abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 dinsdag 5 september 2023 @ 18:03:21 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_210541854
Een populair festival in Utrecht ‘promoot’ op sociale media het slikken van xtc-pillen. Dat moet stoppen, stellen verslavingsdeskundigen en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). De organisatie van het festival Smeerboel benadrukt dat het om een grap gaat en dat bezoekers niet worden gestimuleerd om xtc te gebruiken. ,,We vinden het belangrijk om onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op rust.”Een pilletje ‘klappen’ terwijl je staat te dansen onder de zon. Of stiekem in een dixi-toilet een lijntje nemen zodat de beveiligers het niet zien. Hoewel een grote meerderheid van de Nederlanders het niet doet, komt het toch steeds vaker voor in het uitgaansleven en op festivals. ,,We moeten daar de ogen niet voor sluiten. Er heerst echt een taboe op dit onderwerp”, zegt een woordvoerder van Smeerboel, een van de bekendste dancefestivals die Utrecht rijk is.

Het festival probeert dat taboe op geheel eigen wijze te doorbreken. Op de eigen Instagram is een fictieve timetable (dagplanning) geplaatst waarin wordt voorspeld hoe de dag voor een deel van de bezoekers zal verlopen. Te weten: beginnen met een ‘halfje’ (ofwel een halve pil xtc), vervolgens meerdere biertjes naar achteren tikken om uiteindelijk aan het einde van de middag weer ‘bij te pakken’, oftewel: nog meer harddrugs slikken.

Woordvoerder Smeerboel
De organisatie brengt het overduidelijk als grap. ,,Onze communicatie is over de top en we zoeken graag de randjes op. We vinden het belangrijk om met een dikke knipoog belangrijke onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op heerst. Drugsgebruik is in de wereld van festivals en dancefeesten aan de orde van de dag, maar er wordt amper over gesproken.” Ook op Smeerboel gebruikers bezoekers drugs. ,,We weten dat het gebeurt en vinden het belangrijk om erover te praten. Soms doen we dat serieus, soms met een knipoog.”

Niet iedereen kan erom lachen. ,,Dat er actief middelengebruik op deze wijze wordt gepromoot is onverstandige communicatie”, zegt Laila Zaghdoudi van het Trimbos-instituut. ,,Het is niet serieus, kijkend naar voorlichting om de festivalganger gezond en veilig aan het festival deel te laten nemen. De organisatie heeft een belangrijke rol om te zorgen voor een veilig en gezond event.”

‘Kwestie van smaak’
Floor van Bakkum, hoofd preventie bij experticecentrum Jellinek, noemt het vooral een kwestie van smaak. ,,Het is duidelijk met een knipoog gebracht. We zien al jaren dat festivals dit soort grappen uithalen. Het is creatieve vrijheid, maar mijn humor is het niet. Je werkt toch onbedoeld mee aan de normalisering van drugsgebruik. Nee, festivals zijn geen voorlichtingsorganisaties, maar ze hebben wel een zekere verantwoordelijkheid om voor een veilige omgeving te zorgen op hun terrein. Iedereen moet goed blijven nadenken wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

Smeerboel ontkent dat de timetable bedoeld is als stimulans om jezelf op het event vol te gooien met drugs. ,,De gezondheid van de bezoeker is voor ons de hoogste prioriteit. Daarom verwijzen wij voor het festival altijd naar het platform Celebrate Safe en is Unity elk festival aanwezig om drugsvoorlichting te geven. We willen er alleen wel over blijven praten, anders stoppen we het in het verdomhoekje en doen we net alsof het niet bestaat. Juist dat kan gevaarlijk zijn.” Wel zegt de organisatie de feedback van de specialisten ter harte te nemen en hier in toekomstige communicatie rekening mee te houden.

Novadic-Kentron is er niet gerust op. ,,Dit soort grapjes en berichten zorgen ervoor dat drugs genormaliseerd wordt en mensen sneller geneigd zijn om drugs te gebruiken”, stelt preventiewerker Danille Ketelaars. ,,Als veel bezoekers hierom kunnen lachen zullen mensen sneller denken dat xtc er nu eenmaal bij hoort. Drugsgebruik wordt min of meer indirect goedgekeurd, terwijl we weten dat een groot deel van de jongvolwassenen nooit harddrugs gebruikt. Dit soort beelden dragen dus niet bij aan de preventie van drugs.”


Reactie kabinet
Ook in Den Haag kunnen ze niet lachen om de foto. ,,Drugsgebruik is niet normaal en past niet bij een gezonde leefstijl”, zegt staatssecretaris Van Ooijen. ,,Berichten zoals deze versterken het idee dat drugsgebruik normaal is, terwijl de overgrote meerderheid in Nederland niet gebruikt. Dat houden we graag zo.” Van Ooijen zegt de festivals en gemeenten op te roepen om bij de vergunningverlening ‘heldere afspraken te maken over de communicatie rondom drugsgebruik’. ,,We moeten niet doen alsof iedereen drugs gebruikt, maar we moeten er tegelijkertijd voor zorgen dat de mensen die toch gebruiken hulp zoeken als het misgaat.”

Festivalgangers zijn de laatste jaren steeds meer geld kwijt aan tickets en consumptiemuntjes (soms ruim 4 euro voor bier). Drugs is een ‘goedkoop’ alternatief voor drank; een xtc-pil kost gemiddeld 5 euro. Daarom zei een op de vijf jonge festivalgangers van het EenVandaag Opiniepanel (meer) drugs te gebruiken. ,,Voor 20 euro heb je een xtc-pil en een hele dag water op een festival. Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt”, aldus een van de festivalbezoekers in het onderzoek.

Ondanks de Instagram-post geeft het festival op zijn website zelf aan een zerotolerancebeleid te hanteren. ,,Ik ga ervan uit dat dat niet alleen voor de bhne is, maar daadwerkelijk wordt nageleefd komend weekend”, stelt Van Ooijen. De gemeente Utrecht sluit zich hierbij aan. ,,De Instagram-post is niet handig voor een festival waar een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugs geldt. Wij gaan ervan uit dat de festivalorganisator hier gewoon zijn verantwoordelijkheid in neemt.”

Smeerboel belooft een strenge handhaving aan zowel de deur als op het terrein.

https://www.ad.nl/show/da(...)et-normaal~a3ce3b13/

In mijn beleving waren de twee summers of love doordrenkt met LSD en XTC. Zelf me te buiten gegaan aan die zooi in de jaren 80. Toen XTC nog werd aanbevolen door een beetje coole huisarts. Toen mocht je ook nog roken op tv. Of foute grappen maken. Tegenwoordig mag je alleen nog maar de harddrug alcohol drinken live in een talkshow. Wat wil je dan ook met fout rechts aan de macht. De BBB zal alcohol wel promoten tijdens de zwarte cross.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  dinsdag 5 september 2023 @ 18:06:55 #2
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_210541891
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:03 schreef tong80 het volgende:
Hoewel een grote meerderheid van de Nederlanders het niet doet, komt het toch steeds vaker voor in het uitgaansleven en op festivals
Ooit onderzocht hoeveel NL slikken?
Bijna iedereen in mijn vriendenkring deed dat vroeger. Ik niet, maar ik gebruike naast drank wel coke en speed.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_210541896
XTC dat is gewoon leuk spul, ik kan het iedereen met mate aanbevelen
  Trouwste user 2022 dinsdag 5 september 2023 @ 18:09:09 #4
7889 tong80
Spleenheup
pi_210541911
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:06 schreef Harvest89 het volgende:

[..]
Ooit onderzocht hoeveel NL slikken?
Bijna iedereen in mijn vriendenkring deed dat vroeger. Ik niet, maar ik gebruike naast drank wel coke en speed.
Dit dus. Volgens mij slikten "we" in de jaren 80/90 veel meer als tegenwoordig. Zuipen deden we iig zeker meer.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_210541933
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:07 schreef Hatseflats22 het volgende:
XTC dat is gewoon leuk spul, ik kan het iedereen met mate aanbevelen
Maar dan niet met alcohol samen...
pi_210541935
wel jammer dat ze dan weer niet het lef hebben om gewoon te zeggen dat veel mensen drugs gaan gebruiken en dat dat okee is, op een veilige manier.

ik vind het gezeur. jongeren nu weten 10 keer beter waar ze mee bezig zijn dan wij eind jaren 80. doen het af en toe, paar keer per jaar, weten er alles van af, laten hun drugs testen.
maar alcohol zuipen, nee prima. lekker legaal, geen probleem.
pi_210542169
In de vroege nineties kon je op zo'n beetje elke party je pillen laten testen voor 2,50 gulden.
pi_210542225
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:07 schreef Hatseflats22 het volgende:
XTC dat is gewoon leuk spul, ik kan het iedereen met mate aanbevelen
Dit. En van de leukste en meest betekenisvolle ervaringen uit m'n leven toen de eerste keer. Nou, de schellen vielen mij van de ogen hoe ongelovelijk debiel daar van buiten af op gereageerd wordt door een overheid o.i.d. (hebben ze zelf nooit gedaan natuurlijk).

En idd, met mate en verantwoordelijkheidsgevoel.

Echt helemaal nul komma nul iets mis mee als je dat een paar keer per jaar doet.
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
pi_210542283
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:43 schreef Discombobulate het volgende:

[..]
Dit. En van de leukste en meest betekenisvolle ervaringen uit m'n leven toen de eerste keer. Nou, de schellen vielen mij van de ogen hoe ongelovelijk debiel daar van buiten af op gereageerd wordt door een overheid o.i.d. (hebben ze zelf nooit gedaan natuurlijk).

En idd, met mate en verantwoordelijkheidsgevoel.

Echt helemaal nul komma nul iets mis mee als je dat een paar keer per jaar doet.
Eens, mensen reageren vaak ontzettend burgerlijk.

En, in tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol, ik heb nooit spijt gehad van wat ik heb gezegd of gedaan een volgende dag.
  dinsdag 5 september 2023 @ 19:39:13 #10
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210542860
Er zijn grotere problemen op het gebied van volksgezondheid dan mensen die plezier beleven op een feestje :') .
Huilen dan.
pi_210542939
quote:
staatssecretaris Maarten van Ooijen
Oh ja, deze dominee van de CU. Hopelijk na de komende verkiezingen opgeflikkerd.
  FOK!mycroftheld dinsdag 5 september 2023 @ 20:38:20 #12
128465 verified  bondage
pi_210543691
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 19:46 schreef saparmurat_niyazov het volgende:

[..]
Oh ja, deze dominee van de CU. Hopelijk na de komende verkiezingen opgeflikkerd.
Precies. Wel opmerkelijk trouwens dat in het artikel de indruk wordt gewekt dat maar weinig mensen in NL drugs gebruiken, ze vergeten echter dat drank ook gewoon een drug is.

Want ja, alcohol is volgens dit figuur heel normaal.
https://nos.nl/artikel/24(...)antine-blijft-gewoon

quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:13 schreef Piles het volgende:

[..]
Maar dan niet met alcohol samen...
En dit.
  dinsdag 5 september 2023 @ 20:45:34 #13
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_210543771
Legalize. *O*

Volgens mij word er meer gesnoven en geslikt dan gedronken op het gemiddelde dance festival.
En dat is maar goed ook want alcohol is klote-zooi waar je raar van gaat doen en snel dood aan gaat.

XTC FTW

[ Bericht 0% gewijzigd door Papierversnipperaar op 05-09-2023 22:09:31 ]
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_210544550
Maar laten we vooral alcohol als dorstlesser blijven promoten!
pi_210544663
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:39 schreef Gajes_Octavianus het volgende:
In de vroege nineties kon je op zo'n beetje elke party je pillen laten testen voor 2,50 gulden.
Mocht niet meer van het CDA. Nu alleen nog bij Jellinek in de grotere steden. Wel gratis en ze sturen het naar een lab. Uitslag duurt wat langer maar vraag me af hoe secuur die check ging vroeger op feesten.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210544694
quote:
Smeerboel belooft een strenge handhaving aan zowel de deur als op het terrein.
Hahaha, geen enkel festival doet aan strenge handhaving want dan komt er het jaar daarna geen hond meer opdagen. Alleen de grootste knuppels die het totaal niet verbergen worden er voor de statistieken uitgepikt.

Kijk maar naar Lowlands. 60K bezoekers, ik gok 75% aan de drugs, 14 mensen opgepakt. Wel 0 gezeik want ja xtc.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210544707
snap ik wel met die k*t muziek. Als iedereen leip is, is het snel goeeeeed
Ik noem een henkie spanky, tinny treus en natuurlijk willy wortel. Allemaal helden uit de brouwerij.
pi_210544745
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:03 schreef tong80 het volgende:
Een populair festival in Utrecht ‘promoot’ op sociale media het slikken van xtc-pillen. Dat moet stoppen, stellen verslavingsdeskundigen en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). De organisatie van het festival Smeerboel benadrukt dat het om een grap gaat en dat bezoekers niet worden gestimuleerd om xtc te gebruiken. ,,We vinden het belangrijk om onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op rust.”

[ afbeelding ]

Een pilletje ‘klappen’ terwijl je staat te dansen onder de zon. Of stiekem in een dixi-toilet een lijntje nemen zodat de beveiligers het niet zien. Hoewel een grote meerderheid van de Nederlanders het niet doet, komt het toch steeds vaker voor in het uitgaansleven en op festivals. ,,We moeten daar de ogen niet voor sluiten. Er heerst echt een taboe op dit onderwerp”, zegt een woordvoerder van Smeerboel, een van de bekendste dancefestivals die Utrecht rijk is.

Het festival probeert dat taboe op geheel eigen wijze te doorbreken. Op de eigen Instagram is een fictieve timetable (dagplanning) geplaatst waarin wordt voorspeld hoe de dag voor een deel van de bezoekers zal verlopen. Te weten: beginnen met een ‘halfje’ (ofwel een halve pil xtc), vervolgens meerdere biertjes naar achteren tikken om uiteindelijk aan het einde van de middag weer ‘bij te pakken’, oftewel: nog meer harddrugs slikken.

Woordvoerder Smeerboel
De organisatie brengt het overduidelijk als grap. ,,Onze communicatie is over de top en we zoeken graag de randjes op. We vinden het belangrijk om met een dikke knipoog belangrijke onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op heerst. Drugsgebruik is in de wereld van festivals en dancefeesten aan de orde van de dag, maar er wordt amper over gesproken.” Ook op Smeerboel gebruikers bezoekers drugs. ,,We weten dat het gebeurt en vinden het belangrijk om erover te praten. Soms doen we dat serieus, soms met een knipoog.”

Niet iedereen kan erom lachen. ,,Dat er actief middelengebruik op deze wijze wordt gepromoot is onverstandige communicatie”, zegt Laila Zaghdoudi van het Trimbos-instituut. ,,Het is niet serieus, kijkend naar voorlichting om de festivalganger gezond en veilig aan het festival deel te laten nemen. De organisatie heeft een belangrijke rol om te zorgen voor een veilig en gezond event.”

‘Kwestie van smaak’
Floor van Bakkum, hoofd preventie bij experticecentrum Jellinek, noemt het vooral een kwestie van smaak. ,,Het is duidelijk met een knipoog gebracht. We zien al jaren dat festivals dit soort grappen uithalen. Het is creatieve vrijheid, maar mijn humor is het niet. Je werkt toch onbedoeld mee aan de normalisering van drugsgebruik. Nee, festivals zijn geen voorlichtingsorganisaties, maar ze hebben wel een zekere verantwoordelijkheid om voor een veilige omgeving te zorgen op hun terrein. Iedereen moet goed blijven nadenken wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

Smeerboel ontkent dat de timetable bedoeld is als stimulans om jezelf op het event vol te gooien met drugs. ,,De gezondheid van de bezoeker is voor ons de hoogste prioriteit. Daarom verwijzen wij voor het festival altijd naar het platform Celebrate Safe en is Unity elk festival aanwezig om drugsvoorlichting te geven. We willen er alleen wel over blijven praten, anders stoppen we het in het verdomhoekje en doen we net alsof het niet bestaat. Juist dat kan gevaarlijk zijn.” Wel zegt de organisatie de feedback van de specialisten ter harte te nemen en hier in toekomstige communicatie rekening mee te houden.

Novadic-Kentron is er niet gerust op. ,,Dit soort grapjes en berichten zorgen ervoor dat drugs genormaliseerd wordt en mensen sneller geneigd zijn om drugs te gebruiken”, stelt preventiewerker Danille Ketelaars. ,,Als veel bezoekers hierom kunnen lachen zullen mensen sneller denken dat xtc er nu eenmaal bij hoort. Drugsgebruik wordt min of meer indirect goedgekeurd, terwijl we weten dat een groot deel van de jongvolwassenen nooit harddrugs gebruikt. Dit soort beelden dragen dus niet bij aan de preventie van drugs.”

Reactie kabinet
Ook in Den Haag kunnen ze niet lachen om de foto. ,,Drugsgebruik is niet normaal en past niet bij een gezonde leefstijl”, zegt staatssecretaris Van Ooijen. ,,Berichten zoals deze versterken het idee dat drugsgebruik normaal is, terwijl de overgrote meerderheid in Nederland niet gebruikt. Dat houden we graag zo.” Van Ooijen zegt de festivals en gemeenten op te roepen om bij de vergunningverlening ‘heldere afspraken te maken over de communicatie rondom drugsgebruik’. ,,We moeten niet doen alsof iedereen drugs gebruikt, maar we moeten er tegelijkertijd voor zorgen dat de mensen die toch gebruiken hulp zoeken als het misgaat.”

Festivalgangers zijn de laatste jaren steeds meer geld kwijt aan tickets en consumptiemuntjes (soms ruim 4 euro voor bier). Drugs is een ‘goedkoop’ alternatief voor drank; een xtc-pil kost gemiddeld 5 euro. Daarom zei een op de vijf jonge festivalgangers van het EenVandaag Opiniepanel (meer) drugs te gebruiken. ,,Voor 20 euro heb je een xtc-pil en een hele dag water op een festival. Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt”, aldus een van de festivalbezoekers in het onderzoek.

Ondanks de Instagram-post geeft het festival op zijn website zelf aan een zerotolerancebeleid te hanteren. ,,Ik ga ervan uit dat dat niet alleen voor de bhne is, maar daadwerkelijk wordt nageleefd komend weekend”, stelt Van Ooijen. De gemeente Utrecht sluit zich hierbij aan. ,,De Instagram-post is niet handig voor een festival waar een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugs geldt. Wij gaan ervan uit dat de festivalorganisator hier gewoon zijn verantwoordelijkheid in neemt.”

Smeerboel belooft een strenge handhaving aan zowel de deur als op het terrein.

https://www.ad.nl/show/da(...)et-normaal~a3ce3b13/

In mijn beleving waren de twee summers of love doordrenkt met LSD en XTC. Zelf me te buiten gegaan aan die zooi in de jaren 80. Toen XTC nog werd aanbevolen door een beetje coole huisarts. Toen mocht je ook nog roken op tv. Of foute grappen maken. Tegenwoordig mag je alleen nog maar de harddrug alcohol drinken live in een talkshow. Wat wil je dan ook met fout rechts aan de macht. De BBB zal alcohol wel promoten tijdens de zwarte cross.

:T
burb burp met dubbele tong jaaahhhaa bbb is foutttt want foutttt burp burp. Neem nog een slok Jonny
Ik noem een henkie spanky, tinny treus en natuurlijk willy wortel. Allemaal helden uit de brouwerij.
pi_210545908
Ik ben dominee moe
  woensdag 6 september 2023 @ 07:18:53 #20
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_210546281
Dat hele boekwerk aan tekst over een timetable in de OP plempen maar niet de timetable zelf :')
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_210546298
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 22:16 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Hahaha, geen enkel festival doet aan strenge handhaving want dan komt er het jaar daarna geen hond meer opdagen. Alleen de grootste knuppels die het totaal niet verbergen worden er voor de statistieken uitgepikt.

Kijk maar naar Lowlands. 60K bezoekers, ik gok 75% aan de drugs, 14 mensen opgepakt. Wel 0 gezeik want ja xtc.
Mag je bij Lowlands wel nog steeds wiet legaal meenemen, veel festivals daar mag dat al niet eens meer.
pi_210546321
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 07:23 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Mag je bij Lowlands wel nog steeds wiet legaal meenemen, veel festivals daar mag dat al niet eens meer.
Ik hoor conflicterende verhalen en lijkt per beveiliger anders te zijn. Het wordt wel meer getolereerd dan harddrugs; wordt je met wiet gepakt dan doet de enige beveiliger niets en bij de andere moet je het inleveren. Je wordt iig niet buiten de poorten gezet zoals met harddrugs.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210546478
Zo een festival is zonder XTC ook niet te doen.
pi_210546511
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:06 schreef Harvest89 het volgende:

[..]
Ooit onderzocht hoeveel NL slikken?
Bijna iedereen in mijn vriendenkring deed dat vroeger. Ik niet, maar ik gebruike naast drank wel coke en speed.
Same. Mensen in mijn directe omgeving die helemaal niets gebruikten waren eerder uitzondering dan regel.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_210546526
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:13 schreef pokkerdepok het volgende:
wel jammer dat ze dan weer niet het lef hebben om gewoon te zeggen dat veel mensen drugs gaan gebruiken en dat dat okee is, op een veilige manier.

ik vind het gezeur. jongeren nu weten 10 keer beter waar ze mee bezig zijn dan wij eind jaren 80. doen het af en toe, paar keer per jaar, weten er alles van af, laten hun drugs testen.
maar alcohol zuipen, nee prima. lekker legaal, geen probleem.
De enigszins verstandige gebruikers ja. Die rekenen in mg per kilo lichaamsgewicht, en pakken niet tig keer bij. Die weten dat serotonine en dopamine receptoren ook de tijd moeten krijgen om weer te herstellen / normaliseren.

Maar je wil degenen die elke week / meerdere keren per maand een pilletje nemen nog steeds niet de kost geven. En ik denk dat de groep die hun pilletjes gewoon blind vertrouwen meerdere malen groter is dan de groep die laat testen. Zo druk is het niet op donderdagavond bij het testcentrum in Utrecht. Als er 5-10 mensen langs komen is het veel.

[ Bericht 3% gewijzigd door probeer op 06-09-2023 08:26:28 ]
"Pools are perfect for holding water"
pi_210546550
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:21 schreef probeer het volgende:

[..]
De enigszins verstandige gebruikers ja. Die rekenen in mg per kilo lichaamsgewicht, en pakken niet tig keer bij. Die weten dat serotonine en dopamine receptoren ook de tijd moeten krijgen om weer te herstellen / normaliseren.

Maar je wil degenen die elke week / meerdere keren per maand een pilletje nemen nog steeds niet de kost geven. En ik denk dat de groep die hun pilletjes gewoon blind vertrouwen meerdere malen groter is dan de groep die laat testen. Zo druk is het niet op donderdagavond bij het testcentrum in Utrecht.
Er zijn ook mensen die gewoon meer verslavingsgevoelig zijn.
pi_210546555
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:16 schreef Hathor het volgende:

[..]
Same. Mensen in mijn directe omgeving die helemaal niets gebruikten waren eerder uitzondering dan regel.
Hangt ook zwaar af van je sociale cirkel he. Was / is in de mijne ook niet ongewoon hoor. Maar uit cijfers blijkt volgens mij nog steeds dat een meerderheid niet gebruikt.
"Pools are perfect for holding water"
pi_210546556
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 07:30 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Ik hoor conflicterende verhalen en lijkt per beveiliger anders te zijn. Het wordt wel meer getolereerd dan harddrugs; wordt je met wiet gepakt dan doet de enige beveiliger niets en bij de andere moet je het inleveren. Je wordt iig niet buiten de poorten gezet zoals met harddrugs.
Op de eigen website halen ze de 5 gram gedoogconstructie aan.
pi_210546568
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:13 schreef Piles het volgende:

[..]
Maar dan niet met alcohol samen...
gewoon met mate. Biertje, colaatje, biertje .... waturrrr!

ik heb 2x in mijn leven een xtc pil gebruikt, en het was superleuk :D (maar niet op een party, dat durf ik denk ik niet :@ )
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_210546578
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:26 schreef Jacy-Jacy het volgende:

[..]
Er zijn ook mensen die gewoon meer verslavingsgevoelig zijn.
Des te meer reden om te weten wat en hoe je het gebruikt. Maar dat blijft toch echt nog erg vaak uit hoor. Gaat bij de meeste niet veel verder dan 'een vriend heeft drugs bij en die zal het hopelijk wel weten', of 'die dealer vertrouw ik wel want het ging eerder goed', of zelfs 'goh die gaat lekker, ik zal hem/haar eens vragen of ik een pilletje over kan kopen'. Maar echt weten wat er precies in zit, en hoeveel te nemen? Nah daar doen de meesten helaas nog steeds niet echt aan.
"Pools are perfect for holding water"
pi_210546600
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:29 schreef Het_Bokje het volgende:

[..]
gewoon met mate. Biertje, colaatje, biertje .... waturrrr!

ik heb 2x in mijn leven een xtc pil gebruikt, en het was superleuk :D (maar niet op een party, dat durf ik denk ik niet :@ )
Paar keer per jaar. En candyflippen met oud en nieuw. LSD voor het oud gedeelte, xtc voor na 12en. Erg leuk mits goed gebruikt.

Leuke tijd.
"Pools are perfect for holding water"
pi_210546647
Naar mijn ervaring vallen de meeste xtc gebruikers dan ook nog steeds in de valkuil van 'initieel overdoseren, keihard pieken, en dat daarna nog willen verlengen / rekken en daarom te veel of meerdere malen bij pakken'. Zeer duidelijk zichtbaar rond een uur of 3. Daarna de hele nacht klaarwakker zijn, en een dag erna helemaal kapot.

En dat is best jammer. Hoeft niet namelijk.

Al geef ik toe dat doseren lastig kan zijn met 1) pillen, en 2) pillen die concurreren op sterkte. 180+ mg per pil is niet ongewoon tegenwoordig. Dan kan 1 pil al te veel zijn.
"Pools are perfect for holding water"
pi_210546653
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:43 schreef Discombobulate het volgende:

[..]
Dit. En van de leukste en meest betekenisvolle ervaringen uit m'n leven toen de eerste keer. Nou, de schellen vielen mij van de ogen hoe ongelovelijk debiel daar van buiten af op gereageerd wordt door een overheid o.i.d. (hebben ze zelf nooit gedaan natuurlijk).

En idd, met mate en verantwoordelijkheidsgevoel.

Echt helemaal nul komma nul iets mis mee als je dat een paar keer per jaar doet.
Mooi is dat ja. Als je mensen zoals deze CU-dominee moet geloven sta je al met n been in de goot als je zelfs ook maar een enkele xtc-pil zou zien, laat staan zou gebruiken. :')
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_210546694
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:28 schreef probeer het volgende:

[..]
Hangt ook zwaar af van je sociale cirkel he. Was / is in de mijne ook niet ongewoon hoor. Maar uit cijfers blijkt volgens mij nog steeds dat een meerderheid niet gebruikt.
Of misschien wil die meerderheid er liever niet over praten? Ik kan me voorstellen dat het in veel gevallen nog steeds taboe is.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  woensdag 6 september 2023 @ 08:58:53 #35
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_210546754
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 september 2023 18:39 schreef Gajes_Octavianus het volgende:
In de vroege nineties kon je op zo'n beetje elke party je pillen laten testen voor 2,50 gulden.
Toen was XTC ook gewoon XTC , volgens mij zit er tegenwoordig van alles in
Ik ben inmiddels overleden
pi_210546759
quote:
15s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:58 schreef Enchanter het volgende:

[..]
Toen was XTC ook gewoon XTC , volgens mij zit er tegenwoordig van alles in
mdma? ;)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
  woensdag 6 september 2023 @ 09:36:02 #37
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_210546978
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:44 schreef probeer het volgende:
Naar mijn ervaring vallen de meeste xtc gebruikers dan ook nog steeds in de valkuil van 'initieel overdoseren, keihard pieken, en dat daarna nog willen verlengen / rekken en daarom te veel of meerdere malen bij pakken'. Zeer duidelijk zichtbaar rond een uur of 3. Daarna de hele nacht klaarwakker zijn, en een dag erna helemaal kapot.

En dat is best jammer. Hoeft niet namelijk.

Al geef ik toe dat doseren lastig kan zijn met 1) pillen, en 2) pillen die concurreren op sterkte. 180+ mg per pil is niet ongewoon tegenwoordig. Dan kan 1 pil al te veel zijn.
Je kan bij de Blokker een pillensnijder kopen. Als je dan pillen hebt van 300mg maak je er gewoon kwartjes van.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_210547020
quote:
7s.gif Op woensdag 6 september 2023 09:36 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]
Je kan bij de Blokker een pillensnijder kopen. Als je dan pillen hebt van 300mg maak je er gewoon kwartjes van.
Ook dat is al een stukje voorbereiding / planning die de meesten teveel moeite is. Heb iig op een feestje nog nooit iemand gezien die kwartjes bij zich had ipv hele pillen.

Ik werk(te) zelf met mdma in mg's en capsules. Volstaat imo als betrouwbare manier van doseren. Ik ken vrijwel niemand die dat op die manier doet. Ook te veel moeite denk ik.
"Pools are perfect for holding water"
pi_210547026
quote:
6s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:59 schreef xpompompomx het volgende:

[..]
mdma? ;)
Vergeet het bindmiddel en de kleurstof niet.
"Pools are perfect for holding water"
  woensdag 6 september 2023 @ 09:47:57 #40
172669 Papierversnipperaar
Cafene is ook maar een drug.
pi_210547070
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 09:41 schreef probeer het volgende:

[..]
Ook dat is al een stukje voorbereiding / planning die de meesten teveel moeite is. Heb iig op een feestje nog nooit iemand gezien die kwartjes bij zich had ipv hele pillen.

Ik werk(te) zelf met mdma in mg's en capsules. Volstaat imo als betrouwbare manier van doseren. Ik ken vrijwel niemand die dat op die manier doet. Ook te veel moeite denk ik.
Het is ook een bepaalde instelling die je hebt. Veel mensen gaan gewoon om iets mee te maken en hoe gekker hoe beter. Als je je niets meer kan herinneren heb je een goed weekend gehad of zo. Ik heb er weinig plezier van om zo hard mogelijk door het geluid te gaan, dus doseer ik alles met feesten en uitgaan zodat ik er het meeste plezier van heb. En ik heb er veel plezier van om mensen om me heen idioot te zien doen :P
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_210547111
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:28 schreef KaheemSaid het volgende:

[..]
Op de eigen website halen ze de 5 gram gedoogconstructie aan.
ja maar gedogen is bij sommige beveiligers dus meer "we kicken je niet van het terrein af maar je mag je shit wel inleveren" en bij andere beveiligers is het dan weer geen enkel probleem.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210547183
quote:
15s.gif Op woensdag 6 september 2023 08:58 schreef Enchanter het volgende:

[..]
Toen was XTC ook gewoon XTC , volgens mij zit er tegenwoordig van alles in
Nee hoor, dat is niet waar. Het hoofdbestandsdeel van xtc was en is MDMA. In 99,9% van de xtc-pillen zit ook alleen maar MDMA (en wat bindmiddel en kleurstof). Via de Red Alert app kun je zien welke pillen als xtc worden verkocht maar (helaas) andere stoffen bevatten. Dat zijn er echt heel weinig. Laatste melding is nu van 4 mei 2023 van een blauwe pil met breuklijn waar Nintendo op staat. Daar zat naast mdma ook MDA, MDDM en een onbekende stof in. De melding daarvoor kwam van eind maart, een gele pil in de vorm van een diamant met Bitcoinlogo. Werd verkocht als xtc maar zat enkel 4-CMC in. Dit is dus echt een grote minderheid van alle pillen die verkocht worden. Zie hier ook het belang van testen, niet alleen voor jezelf maar ook om anderen te waarschuwen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nielsch op 06-09-2023 10:06:21 ]
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210547203
quote:
7s.gif Op woensdag 6 september 2023 09:47 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]
Het is ook een bepaalde instelling die je hebt. Veel mensen gaan gewoon om iets mee te maken en hoe gekker hoe beter. Als je je niets meer kan herinneren heb je een goed weekend gehad of zo. Ik heb er weinig plezier van om zo hard mogelijk door het geluid te gaan, dus doseer ik alles met feesten en uitgaan zodat ik er het meeste plezier van heb. En ik heb er veel plezier van om mensen om me heen idioot te zien doen :P
Precies hoe ik er ook over denk.
"Pools are perfect for holding water"
  woensdag 6 september 2023 @ 10:33:12 #44
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_210547415
Veiligheid is allang ingeruild voor de zweem van preventie. Testen op festivals mag niet. Overal staan enorme groepen bewakers voor de sier (pluspunten voor de honden). Je wietje mee het terrein op mag niet. De mogelijkheden om je pillen netjes vooraf te testen worden steeds meer ingeperkt en minder aantrekkelijk gemaakt. Ondertussen worden pillen steeds sterker, kopen mensen ter plekke maar wat en moeten hun voorlichting van de dealer krijgen. We leven in een narcostaat waar de drugsmaffia gevaarlijker en groter wordt, invloed in onze politiek krijgt en journalisten vermoordt. Maar vooral focussen op dat het erop lijkt dat we drugs heel stom vinden met zijn allen. Proost!
  woensdag 6 september 2023 @ 10:43:20 #45
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_210547506
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 09:41 schreef probeer het volgende:

[..]
Ook dat is al een stukje voorbereiding / planning die de meesten teveel moeite is. Heb iig op een feestje nog nooit iemand gezien die kwartjes bij zich had ipv hele pillen.

Ik werk(te) zelf met mdma in mg's en capsules. Volstaat imo als betrouwbare manier van doseren. Ik ken vrijwel niemand die dat op die manier doet. Ook te veel moeite denk ik.
quote:
14s.gif Op woensdag 6 september 2023 10:02 schreef probeer het volgende:

[..]
Precies hoe ik er ook over denk.
Vaak is dit wel wat de langdurige gebruiker kenmerkt. Juist omdat je er verstandig mee omgaat kun je er lang plezier van hebben. Zo heb je ook vele types die voor een tijdje heel hard gaan, tot het niet meer leuk is en de magie weg. Nu is XTC wel echt het middel waar mensen dan simpelweg mee stoppen. Dat is op zich ook niet zo erg. Alleen jammer dat een deel van die types zich soms iets te veel tegen gebruik an sich keert, terwijl hun manier van gebruiken hun ervaring getekend heeft.
pi_210547513
quote:
1s.gif Op woensdag 6 september 2023 10:33 schreef PiyeReloaded het volgende:
Veiligheid is allang ingeruild voor de zweem van preventie. Testen op festivals mag niet. Overal staan enorme groepen bewakers voor de sier (pluspunten voor de honden). Je wietje mee het terrein op mag niet. De mogelijkheden om je pillen netjes vooraf te testen worden steeds meer ingeperkt en minder aantrekkelijk gemaakt. Ondertussen worden pillen steeds sterker, kopen mensen ter plekke maar wat en moeten hun voorlichting van de dealer krijgen. We leven in een narcostaat waar de drugsmaffia gevaarlijker en groter wordt, invloed in onze politiek krijgt en journalisten vermoordt. Maar vooral focussen op dat het erop lijkt dat we drugs heel stom vinden met zijn allen. Proost!
Hoewel ik je verhaal grotendeels onderschrijf heb ik het ter plekke testen op festivals nooit vertrouwd. Heb me altijd afgevraagd hoe secuur dit nou eigenlijk ging. Je kan nog steeds laten testen bij Jellinek en dan krijg je toch wel een betrouwbare uitslag. Wel belachelijk dat het maar op 4 locaties in Nederland kan (die alle 4 ook nog eens heel dicht bij elkaar liggen) maar ja het gaat allemaal op vrijwillige basis omdat hier niet echt een verdienmodel in zit natuurlijk. Beste zou natuurlijk legaliseren zijn met verregaande kwaliteitscontroles maar zolang (bijna) elke politicus niet verder komt dan naieve struisvogelpolitiek met uitspraken als "ieh nee bah vies verboden mag niet hoor!" zullen we helaas nooit verder komen.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210547591
Als je er over nadenkt is het echt t bizar voor woorden dat we nu diverse generaties jongeren (en voormalige jongeren) hebben die met z'n allen op grote schaal maar toch zonder problemen te veroorzaken recreatief drugs gebruiken op festivals en feestjes en dat er bijna geen enkele politicus is die zegt: "laten we dat eens goed gaan reguleren, voor de veiligheid en gezondheid van de komende generaties". Nee, in plaats daarvan is het zo snel en hard mogelijk 'BAH' en 'FOEI' roepen en vervolgens jezelf wijsmaken dat je daarmee het goede en verstandige hebt gedaan. En dat allemaal omdat politici in de jaren '80 bang zijn gemaakt voor XTC door alcoholbedrijven en kroegbazen die niet wilden dat hun toekomstige bezoekers naar clubs zouden gaan. Echt te bizar voor woorden.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_210547625
quote:
0s.gif Op woensdag 6 september 2023 09:41 schreef probeer het volgende:

[..]
Ook dat is al een stukje voorbereiding / planning die de meesten teveel moeite is. Heb iig op een feestje nog nooit iemand gezien die kwartjes bij zich had ipv hele pillen.

Ik werk(te) zelf met mdma in mg's en capsules. Volstaat imo als betrouwbare manier van doseren. Ik ken vrijwel niemand die dat op die manier doet. Ook te veel moeite denk ik.
Vroeger at ik alle snoepjes die voorbij kwamen en stond ik te zweten als een rund en eenmaal thuis lag ik maar naar het plafond te staren omdat slapen toch niet ging. En hoewel dat best tof was soms, doe ik het nu een stuk rustiger aan. Ik laat testen, ik weet ongeveer hoeveel erin zit en hoeveel ik kan nemen op een avond om een heerlijk fijne en vreugdevolle tijd te hebben. Ik weet ook wanneer ik niet meer moet bijpakken zodat ik na de laatste set weer zo goed als normaal ben en ik thuis heerlijk kan slapen. Zo hou ik het hopelijk nog wel een tijdje vol.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  woensdag 6 september 2023 @ 11:19:54 #49
478185 PiyeReloaded
Still the king of Kush
pi_210547848
quote:
6s.gif Op woensdag 6 september 2023 10:44 schreef Nielsch het volgende:

[..]
Hoewel ik je verhaal grotendeels onderschrijf heb ik het ter plekke testen op festivals nooit vertrouwd. Heb me altijd afgevraagd hoe secuur dit nou eigenlijk ging. Je kan nog steeds laten testen bij Jellinek en dan krijg je toch wel een betrouwbare uitslag. Wel belachelijk dat het maar op 4 locaties in Nederland kan (die alle 4 ook nog eens heel dicht bij elkaar liggen) maar ja het gaat allemaal op vrijwillige basis omdat hier niet echt een verdienmodel in zit natuurlijk. Beste zou natuurlijk legaliseren zijn met verregaande kwaliteitscontroles maar zolang (bijna) elke politicus niet verder komt dan naieve struisvogelpolitiek met uitspraken als "ieh nee bah vies verboden mag niet hoor!" zullen we helaas nooit verder komen.
Die overweging snap ik en heb ik zelf ook gehad. Op festivals testen is van voor mijn tijd, maar in het testcentrum werden de meeste pillen ook niet getest, maar op basis van vorm, kleur en aanwezigheid van mdma (dus niet hoeveelheid) vergeleken met hun database. Alleen onbekende pillen werden naar het lab gestuurd. Zo zal het op festivals ook zijn gegaan, want dan heb je geen tijd voor een labtest.

Dat is allemaal niet perfect, maar voor de grote meerderheid is het wel een verbetering. Het biedt meer zekerheid dan een onbekende pil naar binnen gooien en een kruisje slaan en als het op veiliger drugsgebruik aankomt is dat juist belangrijk: het net wat veiliger maken voor de grote groep scheelt mensenlevens.

Daarom was ik ook erg teleurgesteld de laatste keer dat ik een testcentrum bezocht. In mijn eigen piekperiode liep ik bijvoorbeeld in Eindhoven een testcentrum binnen, omdat ik daar toevallig was. Ik liet mijn pil testen, hij was niet bekend en werd naar het lab gestuurd. Nu moest ik in Rotterdam in een zeer specifiek timeframe (1 dag in de week) aanwezig zijn om binnen te komen en daar een enorme rij af te wachten (blijkbaar is Rotterdam wat drukker dan Utrecht). Ik kwam zelf niet voor XTC, dus hoe het qua labtesten zat geen idee. Maar op deze manier snap ik dat veel mensen er geen zin in hebben.

De oplossing zou inderdaad eerder zitten in decriminaliseren en de kwaliteitscontrole verhogen. Dat is een focus op veiligheid. Nu bewegen we in mijn optiek de andere kant op (al heel lang trouwens), maar wordt er geschermd met veiligheid, terwijl het doel is niet laten zien dat we drugs goedkeuren. Terwijl onze politici en juristen zelf snuiven en dan hebben we het nog niet eens over het zuipgedrag. Het is gewoon vermoeiend.
pi_210547978
Verslavingsdeskundige en dan nog niet weten dat XTC niet verslavend is?

hmmmm.. heel bijzonder.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')