quote:Er gaan miljoenen euro's om in illegale sigaretten, zo groot is het probleem echt
Tabak kopen bij de supermarkt is verleden tijd en sigaretten worden alsmaar duurder. Het gevolg: een toename van illegale sigaretten, ook in onze regio. De vraag rijst of de strengere regels wel zo'n goed idee zijn.
Maart, 2024: de douane onderschept 27 miljoen illegale sigaretten in de Rotterdamse haven, met een marktwaarde van 6,5 miljoen euro. Juli, 2024: bij een controle vindt de douane 6 miljoen sigaretten en 4.500 kilo shag, met een marktwaarde van 3,9 miljoen euro.
In de Rotterdamse haven worden regelmatig grote partijen illegale sigaretten onderschept. Maar het wemelt ook van kleinere inbeslagnames in de regio. In september trof de gemeente nog 400 duizend sigaretten aan in garageboxen in Schiedam.
Uit onderzoek van de douane blijkt dat een kwart van alle gerookte sigaretten in Nederland óf afkomstig uit het buitenland is, óf illegaal geproduceerd.
De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) spreekt zelfs van 35 procent in het tweede kwartaal van 2024. Ruim 31 procent zou uit het buitenland komen, ruim 3 procent zijn namaaksigaretten. De organisatie baseert zich op onderzoek door bureau WSPM, dat sigarettenpakjes verzamelt uit (zwerf)afval.
Kabinetsbeleid
De opkomst van illegale sigaretten hangt nauw samen met het verscherpte kabinetsbeleid rondom roken. Daarvoor moeten we eerst terug naar 2018, het geboortejaar van het Nationaal Preventieakkoord. De overheid maakt hierin met ruim zeventig partijen afspraken om het aantal rokers drastisch terug te dringen.
Het akkoord streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Stevige maatregelen moeten het roken ontmoedigen, zoals het stapsgewijs opschroeven van de prijs en het terugdringen van het aantal verkooppunten. Vooral de afgelopen jaren steeg de prijs in rap tempo. In 2040 moet een pakje sigaretten minstens 40 euro gaan kosten.
Vanaf 1 juli is het verboden om sigaretten en andere tabaksproducten te verkopen in supermarkten. Vanaf 2030 wordt het aantal verkooppunten verder ingeperkt.
https://www.rijnmond.nl/n(...)is-het-probleem-echt
98 of 95quote:Op vrijdag 27 september 2024 18:45 schreef -Hakuna- het volgende:
Ben net terug van Duitsland en daar E5 getankt bij de Aral, als ik zie dat er voor minstens 100 tot 300 euro en zelfs meer aan rookwaren wordt gekocht door uitsluitend Nederlandse klanten ben ik met 50 euro benzine maar een kleine klant.
Maar wel weer mijn tank vol en gelijktijdig veel Duitse statiegeld flessen en blikken uit de asbakken gehaald daar. .
E5 is ook in Duitsland Euro 98.quote:
Nee hoor: Duitsland kent zowel E5 95 (Super) als E5 98 (Super Plus), naast 100 en naast E10 95quote:
Allerheiligen. Maar tankstations zijn doorgaans wel open op Duitse vrije dagen.quote:Wilde vandaag tanken daar bleek het een of ander vrij dag te zijn. Iets met geloof oid.
Hopelijk ga je niet weer in allerlei afvalbakken zitten graaien dit keer.quote:Hopelijk morgen, kan ik tevens weer een lading Duitse flessen inleveren en vervolgens tanken bij de Aral.
Het besluit waarvan je wist dat het criminelen in de kaart gaat spelen. Niks geleerd van het verleden, gewoon dezelfde fout op dezelfde fout blijven stapelen.quote:
Of anders effe zelf op en neer? In Duitsland heb je voor 85 euro gewoon een slof shag, kost je hier gewoon 3x zoveel.quote:Op vrijdag 1 november 2024 14:53 schreef Scorpie het volgende:
Bezorgdiensten nu op gaan tuigen begint lucratief te worden.
Stoppen met die rotzooi is nóg goedkoper.quote:Op vrijdag 1 november 2024 22:36 schreef Hathor het volgende:
[..]
Of anders effe zelf op en neer? In Duitsland heb je voor 85 euro gewoon een slof shag, kost je hier gewoon 3x zoveel.
LOL dit wilde ook net postenquote:Op vrijdag 1 november 2024 23:03 schreef Lt.Bookman het volgende:
[..]
Stoppen met die rotzooi is nóg goedkoper.
Fietsen is ook goedkoper dan autorijden.quote:Op vrijdag 1 november 2024 23:03 schreef Lt.Bookman het volgende:
[..]
Stoppen met die rotzooi is nóg goedkoper.
Ja klopt, maar dat is voor mij niet echt een optie, ik hou teveel van mijn peukkie.quote:Op vrijdag 1 november 2024 23:03 schreef Lt.Bookman het volgende:
[..]
Stoppen met die rotzooi is nóg goedkoper.
De goede tips blijven maar komen.quote:Op vrijdag 1 november 2024 23:18 schreef r_one het volgende:
[..]
Fietsen is ook goedkoper dan autorijden.
Masturberen is ook goedkoper dan naar de hoeren.quote:Op vrijdag 1 november 2024 23:28 schreef Lt.Bookman het volgende:
[..]
De goede tips blijven maar komen.
Op zich is het toch logisch dat de imitatie goedkoper is?quote:Op zaterdag 2 november 2024 01:43 schreef Fer het volgende:
Marktverziekers zijn het, had laatst een slof orginele Marlboro meegenomen uit het vliegtuig. Raak ze amper kwijt omdat mensen liever die imitatie kopen, die nog goedkoper is.
Ja maar je zou toch verwachten dat mensen liever een origineel kopen voor iets meer, wat nog steeds veel goedkoper is dan de officiële winkelprijs.quote:Op zaterdag 2 november 2024 11:03 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Op zich is het toch logisch dat de imitatie goedkoper is?
quote:Op zaterdag 2 november 2024 01:43 schreef Fer het volgende:
Marktverziekers zijn het, had laatst een slof orginele Marlboro meegenomen uit het vliegtuig. Raak ze amper kwijt omdat mensen liever die imitatie kopen, die nog goedkoper is.
Je bent nu aan het leuren met sigaretten voor een paar tientjes winst en dan kom je niet tot de conclusie dat het sowieso zonde van je tijd is maar ben je ook nog ongelukkig omdat je uit de markt geprijsd wordtquote:Op zaterdag 2 november 2024 01:43 schreef Fer het volgende:
Marktverziekers zijn het, had laatst een slof orginele Marlboro meegenomen uit het vliegtuig. Raak ze amper kwijt omdat mensen liever die imitatie kopen, die nog goedkoper is.
en als je al die zooi nu niet had gekocht, dan was je veel gezonder geweest , met een bakkie koffie lekker thuisgebleven, scheelt je ook de benzinequote:Op donderdag 6 juni 2024 00:39 schreef ACT-F het volgende:
Een slof Marlboro kost hier ¤111 en daar ¤80, dus ¤31 prijsverschil.
Je mag 4 sloffen per keer meenemen.
Ruim een maand geleden scoorde ik een aanbieding van 6x2L frisdrank Coca Cola, Sprite of Fanta voor ¤7,75 waar het in Nederland 4x1,5L in de aanbieding ¤7,50 is.
Dus 3 sixpacks gingen mee naar Nederland.
Vlees bij de Turkse slager is met ¤11 per kilo voor vetarme biefstukken zeer aantrekkelijk geprijsd.
De benzinerijder gooit de tank ook gelijk vol en reken maar uit je winst.
Als dieselrijder scheelt het mij altijd benzinequote:Op zaterdag 2 november 2024 18:04 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
en als je al die zooi nu niet had gekocht, dan was je veel gezonder geweest , met een bakkie koffie lekker thuisgebleven, scheelt je ook de benzine
Hier in het oosten van het land is meer dan de helft van de sigaretten die ik bij kroeggangers zie uit het buitenland.quote:
Als volgens jou 'van Nelle het boegbeeld is van BBB' dan is het toch juist logisch dat ze de accijnsverhoging op tabak willen terugdraaien?quote:Op dinsdag 3 december 2024 21:30 schreef Caland het volgende:
Dit had niemand zien aankomen
Wel geinig dat de BBB, wiens boegbeeld het ultieme Van Nelle zware shag hoofd heeft, het wil terugdraaien
Daarom vind ik het ook geinig, Hans.quote:Op dinsdag 3 december 2024 21:40 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Als volgens jou 'van Nelle het boegbeeld is van BBB' dan is het toch juist logisch dat ze de accijnsverhoging op tabak willen terugdraaien?
Je zou het eerder logisch moeten vinden, Henk.quote:Op dinsdag 3 december 2024 21:41 schreef Caland het volgende:
[..]
Daarom vind ik het ook geinig, Hans.
Uit alles blijkt dat het niet werkt en dan toch blijven volhouden dat het wel werkt en daarbij voorbeelden aanhalen van eilanden als Nieuw Zeeland.quote:Longarts Wanda de Kanter zegt dat het duurder maken van sigaretten toch dé manier is om rokers te laten stoppen. Volgens haar betaalt de samenleving miljarden euro's per jaar vanwege rokers. "Structurele accijnsverhoging werkt. Dat blijkt uit alle onderzoeken. Helaas komt vooral de tabaksindustrie aan het woord in de media. Accijnsverhoging is niet slecht. Wij pleiten jaarlijks voor accijnsverhoging, evenals voor een verbod op vapes."
De Kanter pleit ervoor dat de minimumleeftijd ieder jaar met 1 jaar omhoog gaat, zoals in Nieuw-Zeeland goed heeft gewerkt. "De nieuwe generatie rookt daar veel minder. In Australië betalen ze nu 28 euro per pakje, en daar roken ze nog minder."
De longarts hoopt niet dat mensen geïnspireerd raken door de reis van verslaggever Eise Pulles naar Polen. "Juist dat mensen zo verslaafd zijn dat ze naar het buitenland vliegen om goedkope sigaretten te kopen, toont de noodzaak van accijnsverhogingen goed aan. Het laat zien hoe ernstig die verslaving is. Je kunt beter met Stoptober meedoen dan naar Polen gaan."
Hoe heeft zo'n figuur longarts kunnen worden? Zware cognitieve dissonantie.quote:Op donderdag 17 april 2025 16:08 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Uit alles blijkt dat het niet werkt en dan toch blijven volhouden dat het wel werkt en daarbij voorbeelden aanhalen van eilanden als Nieuw Zeeland.
Gaat hetzelfde straks met vuurwerk worden.quote:Op donderdag 17 april 2025 11:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[ x ]
![]()
Ook een harde klap voor de politiek. Zij verhoogden de accijns iedere keer om de roker als een soort spaarvarken te gebruiken, maar nu komt er meer rookwaar van over de grens dan dat er in NL wordt verkocht.
Longarts Wanda de Kanter zegt:quote:Op donderdag 17 april 2025 16:08 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Uit alles blijkt dat het niet werkt en dan toch blijven volhouden dat het wel werkt en daarbij voorbeelden aanhalen van eilanden als Nieuw Zeeland.
quote:Het ZoU Zo MoeTEN ZiJN DaaaaaAAAaaaaaAAAAAT...
Duitsers zijn niet zo paternalistisch (of als je het negatief wil omschrijven: zitten in de zak van de xxx-lobby), daar staan de sigarettenautomaten nog op straat, koop je je halve liters langs de snelweg bij het tankstation en waren in ieder geval tot voor kort sigarettenreclames nog gewoon toegestaan.quote:Op donderdag 17 april 2025 16:24 schreef LXIV het volgende:
Tijd om met de buurlanden te onderhandelen of de prijs dat ook omhoog kan
Ja. In veel opzichten is Duitsland extreem ouderwets, beetje Oostblokquote:Op donderdag 17 april 2025 16:28 schreef nostra het volgende:
[..]
Duitsers zijn niet zo paternalistisch (of als je het negatief wil omschrijven: zitten in de zak van de xxx-lobby), daar staan de sigarettenautomaten nog op straat, koop je je halve liters langs de snelweg bij het tankstation en waren in ieder geval tot voor kort sigarettenreclames nog gewoon toegestaan.
quote:Op donderdag 17 april 2025 16:08 schreef BlaZ het volgende:
Volgens haar betaalt de samenleving miljarden euro's per jaar vanwege rokers.
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdfquote:Ondanks de belangrijke invloed van ongezond gedrag op ziekte en zorggebruik is het aandeel ervan in de totale zorgkosten relatief beperkt. De kosten van ziekten als gevolg van roken vormen 3,7% van de totale zorgkosten. Voor overgewicht is dit 2%. Dit is weinig in vergelijking met het kostenaandeel van ziektegroepen als psychische stoornissen (22%), hart- en vaatziekten (bijna 10%) en aandoeningen aan het bewegingsstelsel (6,8%). Over het algemeen geldt, dat vooral chronische aandoeningen tot hoge zorgkosten leiden. Deze aandoeningen lijken vooralsnog lang niet allemaal direct gerelateerd aan ongezond gedrag. Hart- en vaatziekten (inclusief beroerte) vormen de belangrijkste ziektegroep waar substantiële kosten en een belangrijke invloed van ongezond gedrag samengaan.Stijgende kosten door gezond gedrag
Op korte termijn leidt het bevorderen van gezond gedrag tot een daling van de zorgkosten. Deze daling zal echter beperkt zijn vanwege het relatief kleine aandeel in de totale zorgkosten. Bovendien zijn er investeringen nodig om de gezonde leefstijl te bewerkstelligen.
Op lange termijn komt daar nog iets bij. Door gezond gedrag neemt namelijk de levensverwachting toe. Mensen leven langer en lopen daardoor meer kans om op latere leeftijd nog andere ziekten te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om dementie, psychische stoornissen, beroerte, Parkinson en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Dit zorggebruik als gevolg van extra levensjaren leidt tot extra kosten. Deze kosten overtreffen de kortetermijnbesparingen. Voor de Nederlandse bevolking van 2003 geldt dat bij volledige uitbanning van roken de kosten van aan roken gerelateerde ziekten dalen met 8%. De kosten van niet-gerelateerde ziekten nemen toe met 16%. Voor de totale kosten resulteert dit in een stijging van 12%. Bij uitbanning van overgewicht zullen de kosten met 4% toenemen.
Ik denk meer dat de Duitsers een beetje een trauma hebben van de gehele bevolking in een collectief keurslijf douwenquote:Op donderdag 17 april 2025 16:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ja. In veel opzichten is Duitsland extreem ouderwets, beetje Oostblok
Tuurlijk, dat is toch algemeen bekend en zelfs verschillende keren in het nieuws geweest, een typisch geval van schoenmaker blijf bij je leest.quote:Op donderdag 17 april 2025 16:59 schreef ACT-F het volgende:
[..]
[..]
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdf
In vergelijking met Nederlandquote:Op donderdag 17 april 2025 16:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ja. In veel opzichten is Duitsland extreem ouderwets, beetje Oostblok
Roep ik al Jaaaaren, er moet meer gerookt, gedronken en gegeten worden.quote:Op donderdag 17 april 2025 16:59 schreef ACT-F het volgende:
[..]
[..]
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdf
Rij dan een stukkie verder naar Luxemburg en neem gelijk een winkelwagentje vol mee, half Nederland ging je al voor.quote:Op donderdag 17 april 2025 16:36 schreef Hathor het volgende:
Om de twee maanden twee sloffen uit Duitsland voor een habbekrats.![]()
Zak maar in de stront Nederland.
Jippie, wel de korte termijn gezondheidskosten, maar niet de belasting en accijnsinkomsten.quote:Op donderdag 17 april 2025 11:20 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[ x ]
![]()
Ook een harde klap voor de politiek. Zij verhoogden de accijns iedere keer om de roker als een soort spaarvarken te gebruiken, maar nu komt er meer rookwaar van over de grens dan dat er in NL wordt verkocht.
Het CBS heeft ook geconstateerd dat het aantal rokers niet is gedaald.quote:Op donderdag 17 april 2025 16:08 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Uit alles blijkt dat het niet werkt en dan toch blijven volhouden dat het wel werkt en daarbij voorbeelden aanhalen van eilanden als Nieuw Zeeland.
En dat blijft ook zo, blijkbaar is dat na 15 jaar rokertje pesten nog steeds niet doorgedrongen.quote:De vraag is of de accijnsverhoging bijdraagt aan een rookvrije generatie. Het RIVM stelde in juni dat een op de tien rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023. Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt niet dat er minder rokers zijn. Dat suggereert dat de gestopte rokers weer zijn begonnen.
bron
Waren de vervelende en kostbare gevolgen maar korte termijn, dan zou het stoppen met roken veel aantrrekkelijker zijn.quote:Op donderdag 17 april 2025 17:26 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Jippie, wel de korte termijn gezondheidskosten, maar niet de belasting en accijnsinkomsten.
Heb de vorige keer ook 20 pakjes meegenomenquote:Op donderdag 17 april 2025 16:36 schreef Hathor het volgende:
Om de twee maanden twee sloffen uit Duitsland voor een habbekrats.![]()
Zak maar in de stront Nederland.
Precies, het is ook de vraag in hoeverre het een overheidstaak is om zaken die ongezond zijn te verbieden. Ik bedoel, het is prima voorlichting te geven maar het is niet de bedoeling om alles rücksichtlos te verbieden en daarmee de inwoner zijn mogelijkheid het eigen lichaam te vergallen af te nemen.quote:Op donderdag 17 april 2025 17:30 schreef CryptoPunk het volgende:
[..]
Het CBS heeft ook geconstateerd dat het aantal rokers niet is gedaald.
[..]
En dat blijft ook zo, blijkbaar is dat na 15 jaar rokertje pesten nog steeds niet doorgedrongen.
Vieze plaatjes, caps lock teksten op pakjes dat je er dood van gaat, leeftijd verhogen, dikke prijsverhogingen, verkooppunten beperken. Het resultaat is bedroevend, de Staat ziet alleen maar dalende accijnsinkomsten en veel rokers roken nu een stuk goedkoper roken dan voorheen. Exact het tegenovergestelde wat ze willen bereiken.
Ze zien nog steeds niet dat dat beleid niet werkt en mijn verwachting is dat ze daar gewoon stug mee doorgaan.
Roken op terrassen verbieden, in winkelstraten, op je eigen balkon, in de tuin, in een bushokje en verdubbel de prijs maar, succes daarmee. De helft van het rookwaar wordt al niet meer in Nederlandse winkels gekocht en dat zal alleen maar stijgen. Elke prijsverhoging zorgt er alleen voor dat nog meer rokers alternatieven gaan zoeken. Zelfs als ze het voor elkaar krijgen om de prijs in Duitsland gelijk te trekken met Nederland blijven er nog genoeg andere opties open.
Imo is het beste wat ze kunnen doen is de prijs weer verlagen en de accijnsinkomsten te besteden aan goede voorlichting/preventie op scholen en geld vrij te maken voor rokers die willen stoppen maar daar hulp bij nodig hebben. Meer kan je niet doen.
Duitsland is met name wat goedkoper om te wonen en is in bepaalde regio's in het zuiden aanzienlijk welvarender.quote:Op donderdag 17 april 2025 17:19 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
In vergelijking met Nederland
Betaalbare autos van uitstekende makelij, betaalbare benzine, betaalbaardere huizen, beter bier, goedkope drank, goedkope peuken (Bedenk je eens van goedkope drank en peuken straks positief uitwerken op de kosten van geriatrie en pensioenen, er moet meer gerookt worden). Aan de andere kant, groot wantrouwen tegen digitalisereren, de steden en stations vol met junks, alcoholisten, bedelaars en haatbaarden.
Sinds Corona kan je nu eindelijk overal pinnen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |