Marokko weinig te maken hebben echter is het een mechanisme dat je ondanks het Westen toch overal ziet terugkomen.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 16:20 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Dit heeft met de opdeling van Marokko te maken. Tussen Frankrijk en Spanje. Daar hebben de Arabieren tig jaar terug weinig mee te maken gehad. Hun invloed is vooral religieus en deels cultureel van aard geweest. Het overgrote deel van Marokko is namelijk, ondanks de invloeden, gewoon nog Amazigh en geen Arabier.
Dit is eigenlijk een vrij recent conflict wat dat betreft - onderdeel van de dekolonisatieperiode. Daar waren gewoonweg Westerse landen bij betrokken. Kunnen we niet mooier maken.
Heel leuk dat je al die andere conflicten erbij haalt. Maar ik heb het specifiek over dit conflict. En dat is toch echt een gevolg van de kolonisatie en daarna de dekolonisatie. Daar waren twee Westerse machten bij betrokken. De Spanjaarden wilden in eerste instantie de WS niet eens opgeven.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 17:35 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Het klopt dat de Arabieren specifiek met Marokko weinig te maken hebben echter is het een mechanisme dat je ondanks het Westen toch overal ziet terugkomen.
In Libië brak direct een stammenstrijd uit daar dat een lappendeken van stammen is. Is het de schuld van het Westen dat die lui elkaar gaan bevechten? Het is het Westen aan te rekenen dat ze Khadaffi hebben verwijderd maar die lui vliegen elkaar naar de keel en Khadaffi regeerde het land met harde hand.
Is het het Westen aan te rekenen dat geweld de enige optie is voor verschillende volkeren in Marokko en Algerije om hun conflict te beslechten?
Saddam wilde de Arabisch sprekende provincies van Iran veroveren. In Egypte zijn de oorspronkelijke bewoners (de Kopten) gemarginaliseerd en hun land afgepakt als gevolg van Arabische veroveringen.
Europa zelf heeft talloze oorlogen nodig gehad om hun grensgebieden te bepalen. Zoals ik al aangaf zijn er in Ethiopië voortdurend conflicten, één daarvan is het conflict waaruit Eritrea is ontstaan. Somaliland. Zoals ik al noemde China en Zuid-Amerika.
Het is vooral de menselijke natuur. Het Westen is niet debet aan de menselijke natuur. Dan zou je het fenomeen an sich niet terugvinden. Het was er al voordat het Westen er was en zal er ook na het Westen nog zijn.
Het is een gevolg van het feit dat mensen geneigd zijn geschillen met geweld op te lossen. Jij hoort bij de groep mensen die graag van alles in de schoenen van het Westen willen schuiven. Het is niet de schuld van het Westen dat twee partijen er niet zonder wapens uit kunnen komen. Dat is los van de discussie of Spanje en Frankrijk ordentelijk hebben gehandeld. Inmiddels is bijna iedereen wel tot het inzicht gekomen dat dat niet zo is.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 21:46 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Heel leuk dat je al die andere conflicten erbij haalt. Maar ik heb het specifiek over dit conflict. En dat is toch echt een gevolg van de kolonisatie en daarna de dekolonisatie. Daar waren twee Westerse machten bij betrokken. De Spanjaarden wilden in eerste instantie de WS niet eens opgeven.
Het heeft niets te maken met bevooroordeelde houding, aangezien ik verder geen verwijten heb tegen het huidige Frankrijk en Spanje - behalve dan dat ze tot op de dag van vandaag hun eigen schendingen van het oorlogsrecht (bijv. gebruik van mosterdgas en andere chemische wapens in de Rif - met gevolgen nog steeds zichtbaar en massale executies (onafhankelijkheidsstrijd Algerije), niet erkennen. Van voorvechters voor rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en mensenrechten mag ik een andere houding verwachten.quote:Op zaterdag 18 januari 2025 21:59 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Het is een gevolg van het feit dat mensen geneigd zijn geschillen met geweld op te lossen. Jij hoort bij de groep mensen die graag van alles in de schoenen van het Westen willen schuiven. Het is niet de schuld van het Westen dat twee partijen er niet zonder wapens uit kunnen komen. Dat is los van de discussie of Spanje en Frankrijk ordentelijk hebben gehandeld. Inmiddels is bijna iedereen wel tot het inzicht gekomen dat dat niet zo is.
Je bevooroordeelde houding leidt tot een vernauwing in je beoordelingsvermogen. Het is een populaire mening om zaken af te schilderen zoals dat gebieden voor Westerse inmenging pais en vree waren en dat het feit dat ze elkaar de kop in slaan vooral door het Westen komt. Vindt gretig aftrek onder beroepsslachtoffers en bepaalde academische groepen, met waarheid heeft het weinig te maken.
Dat staat overigens geheel los van het feit dat Westerse landen soms éénzijdig hele samenlevingen hebben verwoest, zoals bijvoorbeeld bij de Indianen.
Echter wanneer twee groepen met elkaar gaan vechten, ligt de verantwoordelijkheid primair bij die groepen, ongeacht of er een "instigator" is ja of nee. Of zoals eerder gezegd: het is een gevolg van de neiging om conflicten met geweld te beslechten.
Dag mag zeker. Ik ben ook geen bepleiter van het Westen. Zeker je laatste zin geeft de volledige hypocriete houding van Spanje en Frankrijk aan.quote:Op zondag 19 januari 2025 11:11 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Het heeft niets te maken met bevooroordeelde houding, aangezien ik verder geen verwijten heb tegen het huidige Frankrijk en Spanje - behalve dan dat ze tot op de dag van vandaag hun eigen schendingen van het oorlogsrecht (bijv. gebruik van mosterdgas en andere chemische wapens in de Rif - met gevolgen nog steeds zichtbaar en massale executies (onafhankelijkheidsstrijd Algerije), niet erkennen. Van voorvechters voor rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en mensenrechten mag ik een andere houding verwachten.
Ook daar is het Westen niet uniek in. China zal haar vetorecht gebruiken zodra er een conflict met Taiwan komt en Rusland heeft dit ook meerdere keren ingezet. Er is een collectieve verantwoordelijkheid. Ik stel net zo gemakkelijk dat andere landen en volkeren een verantwoordelijkheid hebben om het Westen te laten zien hoe het beter kan. Landen als Rusland hakken bijvoorbeeld graag in op de hypocrisie van het Westen terwijl ze zelf een agressief, expansionistisch, minderheden onderdrukkend koloniaal rijk runnen. China runt een neokoloniaal rijk in Afrika en legt claims op Taiwan, grote stukken zee en delen van India. Turkije, dat graag haar mond vol heeft over het Westen, houdt een groot stuk van Syrië en Cyprus bezet en is eerder trots op haar koloniale verleden waarin ze de Balkan flink overhoop hebben gehaald, een groot slavenrijk hebben gerund en meerdere genocides op hun naam hebben staan. De personificatie van die houding kunnen we zien in bepaalde Turkse users hier, die continu zich afzetten tegen het Westen maar volledig blind hiervoor zijn of de acties van Turkije vergoelijken / genocides ontkennen.quote:Verder gaat het verantwoordelijkheidsvraagstuk wel wat verder dan dat, denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop bepaalde landen bij bepaalde conflicten hun veto-recht gebruiken. En daarmee conflicten bewust in stand houden. Of de toevoer van wapens. Je lijkt nogal wat lange tenen te hebben met betrekking tot het benoemen van de rol van Westerse landen bij dit soort conflicten. Het hunnie doen het ook verhaal gaat hier in mindere mate op, gezien de machtsbalans (en dus ook de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken). Meer macht = meer verantwoordelijkheid.
Nogmaals, het conflict mag wel voortvloeien uit acties, de volken nemen zelf de beslissing hun conflict te beslechten met wapens. Ik zou het ook belachelijk vinden om al het tumult op de Balkan in de schoenen van Turkije te schuiven, ondanks dat de conflicten in de nadagen van het Ottomaanse Rijk intensiveerden. In het geval van Servië en Kosovo ontstond het al bijna 1.000 jaar geleden na veldslagen met het Ottomaanse Rijk. Ondertussen mogen we ook van een Servië verwachten dat ze daar niet meer naar teruggrijpen, juist ook omdat Servië zich in geest verbonden voelt met de multipolaire wereld van Poetin, die zich primair afzet tegen het Westen en een zogenaamd beter model pretendeert te presenteren.quote:Verder heb ik het nergens over de schuldvraag gehad - wel feitelijk benoemd waar dit conflict uit voortvloeit en wie daarbij betrokken waren (en nog steeds zijn). En dat kan je vervelend vinden, maar daar heb ik geen boodschap aan - want dat zijn de feiten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |