Fabrikanten van levensmiddelen bezuinigen op dure ingrediënten, stelt de Consumentenbond. Uit een onderzoek naar ruim zeshonderd producten in de supermarkt blijkt dat bij meer dan een kwart van de producten de samenstelling sinds 2019 is veranderd. Zo bevat slagroomijs minder slagroom en kippensoep minder kip.![?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp]()
Enkele voorbeelden: Albert Heijn zou bij lekkerbekjes het visgehalte hebben verlaagd van 75 procent naar 55 procent. Bij Bertolli ging het aandeel olijfolie terug van 20 procent naar 7 procent. Plus verwerkt nog maar 6 procent bosvruchten in de siroop met bosvruchtensmaak, terwijl dat eerder nog 19 procent was.
In Duo Penotti Hazelnoot & Vanille zit nog maar 5 in plaats van 7 procent hazelnoot. Becel Romig is gedaald van 70 naar 59 procent plantaardige olie. De AH Biologische Pompoenbroodjes bevatten nu 7 in plaats van 11 procent pompoenpitten. Ook is het olijfoliegehalte in Croma Mild Olijfolie verlaagd van 20 naar 10 procent. In Jumbo’s kippensoep zit nu nog maar 5,8 in plaats van 8,6 procent kip.
De Consumentenbond bekeek de ingrediënten van ruim zeshonderd producten in de supermarkt en vergeleek die tot en met vijf jaar geleden. Bij ruim een op de vier producten was de samenstelling veranderd. In 60 procent van de aanpassingen ging het om huismerken, constateert de bond. Sinds de oorlog in Oekraïne en daarmee gepaard gaande inflatie kopen klanten vaker huismerken dan A-merken.
,,De fabrikanten hangen al deze ‘verbeteringen’ niet aan de grote klok. Terwijl als ze maar een beetje meer van het hoofdingrediënt in een product stoppen ze dit meestal wel luid verkondigen‘’, zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond, die het woord ‘beknibbelflatie’ heeft bedacht om de nieuwe ontwikkeling te duiden.
Voedingsproducenten maken sinds de start van de hoge inflatie ook steeds vaker gebruik van 'krimpflatie', waarbij fabrikanten stiekem hun verpakking verkleinen om zo prijsverhogingen te maskeren. Koopmans haalde in 2022 nog de woede van klanten op de hals toen bleek dat er minder zelfrijzend bakmeel in de verpakking zat. In het nieuwe pak zat 400 gram zelfrijzend bakmeel en in het oude 500 gram, terwijl veel supermarkten de prijzen hetzelfde hielden.
Reacties fabrikanten
Tegen de Consumentenbond reageerden de fabrikanten op deze wijze:
Duo Penotti‘Wij hebben eind 2020 het percentage hazelnoot in Duo Penotti verlaagd van 7% naar 5%. Reden was de gestegen kosten van hazelnoten. Dit soort structurele kostenstijgingen kunnen wij als fabrikant niet opvangen. We hebben vervolgens twee opties onderzocht. Een prijsstijging of een receptuuraanpassing. De gekozen optie, beknibbeling, heeft geen effect gehad op de smaak.’
Albert Heijn Lekkerbekjes‘Het recept is vervangen door een receptuur die door consumenten als significant beter beoordeeld werd. Het is nu krokanter door een dikkere coating waardoor deze lekkerbekjes in verhouding minder vis bevatten’.
Jumbo Kippensoep‘Door een overname van onze leverancier is de receptuur iets gewijzigd.’ Het percentage kip is eerst van 8,6% naar 7% gegaan en halverwege 2023 van 7% naar 5,8%.’
https://www.ad.nl/economi(...)bbelflatie~a5485d9c/Nu al woord van het jaar. En verder precies een uitkomst dat je wist dat zou komen.

Hamsterweken gaan er nu anders uitzien.

Trouwens, ik kan nooit kip ontdekken in kippensoep.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !