Starhopper | donderdag 13 juni 2024 @ 17:04 |
------------------------------------------- Wat fijn!!!! Hopelijk volgt de rest van de supermarkten en bakkerijen ook dit voorbeeld ![]() | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:10 |
Er zal geen beest minder om gefokt of geslacht worden. Nu gaan al die ingrediënten waarmee dat gelei gemaakt werd rechtstreeks de prullenbak in en moeten er weer extra ingrediënten geproduceerd worden om dat plantaardige gelei van te maken. Wees er maar blij mee. | |
schommelstoel | donderdag 13 juni 2024 @ 17:14 |
Wat een onzin, gelatine maken ze voornamelijk van varkens botten, iets dat overblijft na het slachten voor vlees. Als of het gebruik van plantaardige producten niet de natuur aantast of slecht is. | |
Metalfrost | donderdag 13 juni 2024 @ 17:15 |
Ik zie alleen maar een extra onderdeel van een dierafvalverwerkingsbedrijf toegevoegd worden omdat de voedselindustrie geen gebruik meer van maakt van de dierlijke producten. Voor de rest verandert er niets. Dus wat de winst voor Jumbo is mag Joost weten. | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:16 |
Ja, het is duidelijk dat TS niets geeft om het resultaat, maar zich alleen maar goed wil voelen om een symbolische daad. Ook als dat alleen maar ten koste gaat van het milieu en niets oplevert aan dierenwelzijn. | |
Mylene | donderdag 13 juni 2024 @ 17:18 |
Het zit in een hoop producten, ook paracetamol. Wat doet gelatine in vredesnaam in pesto, appelsap en pillen? Van pesto en gebak tot chocolademousse: ze staan al jaren stijf van de gelatine. Vaak gemaakt van varkens, soms koeien. Lastig voor vegetariërs en mensen met een geloof. Keuringsdienst van waarde vraagt zich af wat fabrikanten drijft om het goedje in al hun producten te stoppen? Gelatine populair in veel producten Het gebruik van gelatine is niet nieuw. Althans het staat gebeiteld op de verpakking van menig snoepzak en pudding. En de lijst producten die gelatine nog meer bevatten groeit gestaag. Zelfs in chocolademousse, pestospread en vlaflip duikt het op. Maar wat is gelatine precies? Tot op het bot Slachter Mark Willems legt uit dat geslachte varkens tot op het bot worden verwerkt. Mark Willems: ‘Het merg van de varkensbotten en varkenshuiden zijn de basis voor gelatine. Dat wordt door de gelatinefabrikanten opgehaald om te verwerken.’ Alleen die fabrikanten zijn niet zo happig om te laten zien hoe ze daar gelatine van maken. Wel wijzen ze allemaal naar een gelatine-expert in Brugge. Daar woont Marc Vermeulen, voorzitter van de gelatinevereniging. Hij is al twintig jaar werkzaam in de industrie. In de keuken laat hij zien hoe je gelatine maakt. Van varkenshuid naar gelatine Marc Vermeulen snijdt eerst de varkenshuid van een speklap. De huid is een rijke bron van collageen - het essentiële eiwit dat lichamen bij elkaar houdt. Met water en azijn als basisgereedschappen ondergaat de huid een proces van weken, spoelen en koken. Het resultaat? Gelatine van collageen uit de varkenshuid. Betere structuur Volgens meesterpatissier Hidde de Brabander zorgt gelatine voor een betere structuur bij bepaalde gebakjes. 'Het blijft mooier staan en het verbetert de eetbaarheid.’ Voor bavarois bijvoorbeeld is gelatine de gangbare bindstof, zonder kun je het gebak eigenlijk niet maken. Toch gebruikt De Brabander het liever beperkt. ‘Als er namelijk te veel gelatine in zit, dan doet dat iets met je mondgevoel.’ Hufterproof tompouce Fabrikanten zijn enthousiast met het toevoegen van gelatine aan verschillende producten. Hidde de Brabander weet wel waarom: 'Zoals met meer supermarktproducten, willen ze het heel lang houdbaar maken.’ Dat geldt bijvoorbeeld ook voor tompoezen die op transport stad en land doorreizen. En dan moeten ze vooral stevig zijn. Hoe meer gelatine, hoe stijver. Zo ontstaat de hufterproof tompouce. Brabander: ‘Het gebruik van veel gelatine is zonde, want het gaat altijd ten koste van de productkwaliteit.’ https://kro-ncrv.nl/progr(...)-en-pillen-medicatie | |
yvonne | donderdag 13 juni 2024 @ 17:18 |
En die roze kleur? Zitten daar nog gemalen schildjes in van een insect waarvan ik de naam vergeten ben? Of is dat alleen in de smarties. | |
Starhopper | donderdag 13 juni 2024 @ 17:20 |
Bietensap? | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:21 |
Dat is meestal gewoon kleurstof. | |
Metalfrost | donderdag 13 juni 2024 @ 17:22 |
TS is een veganist en overal waar dierlijke ingrediënten omgeruild worden met plantaardige vervangers is een 'overwinning' op het 'dierenwelzijn'. Net alsof een geslachte vleeskoe nu feestverlichting op kan hangen omdat haar botten niet meer worden gebruikt. Bietensap. | |
Puntenjager | donderdag 13 juni 2024 @ 17:23 |
Goed bezig Jumbo! Als de andere supermarkten jullie voorbeeld volgen, dan kunnen we voortaan die botten gewoon weggooien in plaats van te gebruiken ![]() | |
Mylene | donderdag 13 juni 2024 @ 17:23 |
![]() | |
Mylene | donderdag 13 juni 2024 @ 17:24 |
Deze worden dus gestampt voor de kleurstof. | |
Starhopper | donderdag 13 juni 2024 @ 17:25 |
Dan is het geen veganistische tompouce. | |
FvanS | donderdag 13 juni 2024 @ 17:29 |
Schildluizen, maar meestal weggestopt onder E120 Zit overigens meestal niet in tompouce, is vooral voor donkerrode kleuren. | |
Jan_Onderwater | donderdag 13 juni 2024 @ 17:29 |
Maak niet zo een paniek met je gemalen botten. Dat is gelul. Gelatine wordt gemaakt uit bindweefsel. | |
yvonne | donderdag 13 juni 2024 @ 17:30 |
Is ook een dier. | |
Metalfrost | donderdag 13 juni 2024 @ 17:30 |
Nee dat klopt, dan is het geen veganistische tompouce. | |
schommelstoel | donderdag 13 juni 2024 @ 17:31 |
Die worden bijvoorbeeld gebruikt in yoghurt of snoepjes met rode kleur. | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:32 |
De definitie van vega is voor veganisten exact vergelijkbaar met de dogma's voor religieuzen. Men interesseert zich totaal niet voor het werkelijke resultaat of de gedachte erachter. Zolang het maar voldoet aan de verplichting van veganistisch /de tekst van de Koran, is het helemaal toppie. Het is zo kortzichtig en achterlijk. | |
FvanS | donderdag 13 juni 2024 @ 17:33 |
Maar inderdaad, eigenlijk sterft een varken nu voor nog minder. De botten (die ze overigens weken om gelatine te verkrijgen, niet malen) worden nu gewoon weggegooid. | |
Mylene | donderdag 13 juni 2024 @ 17:36 |
Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes luizen worden levend gekookt of door blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder. Het vocht dat vrijkomt bij het vermalen (het bloed) komt dan namelijk vrij. Voor één kilo karmijn zijn ongeveer 140.000 schildluizen nodig. De plantages bevinden zich onder andere in Mexico, Guatemala, en de Canarische Eilanden, maar het grootste deel van de wereldproductie komt uit Peru. https://proveg.com/nl/blog/e120-karmijn | |
Metalfrost | donderdag 13 juni 2024 @ 17:37 |
Alsof de markt alleen gelatine zou gebruiken voor het vervaardigen van tompouce. ![]() ![]() | |
Jan_Onderwater | donderdag 13 juni 2024 @ 17:37 |
Fun Fact, paddestoelen zijn meer dier dan plant. | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:38 |
Heel leuk. Maar het glazuur van tompouces word zelden daarmee gemaakt. Meestal gebeurt dat met bètacaroteen (wortelsap geloof ik) ,bietensap of kunstmatige kleurstof. Verder weer ontopic? | |
FvanS | donderdag 13 juni 2024 @ 17:39 |
Dat zeg ik toch nergens? Alleen hoe meer het gebruikt wordt, des te ''nuttiger'' is het slachtafval. Het is niet zo dat ze nu minder varkens doden omdat er minder gelatine nodig is. | |
Farenji | donderdag 13 juni 2024 @ 17:40 |
E120 wordt bijna nergens nog gebruikt, is bijna overal vervangen door bietensap, dat is net zo rood. | |
Origami94 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:40 |
Een leuk stukje PR greenwashing van Jumbo voor winstbejag | |
FvanS | donderdag 13 juni 2024 @ 17:44 |
Nog meer dan je denkt. Zeker buiten de EU. NIet alleen zo zeer in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica, verf ed. | |
Jan_Onderwater | donderdag 13 juni 2024 @ 17:49 |
Als je je zorgen maakt over dieren, dan zou ik vooral palmolie en palmvet vermijden, daar wordt enorm veel regenwoud voor gekapt. Jubelen over gelatine en schildluizen is een beetje kortzichtig als je palmvet en palmolie verder geen probleem vind. | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:50 |
Ik ben geen vegetariër, laat staan een veganist. Maar ook ik geef om de gevolgen die vlees op de samenleving en het milieu hebben. Daarom vervang ik minstens eens per week 'gewoon' vlees met orgaanvlees en als ik op de markt ben koop ik vis waarvan het merendeel word weggegooid als bijvangst. De netto uitstoot van beide producten is nul. Als meer mensen die geven om het milieu of dierenwelzijn dat nu eens zouden doen..... | |
Ghost_Buster | donderdag 13 juni 2024 @ 17:51 |
Schildluizen inderdaad. https://duurzaaminsectene(...)eken-dan-eet-je-ook/ | |
Jan_Onderwater | donderdag 13 juni 2024 @ 17:52 |
En palmvet/olie? | |
Ghost_Buster | donderdag 13 juni 2024 @ 17:52 |
E120, of Karmijnrood. https://duurzaaminsectene(...)eken-dan-eet-je-ook/ | |
Ghost_Buster | donderdag 13 juni 2024 @ 17:53 |
Duur beestje. 30 euro per gram. https://duurzaaminsectene(...)eken-dan-eet-je-ook/ | |
Harvest89 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:55 |
Netjes | |
marc0871 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:56 |
Dit. Zo veel biodiversiteit, zowel dierlijk als plantaardig, die moet wijken voor monocrop, omdat dat meer oplevert. | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 17:57 |
Ik heb pindakaas en chocoladepasta waar dat niet inzit, maar om eerlijk te zijn eet ik die omdat ik die gewoon lekker vind. Verder ben ik ook niet puur gefocust op de ethische kant van vlees/vis of andere producten. Er spelen bij de aankoop van producten een hoop zaken mee. Orgaanvlees is bijvoorbeeld ook erg lekker, gezond en goedkoop. | |
koffiekoekjes | donderdag 13 juni 2024 @ 17:57 |
Tegenwoordig gebruikt men dus blijkbaar gewoon sap uit o.a. vruchten https://www.food-info.net/nl/e/e163.htm | |
Straatcommando. | donderdag 13 juni 2024 @ 18:00 |
Dat een Jumbo dit doet met alle berichten van dat concern in het achterhoofd laat mij denken dat dit puur financiele gronden heeft. | |
Mylene | donderdag 13 juni 2024 @ 18:03 |
Bij Kruidvat moslima verteld dat er varkensgalatine in de huismerk paracetamol zit, wist ze niet, had ze totaal niet verwacht, gezegd dat ze beter naar de Etos kan gaan voor zonder. Daar staat het tenminste duidelijk voor het schap. | |
marc0871 | donderdag 13 juni 2024 @ 18:08 |
Zou ze ook uit die bakken schepsnoep snaaien, elke keer als ze er langsloopt? Al dat chewy spul staat stijf van de gelatine. Drop, winegums en dat soort dingen. | |
Gimmick | donderdag 13 juni 2024 @ 18:14 |
Wat is dit nu weer voor een onzin? Als je er voor kiest om geen dieren te eten ben je toch niet moreel verplicht om de restproducten of bijvangst te eten? Bijvangst eten is bijvangst kopen is meer winst/minder verlies voor de visser. Laat dat lekker over aan mensen die wel vlees en/of vis consumeren. Hetzelfde geldt voor gelatine. Mocht de vraag naar gelatine afnemen wordt het minder rendabel om een varken te houden. Als varkensboer verdien immers iets minder aan de restproducten. Uiteraard zal dat praktisch weinig schelen, maar minder vraag is altijd positief. [ Bericht 0% gewijzigd door Gimmick op 13-06-2024 18:24:24 ] | |
Mylene | donderdag 13 juni 2024 @ 18:14 |
Dat wist ze wel weer. | |
koffiekoekjes | donderdag 13 juni 2024 @ 18:15 |
In de liquidcaps van verschillende medicijnen zit ook allemaal (varkens)gelatine. Pilletjes zijn vaak zonder ![]() | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 18:21 |
Het verbod op de consumptie van varkensvlees en andere soorten vlees is dat duizenden jaren geleden er veel ziektes werden verspreid door de consumptie van die soorten vlees. Er was dus toen een hele goede reden om zo'n verbod in te voeren. Het idee achter halal slachten en het verbod op de consumptie van vlees dat zo niet was geslacht komt van het dierenwelzijn duizenden jaren geleden. Met een scherp mes in 1x de nekaderen doorsnijden was toen de meest diervriendelijke wijze om te slachten. Niet zelden kwam het voor dat slechte slachters met botte messen op de dieren inhakten en het minutenlange lijdensweg voor die dieren was voordat ze stierven. In de nek zitten relatief erg weinig zenuwen en een dier bloed erg snel dood op die wijze. Er was destijds dus een heel nobele reden om halal slachten in te voeren. Anno 2024 is er uit hygiëne en ziekteverspreiding geen enkele reden meer om haram vlees te laten staan en het halal slachten van dieren is anno 2024 een uiterst barbaarse methode om dieren te slachten. Als men de gedachte achter de dogma zou volgen ipv het letterlijke gebod dat duizenden jaren oud is, dan zou dat gebod compleet anders zijn geweest. Bij veel andere geloven is het wel mogelijk om met de tijd mee te gaan en zijn geboden en/of adviezen met de loop der tijd wel mee veranderd. [ Bericht 2% gewijzigd door voetbalmanager2 op 13-06-2024 18:30:51 ] | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 18:29 |
En waar zeg ik dat? Wat ik wel zeg is dat trots roepen dat je nu geen gelei meer hoeft te eten alleen bij je Jumbo gebak alleen gedaan word omdat je je er zelf goed bij voelt. Er zal geen dier minder door gefokt of geslacht worden. En als jij serieus denkt dat dat wel het geval is, dan heb je er echt niks van begrepen. Zo goed als alle varkensbotten worden nu al weggegooid. Jumbogebak of niet. Er is een enorm overschot aan dierlijke botten waar geen functie voor is die ook geen economische waarde hebben en daarom worden weggegooid. Dat is al zo en dat zal altijd zo blijven. Ook met al die producten waarvoor we nu nog gelei voor gebruiken. | |
Molo | donderdag 13 juni 2024 @ 18:32 |
De verwerking van een restproduct vervangen door een plantaardig nieuw te maken onderdeel heeft vrij weinig met de plantaardige eiwittransitie te maken. Wel lekker inclusief voor moslims en prachtig in je PR met je greenwashing. Pfffff, gaat toch heen | |
Pendule | donderdag 13 juni 2024 @ 18:34 |
Er hoort sowieso geen gelatine in Tompoes. Ook de banketbakkersroom tussen de wafels is nep uit de supermarkt. Gewoon zelf maken. | |
Gimmick | donderdag 13 juni 2024 @ 18:44 |
De wereldwijde gelatine/collageenmarkt is iets van 20 miljard USD. Daar zal toch wel iemand geld aan verdienen? Hoe minder gelatine er gebruikt wordt, hoe minder er aan verdient wordt. Zullen de gebakjes van Jumbo het verschil maken? Natuurlijk niet. Maar gelatine bijven consumeren waar het niet nodig is helpt ook niet mee. Een sommige mensen kiezer er voor dat laatste zo min mogelijk te doen. | |
Molo | donderdag 13 juni 2024 @ 18:47 |
Gelatine is gewoon een prima voedingsstof he, daar is niets mis mee | |
voetbalmanager2 | donderdag 13 juni 2024 @ 18:50 |
Ja, degene die gelatine produceren verdienen zeker iets aan hun eindproduct. Maar het ingrediënt waarmee het geproduceerd word heeft economisch zo goed als geen waarde, omdat het in ruime overvloed aanwezig is en het anders een waardeloos bijproduct is. | |
Gimmick | donderdag 13 juni 2024 @ 18:50 |
Dat is de discussie toch niet? Het is van dierlijke oorsprong en sommige mensen kiezer er voor geen producten van dierlijke oorsprong te consumeren. Sowieso hoop ik dat niemand een tompouce eet vanwege de 'prima voedingsstoffen' die er in zitten, want dan heb je het niet begrepen. | |
Aberkullie | donderdag 13 juni 2024 @ 19:14 |
Hoera ![]() | |
marc0871 | donderdag 13 juni 2024 @ 19:18 |
500 ml melk 1 vanillestokje 100 gr suiker 2 eidooiers 45 gr maïzena Melk koken met het merg uit een vanilleboon, en de boon zelf. Papje maken van eidooier, suiker, custard of maizena en een scheutje van de melk. Als de melk tegen de kook is, kan de vanilleboon eruit en giet je de helft bij je papje, om 'kennis te maken'. Even doorroeren en weer terug in de pan. Blijven roeren tot het dikker begint te worden. Dan van het vuur en op een plaat uitgieten om snel af te koelen. Laat het niet in dezelfde pan staan, want dan gaart het door. Afdekken met plasticfolie, direct op de banketbakkersroom, om een vel te voorkomen. | |
FlippingCoin | donderdag 13 juni 2024 @ 19:20 |
In eerste instantie goed om van dierlijke producten af te stappen, maar restproducten is juist weer goed om te gebruiken ipv weg te gooien. | |
FlippingCoin | donderdag 13 juni 2024 @ 19:21 |
Doen ze erin zodat het langer op de plank kan staan volgens mij | |
halfway | donderdag 13 juni 2024 @ 19:24 |
Waarom? Nu hou je een partij botten over aangezien die beesten toch geslacht worden. | |
marc0871 | donderdag 13 juni 2024 @ 19:29 |
Staat ook zo in het stukje. Kweenie wat ze er daar in gooien, maar het is tegenwoordig meer schuim dan room. Niet eens slagroom of zo. Meh. Ik maak ze zelf wel weer een keer, met blind gebakken bladerdeeg en een icing van poedersuiker en aardbeien- of frambozensiroop. | |
Molo | donderdag 13 juni 2024 @ 19:34 |
Ik reageerde specifiek op deze statements die je maakt. Ik zie daar nul inhoudelijk fundament voor eigenlijk, behalve gevoel
| |
Molo | donderdag 13 juni 2024 @ 19:34 |
Waarom is het goed daar vanaf te stappen? Zijn prima voedingstoffen en is lekker ook nog. | |
FlippingCoin | donderdag 13 juni 2024 @ 19:35 |
Maak tzt maar weer een cul topic. ![]() | |
FlippingCoin | donderdag 13 juni 2024 @ 19:36 |
Omdat als je plantaardige producten kan gebruiken als volwaardige vervanger het dierenleed onnodig is. | |
sturmpie | donderdag 13 juni 2024 @ 19:39 |
gelatine maak je van botten, niet persé varken, kan ook rund zijn of 'n ander dier | |
marc0871 | donderdag 13 juni 2024 @ 19:40 |
Agaragar, Johannesbroodpitmeel en nog een paar andere verdikkingsmiddelen, worden al gebruikt ipv gelatine. | |
sturmpie | donderdag 13 juni 2024 @ 19:41 |
die kan je vermalen en in hond/kattenvoer verwerken | |
marc0871 | donderdag 13 juni 2024 @ 19:41 |
Kan ik zomaar doen ![]() | |
sturmpie | donderdag 13 juni 2024 @ 19:42 |
restproducten kan je ook kwijt in hond/kat-voer | |
Molo | donderdag 13 juni 2024 @ 19:51 |
Vind ik een wat beperkt perspectief eigenlijk. En al helemaal bij restproducten zoals dit | |
Molo | donderdag 13 juni 2024 @ 19:51 |
Ja ik weet wat gelatinesubstitutie is | |
FlippingCoin | donderdag 13 juni 2024 @ 19:54 |
Nee want ik stel precies de uitzondering bij restproducten in diezelfde post. | |
Glazenmaker | donderdag 13 juni 2024 @ 20:07 |
Het is debiel om restproducten aan te pakken. Het grote geld in dieren zit in vlees en melk. Er gaat dus geen varken minder dood. | |
Twiitch | donderdag 13 juni 2024 @ 20:09 |
Tompoucen zijn inferieure gebakjes. Alleen untermenschen kopen tompoucen. | |
VEM2012 | donderdag 13 juni 2024 @ 20:12 |
Waarom vind je dit fijn? Of anders gezegd: wat heb je tegen het gebruik van botten die toch over zijn? | |
halfway | donderdag 13 juni 2024 @ 20:14 |
Of behanglijm van maken. | |
VEM2012 | donderdag 13 juni 2024 @ 20:15 |
Is vegan zijn eigenlijk al opgenomen in de DSM-V? | |
Metalfrost | donderdag 13 juni 2024 @ 20:18 |
Alleen psychische aandoeningen worden opgenomen in de DSM-V, leefstijlen worden dat niet. | |
VEM2012 | donderdag 13 juni 2024 @ 20:34 |
No shit, Sherlock... | |
Metalfrost | donderdag 13 juni 2024 @ 20:54 |
Met retorische vragen kun je geen discussie voeren. | |
Pendule | donderdag 13 juni 2024 @ 20:58 |
En waarom zouden dat soort volk een tompoes moeten eten? Zij zijn toch veganist. Dan alleen planten vreten. Niet iets proberen te maken wat op vlees lijkt. En sowieso de verplichting stellen dat er in elk product wat er in Nederland verkocht wordt, een klein percentage varkensvet wordt toegevoegd. Om demografische redenen. | |
VEM2012 | donderdag 13 juni 2024 @ 21:02 |
Ik dacht dat het wel duidelijk was dat ik een grapje maakte... | |
AchJa | donderdag 13 juni 2024 @ 21:32 |
Afval nuttig hergebruiken kan natuurlijk niet de bedoeling zijn... Nou ja, dan maar weer terug naar de old school lijmfabrieken. |