FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Salaris van het horecapersoneel gaat tussen de 8 tot 12 procent omhoog
tong80vrijdag 1 december 2023 @ 16:36
Het salaris van het horecapersoneel gaat tussen de 8 tot 12 procent omhoog.
Dat is afgesproken in de nieuwe cao. Ook is voor het eerst een stagevergoeding
vastgelegd. Als de achterban van de vakbonden akkoord is, gaat de nieuwe cao begin volgend jaar in. Het akkoord geldt alleen voor 2024,daarna volgen nieuwe onderhandelingen.

7746036b668b33f1c5086361ba146ced.jpg

https://nos.nl/teletekst#121

Da's een mooie verhoging. Straks weer in het Nederlands bestellen. :)

:T
Marsenalvrijdag 1 december 2023 @ 16:37
Daar wordt het bier niet goedkoper van, maar goed, ze werden ook altijd wel belabberd betaald.
epicbeardmanvrijdag 1 december 2023 @ 16:46
Kunnen al die studenten met flopstudies toch wat sneller hen studieschuld aflossen.
Enawhvrijdag 1 december 2023 @ 16:46
Wel terecht gezien ze weinig verdienen tot wat ze doen

En ja ze kiezen het zelf voore etc. Maarr we kunnen niet zonder die mensen(net als fabriekswerk, afval enz)
Alles gaat wel weer duurder worden..
byahvrijdag 1 december 2023 @ 16:53
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
halfwayvrijdag 1 december 2023 @ 17:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
Eens, een hoop sectoren zullen gaan verdwijnen.
Alpha0vrijdag 1 december 2023 @ 17:07
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Enawhvrijdag 1 december 2023 @ 17:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:07 schreef Alpha0 het volgende:
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Waarom niet ?
Het is niet dat het miniumloon stijgt, maar van alle personeel.
Alpha0vrijdag 1 december 2023 @ 17:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:10 schreef Enawh het volgende:

[..]
Waarom niet ?
Het is niet dat het miniumloon stijgt, maar van alle personeel.
Kan je gelijk in hebben. Kan ook een gemist detail zijn. Was laatst iig mooi artikel over. Minimumloon omhoog betekende dat ervaren personeel juist geen (gebruikelijke) loonstijging kreeg.
PzKpfwvrijdag 1 december 2023 @ 17:22
Binnenkort gemiddeld 4 euro voor een biertje dus?
Glazenmakervrijdag 1 december 2023 @ 17:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
Laaggeschoold werk meer betalen lijkt mij juist precies wat een kloof tussen arm en rijk kleiner maakt. Ben benieuwd naar de mentale gymnastiek die je nodig hebt om anders te denken.

Ook is het typisch dat het gehuil over loon-prijsspiralen nu pas begint. Na decennia van loonstijgingen aan de top in de dubbele cijfers. Waar waren de angsten toen?

Lang leve de vrije markt. Als niet genoeg mensen dat laaggeschoolde werk willen doen zul je meer moeten betalen om genoeg mensen aan te trekken.
MichaelScottvrijdag 1 december 2023 @ 17:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:07 schreef Alpha0 het volgende:
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
Alpha0vrijdag 1 december 2023 @ 17:30
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:25 schreef MichaelScott het volgende:

[..]
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
Ja maar dat doen ze dus niet. Het hele probleem. Lijkt zo mooi, min loon verhogen. Maar dit is een onbedoeld side-effect.
Glazenmakervrijdag 1 december 2023 @ 17:32
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:25 schreef MichaelScott het volgende:

[..]
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
En sowieso een belachelijk argument om de lonen niet te verhogen. De ervaren mensen zijn niks verloren en die hogere lonen zijn vanaf nu de onderhandelingspositie om meer te gaan verdienen.
core2duodinsdag 5 december 2023 @ 08:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:22 schreef PzKpfw het volgende:
Binnenkort gemiddeld 4 euro voor een biertje dus?
Je moet wel heel goed verdienen wil je nog 10% fooi kunnen geven. Na toeslagen zitten de lonen nu best dicht bij elkaar. Een trainee bij de overheid bijvoorbeeld start met 3092 euro bruto.
Giadinsdag 5 december 2023 @ 08:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:30 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Ja maar dat doen ze dus niet. Het hele probleem. Lijkt zo mooi, min loon verhogen. Maar dit is een onbedoeld side-effect.
Het gaat hier dus niet over het minimumloon, maar over het loon in de horeca an sich. Het stijgt dus voor iedere medewerker. Gevolg: De ietwat langzame oudere dame, die er al jaren werkte, is al ontslagen. Want ze wordt te duur.
Knipoogjedinsdag 5 december 2023 @ 09:09
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2023 08:32 schreef core2duo het volgende:

[..]
Je moet wel heel goed verdienen wil je nog 10% fooi kunnen geven. Na toeslagen zitten de lonen nu best dicht bij elkaar. Een trainee bij de overheid bijvoorbeeld start met 3092 euro bruto.
Ik geef al jaren geen fooi meer in NL. Een horeca-medewerker verdient net zoveel als een schoenenverkoper en die geef ik ook geen fooi terwijl die persoon me ook helpt met veters rijgen/juiste maat uit het magazijn halen e.d.
Het is gewoon een stomme gewoonte uit het buitenland waar echt een hongerloontje wordt betaald.
Uurlonen zijn aardig hoog tegenwoordig. Net als de prijs van bier en wijn. Ik snap het wel, je betaalt min of meer voor de tafelhuur op het terras.
bloodymary1dinsdag 5 december 2023 @ 10:49
Voor veel horecabedrijven is het echt niet meer te doen. De stijgende personeelskosten, energielasten, inkoopprijzen. De prijzen zullen weer omhoog moeten dan. En dan gaat iedereen weer daarover klagen. De overheid moet niet steeds wat aan de inkomstenkant doen, maar aan de kostenkant, daar gaat het mis.
Duiveltjadinsdag 5 december 2023 @ 13:00
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:37 schreef Marsenal het volgende:
Daar wordt het bier niet goedkoper van, maar goed, ze werden ook altijd wel belabberd betaald.
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Duiveltjadinsdag 5 december 2023 @ 13:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 09:09 schreef Knipoogje het volgende:
Ik geef al jaren geen fooi meer in NL.
Ben ik recent ook mee gestopt. Idioterie dat concept van fooi geven als je erover nadenkt.
Marsenaldinsdag 5 december 2023 @ 13:21
quote:
7s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:00 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
Morri2dinsdag 5 december 2023 @ 13:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:46 schreef Enawh het volgende:
Wel terecht gezien ze weinig verdienen tot wat ze doen

En ja ze kiezen het zelf voore etc. Maarr we kunnen niet zonder die mensen(net als fabriekswerk, afval enz)
Alles gaat wel weer duurder worden..
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
bloodymary1dinsdag 5 december 2023 @ 13:56
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:21 schreef Marsenal het volgende:

[..]
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
En je hebt natuurlijk horeca en horeca. Een biertje geven vanachter de bar of serveren in een lunchbrasserie is natuurlijk wat anders dan in een goed restaurant waar ook wijnadvies wordt gegeven en dergelijke.
bloodymary1dinsdag 5 december 2023 @ 13:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Echt wel. Primaire levensbehoefte. Maar niet voor iedereen natuurlijk.
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 14:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
sjorsie1982dinsdag 5 december 2023 @ 14:02
quote:
7s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:00 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Net zoveel dat hij die baan accepteert
Morri2dinsdag 5 december 2023 @ 14:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:01 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
Dat het geen eerste levensbehoefte is? Het is niet echt nodig om te overleven. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 14:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:06 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Dat het geen eerste levensbehoefte is? Het is niet echt nodig om te overleven. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Nee, wat is jouw beeld bij het woord horeca? Denk je dan aan een bruine kroeg waar mensen zitten te zuipen?
Morri2dinsdag 5 december 2023 @ 14:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:07 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Nee, wat is jouw beeld bij het woord horeca? Denk je dan aan een bruine kroeg waar mensen zitten te zuipen?
Ik zie niet in waarom mijn beeld belangrijk is. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Gajes_Octavianusdinsdag 5 december 2023 @ 14:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Dat geldt evengoed voor zoveel branches natuurlijk.

Een stadscentrum heeft ook geen tientallen kledingwinkels nodig.
Duiveltjadinsdag 5 december 2023 @ 14:13
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:21 schreef Marsenal het volgende:
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
Vast. Maar ga niet doen alsof het een unieke skill is die een hoge betaling verdient. Het is laagopgeleid werk. Iedere idioot kan koffie serveren. :)
Morri2dinsdag 5 december 2023 @ 14:13
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:10 schreef Gajes_Octavianus het volgende:

[..]
Dat geldt evengoed voor zoveel branches natuurlijk.

Een stadscentrum heeft ook geen tientallen kledingwinkels nodig.
Helemaal mee eens. Een hele hoop is gewoon luxe. Maar vuilnisophaal is wel degelijk belangrijk, bijvoorbeeld.
Duiveltjadinsdag 5 december 2023 @ 14:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Minder horeca dat sowieso.
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 14:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:09 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik zie niet in waarom mijn beeld belangrijk is. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren.. :{

Ik vind persoonlijk wel dat er in de laatste 5-10 jaar té veel horeca is ontstaan, waardoor stadscentra tegenwoordig uitpuilen van de koffiebarretjes, restaurantjes en kroegjes. De horeca an sich heeft een brede functie in ons leven die je niet zomaar uit onze samenleving kan schrappen. Er werken ook gewoon heel veel mensen in die branche (+/- 400.000).

Terug naar de salarisverhoging: dit gaan we als consument natuurlijk dubbel en dwars betalen en de horeca is al schreeuwend duur geworden de laatste jaren. En de kwaliteit (van eten, drinken of bedienend personeel) is niet altijd veel beter geworden helaas
#ANONIEMdinsdag 5 december 2023 @ 14:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:16 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren.. :{

Ik vind persoonlijk wel dat er in de laatste 5-10 jaar té veel horeca is ontstaan, waardoor stadscentra tegenwoordig uitpuilen van de koffiebarretjes, restaurantjes en kroegjes. De horeca an sich heeft een brede functie in ons leven die je niet zomaar uit onze samenleving kan schrappen. Er werken ook gewoon heel veel mensen in die branche (+/- 400.000).

Terug naar de salarisverhoging: dit gaan we als consument natuurlijk dubbel en dwars betalen en de horeca is al schreeuwend duur geworden de laatste jaren. En de kwaliteit (van eten, drinken of bedienend personeel) is niet altijd veel beter geworden helaas
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 14:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Je bent het daar namelijk niet mee eens of..?
torentjedinsdag 5 december 2023 @ 14:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
#ANONIEMdinsdag 5 december 2023 @ 14:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:31 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Je bent het daar namelijk niet mee eens of..?
Ik heb hier geen mening over.
Marsenaldinsdag 5 december 2023 @ 14:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:13 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Vast. Maar ga niet doen alsof het een unieke skill is die een hoge betaling verdient. Het is laagopgeleid werk. Iedere idioot kan koffie serveren. :)
Niet alle horeca is laagopgeleid werk, er zit ook HBO geschoold werk tussen. Koffie serveren kan iedereen inderdaad, maar de horeca behelst natuurlijk 10 keer meer dan dat.
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 14:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:32 schreef torentje het volgende:

[..]
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
:')
Marsenaldinsdag 5 december 2023 @ 14:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:32 schreef torentje het volgende:

[..]
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
De middenklasse maakt volgens mij ook flink gebruik ervan
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 14:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:34 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Ik heb hier geen mening over.
- Prijs / kwaliteit niet meer in verhouding: lunchen kost tegenwoordig 20¤ pp, dineren al snel 50-60¤ pp. En dat is dan gewoon ergens doorsnee eten/drinken. Ga je exclusiever/luxer dan ben je voor een diner snel 80-100¤ pp kwijt.
- Te jong en/of ongeïnteresseerd personeel op de werkvloer die geen feeling hebben met gastheer/gastvrouw zijn.
- Te veel concepten waarbij menselijk contact wordt geminimaliseerd (bestellen via tablets of QR codes etc.), zeer onpersoonlijk en afstandelijk. Je voelt je daardoor een nummer ipv een gast.
Marsenaldinsdag 5 december 2023 @ 15:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:37 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
- Prijs / kwaliteit niet meer in verhouding: lunchen kost tegenwoordig 20¤ pp, dineren al snel 50-60¤ pp. En dat is dan gewoon ergens doorsnee eten/drinken. Ga je exclusiever/luxer dan ben je voor een diner snel 80-100¤ pp kwijt.
- Te jong en/of ongeïnteresseerd personeel op de werkvloer die geen feeling hebben met gastheer/gastvrouw zijn.
- Te veel concepten waarbij menselijk contact wordt geminimaliseerd (bestellen via tablets of QR codes etc.), zeer onpersoonlijk en afstandelijk. Je voelt je daardoor een nummer ipv een gast.
Yup, dit herken ik wel. De prijzen in het luxe segment zijn nog niet eens zo heel gek, vind ik. Maar even lowkey een daghap in een eetcafe met twee, drie drankjes en misschien een gebakje delen, en hopsa, je bent zo 80 euro armer. Dat is alleen voor de
comfortabele middenklasse weggelegd.

Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
Jor_Diidinsdag 5 december 2023 @ 15:12
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 15:00 schreef Marsenal het volgende:
Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
Mwa, dat betwijfel ik.
Marsenaldinsdag 5 december 2023 @ 15:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 15:12 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Mwa, dat betwijfel ik.
Toen ik 20 was en alleen woonde en 1700 netto verdiende, ging ik nog steeds aan de lopende band buiten de deur lunchen enzo. Ik kan me voorstellen dat dat nu iets minder makkelijk is.
Knipoogjedinsdag 5 december 2023 @ 15:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:01 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
Het heeft trouwens tot mijn 40e geduurd voor ik eindelijk doorhad dat horeca staat voor hotel-restaurant-cafe :')
Jan_Onderwaterdinsdag 5 december 2023 @ 16:22
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:35 schreef Marsenal het volgende:

[..] Koffie serveren kan iedereen inderdaad
De meuk die men in de Horeca espresso en cappuccino noemt bedoel je.. LOL
Man, alsof je een klap op je smoel krijgt.
Marsenaldinsdag 5 december 2023 @ 16:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 16:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
De meuk die men in de Horeca espresso en cappuccino noemt bedoel je.. LOL
Man, alsof je een klap op je smoel krijgt.
De tendens om melk warm romig te schuimen in plaats van lucht er in vind ik ook echt fakking nasty. Maar dat leren ze zelfs bij cursussen tegenwoordig. In plaats van dat het schuim op de koffie ligt, wordt het nu gemengd, mooie vormpjes er in, alles. Een hele generatie die oprecht denkt dat dat zo hoort.
Jan_Onderwaterdinsdag 5 december 2023 @ 16:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Veel te veel pre en half fabrikaten
Personeel kan niet veel meer dan brengen wat je bestelt
Steaks kunnen de meesten niet fatsoenlijk bereiden
Koffie is meestal gewoon kut
Duiveltjadinsdag 5 december 2023 @ 16:41
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 15:00 schreef Marsenal het volgende:

[..]
Yup, dit herken ik wel. De prijzen in het luxe segment zijn nog niet eens zo heel gek, vind ik. Maar even lowkey een daghap in een eetcafe met twee, drie drankjes en misschien een gebakje delen, en hopsa, je bent zo 80 euro armer. Dat is alleen voor de
comfortabele middenklasse weggelegd.

Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
Dat heeft ook wel als voordeel dat er wat minder tokkie volk te bekennen is. Of je moet naar de all you can eats gaan
C.L.Wernerdinsdag 5 december 2023 @ 17:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 16:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Veel te veel pre en half fabrikaten
Personeel kan niet veel meer dan brengen wat je bestelt
Steaks kunnen de meesten niet fatsoenlijk bereiden
Koffie is meestal gewoon kut
Eens eens, de sligro / hanos / makro vrachtwagens staan te lossen bij de restaurants in de ochtend
De chef hoeft alleen te verwarmen en te frituren
Middelmatigheid troef
Wel de hoofdprijs vragen
sp3cdinsdag 5 december 2023 @ 17:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
kan wel

maar waarom zouden we?
C.L.Wernerdinsdag 5 december 2023 @ 17:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Natuurlijk
- kwaliteit is vaak achteruitgegaan vanwege het tekort aan personeel. Als je al geen personeel kan vinden voor je keuken, dan serveer je de wat simpelere producten die vrijwel kant en klaar worden geleverd. Scheelt tijd, kosten maar je levert wel in op kwaliteit
- personeelstekort leidt vaak tot slechtere service. Mensen met amper ervaring die aan je tafel staan te helpen, verkeerde of halve bestellingen worden afgeleverd.
- Langere wachttijden op je drankje & hapje wederom vanwege personeelstekort in de bediening / keuken
- In de binnensteden spreekt het meeste personeel alleen engels, en geen nederlands. Geen probleem voor mij, maar het is wederom tekenend voor het personeelstekort
- Ondanks bovenstaande, zijn de prijzen aanzienlijk gestegen waar de consument geen betere service ontvangt.
- De meeste personeelsleden kunnen geen degelijke wijnadvies geven. Verder dan zoet of droog komen ze niet.
- Personeel wat je niet ziet, druk bezig met andere zaken. Wederom desinteresse want ze kunnen zo ergens anders werken als ze het niet leuk vinden, en de uitbater kan geen vervangend personeel vinden.

Onlangs een stuk plastic in mijn tomatensoep gevonden, waarschijnlijk van de plastic container waaruit het wordt opgewarmd. Teruggestuurd naar de keuken, geen excuses, niets. Ongeintereseerd, jong personeel wie het ook allemaal geen moer intereseert. Weet niet eens zeker of ze het wel heeft doorgegeven aan de keuken. En dan wel volle mep rekenen.

Tenslotte de prijs. 20 euro voor 4 speciaalbiertjes is geen uitzondering meer, een lunch met gezin gaat rustig richting de 60 - 100 euro.

TL;DR
Hogere prijzen, slechtere service, waardoor de algehele beleving slechter wordt.
C.L.Wernerdinsdag 5 december 2023 @ 17:48
quote:
88s.gif Op dinsdag 5 december 2023 17:34 schreef sp3c het volgende:

[..]
kan wel

maar waarom zouden we?
Terug naar de tijd dat we een krat pils halen en thuus opzuipen!
sp3cdinsdag 5 december 2023 @ 17:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 17:48 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]
Terug naar de tijd dat we een krat pils halen en thuus opzuipen!
trek je je kratje gewoon leeg nadatje naar een resteaurant bent geweest

#denkinoplossingen
#ANONIEMdinsdag 5 december 2023 @ 17:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 17:48 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]
Natuurlijk
- kwaliteit is vaak achteruitgegaan vanwege het tekort aan personeel. Als je al geen personeel kan vinden voor je keuken, dan serveer je de wat simpelere producten die vrijwel kant en klaar worden geleverd. Scheelt tijd, kosten maar je levert wel in op kwaliteit
- personeelstekort leidt vaak tot slechtere service. Mensen met amper ervaring die aan je tafel staan te helpen, verkeerde of halve bestellingen worden afgeleverd.
- Langere wachttijden op je drankje & hapje wederom vanwege personeelstekort in de bediening / keuken
- In de binnensteden spreekt het meeste personeel alleen engels, en geen nederlands. Geen probleem voor mij, maar het is wederom tekenend voor het personeelstekort
- Ondanks bovenstaande, zijn de prijzen aanzienlijk gestegen waar de consument geen betere service ontvangt.
- De meeste personeelsleden kunnen geen degelijke wijnadvies geven. Verder dan zoet of droog komen ze niet.
- Personeel wat je niet ziet, druk bezig met andere zaken. Wederom desinteresse want ze kunnen zo ergens anders werken als ze het niet leuk vinden, en de uitbater kan geen vervangend personeel vinden.

Onlangs een stuk plastic in mijn tomatensoep gevonden, waarschijnlijk van de plastic container waaruit het wordt opgewarmd. Teruggestuurd naar de keuken, geen excuses, niets. Ongeintereseerd, jong personeel wie het ook allemaal geen moer intereseert. Weet niet eens zeker of ze het wel heeft doorgegeven aan de keuken. En dan wel volle mep rekenen.

Tenslotte de prijs. 20 euro voor 4 speciaalbiertjes is geen uitzondering meer, een lunch met gezin gaat rustig richting de 60 - 100 euro.

TL;DR
Hogere prijzen, slechtere service, waardoor de algehele beleving slechter wordt.
Misschien is McDonalds iets voor jou.
torentjedinsdag 5 december 2023 @ 19:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 16:41 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Dat heeft ook wel als voordeel dat er wat minder tokkie volk te bekennen is. Of je moet naar de all you can eats gaan
De lagere kringen zijn volgens jou dus tokkies?
SymbolicFrankdinsdag 5 december 2023 @ 20:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 17:48 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]
Natuurlijk
- kwaliteit is vaak achteruitgegaan vanwege het tekort aan personeel. Als je al geen personeel kan vinden voor je keuken, dan serveer je de wat simpelere producten die vrijwel kant en klaar worden geleverd. Scheelt tijd, kosten maar je levert wel in op kwaliteit
- personeelstekort leidt vaak tot slechtere service. Mensen met amper ervaring die aan je tafel staan te helpen, verkeerde of halve bestellingen worden afgeleverd.
- Langere wachttijden op je drankje & hapje wederom vanwege personeelstekort in de bediening / keuken
- In de binnensteden spreekt het meeste personeel alleen engels, en geen nederlands. Geen probleem voor mij, maar het is wederom tekenend voor het personeelstekort
- Ondanks bovenstaande, zijn de prijzen aanzienlijk gestegen waar de consument geen betere service ontvangt.
- De meeste personeelsleden kunnen geen degelijke wijnadvies geven. Verder dan zoet of droog komen ze niet.
- Personeel wat je niet ziet, druk bezig met andere zaken. Wederom desinteresse want ze kunnen zo ergens anders werken als ze het niet leuk vinden, en de uitbater kan geen vervangend personeel vinden.

Onlangs een stuk plastic in mijn tomatensoep gevonden, waarschijnlijk van de plastic container waaruit het wordt opgewarmd. Teruggestuurd naar de keuken, geen excuses, niets. Ongeintereseerd, jong personeel wie het ook allemaal geen moer intereseert. Weet niet eens zeker of ze het wel heeft doorgegeven aan de keuken. En dan wel volle mep rekenen.

Tenslotte de prijs. 20 euro voor 4 speciaalbiertjes is geen uitzondering meer, een lunch met gezin gaat rustig richting de 60 - 100 euro.

TL;DR
Hogere prijzen, slechtere service, waardoor de algehele beleving slechter wordt.
Dus: het personeel mag niets kosten, daardoor is de kwaliteit achteruitgegaan, waardoor er minder klanten komen, waardoor de prijzen omhoog moeten?

Je zou natuurlijk ook kunnen proberen goed personeel aan te nemen, die goed te betalen en hoogwaardige producten bereiden en serveren. Zodat het heel druk word en je uit moet breiden.
Smart_assdinsdag 5 december 2023 @ 20:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 17:48 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]
Natuurlijk
- kwaliteit is vaak achteruitgegaan vanwege het tekort aan personeel. Als je al geen personeel kan vinden voor je keuken, dan serveer je de wat simpelere producten die vrijwel kant en klaar worden geleverd. Scheelt tijd, kosten maar je levert wel in op kwaliteit
- personeelstekort leidt vaak tot slechtere service. Mensen met amper ervaring die aan je tafel staan te helpen, verkeerde of halve bestellingen worden afgeleverd.
- Langere wachttijden op je drankje & hapje wederom vanwege personeelstekort in de bediening / keuken
- In de binnensteden spreekt het meeste personeel alleen engels, en geen nederlands. Geen probleem voor mij, maar het is wederom tekenend voor het personeelstekort
- Ondanks bovenstaande, zijn de prijzen aanzienlijk gestegen waar de consument geen betere service ontvangt.
- De meeste personeelsleden kunnen geen degelijke wijnadvies geven. Verder dan zoet of droog komen ze niet.
- Personeel wat je niet ziet, druk bezig met andere zaken. Wederom desinteresse want ze kunnen zo ergens anders werken als ze het niet leuk vinden, en de uitbater kan geen vervangend personeel vinden.

Onlangs een stuk plastic in mijn tomatensoep gevonden, waarschijnlijk van de plastic container waaruit het wordt opgewarmd. Teruggestuurd naar de keuken, geen excuses, niets. Ongeintereseerd, jong personeel wie het ook allemaal geen moer intereseert. Weet niet eens zeker of ze het wel heeft doorgegeven aan de keuken. En dan wel volle mep rekenen.

Tenslotte de prijs. 20 euro voor 4 speciaalbiertjes is geen uitzondering meer, een lunch met gezin gaat rustig richting de 60 - 100 euro.

TL;DR
Hogere prijzen, slechtere service, waardoor de algehele beleving slechter wordt.
Jezus dat is wel echt om te janken zeg. Dat ze je geen korting geven of die tomatensoep niet van je rekening afhalen verbaast me niets maar een simpel excuses.. ik blijf het bizar vinden hoeveel je in Nederland betaalt aan een simpel etentje vergeleken met ongeveer de rest van heel Europa.
111210dinsdag 5 december 2023 @ 20:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:22 schreef PzKpfw het volgende:
Binnenkort gemiddeld 4 euro voor een biertje dus?
Genoeg terrassen die zulke prijzen al durven te vragen
Jan_Onderwaterdinsdag 5 december 2023 @ 20:58
Horeca mbt bierprijzen, die worden zelf stevig over een kabelrol getrokken door brouwerijen. Prijs die een cafe of restaurant betaald voor bier is veel meer dan wat je in de supermarkt betaald. Ze hebben echter meestal geen keuze, de brouwerij is maar al te vaak eigenaar van het pand en de huurder heeft een wurgcontract.
C.L.Wernerwoensdag 6 december 2023 @ 08:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 20:45 schreef SymbolicFrank het volgende:

[..]
Dus: het personeel mag niets kosten, daardoor is de kwaliteit achteruitgegaan, waardoor er minder klanten komen, waardoor de prijzen omhoog moeten?

Je zou natuurlijk ook kunnen proberen goed personeel aan te nemen, die goed te betalen en hoogwaardige producten bereiden en serveren. Zodat het heel druk word en je uit moet breiden.
Nee hoor het mag best iets kosten, wat het nu al doet.
Echter 20 - 25 euro voor een sate / burger / daghap welke je thuis ook kan maken is lichtelijk exorbitant. De hoofdrpijs vragen voor middelmatigheid is niet okee, in welke branche dan ook.

100% mee eens dat de minimumlonen omhoog gaan hoor.
C.L.Wernerwoensdag 6 december 2023 @ 08:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2023 20:46 schreef Smart_ass het volgende:

[..]
Jezus dat is wel echt om te janken zeg. Dat ze je geen korting geven of die tomatensoep niet van je rekening afhalen verbaast me niets maar een simpel excuses.. ik blijf het bizar vinden hoeveel je in Nederland betaalt aan een simpel etentje vergeleken met ongeveer de rest van heel Europa.
Helemaal waar.

Nu is het wel zo dat er, vooral in de mediteraanse landen, een cultuur heerst waar je meerdere keren per week uit eten gaat. Daardoor is het ook betaalbaar. Daar is ook een markt voor in Nederland, kijk maar eens hoe vol de sushi of all you can eat restaurants zitten. Zolang het betaalbaar is komen de mensen wel.

Maar 25 euro voor een hoofdgerecht is echt een hoop geld, vooral voor de middelmatigheid die je tegenwoordig krijgt voorgeschoteld. Een avondje uiteten kost je zo 100 - 150 euro met z'n tweeen.
-XOR-woensdag 6 december 2023 @ 08:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:16 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Kan je gelijk in hebben. Kan ook een gemist detail zijn. Was laatst iig mooi artikel over. Minimumloon omhoog betekende dat ervaren personeel juist geen (gebruikelijke) loonstijging kreeg.
Wat er wel voor zorgt dar ervaren lagergeschoold personeel minder snel ontslagen zal worden.
Zwansenwoensdag 6 december 2023 @ 08:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 19:43 schreef torentje het volgende:

[..]
De lagere kringen zijn volgens jou dus tokkies?
Niet altijd, maar 90% van de tokkies zijn wel de lagere kring. :P

Je herkent ze vaak aan de tattoos. :+
Jan_Onderwaterwoensdag 6 december 2023 @ 08:59
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:40 schreef -XOR- het volgende:

[..]
Wat er wel voor zorgt dar ervaren lagergeschoold personeel minder snel ontslagen zal worden.
Deze snap ik ff niet
Perrinwoensdag 6 december 2023 @ 09:02
quote:
7s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:40 schreef Zwansen het volgende:

[..]
Niet altijd, maar 90% van de tokkies zijn wel de lagere kring. :P

Je herkent ze vaak aan de tattoos. :+
Ja dat is wel praktisch dat je ze herkent voor ze hun mond opendoen.
-XOR-woensdag 6 december 2023 @ 09:05
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:59 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Deze snap ik ff niet
Ze zullen minder snel een ervaren kracht vervangen voor een beginneling wanneer het verschil in loon tussen die twee kleiner is.
Morri2woensdag 6 december 2023 @ 09:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:16 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren.. :{

Ik vind persoonlijk wel dat er in de laatste 5-10 jaar té veel horeca is ontstaan, waardoor stadscentra tegenwoordig uitpuilen van de koffiebarretjes, restaurantjes en kroegjes. De horeca an sich heeft een brede functie in ons leven die je niet zomaar uit onze samenleving kan schrappen. Er werken ook gewoon heel veel mensen in die branche (+/- 400.000).

Terug naar de salarisverhoging: dit gaan we als consument natuurlijk dubbel en dwars betalen en de horeca is al schreeuwend duur geworden de laatste jaren. En de kwaliteit (van eten, drinken of bedienend personeel) is niet altijd veel beter geworden helaas
Als je kijkt naar wat echt een (over)levensbehoefte is, dan ja, dan kan dat allemaal weg. Waar ik het dan weer niet mee eens ben is dat vermaak/vertier alleen maar buitenshuis te vinden is. Of dat het buitenshuis per sé iets moet kosten of georganisserd is door derden.

En ja, de horeca holt al jaren achteruit. De kwaliteit wordt slechter en ook nog eens duurder. We komen er eigenlijk zelden meer.
Jor_Diiwoensdag 6 december 2023 @ 09:46
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 09:24 schreef Morri2 het volgende:
Waar ik het dan weer niet mee eens ben is dat vermaak/vertier alleen maar buitenshuis te vinden is. Of dat het buitenshuis per sé iets moet kosten of georganisserd is door derden.
Geheel met je eens hoor.
michaelmoorewoensdag 6 december 2023 @ 10:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn.
eerst dit
quote:
Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
dan dat

contradictie in terminus
C.L.Wernerwoensdag 6 december 2023 @ 14:02
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 09:24 schreef Morri2 het volgende:
En ja, de horeca holt al jaren achteruit. De kwaliteit wordt slechter en ook nog eens duurder. We komen er eigenlijk zelden meer.
Eens!
Jan_Onderwaterwoensdag 6 december 2023 @ 15:27
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 09:24 schreef Morri2 het volgende:

En ja, de horeca holt al jaren achteruit. De kwaliteit wordt slechter en ook nog eens duurder. We komen er eigenlijk zelden meer.
Niet mee eens, de Horeca in NL splijt, de vreetschuren met prefab aan de ene kant en zaken die innovatief zijn met frisse ideeën en concepten, bereidingswijzen en gerechten.
Dit laatste ontbreekt hier in D bijvoorbeeld vrijwel volledig
torentjewoensdag 6 december 2023 @ 18:35
quote:
7s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:40 schreef Zwansen het volgende:

[..]
Niet altijd, maar 90% van de tokkies zijn wel de lagere kring. :P

Je herkent ze vaak aan de tattoos. :+
Die met tattoos vinden hun lichaam een kunstwerk,zijn dus dwazen uit de lagere kringen
Jan_Onderwaterwoensdag 6 december 2023 @ 18:47
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 18:35 schreef torentje het volgende:

[..]
Die met tattoos vinden hun lichaam een kunstwerk,zijn dus dwazen uit de lagere kringen
Kijk, het ware gezicht van de bekommerde socialist
Perrinwoensdag 6 december 2023 @ 19:02
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 18:47 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Kijk, het ware gezicht van de bekommerde socialist
Zolang ze met hun tattoo's lekker in de vreetschuren blijven is iedereen blij toch?
torentjewoensdag 6 december 2023 @ 20:51
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 18:47 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Kijk, het ware gezicht van de bekommerde socialist
Ik probeer me aan te passen aan het niveau van de hogere kringen, door ook te schelden
Elanwoensdag 6 december 2023 @ 21:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 08:52 schreef Gia het volgende:

[..]
Het gaat hier dus niet over het minimumloon, maar over het loon in de horeca an sich. Het stijgt dus voor iedere medewerker. Gevolg: De ietwat langzame oudere dame, die er al jaren werkte, is al ontslagen. Want ze wordt te duur.
Die luxe hebben veel bedrijven allang niet meer, overal is schaarste aan personeel.
Giadonderdag 7 december 2023 @ 09:42
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 21:14 schreef Elan het volgende:

[..]
Die luxe hebben veel bedrijven allang niet meer, overal is schaarste aan personeel.
Waar mijn jongste zoon, sinds kort, werkt, schijnbaar wel. Daar is afgelopen week een vrouw van 50+ ontslagen, terwijl mijn zoon er pas 4 maanden of zo werkt. Die vrouw werkte er al jaren.
Nu kan zij, uiteraard, makkelijk ergens anders een baan vinden, omdat veel horecazaken personeel tekort komen, maar waar genoeg personeel is, gaan er nu de duurste en wellicht langzaamste uit.
Elandonderdag 7 december 2023 @ 11:18
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2023 09:42 schreef Gia het volgende:

[..]
Waar mijn jongste zoon, sinds kort, werkt, schijnbaar wel. Daar is afgelopen week een vrouw van 50+ ontslagen, terwijl mijn zoon er pas 4 maanden of zo werkt. Die vrouw werkte er al jaren.
Nu kan zij, uiteraard, makkelijk ergens anders een baan vinden, omdat veel horecazaken personeel tekort komen, maar waar genoeg personeel is, gaan er nu de duurste en wellicht langzaamste uit.
Tja als zij simpelweg te langzaam werkt dan lijkt me dat de voornaamste reden voor ontslag, niet haar leeftijd. Dat is lullig maar dat is hoe het vaak werkt in die sectoren.
0ne_of_the_fewdonderdag 7 december 2023 @ 11:58
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:24 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]
Helemaal waar.

Nu is het wel zo dat er, vooral in de mediteraanse landen, een cultuur heerst waar je meerdere keren per week uit eten gaat. Daardoor is het ook betaalbaar. Daar is ook een markt voor in Nederland, kijk maar eens hoe vol de sushi of all you can eat restaurants zitten. Zolang het betaalbaar is komen de mensen wel.

Maar 25 euro voor een hoofdgerecht is echt een hoop geld, vooral voor de middelmatigheid die je tegenwoordig krijgt voorgeschoteld. Een avondje uiteten kost je zo 100 - 150 euro met z'n tweeen.
En de supermarkt in Nederland is ook al matig. 3 limoenen voor 2 euro bij de ah :'(.

Supermarkt is/was op onderdelen relatief goedkoop. Maar wordt in nl veel meer ongezond voedsel verkocht in de supermarkt dan in een Italië. En dan hebben we het nog niet over de kwaliteit. Vlees sla ik ondertussen in bulk in bij de online slager. Betere kwaliteit, lagere prijs.
torentjedonderdag 7 december 2023 @ 19:37
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2023 11:18 schreef Elan het volgende:

[..]
Tja als zij simpelweg te langzaam werkt dan lijkt me dat de voornaamste reden voor ontslag, niet haar leeftijd. Dat is lullig maar dat is hoe het vaak werkt in die sectoren.
Het is een grote schande voor een land, dat mensen onderbetaald vlotte bediening moeten geven aan de lieden uit de hogere kringen.
core2duodonderdag 7 december 2023 @ 21:02
quote:
0s.gif Op woensdag 6 december 2023 08:24 schreef C.L.Werner het volgende:

[..]
Helemaal waar.

Nu is het wel zo dat er, vooral in de mediteraanse landen, een cultuur heerst waar je meerdere keren per week uit eten gaat. Daardoor is het ook betaalbaar. Daar is ook een markt voor in Nederland, kijk maar eens hoe vol de sushi of all you can eat restaurants zitten. Zolang het betaalbaar is komen de mensen wel.

Maar 25 euro voor een hoofdgerecht is echt een hoop geld, vooral voor de middelmatigheid die je tegenwoordig krijgt voorgeschoteld. Een avondje uiteten kost je zo 100 - 150 euro met z'n tweeen.
Zichtbaar zijn ze daar misschien wel rijker dan bij ons. Iets basaals als buiten de deur eten is hier bijna onbetaalbaar. Laat staan als je nog een royale fooi geeft ook.
Elandonderdag 7 december 2023 @ 21:14
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2023 19:37 schreef torentje het volgende:

[..]
Het is een grote schande voor een land, dat mensen onderbetaald vlotte bediening moeten geven aan de lieden uit de hogere kringen.
Alsof dat niet letterlijk in elk land ter wereld zo is.
Jan_Onderwaterdonderdag 7 december 2023 @ 21:23
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2023 09:42 schreef Gia het volgende:

[..]
Waar mijn jongste zoon, sinds kort, werkt, schijnbaar wel. Daar is afgelopen week een vrouw van 50+ ontslagen, terwijl mijn zoon er pas 4 maanden of zo werkt. Die vrouw werkte er al jaren.
Nu kan zij, uiteraard, makkelijk ergens anders een baan vinden, omdat veel horecazaken personeel tekort komen, maar waar genoeg personeel is, gaan er nu de duurste en wellicht langzaamste uit.
Zal ongetwijfeld een reden zijn waarom ze ontslagen is, die je hier niet vermeld, wellicht weet je dat ook niet, maar dan moet je ook niet suggereren.
Cause-mayhem2donderdag 7 december 2023 @ 23:52
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2023 09:42 schreef Gia het volgende:

[..]
Waar mijn jongste zoon, sinds kort, werkt, schijnbaar wel. Daar is afgelopen week een vrouw van 50+ ontslagen, terwijl mijn zoon er pas 4 maanden of zo werkt. Die vrouw werkte er al jaren.
Nu kan zij, uiteraard, makkelijk ergens anders een baan vinden, omdat veel horecazaken personeel tekort komen, maar waar genoeg personeel is, gaan er nu de duurste en wellicht langzaamste uit.
Als je er al jaren werkt heb je een vast contract en is ontslaan helemaal niet zo simpel.

Grote kans dat dat niets met 'te duur' te maken heeft gehad. Maar er of meer aan de hand was of een wederzijds afscheid nemen die gunstiger uitviel voor de dame in kwestie door deze constructie.

Ik herken het ook helemaal niet dat ouder personeel ontslagen wordt voor jonger en minder ervaren. Ervaren en goed personeel wordt vrijwel overal gewaardeerd en krijgt vaak een iets hogere functie.

Ik zelf was 45 toen ik hier ging werken, had al iets hoger loon onderhandeld (wilde iets vooruit gaan) en heb na drie maanden ook nog promotie gekregen. Naast de belofte op meer groei mogelijkheden.

Nu was ik natuurlijk al wel ook bhv-er en had mijn sociale hygiëne al, naast een barista diploma en de eerste twee wijn cursussen, daarnaast hobbymatige whisky kennis.

In het nieuwe jaar de laatste wijncursus zodat ik echt sommelier ben en een officiële whisky cursus. Daarnaast staat er een management cursus op de rol.
Kortom, er worden zat groeimogelijkheden geboden aan oudjes zoals ik.

Mits je bij een beetje normaal bedrijf werkt is dat helemaal niet uitzonderlijk.
torentjevrijdag 8 december 2023 @ 12:28
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2023 21:14 schreef Elan het volgende:

[..]
Alsof dat niet letterlijk in elk land ter wereld zo is.
Ik weet het, trage bediening wordt niet gewaardeerd door de hogere kringen.
Elanvrijdag 8 december 2023 @ 12:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 december 2023 12:28 schreef torentje het volgende:

[..]
Ik weet het, trage bediening wordt niet gewaardeerd door de hogere kringen.
Traag personeel in het algemeen bedoel je. Vlotte bediening kan je zaak maken of breken. Hogere kringen heeft er geen zak mee te maken, als jij ergens anderhalf uur op je vreten moet wachten kom je er ook niet meer.
Cause-mayhem2vrijdag 8 december 2023 @ 13:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 december 2023 12:35 schreef Elan het volgende:

[..]
Traag personeel in het algemeen bedoel je. Vlotte bediening kan je zaak maken of breken. Hogere kringen heeft er geen zak mee te maken, als jij ergens anderhalf uur op je vreten moet wachten kom je er ook niet meer.
Dan is het een trage keuken.
torentjevrijdag 8 december 2023 @ 13:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 december 2023 12:35 schreef Elan het volgende:

[..]
Traag personeel in het algemeen bedoel je. Vlotte bediening kan je zaak maken of breken. Hogere kringen heeft er geen zak mee te maken, als jij ergens anderhalf uur op je vreten moet wachten kom je er ook niet meer.
Geduld is een goede eigenschap, maar dat hebben de hogere kringen blijkbaar niet.
Gajes_Octavianusvrijdag 8 december 2023 @ 13:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 december 2023 13:14 schreef Cause-mayhem2 het volgende:

[..]
Dan is het een trage keuken.
Slowcookers :s)