Het idee van het forfaitair rendement was juist om het belastingstelsel simpel te houden. Er is nu een complex gedrocht opgetuigd om het daadwerkelijke rendement te belasten waardoor iedereen uitgebreide administratie moet gaan bijhouden. Daarnaast zou je dan belasting moeten betalen over ongerealiseerde rendementen, wat ook niet rechtvaardig is. Liever het huidige systeem waarbij er jaarlijks een fictief rendement wordt bepaald.quote:Raad van State veegt de vloer aan met nieuw plan om vermogens te belasten
De Raad van State is behoorlijk negatief over het voortslepende voorstel om vermogens anders te belasten. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering vindt het nieuwe stelsel te complex voor burgers en te kostbaar voor de Belastingdienst.
Eigenaren van spaargeld, aandelen en verhuurd vastgoed betaalden belasting op basis van een verondersteld rendement: van tevoren werd bedacht hoeveel de bezittingen ongeveer zouden opleveren, en daar moest dan belasting over worden betaald. Dat stelsel moet op de schop.
Een overheid moet namelijk belasting heffen over iemands werkelijke rendement, besloot de Hoge Raad in 2021. Omdat de werkelijke opbrengst de afgelopen jaren door de lage rentes vaak lager was dan gedacht, moest de overheid spaarders terugbetalen wat zij te veel aan belasting hadden betaald.
Maar het wetsvoorstel voor een nieuwe spaartaks kan niet op de goedkeuring van de Raad van State rekenen. Het adviesorgaan ziet het liefst dat het plan opnieuw wordt bezien, staat in het maandag verschenen advies.
Te complex en te kostbaar
Het wetsvoorstel heeft "ingrijpende gevolgen" voor burgers en de Belastingdienst, waarschuwt de Raad van State. Het stelsel wordt "veel complexer" dan het huidige en doet een groot beroep op het "doenvermogen" van 1,6 miljoen belastingplichtigen. Zij moeten zelf bijhouden uit welke categorieën (bijvoorbeeld spaargeld, aandelen en vastgoed) hun vermogen bestaat.
Daarnaast zou de Belastingdienst met 900 fte moeten uitbreiden om dit nieuwe plan uit te kunnen voeren. Dat lijkt de Raad van State kostbaar en op korte termijn onhaalbaar.
Verder wil het kabinet de nieuwe box 3-belasting zo inrichten dat deze net zoveel opbrengt voor de staatskas als de oude. Daar plaatst de Raad van State vraagtekens bij. "Het strikt vasthouden aan dit uitgangspunt belemmert het maken van een zorgvuldige en integrale afweging tussen de verschillende belangen."
https://www.nu.nl/economi(...)ens-te-belasten.html
daadwerkelijk rendement belasten is godsonmogelijkquote:Op maandag 2 december 2024 17:42 schreef RotatoR het volgende:
[..]
Het idee van het forfaitair rendement was juist om het belastingstelsel simpel te houden. Er is nu een complex gedrocht opgetuigd om het daadwerkelijke rendement te belasten waardoor iedereen uitgebreide administratie moet gaan bijhouden. Daarnaast zou je dan belasting moeten betalen over ongerealiseerde rendementen, wat ook niet rechtvaardig is. Liever het huidige systeem waarbij er jaarlijks een fictief rendement wordt bepaald.
Het probleem was dat het een vast rendement van 4% was, wat niet overeenkwam met de werkelijkheid. Nu wordt er als tussenoplossing jaarlijks het fictief rendement bepaald. Op zich vind ik dat een prima middenweg tussen een simpel systeem en eerlijke belastingheffing.quote:Op maandag 2 december 2024 17:45 schreef Tocadisco het volgende:
Maar ja, met dat fictieve rendement werken mag dus niet meer. Nou zou je natuurlijk wel de Vermogenbelasting die we tot 2001 hadden weer uit de mottenballen kunnen halen (de facto kwam dat fictieve rendement ook gewoon op een vermogensbelasting neer) maar dat zie ik een goedrechtse partij als de VVD nog niet zo snel doen.
een fictief rendement is luchtquote:Op maandag 2 december 2024 17:52 schreef RotatoR het volgende:
[..]
Het probleem was dat het een vast rendement van 4% was, wat niet overeenkwam met de werkelijkheid. Nu wordt er als tussenoplossing jaarlijks het fictief rendement bepaald. Op zich vind ik dat een prima middenweg tussen een simpel systeem en eerlijke belastingheffing.
In het plan willen ze wel vastgoed uitsluiten van de vermogensaanwasbelasting.quote:Op maandag 2 december 2024 17:50 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
daadwerkelijk rendement belasten is godsonmogelijk
, dan moet je ook verliezen aftrekbaar maken
dan krijgen we het aftrekbaar onderhoud aan de eigen koopwoning weer terug van de jaren 70 , wat een ramp was dat
dat kan niet dan zijn huurinkomsten dus belastingvrij ?quote:Op maandag 2 december 2024 17:56 schreef RotatoR het volgende:
[..]
In het plan willen ze wel vastgoed uitsluiten van de vermogensaanwasbelasting.
In het artikel van de T. staat het beter uitgelegd:quote:
quote:In het plan dat Van Rij heeft bedacht zit een combinatie van een zogenoemde vermogensaanwas- en vermogenswinstbelasting. Die eerste systematiek geldt voor het gros van het vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, en houdt in dat de fiscus elk jaar belasting afrekent over eventuele groei van dat vermogen. De vermogenswinstbelasting geldt voor onder meer vastgoed en aandelen in start-ups, daarbij hoeft pas afgerekend te worden over de winst als het vastgoed of de aandelen verkocht wordt. Daarbij mogen belastingplichtigen ook nog eventuele verliezen uit slechte jaren verrekenen om in andere jaren minder taks te hoeven aftikken.
Met die combinatie van verschillende systemen en verliesverrekening hoopt het ministerie van Financiën in de buurt te komen van een heffing op het daadwerkelijke rendement dat mensen op hun vermogen maken. Dat was het voornaamste bezwaar van de rechter in de verloren rechtszaken. Maar het maakt de belastingheffing complexer en administratieve rompslomp voor burgers veel groter, stelt de RvS: „Het voorgestelde hybride stelsel leidt tot een forse toename in complexiteit en doet een groot beroep op het doenvermogen.”
https://www.telegraaf.nl/(...)mplexer-voor-burgers
Dat levert een ongeloofelijke puinhoop opquote:Op maandag 2 december 2024 17:57 schreef RotatoR het volgende:
[..]
In het artikel van de T. staat het beter uitgelegd:
[..]
De vermogenswinstbelasting geldt voor onder meer vastgoed en aandelen in start-ups, daarbij hoeft pas afgerekend te worden over de winst als het vastgoed of de aandelen verkocht wordt.
Daarbij mogen belastingplichtigen ook nog eventuele verliezen uit slechte jaren verrekenen om in andere jaren minder taks te hoeven aftikken.
Daarom is iedereen ook bezig met de waarde van bitcoins in euro's om te rekenen.quote:Op maandag 2 december 2024 17:59 schreef achtja het volgende:
Het probleem, jullie en de politiek denkt nog in euro's.
De wereld is 1 stap verder, Bitcoin.
Niemand gaat straks zijn Bitcoin verkopen voor euro's. Nu verkoopt iedereen zijn euro's voor Bitcoin.
3x denken, en dan nog 1x denken.
Dat ben jij.. de wereld weet het inmiddels, 1 Bitcoin is 1 Bitcoin en/of een heleboel onzin Euro's. Zolang bedrijven zoals Blokker euro's willen en niet omzetten zal meer dan half Nederland failliet gaan. Juist in Bitcoin en niet in Euro's.quote:Op maandag 2 december 2024 18:00 schreef Confetti het volgende:
[..]
Daarom is iedereen ook bezig met de waarde van bitcoins in euro's om te rekenen.
Een land runnen is wat anders dan gokken met bitcoinsquote:Op maandag 2 december 2024 17:59 schreef achtja het volgende:
Het probleem, jullie en de politiek denkt nog in euro's.
De wereld is 1 stap verder, Bitcoin.
Niemand gaat straks zijn Bitcoin verkopen voor euro's. Nu verkoopt iedereen zijn euro's voor Bitcoin.
3x denken, en dan nog 1x denken.
Als je vermogen onder de grens voor bijstand ligt en je geen inkomsten hebt uit rendementen, zal het nieuwe belastingvoorstel waarschijnlijk geen directe invloed op je uitkering hebben.quote:Op maandag 2 december 2024 18:11 schreef superniger het volgende:
Heeft dit invloed op mijn uitkering/bijstand?
Wat jullie doen is gokken met euro's en het land ter grabbel gooien.quote:Op maandag 2 december 2024 18:21 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Een land runnen is wat anders dan gokken met bitcoins
Hoho, zo makkelijk is de fiscale wereld niet.quote:Op maandag 2 december 2024 19:23 schreef Mortaxx het volgende:
1. Vermogen op 1 januari 2024
2. Vermogen op 31 december 2024
3. x % belasting over het verschil. Plus is betalen. Min is korting
????????
Dat werkt dus nietquote:Op maandag 2 december 2024 19:23 schreef Mortaxx het volgende:
1. Vermogen op 1 januari 2024
2. Vermogen op 31 december 2024
3. x % belasting over het verschil. Plus is betalen. Min is korting
????????
Bij aandelen en vastgoed blijft het fictieve winst. Je moet dan belasting betalen met geld wat je misschien niet eens hebt.quote:Op maandag 2 december 2024 19:23 schreef Mortaxx het volgende:
1. Vermogen op 1 januari 2024
2. Vermogen op 31 december 2024
3. x % belasting over het verschil. Plus is betalen. Min is korting
????????
Ik dacht dat ze zoiiets in Noorwegen hebben, de winst op de olie gaat in een fonds. Wie ervan profiteren is onduidelijk.quote:Op maandag 2 december 2024 18:23 schreef kibo het volgende:
Ik heb een ingenieus plan.
Zoals gezegd zijn individuele rendementen vrijwel onmogelijk te bepalen: Aandelen,vastgoed,spaarrekeningen bij de grootbanken (bejaarden ) , bitcoins etc....
Daarom:
Richt een staatsfonds op wat belegt in een brede mix van bovengenoemde beleggingen (met voldoende expertise uiteraard) , waarin iedereen vrijwillig kan participeren.
Het rendement van dit fonds is bepalend voor het tarief van de belastingaanslag van iedere belastingplichtige.
Diy, prima, maar je betaalt gewoon belasting op jouw vermogen volgens het rendement van dit fonds.
Dan maken we het nog simpeler. Alleen belasting betalen over winst, geen aftrek bij verliesquote:Op maandag 2 december 2024 20:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat werkt dus niet
Je kan intussen vermogen uitgeven en dan heb je minder vermogen, ook al maak je 20% rendement in dat jaar.
1 januari: ¤200.000
10 december: ¤240.000 want 20% winst gemaakt
22 december: auto gekocht
31 december: ¤180.000
Met jouw formule zou je dan ¤20.000 verlies hebben in dat jaar.
En daarom is het nog best complex.
Maar dat is juist niet simpel.quote:Op maandag 2 december 2024 20:17 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Dan maken we het nog simpeler. Alleen belasting betalen over winst, geen aftrek bij verlies
quote:Op maandag 2 december 2024 20:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar dat is juist niet simpel.
Je koopt ETF's en/of aandelen, je verkoopt ETF's en/of aandelen, je stort geld bij, je neemt geld op.
Wat is dan je winst? Het lukt mijn bank nog niet eens om om het goed weer te geven, dus hoe zou ik dat dan moeten berekenen?
En waarom geen aftrek bij verlies? En hoe zit het met beleggingskosten?
Idem voor een vakantiewoning: je steekt er ¤50.000 in voor een verbouwing en het is ¤40.000 meer waard.
Is het dan meer waard? Want eigenlijk heb je ¤10.000 verlies en je hebt er ¤50.000 vermogen voor ingeleverd of je bent er een schuld voor aangegaan..
Reken maar dat ik alle creatieve middelen uit de kast ga halen om zo min mogelijk te betalen
je kijkt alleen naar de waarde van het vermogen op de peildatum. Dus al die individuele transacties doen er niet toequote:Op maandag 2 december 2024 20:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar dat is juist niet simpel.
Je koopt ETF's en/of aandelen, je verkoopt ETF's en/of aandelen, je stort geld bij, je neemt geld op.
Wat is dan je winst? Het lukt mijn bank nog niet eens om om het goed weer te geven, dus hoe zou ik dat dan moeten berekenen?
En waarom geen aftrek bij verlies? En hoe zit het met beleggingskosten?
Idem voor een vakantiewoning: je steekt er ¤50.000 in voor een verbouwing en het is ¤40.000 meer waard.
Is het dan meer waard? Want eigenlijk heb je ¤10.000 verlies en je hebt er ¤50.000 vermogen voor ingeleverd of je bent er een schuld voor aangegaan..
Reken maar dat ik alle creatieve middelen uit de kast ga halen om zo min mogelijk te betalen
Maar je stelt "betalen over winst op vermogen" en dat dus met een "peildatum".quote:Op maandag 2 december 2024 21:05 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
je kijkt alleen naar de waarde van het vermogen op de peildatum. Dus al die individuele transacties doen er niet toe
start 100kquote:Op maandag 2 december 2024 21:07 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Maar je stelt "betalen over winst op vermogen" en dat dus met een "peildatum".
Maar als start met ¤100.000 en ik 20% winst heb en vervolgens ¤20.000 van m'n vermogen uitgeef, wat is dan m'n vermogen op de peildatum?
En wat belast je dan?
Een nieuwe auto telt ook gewoon als vermogen voor de belastingdienst he. Die waarde verdwijnt niet magisch in de lucht als je iets koopt.quote:Op maandag 2 december 2024 21:11 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
[..]
ach dan noemen we het vermogensstijging
Een auto telt niet als vermogen (tenzij een waardevolle klassieker die je als beleggingsobject koopt). Of heb jij je auto wel eens op moeten geven bij de belastingaangifte?quote:Op maandag 2 december 2024 21:14 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Een nieuwe auto telt ook gewoon als vermogen voor de belastingdienst he. Die waarde verdwijnt niet magisch in de lucht als je iets koopt.
Laten we het nog simpeler maken: helemaal afschaffen. Ik heb al belasting betaald over mijn inkomen, dus waarom word ik gestraft omdat ik niet roekeloos met m’n geld omga?quote:Op maandag 2 december 2024 20:17 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
Dan maken we het nog simpeler. Alleen belasting betalen over winst, geen aftrek bij verlies
Ik heb wel winst. Maar dat zie je niet terug in een peildatum.quote:Op maandag 2 december 2024 21:08 schreef Mortaxx het volgende:
[..]
start 100k
1 december 120k
10 december koop je een auto van 20k
31 december 100k
Dan heb je dus geen winst dus betaal je geen vermogenswinstbelasting.
Ik heb de auto, bijvoorbeeld een groene Porsche 911 met wat schade, van een particulier gekocht.quote:Maar je hebt wel btw betaald over die auto dus prima
Ik niet meer iig.quote:Op maandag 2 december 2024 21:26 schreef ikweethetookniet het volgende:
Is er iets wat nog wel werkt na 13 jaar Rutte
Technisch gezien moet je al je vermogen opgeven bij de belastingdienst. Dat niemand dat doet is een tweede natuurlijkquote:Op maandag 2 december 2024 21:24 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Een auto telt niet als vermogen (tenzij een waardevolle klassieker die je als beleggingsobject koopt). Of heb jij je auto wel eens op moeten geven bij de belastingaangifte?
Nee, een auto (als gebruiksvoorwerp, niet een oldtimer als belegging) wordt niet gezien als vermogen en hoef je ook niet op te geven als vermogen voor de belasting.quote:Op maandag 2 december 2024 21:33 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Technisch gezien moet je al je vermogen opgeven bij de belastingdienst. Dat niemand dat doet is een tweede natuurlijk
Nee, je auto is vrijgesteld in box 3.quote:Op maandag 2 december 2024 21:33 schreef TigerXtrm het volgende:
[..]
Technisch gezien moet je al je vermogen opgeven bij de belastingdienst. Dat niemand dat doet is een tweede natuurlijk
De pot is vermogen, dus niet individuele aandelen. Beleggingskosten zijn niet aftrekbaar, noch voor advies, noch bij transactiekosten. Carryback en -forward kan je inderdaad vergeten, ongerealiseerde winsten worden een crime en je kan spelen wat je wil want er is toch geen mankracht om dat tot in den treure te controleren (wel een enigszins pleitbaar standpunt innemen).quote:Op maandag 2 december 2024 20:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
Je koopt ETF's en/of aandelen, je verkoopt ETF's en/of aandelen, je stort geld bij, je neemt geld op.
Wat is dan je winst? Het lukt mijn bank nog niet eens om om het goed weer te geven, dus hoe zou ik dat dan moeten berekenen?
En waarom geen aftrek bij verlies? En hoe zit het met beleggingskosten?
ok ja een soort fictief rendement , slim hequote:Op maandag 2 december 2024 18:23 schreef kibo het volgende:
Ik heb een ingenieus plan.
Zoals gezegd zijn individuele rendementen vrijwel onmogelijk te bepalen: Aandelen,vastgoed,spaarrekeningen bij de grootbanken (bejaarden ) , bitcoins etc....
Daarom:
Richt een staatsfonds op wat belegt in een brede mix van bovengenoemde beleggingen (met voldoende expertise uiteraard) , waarin iedereen vrijwillig kan participeren.
Het rendement van dit fonds is bepalend voor het tarief van de belastingaanslag van iedere belastingplichtige.
Diy, prima, maar je betaalt gewoon belasting op jouw vermogen volgens het rendement van dit fonds.
“Ongerealiseerde winst.” Ik acht ze er nog toe in staat ook. Het is grotendeels bescherming tegen inflatie, geen winst.quote:Op maandag 2 december 2024 21:46 schreef capricia het volgende:
Poging om straks de ongerealiseerde winst op de eigen woning in box 3 te krijgen.
hele boxenstelsel afschaffenquote:Op maandag 2 december 2024 21:50 schreef monkyyy het volgende:
Ik heb een simpele oplossing. Box 3 geeft teveel kopzorgen. Oplossing: Gewoon afschaffen. Box 3 inkomsten zijn circa 1% van de rijksbegroting, belast ergens anders maar ietsje meer om dat gat op te vullen.
Problem solved.
ok, alle gerealiseerde winst wel ??quote:Op maandag 2 december 2024 21:49 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
“Ongerealiseerde winst.” Ik acht ze er nog toe in staat ook. Het is grotendeels bescherming tegen inflatie, geen winst.
De VRH was ook heel lang gewoon 1,2%.quote:Op maandag 2 december 2024 21:50 schreef monkyyy het volgende:
Ik heb een simpele oplossing. Box 3 geeft teveel kopzorgen. Oplossing: Gewoon afschaffen. Box 3 inkomsten zijn circa 1% van de rijksbegroting, belast ergens anders maar ietsje meer om dat gat op te vullen.
Problem solved.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |