abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_214722020
Olijfolie nu bijna 10 euro per liter, maar einde in zicht na hoopvol nieuws uit Spanje

https://www.rtl.nl/nieuws(...)markt-waarom-zo-duur

quote:
Waar het recept vraagt om drie eetlepels olijfolie, is het tegenwoordig misschien verstandiger om het bij twee te houden. Het prijskaartje van een fles olijfolie is voor veel mensen namelijk even schrikken. Een liter kost al gauw bijna 10 euro. "Voor die kwaliteit is dat eigenlijk veel te duur."

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
"De prijs van olijfolie spant echt de kroon", zegt voedingsdeskundige Leroy van de Ree van het bekende Instagramaccount Voedingsweetjes. De laatste jaren zijn veel producten in de supermarkt duurder geworden, maar een prijsstijging zoals bij olijfolie is 'echt een uitschieter'.

Bij de Jumbo kost een liter klassieke olijfolie momenteel 9,29 euro, bij de Albert Heijn ben je daar 9,69 euro voor kwijt en bij de Aldi 8,15 euro.

Hoe hard de prijs de afgelopen tijd is gestegen, zie je hier:
De prijsontwikkeling van olijfolie, waarbij 100 (links) geldt als het begin van de meting. Een toename tot 200 betekent dus een verdubbeling van de prijs.
© RTL Nieuws / CBS Statline
De prijsontwikkeling van olijfolie, waarbij 100 (links) geldt als het begin van de meting. Een toename tot 200 betekent dus een verdubbeling van de prijs.
De hoge prijs heeft onder meer te maken met de tegenvallende olijfoogst. Het is in de landen waar olijven worden geoogst, zoals Italië, Griekenland en Spanje, heel droog geweest. "Als het droog is geeft de boom minder olijven, wat zorgt voor een hogere prijs", zegt voedingsdeskundige Van de Ree.

"Al twee jaar op rij zijn er enorme droogtes in Spanje en Italië", zegt olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg. "Spanje is verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldconsumptie. Dus als daar de helft minder opbrengst is, gaat die prijs enorm omhoog."

De hoge prijzen gelden dan ook niet alleen voor Nederland. In Spanje was olijfolie zelfs een tijdje het meest gestolen product in supermarkten. Hoe de Spaanse supermarkten daar toen mee omgingen, zie je in deze video:

En in Italië, waar het volgens Van de Ree 'bijna heilig' is om in olijfolie te bakken, gingen bepaalde restaurants over op goedkopere oliën, omdat goede olijfolie te duur was geworden.

Ook is er wereldwijd steeds meer vraag naar olijfolie, stelt Van de Ree, wat de prijzen ook weer verder omhoogstuwt. "Ik denk dat het ook te maken heeft met dat er meer welvaart is wereldwijd", zegt hij. "De vraag naar kwaliteitsproducten gaat daardoor omhoog."

Kwaliteit verschilt
In supermarkten heb je de keuze tussen klassieke of 'milde' olijfolie, maar je kan ook gaan voor extra vierge olijfolie. Die eerste opties zijn altijd geraffineerd, zegt de olijfoliesommelier. Dat houdt in dat essentiële, gezonde ingrediënten die normaal in olijfolie zitten, ontbreken. "Dan is meer dan 9 euro eigenlijk veel te duur", zegt de sommelier.

Bovendien is extra vierge olijfolie bij supermarkten vaak niet veel duurder dan het minder goede, geraffineerde alternatief. Volgens Van Grinsven-Padberg blijkt daaruit dat de extra vierge olie waarschijnlijk niet van heel goede kwaliteit is. Toch raadt ze wel aan deze te kopen en niet de milde variant. "Je hebt dan voor iets meer geld wel betere kwaliteit om te gebruiken voor alles dat je wil bakken."

Om thuis te testen of je olijfolie van goede kwaliteit is, geeft de sommelier de tip om eraan te ruiken. "Als je gras ruikt, dan kan je er redelijk van uitgaan dat het van goede kwaliteit is."

Goede oogst
Wat de oogst betreft is er wél voorzichtig goed nieuws. De oogst in Spanje lijkt dit jaar een stuk beter te zijn, laat onze correspondent Richard Hogenkamp weten. Op termijn – houd rekening met een paar maanden – kan de prijs dus zomaar weer flink gaan dalen. "Er wordt een middelmatige tot middelmatig hoge oogst verwacht." Alleen heftige hagelbuien of ander noodweer kunnen nog roet in het eten gooien.

Er was dit voorjaar namelijk meer regen en in die periode moeten de olijven de snelste groei doormaken, legt Hogenkamp uit. "Een prijsstijging of -daling zie je altijd het eerst in Spanje", zegt de correspondent. "Dus wat je in Spanje ziet, zie je vertraagd terug in de landen waar naar wordt geëxporteerd, waaronder Nederland."

"Als de oogst wordt zoals verwacht, dan zal de prijs gaan dalen", vervolgt de correspondent. "In november zou je dat dan al in Spanje moeten zien."

Of de supermarkten in Nederland de prijzen dan ook weer verlagen, is volgens voedingsdeskundige Van de Ree nog maar de vraag. "De prijs verhogen is makkelijk. Dan kunnen ze zeggen: het product is duurder geworden. In prijs dalen vinden ze vaak minder leuk om te doen."


Olijfolie was nog nooit zo duur :(
pi_214722030
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
pi_214722038
quote:
Spanje is verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldconsumptie.
Wat doen ze daar met al die olie
pi_214722049
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:56 schreef JimPansje het volgende:

Olijfolie was nog nooit zo duur :(
Weet je wat ook erg duur is?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_214722058
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]
Weet je wat ook erg duur is?
saffraan?
pi_214722075
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:58 schreef KvanG het volgende:
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
Is echt niet lekker met de garnalen. Meestal gebruik ik ook zonnebloemolie, maar met garnalen gebruik ik olijfolie.
pi_214722090
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 18:00 schreef KvanG het volgende:

[..]
saffraan?
Jaaa!!! Hoe raad je dat?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_214722147
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
  donderdag 15 augustus 2024 @ 18:12:53 #9
200994 Kriegel
Ik ben overrated
pi_214722162
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef NightH4wk het volgende:

[..]
Wat doen ze daar met al die olie
Verkopen aan de helft van de wereld.
Maximaal 4 regels
Maximaal 250 tekens
(te kort? neem een abonnement)
pi_214722416
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 18:11 schreef Origami94 het volgende:
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Zal ik je een geheim vertellen? Het is geen percentage.
pi_214722421
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 18:11 schreef Origami94 het volgende:
Hoort zo'n percentage niet te beginnen bij 0%?
Je ziet aan de linkerzijde indexcijfers en geen percentage. Je kan het percentage er uit afleiden. En je kan zien dat de prijs van olijfolie tussen 2015 en juli 2021 iets minder dan 10% gestegen is
  donderdag 15 augustus 2024 @ 18:51:50 #12
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_214722503
Ik gebruik nu ook meestal zonnebloemolie om in te bakken. De olijfolie gebruik ik voor andere dingen zoals salade etc
The End Times are wild
pi_214722642
Ik zal straks eens kijken naar mijn olijfbomen, vorig jaar was de oogst redelijk. Ik heb het slechter gehad, twee jaar geleden 27 liter tegenover normaal gesproken rond de 100 liter.
  donderdag 15 augustus 2024 @ 19:07:53 #14
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_214722653
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:58 schreef KvanG het volgende:
Gelukkig bak ik met zonnebloemolie.
Een aglio e olio met zonnenbloemolie lijkt me nou niet echt een succes.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_214722771
Er is nu een heleboel lawaai dat de meeste plantaardige oliën slecht voor je gezondheid zijn. Het is hetzelfde probleem als met de ouderwetse margarines: de olie wordt gewonnen door verhitting en toevoeging van chemicaliën zoals hexeen. En daarna wordt het geraffineerd en heeft het nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke olie.

Naast "extra vierge" olijfolie heb je ook koudgeperste zonnebloemolie, maar dat staat zelden op het etiket. En frituurolie is vaak een mengsel van goedkope oliën. Dus ja, dan wordt het dus de dure olijfolie. Misschien een gat in de markt om in de supermarkt ook zonnebloemolie te gaan verkopen waar je op het etiket wel kunt zien dat die koudgeperst is?
  donderdag 15 augustus 2024 @ 19:41:33 #16
436847 embedguy
Embedded in your genius dreams
pi_214723008
Is dat ‘oh jee de olijfolie is super duur’ gebeuren niet heel erg overdreven?

Hier in de Coop is hij -in mijn beleving- van 6,5¤ naar 7.5¤ gegaan in ~ 2 jaar tijd voor een liter. Vergelijkbaar met de inflatie. Wat me nogal verbaasde met alle nieuwsberichten die ik voorbij heb zien komen.

Of vergis ik me nou heel erg en kan het helemaal niet waar zijn dat de olie 2 jaar terug 6,5 was?

Enfin, olijfolie is misschien relatief duur geworden tegenover 2 jaar terug maar het is nog steeds super goedkoop, naar mijn mening.
Never allow waiting to become a habit.
Live your dreams and take risks.
Life is happening now.
pi_214724838
Uit Tunesië schijnt uitstekende olijfolie te komen, maar door protectionistische maatregelen kan dit niet goed de EU ingevoerd worden.

https://www.volkskrant.nl(...)ie-komt-uit-tunesie/
pi_214725360
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 17:59 schreef NightH4wk het volgende:

[..]
Wat doen ze daar met al die olie
Dat moet productie zijn ;)
pi_214725619
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 19:41 schreef embedguy het volgende:
Is dat ‘oh jee de olijfolie is super duur’ gebeuren niet heel erg overdreven?

Hier in de Coop is hij -in mijn beleving- van 6,5¤ naar 7.5¤ gegaan in ~ 2 jaar tijd voor een liter. Vergelijkbaar met de inflatie. Wat me nogal verbaasde met alle nieuwsberichten die ik voorbij heb zien komen.

Of vergis ik me nou heel erg en kan het helemaal niet waar zijn dat de olie 2 jaar terug 6,5 was?

Enfin, olijfolie is misschien relatief duur geworden tegenover 2 jaar terug maar het is nog steeds super goedkoop, naar mijn mening.
Wij rekenen 45 euro voor 5 liter, warm geperst, maar niet geraffineerd. Vier jaar geleden was de prijs 25 euro voor 5 liter. Dit is overigens de lokale prijs in Portugal.
  donderdag 15 augustus 2024 @ 23:13:49 #20
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_214726579
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 19:20 schreef SymbolicFrank het volgende:
Er is nu een heleboel lawaai dat de meeste plantaardige oliën slecht voor je gezondheid zijn. Het is hetzelfde probleem als met de ouderwetse margarines: de olie wordt gewonnen door verhitting en toevoeging van chemicaliën zoals hexeen. En daarna wordt het geraffineerd en heeft het nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke olie.

Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven.
I am a black hole shitting into the void
pi_214727181
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 23:13 schreef Gimmick het volgende:

[..]
Dat is allemaal social media onzin. Er is geen enkel bewijs dat zaadolie slecht is. Er zijn taal van onderzoeken dat het gezonder is dan de meeste alternatieven.
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders.
  vrijdag 16 augustus 2024 @ 00:23:00 #22
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_214727369
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2024 23:48 schreef SymbolicFrank het volgende:

[..]
Dat hang af van de samenstelling. Koudgeperste zaadolie is prima. Maar hoe meer chemicaliën en bewerkingen, hoe meer de samenstelling wijzigt en hoe meer troep er in terecht komt. Het ruikt en smaakt dan ook heel anders.
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam.

Als je daadwerkelijk een groep proefpersonen zaadolie geeft en die vergelijkt met een groep die een andere vetstof krijgt zie je consequent dat de zaadolie groep het evengoed of beter doet.

Deze link bespreekt 31 studies naar raapzaadolie.

I am a black hole shitting into the void
  vrijdag 16 augustus 2024 @ 00:35:14 #23
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits'
pi_214727411
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_214728675
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:23 schreef Gimmick het volgende:

[..]
Nog steeds onzin. Dat er in een proces chemische middelen gebruikt worden zegt niets over het effect op het lichaam.

Als je daadwerkelijk een groep proefpersonen zaadolie geeft en die vergelijkt met een groep die een andere vetstof krijgt zie je consequent dat de zaadolie groep het evengoed of beter doet.

Deze link bespreekt 31 studies naar raapzaadolie.

Zoals die man zegt, wordt slechts in 1 test aangegeven hoe het geproduceerd is. Er zit niet 1 test tussen die het verschil tussen koudgeperste en geraffineerde olie onderzoekt. Ook de dingen zoals Omega-6 komen niet voorbij. Het is ook geen zonnebloemolie.

De conclusie is puur dat raapzaadolie gezonder is dan verzadigd vet. Ja, dat wisten we al.
pi_214728676
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 augustus 2024 00:35 schreef PzKpfw het volgende:
Olijfolie :') Als je graag na elke kooksessie met de Kärcher door je keuken wilt.
Deksels.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')