Farenji | vrijdag 22 september 2023 @ 14:32 |
Voor de mensen die (wel eens) het vlees willen laten staan zijn er tegenwoordig hele schappen vol met vleesvervangers. Makkelijk en sommige zijn best lekker. Maar vaak zijn ze ook vooral heel zout/vet en nogal bewerkt. Veel mensen vinden het toch best lastig om zonder die vleesvervangers een lekkere en complete maaltijd te maken. Ik vond dat ook best lastig maar inmiddels heb ik er wel genoeg ervaring mee. Dus laten we hier wat niet al te lastige, volwaardige en vooral lekkere vega recepten delen op basis van zo veel mogelijk "echte" ingredienten ipv bewerkte vleesvervangers. ![]() | |
Farenji | vrijdag 22 september 2023 @ 14:33 |
TS begint natuurlijk, met een van mijn lievelingsgerechten. Gebakken aubergine in hoi sin saus met ei (of tofu) en rijst Voor 2-3 personen: Ingredienten: - 1 aubergine, niet te klein. In blokjes gesneden. Gewoon zo'n donkere/zwarte, of je kan ook een of twee chinese aubergines gebruiken, die langwerpige paarse - 1 flinke ui, in grove stukken gesneden - paar teentjes knoflook, gehakt of geraspt - stukje gemberwortel, gehakt of geraspt - evt rood pepertje, gehakt, pittigheid naar keuze - 4 eieren, losgeklopt. Of alternatief: 150-200 gram tofu, geperst, drooggedept, in blokjes. - twee eetlepels hoi sin saus (kun je tegenwoordig ook gewoon bij de appie krijgen) - eetlepel sojasaus - optioneel: eetlepel "vegetarische oestersaus", van paddestoelen (toko) - ook optioneel: een scheut Taiwanese kookwijn (toko). Neem niet de goedkope chinese troep, dat is goor bocht! - ong 100-150ml groentebouillon, zelfgemaakt of uit pot, of van een blokje; maar gewoon water kan ook - paar bosuitjes, in ringetjes gesneden (evt wit gescheiden van groen maar dat hoeft niet) - flnke scheut olie bijv pindaolie of zonnebloemolie - witte rijst Zet de rijst op, als je geen snelkookrijst gebruikt is die ongeveer klaar als ook de rest ook klaar is. Maak de saus, door de bouillon/water goed te mengen met sojasaus, hoi sin saus en evt de veg oestersaus en de kookwijn, zet even apart. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem tot ie goed heet is. Gooi de ui erin, bak even aan. Gooi er de gember en knoflook bij, doorroeren, even bakken tot de rauwe geur weg is. Gooi de blokjes aubergine erbij, en evt de rode peper. Goed doorschudden, en om middelhoog vuur rustig laten bakken. Paar keer doorschudden zodat het rondom bruin wordt. Als je eieren gebruikt kun je daar een roerei van maken in een aparte pan. Als je tofu hebt dan bak je die in olie lekker krokant en goudbruin aan alle zijden. De aubergine is klaar als ie mooi bruin is en gaar (zacht maar zeker geen pap). Als je het goed timet is de aubergine gelijk klaar met de tofu / eieren. Gooi het bijelkaar in de grootste pan, en gooi er ook de saus bij. Als je de witte delen van de bosui hebt gescheiden doe je die er nu ook bij. Breng zachtjes aan de kook en roer goed door, zodat ook evt aangekoekte delen van de pan loskomen (deglaceren). Tenslotte het eind roer je de (groene) bosui erdoor, vuur meteen uit. Serveer met de rijst. | |
Farenji | vrijdag 22 september 2023 @ 14:49 |
Patat met gegrilde haloumi, broccoli en pindasaus Dit is misschien niet het allergezondste maar wel superlekker, echt comfort food waar ik altijd blij van word. De combi broccoli (die het nog enigszins gezond doet lijken) met de pindasaus vind ik zelf echt geniaal. Ingredienten: - patataardappelen, gemiddeld zo'n twee/drie per persoon, in frieten gesneden - haloumi (cypriotische grilkaas), zo'n 100 gram per persoon, in reepjes gesneden - broccoli, 200-250 gram per persoon, in roosjes gesneden (of uit de diepvries) - pindasaus, evt zelfgemaakt of gewoon uit pot of van die indonesische blokken uit de toko - zout + mayonaise voor bij de patat De patat kun je frituren zoals je gewend bent. Ik doe het anders: ik was ze in water (tegen het aanbakken), dan voorgaren in de magnetron (2min op hoog), goed afdrogen, en dan afbakken in de koekepan in wat olie. Stoom of kook als de frieten bakken de broccoli tot beetgaar (10 minuten ofzo) Maak de pindasaus. De blokken uit de toko snij je het beste grof in stukjes zodat het sneller oplost, en dan in een pannetje op zacht vuur met een kopje bijna kokend water, roeren tot het een gladde lobbige saus is. Snij de haloumi in repen en bak rondom bruin in olie in een pan. Of frituur ze, dat is nog lekkerder. Eet alles met je handen. | |
Farenji | vrijdag 22 september 2023 @ 15:03 |
Snelle maaltijdsalade met sperziebonen, cannellinibonen, tomaat en eieren Ingredienten per persoon: - wat verse rucola - 100-150 gram sperziebonen - 1 klein blikje cannellinibonen (of iets minder), afgegoten en afgespoeld - paar lekkere zoete rijpe tomaatjes, in stukjes - 2 of 3 eieren, hardgekookt, in stukjes - paar lepels yoghurt - lepel mayo - verse dille, gehakt - verse bieslook, gehakt - scheutje extra vergine olijfolie - peper en zout De dressing: hak de dille en bieslook heel fijn. Meng deze met de yogurt, mayonaise, olijfolie en wat peper en zout. Laat even op smaak komen in de koelkast. Kook de sperziebonen beetgaar en spoel even af onder koud water. Gooi alles bij elkaar in een volgorde naar keuze, en meng door elkaar. | |
Sorella | vrijdag 22 september 2023 @ 15:57 |
Leuk idee, ik doe mee. Ik heb een man die niet van kaas in zijn eten houdt dus valt er al aardig wat af. In de loop der tijd al wel wat recepten verzameld waarvan deze bij mijn fav. hoort. Het vraagt wel wat handelingen ![]() Egyptische koshari Ingrediënten voor zo’n 8 personen 1 pak (400 gram) kleine macaroni 150 gram vermicelli 2 koppen rijst (liefst ronde korrel, bijvoorbeeld Turkse rijst) 5 uien 1,5 kop bruine linzen 1 kop kikkererwten (1 nacht geweekt) 6 grote, rode tomaten 8 teentjes knoflook uit de knijper zout en versgemalen zwarte peper gemalen komijn sap van 1 citroen scheutje azijn 1 el cayennepeper, chilipoeder of pepervlokken (als het maar heet is!) olie Bereiden Begin met het bakken van de uitjes; snijd 4 grote uien in vieren en in dunne plakjes. Verhit een ruime laag olie (2 cm of meer) en frituur daarin de ui in porties tegelijk. Laat uitlekken op keukenpapier. De olie heeft nu een lekkere uiensmaak en deze gebruiken we dan ook voor het bereiden van de overige onderdelen. Pers de citroen uit. Roer er 4 teentjes knoflook, een scheut azijn, een scheut water, zout, peper en komijn door. Houd dit sausje apart. De vijfde ui maal je, samen met een teentje knoflook, fijn in de mixer. Neem een flinke scheut van de olie en bak het uimengsel op laag vuur langzaam goudbruin. Door het langzaam te doen, wordt de ui caramelachtig en lekker zoet. Maal ondertussen de tomaten fijn en voeg deze aan de uien toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een half uur op laag vuur pruttelen. Doe er drie grote eetlepels tomatenpuree bij en wat water zodat er een mooie saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en komijn en voeg een heel klein scheutje azijn toe. Kook in aparte pannen de macaroni beetgaar en de linzen en kikkererwten gaar. Voor de rijst verhit je een scheutje van de olie in een pan met anti aanbaklaag. Roer de gewassen rijst erdoor en ‘bak’ het een beetje tot alle rijstkorreltjes bedekt zijn met een glanzend laagje olie. Giet er vervolgens zoveel (liefst kokend) water op dat de rijst net onder staat. Voeg zout toe naar smaak, roer om en dek de pan af. Laat de rijst op een heel laag pitje in 10 minuten, of iets langer, gaar worden. De rijst mag niet plakkerig worden. Neem een ruime steelpan, liefst met anti aanbaklaag, en doe er een scheut van de olie in. Bak de vermicelli al roerend aan alle kanten goudbruin. Voeg water toe tot de vermicelli net onder staat en een theelepel zout. Zet het vuur laag als het water kookt en laat de vermicelli gaarkoken. Het water moet droog koken, maar mocht het net te weinig zijn dan kun je nog een scheutje water toevoegen. Giet de macaroni af en spoel het af onder koud stromend water. Doe de macaroni in een schaal (die in de magnetron kan) en roer het om met een scheutje van de olie zodat het niet gaat plakken. Giet ook de kikkererwten en de linzen af als deze gaar zijn. Schep de linzen, kikkererwten en vermicelli door elkaar in een schaal (die in de magnetron kan). Maak nu de ‘sambal’ door een scheutje olie te verhitten in een koekenpan, roer hier de chilipoeder, cayennepeper of Spaanse pepervlokken door en laat het heel even bakken. Doe er nu een schep van de tomatensaus bij, dit geeft een mooi tssjjj-geluid. Roer om en zet het vuur uit. Maak de schalen met macaroni en linzen/kikkererwten warm in de magnetron. Serveer op elk bord een-derde rijst, een-derde macaroni en een-derde kikkererwten/linzenmengsel. Schep daar een royale hoeveelheid tomatensaus over en een pluk gebakken uitjes. Serveer met de citroensaus en de sambal in aparte schaaltjes zodat men dat naar smaak op zijn bord kan scheppen. P.s. er staat 8 pers. maar dit is zo lekker dat het met 5 personen ook al op kan zijn als je er niks anders bij doet. [ Bericht 1% gewijzigd door Sorella op 22-09-2023 18:48:37 ] | |
Tourniquet | vrijdag 22 september 2023 @ 17:38 |
Indiase linzencurry Makkelijk te maken, erg lekker en bevat veel "geschikt voor de voorraadkast" ingrediënten. Ingrediënten (4p) 1 el kokosvet of neutrale olie 180 gram rode splitlinzen 500 ml groentenbouillon 1 blik (400g) tomatenblokjes 1 blik (400g) kokosmelk 3 el amandelpasta (optioneel) 4 teentjes knoflook, fijngesneden 5 cm verse gember, fijngesneden 1 rode of groene (Serrano) peper, fijngesneden (of meer of minder afhankelijk hoe pittig je de curry wilt hebben) 2 tl currypoeder 1 tl kurkuma 1 tl komijnpoeder 1 tl chilipoeder 1 tl garam masala 0,5 tl korianderpoeder Zout (ongeveer 1 tl) en gemalen zwarte peper Sap van 0,5 citroen Verse koriander, fijngehakt Rijst en/of Naan Bereiding 1. Was de linzen in een kom met koud water totdat het water redelijk helder is 2. Verwarm in een (hapjes)pan met dikke bodem de olie en bak de knoflook, gember, peper ongeveer 2 minuten 3. Voeg de droge specerijen toe (komijn, korianderpoeder, chilipoeder, currypoeder, garam masala, zout en zwarte peper) en bak ongeveer 1 minuut tot het een geurend geheel is. 4. Voeg de bouillon toe en schraap eventuele aanbaksels los van de bodem. Voeg de linzen en tomatenblokjes toe en roer goed door. 5. Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Laat 20-25 minuten sudderen tot de linzen gaar zijn. 6. Verwijder het deksel en voeg de kokosmelk, amandelpasta (optioneel, zorgt voor een extra romige curry) en eventueel meer zout en peper naar smaak toe. 7. Kook nog 5-8 minuten door zonder deksel zodat de curry wat indikt. 8. Zet het vuur uit en roer het citroensap en de koriander naar smaak door de curry 9. Serveer met basmatirijst en/of Indiaas brood (naan) | |
4EverBlackEyed | vrijdag 22 september 2023 @ 20:56 |
Pastaschotel met broccoli DIT HEB JE NODIG 150 gram pasta 250 gram broccoli 30 gram pijnboompitten 50 gram kruidenroomkaas 50 gram geraspte oude kaas EN ZO DOE JE HET Verwarm de oven voor op 175 graden. Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kroontjes van de broccoli. Kook de broccoli in ongeveer 5 minuten beetgaar. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schep de kruidenroomkaas en de pijnboompitten door de pasta. Giet de broccoli af, schep door de pasta, verdeel het geheel over de ovenschotel. Bestrooi met de kaas, zet 30 minuten in de oven. https://chickslovefood.co(...)-broccoli-5-or-less/ | |
FlippingCoin | vrijdag 22 september 2023 @ 21:05 |
Ik maak wel eens lasagne als mijn ma ook komt eten, dan vervang ik het vlees door grof gemalen kikkererwten. Het is niet snel, het staat wel een paar uur op, maar het is wel altijd een succes. [ Bericht 15% gewijzigd door FlippingCoin op 23-09-2023 14:47:54 ] | |
4EverBlackEyed | vrijdag 22 september 2023 @ 21:30 |
Linzensoep met kokosmelk. Men neme: - 1 witte ui - 4 teentjes knoflook - 1 halve rode peper - 3 tl paprikapoeder - 300 g rode linzen - 1 blokje groentebouillon - 400 ml kokosmelk - 1 flinke klont ongezouten roomboter - 3 tl komijnpoeder - 1 el tomatenpuree En zo doe je het: - Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Snijd ook de halve rode peper fijn. - Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en fruit hierin de gesneden ui, knoflook en rode peper samen met het paprikapoeder. - Voeg vervolgens 800 mililiter kokend water, de rode linzen en het bouillonblokje toe. Breng het geheel op smaak met een flinke snuf zout en peper. - Voeg vervolgens zo'n 200 mililiter kokosmelk toe aan de soep en kook het geheel voor ongeveer 45 minuten. Mocht de soep snel dik worden, dan kun je altijd nog extra water toevoegen aan het geheel. - Smelt ondertussen de klont ongezouten roomboter in een koekenpan. - Voeg het komijnpoeder en de tomatenpuree toe aan de gesmolten boter en roer dit goed door. - Roer het mengsel door de soep zodra deze 45 minuten heeft geprutteld en haal vervolgens de pan van het vuur. - Laat de soep iets afkoelen en pureer het geheel tot een gladde massa. - Verdeel de soep over 4 kommetjes en maak het gerecht af met de overgebleven kokosmelk. Tip: doe er verse spinazie doorheen. | |
111210 | vrijdag 22 september 2023 @ 21:33 |
Klinkt goed, binnenkort eens maken Ik maak deze twee pasta’s regelmatig als ik geen zij in vlees heb | |
4EverBlackEyed | vrijdag 22 september 2023 @ 21:52 |
Ohh, die onderste ![]() | |
Sorella | zaterdag 23 september 2023 @ 14:43 |
Komt bij eigen huis en tuin lekker leven vandaan Bloemkool uit de wok • 1 bloemkool • 2 lente-uien • 2 tenen knoflook • 3 cm gember • 1 rode chilipeper • 2 eetlepels sojasaus • 2 eetlepels oestersaus • snuf kristalsuiker • 100 ml water • 3 eetlepels neutrale olie Stap 1: Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd dan de lente-ui in dunne ringen en bewaar het wit en groen apart. Stap 2: Pel de knoflook, schil de gember en hak ze allebei fijn. Hak ook de rode peper fijn en verwijder de zaadlijsten. Als je van pittig houdt kun je ze gewoon laten zitten. Stap 3: Meng de sojasaus met de oestersaus, een snuf suiker en het water. Verhit vervolgens de olie in een wok op hoog vuur en voeg de bloemkool toe. Stap 4: Roerbak de bloemkool in 3-5 minuten tot ‘ie op sommige plekken donkerbruin is. Voeg dan de knoflook, gember, rode peper en het witte gedeelte van de lente-ui toe aan de pan en bak dit 1 tot 2 minuten mee. Stap 5: Roer het sausje nog even goed door en voeg het toe aan de pan. Schep alles om en doe de deksel erop. Stoom het nog 2-3 minuten. Stap 6: Haal de deksel van de pan en blijf roeren tot het meeste vocht is verdampt en alle smaken lekker in de bloemkool zijn getrokken. Stap 7: Garneer de bloemkool – bij het serveren – met het lente-uigroen en eventueel wat extra chilipeper. Wij eten dit met rijst. | |
quirina | dinsdag 26 september 2023 @ 18:26 |
Penne koken en afgieten ( eventueel pasta zonder ei) Oatly kookroom toevoegen ( of een koe kookroom soort) Potje groene pesto toevoegen ( eventueel veganistische versie) Zakje (baby) spinazie toevoegen Halve kerstomaatjes toevoegen Happerdeflap klaar eventueel kaas erover strooien of edelgist . | |
quirina | dinsdag 26 september 2023 @ 18:45 |
https://www.degroenemeisjes.nl/vegan-minestrone/ Vegan minestrone is ook heerlijk. | |
capricia | dinsdag 26 september 2023 @ 18:47 |
Ribollita https://www.ah.nl/r/148166 Vegetarische noedelsoep met shiitake en paksoi https://www.ah.nl/r/1192868 Indiaase Dahl https://www.lekkerensimpel.com/linzen-dahl/ | |
1inamelon | woensdag 27 september 2023 @ 09:34 |
Lasagne met spinazie en gorgonzola ![]() Echt al jaren een favoriet hier. | |
quirina | woensdag 27 september 2023 @ 16:50 |
Moet je eens maken met quadroni gevuld met ricotta, champignons of andere eetbare paddestoelen erin. Tomatensaus weglaten, maakt te nattig, juist het romige is zo lekker. Dan heb je quadroni di gorgonzola . Lekker met ciabatta erbij. | |
Gimmick | woensdag 27 september 2023 @ 22:09 |
Tofu voor beginners Bijgerecht, 2p - half blok tofu - een ei - kruiden naar smaak (minimaal zout, witte peper. Optioneel: knoflook, lente ui, sambal etc) Methode - snij de tofu in plakken van een centimeter - dep droog met wat keukenpapier - kluts ei en meng met de kruiden - doe wat olie in de koekenpan, laag vuur - dep de tofu een voor een in de ei en bak tot ei gestold is en wat kleur heeft - keer de tofu en bak de andere kant - haal tofu één voor één uit de pan en dep nogmaals in het eimengsel en doe het terug in de pan - keer de tofu voor de laatste keer - giet het resterende eimengsel in de pan (tussen de tofu plakken) - bak tot ei gestold is - verplaats ei naar bord - friemel met eetstokjes om de tofu/ei plakken los te krijgen of gebruik een mes | |
Sorella | zondag 1 oktober 2023 @ 08:58 |
Risotto van orzo/risoni met paddenstoelen 4 pers. Ingrediënten 1 ui 2 teentjes knoflook 320 gram orzo 500 gram paddenstoelen 100 gram creme fraiche 2 blokjes paddenstoelen bouillon 4 takjes tijm zout peper 25 gram roomboter olijfolie Om te garneren 1 handje verse peterselie parmezaanse kaas Instructies Smelt de boter in een hapjespan. Snij de paddenstoelen in plakjes en bak deze in de roomboter gaar. Voeg aan het einde de fijngehakte knoflook toe en de blaadjes van de verse tijm. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart. Snij de ui fijn en bak in wat olijfolie in een hapjespan. Voeg de orzo toe en roer ongeveer 1 minuut door totdat deze glazig wordt. Maak in de tussentijd een liter paddenstoelenbouillon klaar. Blus de orzo af met bouillon, totdat deze net onder water staat. Roer de orzo goed door en laat de bouillon opgenomen worden. Als de orzo weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de korrels gaar zijn. De orzo mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 15 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je orzo gaar is. Roer nu de creme fraiche en de paddenstoelen door de orzo. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Serveer met wat fijngehakte peterselie en parmezaanse kaas. Smullen maar! | |
Mrmime | woensdag 4 oktober 2023 @ 19:46 |
Inderdaad de pasta aglio olio. Verse tagliatelle, veel rucola erdoor, knoflook, chilipepers, klaar. Paar cherrytomaatjes erbij. Supersimpel en heel lekker. Maak ook wel eens vegetarische glasloempiaatjes met sojasaus. Receptje van de allerhande. Ook lekker ![]() | |
Farenji | zondag 8 oktober 2023 @ 12:01 |
Bietenburgers met feta Ingredienten: - ongeveer een halve kilo rauwe bieten, geschild en fijn geraspt - 75-100 gram havermout - een gesnipperd uitje - 150 gram feta, verkruimeld - 2 eieren - scheut olijfolie - gehakte kruiden, bijv dille of basilicum (of gedroogd uit een potje) - peper naar smaak Meng alle ingredienten goed door elkaar en zet minimaal een uur in de koelkast zodat het kan opstijven. De structuur moet aan het eind stevig genoeg zijn om burgers van te maken, maar zeker niet te droog. Maak er een stuk of 6 burgers van en bak deze op bakpapier in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 20-25 minuten gaar. Lekker in wraps of op stevige broodjes (bijv italiaanse bol) met bijv avocado/guacemole en/of knoflooksaus. | |
Farenji | zondag 8 oktober 2023 @ 13:17 |
Groente-frittata Hier kun je bijna alle groente wel in kwijt, en is dus ook geschikt als "kliekjes gerecht". Ingredientenlijst is dus maar een voorbeeld, gooi er in wat je zelf wil. Ook lekker met kaas erdoor. Ingredienten voor 3-4 porties: - olie om in te bakken - 1-2 gehakte uien - paar tenen knoflook, gehakt - rood pepertje, gehakt - 200 gram (kastanje)champignons, in plakjes - gehakte/gedroogde thijm - zwarte peper - gehakte/gedroogde oregano - een winterworteltje in kleine blokjes - 1 prei, gehalveerd en in reepjes - 200 gram sperziebonen - rode paprika, in kleine reepjes - 8-10 eieren - evt: (geraspte) kaas of feta Nodig: - 1 grote lage platte (koeken)pan (28cm is groot genoeg) met dikke bodem die niet aanbakt - een passend deksel voor die pan - en nog een groot bord ongeveer ter grootte van die pan (bord moet idealiter net in de pan passen). Je kan alles in 1 keer in dezelfde pan bakken maar ik vind het wel lekker om iig de champignons apart te bakken, zodat deze mooi bruin worden. Olie verhitten, eerst wat knoflook, dan de champignons met thijm en zwarte peper, tot ze lichtbruin zijn. Apart zetten in een bak of schaal. Dan de uitjes, evt nog wat knoflook, de wortel. Even goed aan laten bakken tot ze beetje zacht beginnen te worden. Doe er dan de sperziebonen bij, de rode peper, en na paar min de prei en paprika. Klein beetje zout/peper. Bak de groente iig van hard naar zacht, zodat alles tegelijkertijd gaar is. Laat het goed bakken tot alles beetgaar is, regelmatig omschudden. Uit de pan, apart zetten samen met de champignons, beetje laten afkoelen. De eieren kluts je in een grote schaal en daar doe je de oregano doorheen, en beetje zout + peper. Pak de grote pan met dikke bodem, maak deze schoon als je er ook de groente in hebt gebakken anders kan ie alsnog gaan aanbakken. Verhit beetje olie in de pan, tot ie goed heet is. Dan roer je eerst alle groente door het ei, zodat alles goed "gecoat" is. Als je wil kun je er ook wat (geraspte) kaas erdoorheen doen. En je schuift dan alles in de hete pan. Goed verspreiden, en zorgen dat de bovenkant gelijk is, dus geen "uitstekende" stukken groente. Zet het vuur nu heel laag. Laat 20-30 minuten zacht bakken zonder deksel, laatste paar minuten met deksel. De bovenkant is dan nog niet gaar maar niet meer nat, als het goed is. Voorzichtig met een dunne plastic spatel proberen om het geheel los van de bodem te krijgen. Dit is afhankelijk van de pan heel makkelijk, of wat lastiger. Dan volgt het kunststukje om hem in 1 stuk om te draaien: Leg het grote bord ondersteboven op de pan. Hou je hand ertegenaan (met pannenlap ertussen) en draai in 1 keer de hele pan op zijn kop, zodat de frittata op z'n kop op het bord valt. Doe nu hetzelfde met het deksel, zodat ie weer keert. En daarna weer hetzelfde maar nu met de pan. Eindresultaat is als het goed is dat de frittata nu ongebroken op z'n kop (met de bruine kant boven) in de pan ligt. Bak de andere kant nog ongeveer 10 minuutjes totdat ie ook aan deze kant gaar en mooi lichtbruin is. Gooi hem nu op dezelfde manier op een bord (evt met deksel als tussenstap, als je wil), laat afkoelen. Eet met brood / salade, of gewoon op zichzelf, met saus naar keuze. | |
Maerwynn | zondag 8 oktober 2023 @ 15:49 |
Let iedereen er wel even op dat kaas dierlijk stremsel kan bevatten! https://www.vegetariers.n(...)zen-zijn-vegetarisch | |
Sorella | zondag 8 oktober 2023 @ 22:28 |
Ik wil er best op letten maar als er in een recept bv. feta staat dan gebruik ik feta (geen idee welke kaas een goede feta vervanger is) maar het staat natuurlijk iedereen vrij om er een andere kaassoort voor te gebruiken. | |
Sorella | woensdag 11 oktober 2023 @ 12:48 |
Deze was ook wel smakelijk komt bij 15be vandaan. Orzo met aubergine-tomatensaus en feta 1 ui 1 teentje knoflook 1 rode paprika 1 aubergine 1 tl gedroogde oregano 1 blik tomatenblokjes 125 g orzo 10 g bladpeterselie 150 g feta (optioneel) 2 el olijfolie 1 tl balsamico (of meer) 1 tl suiker (of meer) peper zout Snij de ui fijn. Pers de knoflook. Snij de rode paprika in blokjes. Snij de aubergine in blokjes. Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de ui en knoflook toe. Stoof 2 minuten en voeg dan de aubergine, paprika en oregano toe. Roer goed om en roerbak 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes, per persoon 2 eetlepels water, peper en zout toe. Roer goed om en laat 10 minuten pruttelen. Voeg dan de suiker en balsamico toe. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de orzo beetgaar in 8 minuten. Giet af. Hak de bladpeterselie fijn en snij de feta in blokjes. Serveer de orzo met de saus en bestrooi met de fijngehakte peterselie en feta. | |
quirina | donderdag 12 oktober 2023 @ 05:10 |
Pasta bevat ook ei. Ook opletten of je pasta ei-vrij is. Biologische kazen zijn vaak met plantaardig stremsel, maar vind je als het goed is op de verpakking, maar een veganist eet sowieso niets met melk. In mijn optiek is vega = vegetarisch ( wel ei en melk) Vegan = 100% plantaardig. Dus ook geen pasta’s tenzij ei-vrij | |
arvensis | donderdag 12 oktober 2023 @ 06:59 |
Dit zijn vega-recepten, geen veganrecepten. | |
Maerwynn | donderdag 12 oktober 2023 @ 12:04 |
Voor dierlijk stremsel zijn dode kalveren nodig. Dus vandaar dat ik het zeg. Je dood alsnog dieren als je kaas eet met dierlijk stremsel. ![]() | |
Gimmick | donderdag 12 oktober 2023 @ 15:14 |
Iedereen moet vooral zijn eigen afweging maken. Voor melk en eiren zijn ook dode dieren nodig: voor elke hen wordt een haantje versnipperd, voor melk wordt er een kalfje geboren, gefokt en geslacht (slecht 1 op de 5 kalfjes zal doorgroeien tot een nieuwe melkkoe). De grens bij dierlijk stremsel leggen is uiteraard prima, maar net zo willekeurig. | |
Morgane89 | donderdag 12 oktober 2023 @ 15:16 |
Als we het in dit topic gewoon op recepten zonder vlees, vis en vleesvervangers houden, hoeft hier ook niet ng verder over gediscussieerd te worden. Tenslotte mag iedereen zelf bepalen wat hij wel en niet eet of als vega beschouwt. Ontopic: https://www.jumbo.com/rec(...)k-en-pistache-501699 Groentetajine met wilde perzik en pistache Voor 4 personen: 2 el Olijfolie 1 Wortel 1 Ui 1 tl gemalen komijn 0.5 tl gemalen kaneel 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 blik kikkererwten (410 g) 275 g biologische couscous (pak) 2 takjes Munt 3 el gezouten pistachenoten 1 snufje peper 2 Wilde perziken 1 evt. tajine Halveer de perziken, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in partjes. Verhit in een tajine of hapjespan de olijfolie. Bak de wortel en ui 3 min. Schep de komijn, kaneel en perzik erdoor en bak nog 1 min. zachtjes. Schenk de tomatenblokjes in de pan. Schep de kikkererwten erdoor en stoof de tajine afgedekt 10 min. Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de couscous op 4 borden. Breng de tajine op smaak met peper en schep bij de couscous. Bestrooi met de munt en pistachenoten. Meestal doe ik er nog wat meer groenten in. | |
Morgane89 | donderdag 12 oktober 2023 @ 15:20 |
Mediterrane pasta Ingrediënten Voor 4-5 personen 400 gram volkoren penne of spaghetti 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 bakje champignons (250 g) 1 courgete 3/4 blik zwarte ontpitte olijven 1 potje kappertjes (100 g) 1/2 citroen sap en rasp 3 teentjes knoflook 2 handjes basilicumblaadjes 1 gedroogd chilipepertje olijfolie, zout en peper Optioneel: Parmezaanse kaas of feta Bereiding Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snij ondertussen de champignons en de aubergine in blokjes, snij het chilipepertje klein en pers de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook. Voeg de chilipeper en het citroenrasp en citroensap toe. Voeg de champignons toe en bak ze totdat ze goudgeel zijn. Voeg de olijven en de kappertjes toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de aubergine erbij en roerbak alles nog een paar minuten. Voeg de tomatenblokjes erbij en als laatste 3/4 van de basilicumblaadjes. Kruid alles naar smaak met peper en zout en presenteer de pasta met de resterende basilicumblaadjes en de Parmezaanse kaas. | |
Gimmick | donderdag 12 oktober 2023 @ 15:37 |
Ik maak graag rode linzen dahl. Makkelijk, snel en super voedzaam. Een groot portie en dan voor lunch of dinner. Niet echt een vast recept. Indisch geïnspireerd, maar met een aantal short cuts. Je kunt de spnazie ook vervangen voor boerenkool. Lekker fusion en nog gezonder. Wel langer meekoken. Rode Linzen dahl met spinazie Ingrediënten - Rode linzen - Spinazie (vers of diepvries) - bouillonblokje - olie - smaakmakers, bijvoorbeeld: -- ui -- knoflook -- gember -- chilli - specerijen, bijvoorbeeld: -- curry poeder -- knoflook poeder -- (witte) peper -- wat je ook hebt een beetje Indisch lijkt Hoe - spoel de rode linzen een paar keer af - fruit de smaakmakers in wat olie. Glazig, niet bruin - voeg op het laatste moment de poeders toe aan de olie/smaakmakers - voeg de rode linzen toe en voldoende water + bouillonblokje - kook de linzen tot ze bijna zacht zijn (rond 12 minuten denk ik) - voeg de spinazie toe (paar flinke handen als het vers is) - kook nog een paar minuten mee, tot de spinazie geslonken is - voeg eventueel nog zout of peper toe - verdun nog eventueel (zeker als je het later weer opwarmt) server met naam, ander platbrood rijst of eet gewoon zo | |
111210 | zondag 22 oktober 2023 @ 22:15 |
Ik mis wel een beetje de fotos bij de recepten in dit topic. Van de week deze gemaakt: https://www.lowcarbchef.n(...)ette-pasta-rolletjes ![]() Coolhydraatarm, dus een beetje stokbrood met kruidenboter/tappenade oid is er wel lekker bij | |
Sorella | zondag 19 november 2023 @ 21:54 |
Alooi Goby 2 middelgrote (vastkokende) aardappelen 1 tl zout ½ tl kurkuma 200 gr bloemkool in kleine roosjes 1 tl nigella zaad 1 tl komijnzaad (heel) 1 middelgrote ui in stukjes (rood mag) 1 tl gember 5 teentjes knoflook gehakt 2 gehakte tomaten 1 el tomatenpuree Zout naar smaak 1 tl chilipoeder 1 tl kurkuma 1 tl korianderpoeder 1 tl komijn ½ tl fenegriek 1 groene peper in stukjes Doe olie in een hapjespan en daarna de 2 middelgrote vastkokende aardappelen in stukjes erbij, voeg 1 tl zout en ½ tl kurkuma toe en bak tot het bruin is en zet daarna opzij. Doe de bloemkool in de pan en voeg 1 tl zout toe, bak +/- 3 min. tot de randjes bruin beginnen te kleuren en zet dan opzij. Doe olie in de pan, voeg nigellazaad en komijnzaad toe roer en voeg daarna de ui toe. Doe de gember en knoflook erbij en bak voor een paar minuten. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak tot de tomaten zacht zijn. Voeg zout, chilipoeder, kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder toe en bak tot de olie zich scheidt ?. Doe de aardappelen en bloemkool erbij, meng en kook +/- 15 minuten op lage hitte met de deksel op de pan tot alles zacht is. Doe de fenegriek en de peper erbij en roer door elkaar. Doe het deksel weer op de pan laat nog 5 min rusten op heel lage hitte. Lekker met naan en yoghurt. | |
Red_85 | maandag 20 november 2023 @ 17:16 |
melanzane parmigiana | |
Sorella | dinsdag 5 december 2023 @ 14:25 |
Indiase aardappelcurry; alu kurma turcar 500 gram vastkokende aardappel 200 ml water 150 ml yoghurt (Turkse of Griekse) 3 teentjes knoflook uit de knijper 2 rode, gedroogde pepers of pull biber 2 el ghee (geklaarde boter) of olie 1,5 tl fenegriek of mosterdzaad/ahornsiroop 1 tl piment 1 tl kurkuma 1 el peterselie (vers) 1 el gedroogde koriander 1 tl nigellazaad 1/2 tl zout zwarte peper Bereiding: Schil, was en droog de aardappels. Snijd ze stukken. Klop de yoghurt een beetje op. Verhit de ghee in een ruime pan of wok, strooi er een snufje kurkuma in. Voeg de aardappels toe en roerbak ze op middelhoog vuur ongeveer 8 minuten. Voeg dan de koriander, fenegriek, pepers en knoflook toe, goed bakken tot de boter uit de kruiden komt en de knoflook bruin is. Roer er nu de yoghurt door, wanneer deze begint in te dikken, roer je er beetje bij beetje water door zodat het bindt en de aardappels bedekt zijn. Voeg het zout, de rest van de kurkuma, nigellazaad, zwarte peper, meeste peterselie en drie kwart van de piment toe, laat het zachtjes laten pruttelen tot de aardappels gaar zijn. De curry mag niet droog worden, voeg eventueel nog wat water toe. Garneer met de rest van de peterselie en piment. Lekker met basmatirijst. | |
Sorella | dinsdag 5 december 2023 @ 14:27 |
Rigatoni in paddenstoelenroomsaus met gebakken witlof 180 gram Rigatoni 1 Ui 1 Knoflookteen 2 Witlof 175 gram Gemengde gesneden paddenstoelen 200 ml Slagroom of een vervanger 5 gram Verse krulpeterselie 2 el Rode wijnazijn 2 el Olijfolie ½ Groentebouillonblokje Peper en zout Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de Rigatoni Kook de rigatoni, afgedekt, 12 - 14 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het witlof in fijne halve ringen. Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur en fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten. Voeg de paddenstoelen en het grootste deel van het witlof toe en bak 4 - 6 minuten op middelhoog vuur. Blus af met de slagroom(vervanger) en rode wijnazijn en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon erboven. Roer goed door. Kook de saus nog 3 minuten op middel laag vuur en breng op smaak met peper en eventueel zout. Hak ondertussen de krulpeterselie fijn. Schep de rigatoni door de saus en verwarm al roerend. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Serveer de rigatoni in diepe borden. Bestrooi met het overige witlof en garneer met de krulpeterselie. Ik las natuurlijk weer niet goed en gooide er rode wijn in in plaats van azijn, was evengoed wel smakelijk. | |
Gimmick | donderdag 14 december 2023 @ 22:39 |
Hebben jullie nog ideeën voor de kerst? Dat het er ook nog een beetje leuk uit ziet (m’n dahl toont niet zo). Ik hoef maar met een gerecht te komen maar we het centrepiece voor de niet-vlees eters. Ik dacht aan ‘bloemkoolsteak’ - gegrilde plakken bloemkool - of gegrilde kwart spitskool. Beide met pistache en tahinimiso dressing. | |
Farenji | donderdag 14 december 2023 @ 23:04 |
Ik heb de "pomcourpastie" van Yvette van Boven wel eens gemaakt en dat was wel een groot succes. https://www.vpro.nl/progr(...)n/pomcourpastie.html | |
Lucky_Strike | donderdag 14 december 2023 @ 23:04 |
Deze vind ik erg lekker en feestelijk: https://www.watatenzij.nl(...)-cafe-de-paris-saus/ https://www.nonguiltypleasures.com/harissa-roasted-cauliflower/ Ik ga zelf dit maken met kerst: https://thehappyfoodie.co(...)hestnuts-and-grapes/ | |
Morgane89 | vrijdag 15 december 2023 @ 08:02 |
Of een vegetarische beef Wellington? | |
Gimmick | zaterdag 16 december 2023 @ 14:44 |
Ik zie een thema! Het wordt de eerste, ziet er fantastisch uit. Morgen proefkoken. Dank allemaal voor de suggesties. | |
Lucky_Strike | zaterdag 16 december 2023 @ 18:24 |
Thema? ![]() Ik ben groot Ottolenghifan inderdaad. Ik ga morgen de keuze maken uit 19 gerechtjes die ik heb geselecteerd voor de Ottolenghi mezze die we eten met kerst. | |
Gimmick | dinsdag 26 december 2023 @ 22:54 |
Dit is het geworden, was geslaagd!![]() | |
Sorella | zondag 21 januari 2024 @ 12:10 |
Italiaanse groente stamppot voor 4 pers. 1 kg iets kruimige aardappel 2 middelgrote uien 4 el milde olijfolie 800 g Italiaanse roerbakgroente 7.5 g verse basilicum Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de roerbakgroenten toe en bak 8 min. Snijd ondertussen de basilicum fijn. Giet de aardappelen af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Stamp met de pureestamper tot een gladde puree. Schep de gebakken groenten en de helft van de basilicum erdoor. Voeg eventueel wat kookvocht toe als de stamppot te droog is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de stamppot over platte borden en bestrooi met de rest van de basilicum. Ik heb er zelf nog wat creme fraiche doorheen gedaan voor de romigheid maar je kan natuurlijk ook een vegan variant er voor gebruiken (of weg laten). P.s. geen foto want ik gebruik geen photobucket meer als iemand iets anders weet hoor ik het graag. | |
Poppejans1.4 | maandag 22 januari 2024 @ 12:33 |
Iemand een makkelijk recept voor lekkere falafel? Dan bedoel ik geen recept waarbij ik kikkererwten uren moet laten wellen alvorens | |
Kanaroe | maandag 22 januari 2024 @ 12:50 |
Met kikkererwten uit blik heb ik nog nooit goeie falafel kunnen maken. Helaas heb ik dan geen recept voor je ![]() Gedroogde kikkererwten uren laten wellen, en niet koken, is wat mij betreft de enige methode om lekkere falafel te verkrijgen | |
Poppejans1.4 | maandag 22 januari 2024 @ 12:53 |
Dat is idd ook mijn probleem met kikkererwten uit blik...dacht dat het aan mij lag, want recepten zijn er wel maar ik krijg nooit echt stevige falafel daarmee. Dan zou ik toch heel graag een goed recept lezen dat wat meer voorbereiding vergt ![]() | |
Kanaroe | maandag 22 januari 2024 @ 12:55 |
https://www.okokorecepten(...)falafel-kikkererwten Deze bijvoorbeeld, zo moeilijk is het niet. Kost alleen tijd ![]() Die 2x 12 uur weken heb ik trouwens nooit gedaan, iets korter kan ook wel! Succes! En geniet ervan | |
Poppejans1.4 | maandag 22 januari 2024 @ 13:00 |
Thanks! Toch maar even tijd maken | |
Kanaroe | maandag 22 januari 2024 @ 13:01 |
![]() Gewoon doen, er zijn recepten genoeg te vinden met de gedroogde kikkererwt | |
Farenji | maandag 22 januari 2024 @ 13:05 |
De beste/lekkerste falafel krijg je als je een deel kikkererwten, en een deel tuinbonen gebruikt. Daarvoor heb je gepelde gedroogde tuinbonen nodig, die kun je in toko's of oosterse supermarkten krijgen. Die moet je ook weken net als de kikkererwten en niet koken. Zie https://www.theguardian.c(...)cook-perfect-falafel voor een heel essay over de beste falafel + recept. | |
Doedezemaar | maandag 22 januari 2024 @ 13:09 |
https://milkfreemom.com/vegan-quinoa-sweet-potato-chili/ Is hier al jaren favoriet. Ik doe er extra groente in zoals mais en paprika’s. De bonen doe ik meestal een mix van zwarte en kidney. Serveren met een lepel zure room en tortillachips. Ik maak altijd een grote pan vol, restant maak ik burrito’s van. | |
Sorella | vrijdag 26 januari 2024 @ 20:52 |
Vegetarische stroganoff met champignons 4 pers. 2 eetlepels olijfolie 1 ui, fijn gehakt 500 gr. bruine champignons, in vieren gesneden 2 teentjes knoflook, geperst 4 takjes tijm, bladeren geplukt en gehakt 1 ½ eetlepels paprika 1 snufje cayennepeper 400 ml groentebouillon 300 gr. (wilde) rijst (ik gebruikte orzo/risoni) 200 ml zure room of crème fraîche of een vegan vervanger 2 theelepels mosterd 2 eetlepels Kikkoman Natuurlijk Gebrouwen Sojasaus Klein bosje peterselie, grof gehakt 1 citroen, in partjes gesneden Verhit de olie in een grote pan met hoge rand en bak de uien 5 minuten tot ze zacht zijn. Zet het vuur hoger en voeg de champignons toe. Bak alles al roerend 10 minuten lang totdat het goudbruin is. Voeg knoflook, tijm, paprika en cayennepeper toe en kook alles 2 minuten lang. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat het mengsel 10 minuten sudderen. Voeg de zure room/crème fraiche, mosterd en sojasaus toe aan de champignons en laat nog eens 10 minuten sudderen. Terwijl de champignons koken, kookt u de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afgieten en warm houden. Roer vlak voor het serveren een deel van de peterselie onder de champignons en bewaar de resterende peterselie als garnering. Serveer met rijst/orzo en partjes citroen en garneer met peterselie. Wij vonden dit erg lekker ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Sorella op 27-01-2024 10:29:19 ] | |
Tommeke | vrijdag 26 januari 2024 @ 22:44 |
Leuk topic! Traybake met krieltjes, rode kool, peentjes en boerenkool. - 500 gram krieltjes - 300 gram peentjes - een paar handjes boerenkool - 1 pakje cottage cheese/huttenkase of wat er op lijkt - 2 teentjes knoflook - Italiaanse kruiden - potje rode kool - olijfolie Ik heb deze gepikt van de Allerhande en wat versimpeld. Qua hoeveelheden weet ik ‘t niet zeker, maar het is superlekker en makkelijk te maken. En je produceert weinig afwas/rotzooi. Verwarm je oven voor op 200 graden. Snij de peentjes in stukjes zo groot als een krieltje en doe dat met de krieltjes, rode kool Italiaanse kruiden en een scheut olijfolie in een kom. Knoflook er bij persen en alles mengen. Vervolgens het mengsel op een bakplaat met bakpapier uitsmeren en de cottage cheese er overheen verspreiden. Dan doe je het zo’n 15 minuten in de over tot alles lekker gebakken is. Voor het serveren er nog wat boerenkool doorheen mengen en naar smaak wat peper er overheen et voila! | |
Serinde | zaterdag 27 januari 2024 @ 13:59 |
Heb je het wel eens geprobeerd met verse rode kool? Die uit een potje vind ik echt niet lekker, die structuur vind ik zo slijmerig ![]() | |
Doedezemaar | zaterdag 27 januari 2024 @ 14:29 |
Het origineel https://www.ah.nl/allerha(...)dekool-en-winterpeen klinkt al iets beter | |
Sorella | maandag 29 januari 2024 @ 20:28 |
yakisoba (Japanse udon noodles met héél veel groenten) 2 pers • 1 eetlepel olie (bijv. sjalottenolie, of neutrale olie) • 2 uien, in halve ringen • 1 winterpeen, in halve plakjes • 2 bosuien, in langwerpige stukjes • 1/2e witte kool, in grove stukken • 125 gram taugé • 100 gram shiitake of paddenstoelen, in plakjes • 300 gram udon noodles (liefst kant-en-klare) • 1 eetlepel sesamolie • 1,5 eetlepel sojasaus • 1 eetlepel mirin • 1/2 eetlepel rijstwijn Ter garnering: • Geroosterde sesamzaadjes • Gebakken uitjes Begin met het roosteren van de sesamzaadjes, als je dat nog niet had gedaan. Verhit een wok op hoog vuur tot ‘ie rookt. Voeg de olie toe en wok de ui, winterpeen en bosui tot ze beginnen te kleuren. Doe de witte kool en de taugé erbij in de wok en bak ze tot ze ongeveer een derde zijn geslonken. Wok nu ook de shiitake of champignons kort mee. Daarna mogen de sauzen erbij: de sesamolie, sojasaus, mirin en rijstazijn. Voeg tot slot de udon noodles toe en laat ze kort meewarmen. Schep alles goed door en dien het daarna meteen op met de sesamzaadjes en de gebakken uitjes. Ik heb een zak japanse wokgroente genomen met ui en lenteui en van de sesamolie, sojasaus, mirin en de rijstwijn iets meer gebruikt (+/- de helft) en er ook nog wat vegetarische kippenbouillon overheen gestrooid. Ook dit vonden wij lekker ![]() | |
Tommeke | maandag 29 januari 2024 @ 21:07 |
Ja en ja. Vers is lekkerder, maar ik ben lui. | |
Tommeke | maandag 29 januari 2024 @ 21:08 |
Ok. | |
Sorella | maandag 27 mei 2024 @ 18:17 |
Gebakken aardappels, rucola, groenten en pestodressing 4 personen 1kg vastkokende aardappels 250g champignons 250g cherrytomaten 1 rode ui 1 teen knoflook 50g rucola 10g verse basilicum 50g pompoenpitten peper en zout olijfolie azijn Breng in een middelgrote kookpan voldoende gezouten water aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes. Voeg toe aan het kokende water en kook de aardappels 8-10min voor. Giet af in een vergiet en laat de aardappels uitstomen. Schrob de champignons evt. schoon en snijd ze, afhankelijk van grootte, in vieren of in zessen. Halveer de cherrytomaten. Halveer, pel en snijd de ui in dunne reepjes. Pel en hak de knoflook grof. Doe ca. ¼ van de rucola, de basilicum incl. steeltjes, de knoflook en de helft van de pompoenpitten met 2el olijfolie, 2el lichte azijn en 3-4el water in een hoge (maat)beker. Pureer met een staafmixer tot een romige pesto. Breng op smaak met zout en peper. Verhit 2 grote koekenpannen op medium tot hoog vuur met elk 2el olijfolie en verdeel de aardappels er over. Bak de aardappels in 16-20min goudbruin. Schep de aardappels goed om zodat ze gelijkmatig en mooi bruin worden. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een droge, middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en rooster de rest van de pompoenpitten 2-4min, tot ze goudbruin zijn en een ploppend geluid maken. Schep uit de pan en zet opzij. Verhit dezelfde pan met 1el olijfolie en bak de champignons 3-4min. Voeg de tomaten en ui toe en bak 2-3min mee. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de rest van de rucola over de borden en schep de gebakken aardappels en groenten erbovenop. Lepel de pestodressing erover en bestrooi met de geroosterde pompoenpitten. Komt denk bij hello fresh of marleyspoon vandaan. Ik was lui dus groene pesto bij de appie gehaald 2 voor 1 afgelopen week en de pompoenpitten heb ik overgeslagen. Voor herhaling vatbaar ![]() | |
Sorella | donderdag 27 februari 2025 @ 20:13 |
Dood topic jammer, d8 misschien valt er weer leven in te krjigen dus hier een recept ![]() Hartige pannenkoeken 4-6 pers • 250 g trostomaten, gehalveerd • 115 g zelfrijzend bakmeel • 240 ml melk • 1 ei • handvol pijnboompitten • 125g ricotta of plantaardige kaas • klont boter • 400 g spinazie, geblancheerd • handvol rucola • parmezaan, voor erbij • 1 citroen, in partjes Deze spannende pannenkoekjes krijgen extra veel smaak door de pijmboompitten en romige ricotta. De zoete tomaten en parmezaanse kaas maken dit gerecht helemaal af! 1. Verwarm de oven voor op 130°C. Verdeel de tomaten met de snijkant omhoog over een bakplaat. Doe er olie, zout en peper over. Rooster ze 3-4 uur tot ze zijn uitgedroogd. Laat afkoelen. 2. Klop de bloem, melk en het ei met een snuf zout tot een glad geheel. Roer de pijnboompitten en ricotta erdoor. Verhit een beetje olie en boter in een koekenpan op matig vuur en bak pannenkoekjes van het beslag. Houd warm en bak de rest. 3. Meng de spinazie met de rucola en verdeel over de pannenkoeken. Leg de tomaten erop, rasp er wat parmezaan over en geef de citroenpartjes erbij. Japanse bloemkoolschnitzel 4 pers • 1 bloemkool • 3 eetlepels ahornsiroop • 2 eetlepels sojasaus • 1 theelepel gerookt paprikapoeder • 100 gr. bloem • 100 gr. panko • neutrale olie Stap 1: Snijd de bloemkool in dikke plakken van 2 centimeter. Let op: zorg dat elk stuk een steel heeft, zodat de bloemkool niet uit elkaar vallen. Stap 2: Breng een pan water aan de kook. Blancheer de bloemkoolplakken 4 minuten. Laat ze vervolgens goed uitlekken en dep droog met een schone doek. Stap 3: Meng in een kommetje de ahornsiroop, sojasaus en gerookte paprikapoeder. Stap 4: Maak in een schaal een mengsel van bloem met panko. Stap 5: Bestrijk de bloemkool met het ahornsiroopmengsel en druk het daarna in het pankomengsel. Stap 6: Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de bloemkoolschnitzels krokant. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer met rijst en curry. |