Spotify, de grootste muziekstreamingservice van de wereld, is verzand in een ongeorganiseerde chaos. Het platform wordt overpoeld door nepmuziek die onder de naam van bekende bands verschijnt. Tientallen artiesten en muzikanten slaan alarm omdat ze zien dat hun namen verbonden worden aan nummers waar ze helemaal niets mee te maken hebben. ,,Dit gaat nog wel even duren...”Deze met kunstmatige intelligentie (AI) gemaakte liedjes verschijnen op de officiële profielen van tientallen grote metalbands als While She Sleeps en Bury Tomorrow en dat zorgt voor veel verwarring en frustratie onder fans en artiesten. De eerste klachten kwamen circa drie weken geleden op X toen fans ontdekten dat hun favoriete bands plotseling onbekende nummers in hun discografie hadden staan.
Verschillende bands trokken daarop gelijk aan de bel. De Australische metalband Alpha Wolf waarschuwde op hun kanalen: ‘Dit is niet Alpha Wolf. Metalcore (een stroming binnen de metal, red.) is gehackt. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk te verwijderen.’
Waar komt dit vandaan?Het probleem maakt deel uit van een bredere, gecoördineerde poging om AI-muziek onder de namen van bekende bands te publiceren. Het patroon in de liedjes en de bijbehorende artwork wijst op een zorgvuldig geplande actie, mogelijk door een criminele bende. Toch heeft niemand de oplichting opgeëist of de motieven achter deze uploads uitgelegd. Bands zijn het zat en roepen Spotify op om in te grijpen. Ze benadrukken dat deze neptracks niet alleen hun reputatie schaden, maar ook het vertrouwen van hun fans ondermijnen.
Het probleem speelt nu al een aantal weken, maar is nog steeds niet opgelost. Deze vrijdag dook er uit het niets een zogenaamd nieuw album van de band Witchcraft op, maar zij zijn helemaal niet bezig met een nieuwe plaat. Daarnaast duiken de nummers nu zelfs op in de Release Radar, een officiële lijst waarin nieuwe muziek wordt gepromoot. De liedjes komen daardoor in het algoritme terecht en daardoor kun je zelfs zonder dat je er zelf naar zoekt met de liedjes geconfronteerd worden.
Spotify is twee weken geleden door deze site gevraagd om een reactie te geven op de overvloed aan nepmuziek. Een woordvoerder gaf aan navraag te doen, maar daar is geen reactie meer op gekomen.
Dweilen met de kraan openOp het wereldberoemde internetforum Reddit is inmiddels een aparte pagina aangemaakt waar bezoekers de met AI gegenereerde liedjes kunnen aangeven, met als doel om zowel luisteraars als bands te waarschuwen. Veel van deze liedjes worden doorgaans binnen enkele dagen door Spotify offline gehaald. De Zweedse streamingdienst speurt dagelijks naar nepcontent om het platform veilig en stabiel te houden, maar kennelijk is het momenteel dweilen met de kraan open.
‘Het zal nog wel even duren’, tempert de band Ghøstkid de verwachtingen op Instagram. ‘Veel bands hebben dezelfde problemen met dit soort nepreleases. Natuurlijk is het niet een van onze tracks en iedereen werkt aan een oplossing.’ Joel Holmqvist, frontman van de metalcoreband Aviana, wijst op de zwakke punten van Spotify. ‘Spotify heeft een aantal grote gebreken in het verifiëren of het daadwerkelijk de geverifieerde artiest is die het nummer heeft geüpload. Deze persoon zag een maas in de wet en maakt er nu volledig gebruik van’, doelt de muzikant op de dader achter de uploads.
Bands en artiesten, zoals Caliban, Siamese, Fit for an Autopsy, The Devil Wears Prada en While She Sleeps, willen niet langer het slachtoffer zijn van deze ongecontroleerde uploads en roepen Spotify op om strenger toe te zien op wat er onder hun naam verschijnt. ‘Een frauduleuze artiest die zich voordoet als Caliban heeft via een twijfelachtige distributeur een door AI gegenereerd nummer geüpload dat nu zal verschijnen’, waarschuwt de band Caliban op Instagram. ‘Distributeurs en streamingplatforms geven elkaar de schuld, terwijl zelfs grote labels machteloos lijken. Wij werken eraan dit probleem op te lossen.’
Strijd tegen AIVeel muzikanten verzetten zich sterk tegen AI-modellen die liedjes kunnen maken. Ze zijn bang dat door kunstmatige intelligentie hun muziek minder waard wordt. De grootste platenlabels ter wereld hebben inmiddels twee start-ups op het gebied van kunstmatige intelligentie aangeklaagd. Universal Music, Warner Music Group en
Sony Music Entertainment proberen hun intellectuele eigendom te beschermen tegen technologie die mensen in staat stelt om op basis van bestaande nummers muziek te genereren.
Een koepelorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie, de RIAA, spande deze zomer een dubbele rechtszaak aan tegen Suno AI en Uncharted Labs, de ontwikkelaar van Udio AI. Met deze muziekprogramma’s kan iedereen gemakkelijk eigen nummers maken. De klachten richten zich op het feit dat de bedrijven hun AI-modellen onrechtmatig trainen met grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermde muziek. De RIAA eist schadevergoedingen van maximaal 150.000 dollar ‘per geschonden werk’, omgerekend bijna 140.000 euro. Dit zou kunnen oplopen tot mogelijk miljarden dollars.
Eerder dit jaar spraken bekende artiesten en bands als Pearl Jam, Imagine Dragons, Billie Eilish, Stevie Wonder en Nicki Minaj zich uit tegen het ongebreidelde gebruik van AI. Samen met zo’n tweehonderd artiesten ondertekenden zij een open brief van de organisatie Artist Rights Alliance, waarin het ‘roofzuchtige’ gebruik van AI werd veroordeeld.
https://www.ad.nl/binnenl(...)n-wij-niet~abd6a536/Dit gaat straks over bizar groot geld. Terwijl er weinig aan te doen is ben ik bang.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !