Leuk idee, ik doe mee. Ik heb een man die niet van kaas in zijn eten houdt dus valt er al aardig wat af. In de loop der tijd al wel wat recepten verzameld waarvan deze bij mijn fav. hoort. Het vraagt wel wat handelingen

Egyptische koshari
Ingrediėnten voor zo’n 8 personen
1 pak (400 gram) kleine macaroni
150 gram vermicelli
2 koppen rijst (liefst ronde korrel, bijvoorbeeld Turkse rijst)
5 uien
1,5 kop bruine linzen
1 kop kikkererwten (1 nacht geweekt)
6 grote, rode tomaten
8 teentjes knoflook uit de knijper
zout en versgemalen zwarte peper
gemalen komijn
sap van 1 citroen
scheutje azijn
1 el cayennepeper, chilipoeder of pepervlokken (als het maar heet is!)
olie
Bereiden
Begin met het bakken van de uitjes; snijd 4 grote uien in vieren en in dunne plakjes. Verhit een ruime laag olie (2 cm of meer) en frituur daarin de ui in porties tegelijk. Laat uitlekken op keukenpapier. De olie heeft nu een lekkere uiensmaak en deze gebruiken we dan ook voor het bereiden van de overige onderdelen.
Pers de citroen uit. Roer er 4 teentjes knoflook, een scheut azijn, een scheut water, zout, peper en komijn door. Houd dit sausje apart.
De vijfde ui maal je, samen met een teentje knoflook, fijn in de mixer. Neem een flinke scheut van de olie en bak het uimengsel op laag vuur langzaam goudbruin. Door het langzaam te doen, wordt de ui caramelachtig en lekker zoet.
Maal ondertussen de tomaten fijn en voeg deze aan de uien toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een half uur op laag vuur pruttelen. Doe er drie grote eetlepels tomatenpuree bij en wat water zodat er een mooie saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en komijn en voeg een heel klein scheutje azijn toe.
Kook in aparte pannen de macaroni beetgaar en de linzen en kikkererwten gaar.
Voor de rijst verhit je een scheutje van de olie in een pan met anti aanbaklaag. Roer de gewassen rijst erdoor en ‘bak’ het een beetje tot alle rijstkorreltjes bedekt zijn met een glanzend laagje olie. Giet er vervolgens zoveel (liefst kokend) water op dat de rijst net onder staat. Voeg zout toe naar smaak, roer om en dek de pan af. Laat de rijst op een heel laag pitje in 10 minuten, of iets langer, gaar worden. De rijst mag niet plakkerig worden.
Neem een ruime steelpan, liefst met anti aanbaklaag, en doe er een scheut van de olie in. Bak de vermicelli al roerend aan alle kanten goudbruin. Voeg water toe tot de vermicelli net onder staat en een theelepel zout. Zet het vuur laag als het water kookt en laat de vermicelli gaarkoken. Het water moet droog koken, maar mocht het net te weinig zijn dan kun je nog een scheutje water toevoegen.
Giet de macaroni af en spoel het af onder koud stromend water. Doe de macaroni in een schaal (die in de magnetron kan) en roer het om met een scheutje van de olie zodat het niet gaat plakken. Giet ook de kikkererwten en de linzen af als deze gaar zijn. Schep de linzen, kikkererwten en vermicelli door elkaar in een schaal (die in de magnetron kan).
Maak nu de ‘sambal’ door een scheutje olie te verhitten in een koekenpan, roer hier de chilipoeder, cayennepeper of Spaanse pepervlokken door en laat het heel even bakken. Doe er nu een schep van de tomatensaus bij, dit geeft een mooi tssjjj-geluid. Roer om en zet het vuur uit.
Maak de schalen met macaroni en linzen/kikkererwten warm in de magnetron. Serveer op elk bord een-derde rijst, een-derde macaroni en een-derde kikkererwten/linzenmengsel. Schep daar een royale hoeveelheid tomatensaus over en een pluk gebakken uitjes. Serveer met de citroensaus en de sambal in aparte schaaltjes zodat men dat naar smaak op zijn bord kan scheppen.
P.s. er staat 8 pers. maar dit is zo lekker dat het met 5 personen ook al op kan zijn als je er niks anders bij doet.
[ Bericht 1% gewijzigd door Sorella op 22-09-2023 18:48:37 ]