quote:Kruidenmix verandert gehakt, taco’s en stamppot in ware smaakexplosies. Dénken we. Keuringsdienst van waarde merkt op dat sommige zakjes slechts voor 11 procent uit kruiden bestaan. We strooien vooral met goedkope opvulling in de rondte. Wat zit er dan in deze kruidenmixen?
Goedkope opvullingen in kruidenmixen
Een kant-en-klare kruidenmix kan wel eens handig zijn. Geen gedoe met potjes kruiden en specerijen. Toch is er iets aan de hand met deze kruidenmix.
Ze bestaan namelijk vaak uit goedkope (en soms ongezonde) opvullingen, denk aan: suiker, groentepoeder, paneermeel en zout. Vooral het laatste ingrediënt lijkt zeer geliefd in een kruidenmix.
Vergelijkend warenonderzoek van populaire kruidenmixen
We nemen de proef op de som. En struinen het assortiment af met de meest verkochte kruidenmengsels. Hoeveel zout, suiker en paneermeel komen we tegen? En hoeveel kruiden en specerijen zitten er daadwerkelijk in deze kruidenmixen?
Uitslag van de 'proef op de som' in het bronartikel.
Conclusie
Je verwacht bij een kruidenmix simpel een zakje kruiden te krijgen. Dat blijkt allesbehalve waar. Bij bijna alle kruidenmengsels zien we goedkope opvullingen zoals paneermeel, zout en suiker.
Ook groentepoeder is een veelgebruikt ingrediënt (vooral bij taco kruidenmix). We verstaan onder groentepoeder bijvoorbeeld ui- en tomaatpoeder. Het is vooral een goedkope opvuller en vaak staat er op de voorkant van de verpakking niks over vermeld.
Wil jij dit voorkomen? Bekijk dan de ingrediëntenlijst voor goedkope opvulling zoals paneermeel en groentepoeder en controleer de hoeveelheid zout en suiker bij de voedingswaardetabel.
Al maken fabrikanten je het niet makkelijk om de hoeveelheden van ingrediënten te ontrafelen. Je kan er altijd nog voor kiezen je eigen mix te maken met verse specerijen en kruiden.
'Gemakzucht dient de mens' Dat is dus de 'heb er geen zin aan' doelgroep en die is blijkbaar heel erg groot.quote:Op woensdag 19 juni 2024 06:30 schreef stavromulabeta het volgende:
Kruidenmixen zijn één van de producten in de supermarkt waarvan ik me verbaas dat er kennelijk een doelgroep voor is.
Whahaa ze hebben je een oor aan genaaid omdat je patat bestelde ipv friet.quote:Op woensdag 19 juni 2024 09:14 schreef ToT het volgende:
Laatst een patatje gehaald in een snackbar waar ik nooit kom. Ze hadden één of andere huisspecialiteit en ik had zoiets van: "Laten we het maar eens proberen."Bleek dat je een euro extra betaalt voor kipkruiden die ze over de patat heen flikkeren, en ZOUT dat het was!
ZOUT!!!!
![]()
![]()
![]()
Nou, ja, dat zal het voornamelijk zijn, hè.quote:Op woensdag 19 juni 2024 07:12 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
'Gemakzucht dient de mens' Dat is dus de 'heb er geen zin aan' doelgroep en die is blijkbaar heel erg groot.
Zo is het bij mij ook begonnen.quote:Zo vond ik altijd wel de Cajun kruidenmix van Stegeman wel ok voor op vlees. Maar vind het inderdaad veel te zout. Dus kan de OP wel beamen we worden flink geflest, meer zout dan kruiden... Ben het toen eens zelf gaan samenstellen uit een Rub Recipe Book.
Ik was van de Silvo.quote:![]()
Cajun:
2 tbsp paprika
2 tbsp garlic powder
1 tbsp salt
1 tbsp celery salt
1 tbsp black pepper
1 tbsp cayenne pepper
1 tbsp onion powder
1 tbsp dried oregano
1 tbsp ground thyme
1 tsp white pepper
1 tsp dry mustard
tbps = 15 ml (schepje)
tsp = 5 ml
Dat is dan 11 verschillende kruiden kopen en dan zelf samenstellen. Veel beter van smaak en blijkbaar in verhouding veel minder zout dan de kant en klaar. Dus Stegeman! Daar houd ik niet meer van...![]()
'Moeilijk', 'gedoe', 'kan ik niet', 'doe maar ff makkelijk een zakje'.quote:Je moet er maar zin in hebben, zo'n kast vol potjes.ik wel en zo moeilijk is het niet, heb een kruidencollectie van zo'n 50 potjes en mix daarmee flink op los, hartstikke leuk en lekker. Je weet wat je eet en kunt lekker spelen met smaakaccenten.
quote:Andere BBQ favoriet voor kip en varken.
Watunrub:![]()
![]()
60ml Zout
60ml Bruine Suiker
60ml gerookte Paprika
15ml knoflook Poeder
15ml uien poeder
15ml zwarte peper (Grof gemalen)
15ml Kurkuma
15ml Kaneel
Leuke Paprika alternatieven...
https://www.spaansewinkel(...)rten-pimenton-detail
Appels en peren...quote:Op woensdag 19 juni 2024 08:24 schreef Hyaenidae het volgende:
Nee ergens gaan eten of op een terras zitten, dat is pas een rib uit je lijf. Voor die schade van één avond kun je een hoop dure kruidenmixen kopen.
Of bij de plaatselijke toko halenquote:Op woensdag 19 juni 2024 02:56 schreef sturmpie het volgende:
gewoon potjes kruiden kopen en zelf mixen of grote hoeveelheid bestellen via naturalspices of kruidenbaron
Daarop besparen zet echt zoden aan de dijk, besparen op een kruidenpotje doet dat niet...quote:
Minder drugs en drank gebruiken bespaart ook veel geld, maar is net zo onvergelijkbaar met kruidenmixen als jouw post.quote:Op woensdag 19 juni 2024 12:40 schreef Hyaenidae het volgende:
Daarop besparen zet echt zoden aan de dijk, besparen op een kruidenpotje doet dat niet...
Nee, want dat is niet CUL gerelateerdquote:Op woensdag 19 juni 2024 12:47 schreef golfer het volgende:
[..]
Minder drugs en drank gebruiken bespaart ook veel geld, maar is net zo onvergelijkbaar met kruidenmixen als jouw post.
Het is niet zo zeer dat het een probleem is of dat het te duur is.quote:Op woensdag 19 juni 2024 08:24 schreef Hyaenidae het volgende:
Nou ja, wat is het probleem als het gewoon een lekkere mix is? Lekker boeiend dat er een paar korrels zout teveel inzitten...
Met een potje van 3 euro kan ik minimaal een jaar doen, ook al kost de inhoud misschien 10ct.
Boeien, gemak dient de mens. Dat ga ik niet voelen in m'n portemonnee.
Nee ergens gaan eten of op een terras zitten, dat is pas een rib uit je lijf. Voor die schade van één avond kun je een hoop dure kruidenmixen kopen.
Ik heb die van Knorr talloze malen gemaakt, totdat ik het gewoon eens probeerde met een pak gezeefde tomaten en/of blikken tomatenblokjes en het zelf toevoegen van kruiden.quote:Op woensdag 19 juni 2024 02:38 schreef FvanS het volgende:
Boeiend, ik heb in zowel Nederland als Italië 100 verschillende lasagnes gegeten, maar de Knorr wereldgerechten Lasagne staat voor mij nog steeds op nr 1
Ik gebruik bijvoorbeeld deze: https://shop.verstegen.nl(...)lazen-strooier-13-g/quote:Op woensdag 19 juni 2024 12:57 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Het is niet zo zeer dat het een probleem is of dat het te duur is.
Het gaat erom dat ze tot wel voor de helft uit zout bestaan en de andere helft soms amper voor een kwart uit de kruiden en specerijen die je dacht te kopen.
Met een eetlepel kruiden en specerijen en een theelepel zout, kan ik een gerecht minstens zo op smaak brengen, als die vier eetlepels zut die er in zo'n zakje zit.
Nou goed, en een theelepel maizena om het eventuele sausje wat dikker te maken.
Niet de kruidenmixen die hier bedoeld worden.quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:34 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Ik gebruik bijvoorbeeld deze: https://shop.verstegen.nl(...)lazen-strooier-13-g/
Ik proef heel het zout niet, heb ik dan zo'n slechte smaak? Op de ingrediënten staat ook niks over zout vermeld, suiker oid. 100% kruiden ipv 11%. Wat is nu werkelijk het probleem dan?
Ander voorbeeld wat ik heb staan (meer mixen heb ik niet in huis):
https://shop.verstegen.nl(...)lazen-strooier-22-g/
Minder kruidenpercentage, ik zie nog steeds niks over zout en suiker en proef het ook niet?
Kruidengehalte staat gewoon op de ingredienten.
Waar word ik hier dan stiekem toch mee genept, buiten de absurde prijs?
Ah op die manier, maar bij jou zie ik alleen losse kruiden. Daar heb ik er ook nog wel 10 van.quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:44 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Niet de kruidenmixen die hier bedoeld worden.
Dit is helemaal goedDaar heb ik mijn kruidenkastje ook mee vol staan
[ afbeelding ]
Denk meer aan die zakjes van Verstegen en Silvo, of uit de pakken van Knorr en Honig
Karinquote:Op woensdag 19 juni 2024 14:07 schreef Lienekien het volgende:
Kookboekenschrijver Karin Luiten is trouwens al jaren bezig om een goed alternatief te bieden voor koken zonder pakjes en zakjes.
Dit is dan ook een van haar kookboeken.
[ afbeelding ]
Bij mij staat er ook Italiaanse kruiden tussen, hoor.quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:47 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Ah op die manier, maar bij jou zie ik alleen losse kruiden. Daar heb ik er ook nog wel 10 van.
Maar die Italiaanse die ik noemde is dus een mix, en die andere ook.
Je bedoelt zo'n kip of gehakt of frietkruiden, ja die zijn inderdaad enorm zout. Net als die honig mixen.
Maar elke malloot weet en proeft toch ook dat daar zout in zit? en zal ook netjes in de ingredienten staan.
Wtf, nog nooit van gehoord ...quote:Op woensdag 19 juni 2024 13:47 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Ah op die manier, maar bij jou zie ik alleen losse kruiden. Daar heb ik er ook nog wel 10 van.
Maar die Italiaanse die ik noemde is dus een mix, en die andere ook.
Je bedoelt zo'n kip of gehakt of frietkruiden, ja die zijn inderdaad enorm zout. Net als die honig mixen.
Maar elke malloot weet en proeft toch ook dat daar zout in zit? en zal ook netjes in de ingredienten staan.
Neem dan deze, hier zit niet een bak zout in:quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:07 schreef Lienekien het volgende:
Kookboekenschrijver Karin Luiten is trouwens al jaren bezig om een goed alternatief te bieden voor koken zonder pakjes en zakjes.
Dit is dan ook een van haar kookboeken.
[ afbeelding ]
Voor 3 euro kun je het een jaar uitproberen (afhankelijk hoeveel friet je eet)quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:21 schreef maily het volgende:
[..]
Wtf, nog nooit van gehoord ...
Smaakt je friet dan nog meer naar friet?
Hoe bedoel je? In het boek dat ik postte toch ook niet?quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:25 schreef marcb1974 het volgende:
[..]
Neem dan deze, hier zit niet een bak zout in:
[ afbeelding ]
En daarmee wordt het product dus ook verantwoord verkocht.quote:Op woensdag 19 juni 2024 14:18 schreef marc0871 het volgende:
Maar dat zijn dan alleen maar kruiden en/of specerijen.
Mja. Gaat toch niet helemaal op.quote:Op woensdag 19 juni 2024 16:29 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
En daarmee wordt het product dus ook verantwoord verkocht.
Kruiden bestaan uit de gemalen groene plantdelen en specerijen uit alle overige gemalen delen. Dus 11% kruiden en de rest specerijen is onder de streep een kruidenmix...Die overige plantdelen als specerij is nogal een zeer ruim begrip. Gemalen zaden zijn immers specerijen en tarwebloem is een gemalen zaad, dus wanneer ik dit in een potje kruidenmix toevoeg mag ik het specerij noemen. Tomatenpoeder is een specerij als gemalen vrucht net zo'n specerij als gemalen chilivruchten.
Een aarbei is een vrucht en wanneer je het droogt en vermaalt wordt het een specerij indien je het zo benut.
Je kunt er van vinden wat je wil, maar het is wat het is... Je hoeft het niet te kopen en doe je het wel en als het smaakt, geniet ervan.![]()
(Hier zit dan weer weinig zout in, maar nu zit er weer een verkruimeld beschuitje in (wat dacht je dan dat paneermeel wasquote:Jumbo kruidenmix gehakt.
Prijs per KG ¤32,00
Zout: 10%
Paneermeel: 79%
Specerijen: 10% (koriander, witte peper, gember, nootmuskaat, fenegriekzaad, zwarte peper)
Kruiden: 1% (Lavas)
In mijn taalgebruik (waar de Vandale, Wikipedia over andere users het niet mee eens hoeven te zijn):quote:Op woensdag 19 juni 2024 16:29 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
En daarmee wordt het product dus ook verantwoord verkocht.
Kruiden bestaan uit de gemalen groene plantdelen en specerijen uit alle overige gemalen delen. Dus 11% kruiden en de rest specerijen is onder de streep een kruidenmix...Die overige plantdelen als specerij is nogal een zeer ruim begrip. Gemalen zaden zijn immers specerijen en tarwebloem is een gemalen zaad, dus wanneer ik dit in een potje kruidenmix toevoeg mag ik het specerij noemen. Tomatenpoeder is een specerij als gemalen vrucht net zo'n specerij als gemalen chilivruchten.
Een aarbei is een vrucht en wanneer je het droogt en vermaalt wordt het een specerij indien je het zo benut.
Je kunt er van vinden wat je wil, maar het is wat het is... Je hoeft het niet te kopen en doe je het wel en als het smaakt, geniet ervan.![]()
Een toevoeging voor het gehakt.quote:
De hele voedingsindustrie is één grote farce, om maar zo veel mogelijk afval van normale voedselverwerking op te waarderen tot substanties die op hoogwaardig voedsel lijken.quote:Op donderdag 20 juni 2024 13:20 schreef Watuntrik het volgende:
Hier nog zo'n aardig voorbeeld...![]()
[ afbeelding ]
Kalfsleverworst? Er zit 2.5% kalfslever in...Als je het eruit haalt zie je het niet liggen laat staan dat je het zult proeven. Voor de goede orde zit er nog eens 17% kalfsvlees van onbekende delen bij. De rest is varken + toevoegingen.
Is 20 jaar geleden als eens uitvoerig met de nodig hilariteit doorgelicht in de media. Week later iedereen weer vergeten en ze eten gewoon door en vinden het waarschijnlijk hartstikke lekker, dat spreekt wel voor zich.
![]()
Mja. 1,42 per liter betalen, voor het zelfde water waar ze aan de andere kant van de weg de wc mee doorspoelen, voor goed een euro per m³ (1000 liter)quote:Dan moet ik denken aan de woordvoerder van de Sourcy bronwater producent... Dat is gebotteld Utrechts kraanwater. Exact hetzelfde, misschien zelfs slechter want de kwaliteit van kraanwater staat onder strengere controle dan bronwater uit de flessen. En toen de persvoorlichter van Sourcy met deze feiten geconfronteerd werd zei hij lachend a publiek "Tja Nederland wil nu eenmaal graag geflest worden!?"Een water en moppentapper van de bovenste plank...
Heb je deze al gelezen? (Ik nog niet.)quote:Op donderdag 20 juni 2024 15:28 schreef marc0871 het volgende:
[..]
De hele voedingsindustrie is één grote farce, om maar zo veel mogelijk afval van normale voedselverwerking op te waarderen tot substanties die op hoogwaardig voedsel lijken.
[..]
Mja. 1,42 per liter betalen, voor het zelfde water waar ze aan de andere kant van de weg de wc mee doorspoelen, voor goed een euro per m³ (1000 liter)
Stond een paar weken geleden prominent in mijn suggesties op YouTube.quote:Op donderdag 20 juni 2024 17:44 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Heb je deze al gelezen? (Ik nog niet.)
[ afbeelding ]
Ik hoorde hem de uitspraak doen dat 80% van het voedsel dat je in de supermarkt kunt kopen eigenlijk niet gezond is. Ik geloof het direct.quote:Op donderdag 20 juni 2024 17:51 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Stond een paar weken geleden prominent in mijn suggesties op YouTube.
En tussen, How do they do it, How it's made en Keuringsdienst van waarde, geloof ik het helemaal.
Dat het overgrote aanbod daar zwaar bewerkt is, gereconstitutioneerd is uit uit elkaar getrokken afvalproducten (denk onverkoopbare afsnijdsels van vlees en tweedekeus en/of beschadigd groente en fruit) en dat het meeste van zout, vet en suiker aan elkaar hangt, met een handje vol chemicaliën om het nog een beetje op voedsel te laten lijken.quote:Op donderdag 20 juni 2024 17:53 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik hoorde hem de uitspraak doen dat 80% van het voedsel dat je in de supermarkt kunt kopen eigenlijk niet gezond is. Ik geloof het direct.
Maar moet het dus nog lezen (wil ik dat wel?).
I hear you.quote:Op donderdag 20 juni 2024 18:30 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Dat het overgrote aanbod daar zwaar bewerkt is, gereconstitutioneerd is uit uit elkaar getrokken afvalproducten (denk onverkoopbare afsnijdsels van vlees en tweedekeus en/of beschadigd groente en fruit) en dat het meeste van zout, vet en suiker aan elkaar hangt, met een handje vol chemicaliën om het nog een beetje op voedsel te laten lijken.
Neem alleen al tomatensoep.
Vaak is dat niet veel meer dan een meelpapje, met zout, suiker, wat groentepoeders, boillonpoeder dat geen vlees of botten heeft gezien, smaakversterkers als msg en balletjes van separatorvlees.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |