quote:Waar het recept vraagt om drie eetlepels olijfolie, is het tegenwoordig misschien verstandiger om het bij twee te houden. Het prijskaartje van een fles olijfolie is voor veel mensen namelijk even schrikken. Een liter kost al gauw bijna 10 euro. "Voor die kwaliteit is dat eigenlijk veel te duur."
- Tekst gaat verder onder de advertentie -
"De prijs van olijfolie spant echt de kroon", zegt voedingsdeskundige Leroy van de Ree van het bekende Instagramaccount Voedingsweetjes. De laatste jaren zijn veel producten in de supermarkt duurder geworden, maar een prijsstijging zoals bij olijfolie is 'echt een uitschieter'.
Bij de Jumbo kost een liter klassieke olijfolie momenteel 9,29 euro, bij de Albert Heijn ben je daar 9,69 euro voor kwijt en bij de Aldi 8,15 euro.
Hoe hard de prijs de afgelopen tijd is gestegen, zie je hier:
De prijsontwikkeling van olijfolie, waarbij 100 (links) geldt als het begin van de meting. Een toename tot 200 betekent dus een verdubbeling van de prijs.
© RTL Nieuws / CBS Statline
De prijsontwikkeling van olijfolie, waarbij 100 (links) geldt als het begin van de meting. Een toename tot 200 betekent dus een verdubbeling van de prijs.
De hoge prijs heeft onder meer te maken met de tegenvallende olijfoogst. Het is in de landen waar olijven worden geoogst, zoals Italië, Griekenland en Spanje, heel droog geweest. "Als het droog is geeft de boom minder olijven, wat zorgt voor een hogere prijs", zegt voedingsdeskundige Van de Ree.
"Al twee jaar op rij zijn er enorme droogtes in Spanje en Italië", zegt olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg. "Spanje is verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldconsumptie. Dus als daar de helft minder opbrengst is, gaat die prijs enorm omhoog."
De hoge prijzen gelden dan ook niet alleen voor Nederland. In Spanje was olijfolie zelfs een tijdje het meest gestolen product in supermarkten. Hoe de Spaanse supermarkten daar toen mee omgingen, zie je in deze video:
En in Italië, waar het volgens Van de Ree 'bijna heilig' is om in olijfolie te bakken, gingen bepaalde restaurants over op goedkopere oliën, omdat goede olijfolie te duur was geworden.
Ook is er wereldwijd steeds meer vraag naar olijfolie, stelt Van de Ree, wat de prijzen ook weer verder omhoogstuwt. "Ik denk dat het ook te maken heeft met dat er meer welvaart is wereldwijd", zegt hij. "De vraag naar kwaliteitsproducten gaat daardoor omhoog."
Kwaliteit verschilt
In supermarkten heb je de keuze tussen klassieke of 'milde' olijfolie, maar je kan ook gaan voor extra vierge olijfolie. Die eerste opties zijn altijd geraffineerd, zegt de olijfoliesommelier. Dat houdt in dat essentiële, gezonde ingrediënten die normaal in olijfolie zitten, ontbreken. "Dan is meer dan 9 euro eigenlijk veel te duur", zegt de sommelier.
Bovendien is extra vierge olijfolie bij supermarkten vaak niet veel duurder dan het minder goede, geraffineerde alternatief. Volgens Van Grinsven-Padberg blijkt daaruit dat de extra vierge olie waarschijnlijk niet van heel goede kwaliteit is. Toch raadt ze wel aan deze te kopen en niet de milde variant. "Je hebt dan voor iets meer geld wel betere kwaliteit om te gebruiken voor alles dat je wil bakken."
Om thuis te testen of je olijfolie van goede kwaliteit is, geeft de sommelier de tip om eraan te ruiken. "Als je gras ruikt, dan kan je er redelijk van uitgaan dat het van goede kwaliteit is."
Goede oogst
Wat de oogst betreft is er wél voorzichtig goed nieuws. De oogst in Spanje lijkt dit jaar een stuk beter te zijn, laat onze correspondent Richard Hogenkamp weten. Op termijn – houd rekening met een paar maanden – kan de prijs dus zomaar weer flink gaan dalen. "Er wordt een middelmatige tot middelmatig hoge oogst verwacht." Alleen heftige hagelbuien of ander noodweer kunnen nog roet in het eten gooien.
Er was dit voorjaar namelijk meer regen en in die periode moeten de olijven de snelste groei doormaken, legt Hogenkamp uit. "Een prijsstijging of -daling zie je altijd het eerst in Spanje", zegt de correspondent. "Dus wat je in Spanje ziet, zie je vertraagd terug in de landen waar naar wordt geëxporteerd, waaronder Nederland."
"Als de oogst wordt zoals verwacht, dan zal de prijs gaan dalen", vervolgt de correspondent. "In november zou je dat dan al in Spanje moeten zien."
Of de supermarkten in Nederland de prijzen dan ook weer verlagen, is volgens voedingsdeskundige Van de Ree nog maar de vraag. "De prijs verhogen is makkelijk. Dan kunnen ze zeggen: het product is duurder geworden. In prijs dalen vinden ze vaak minder leuk om te doen."
Wat doen ze daar met al die oliequote:Spanje is verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldconsumptie.
saffraan?quote:Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Weet je wat ook erg duur is?
Is echt niet lekker met de garnalen. Meestal gebruik ik ook zonnebloemolie, maar met garnalen gebruik ik olijfolie.quote:
Verkopen aan de helft van de wereld.quote:Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef NightH4wk het volgende:
[..]
Wat doen ze daar met al die olie
Zal ik je een geheim vertellen? Het is geen percentage.quote:Op donderdag 15 augustus 2024 18:11 schreef Origami94 het volgende:
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Je ziet aan de linkerzijde indexcijfers en geen percentage. Je kan het percentage er uit afleiden. En je kan zien dat de prijs van olijfolie tussen 2015 en juli 2021 iets minder dan 10% gestegen isquote:Op donderdag 15 augustus 2024 18:11 schreef Origami94 het volgende:
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Een aglio e olio met zonnenbloemolie lijkt me nou niet echt een succes.quote:
Dat moet productie zijnquote:Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef NightH4wk het volgende:
[..]
Wat doen ze daar met al die olie
Wij rekenen 45 euro voor 5 liter, warm geperst, maar niet geraffineerd. Vier jaar geleden was de prijs 25 euro voor 5 liter. Dit is overigens de lokale prijs in Portugal.quote:Op donderdag 15 augustus 2024 19:41 schreef embedguy het volgende:
Is dat ‘oh jee de olijfolie is super duur’ gebeuren niet heel erg overdreven?
Hier in de Coop is hij -in mijn beleving- van 6,5¤ naar 7.5¤ gegaan in ~ 2 jaar tijd voor een liter. Vergelijkbaar met de inflatie. Wat me nogal verbaasde met alle nieuwsberichten die ik voorbij heb zien komen.
Of vergis ik me nou heel erg en kan het helemaal niet waar zijn dat de olie 2 jaar terug 6,5 was?
Enfin, olijfolie is misschien relatief duur geworden tegenover 2 jaar terug maar het is nog steeds super goedkoop, naar mijn mening.
Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven.quote:Op donderdag 15 augustus 2024 19:20 schreef SymbolicFrank het volgende:
Er is nu een heleboel lawaai dat de meeste plantaardige oliën slecht voor je gezondheid zijn. Het is hetzelfde probleem als met de ouderwetse margarines: de olie wordt gewonnen door verhitting en toevoeging van chemicaliën zoals hexeen. En daarna wordt het geraffineerd en heeft het nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke olie.
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders.quote:Op donderdag 15 augustus 2024 23:13 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven.
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam.quote:Op donderdag 15 augustus 2024 23:48 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders.
Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 00:23 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam.
Als je daadwerkelijk een groep proefpersonen zaadolie geeft en die vergelijkt met een groep die een andere vetstof krijgt zie je consequent dat de zaadolie groep het evengoed of beter doet.
Deze link bespreekt 31 studies naar raapzaadolie.
Deksels.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
OlijfolieAls je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Je moet ook niet in olijfolie gaan bakken. Daar heb je betere oliën voor.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
OlijfolieAls je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Ik braad/bak alles in de Croma inderdaad.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 10:33 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Je moet ook niet in olijfolie gaan bakken. Daar heb je betere oliën voor.
Als je punt is dat koudgeperste olie gezonder is dan regulier is dat te verdedigen. Maar jou punt was dat reguliere olie ongezond is. Dat is onzin.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 10:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.
De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al.
De olie van onze eigen olijven is warm geperst, maar niet geraffineerd. Het is overigens wel grappig, warm geperst betekent een paar graden meer. Onze olijfolie is dus extra vierge maar niet koud geperst (ouderwetse molen, man uit het dorp hier perst de olijven, volgend jaar ga ik eens kijken).quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 10:22 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.
De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al.
Het is moeilijk om er in absolute termen over te praten, omdat het ook sterk van je dieet af hangt.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 11:21 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Als je punt is dat koudgeperste olie gezonder is dan regulier is dat te verdedigen. Maar jou punt was dat reguliere olie ongezond is. Dat is onzin.
En als je je zorgen maakt om de omega 3 / 6 ratio, waarom is koudgeperst dan beter? Is daar de ratio substantieel anders? Ik weet niet precies de ratio, maar van zonnebloempitten is het 1 : 331.
Hier nog een soortgelijk uiteenzetting van overige zaadoilen:
Dat mensen dat nog steeds gebruiken.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 10:40 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Ik braad/bak alles in de Croma inderdaad.
Olijfolie is inderdaad niet meer van deze tijd.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 18:38 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Dat mensen dat nog steeds gebruiken.
Succes met je cholesterol.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 19:40 schreef PzKpfw het volgende:
[..]
Olijfolie is inderdaad niet meer van deze tijd.
A-j bange leaft goa-j bange doodquote:Op vrijdag 16 augustus 2024 19:40 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Succes met je cholesterol.
Het is de goedkope geraffineerde olijfolie die spat. Die gebruiken ze in zuid Europa überhaupt niet, maar verkopen ze alleen aan ons.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
OlijfolieAls je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Hier in Portugal betaal je 45 euro voor een 5 liter kan, dat is dan wel de olijfolie van eigen olijfgaard. 20 euro per liter zijn toeristenprijzenquote:Op maandag 19 augustus 2024 08:09 schreef 111210 het volgende:
10 euro per liter is nog steeds te goedkoop om waar te zijn.
Als je het bij een boer in italie haalt betaal je minimaal 20,- per liter. En dat was vorig jaar, dus dat zal nu ook wel richting de 25 gegaan zijn.
Als je het voor 10,- kan kopen is het geraffineerde zooi, kan je net zo goed zonnebloem olie gebruiken voor 3,- de liter
Hoeft helemaal niet als je maar goed begint met je juiste temperatuur dan hoeft het helemaal niet te spatten.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
OlijfolieAls je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Daar betaal je met je gezondheid mee. Niks gelukkigs aan.quote:
Ach, gut. Je hebt ook nog een tegeltje boven je bank hangen.quote:
Zal ook wel per gaard en land verschillen, in italie zijn de goede oliën allemaal wel van die prijsklasse als je ergens een fles gaat halen.quote:Op maandag 19 augustus 2024 08:17 schreef Managarm het volgende:
[..]
Hier in Portugal betaal je 45 euro voor een 5 liter kan, dat is dan wel de olijfolie van eigen olijfgaard. 20 euro per liter zijn toeristenprijzen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |