Dus Blue Origin maakt geen enkele kans vanwege politiek gekonkel.quote:Op donderdag 15 februari 2024 04:14 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
50 jaar geleden hebben we dat meerdere keren op rij gedaan ...
En zij hebben er een contract van NASA voor.
Het hele probleem is dat het gebruik van de SLS de belangrijkste politieke voorwaarde is voor de NASA om een budget te krijgen en Musk erg goed is in geld binnenhengelen via loze beloftes. Dus NASA zit vast. Het gaat er niet om of het ook gaat werken, maar dat de politici het nou eenmaal zo beslist hebben.
Blue Origin heeft een contract voor Artemis 5, in 2029. Zie hier voor een overzicht van het hele programma.quote:Op donderdag 15 februari 2024 10:31 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dus Blue Origin maakt geen enkele kans vanwege politiek gekonkel.
Absoluut niet. We gaan permanent naar de Maan. Dat betekend dat we maanbasissen gaan bouwen en we gaan mijnbouw plegen. Niet alleen voor grondstoffen voor de maanbasissen maar we gaan ook troep naar Aarde brengen. Op den duur moeten er dus ruimtevrachtwagens komen voor verkeer naar de Maan. De Saturnus 5 bracht een driewieler naar de Maan, nu komen andere bedrijven met Maan-fietsen en SpaceX begint meteen met een pick-up truck.quote:Op donderdag 15 februari 2024 11:48 schreef SymbolicFrank het volgende:
Gigantische overkill voor de maan.
Nieuwe RS-25 motoren gingen 50 miljoen per stuk kosten, hoezo worden niet meer gemaakt?quote:Op donderdag 15 februari 2024 11:48 schreef SymbolicFrank het volgende:
De SLS gebruikt de oude Space Shuttle motoren (4 per keer). Die worden niet meer gemaakt en ze hebben er maar 16.
Op de maan heb je geen dampkring. Dus landen (afremmen) is moeilijker dan op de Aarde of Mars. Maar dat maakt het opstijgen net veel makkelijker. En omdat de zwaartekracht veel kleiner is, natuurlijk.quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Absoluut niet. We gaan permanent naar de Maan. Dat betekend dat we maanbasissen gaan bouwen en we gaan mijnbouw plegen. Niet alleen voor grondstoffen voor de maanbasissen maar we gaan ook troep naar Aarde brengen. Op den duur moeten er dus ruimtevrachtwagens komen voor verkeer naar de Maan. De Saturnus 5 bracht een driewieler naar de Maan, nu komen andere bedrijven met Maan-fietsen en SpaceX begint meteen met een pick-up truck.
Ja, het SLS programma is puur werkvoorziening voor de staten waar de onderdelen van de Space Shuttle gemaakt werden. Die senatoren gaan over het budget van de NASA. Of beter gezegd: ze zien er op toe dat het uitgegeven wordt in hun staten, aan de bedrijven die 30 jaar lang die onderdelen maakten. Die worden nog steeds van dat budget in leven gehouden.quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:13 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nieuwe RS-25 motoren gingen 50 miljoen per stuk kosten, hoezo worden niet meer gemaakt?
RS-25 program gearing up for production restart, next test series
Nou en?quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:34 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Op de maan heb je geen dampkring. Dus landen (afremmen) is moeilijker dan op de Aarde of Mars. Maar dat maakt het opstijgen net veel makkelijker. En omdat de zwaartekracht veel kleiner is, natuurlijk.
Bijna alle raketten die buiten de dampkring komen, zijn meertrapsraketten. Je kent het idee: als de tanks leeg zijn, gooi je ze weg, samen met het omhulsel en de motoren, om gewicht te besparen. Normaal gesproken maak je dus voor ieder onderdeel van de reis een aparte module (trap) en die zet je allemaal boven op elkaar.
Het opstijgen van de Aarde is vooral heel moeilijk door de luchtweerstand. Het doel is namelijk niet om 100 kilometer hoog te komen, maar om een snelheid te bereiken van 11 kilometer per seconde. Dat is 39.600 kilometer per uur. Je gaat dus eerst ~15 kilometer recht omhoog, zodat de luchtweerstand een stuk minder wordt. Daarna buig je af, zodat je op een hoogte van ~30 kilometer horizontaal vliegt. En dan ga je snelheid maken.
Je hebt de boosters ruwweg voor die eerste 15 kilometer en de eerste trap tot ongeveer 30 kilometer. Daarna is het aan de tweede trap om snelheid te maken. Die heeft ook motoren met veel grotere uitlaten, omdat de luchtdruk heel klein is. En als je eenmaal de ontsnappingssnelheid hebt bereikt, is het aan de derde trap om de feitelijke ruimtereis te maken. Die is minuscuul vergeleken met de eerste trap, maar reizen in de ruimte is makkelijk.
Spaceship moet dus niet alleen op de maan landen, wat veel energie kost, maar ook weer opstijgen. Normaal heb je daar twee trappen voor: een "grote", om te landen en een kleintje om weer op te stijgen. Maar Starship moet dat allebei doen en is ondertussen ongeveer 450 keer zo groot en zwaar. En heeft dus naar verhouding ongeveer 1000 keer zoveel brandstof nodig.
Tanken in de ruimte. Volgens SpaceX is vier keer genoeg. Volgens NASA een keer of twintig. En het is niet alsof SpaceX betaald krijgt per lancering, het contract was voor een vast bedrag.quote:
Je zei dat er maar 16 motoren waren, dat is niet waar.quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:46 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, het SLS programma is puur werkvoorziening voor de staten waar de onderdelen van de Space Shuttle gemaakt werden. Die senatoren gaan over het budget van de NASA. Of beter gezegd: ze zien er op toe dat het uitgegeven wordt in hun staten, aan de bedrijven die 30 jaar lang die onderdelen maakten. Die worden nog steeds van dat budget in leven gehouden.
Maar die techniek is 25 jaar oud en die motoren waren gemaakt om hergebruikt te worden, niet om iedere lancering weg te gooien. De SLS is een Space Shuttle, in de vorm van een raket, zonder de shuttle. De grote tank die nu dienst doet als eerste trap was daar niet op ontworpen. Kortom, het is een gedrocht.
Gecombineerd met de beslissing om met SpaceX in zee te gaan heeft dat geresulteerd in een onuitvoerbaar (en enorm duur) programma. Dus voor de techneuten die graag willen dat het slaagt is waarschijnlijk de belangrijkste vraag: hoe komen we er van af zonder dat er astronauten dood gaan? En dan kunnen we verder met een programma dat wel werkt: de New Glenn.
Misschien de beste manier om te illustreren hoe groot het vertrouwen in de raketten is: Jeff Bezos ging samen met zijn broer omhoog in de eerste bemande vlucht van zijn raket. Elon Musk niet. Die is nog niet in de ruimte geweest.
Porche heeft de 911 40 jaar doorontwikkeld, maar is het daarom de beste sportwagen? Of de opwindendste?quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:52 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Tanken in de ruimte. Volgens SpaceX is vier keer genoeg. Volgens NASA een keer of twintig. En het is niet alsof SpaceX betaald krijgt per lancering, het contract was voor een vast bedrag.
Ow, ja, en het tankstation moet nog gebouwd worden. Omdat je dat supergoed moet isoleren en op druk houden, want anders loopt het leeg. En daar zijn de tanks van een raket niet voor gemaakt. Die zijn zo dun en licht mogelijk.
Ja, sinds de eerste lancering zijn het er nog maar 12.quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Je zei dat er maar 16 motoren waren, dat is niet waar.
Nee. Dit is de nieuwste, speciaal gemaakt voor grote dingen zoals een maanlanding:quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:55 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Porche heeft de 911 40 jaar doorontwikkeld, maar is het daarom de beste sportwagen? Of de opwindendste?
Je liegt.quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:56 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Ja, sinds de eerste lancering zijn het er nog maar 12.
quote:NASA announced May 1 it had awarded a contract to Aerojet valued at $1.79 billion to produce 18 RS-25 engines. Those engines will be produced for future flights of the SLS, which will use RS-25 engines originally built for the shuttle on its first four missions.
De New Glenn zou maar liefstquote:Op donderdag 15 februari 2024 13:01 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Nee. Dit is de nieuwste, speciaal gemaakt voor grote dingen zoals een maanlanding:
[ afbeelding ]
Of deze:
[ afbeelding ]
Maar die is te klein om mee naar de maan te gaan.
Hebben is iets anders dan bestellen. Ja, ze zijn weer machines en fabrieken aan het maken waarmee tzt nieuwe motoren gemaakt kunnen worden. Maar ondertussen is Artemis 5 met een New Glenn, niet met een SLS.quote:Op donderdag 15 februari 2024 13:03 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Je liegt.
https://spacenews.com/aer(...)gine-contract-costs/
[..]
Beter dan 22 raketten en een ruimte-tankstation om 1 Starship op de maan te krijgen. Dat is dan minstens 66 ton met een vergelijkbaar aantal New Glenns, als we de lanceringen voor het tankstation niet meetellen.quote:Op donderdag 15 februari 2024 13:05 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
De New Glenn zou maar liefst3 ton naar de maan kunnen brengen? En dat noem jij groot? Jouw onzin-gehalte is groot.
De Saturnus 5 bracht 140 ton naar de Maan.quote:Op donderdag 15 februari 2024 13:24 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Beter dan 22 raketten en een ruimte-tankstation om 1 Starship op de maan te krijgen. Dat is dan minstens 66 ton met een vergelijkbaar aantal New Glenns, als we de lanceringen voor het tankstation niet meetellen.
Je weet dat Starship door het zelfde bedrijf ontwikkeld wordt dat verantwoordelijk is voor de Falcon, toch? Geloof je echt dat het een onhaalbaar project is dat gevoed wordt door dromen en nostalgie en niet door natuur- en wiskunde en met gestelde doelen?quote:Op donderdag 15 februari 2024 16:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
Als achtergrond: Starship is geïnspireerd door de science fiction boeken en films uit de jeugd van Elon Musk. Het ziet er uit zoals we ons 50 jaar geleden een ruimteschip voorstelden. Dat kun je ook goed zien aan het grote panoramavenster in de neus voor de eerdere modellen. Dat is niet praktisch haalbaar. Het ook aan de praat krijgen is een saai klusje voor de ingenieurs. Maar de meeste van die sci-fi ruimteschepen hebben "magische" motoren, die veel meer kunnen dan de raketmotoren die we nu hebben. Dat is dus erg lastig.
Terwijl die raketten van Blue Origin zijn gebouwd om een doel te bereiken. Als je naar de maan wilt gaan, begin je met de lander te ontwerpen. Want die bepaalt het vermogen (en dus de afmetingen) van de derde trap (de brandstof, motoren en levensvoorzieningen van het ruimteschip). En die combinatie bepaalt weer wat voor tweede trap je nodig hebt. En dan heb je een eerste trap (eventueel met boosters) nodig die dat geheel 30 kilometer de lucht in krijgt.
Kortom, alles uitrekenen werkt in de praktijk een stuk beter dan eerst het uiterlijk en de specificaties te bedenken en dan van je ingenieurs eisen dat ze het realiseren. Zeker bij een raket, waar de marges flinterdun zijn.
Edit: Linkje. Ook een prachtige site voor plaatjes van die oude sci-fi ruimteschepen.
Het ging goed toen de ingenieurs de zaak ontwierpen, het ging fout toen Elon Musk dat zelf ging doen. Hetzelfde gaat ook op voor Tesla. En al helemaal voor Hyperloop/The Boring Company.quote:Op donderdag 15 februari 2024 18:51 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Je weet dat Starship door het zelfde bedrijf ontwikkeld wordt dat verantwoordelijk is voor de Falcon, toch? Geloof je echt dat het een onhaalbaar project is dat gevoed wordt door dromen en nostalgie en niet door natuur- en wiskunde en met gestelde doelen?
Naar LEO.quote:Op donderdag 15 februari 2024 18:00 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
De Saturnus 5 bracht 140 ton naar de Maan.
Als SpaceX maar niet wacht.quote:
De Saturn 5 (en het programma er omheen) is betaald door de regering van de VS. Het Starship programma kost een paar miljard per jaar, zelfs in dit hele trage tempo. Als je het aan de markt overlaat, moet het geld opbrengen. Tot nu toe was Musk heel succesvol met geld binnenharken van de regering, NASA en investeerders, dus het heeft hem nog niets gekost.quote:Op vrijdag 16 februari 2024 11:22 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Als SpaceX maar niet wacht.
De ontwikkeling van het interplanetaire transportsysteem word geschat op 7 miljard dollar. Een lancering van een Starship zou minder dan 10 miljoen dollar gaan kosten. Thats the math.quote:
Roze bril. Als je hoort wat je wilt horen is het geweldig en anders is het grote troep. Logica en wetenschap komen er niet aan te pas. In het jargon noemen we dat "handwavium".quote:Op vrijdag 16 februari 2024 16:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
De ontwikkeling van het interplanetaire transportsysteem word geschat op 7 miljard dollar. Een lancering van een Starship zou minder dan 10 miljoen dollar gaan kosten. Thats the math.
Hij staat toch veel beter op zijn pootjes dan een Starship ...quote:Op zaterdag 24 februari 2024 10:09 schreef Mano_ het volgende:
https://www.nu.nl/tech-we(...)gt-op-zijn-kant.html
Is omgevallen![]()
Communicatie is er wel, dus wellicht is niet de hele missie naar de maan nu.
Ja, de laatste keer dat die naar de maan vloog landde die op z'n kopquote:Op zaterdag 24 februari 2024 13:02 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Hij staat toch veel beter op zijn pootjes dan een Starship ...
Deze zijn pootjes zijn net zo breed als hij hoog is. Bij Starship is dat een vijfde.quote:Op zaterdag 24 februari 2024 14:08 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Ja, de laatste keer dat die naar de maan vloog landde die op z'n kop
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |