Eens, een hoop sectoren zullen gaan verdwijnen.quote:Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
Waarom niet ?quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:07 schreef Alpha0 het volgende:
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Kan je gelijk in hebben. Kan ook een gemist detail zijn. Was laatst iig mooi artikel over. Minimumloon omhoog betekende dat ervaren personeel juist geen (gebruikelijke) loonstijging kreeg.quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:10 schreef Enawh het volgende:
[..]
Waarom niet ?
Het is niet dat het miniumloon stijgt, maar van alle personeel.
Laaggeschoold werk meer betalen lijkt mij juist precies wat een kloof tussen arm en rijk kleiner maakt. Ben benieuwd naar de mentale gymnastiek die je nodig hebt om anders te denken.quote:Op vrijdag 1 december 2023 16:53 schreef byah het volgende:
Leuk voor de korte termijn, maar de loon-prijsspiraal die gaande is maakt de kloof tussen arm en rijk niet kleiner op lange termijn. Ook is het natuurlijk van de zotte dat laaggeschoold werk ook ineens minimaal modaal moet betalen.
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:07 schreef Alpha0 het volgende:
Gevolg is dat salaris van meer ervaren horeca personeel niet stijgt. Was laatst nog een artikel over. Dit wordt in software engineering side-effects genoemd.
Ja maar dat doen ze dus niet. Het hele probleem. Lijkt zo mooi, min loon verhogen. Maar dit is een onbedoeld side-effect.quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:25 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
En sowieso een belachelijk argument om de lonen niet te verhogen. De ervaren mensen zijn niks verloren en die hogere lonen zijn vanaf nu de onderhandelingspositie om meer te gaan verdienen.quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:25 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Dat is een keuze van de werkgevers. Het staat ze vrij de salarissen van ervaren personeel ook te verhogen.
Je moet wel heel goed verdienen wil je nog 10% fooi kunnen geven. Na toeslagen zitten de lonen nu best dicht bij elkaar. Een trainee bij de overheid bijvoorbeeld start met 3092 euro bruto.quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:22 schreef PzKpfw het volgende:
Binnenkort gemiddeld 4 euro voor een biertje dus?
Het gaat hier dus niet over het minimumloon, maar over het loon in de horeca an sich. Het stijgt dus voor iedere medewerker. Gevolg: De ietwat langzame oudere dame, die er al jaren werkte, is al ontslagen. Want ze wordt te duur.quote:Op vrijdag 1 december 2023 17:30 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
Ja maar dat doen ze dus niet. Het hele probleem. Lijkt zo mooi, min loon verhogen. Maar dit is een onbedoeld side-effect.
Ik geef al jaren geen fooi meer in NL. Een horeca-medewerker verdient net zoveel als een schoenenverkoper en die geef ik ook geen fooi terwijl die persoon me ook helpt met veters rijgen/juiste maat uit het magazijn halen e.d.quote:Op dinsdag 5 december 2023 08:32 schreef core2duo het volgende:
[..]
Je moet wel heel goed verdienen wil je nog 10% fooi kunnen geven. Na toeslagen zitten de lonen nu best dicht bij elkaar. Een trainee bij de overheid bijvoorbeeld start met 3092 euro bruto.
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?quote:Op vrijdag 1 december 2023 16:37 schreef Marsenal het volgende:
Daar wordt het bier niet goedkoper van, maar goed, ze werden ook altijd wel belabberd betaald.
Ben ik recent ook mee gestopt. Idioterie dat concept van fooi geven als je erover nadenkt.quote:Op dinsdag 5 december 2023 09:09 schreef Knipoogje het volgende:
Ik geef al jaren geen fooi meer in NL.
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:00 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.quote:Op vrijdag 1 december 2023 16:46 schreef Enawh het volgende:
Wel terecht gezien ze weinig verdienen tot wat ze doen
En ja ze kiezen het zelf voore etc. Maarr we kunnen niet zonder die mensen(net als fabriekswerk, afval enz)
Alles gaat wel weer duurder worden..
En je hebt natuurlijk horeca en horeca. Een biertje geven vanachter de bar of serveren in een lunchbrasserie is natuurlijk wat anders dan in een goed restaurant waar ook wijnadvies wordt gegeven en dergelijke.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:21 schreef Marsenal het volgende:
[..]
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
Echt wel. Primaire levensbehoefte. Maar niet voor iedereen natuurlijk.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Net zoveel dat hij die baan accepteertquote:Op dinsdag 5 december 2023 13:00 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Hoeveel wil je iemand betalen wiens baan niets meer inhoudt dan een glas of bord van A naar B brengen?
Dat het geen eerste levensbehoefte is? Het is niet echt nodig om te overleven. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:01 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
Nee, wat is jouw beeld bij het woord horeca? Denk je dan aan een bruine kroeg waar mensen zitten te zuipen?quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:06 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Dat het geen eerste levensbehoefte is? Het is niet echt nodig om te overleven. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Ik zie niet in waarom mijn beeld belangrijk is. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:07 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Nee, wat is jouw beeld bij het woord horeca? Denk je dan aan een bruine kroeg waar mensen zitten te zuipen?
Dat geldt evengoed voor zoveel branches natuurlijk.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Vast. Maar ga niet doen alsof het een unieke skill is die een hoge betaling verdient. Het is laagopgeleid werk. Iedere idioot kan koffie serveren.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:21 schreef Marsenal het volgende:
Goed bedienen is ook een vak. Ik heb vroeger ook achter de bar gestaan en bediend, dat is ook gewoon werk. Achter de bar staan kan ook best onveilig zijn, daar mag je best voor betaald worden. En iemand goed bedienen, service verlenen en goed socialisen, dat kan heus niet iedereen.
Helemaal mee eens. Een hele hoop is gewoon luxe. Maar vuilnisophaal is wel degelijk belangrijk, bijvoorbeeld.quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:10 schreef Gajes_Octavianus het volgende:
[..]
Dat geldt evengoed voor zoveel branches natuurlijk.
Een stadscentrum heeft ook geen tientallen kledingwinkels nodig.
Minder horeca dat sowieso.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren..quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:09 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Ik zie niet in waarom mijn beeld belangrijk is. Je gaat niet dood of je wordt niet ziek als er geen horeca is.
Zou jij in 10 ā 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:16 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Dus elke vorm van vermaak/vertier is dan overbodig? Musea, pretparken, sportclubs, noem maar op? Als je zo gaat redeneren..
Ik vind persoonlijk wel dat er in de laatste 5-10 jaar té veel horeca is ontstaan, waardoor stadscentra tegenwoordig uitpuilen van de koffiebarretjes, restaurantjes en kroegjes. De horeca an sich heeft een brede functie in ons leven die je niet zomaar uit onze samenleving kan schrappen. Er werken ook gewoon heel veel mensen in die branche (+/- 400.000).
Terug naar de salarisverhoging: dit gaan we als consument natuurlijk dubbel en dwars betalen en de horeca is al schreeuwend duur geworden de laatste jaren. En de kwaliteit (van eten, drinken of bedienend personeel) is niet altijd veel beter geworden helaas
Je bent het daar namelijk niet mee eens of..?quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:
[..]
Zou jij in 10 ā 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.quote:Op dinsdag 5 december 2023 13:50 schreef Morri2 het volgende:
[..]
Ik denk dat Nederland prima zonder horeca kan. In de zin van dat het geen eerste levensbehoefte is.
Ik heb hier geen mening over.quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:31 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Je bent het daar namelijk niet mee eens of..?
Niet alle horeca is laagopgeleid werk, er zit ook HBO geschoold werk tussen. Koffie serveren kan iedereen inderdaad, maar de horeca behelst natuurlijk 10 keer meer dan dat.quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:13 schreef Duiveltja het volgende:
[..]
Vast. Maar ga niet doen alsof het een unieke skill is die een hoge betaling verdient. Het is laagopgeleid werk. Iedere idioot kan koffie serveren.
quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:32 schreef torentje het volgende:
[..]
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
De middenklasse maakt volgens mij ook flink gebruik ervanquote:Op dinsdag 5 december 2023 14:32 schreef torentje het volgende:
[..]
Slechts de hogere kringen hebben plezier van de horeca, krijgen vriendelijke bediening terwijl zij dat niet verdiend hebben.
- Prijs / kwaliteit niet meer in verhouding: lunchen kost tegenwoordig 20¤ pp, dineren al snel 50-60¤ pp. En dat is dan gewoon ergens doorsnee eten/drinken. Ga je exclusiever/luxer dan ben je voor een diner snel 80-100¤ pp kwijt.quote:Op dinsdag 5 december 2023 14:34 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:
[..]
Ik heb hier geen mening over.
Yup, dit herken ik wel. De prijzen in het luxe segment zijn nog niet eens zo heel gek, vind ik. Maar even lowkey een daghap in een eetcafe met twee, drie drankjes en misschien een gebakje delen, en hopsa, je bent zo 80 euro armer. Dat is alleen voor dequote:Op dinsdag 5 december 2023 14:37 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
- Prijs / kwaliteit niet meer in verhouding: lunchen kost tegenwoordig 20¤ pp, dineren al snel 50-60¤ pp. En dat is dan gewoon ergens doorsnee eten/drinken. Ga je exclusiever/luxer dan ben je voor een diner snel 80-100¤ pp kwijt.
- Te jong en/of ongeīnteresseerd personeel op de werkvloer die geen feeling hebben met gastheer/gastvrouw zijn.
- Te veel concepten waarbij menselijk contact wordt geminimaliseerd (bestellen via tablets of QR codes etc.), zeer onpersoonlijk en afstandelijk. Je voelt je daardoor een nummer ipv een gast.
Mwa, dat betwijfel ik.quote:Op dinsdag 5 december 2023 15:00 schreef Marsenal het volgende:
Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
Toen ik 20 was en alleen woonde en 1700 netto verdiende, ging ik nog steeds aan de lopende band buiten de deur lunchen enzo. Ik kan me voorstellen dat dat nu iets minder makkelijk is.quote:
Het heeft trouwens tot mijn 40e geduurd voor ik eindelijk doorhad dat horeca staat voor hotel-restaurant-cafequote:Op dinsdag 5 december 2023 14:01 schreef Jor_Dii het volgende:
[..]
Wat is jouw beeld van de horeca dan vraag ik me af.
De meuk die men in de Horeca espresso en cappuccino noemt bedoel je.. LOLquote:Op dinsdag 5 december 2023 14:35 schreef Marsenal het volgende:
[..] Koffie serveren kan iedereen inderdaad
De tendens om melk warm romig te schuimen in plaats van lucht er in vind ik ook echt fakking nasty. Maar dat leren ze zelfs bij cursussen tegenwoordig. In plaats van dat het schuim op de koffie ligt, wordt het nu gemengd, mooie vormpjes er in, alles. Een hele generatie die oprecht denkt dat dat zo hoort.quote:Op dinsdag 5 december 2023 16:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
De meuk die men in de Horeca espresso en cappuccino noemt bedoel je.. LOL
Man, alsof je een klap op je smoel krijgt.
Veel te veel pre en half fabrikatenquote:Op dinsdag 5 december 2023 14:25 schreef Kukelecucktsju10 het volgende:
[..]
Zou jij in 10 ā 12 zinnen kunnen uitleggen wat er mis is de laatste jaren met de kwaliteit van eten, drinken en bedienend personeel in de Nederlandse horeca?
Dat heeft ook wel als voordeel dat er wat minder tokkie volk te bekennen is. Of je moet naar de all you can eats gaanquote:Op dinsdag 5 december 2023 15:00 schreef Marsenal het volgende:
[..]
Yup, dit herken ik wel. De prijzen in het luxe segment zijn nog niet eens zo heel gek, vind ik. Maar even lowkey een daghap in een eetcafe met twee, drie drankjes en misschien een gebakje delen, en hopsa, je bent zo 80 euro armer. Dat is alleen voor de
comfortabele middenklasse weggelegd.
Wat dat betreft is het net als vroeger. Toen gingen alleen de welgestelden buiten de deur eten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |