Elk jaar sterven er ongeveer 1300 mensen in Nederland voortijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit. Al langer is bekend dat koken op gas schadelijk is voor de luchtkwaliteit, maar nu is voor het eerst aangetoond dat dit daadwerkelijk leidt tot een kortere levensduur.
In heel Europa overlijden bijna 40.000 mensen aan de schadelijke stoffen die in hun longen terechtkomen door gasfornuizen. "Het probleem is veel omvangrijker dan we eerder dachten," zegt hoofdonderzoeker Delgado-Saborit. Volgens de onderzoekers leven mensen in Europa gemiddeld bijna twee jaar korter wanneer ze een gasfornuis gebruiken.
Nederland behoort, samen met landen zoals Italië, Roemenië en Hongarije, tot de landen waar nog veel op gas wordt gekookt. Ongeveer 80.000 mensen in Nederland hebben astma ontwikkeld door het koken op gas.
Onderzoeksinstituut TNO concludeerde een jaar geleden al dat de luchtkwaliteit in keukens met gas aanzienlijk slechter is dan in huishoudens die elektrisch koken. Uit dat onderzoek bleek dat een kwart van de Nederlandse huishoudens die op gas kookten, de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid stikstofdioxide overschreed. Een overmatige blootstelling aan stikstofdioxide wordt volgens onderzoekers in verband gebracht met een verhoogde kans op longkanker. Daarnaast komen er zeer kleine deeltjes fijnstof vrij bij het koken op gas.
Voor TNO-onderzoeker Piet Jacobs zijn deze nieuwe bevindingen dan ook geen verrassing, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal: "Nederland is echt een gasland. We hebben hier gas gevonden en gasleidingen aangelegd." Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens kookt op gas, terwijl in landen als Duitsland en Denemarken bijna iedereen elektrisch kookt. "Eigenlijk is het vreemd dat mensen nog op gas koken, want het is gewoon open vuur zonder afvoer. Je zou ook geen barbecue binnen zetten, maar met koken doen we dat wel omdat we eraan gewend zijn," aldus Jacobs.
Afzuigkap
Volgens TNO is er een belangrijk advies voor degenen die niet kunnen overstappen op elektrisch koken: zet altijd de afzuigkap aan, ook als je alleen water aan het koken bent. Ook dan komen er verbrandingsgassen vrij. Met een afzuigkap kun je die gassen afvoeren.
Het is raadzaam om de afzuigkap op een hoge stand te zetten tijdens het koken, vooral wanneer je voedsel bereidt dat veel rook of damp produceert. Dit helpt niet alleen om de luchtkwaliteit in de keuken te verbeteren, maar vermindert ook de kans op gezondheidsproblemen op de lange termijn.
Bron
NOS / FOK! (herschreven)
Ook bij
The GuardianEn linkje naar het
Spaanse onderzoek Hier te downloaden in Engelstalig
PDF-----------------------
Voel me ook echt een stuk veiliger bij mijn inductiekookplaat
[ Bericht 4% gewijzigd door Jippie op 28-10-2024 19:11:37 ]