quote:Kruidenmix verandert gehakt, taco’s en stamppot in ware smaakexplosies. Dénken we. Keuringsdienst van waarde merkt op dat sommige zakjes slechts voor 11 procent uit kruiden bestaan. We strooien vooral met goedkope opvulling in de rondte. Wat zit er dan in deze kruidenmixen?
Goedkope opvullingen in kruidenmixen
Een kant-en-klare kruidenmix kan wel eens handig zijn. Geen gedoe met potjes kruiden en specerijen. Toch is er iets aan de hand met deze kruidenmix.
Ze bestaan namelijk vaak uit goedkope (en soms ongezonde) opvullingen, denk aan: suiker, groentepoeder, paneermeel en zout. Vooral het laatste ingrediënt lijkt zeer geliefd in een kruidenmix.
Vergelijkend warenonderzoek van populaire kruidenmixen
We nemen de proef op de som. En struinen het assortiment af met de meest verkochte kruidenmengsels. Hoeveel zout, suiker en paneermeel komen we tegen? En hoeveel kruiden en specerijen zitten er daadwerkelijk in deze kruidenmixen?
Uitslag van de 'proef op de som' in het bronartikel.
Conclusie
Je verwacht bij een kruidenmix simpel een zakje kruiden te krijgen. Dat blijkt allesbehalve waar. Bij bijna alle kruidenmengsels zien we goedkope opvullingen zoals paneermeel, zout en suiker.
Ook groentepoeder is een veelgebruikt ingrediënt (vooral bij taco kruidenmix). We verstaan onder groentepoeder bijvoorbeeld ui- en tomaatpoeder. Het is vooral een goedkope opvuller en vaak staat er op de voorkant van de verpakking niks over vermeld.
Wil jij dit voorkomen? Bekijk dan de ingrediëntenlijst voor goedkope opvulling zoals paneermeel en groentepoeder en controleer de hoeveelheid zout en suiker bij de voedingswaardetabel.
Al maken fabrikanten je het niet makkelijk om de hoeveelheden van ingrediënten te ontrafelen. Je kan er altijd nog voor kiezen je eigen mix te maken met verse specerijen en kruiden.
'Gemakzucht dient de mens' Dat is dus de 'heb er geen zin aan' doelgroep en die is blijkbaar heel erg groot.quote:Op woensdag 19 juni 2024 06:30 schreef stavromulabeta het volgende:
Kruidenmixen zijn één van de producten in de supermarkt waarvan ik me verbaas dat er kennelijk een doelgroep voor is.
Whahaa ze hebben je een oor aan genaaid omdat je patat bestelde ipv friet.quote:Op woensdag 19 juni 2024 09:14 schreef ToT het volgende:
Laatst een patatje gehaald in een snackbar waar ik nooit kom. Ze hadden één of andere huisspecialiteit en ik had zoiets van: "Laten we het maar eens proberen."Bleek dat je een euro extra betaalt voor kipkruiden die ze over de patat heen flikkeren, en ZOUT dat het was!
ZOUT!!!!
![]()
![]()
![]()
Nou, ja, dat zal het voornamelijk zijn, hè.quote:Op woensdag 19 juni 2024 07:12 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
'Gemakzucht dient de mens' Dat is dus de 'heb er geen zin aan' doelgroep en die is blijkbaar heel erg groot.
Zo is het bij mij ook begonnen.quote:Zo vond ik altijd wel de Cajun kruidenmix van Stegeman wel ok voor op vlees. Maar vind het inderdaad veel te zout. Dus kan de OP wel beamen we worden flink geflest, meer zout dan kruiden... Ben het toen eens zelf gaan samenstellen uit een Rub Recipe Book.
Ik was van de Silvo.quote:![]()
Cajun:
2 tbsp paprika
2 tbsp garlic powder
1 tbsp salt
1 tbsp celery salt
1 tbsp black pepper
1 tbsp cayenne pepper
1 tbsp onion powder
1 tbsp dried oregano
1 tbsp ground thyme
1 tsp white pepper
1 tsp dry mustard
tbps = 15 ml (schepje)
tsp = 5 ml
Dat is dan 11 verschillende kruiden kopen en dan zelf samenstellen. Veel beter van smaak en blijkbaar in verhouding veel minder zout dan de kant en klaar. Dus Stegeman! Daar houd ik niet meer van...![]()
'Moeilijk', 'gedoe', 'kan ik niet', 'doe maar ff makkelijk een zakje'.quote:Je moet er maar zin in hebben, zo'n kast vol potjes.ik wel en zo moeilijk is het niet, heb een kruidencollectie van zo'n 50 potjes en mix daarmee flink op los, hartstikke leuk en lekker. Je weet wat je eet en kunt lekker spelen met smaakaccenten.
quote:Andere BBQ favoriet voor kip en varken.
Watunrub:![]()
![]()
60ml Zout
60ml Bruine Suiker
60ml gerookte Paprika
15ml knoflook Poeder
15ml uien poeder
15ml zwarte peper (Grof gemalen)
15ml Kurkuma
15ml Kaneel
Leuke Paprika alternatieven...
https://www.spaansewinkel(...)rten-pimenton-detail
Appels en peren...quote:Op woensdag 19 juni 2024 08:24 schreef Hyaenidae het volgende:
Nee ergens gaan eten of op een terras zitten, dat is pas een rib uit je lijf. Voor die schade van één avond kun je een hoop dure kruidenmixen kopen.
Of bij de plaatselijke toko halenquote:Op woensdag 19 juni 2024 02:56 schreef sturmpie het volgende:
gewoon potjes kruiden kopen en zelf mixen of grote hoeveelheid bestellen via naturalspices of kruidenbaron
Daarop besparen zet echt zoden aan de dijk, besparen op een kruidenpotje doet dat niet...quote:
Minder drugs en drank gebruiken bespaart ook veel geld, maar is net zo onvergelijkbaar met kruidenmixen als jouw post.quote:Op woensdag 19 juni 2024 12:40 schreef Hyaenidae het volgende:
Daarop besparen zet echt zoden aan de dijk, besparen op een kruidenpotje doet dat niet...
Nee, want dat is niet CUL gerelateerdquote:Op woensdag 19 juni 2024 12:47 schreef golfer het volgende:
[..]
Minder drugs en drank gebruiken bespaart ook veel geld, maar is net zo onvergelijkbaar met kruidenmixen als jouw post.
Het is niet zo zeer dat het een probleem is of dat het te duur is.quote:Op woensdag 19 juni 2024 08:24 schreef Hyaenidae het volgende:
Nou ja, wat is het probleem als het gewoon een lekkere mix is? Lekker boeiend dat er een paar korrels zout teveel inzitten...
Met een potje van 3 euro kan ik minimaal een jaar doen, ook al kost de inhoud misschien 10ct.
Boeien, gemak dient de mens. Dat ga ik niet voelen in m'n portemonnee.
Nee ergens gaan eten of op een terras zitten, dat is pas een rib uit je lijf. Voor die schade van één avond kun je een hoop dure kruidenmixen kopen.
Ik heb die van Knorr talloze malen gemaakt, totdat ik het gewoon eens probeerde met een pak gezeefde tomaten en/of blikken tomatenblokjes en het zelf toevoegen van kruiden.quote:Op woensdag 19 juni 2024 02:38 schreef FvanS het volgende:
Boeiend, ik heb in zowel Nederland als Italië 100 verschillende lasagnes gegeten, maar de Knorr wereldgerechten Lasagne staat voor mij nog steeds op nr 1
Ik gebruik bijvoorbeeld deze: https://shop.verstegen.nl(...)lazen-strooier-13-g/quote:Op woensdag 19 juni 2024 12:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Het is niet zo zeer dat het een probleem is of dat het te duur is.
Het gaat erom dat ze tot wel voor de helft uit zout bestaan en de andere helft soms amper voor een kwart uit de kruiden en specerijen die je dacht te kopen.
Met een eetlepel kruiden en specerijen en een theelepel zout, kan ik een gerecht minstens zo op smaak brengen, als die vier eetlepels zut die er in zo'n zakje zit.
Nou goed, en een theelepel maizena om het eventuele sausje wat dikker te maken.
Niet de kruidenmixen die hier bedoeld worden.quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:34 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Ik gebruik bijvoorbeeld deze: https://shop.verstegen.nl(...)lazen-strooier-13-g/
Ik proef heel het zout niet, heb ik dan zo'n slechte smaak? Op de ingrediënten staat ook niks over zout vermeld, suiker oid. 100% kruiden ipv 11%. Wat is nu werkelijk het probleem dan?
Ander voorbeeld wat ik heb staan (meer mixen heb ik niet in huis):
https://shop.verstegen.nl(...)lazen-strooier-22-g/
Minder kruidenpercentage, ik zie nog steeds niks over zout en suiker en proef het ook niet?
Kruidengehalte staat gewoon op de ingredienten.
Waar word ik hier dan stiekem toch mee genept, buiten de absurde prijs?
Ah op die manier, maar bij jou zie ik alleen losse kruiden. Daar heb ik er ook nog wel 10 van.quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:44 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Niet de kruidenmixen die hier bedoeld worden.
Dit is helemaal goedDaar heb ik mijn kruidenkastje ook mee vol staan
[ afbeelding ]
Denk meer aan die zakjes van Verstegen en Silvo, of uit de pakken van Knorr en Honig
Karinquote:Op woensdag 19 juni 2024 14:07 schreef Lienekien het volgende:
Kookboekenschrijver Karin Luiten is trouwens al jaren bezig om een goed alternatief te bieden voor koken zonder pakjes en zakjes.
Dit is dan ook een van haar kookboeken.
[ afbeelding ]
Bij mij staat er ook Italiaanse kruiden tussen, hoor.quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:47 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Ah op die manier, maar bij jou zie ik alleen losse kruiden. Daar heb ik er ook nog wel 10 van.
Maar die Italiaanse die ik noemde is dus een mix, en die andere ook.
Je bedoelt zo'n kip of gehakt of frietkruiden, ja die zijn inderdaad enorm zout. Net als die honig mixen.
Maar elke malloot weet en proeft toch ook dat daar zout in zit? en zal ook netjes in de ingredienten staan.
Wtf, nog nooit van gehoord ...quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:47 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Ah op die manier, maar bij jou zie ik alleen losse kruiden. Daar heb ik er ook nog wel 10 van.
Maar die Italiaanse die ik noemde is dus een mix, en die andere ook.
Je bedoelt zo'n kip of gehakt of frietkruiden, ja die zijn inderdaad enorm zout. Net als die honig mixen.
Maar elke malloot weet en proeft toch ook dat daar zout in zit? en zal ook netjes in de ingredienten staan.
Neem dan deze, hier zit niet een bak zout in:quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:07 schreef Lienekien het volgende:
Kookboekenschrijver Karin Luiten is trouwens al jaren bezig om een goed alternatief te bieden voor koken zonder pakjes en zakjes.
Dit is dan ook een van haar kookboeken.
[ afbeelding ]
Voor 3 euro kun je het een jaar uitproberen (afhankelijk hoeveel friet je eet)quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:21 schreef maily het volgende:
[..]
Wtf, nog nooit van gehoord ...
Smaakt je friet dan nog meer naar friet?
Hoe bedoel je? In het boek dat ik postte toch ook niet?quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:25 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Neem dan deze, hier zit niet een bak zout in:
[ afbeelding ]
En daarmee wordt het product dus ook verantwoord verkocht.quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:18 schreef marc0871 het volgende:
Maar dat zijn dan alleen maar kruiden en/of specerijen.
Mja. Gaat toch niet helemaal op.quote:Op woensdag 19 juni 2024 16:29 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
En daarmee wordt het product dus ook verantwoord verkocht.
Kruiden bestaan uit de gemalen groene plantdelen en specerijen uit alle overige gemalen delen. Dus 11% kruiden en de rest specerijen is onder de streep een kruidenmix...Die overige plantdelen als specerij is nogal een zeer ruim begrip. Gemalen zaden zijn immers specerijen en tarwebloem is een gemalen zaad, dus wanneer ik dit in een potje kruidenmix toevoeg mag ik het specerij noemen. Tomatenpoeder is een specerij als gemalen vrucht net zo'n specerij als gemalen chilivruchten.
Een aarbei is een vrucht en wanneer je het droogt en vermaalt wordt het een specerij indien je het zo benut.
Je kunt er van vinden wat je wil, maar het is wat het is... Je hoeft het niet te kopen en doe je het wel en als het smaakt, geniet ervan.![]()
(Hier zit dan weer weinig zout in, maar nu zit er weer een verkruimeld beschuitje in (wat dacht je dan dat paneermeel wasquote:Jumbo kruidenmix gehakt.
Prijs per KG ¤32,00
Zout: 10%
Paneermeel: 79%
Specerijen: 10% (koriander, witte peper, gember, nootmuskaat, fenegriekzaad, zwarte peper)
Kruiden: 1% (Lavas)
In mijn taalgebruik (waar de Vandale, Wikipedia over andere users het niet mee eens hoeven te zijn):quote:Op woensdag 19 juni 2024 16:29 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
En daarmee wordt het product dus ook verantwoord verkocht.
Kruiden bestaan uit de gemalen groene plantdelen en specerijen uit alle overige gemalen delen. Dus 11% kruiden en de rest specerijen is onder de streep een kruidenmix...Die overige plantdelen als specerij is nogal een zeer ruim begrip. Gemalen zaden zijn immers specerijen en tarwebloem is een gemalen zaad, dus wanneer ik dit in een potje kruidenmix toevoeg mag ik het specerij noemen. Tomatenpoeder is een specerij als gemalen vrucht net zo'n specerij als gemalen chilivruchten.
Een aarbei is een vrucht en wanneer je het droogt en vermaalt wordt het een specerij indien je het zo benut.
Je kunt er van vinden wat je wil, maar het is wat het is... Je hoeft het niet te kopen en doe je het wel en als het smaakt, geniet ervan.![]()
Een toevoeging voor het gehakt.quote:
De hele voedingsindustrie is één grote farce, om maar zo veel mogelijk afval van normale voedselverwerking op te waarderen tot substanties die op hoogwaardig voedsel lijken.quote:Op donderdag 20 juni 2024 13:20 schreef Watuntrik het volgende:
Hier nog zo'n aardig voorbeeld...![]()
[ afbeelding ]
Kalfsleverworst? Er zit 2.5% kalfslever in...Als je het eruit haalt zie je het niet liggen laat staan dat je het zult proeven. Voor de goede orde zit er nog eens 17% kalfsvlees van onbekende delen bij. De rest is varken + toevoegingen.
Is 20 jaar geleden als eens uitvoerig met de nodig hilariteit doorgelicht in de media. Week later iedereen weer vergeten en ze eten gewoon door en vinden het waarschijnlijk hartstikke lekker, dat spreekt wel voor zich.
![]()
Mja. 1,42 per liter betalen, voor het zelfde water waar ze aan de andere kant van de weg de wc mee doorspoelen, voor goed een euro per m³ (1000 liter)quote:Dan moet ik denken aan de woordvoerder van de Sourcy bronwater producent... Dat is gebotteld Utrechts kraanwater. Exact hetzelfde, misschien zelfs slechter want de kwaliteit van kraanwater staat onder strengere controle dan bronwater uit de flessen. En toen de persvoorlichter van Sourcy met deze feiten geconfronteerd werd zei hij lachend a publiek "Tja Nederland wil nu eenmaal graag geflest worden!?"Een water en moppentapper van de bovenste plank...
Heb je deze al gelezen? (Ik nog niet.)quote:Op donderdag 20 juni 2024 15:28 schreef marc0871 het volgende:
[..]
De hele voedingsindustrie is één grote farce, om maar zo veel mogelijk afval van normale voedselverwerking op te waarderen tot substanties die op hoogwaardig voedsel lijken.
[..]
Mja. 1,42 per liter betalen, voor het zelfde water waar ze aan de andere kant van de weg de wc mee doorspoelen, voor goed een euro per m³ (1000 liter)
Stond een paar weken geleden prominent in mijn suggesties op YouTube.quote:Op donderdag 20 juni 2024 17:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Heb je deze al gelezen? (Ik nog niet.)
[ afbeelding ]
Ik hoorde hem de uitspraak doen dat 80% van het voedsel dat je in de supermarkt kunt kopen eigenlijk niet gezond is. Ik geloof het direct.quote:Op donderdag 20 juni 2024 17:51 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Stond een paar weken geleden prominent in mijn suggesties op YouTube.
En tussen, How do they do it, How it's made en Keuringsdienst van waarde, geloof ik het helemaal.
Dat het overgrote aanbod daar zwaar bewerkt is, gereconstitutioneerd is uit uit elkaar getrokken afvalproducten (denk onverkoopbare afsnijdsels van vlees en tweedekeus en/of beschadigd groente en fruit) en dat het meeste van zout, vet en suiker aan elkaar hangt, met een handje vol chemicaliën om het nog een beetje op voedsel te laten lijken.quote:Op donderdag 20 juni 2024 17:53 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik hoorde hem de uitspraak doen dat 80% van het voedsel dat je in de supermarkt kunt kopen eigenlijk niet gezond is. Ik geloof het direct.
Maar moet het dus nog lezen (wil ik dat wel?).
I hear you.quote:Op donderdag 20 juni 2024 18:30 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Dat het overgrote aanbod daar zwaar bewerkt is, gereconstitutioneerd is uit uit elkaar getrokken afvalproducten (denk onverkoopbare afsnijdsels van vlees en tweedekeus en/of beschadigd groente en fruit) en dat het meeste van zout, vet en suiker aan elkaar hangt, met een handje vol chemicaliën om het nog een beetje op voedsel te laten lijken.
Neem alleen al tomatensoep.
Vaak is dat niet veel meer dan een meelpapje, met zout, suiker, wat groentepoeders, boillonpoeder dat geen vlees of botten heeft gezien, smaakversterkers als msg en balletjes van separatorvlees.
Dat vind ik wel erg kort door de bocht.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 09:44 schreef Watuntrik het volgende:
Een familielid van mij heeft hbo-sportkunde gevolgd met als specialisatie Motorische Remedial Teaching (MRT).
Hij is promotor van dit concept en runt nu een bedrijf voor het opleiden van sportdocenten en het samenstellen van lichamelijke opvoedingsprogramma's voor scholen.Doet dit in samenwerking met en zwaar gesubsidieerd door provincie en gemeentes om het toenemende overgewicht en motorische gestoordheid bij jongere kinderen te verbeteren en tegen te gaan.
Is op het moment echt een hot issue en veel schrijnende gevallen waar kinderartsen melding van maken. Van veel te zware kleuters die omvallen van onbalans met evenwichtsstoringen wanneer je ze Tablet afpakt.Spelen niet meer buiten, hebben veel te weinig lichaamsbeweging, zijn motorisch onderontwikkeld en lijden aan groeistoornissen en gewrichtsproblemen etc. En dat al op kleuter leeftijd! De meest schrijnende en meest vertegenwoordigde gevallen vooral wat overgewicht betreft komen uit de gezinnen met de kleine beurs.
Hij struint als de spil van dit moderne MRT concept dus vergaderingen af, bijgewoond door dikke bonzen van provincie en gemeentes om programma's samen te stellen en dit probleem te tackelen en aan te pakken. En daar wordt veel overheidsgeld in gepompt.
Nu geeft hij zelf al aan zolang de voedingsindustrie aan dit probleem weigert mee te werken blijft dit probleem bestaan en is het emmertjes water naar de zee dragen. De gezinnen met de kleine beurs kunnen appels en peren, kortom gezond voedsel niet betalen. Ze zijn financieel gedwongen om prijsbewuste goedkope shit in te kopen waar ze de kinderen alleen maar vetter mee mesten en ongezonder mee maken. Een doos frikandellen is immers goedkoper dan een kilo appels. Maak het gezonde goedkoper en het ongezonde duurder!
En het tegenargument van de politiek is, wij hebben daar geen invloed op en staan daar machteloos tegenover. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Hier heb je geld en doe er maar wat mee, dit is vooralsnog het enige wat we kunnen doen.
En hij praat zo dus tegen dovemansoren...
De onbreekbare viezewiezeweuze cirkel die nog een lange weg te gaan heeft... Waaruit je kunt opmaken, de politiek heeft geen macht en is slechts een naar voor geschoven trekpop met de opdracht ons stroop op de mond te smeren. De macht ligt bij de multinationals zoals o.a. de voedingsindustrie, die bepalen en maken de dienst uit. Daar gaat het om de pegels en gaan ijskoud en keihard over de rug van de gezondheid van de toekomstige generaties. En die met de kleinste beurs zijn het meest de lul, eigen schuld dikke bult!
Het was figuurlijk bedoeld...quote:
Ik wel, begon goed, werd daarna zeurderig en drammerigquote:Op donderdag 20 juni 2024 17:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Heb je deze al gelezen? (Ik nog niet.)
[ afbeelding ]
Dat gevoel kreeg ik ook al van de clipjes op YouTube.quote:Op zaterdag 22 juni 2024 15:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ik wel, begon goed, werd daarna zeurderig en drammerig
Het begon zo aardig, maar na de eerste hoofdstukken is het vooral een neomarxistische rant tegen bedrijven die winst willen maken en het neoliberalisme dat overal schuld aan is, en een oproep voor een sterke overheid die ons ontmoedigd en weet wat goed voor ons is, let wel, hij laat nergens het falen van een zo sterke overheid zien, alleen de paar positive kanten en alleen maar de negatieve kanten van de levensmiddelen industrie, het overbewerkte voedsel. Het is nergens de schuld van de mensen zelf dat ze teveel en ongezond eten, maar de schuld van de bedrijven.quote:Op zondag 23 juni 2024 11:15 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Dat gevoel kreeg ik ook al van de clipjes op YouTube.
Neemt niet weg dat er gewoon te veel wordt gerommeld met wat ze ons te eten aanbieden.
Nou ja, dat kreeg ik er ook van mee.quote:Op zondag 23 juni 2024 11:35 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Het begon zo aardig, maar na de eerste hoofdstukken is het vooral een neomarxistische rant tegen bedrijven die winst willen maken en het neoliberalisme dat overal schuld aan is, en een oproep voor een sterke overheid die ons ontmoedigd en weet wat goed voor ons is, let wel, hij laat nergens het falen van een zo sterke overheid zien, alleen de paar positive kanten en alleen maar de negatieve kanten van de levensmiddelen industrie, het overbewerkte voedsel. Het is nergens de schuld van de mensen zelf dat ze teveel en ongezond eten, maar de schuld van de bedrijven.
Een rant. Preken voor het koor, ipv een manier om mensen er toe te brengen wel de gezondere keuzes te maken
Ik denk dat heel veel mensen van laten we zeggen onder de vijftig hun ouders al niet echt meer geleerd hadden hoe je een maaltijd van scratch kunnen maken, saus is iets uit een potje of zakje. Deze mensen zijn zelf al weer ouders of zelfs grootouders.quote:Op zondag 23 juni 2024 13:00 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nou ja, dat kreeg ik er ook van mee.
Maar op een gegeven moment had ik dus ook de gedachte; maar je bepaalt toch zelf wat je naar binnen duwt?
Maar het is snel en makkelijk en volgens de reclame is het nog voedzaam en gezond ook.
Maar kinderen weten ook niet beter meer.
Ze hebben het hun ouders zo zien doen, die het weer van hun ouders in de jaren 70 en 80 hebben gezien, toen die gebombardeerd werden met lekker makkelijk pakje, zakje, instant en gevriesdroogd (wie kent Summer Season nog?).
En wie heeft/neemt er nog tijd voor koken?
Bij ons thuis werd er dan vooral vers gekookt, omdat opa een volkstuin had waarmee hij hunzelf, mijn tante en ons van verse groente voorzag en nog voor een goed deel voor 's winters in de vriezer verdween.
Maar voor mijn moeder was het ook al geen hobby en ik heb er toen ook niet veel van mee gekregen, want; uit de keuken als ik bezig ben.
Die was ook al dol op pakjes en zakjes, voor alles wat meer nodig had dan peper en zout.
Dus ja; ik ook pakjes en zakjes, totdat ik zoiets had van; dat moet toch anders kunnen?
Kookboeken brachten ook geen soelaas, want vaak te moeilijk geschreven.
En toen was het lang leve kooktv en het internet.
Op zich zijn maaltijdboxen wel mooi, maar stervensduur.
Wel een manier om mensen vers te laten koken. Net als die groentepakketten in de supers.
Misschien zouden ze receptkaarten bij de AGF neer moeten zetten, zodat mensen aan de hand daarvan boodschappen kunnen doen.
Bereidingswijze op de achterkant.
QR-code/link naar een filmpje of zo.
Wij begrijpen elkaarquote:Op zondag 23 juni 2024 13:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ik denk dat heel veel mensen van laten we zeggen onder de vijftig hun ouders al niet echt meer geleerd hadden hoe je een maaltijd van scratch kunnen maken, saus is iets uit een potje of zakje. Deze mensen zijn zelf al weer ouders of zelfs grootouders.
Gezond eten is wat de marketing je verteld wat gezond is. Zwaar bewerkte producten.
Maar goed, Teun brengt het niet verder dan een rant. Hij brengt geen (positieve) boodschap hoe het wel kan, maar preekt ideologisch gedreven hel en verdoemenis.
Als je doel is gezond leven en eten, dan maak gezond en lekker eten een belangrijk deel van je dag en je leven. Niet ff snel en gemakkelijk wat brandstof naar binnenwerken (dat kan best een keer daar niet van).
Maar goed, de meeste ouders gaan hun kinderen niet kunnen leren dat bv groentes lekker zijn als ze zelf nooit verder zijn gekomen dan zoet. Derde generatie spruitjes zijn vies ga je niet aan de spruitjes krijgen.
Of koop bij de Turkse supermarkt de losse kruiden om de kruidenmixen van scratch op te bouwen. Als ik hier kruiden bij de Turkse supermarkt koop krijg ik 100 gram komijn voor ¤ 1,50 bij de AH betaal ¤3,49 voor 37 gram komijn.quote:Op woensdag 19 juni 2024 05:10 schreef Xlarge het volgende:
Goed artikel
Ik gebruik alleen maar zelf germaakte kruidenmixen, of koop die van Euromax (Jonnie Boer)in de supermarkt.
Die lijken of het eerste gezicht duur, maar wanneer je er vanuit gaat dat het geen zout bevat, zijn ze volgens mij goekoper dan die Verstege zoutige troep
[ afbeelding ]
Ik merk onder mijn vrienden juist dat ze veel bewuster met eten bezig zijn als hun ouders. In plaats van alleen zout of pakjes gebruiken de meeste vrienden van mij (verse) kruiden en maken ze veel van scratch.quote:Op zondag 23 juni 2024 13:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ik denk dat heel veel mensen van laten we zeggen onder de vijftig hun ouders al niet echt meer geleerd hadden hoe je een maaltijd van scratch kunnen maken, saus is iets uit een potje of zakje. Deze mensen zijn zelf al weer ouders of zelfs grootouders.
Gezond eten is wat de marketing je verteld wat gezond is. Zwaar bewerkte producten.
Maar goed, Teun brengt het niet verder dan een rant. Hij brengt geen (positieve) boodschap hoe het wel kan, maar preekt ideologisch gedreven hel en verdoemenis.
Als je doel is gezond leven en eten, dan maak gezond en lekker eten een belangrijk deel van je dag en je leven. Niet ff snel en gemakkelijk wat brandstof naar binnenwerken (dat kan best een keer daar niet van).
Maar goed, de meeste ouders gaan hun kinderen niet kunnen leren dat bv groentes lekker zijn als ze zelf nooit verder zijn gekomen dan zoet. Derde generatie spruitjes zijn vies ga je niet aan de spruitjes krijgen.
Oeh. Komijnquote:Op maandag 1 juli 2024 20:28 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Of koop bij de Turkse supermarkt de losse kruiden om de kruidenmixen van scratch op te bouwen. Als ik hier kruiden bij de Turkse supermarkt koop krijg ik 100 gram komijn voor ¤ 1,50 bij de AH betaal ¤3,49 voor 37 gram komijn.
Mja. Vroeger werden kookprogramma's gepresenteerd door vrouwen die tegen oma aan zaten.quote:[..]
Ik merk onder mijn vrienden juist dat ze veel bewuster met eten bezig zijn als hun ouders. In plaats van alleen zout of pakjes gebruiken de meeste vrienden van mij (verse) kruiden en maken ze veel van scratch.
Op de BBC had je ook Keith Floyd, de altijd iets aangeschoten kok die in gewone kleding ergens ver buiten de studio geweldige dingen maakte. Meerdere Series, Floyd on France, Italy, Spain, Far Flung Floyd, Floyd on Oz etcquote:Op dinsdag 2 juli 2024 15:34 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Oeh. KomijnGaat hier soms ook ernstig hard
![]()
En dan te bedenken dat ik er heel lang over heb gedaan om dat te gaan gebruiken, omdat ik komijnenkaas niet lekker vond.
Maar steeds meer recepten vroegen erom, dus toch maar eens gekocht.
Nu kan ik mijn kruidenkast niet meer indenken zonder komijnzaad.
[..]
Mja. Vroeger werden kookprogramma's gepresenteerd door vrouwen die tegen oma aan zaten.
Op de BBC had je ook Ready, steady, cook, waar ze er een entertainment en competitie element aan toevoegden.
Later werden het vlotte mama's en ook papa's van een jaar of 30/35.
En nu zie je op YouTube kinderen koken alsof ze dagelijks in een restaurantkeuken staan.
Ik noem een cooking with Kian en een twistedchef (Nederlandse knul).
Maar dat is ook het mooie van YouTube; het plaatje bij het praatje. Dat maakt het vaak veel eenvoudiger dan dat je het in je hoofd van een tekst maakt.
Toch iets wat wij later pas kregen en zij zijn er mee opgegroeid.
Bij mij begon het ook pas echt aan het eind van de 00's
'Want in de supermarkt zit er zo veel zout en suiker in'quote:Op woensdag 19 juni 2024 07:12 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Watunrub:![]()
![]()
60ml Zout
60ml Bruine Suiker
60ml gerookte Paprika
15ml knoflook Poeder
15ml uien poeder
15ml zwarte peper (Grof gemalen)
15ml Kurkuma
15ml Kaneel
19 % zout, in de rub van Watuntrik, er moet wel wat zout inzitten, dat geeft smaak afquote:Op dinsdag 2 juli 2024 15:53 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
'Want in de supermarkt zit er zo veel zout en suiker in'
Zal nog steeds een betere verhouding zijn hoor, maar ik moest toch even lachen
Tering, jouw smaakpapillen kennen schijnbaar maar één smaak: zout.quote:Op woensdag 19 juni 2024 02:38 schreef FvanS het volgende:
Boeiend, ik heb in zowel Nederland als Italië 100 verschillende lasagnes gegeten, maar de Knorr wereldgerechten Lasagne staat voor mij nog steeds op nr 1
Deels mee eens. Ik maak het vaak wel vanaf de basis maar zoiets als bouillon trekken doe ik eigenlijk maar 1x per jaar omdat het uren kost en ik die tijd niet heb.quote:Op maandag 1 juli 2024 20:28 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Of koop bij de Turkse supermarkt de losse kruiden om de kruidenmixen van scratch op te bouwen. Als ik hier kruiden bij de Turkse supermarkt koop krijg ik 100 gram komijn voor ¤ 1,50 bij de AH betaal ¤3,49 voor 37 gram komijn.
[..]
Ik merk onder mijn vrienden juist dat ze veel bewuster met eten bezig zijn als hun ouders. In plaats van alleen zout of pakjes gebruiken de meeste vrienden van mij (verse) kruiden en maken ze veel van scratch.
quote:Op dinsdag 16 juli 2024 13:33 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Deels mee eens. Ik maak het vaak wel vanaf de basis maar zoiets als bouillon trekken doe ik eigenlijk maar 1x per jaar omdat het uren kost en ik die tijd niet heb.
Ook zijn de mixen soms handig omdat ik geen natuurapotheker ben met 100 soorten kruiden en specerijen.
Ja, die tablet krijg je wel via de gemeente of een of ander fonds natuurlijk. En die zijn zelfs op de basisschool soms al nodig voor school...quote:Op vrijdag 21 juni 2024 09:47 schreef maily het volgende:
[..]
Dat vind ik wel erg kort door de bocht.
Wel een tablet maar geen fruit?
Af en toe een frikandel (of hamburger) kan best.
En bewegen is gratis.
Silvo sterf, Tuana ftw. Met tuana zijn de kosten ook te behappen en je hebt 3x zo veel. Snap nooit waarvoor je bij de silvo's van de planeet zo veel voor betaald.quote:Op maandag 1 juli 2024 20:28 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Of koop bij de Turkse supermarkt de losse kruiden om de kruidenmixen van scratch op te bouwen. Als ik hier kruiden bij de Turkse supermarkt koop krijg ik 100 gram komijn voor ¤ 1,50 bij de AH betaal ¤3,49 voor 37 gram komijn.
[..]
Ik merk onder mijn vrienden juist dat ze veel bewuster met eten bezig zijn als hun ouders. In plaats van alleen zout of pakjes gebruiken de meeste vrienden van mij (verse) kruiden en maken ze veel van scratch.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |