quote:Falcon 9
Falcon 9 is een tweetrapsraket uit de Falcon-reeks, ontworpen en gebouwd door SpaceX. De Falcon 9 maakte in 2010 zijn introductievlucht. Het raketontwerp is sindsdien stapsgewijs geüpgraded waardoor de prestatiekracht flink toenam. De "9" in de naam "Falcon 9" verwijst naar de samenstelling van negen Merlin 1-raketmotoren in de "core-booster". Deze eerste trap is ontwikkeld om meerdere keren te gebruiken en werd in "vlucht 32" op 31 maart 2017 voor het eerst daadwerkelijk opnieuw ingezet na gebruik in "vlucht 23" op 8 april 2016. Door deze ontwikkeling kan Spacex naar verwachting tot 30% besparen op de kosten per lancering vanaf begin 2018. De Falcon 9 is sinds 2017 op jaarbasis de meest gelanceerde draagraket van de wereld. In november 2018 werd de Falcon 9 Block-5 door NASA's Launch Services Program gecertificeerd als categorie 3 lanceertuig. Daarmee wordt de Falcon 9 uiterst betrouwbaar geacht en is de raket goedgekeurd voor lanceringen van NASA's duurste satellieten en ruimtesondes. SpaceX groeide door het succes van de Falcon 9, waarmee er in 2018 twintig lanceringen werden uitgevoerd, uit tot de marktleider op het gebied van lanceringen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Falcon_9
quote:Falcon Heavy
De Falcon Heavy is een zeer krachtige deels herbruikbare commerciële draagraket uit de Falconraketfamilie van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX die gebaseerd is op de Falcon 9. Hij maakte op 6 februari 2018 zijn ingebruiknamevlucht en werd een half jaar later door de USAF EELV-gecertificeerd. De Falcon Heavy wordt in staat geacht 63.800 kg aan nuttige lading in een lage aardbaan te brengen, 26.700 kg naar een geostationaire baan, 16.800 kg naar Mars en 3.500 kg naar Pluto. Daarmee is de Falcon Heavy de krachtigste nu beschikbare raket van de wereld, en de krachtigste commerciële raket ooit. Alleen de Saturnus V maanraket (laatste vlucht in 1973) en de Russische Energia (die na slechts twee proefvluchten werd geannuleerd) konden meer vracht vervoeren. De Falcon Heavy is een gedeeltelijk herbruikbare draagraket waarbij de twee boosters en de eerste trap (centercore) in principe kunnen landen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy
quote:Dragon 1 (cargo)
Dragon, ook bekend als Dragon 1 of Cargo Dragon was het eerste ruimtevaartuig uit de Dragon-reeks van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. Het was een herbruikbaar, onbemand, commercieel bevoorradingsschip dat met subsidies van NASA werd ontwikkeld onder het Commercial Orbital Transportation Services-programma. Met zijn eerste onbemande vlucht in december 2010 werd Dragon het eerste commerciële ruimtevaartuig dat succesvol op aarde terugkeerde. Op 25 mei 2012 voltooide een Dragon als eerste commerciële ruimtevaartuig een rendez-vous met het ISS. NASA had SpaceX gecontracteerd om met de Dragon vracht naar het ISS te brengen onder het CRS-1 contract van het Commercial Resupply Services-programma. Regelmatige vluchten werden tussen oktober 2012 april 2020 uitgevoerd. Nadat de Dragon van missie CRS-20 op 7 april 2020 in de Grote Oceaan landde wordt de Dragon 1 opgevolgd door de Dragon 2-Cargo. SpaceX heeft dertien Dragon-1-capsules gebouwd, waarvan er één verloren ging.
https://nl.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Dragon
quote:Dragon 2 (Cargo en Crew)
De Dragon 2, met de versies Crew Dragon en Cargo Dragon is de tweede generatie Dragon-ruimtevaartuigen van het Californische ruimtevaartbedrijf SpaceX die samen met de Boeing Starliner namens NASA-bemanningen naar het ISS moet gaan brengen onder het Commercial Crew-programma. De Crew Dragon wordt ook voor commerciële klanten ingezet en kan maximaal vier ruimtevaarders vervoeren. De Dragon 2 is een doorontwikkeling van de Dragon 1 waarmee SpaceX van 2012 tot en met 2020 vracht naar het ISS bracht. Naast een bemande uitvoering werkt SpaceX ook aan een uitgekleed Dragon 2-ontwerp voor onbemande bevoorradingsmissies van NASA's CRS 2-programma, dat in 2019 van start ging.
De eerste onbemande testvlucht van de Crew Dragon werd op 2 maart 2019 gelanceerd. De bemande testvlucht werd op 30 mei 2020 gelanceerd. Reguliere bemande vluchten beginnen volgens planning eind augustus 2020.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dragon_2
quote:Starship
Starship is een tweetraps, al dan niet bemand, zeer zwaar lanceersysteem in ontwikkeling bij SpaceX. De boostertrap van Starship, die nodig is om de aarde te verlaten, heet Super Heavy. De naam Starship slaat op zowel de tweede trap met een compartiment voor bemanning, vracht of satellieten als op de eerste-en-tweede trap als geheel. Het project heeft, tot het eind 2018 zijn huidige naam kreeg, meerdere namen gehad zoals de Mars Colonial Transporter of MCT (voor september 2016), het Interplanetary Transport System of ITS (sept. 2016 - juni 2017) en Big Falcon Rocket (BFR) (juni 2017 - november 2018). Intern bij SpaceX werd de raket rond 2015-2016 (mogelijk al in 2010) enige tijd aangeduid met de onofficiële werknaam Big Fucking Rocket.
Starship vormt een volledig herbruikbaar ruimtevaartuig dat is bedoeld om 100 tot 150 ton aan vracht of tot 100 mensen per vlucht in de ruimte te brengen. In expendable mode zou dat zelfs 250 ton kunnen zijn. Vluchten naar Mars (en terug) behoren tot de mogelijkheden. Door de mogelijkheid tot bijtanken in de ruimte kunnen die hoeveelheden ook op Mars of op de Maan landen.
Met een ontwerp voor een aangepast Starship won SpaceX de aanbesteding voor de bemande maanlander van NASA's Artemisprogramma.
Het eerste conceptontwerp werd op 27 september 2016 door SpaceX-oprichter en CEO Elon Musk op het International Astronatical Congress gepresenteerd als Interplanetary Transport System. Een jaar later werd een verkleind, makkelijker haalbaar ontwerp met een bredere inzetbaarheid gepresenteerd met de naam Big Falcon Rocket. In de daaropvolgende jaren werden nog enkele aanpassingen aan het ontwerp gedaan waarvan de keuze om de raket van roestvast staal in plaats van koolstofvezel te bouwen de grootste was. Het project staat onder directe leiding van Musk zelf. Met de ontwikkeling van de Starship is zo'n vijf miljard dollar gemoeid.
Het eerste prototype van het Starship werd op 28 september 2019 voltooid. In de twee jaar daarop werden in hoog tempo prototypes gebouwd, waarvan een aantal tijdens grondtests of testvluchten explodeerde. De informatie over het punt van falen maakte het snel verbeteren van het ontwerp mogelijk. Via een proces van hoppervluchten tot 150 meter en atmosferische vluchten tot 10 kilometer kreeg SpaceX het vliegen en het zeer complexe landingsproces van een Starship tussen augustus 2020 mei 2021 onder de knie. Sindsdien wordt de eerste ruimtevlucht met toevoeging van een Super Heavy-booster voorbereid. Op 14 april 2023 ontving SpaceX een FAA-lanceerlicentie voor de eerste ruimtevlucht die bijna de orbitale snelheid moet halen. SpaceX hoopt die vlucht op 20 april 2023 uit te voeren. Beide trappen zullen tijdens deze testvlucht volgens plan in zee landen.
Elon Musk wil Starship zo snel als mogelijk in bedrijf kunnen nemen. Er werd vanaf 2018 gestreefd naar een eerste bemande vlucht langs de Maan in 2023 hoewel die vlucht waarschijnlijk later zal plaatsvinden. Hij wil in de toekomst met Starship, de Falcon 9, de Falcon Heavy en de (bemande en onbemande) Dragon 2 vervangen. Bemande maanlandingen en marslandingen, satellietlanceringen, bijtankvluchten en eventueel zelfs langeafstandsvluchten op aarde behoren tot de mogelijkheden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Starship_(SpaceX)
Starbase
Starhopper:
Starship Mk1:
Starship:
Starship Moon:
High speed slash begreep ik .quote:Op zaterdag 18 november 2023 14:11 schreef Stoorzendert het volgende:
Ik heb het missie plan niet gevolgd, maar wat is de bedoeling met Starship? Splashdown of landen?
Volgens mij wel?quote:
In stukjes jaquote:
Hij stort bij Hawaii in zee als het goed isquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:11 schreef Stoorzendert het volgende:
Ik heb het missie plan niet gevolgd, maar wat is de bedoeling met Starship? Splashdown of landen?
Ik zie geen failquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:14 schreef Stoorzendert het volgende:
FAILED dus, terug naar de tekentafel!
quote:Op zaterdag 18 november 2023 14:14 schreef monkyyy het volgende:
Niet slecht. Jammer van die booster. Ik ben een leek, maar ik gok dat die niet hergebruikt kan worden
Hoort er allemaal bij, ze zijn nu iig een stuk verder gekomen .quote:
Ik ben van SpaceX gewend dat ze altijd iets meer leveren dan verwacht Landing van de boosters, landing van Starshipquote:
Maakt niks uit.. Het was een mooie lancering. En ze hebben de ruimte bereikt.quote:
Ja! Ik had verwacht dat het fout zou gaan bij stage separation of starten van de motoren van Starshipquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:15 schreef Puzzie het volgende:
[..]
Hoort er allemaal bij, ze zijn nu iig een stuk verder gekomen .
Zag je net dat stukje geschiedenis? Dit is de 2e test.quote:Op zaterdag 18 november 2023 14:16 schreef Stoorzendert het volgende:
[..]
Ik ben van SpaceX gewend dat ze altijd iets meer leveren dan verwacht Landing van de boosters, landing van Starship
Ik ook, en dat heeft ze allemaal overleefd , ik zie alleen maar vooruitgangquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:16 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ja! Ik had verwacht dat het fout zou gaan bij stage separation of starten van de motoren van Starship
Wel zonde! Als ie het een paar seconde langer had volgehouden, dan had ie Hawaii gehaaldquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:16 schreef Tourniquet het volgende:
Waarschijnlijk dus FTS van Starship afgegaan.
Misschien was hij toch niet helemaal meer op koers en hebben ze het voor de zekerheid terminated.quote:Op zaterdag 18 november 2023 14:18 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Wel zonde! Als ie het een paar seconde langer had volgehouden, dan had ie Hawaii gehaald
Zijn wetenschappers hè... Zonder de Data ... gebeurt er nietsquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:17 schreef heywoodu het volgende:
Wel mooi. "We weten nog niet of 'ie kapot is, maar we sluiten de stream af en kappen ermee, doei!"
Uhuh, ze 'weten' het nog niet
Je kunt iets niet een 'stukje geschiedenis' noemen omdat er wat mijlpijlen gehaald worden, hoe indrukwekkend ook Het is een stukje geschiedenis als het hele project is afgerond. Landen van de boosters en landen van Starship.quote:Op zaterdag 18 november 2023 14:17 schreef Puzzie het volgende:
[..]
Zag je net dat stukje geschiedenis? Dit is de 2e test.
Ik zit de stream van NSF terug te kijken en er vliegen aardig wat brokstukken in het rondquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:19 schreef Tourniquet het volgende:
[..]
Misschien was hij toch niet helemaal meer op koers en hebben ze het voor de zekerheid terminated.
Ben nu wel benieuwd of de OLM er beter uit ziet dan de vorige keer.
Die arme Starhopper die daar staat ookquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:21 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ik zit de stream van NSF terug te kijken en er vliegen aardig wat brokstukken in het rond
Jaquote:Op zaterdag 18 november 2023 14:21 schreef Stoorzendert het volgende:
[..]
Die arme Starhopper die daar staat ook
Moet wel een beetje uitgedeukt worden denk ikquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |