abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 vrijdag 1 december 2023 @ 16:36:33 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_211487472
Het salaris van het horecapersoneel gaat tussen de 8 tot 12 procent omhoog.
Dat is afgesproken in de nieuwe cao. Ook is voor het eerst een stagevergoeding
vastgelegd. Als de achterban van de vakbonden akkoord is, gaat de nieuwe cao begin volgend jaar in. Het akkoord geldt alleen voor 2024,daarna volgen nieuwe onderhandelingen.



https://nos.nl/teletekst#121

Da's een mooie verhoging. Straks weer in het Nederlands bestellen. :)

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_211487480
Daar wordt het bier niet goedkoper van, maar goed, ze werden ook altijd wel belabberd betaald.
-nee-
pi_211487542
Kunnen al die studenten met flopstudies toch wat sneller hen studieschuld aflossen.
Verbannen van BNW jegens waarheid spuwen.
pi_211487547
Wel terecht gezien ze weinig verdienen tot wat ze doen

En ja ze kiezen het zelf voore etc. Maarr we kunnen niet zonder die mensen(net als fabriekswerk, afval enz)
Alles gaat wel weer duurder worden..
pi_211487605
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
pi_211487691
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
Eens, een hoop sectoren zullen gaan verdwijnen.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_211487706
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
pi_211487716
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:07 schreef Alpha0 het volgende:
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Waarom niet ?
Het is niet dat het miniumloon stijgt, maar van alle personeel.
pi_211487764
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:10 schreef Enawh het volgende:

[..]
Waarom niet ?
Het is niet dat het miniumloon stijgt, maar van alle personeel.
Kan je gelijk in hebben. Kan ook een gemist detail zijn. Was laatst iig mooi artikel over. Minimumloon omhoog betekende dat ervaren personeel juist geen (gebruikelijke) loonstijging kreeg.
  vrijdag 1 december 2023 @ 17:22:00 #10
476022 PzKpfw
Ongestoord Zeiken
pi_211487797
Binnenkort gemiddeld 4 euro voor een biertje dus?
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_211487805
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
Laaggeschoold werk meer betalen lijkt mij juist precies wat een kloof tussen arm en rijk kleiner maakt. Ben benieuwd naar de mentale gymnastiek die je nodig hebt om anders te denken.

Ook is het typisch dat het gehuil over loon-prijsspiralen nu pas begint. Na decennia van loonstijgingen aan de top in de dubbele cijfers. Waar waren de angsten toen?

Lang leve de vrije markt. Als niet genoeg mensen dat laaggeschoolde werk willen doen zul je meer moeten betalen om genoeg mensen aan te trekken.
  vrijdag 1 december 2023 @ 17:25:11 #12
335133 MichaelScott
fulltime CEO//parttime fluffer
pi_211487810
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:07 schreef Alpha0 het volgende:
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
pi_211487856
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:25 schreef MichaelScott het volgende:

[..]
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
Ja maar dat doen ze dus niet. Het hele probleem. Lijkt zo mooi, min loon verhogen. Maar dit is een onbedoeld side-effect.
pi_211487869
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:25 schreef MichaelScott het volgende:

[..]
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
En sowieso een belachelijk argument om de lonen niet te verhogen. De ervaren mensen zijn niks verloren en die hogere lonen zijn vanaf nu de onderhandelingspositie om meer te gaan verdienen.
pi_211521517
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:22 schreef PzKpfw het volgende:
Binnenkort gemiddeld 4 euro voor een biertje dus?
Je moet wel heel goed verdienen wil je nog 10% fooi kunnen geven. Na toeslagen zitten de lonen nu best dicht bij elkaar. Een trainee bij de overheid bijvoorbeeld start met 3092 euro bruto.
  dinsdag 5 december 2023 @ 08:52:27 #16
3542 Gia
User under construction
pi_211521636
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 17:30 schreef Alpha0 het volgende:

[..]
Ja maar dat doen ze dus niet. Het hele probleem. Lijkt zo mooi, min loon verhogen. Maar dit is een onbedoeld side-effect.
Het gaat hier dus niet over het minimumloon, maar over het loon in de horeca an sich. Het stijgt dus voor iedere medewerker. Gevolg: De ietwat langzame oudere dame, die er al jaren werkte, is al ontslagen. Want ze wordt te duur.
pi_211521798
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2023 08:32 schreef core2duo het volgende:

[..]
Je moet wel heel goed verdienen wil je nog 10% fooi kunnen geven. Na toeslagen zitten de lonen nu best dicht bij elkaar. Een trainee bij de overheid bijvoorbeeld start met 3092 euro bruto.
Ik geef al jaren geen fooi meer in NL. Een horeca-medewerker verdient net zoveel als een schoenenverkoper en die geef ik ook geen fooi terwijl die persoon me ook helpt met veters rijgen/juiste maat uit het magazijn halen e.d.
Het is gewoon een stomme gewoonte uit het buitenland waar echt een hongerloontje wordt betaald.
Uurlonen zijn aardig hoog tegenwoordig. Net als de prijs van bier en wijn. Ik snap het wel, je betaalt min of meer voor de tafelhuur op het terras.
beter een knipoog dan een blauw oog
pi_211522642
Voor veel horecabedrijven is het echt niet meer te doen. De stijgende personeelskosten, energielasten, inkoopprijzen. De prijzen zullen weer omhoog moeten dan. En dan gaat iedereen weer daarover klagen. De overheid moet niet steeds wat aan de inkomstenkant doen, maar aan de kostenkant, daar gaat het mis.
pi_211524212
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:37 schreef Marsenal het volgende:
Daar wordt het bier niet goedkoper van, maar goed, ze werden ook altijd wel belabberd betaald.
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
pi_211524239
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 09:09 schreef Knipoogje het volgende:
Ik geef al jaren geen fooi meer in NL.
Ben ik recent ook mee gestopt. Idioterie dat concept van fooi geven als je erover nadenkt.
pi_211524512
quote:
7s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:00 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
-nee-
pi_211524838
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 december 2023 16:46 schreef Enawh het volgende:
Wel terecht gezien ze weinig verdienen tot wat ze doen

En ja ze kiezen het zelf voore etc. Maarr we kunnen niet zonder die mensen(net als fabriekswerk, afval enz)
Alles gaat wel weer duurder worden..
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
pi_211524946
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:21 schreef Marsenal het volgende:

[..]
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
En je hebt natuurlijk horeca en horeca. Een biertje geven vanachter de bar of serveren in een lunchbrasserie is natuurlijk wat anders dan in een goed restaurant waar ook wijnadvies wordt gegeven en dergelijke.
pi_211524951
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Echt wel. Primaire levensbehoefte. Maar niet voor iedereen natuurlijk.
pi_211525041
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_211525046
quote:
7s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:00 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Net zoveel dat hij die baan accepteert
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_211525083
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:01 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
Dat het geen eerste levensbehoefte is? Het is niet echt nodig om te overleven. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
pi_211525088
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:06 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Dat het geen eerste levensbehoefte is? Het is niet echt nodig om te overleven. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Nee, wat is jouw beeld bij het woord horeca? Denk je dan aan een bruine kroeg waar mensen zitten te zuipen?
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_211525118
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:07 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Nee, wat is jouw beeld bij het woord horeca? Denk je dan aan een bruine kroeg waar mensen zitten te zuipen?
Ik zie niet in waarom mijn beeld belangrijk is. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
pi_211525126
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Dat geldt evengoed voor zoveel branches natuurlijk.

Een stadscentrum heeft ook geen tientallen kledingwinkels nodig.
pi_211525178
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:21 schreef Marsenal het volgende:
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
Vast. Maar ga niet doen alsof het een unieke skill is die een hoge betaling verdient. Het is laagopgeleid werk. Iedere idioot kan koffie serveren. :)
pi_211525179
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:10 schreef Gajes_Octavianus het volgende:

[..]
Dat geldt evengoed voor zoveel branches natuurlijk.

Een stadscentrum heeft ook geen tientallen kledingwinkels nodig.
Helemaal mee eens. Een hele hoop is gewoon luxe. Maar vuilnisophaal is wel degelijk belangrijk, bijvoorbeeld.
pi_211525207
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Minder horeca dat sowieso.
pi_211525221
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:09 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik zie niet in waarom mijn beeld belangrijk is. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren.. :{

Ik vind persoonlijk wel dat er in de laatste 5-10 jaar té veel horeca is ontstaan, waardoor stadscentra tegenwoordig uitpuilen van de koffiebarretjes, restaurantjes en kroegjes. De horeca an sich heeft een brede functie in ons leven die je niet zomaar uit onze samenleving kan schrappen. Er werken ook gewoon heel veel mensen in die branche (+/- 400.000).

Terug naar de salarisverhoging: dit gaan we als consument natuurlijk dubbel en dwars betalen en de horeca is al schreeuwend duur geworden de laatste jaren. En de kwaliteit (van eten, drinken of bedienend personeel) is niet altijd veel beter geworden helaas
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
  dinsdag 5 december 2023 @ 14:25:32 #35
503043 Kukelecucktsju10
Was al gabber in 1991
pi_211525290
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:16 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren.. :{

Ik vind persoonlijk wel dat er in de laatste 5-10 jaar té veel horeca is ontstaan, waardoor stadscentra tegenwoordig uitpuilen van de koffiebarretjes, restaurantjes en kroegjes. De horeca an sich heeft een brede functie in ons leven die je niet zomaar uit onze samenleving kan schrappen. Er werken ook gewoon heel veel mensen in die branche (+/- 400.000).

Terug naar de salarisverhoging: dit gaan we als consument natuurlijk dubbel en dwars betalen en de horeca is al schreeuwend duur geworden de laatste jaren. En de kwaliteit (van eten, drinken of bedienend personeel) is niet altijd veel beter geworden helaas
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Op zaterdag 3 februari 2024 21:14 schreef klaasweetalles het volgende:
ik ben van gedachte veranderd
ik ben vanaf nu voor psv
pi_211525345
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Je bent het daar namelijk niet mee eens of..?
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_211525352
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:

[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
  dinsdag 5 december 2023 @ 14:34:15 #38
503043 Kukelecucktsju10
Was al gabber in 1991
pi_211525376
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:31 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Je bent het daar namelijk niet mee eens of..?
Ik heb hier geen mening over.
Op zaterdag 3 februari 2024 21:14 schreef klaasweetalles het volgende:
ik ben van gedachte veranderd
ik ben vanaf nu voor psv
pi_211525392
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:13 schreef Duiveltja het volgende:

[..]
Vast. Maar ga niet doen alsof het een unieke skill is die een hoge betaling verdient. Het is laagopgeleid werk. Iedere idioot kan koffie serveren. :)
Niet alle horeca is laagopgeleid werk, er zit ook HBO geschoold werk tussen. Koffie serveren kan iedereen inderdaad, maar de horeca behelst natuurlijk 10 keer meer dan dat.
-nee-
pi_211525398
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:32 schreef torentje het volgende:

[..]
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
:')
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_211525407
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:32 schreef torentje het volgende:

[..]
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
De middenklasse maakt volgens mij ook flink gebruik ervan
-nee-
pi_211525412
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:34 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Ik heb hier geen mening over.
- Prijs / kwaliteit niet meer in verhouding: lunchen kost tegenwoordig 20¤ pp, dineren al snel 50-60¤ pp. En dat is dan gewoon ergens doorsnee eten/drinken. Ga je exclusiever/luxer dan ben je voor een diner snel 80-100¤ pp kwijt.
- Te jong en/of ongeïnteresseerd personeel op de werkvloer die geen feeling hebben met gastheer/gastvrouw zijn.
- Te veel concepten waarbij menselijk contact wordt geminimaliseerd (bestellen via tablets of QR codes etc.), zeer onpersoonlijk en afstandelijk. Je voelt je daardoor een nummer ipv een gast.
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_211525600
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:37 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
- Prijs / kwaliteit niet meer in verhouding: lunchen kost tegenwoordig 20¤ pp, dineren al snel 50-60¤ pp. En dat is dan gewoon ergens doorsnee eten/drinken. Ga je exclusiever/luxer dan ben je voor een diner snel 80-100¤ pp kwijt.
- Te jong en/of ongeïnteresseerd personeel op de werkvloer die geen feeling hebben met gastheer/gastvrouw zijn.
- Te veel concepten waarbij menselijk contact wordt geminimaliseerd (bestellen via tablets of QR codes etc.), zeer onpersoonlijk en afstandelijk. Je voelt je daardoor een nummer ipv een gast.
Yup, dit herken ik wel. De prijzen in het luxe segment zijn nog niet eens zo heel gek, vind ik. Maar even lowkey een daghap in een eetcafe met twee, drie drankjes en misschien een gebakje delen, en hopsa, je bent zo 80 euro armer. Dat is alleen voor de
comfortabele middenklasse weggelegd.

Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
-nee-
pi_211525701
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 15:00 schreef Marsenal het volgende:
Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
Mwa, dat betwijfel ik.
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_211525729
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 15:12 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Mwa, dat betwijfel ik.
Toen ik 20 was en alleen woonde en 1700 netto verdiende, ging ik nog steeds aan de lopende band buiten de deur lunchen enzo. Ik kan me voorstellen dat dat nu iets minder makkelijk is.
-nee-
pi_211525834
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:01 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
Het heeft trouwens tot mijn 40e geduurd voor ik eindelijk doorhad dat horeca staat voor hotel-restaurant-cafe :')
beter een knipoog dan een blauw oog
  dinsdag 5 december 2023 @ 16:22:20 #47
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_211526452
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:35 schreef Marsenal het volgende:

[..] Koffie serveren kan iedereen inderdaad
De meuk die men in de Horeca espresso en cappuccino noemt bedoel je.. LOL
Man, alsof je een klap op je smoel krijgt.
pi_211526461
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 16:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
De meuk die men in de Horeca espresso en cappuccino noemt bedoel je.. LOL
Man, alsof je een klap op je smoel krijgt.
De tendens om melk warm romig te schuimen in plaats van lucht er in vind ik ook echt fakking nasty. Maar dat leren ze zelfs bij cursussen tegenwoordig. In plaats van dat het schuim op de koffie ligt, wordt het nu gemengd, mooie vormpjes er in, alles. Een hele generatie die oprecht denkt dat dat zo hoort.
-nee-
  dinsdag 5 december 2023 @ 16:24:35 #49
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_211526471
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:

[..]
Zou jij in 10 à 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Veel te veel pre en half fabrikaten
Personeel kan niet veel meer dan brengen wat je bestelt
Steaks kunnen de meesten niet fatsoenlijk bereiden
Koffie is meestal gewoon kut
pi_211526615
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 december 2023 15:00 schreef Marsenal het volgende:

[..]
Yup, dit herken ik wel. De prijzen in het luxe segment zijn nog niet eens zo heel gek, vind ik. Maar even lowkey een daghap in een eetcafe met twee, drie drankjes en misschien een gebakje delen, en hopsa, je bent zo 80 euro armer. Dat is alleen voor de
comfortabele middenklasse weggelegd.

Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
Dat heeft ook wel als voordeel dat er wat minder tokkie volk te bekennen is. Of je moet naar de all you can eats gaan
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')