abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_210921872
quote:
0s.gif Op zondag 8 oktober 2023 15:49 schreef Maerwynn het volgende:
Let iedereen er wel even op dat kaas dierlijk stremsel kan bevatten!
https://www.vegetariers.n(...)zen-zijn-vegetarisch
Pasta bevat ook ei. Ook opletten of je pasta ei-vrij is.
Biologische kazen zijn vaak met plantaardig stremsel, maar vind je als het goed is op de verpakking, maar een veganist eet sowieso niets met melk.
In mijn optiek is vega = vegetarisch ( wel ei en melk)
Vegan = 100% plantaardig. Dus ook geen pasta’s tenzij ei-vrij
pi_210921991
quote:
0s.gif Op zondag 8 oktober 2023 15:49 schreef Maerwynn het volgende:
Let iedereen er wel even op dat kaas dierlijk stremsel kan bevatten!
https://www.vegetariers.n(...)zen-zijn-vegetarisch
Dit zijn vega-recepten, geen veganrecepten.
Protège moi de mes désirs.
pi_210924132
quote:
0s.gif Op donderdag 12 oktober 2023 05:10 schreef quirina het volgende:

[..]
Pasta bevat ook ei. Ook opletten of je pasta ei-vrij is.
Biologische kazen zijn vaak met plantaardig stremsel, maar vind je als het goed is op de verpakking, maar een veganist eet sowieso niets met melk.
In mijn optiek is vega = vegetarisch ( wel ei en melk)
Vegan = 100% plantaardig. Dus ook geen pasta’s tenzij ei-vrij
quote:
1s.gif Op donderdag 12 oktober 2023 06:59 schreef arvensis het volgende:

[..]
Dit zijn vega-recepten, geen veganrecepten.
Voor dierlijk stremsel zijn dode kalveren nodig. Dus vandaar dat ik het zeg. Je dood alsnog dieren als je kaas eet met dierlijk stremsel. :{
  donderdag 12 oktober 2023 @ 15:14:39 #29
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_210926029
quote:
0s.gif Op donderdag 12 oktober 2023 12:04 schreef Maerwynn het volgende:

[..]
[..]
Voor dierlijk stremsel zijn dode kalveren nodig. Dus vandaar dat ik het zeg. Je dood alsnog dieren als je kaas eet met dierlijk stremsel. :{
Iedereen moet vooral zijn eigen afweging maken. Voor melk en eiren zijn ook dode dieren nodig: voor elke hen wordt een haantje versnipperd, voor melk wordt er een kalfje geboren, gefokt en geslacht (slecht 1 op de 5 kalfjes zal doorgroeien tot een nieuwe melkkoe). De grens bij dierlijk stremsel leggen is uiteraard prima, maar net zo willekeurig.
I am a black hole shitting into the void
  donderdag 12 oktober 2023 @ 15:16:47 #30
500473 Morgane89
Omnomnomnivoor
pi_210926044
Als we het in dit topic gewoon op recepten zonder vlees, vis en vleesvervangers houden, hoeft hier ook niet ng verder over gediscussieerd te worden. Tenslotte mag iedereen zelf bepalen wat hij wel en niet eet of als vega beschouwt.

Ontopic:
https://www.jumbo.com/rec(...)k-en-pistache-501699

Groentetajine met wilde perzik en pistache

Voor 4 personen:
2 el Olijfolie
1 Wortel
1 Ui
1 tl gemalen komijn
0.5 tl gemalen kaneel
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 blik kikkererwten (410 g)
275 g biologische couscous (pak)
2 takjes Munt
3 el gezouten pistachenoten
1 snufje peper
2 Wilde perziken
1 evt. tajine

Halveer de perziken, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in partjes. Verhit in een tajine of hapjespan de olijfolie. Bak de wortel en ui 3 min. Schep de komijn, kaneel en perzik erdoor en bak nog 1 min. zachtjes.
Schenk de tomatenblokjes in de pan. Schep de kikkererwten erdoor en stoof de tajine afgedekt 10 min. Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schep de couscous op 4 borden. Breng de tajine op smaak met peper en schep bij de couscous. Bestrooi met de munt en pistachenoten.

Meestal doe ik er nog wat meer groenten in.
  donderdag 12 oktober 2023 @ 15:20:44 #31
500473 Morgane89
Omnomnomnivoor
pi_210926084
Mediterrane pasta

Ingrediënten
Voor 4-5 personen
400 gram volkoren penne of spaghetti
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 bakje champignons (250 g)
1 courgete
3/4 blik zwarte ontpitte olijven
1 potje kappertjes (100 g)
1/2 citroen sap en rasp
3 teentjes knoflook
2 handjes basilicumblaadjes
1 gedroogd chilipepertje
olijfolie, zout en peper
Optioneel: Parmezaanse kaas of feta

Bereiding
Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snij ondertussen de champignons en de aubergine in blokjes, snij het chilipepertje klein en pers de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook. Voeg de chilipeper en het citroenrasp en citroensap toe. Voeg de champignons toe en bak ze totdat ze goudgeel zijn. Voeg de olijven en de kappertjes toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de aubergine erbij en roerbak alles nog een paar minuten. Voeg de tomatenblokjes erbij en als laatste 3/4 van de basilicumblaadjes. Kruid alles naar smaak met peper en zout en presenteer de pasta met de resterende basilicumblaadjes en de Parmezaanse kaas.
  donderdag 12 oktober 2023 @ 15:37:48 #32
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_210926209
Ik maak graag rode linzen dahl. Makkelijk, snel en super voedzaam. Een groot portie en dan voor lunch of dinner. Niet echt een vast recept. Indisch geïnspireerd, maar met een aantal short cuts. Je kunt de spnazie ook vervangen voor boerenkool. Lekker fusion en nog gezonder. Wel langer meekoken.

Rode Linzen dahl met spinazie

Ingrediënten
- Rode linzen
- Spinazie (vers of diepvries)
- bouillonblokje

- olie
- smaakmakers, bijvoorbeeld:
-- ui
-- knoflook
-- gember
-- chilli
- specerijen, bijvoorbeeld:
-- curry poeder
-- knoflook poeder
-- (witte) peper
-- wat je ook hebt een beetje Indisch lijkt

Hoe
- spoel de rode linzen een paar keer af
- fruit de smaakmakers in wat olie. Glazig, niet bruin
- voeg op het laatste moment de poeders toe aan de olie/smaakmakers
- voeg de rode linzen toe en voldoende water + bouillonblokje
- kook de linzen tot ze bijna zacht zijn (rond 12 minuten denk ik)
- voeg de spinazie toe (paar flinke handen als het vers is)
- kook nog een paar minuten mee, tot de spinazie geslonken is
- voeg eventueel nog zout of peper toe
- verdun nog eventueel (zeker als je het later weer opwarmt)

server met naam, ander platbrood rijst of eet gewoon zo
I am a black hole shitting into the void
pi_211047242
Ik mis wel een beetje de fotos bij de recepten in dit topic.

Van de week deze gemaakt:
https://www.lowcarbchef.n(...)ette-pasta-rolletjes



Coolhydraatarm, dus een beetje stokbrood met kruidenboter/tappenade oid is er wel lekker bij
pi_211352942
Alooi Goby

2 middelgrote (vastkokende) aardappelen
1 tl zout
½ tl kurkuma
200 gr bloemkool in kleine roosjes
1 tl nigella zaad
1 tl komijnzaad (heel)
1 middelgrote ui in stukjes (rood mag)
1 tl gember
5 teentjes knoflook gehakt
2 gehakte tomaten
1 el tomatenpuree
Zout naar smaak
1 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
1 tl komijn
½ tl fenegriek
1 groene peper in stukjes

Doe olie in een hapjespan en daarna de 2 middelgrote vastkokende aardappelen in stukjes erbij, voeg 1 tl zout en ½ tl kurkuma toe en bak tot het bruin is en zet daarna opzij.
Doe de bloemkool in de pan en voeg 1 tl zout toe, bak +/- 3 min. tot de randjes bruin beginnen te kleuren en zet dan opzij.
Doe olie in de pan, voeg nigellazaad en komijnzaad toe roer en voeg daarna de ui toe.
Doe de gember en knoflook erbij en bak voor een paar minuten.
Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak tot de tomaten zacht zijn.
Voeg zout, chilipoeder, kurkuma, korianderpoeder en komijnpoeder toe en bak tot de olie zich scheidt ?.
Doe de aardappelen en bloemkool erbij, meng en kook +/- 15 minuten op lage hitte met de deksel op de pan tot alles zacht is.
Doe de fenegriek en de peper erbij en roer door elkaar. Doe het deksel weer op de pan laat nog 5 min rusten op heel lage hitte.
Lekker met naan en yoghurt.
pi_211359465
melanzane parmigiana
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_211525289
Indiase aardappelcurry; alu kurma turcar

500 gram vastkokende aardappel
200 ml water
150 ml yoghurt (Turkse of Griekse)
3 teentjes knoflook uit de knijper
2 rode, gedroogde pepers of pull biber
2 el ghee (geklaarde boter) of olie
1,5 tl fenegriek of mosterdzaad/ahornsiroop
1 tl piment
1 tl kurkuma
1 el peterselie (vers)
1 el gedroogde koriander
1 tl nigellazaad
1/2 tl zout
zwarte peper
Bereiding:
Schil, was en droog de aardappels. Snijd ze stukken. Klop de yoghurt een beetje op.
Verhit de ghee in een ruime pan of wok, strooi er een snufje kurkuma in. Voeg de aardappels toe en roerbak ze op middelhoog vuur ongeveer 8 minuten. Voeg dan de koriander, fenegriek, pepers en knoflook toe, goed bakken tot de boter uit de kruiden komt en de knoflook bruin is.
Roer er nu de yoghurt door, wanneer deze begint in te dikken, roer je er beetje bij beetje water door zodat het bindt en de aardappels bedekt zijn.
Voeg het zout, de rest van de kurkuma, nigellazaad, zwarte peper, meeste peterselie en drie kwart van de piment toe, laat het zachtjes laten pruttelen tot de aardappels gaar zijn. De curry mag niet droog worden, voeg eventueel nog wat water toe.
Garneer met de rest van de peterselie en piment. Lekker met basmatirijst.
pi_211525305
Rigatoni in paddenstoelenroomsaus
met gebakken witlof

180 gram Rigatoni
1 Ui
1 Knoflookteen
2 Witlof
175 gram Gemengde gesneden paddenstoelen
200 ml Slagroom of een vervanger
5 gram Verse krulpeterselie
2 el Rode wijnazijn
2 el Olijfolie
½ Groentebouillonblokje
Peper en zout

Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de Rigatoni
Kook de rigatoni, afgedekt, 12 - 14 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden.
Verwijder de harde kern en snijd het witlof in fijne halve ringen.
Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur en fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten.
Voeg de paddenstoelen en het grootste deel van het witlof toe en bak 4 - 6 minuten op middelhoog vuur.
Blus af met de slagroom(vervanger) en rode wijnazijn en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon erboven. Roer goed door.
Kook de saus nog 3 minuten op middel laag vuur en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Hak ondertussen de krulpeterselie fijn.
Schep de rigatoni door de saus en verwarm al roerend. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Serveer de rigatoni in diepe borden. Bestrooi met het overige witlof en garneer met de krulpeterselie.

Ik las natuurlijk weer niet goed en gooide er rode wijn in in plaats van azijn, was evengoed wel smakelijk.
  donderdag 14 december 2023 @ 22:39:34 #38
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211622875
Hebben jullie nog ideeën voor de kerst? Dat het er ook nog een beetje leuk uit ziet (m’n dahl toont niet zo). Ik hoef maar met een gerecht te komen maar we het centrepiece voor de niet-vlees eters.

Ik dacht aan ‘bloemkoolsteak’ - gegrilde plakken bloemkool - of gegrilde kwart spitskool. Beide met pistache en tahinimiso dressing.
I am a black hole shitting into the void
pi_211623137
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2023 22:39 schreef Gimmick het volgende:
Hebben jullie nog ideeën voor de kerst? Dat het er ook nog een beetje leuk uit ziet (m’n dahl toont niet zo). Ik hoef maar met een gerecht te komen maar we het centrepiece voor de niet-vlees eters.

Ik dacht aan ‘bloemkoolsteak’ - gegrilde plakken bloemkool - of gegrilde kwart spitskool. Beide met pistache en tahinimiso dressing.
Ik heb de "pomcourpastie" van Yvette van Boven wel eens gemaakt en dat was wel een groot succes.

https://www.vpro.nl/progr(...)n/pomcourpastie.html
pi_211623138
quote:
0s.gif Op donderdag 14 december 2023 22:39 schreef Gimmick het volgende:
Hebben jullie nog ideeën voor de kerst? Dat het er ook nog een beetje leuk uit ziet (m’n dahl toont niet zo). Ik hoef maar met een gerecht te komen maar we het centrepiece voor de niet-vlees eters.

Ik dacht aan ‘bloemkoolsteak’ - gegrilde plakken bloemkool - of gegrilde kwart spitskool. Beide met pistache en tahinimiso dressing.
Deze vind ik erg lekker en feestelijk:

https://www.watatenzij.nl(...)-cafe-de-paris-saus/


https://www.nonguiltypleasures.com/harissa-roasted-cauliflower/

Ik ga zelf dit maken met kerst:
https://thehappyfoodie.co(...)hestnuts-and-grapes/
Spoilers!
  vrijdag 15 december 2023 @ 08:02:58 #41
500473 Morgane89
Omnomnomnivoor
pi_211624268
Of een vegetarische beef Wellington?
  zaterdag 16 december 2023 @ 14:44:58 #42
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211638098
quote:
Ik zie een thema!

Het wordt de eerste, ziet er fantastisch uit. Morgen proefkoken.

Dank allemaal voor de suggesties.
I am a black hole shitting into the void
pi_211639965
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2023 14:44 schreef Gimmick het volgende:

[..]
Ik zie een thema!

Het wordt de eerste, ziet er fantastisch uit. Morgen proefkoken.

Dank allemaal voor de suggesties.
Thema? O-)

Ik ben groot Ottolenghifan inderdaad. Ik ga morgen de keuze maken uit 19 gerechtjes die ik heb geselecteerd voor de Ottolenghi mezze die we eten met kerst.
Spoilers!
  dinsdag 26 december 2023 @ 22:54:39 #44
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211767538
Dit is het geworden, was geslaagd!

I am a black hole shitting into the void
pi_212115590
Italiaanse groente stamppot voor 4 pers.

1 kg iets kruimige aardappel

2 middelgrote uien

4 el milde olijfolie

800 g Italiaanse roerbakgroente

7.5 g verse basilicum

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.

Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de roerbakgroenten toe en bak 8 min.

Snijd ondertussen de basilicum fijn. Giet de aardappelen af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Stamp met de pureestamper tot een gladde puree. Schep de gebakken groenten en de helft van de basilicum erdoor. Voeg eventueel wat kookvocht toe als de stamppot te droog is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Verdeel de stamppot over platte borden en bestrooi met de rest van de basilicum.

Ik heb er zelf nog wat creme fraiche doorheen gedaan voor de romigheid maar je kan natuurlijk ook een vegan variant er voor gebruiken (of weg laten).

P.s. geen foto want ik gebruik geen photobucket meer als iemand iets anders weet hoor ik het graag.
pi_212128780
Iemand een makkelijk recept voor lekkere falafel?
Dan bedoel ik geen recept waarbij ik kikkererwten uren moet laten wellen alvorens
pi_212128993
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2024 12:33 schreef Poppejans1.4 het volgende:
Iemand een makkelijk recept voor lekkere falafel?
Dan bedoel ik geen recept waarbij ik kikkererwten uren moet laten wellen alvorens
Met kikkererwten uit blik heb ik nog nooit goeie falafel kunnen maken.
Helaas heb ik dan geen recept voor je ;)

Gedroogde kikkererwten uren laten wellen, en niet koken, is wat mij betreft de enige methode om lekkere falafel te verkrijgen
pi_212129010
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2024 12:50 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Met kikkererwten uit blik heb ik nog nooit goeie falafel kunnen maken.
Helaas heb ik dan geen recept voor je ;)

Gedroogde kikkererwten uren laten wellen, en niet koken, is wat mij betreft de enige methode om lekkere falafel te verkrijgen
Dat is idd ook mijn probleem met kikkererwten uit blik...dacht dat het aan mij lag, want recepten zijn er wel maar ik krijg nooit echt stevige falafel daarmee.

Dan zou ik toch heel graag een goed recept lezen dat wat meer voorbereiding vergt :D
pi_212129030
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2024 12:53 schreef Poppejans1.4 het volgende:

[..]
Dat is idd ook mijn probleem met kikkererwten uit blik...dacht dat het aan mij lag, want recepten zijn er wel maar ik krijg nooit echt stevige falafel daarmee.

Dan zou ik toch heel graag een goed recept lezen dat wat meer voorbereiding vergt :D
https://www.okokorecepten(...)falafel-kikkererwten

Deze bijvoorbeeld, zo moeilijk is het niet. Kost alleen tijd :)

Die 2x 12 uur weken heb ik trouwens nooit gedaan, iets korter kan ook wel!
Succes! En geniet ervan
pi_212129085
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2024 12:55 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
https://www.okokorecepten(...)falafel-kikkererwten

Deze bijvoorbeeld, zo moeilijk is het niet. Kost alleen tijd :)

Die 2x 12 uur weken heb ik trouwens nooit gedaan, iets korter kan ook wel!
Succes! En geniet ervan
Thanks!
Toch maar even tijd maken
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')