Het is verder nog maar de vraag of de samenstellers van de canon over het evangelie beschikten. En als ze er al over beschikten is het de vraag hoe de inhoud van deze exemplaren was.quote:Op woensdag 24 juli 2024 09:00 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De vorming van de canon zoals wij die nu kunnen was gericht op het onderschrijven van de (proto)orthodoxe leer. Daar hoort het Thomas-evangelie dus duidelijk niet bij.
quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:27 schreef Panterjong het volgende:
[..]
Het is verder nog maar de vraag of de samenstellers van de canon over het evangelie beschikten. En als ze er al over beschikten is het de vraag hoe de inhoud van deze exemplar(en) was.
Hetzelfde geldt uiteraard voor andere geschriften die circuleerden bij de verschillende geloofsgroeperingen. Zoals het Judas evangelie.
Uiteraard moesten geschriften aan bepaalde criteria voldoen om tot de canon te mogen behoren. Maar er wordt nogal snel geroepen dat de samenstellers bewust boeken er buiten gelaten hebben omdat deze niet in hun straatje pasten. Dit vind ik erg kort door de bocht en richting complot-denken gaan. Ik vind dat men moet oppassen met dit soort aannamen. Maar wie weet, misschien komt er vroeg of laat nog eens een stapel codices uit een kluis van het Vaticaan tevoorschijn.
Hoe bedoel je? De uiteindelijke canon is aan het einde van de 4e eeuw vastgesteld. Volgens mij dateren veel complete manuscripten al van daarvoor, maar dat zou ik even moeten opzoeken.quote:Op woensdag 24 juli 2024 19:27 schreef Panterjong het volgende:
Het is verder nog maar de vraag of de samenstellers van de canon over het evangelie beschikten. En als ze er al over beschikten is het de vraag hoe de inhoud van deze exemplaren was.
Hetzelfde geldt uiteraard voor andere geschriften die circuleerden bij de verschillende geloofsgroeperingen. Zoals het Judas evangelie.
Niet elk selectieproces is meteen een complot.quote:Uiteraard moesten geschriften aan bepaalde criteria voldoen om tot de canon te mogen behoren. Maar er wordt nogal snel geroepen dat de samenstellers bewust boeken er buiten gelaten hebben omdat deze niet in hun straatje pasten. Dit vind ik erg kort door de bocht en richting complot-denken gaan. Ik vind dat men moet oppassen met dit soort aannamen. Maar wie weet, misschien komt er vroeg of laat nog eens een stapel codices uit een kluis van het Vaticaan tevoorschijn.
Ik bedoel dat indien men stelt dat de samenstellers van de bijbel het Thomas evangelie vanwege de inhoud buiten de canon gelaten heeft er aan voorbij wordt gegaan dat het helemaal niet zeker is dat de samenstellers van de bijbel over het betreffende evangelie beschikten.quote:Op donderdag 25 juli 2024 09:03 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? De uiteindelijke canon is aan het einde van de 4e eeuw vastgesteld. Volgens mij dateren veel complete manuscripten al van daarvoor, maar dat zou ik even moeten opzoeken.
[..]
Niet elk selectieproces is meteen een complot.
quote:Op donderdag 25 juli 2024 17:14 schreef Panterjong het volgende:
[..]
Ik bedoel dat indien men stelt dat de samenstellers van de bijbel het Thomas evangelie vanwege de inhoud buiten de canon gelaten hebben er aan voorbij wordt gegaan dat het helemaal niet zeker is dat de samenstellers van de bijbel over het betreffende evangelie beschikten.
Nee, maar blijkbaar waren vroege kerkvaders wel bekend met de strekking van het evangelie. Daarom wist men vóór de daadwerkelijke ontdekking eind 19e eeuw en 1945 ook dat het bestond, natuurlijk.quote:Op donderdag 25 juli 2024 17:14 schreef Panterjong het volgende:
[..]
Ik bedoel dat indien men stelt dat de samenstellers van de bijbel het Thomas evangelie vanwege de inhoud buiten de canon gelaten heeft er aan voorbij wordt gegaan dat het helemaal niet zeker is dat de samenstellers van de bijbel over het betreffende evangelie beschikten.
Er is zover ik weet 1 melding van een kerkvader van voor de 4e eeuw. Daarnaast zijn er wat fragmenten in het Grieks van het evangelie die voor 1945 al bekend waren. De versie in 1945 gevonden is koptisch en wijkt vermoedelijk af van eerdere Griekse versies. Even uit m'n hoofd. Ben op vakantie...quote:Op zaterdag 27 juli 2024 10:57 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, maar blijkbaar waren vroege kerkvaders wel bekend met de strekking van het evangelie. Daarom wist men vóór de daadwerkelijke ontdekking eind 19e eeuw en 1945 ook dat het bestond, natuurlijk.
Waarom vermoedt men dat?quote:Op zaterdag 27 juli 2024 11:46 schreef Panterjong het volgende:
De versie in 1945 gevonden is koptisch en wijkt vermoedelijk af van eerdere Griekse versies.
Wellicht.quote:Op woensdag 24 juli 2024 09:00 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De vorming van de canon zoals wij die nu kunnen was gericht op het onderschrijven van de (proto)orthodoxe leer. Daar hoort het Thomas-evangelie dus duidelijk niet bij.
Grappig dat je direct begint over analogie die gemaakt wordt door wetenschap om eea uit te leggen of te interpreteren omdat taal te kort schiet, dat is exact wat er in religie ook gebeurt. Symboliek om iets uit te leggen waar geen woorden voor zijn. En dan het mooiste is de houdbaarheidsdatum die je noemt, want zo werkt dat óók in religie, de reden van de zgn "new age movement", die dan volgens mainstream religieuzen "demonisch zou zijn", maar niets anders dan een modernere uitleg van wat er bedoeld werd daar.quote:Op maandag 12 augustus 2024 10:52 schreef Haushofer het volgende:
Crosspost, maar voor de liefhebber naar aanleiding van mijn vorige twee boeken:
Wat is natuurkunde? Hoe zuiver zijn analogieën uit de populaire wetenschap? Wat maakt kwantummechanica zo lastig? Wordt er te veel gerekend en te weinig geïnterpreteerd in de natuurkunde? Wat is de belangrijkste boodschap van snaartheorie? Wat zijn ruimte en tijd nu eigenlijk? Dit en nog veel meer besprak ik met Marco Hanegraaff in zijn podcast MarcoToday naar aanleiding van mijn boeken “Ruimte, tijd, materie” en “Natuurlijk niet!”. Ik vond het erg leuk, en hoop dat ik dat ook in het gesprek uitstraal!
YouTube:
Spotify: Podcast · [object Object] · Ik ben Marco, de host van een avontuurlijke podcast die je meeneemt naar het onbekende, mysterieuze en obscure. Van de Hermetica tot psychedelica, duik met mij in de diepten van menselijke kennis en ervaring. Laat mij jou inspireren en uitdagen om je wereld te vergroten door je grenzen te verleggen en meer open te staan voor het onbekende als iets waardevols. Wie weet wat voor mooie ontdekkingen je nog te wachten staan. Ontdek het onbekende en laat je verrassen!
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/marcotoday/id1660773435
SoundCloud: https://soundcloud.com/marcotoday
Goeie quote,quote:"Onze dagelijkse waarneming is zó beperkt".
SPOILER: Double-slit ExperimentOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ah, je komt er zelf al op terug zo zie ik verder in de video, ik schrijf tegelijk deze post met het kijken van de video.
Daarna kom je met dat het ook afhankelijk is van iemand die er naar kijkt, bewust naar kijkt, dus kan het dan zo zijn dat de wereld verandert door hoe iemand ernaar kijkt? (zie ook law of attraction). Een fenomeen waar ik overigens ook meermaals postte, over Plato, Buddha, Jezus enzovoorts.
Ik zit nu op de helft ongeveer, en daar beweer je ook dat iets "onnodig mystiek" wordt gemaakt he, maar ook dit is wat er dus met religie en mystiek zelf ook gebeurt. Het is niets BOVEN NATUURLIJKS, of iets EXTREEM SPECIAALS, nee, waar het om draait, is je échte zelf vinden, je birthright, het ervaren only voordat je ego erin komt, of egodeath. En hoe harder je dit probeert te analyseren, hoe verder je er vanaf raakt, dat is de paradox called life. Want het analyseren, is ego aan t werk, dus je versterkt hetgeen wat de cause is, dóór die analyse. Eigenlijk wat je moet doen is de "stroom eraf" halen, van je brein. En als we even het "nadenken/analyseren" als stroom nemen (metafoor), dan moet je dat uitzetten, dan ga je niet dood, nee je denken gaat eruit, en waarnemen werkt nog steeds. Gevangen zitten in kaders... Het losbreken uit die kaders, dát is wat Buddha bedoelde dus, met Nirvana, of Jezus, met Hemel. Take your pick.
Goed stuk van Watts ook wat bovenstaande betreft;SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Tot zo ver even, kijk zo verder. Bedankt wel voor de content, dit is echt goed dat je dit hier (durft) te posten ook.
-----------
Grappig ook wel dat je t hebt over Deepak Chopra en wat voor flauwekul dat allemaal is, de one-ness, maar vervolgens wel komen met Interstellar als voorbeeld film wat dan allemaal wél echt zou zijn he. Als je 100 jaar geleden had beweerd wat interstellar laat zien, dan werd je nog net niet de brandstapel opgegooid. Zo ben je in deze leren ook nooit voorbereid door de theorie. Dit is heel erg Shakti-minded maar dat is dan ook heel logisch in de wetenschap, het is daarnaar gevormd, álle educatie op wetenschappelijk niveau onderzoek naar de werking van deze topshow die we universum noemen, is daarnaar gevormd. Meetbaar he. Maargoed, dit soort bizarreness in natuurkunde laat wél zien hoe gestoord óók Shakti (de materiele wereld ansich) werkt. Op zo'n zelfde niveau gestoordheid werkt de andere kant van die dualiteit; Shiva, dus je hebt iig wel een goed beeld van dat, beter dan éénieder hier op dit ene (Shakti) uiterste van deze dualiteit. Truth is stranger than fiction. Zie ook vid van Watts in eerste deel van de post.
"Nieuwe principes nodig, voorbij quantum-mechanica, voorbij relativiteit, zeg maar wat, we hebben geen experimentele houvast."
Vraag @Libertarisch maar welke term we daarvoor nodig hebben
Goed, verder eens met 1 van de comments, degene die zegt dat dit ontspoort, want dit is niet goed volgbaar voor de normale sterveling. Nu kun jij daar IMO niet zo gek veel aan doen, maar zou het handig zijn van MarcoToday om dit in betere banen te leiden, dat is zijn taak daar aan tafel natuurlijk. Het is een beetje vergelijkbaar met dat ik als network/security man (ethical hacking/pentesting) een interview zou geven van anderhalf uur waarbij ik dan binnen notime het OSI-model uitleg, waarna ik binnen een uur begin over subnetting, routepoisoning, DNS ampification attacks en counter DDoS mitigaties met TTL fingerprinting door een more specific BGP /32 te announcen op de cores, met een publiek wat basiskennis heeft van windows.
Dus ja, de eerste helft was goed volgbaar, maar daarna wordt het --door terminologie/jargon-- onvolgbaar. De interesse vergaat niet, de concentratie om het nog te volgen wel.
Maar nogmaals bedankt voor de share.
[ Bericht 2% gewijzigd door Mijk op 15-08-2024 02:26:39 ]As above, so below.
Ja, dat is een leuke vraagquote:Op woensdag 14 augustus 2024 19:35 schreef Mijk het volgende:
Ik heb een paar vragen;
Hoe gaat elektra buiten draden om? Als ik dit aan mijn elektricien-maat vertel, die komt gegarandeerd met het argument; probeer de lucht maar eromheen aan te raken of de draad, and see what happens.
Als je twee identieke massa's in de interstellaire ruimte neerlegt, en precies daartussenin een andere massa legt, dan zal deze massa niet van zijn plek komen of van vorm veranderen (getijdekrachten e.d. daargelaten). Dat geldt in jouw scenario ook voor de aarde.quote:"Een appel en de aarde trekken elkaar even hard aan". Dus als iemand in Australie exact op t zelfde moment een appel laat vallen als in Nederland, dan wordt de aarde groter, of valt de appel aan 1 vd 2 kanten omhoog? Want dat zijn de 2 denkbare smaken voor mij als vrij leek in natuurkunde.
Ik ben sceptisch tegenover religieuze denkbeelden omdat er vele honderden/duizenden van zijn ontwikkeld en ze geen concrete uitspraken doen die je empirisch kunt nagaan.quote:Ook interessant dat je zegt dat we "geëvolueerd zijn om te eten te slapen en te poepen enz", maar niet op de rest. Zou het ook kunnen dat --met name door wetenschappelijke interesse en opleiding-- je een bias hebt versus religie omdat dat een ongrijpbaar iets is (Shiva trachten te meten met Shakti maatstaven), net zo goed als dat er zaken later ontkracht werden wat bewezen "leek"? Puur omdat je op die manier "geëvolueerd" bent als mens?
Ik stel nergens dat "iets enkel bestaat als het bewezen is". Het gaat hier niet om fenomenen, maar om de verklaringen en patronen achter deze fenomenen. Onweer bestond 7000 jaar geleden ook al, alleen was ons begrip ervan verkeerd.quote:Dit is de tunnelvisie waar ik het over heb zodra men enkel en alleen uitgaat van wetenschap, want eerlijk is eerlijk; nog steeds staat de stelling overeind dat; ALS iets enkel zou bestaan als het bewezen is, dan bestond er 7000 jaar terug niets, er was immers niets bewezen. Absentie van bewijs, is geen bewijs van absentie.
Nee, bewustzijn speelt geen essentiele rol in de kwantummechanica voor zover we weten. Dat idee levert ook allerlei andere problemen op en maakt het nodeloos ingewikkeld.quote:Daarna kom je met dat het ook afhankelijk is van iemand die er naar kijkt, bewust naar kijkt, dus kan het dan zo zijn dat de wereld verandert door hoe iemand ernaar kijkt? (zie ook law of attraction). Een fenomeen waar ik overigens ook meermaals postte, over Plato, Buddha, Jezus enzovoorts.
Het probleem met Deepak Chopra is dat hij woordsalades uitspuugt waarvan het niet duidelijk is wat het nu precies betekent. In tegenstelling tot de natuurkundige theorieën in een film als Interstellar.quote:Grappig ook wel dat je t hebt over Deepak Chopra en wat voor flauwekul dat allemaal is, de one-ness, maar vervolgens wel komen met Interstellar als voorbeeld film wat dan allemaal wél echt zou zijn he. Als je 100 jaar geleden had beweerd wat interstellar laat zien, dan werd je nog net niet de brandstapel opgegooid.
De tweede helft is wellicht wat technischer inderdaad, maar het is altijd lastig om iedereen tevreden te stellen in zo'n gesprek. Dat ervoer ik ook met mijn boek "Ruimte, tijd, materie": heel veel mooie reacties gehad, maar ook een enkeling die er niet doorheen kwam en teleurgesteld was. Maar dank voor de tipquote:Goed, verder eens met 1 van de comments, degene die zegt dat dit ontspoort, want dit is niet goed volgbaar voor de normale sterveling.
In het algemeen gaat het bij spiritualiteit om de directe ervaring. Dat is een totaal andere benadering, dan het denken en meten vanuit de wetenschap.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 09:45 schreef Haushofer het volgende:
Ik ben sceptisch tegenover religieuze denkbeelden omdat er vele honderden/duizenden van zijn ontwikkeld en ze geen concrete uitspraken doen die je empirisch kunt nagaan.
De kwantumfysica schreeuwt om een bewustzijn-gebaseerd wereldbeeld.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 09:45 schreef Haushofer het volgende:
Nee, bewustzijn speelt geen essentiele rol in de kwantummechanica voor zover we weten. Dat idee levert ook allerlei andere problemen op en maakt het nodeloos ingewikkeld.
Deepak Chopra is een briljante geest uit de hindoeïstische cultuur, jij begrijpt hem niet en begint hem dan te beledigen.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 09:45 schreef Haushofer het volgende:
[
Het probleem met Deepak Chopra is dat hij woordsalades uitspuugt waarvan het niet duidelijk is wat het nu precies betekent. In tegenstelling tot de natuurkundige theorieën in een film als Interstellar.
Nee hoor. Deepak Chopra probeert, net als jij overigens, van alles te "verklaren" vanuit die spiritualiteit en er een hele metafysica uit op te bouwen.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 10:43 schreef Libertarisch het volgende:
In het algemeen gaat het bij spiritualiteit om de directe ervaring.
Waarvan wetenschap wellicht niet weet wat het betekent idd, das wat anders.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 09:45 schreef Haushofer het volgende:
Het probleem met Deepak Chopra is dat hij woordsalades uitspuugt waarvan het niet duidelijk is wat het nu precies betekent.
Dat waren 100 jaar geleden ook wordsalads.quote:In tegenstelling tot de natuurkundige theorieën in een film als Interstellar.
Klopt, zo werkt symboliek he, iets wat dynamisch is kun je niet met je lineaal meten, Shiva vs Shakti maatstaven.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 09:45 schreef Haushofer het volgende:
Ik ben sceptisch tegenover religieuze denkbeelden omdat er vele honderden/duizenden van zijn ontwikkeld en ze geen concrete uitspraken doen die je empirisch kunt nagaan.
Dit ja, sterk, eigenlijk zeg je t zelfde hier.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 10:43 schreef Libertarisch het volgende:
Alleen de wetenschappelijke benadering, is incompleet. Alleen de spirituele benadering en je zult nooit de voordelen hebben van moderne technologie
Dat valt mij ook altijd op, deze specifieke combinatie van overtuigingen die je wel vaker aan kunt treffen.quote:Op woensdag 14 augustus 2024 19:35 schreef Mijk het volgende:
Grappig ook wel dat je t hebt over Deepak Chopra en wat voor flauwekul dat allemaal is, de one-ness, maar vervolgens wel komen met Interstellar als voorbeeld film wat dan allemaal wél echt zou zijn he.
Ik twijfel aan of het "de drang tot geloven" is, want ik geloof ook niet zomaar iets... dat is wel een trekje wat ik over heb gehouden aan mn eerdere atheisme. En voor zover ik weet is interstellar best natuurgetrouw en onderbouwbaar door de natuurkunde, maargoed, nog steeds weet niemand t zeker tot je t zelf getest hebt in de praktijk. Er zijn er maar weinigen die dat kunnen. En zo geldt dit ook voor die spirituele kant.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 14:57 schreef Amerauder het volgende:
[..]
Dat valt mij ook altijd op, deze specifieke combinatie van overtuigingen die je wel vaker aan kunt treffen.
Alles wat met spiritualiteit te maken heeft is dan al gauw een beetje onzin, “niet bewezen” en slap geouwehoer voor bij de thee. Prima, kan ik nog wel bij komen. Maar zodra het over een sciencefiction verhaaltje gaat dan is al dat scepticisme ineens weg en is het ineens allemaal “heel realistisch”, “trouw aan de wetenschap”, “hier kun je wat van leren” en weetikveelwat voor verregaande dingen er allemaal nog meer over Interstellar beweerd worden. Leuke film hoor! Maar dat soort kwalificaties zijn een beetje als Star Wars fans die daadwerkelijk in the Force gaan geloven. Ga nou alsjeblieft niet doen alsof sciencefiction geen slap geouwehoer is, want dat is het natuurlijk net zo goed, zo niet vele malen erger.
Het interessante is dus dat ze recht evenredig aan elkaar lijken te zijn: hoe groter de afkeur van spirituele zaken, hoe groter de goedgelovigheid op het gebied van sciencefiction, bijna alsof de “drang om te geloven” op zoek gaat naar een andere uitlaatklep.
Nou, volgens mij snapt-ie het zelf ook niet helemaal. Ik kan ook beweren dat "het kwantum van het bewustzijn emergeert vanuit een frequentietransitie naar een hoger energieniveau", maar dat zijn gewoon woorden die interessant klinken. Je kunt ze trouwens online genereren:quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 14:33 schreef Mijk het volgende:
[..]
Waarvan wetenschap wellicht niet weet wat het betekent idd, das wat anders.
Euh, nee. Dat waren wiskundige theorieën die concrete voorspellingen deden waarover vrijwel iedereen het eens was die die berekeningen kon doen.quote:Dat waren 100 jaar geleden ook wordsalads.
Het gaat hier over specifieke elementen van de film die daadwerkelijk zijn doorgerekend, zoals de tijddilatie. Andere elementen zijn inderdaad erg vergezocht.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 14:57 schreef Amerauder het volgende:
Alles wat met spiritualiteit te maken heeft is dan al gauw een beetje onzin, “niet bewezen” en slap geouwehoer voor bij de thee. Prima, kan ik nog wel bij komen. Maar zodra het over een sciencefiction verhaaltje gaat dan is al dat scepticisme ineens weg en is het ineens allemaal “heel realistisch”, “trouw aan de wetenschap”, “hier kun je wat van leren” en weetikveelwat voor verregaande dingen er allemaal nog meer over Interstellar beweerd worden. Leuke film hoor! Maar dat soort kwalificaties zijn een beetje als Star Wars fans die daadwerkelijk in the Force gaan geloven. Ga nou alsjeblieft niet doen alsof sciencefiction geen slap geouwehoer is, want dat is het natuurlijk net zo goed, zo niet vele malen erger.
Goedgelovigheid? Nogmaals: waar baseer je dit op?quote:Het interessante is dus dat ze recht evenredig aan elkaar lijken te zijn: hoe groter de afkeur van spirituele zaken, hoe groter de goedgelovigheid op het gebied van sciencefiction, bijna alsof de “drang om te geloven” op zoek gaat naar een andere uitlaatklep.
Ja, en zodra er dan zaken later niet blijken te kloppen dan wordt snel het model aangepast om het weer kloppend te maken, dat begint dan ook religieuze "profetie" vormen aan te nemen he.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 16:28 schreef Haushofer het volgende:
Euh, nee. Dat waren wiskundige theorieën die concrete voorspellingen deden waarover vrijwel iedereen het eens was die die berekeningen kon doen.
Nee, dat is niet te vergelijken. Er zijn strenge eisen voor dit soort "aanpassingen" wanneer het anomalieën betreft.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 16:36 schreef Mijk het volgende:
Ja, en zodra er dan zaken later niet blijken te kloppen dan wordt snel het model aangepast om het weer kloppend te maken, dat begint dan ook religieuze "profetie" vormen aan te nemen he.
Oke, redelijk legit.quote:Op vrijdag 16 augustus 2024 17:02 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, dat is niet te vergelijken. Er zijn strenge eisen voor dit soort "aanpassingen" wanneer het anomalieën betreft.
In de context van de algemene relativiteitstheorie bijvoorbeeld (waar de berekeningen van Interstellar op zijn gebaseerd) valt er zelfs bar weinig aan te passen zonder dat je de theorie hopeloos veel ingewikkelder maakt. Toch zijn talloze voorspellingen die de theorie maakte uitgekomen: de beginconditie van ons heelal, zwaartekrachtsgolven, tijdsdilatie vanwege zwaartekracht, afbuiging van licht, gravitomagnetisme, etc.etc.
Dus nee, dat is een hele slechte vergelijking wat mij betreft.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |