Vanwege de belasting van het milieu of om andere redenen?quote:Op zondag 13 augustus 2023 13:14 schreef torentje het volgende:
[..]
Je mag je dan aansluiten bij de mensen die al een aantal decennia een beperkte actieradius hebben, hoe meer mensen zich daarbij aansluiten hoe beter.
Er is eerder een beroep op het hoger onderwijs gedaan om andere tijden te hanteren zodat studenten niet in de spits hoeven te reizen. Dat dat niet is gebeurd is geen onwil, maar het rooster laat het niet toe.quote:Op zondag 13 augustus 2023 12:37 schreef Cherni het volgende:
Studenten met OV en woon werkverkeer zal het verder niets uitmaken. Die blijven toch in de spits reizen met diverse producten zoals een NS-Business Card. Ik verwacht niet dat werkgevers en scholen hun tijden gaan aanpassen.
Ik hoop gewoon dat men dan de actieradius van alle mensen vergroot. Is dus een beetje egoïstisch van mij.quote:Op zondag 13 augustus 2023 13:37 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Vanwege de belasting van het milieu of om andere redenen?
Niets aan toe te voegen. Duidelijke uitleg.quote:Op zondag 13 augustus 2023 14:00 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Er is eerder een beroep op het hoger onderwijs gedaan om andere tijden te hanteren zodat studenten niet in de spits hoeven te reizen. Dat dat niet is gebeurd is geen onwil, maar het rooster laat het niet toe.
Er moeten dan evenveel colleges worden gegeven in minder tijd en daar is niet genoeg ruimte voor. Zou er wel genoeg ruimte voor zijn, dan betekent het dat docenten standaard in de avond moeten gaan werken. Zelf deed ik dat incidenteel, maar niet elke dag. Je moet dan dineren op het werk (daar zijn niet altijd faciliteiten voor) en je ziet je gezin bijna niet meer. Wie wil dat nou?
Onze maatschappij is ingericht op bepaalde werk-, studie- en schooltijden. Veel hangt daarmee samen. Stel je voor dat je werktijden wilt verruimen, dan zullen bepaalde gebouwen eerder open moeten. En de supermarkten moeten hun tijden aanpassen, want sommige mensen zullen eerder of juist later boodschappen willen doen. Zo kun je nog wel even doorgaan.
Wil je reizen in de spits werkelijk ontmoedigen, dan moeten rigoureuze keuzes worden gemaakt zoals het verkorten van de werkweek en het reduceren van het aantal contacturen in het hoger onderwijs. Als er minder wordt gewerkt zijn we minder productief, waardoor het de vraag is of de overheid financieel beter af is. En je kunt wel raden wat er met de kwaliteit van het onderwijs gebeurt.
Tuurlijk wel. Ik ben niet afhankelijk van de trein en mijn kind gaat op eigen gelegenheid naar school en ik begin ook rond die tijd net als 80% van mijn collega's.quote:Op zondag 13 augustus 2023 09:35 schreef nomina het volgende:
[..]
Tuurlijk niet. Veel treinreizigers hebben geen andere keus dan trein, bijvoorbeeld studenten.
En verder weer typisch zoals veel in dit land geregeld is; NS is er voor de NS, scholen zijn er voor scholen, ziekenhuizen zijn er voor ziekenhuizen.
Ik kan het artikel niet lezen.quote:Op zondag 13 augustus 2023 11:37 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
500 miljoen winst in 22
¤ 215 miljoen in 2019
Tijdens Corona was het dramatisch
De NS bezit dus de vermeend rendabele spoortrajecten.quote:Treinkaartjes zijn weer duurder geworden, waar ligt dat aan?
Toen is met de NS afgesproken: de treinlijnen waar geld bij moet, dragen jullie over aan regionale spelers en provincies. Die krijgen dus wel subsidie. De concessie voor het hoofdrailnet is voor de NS, maar dat kost geld."
quote:https://www.treinreiziger(...)itstoeslag-toestaan/
Het kabinet wil de Nederlandse Spoorwegen groen licht geven voor een spitstoeslag. Daarnaast hoeft NS niet meer 80 miljoen euro per jaar te betalen om op het hoofdrailnet te mogen rijden. In plaats daarvan krijgt het spoorbedrijf straks jaarlijks 13 miljoen euro subsidie. Dat staat in de nieuwe concessie, melden ingewijden aan de Volkskrant.
Subsidie
In de huidige concessieperiode moet NS in totaal 800 miljoen euro betalen om op het spoor te mogen rijden. In de nieuwe concessie hoeven de Spoorwegen geen geld meer te betalen maar krijgen juist geld toe.
De nieuwe financiële afspraken hebben twee doelen: allereerst is NS door de coronaperiode niet meer financieel gezond. Zo heeft NS het eerste half jaar een operationeel verlies geleden van 25 miljoen euro. Maar experts hebben de afgelopen periode ook twijfels geuit of de overheid wel een concessie onderhands mag gunnen als deze met name rendabele lijnen bevat. Door subsidie toe te kennen, is er dus geen sprake meer van een lijnennet dat rendabel is.
Oh ja dat ook natuurlijk. Daar kan veel 2inst zitten. Met ov puur an zich kan geen winst worden gemaakt.quote:Op zondag 13 augustus 2023 11:40 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
De Winkels op de stations zijn zeer winstgevend idd.
Het aantal studenten en/of jongeren die gebruik maken van de trein is in iedergeval zeer groot.quote:Op zondag 13 augustus 2023 14:36 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Tuurlijk wel. Ik ben niet afhankelijk van de trein en mijn kind gaat op eigen gelegenheid naar school en ik begin ook rond die tijd net als 80% van mijn collega's.
Ik wil graag voor half 6 thuis zijn en ik heb ook geen zin om om 6 uur op kantoor te zijn.
De kinderbijslag afschaffen zou wel dan wel eens een oplossing kunnen zijn. Minder studenten en het spoor wordt minder belast. Of kwamen die studenten niet voor een groot deel uit het buitenland en moeten we daar niet eens mee stoppen/verminderen?quote:Op zondag 13 augustus 2023 14:55 schreef Cherni het volgende:
[..]
Het aantal studenten en/of jongeren die gebruik maken van de trein is in iedergeval zeer groot.
Studenten uit het buitenland hebben geen recht op een ov kaart. Dat het land van herkomst deze studenten beloond met gratis inwonen en wat al niet meer kunnen we vrij weinig tegen doen.quote:Op zondag 13 augustus 2023 14:58 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De kinderbijslag afschaffen zou wel dan wel eens een oplossing kunnen zijn. Minder studenten en het spoor wordt minder belast. Of kwamen die studenten niet voor een groot deel uit het buitenland en moeten we daar niet eens mee stoppen?
Volgens mij bekostigen wij dat dan uiteindelijk zelf want de italiaanse staatschulden werden en zullen ook nooit afgelost worden met reële diensten en goederen.quote:Op zondag 13 augustus 2023 15:07 schreef Cherni het volgende:
[..]
Studenten uit het buitenland hebben geen recht op een ov kaart. Dat het land van herkomst deze studenten beloond met gratis inwonen en wat al niet meer kunnen we vrij weinig tegen doen.
Bij mij in de buurt is een complex dat vol zit met buitenlandse studenten. Vooral uit Italië. De Italiaanse overheid bekostigd dit schijnbaar. Dit kwam ter sprake vanwege een bijeenkomst georganiseerd voor plaatselijke inwoners. De beheerder legde dat allemaal haarfijn uit.
Tja dat is een andere discussie. Maar dat is iets wat mij ook wel frustreert.quote:Op zondag 13 augustus 2023 15:10 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Volgens mij bekostigen wij dat dan uiteindelijk zelf want de italiaanse staatschulden werden en zullen ook nooit afgelost worden met reële diensten en goederen.
Ben in het algemeen wel voor minder buitenlandse studenten. Momenteel is 40% van de eerste jaars buitenlands.quote:Op zondag 13 augustus 2023 14:58 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De kinderbijslag afschaffen zou wel dan wel eens een oplossing kunnen zijn. Minder studenten en het spoor wordt minder belast. Of kwamen die studenten niet voor een groot deel uit het buitenland en moeten we daar niet eens mee stoppen/verminderen?
De trein en de auto zijn duur en er is weinig aan te doen voorlopig. Het merendeel van de kosten bij het spoor is personeel en als je daar veel van nodig hebt zoals bij het spoor kom je daar niet omheen. De regionale spoortrajecten worden al gesubsideerd en nu dus ook de NS op de eerder genoemde "rendabele" trajecten.quote:Op zondag 13 augustus 2023 15:26 schreef descon het volgende:
Of
[..]
Ben in het algemeen wel voor minder buitenlandse studenten. Momenteel is 40% van de eerste jaars buitenlands.
Daarmee veroorzaken we onze eigen problemen.
Die hebben woonruimte nodig waardoor er minder beschikbaar is voor onze nederlandse studenten. Die gaan dan weer reizen vanaf pa&ma of een lokatie verder van het onderwijs. Al heb ik dan weer geen idee hoeveel % dat van de spitsreiziger is.
Vind alleen de trein schofterig duur als het een alternatief moet zijn voor de auto. Zodra ik met korting reis vind ik het nog vaak wel een goed alternatief als je op centrale lokaties moet zijn.
Er is natuurlijk ook geïnvesteerd in nieuw materieel zoals de sprinter nieuwe generatie en de intercity nieuwe generatie. De fyra en hsl zijn de grootste miskleunen geweest. Bizar gewoon.quote:Op zondag 13 augustus 2023 15:26 schreef descon het volgende:
Of
[..]
Ben in het algemeen wel voor minder buitenlandse studenten. Momenteel is 40% van de eerste jaars buitenlands.
Daarmee veroorzaken we onze eigen problemen.
Die hebben woonruimte nodig waardoor er minder beschikbaar is voor onze nederlandse studenten. Die gaan dan weer reizen vanaf pa&ma of een lokatie verder van het onderwijs. Al heb ik dan weer geen idee hoeveel % dat van de spitsreiziger is.
Vind alleen de trein schofterig duur als het een alternatief moet zijn voor de auto. Zodra ik met korting reis vind ik het nog vaak wel een goed alternatief als je op centrale lokaties moet zijn.
Meer doen in minder tijd is juist wat je niet moet proberen. Dan heb je inderdaad veel meer ruimte nodig, die vervolgens een groot deel van de tijd leeg staat. Ook vanuit huisvestingskosten geredeneerd is dat niet aantrekkelijk.quote:Op zondag 13 augustus 2023 14:00 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Er is eerder een beroep op het hoger onderwijs gedaan om andere tijden te hanteren zodat studenten niet in de spits hoeven te reizen. Dat dat niet is gebeurd is geen onwil, maar het rooster laat het niet toe.
Er moeten dan evenveel colleges worden gegeven in minder tijd en daar is niet genoeg ruimte voor. Zou er wel genoeg ruimte voor zijn, dan betekent het dat docenten standaard in de avond moeten gaan werken. Zelf deed ik dat incidenteel, maar niet elke dag. Je moet dan dineren op het werk (daar zijn niet altijd faciliteiten voor) en je ziet je gezin bijna niet meer. Wie wil dat nou?
Onze maatschappij is ingericht op bepaalde werk-, studie- en schooltijden. Veel hangt daarmee samen. Stel je voor dat je werktijden wilt verruimen, dan zullen bepaalde gebouwen eerder open moeten. En de supermarkten moeten hun tijden aanpassen, want sommige mensen zullen eerder of juist later boodschappen willen doen. Zo kun je nog wel even doorgaan.
Wil je reizen in de spits werkelijk ontmoedigen, dan moeten rigoureuze keuzes worden gemaakt zoals het verkorten van de werkweek en het reduceren van het aantal contacturen in het hoger onderwijs. Als er minder wordt gewerkt zijn we minder productief, waardoor het de vraag is of de overheid financieel beter af is. En je kunt wel raden wat er met de kwaliteit van het onderwijs gebeurt.
Ik ben een groot fan en een fervent gebruiker van nieuwe technologie , maar online onderwijs is in mijn optiek een slap aftrekstel. In een goede opleiding zijn de relatie tussen docent en student en de relatie tussen studenten onderling essentieel. Vind je thuis op tv een film kijken of op je laptop een voorstelling bekijken hetzelfde als een bioscoop of theater bezoeken? Dat de meeste hoorcolleges nu ondermaats zijn, betekent niet dat we op ondermaatse online colleges over zouden moeten willen stappen.quote:Op zondag 13 augustus 2023 17:25 schreef Sodemieters het volgende:
Het gaat om minder doen in meer tijd. Spreiden. Dus minder naar kantoor/school, maar ook thuis werken, of op een shared office locatie bij je in de buurt. Het face-to-face overleg met je afstudeerbegeleider graag in levende lijve, maar massacolleges kunnen prima online. Corona heeft ons geleerd dat je heel veel dingen prima op afstand kunt doen.
En makkelijk denken over het veranderen van die patronen is een complete miskenning van menselijke behoeften en culturele gebruiken.quote:En niet alleen spreiden wat betreft locatie, maar ook qua tijden. Veel mensen zitten volledig vastgeroest in bestaande patronen.
Zoiets als een doktersbezoek is iets wat je incidenteel doet. Voor een kind is het juist belangrijk om bij de groep aan te sluiten. Als het onderwijs te zeer maatwerk wordt, raken kinderen/jongeren losgezongen van de groep en hebben ze vaker motivatieproblemen. Dat werkt zelfs zo met volwassenen (studenten). En dan zwijg ik nog over de logistieke problemen bij het mogelijk maken van zulk flexibel onderwijs.quote:Dinsdagavond gaan sporten is heel normaal, maar dinsdagavond nog even gaan werken vindt men ridicuul. Misschien is het wel veel fijner om juist wel de dinsdagavond te gaan werken, als je daarmee de donderdagmiddag vrijspeelt. Kun je dan met je kind naar de dokter, of in alle rust naar een museum. En dinsdagavond werken betekent niet automatisch dat je dinsdagavond naar kantoor gaat. Dat kan ook vanuit huis.
Deze post is een prima voorbeeld van wat ik bedoel: volledig vastzitten in vaste patronen. Het was altijd zo, het bevalt me, dus moet het tot in de eeuwigheid zo blijven. Het gaat niet om mijn persoonlijke voorkeur (of de jouwe), maar om wat het beste werkt. En dat is niet concentreren, zoals jij aangaf, maar spreiden.quote:Op zondag 13 augustus 2023 17:47 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik ben een groot fan en een fervent gebruiker van nieuwe technologie , maar online onderwijs is in mijn optiek een slap aftrekstel. In een goede opleiding zijn de relatie tussen docent en student en de relatie tussen studenten onderling essentieel. Vind je thuis op tv een film kijken of op je laptop een voorstelling bekijken hetzelfde als een bioscoop of theater bezoeken? Dat de meeste hoorcolleges nu ondermaats zijn, betekent niet dat we op ondermaatse online colleges over zouden moeten willen stappen.
[..]
En makkelijk denken over het veranderen van die patronen is een complete miskenning van menselijke behoeften en culturele gebruiken.
[..]
Zoiets als een doktersbezoek is iets wat je incidenteel doet. Voor een kind is het juist belangrijk om bij de groep aan te sluiten. Als het onderwijs te zeer maatwerk wordt, raken kinderen/jongeren losgezongen van de groep en hebben ze vaker motivatieproblemen. Dat werkt zelfs zo met volwassenen (studenten). En dan zwijg ik nog over de logistieke problemen bij het mogelijk maken van zulk flexibel onderwijs.
In je verdere posting projecteer je wat jij prettig vindt op wat anderen zouden moeten willen. Ik wil helemaal niet in de avonden werken, want ik ben geen avondmens. Als mijn lief dat wel wil, zien we elkaar effectief doordeweeks niet meer. Wat een individu doet of wil, heeft invloed op iedereen om die persoon heen. Dat is iets om bij stil te staan als je verwacht dat men maar gewoon wat aanpassingen maakt, om nog maar te zwijgen over de personen die geen flexibel werk hebben.
Alleen al lid zijn van een vereniging is dan al een gigantische uitdaging. En dat is dan nog maar een voorbeeld. En vergeet niet dat sowieso niet iedereen thuis kan werken. En wie past zich aan wie aan. Verwacht jij dat je in de avonduren je auto kunt laten repareren terwijl een ander dat in de ochtend wil. En past een opdrachtgever zich aan de flexibiliteit van mij aan?quote:Op zondag 13 augustus 2023 17:59 schreef Sodemieters het volgende:
[..]
Deze post is een prima voorbeeld van wat ik bedoel: volledig vastzitten in vaste patronen. Het was altijd zo, het bevalt me, dus moet het tot in de eeuwigheid zo blijven. Het gaat niet om mijn persoonlijke voorkeur (of de jouwe), maar om wat het beste werkt. En dat is niet concentreren, zoals jij aangaf, maar spreiden.
Ik heb het helemaal niet over maatwerk-onderwijs gehad. Ook niet over structureel 's avonds werken. Wel over samen afspraken maken. Zie je je vriend nu op elke werkdag de hele avond? Gaat hij nooit iets doen zonder jou? En als-ie wel eens iets doet zonder jou, waarom zou dat dan geen werk kunnen zijn? Ik betwijfel of het zo'n probleem zou zijn als hij op dinsdagavond werkt en op donderdagochtend sport, in plaats van andersom.
Als 's avonds werken niet goed past bij jouw bioritme, dan kun je natuurlijk spreiden naar andere momenten. Door flexibel te zijn in je tijden kun je bovendien, als je het slim doet, juist meer tijd met je gezin doorbrengen - niet minder. Als voorbeeld: wanneer je vriend en jij beiden elke dag werken tijdens normale kantoortijden, zit er dus nooit iemand klaar met een kopje thee wanneer de kinderen uit school komen.
Trein zou je best verder kunnen automatiseren. Zijn vaste trajecten en je hoeft weinig rekening te houden met andere factoren waar een auto wel last van heeft.quote:Op zondag 13 augustus 2023 16:02 schreef Cherni het volgende:
[..]
Er is natuurlijk ook geïnvesteerd in nieuw materieel zoals de sprinter nieuwe generatie en de intercity nieuwe generatie. De fyra en hsl zijn de grootste miskleunen geweest. Bizar gewoon.
Dan nog iets over de capaciteit. Normaliter moet je door de week een reservecapaciteit hebben van 25 tot 30% per dag. In de weekeinden rijden minder treinen en is dat een minder groot probleem.
En dat haalt men nu niet. Een machinist is sowieso een aantal dagen niet beschikbaar vanwege keuringen, opleiding, overleg etc. Dan heb je met zieken te maken. Dat drukt allemaal op de reservecapaciteit. De tekorten zijn op bepaalde standplaatsen zeer groot. Dat gaat ten koste van de dienstregeling. En men moet schuiven met werklijnen. Bijvoorbeeld als Maastricht voldoende personeel heeft en Eindhoven een tekort schuift men met werklijnen. Maw personeel uit Maastricht draait aangepaste diensten uit Eindhoven waarbij de aanvang vanuit Maastricht begint.
Dat zijn gigantische puzzels.Leuk werk om roosters voor het personeel te maken.
Nu is er wel behoorlijk wat nieuwe aanwas maar zijn nog in opleiding en of moeten nog wegleren. Dat kost tijd. Helaas is het verloop onder jongeren groot. De dubbele onregelmatigheid is voor jongeren moeilijk te combineren met kinderen. En aangezien er genoeg werk is maakt men al snel een switch. We leven in andere tijden.
Ja, er zijn mensen die een baan hebben waarbij flexibele tijden echt niet mogelijk zijn. Er zijn mensen die sporten in teamverband, of bij andersoortige verenigingen. Voor allerlei mensen werkt hetgeen ik zeg helemaal niet. Wellicht geldt voor 90% van de mensen dat het niet kan. Het gaat er om dat de mensen waarvoor dit wel kan, het ook echt gaan doen. Dat het gestimuleerd wordt. Als je er in zou slagen om 10% van de mensen uit de spits te halen, ben je voorlopig van de meeste problemen af. Dan ben je het gros van de files in ieder geval kwijt.quote:Op zondag 13 augustus 2023 18:28 schreef Cherni het volgende:
[..]
Alleen al lid zijn van een vereniging is dan al een gigantische uitdaging. En dat is dan nog maar een voorbeeld. En vergeet niet dat sowieso niet iedereen thuis kan werken. En wie past zich aan wie aan. Verwacht jij dat je in de avonduren je auto kunt laten repareren terwijl een ander dat in de ochtend wil. En past een opdrachtgever zich aan de flexibiliteit van mij aan?
Ik wens iedereen veel succes.
Ga je dan langs om ze om een verblijfsvergunning te vragen of kan je dat ruiken?quote:Op zondag 13 augustus 2023 20:15 schreef Gunnter het volgende:
Ik denk dat vele klagers (en ze hebben wel gelijk over deze inhalige NS). Zelf stemen voor bijvooorbeeld de massa immigratie. Dit ook zorgt ook voor een extra druk op Openbaar vervoer. Als ik eens een trein pak op traject richting Zwolle. Of een bus ergens in het toch stille Drenthe. Dan puilen mijn ogen uit zoveel buitenlanders (overduidelijk economische vluchtelingen) die ik dan zie. Dat is gewoon niet normaal meer.
Verder een verbod op ex-(socialistische en. D66) politici op zulke functies zou schelen. Die doen namelijk nooit iets goeds. In de politiek en daar buiten. Alles wat ze bedenken is namelijk rotzooi.
Niemand reist gratis, ze krijgen gewoon een vergoeding voor elke student, óók studenten die nooit in de trein zitten.quote:Op zondag 13 augustus 2023 11:37 schreef Cherni het volgende:
[..]
Studenten de grootste groep reist met zeer hoge kortingen en/of gratis. Tel daarbij de investeringen op dan is het niet zo moeilijk om te bedenken dat een OV zelden winst kan draaien.
Ja?quote:De investeringen gemaakt door Prorail worden doorberekend aan de vervoerder.
Bron: ProRailquote:Uitgangspunt hierbij is dat middels de vergoedingen alleen kosten in rekening worden gebracht die volgen uit het gebruik van het spoor. Bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud aan het spoor zelf, de wissels enzovoort. Kosten voor aanpassing of uitbreiding van het spoor worden niet in rekening gebracht
Dat zou alleen opgaan als NS niet ook de tarieven verhoogt. Maar die stijgen juist wel en fórs ook. Ook nu mogen ze dus weer zeven procent bóven de inflatie verhogen.quote:En aangezien bouwkosten, materieel, energie ook duurder zijn geworden is er nauwelijks winst te maken.
Daar woont alleen helemaal niemand.quote:Op zondag 13 augustus 2023 20:58 schreef Arizona het volgende:
Leuk idee om dan maar de studenten buiten de spits te laten reizen, maar ook niet praktisch. Dan moeten er wel meer treinen en bussen later in de avond ingezet worden.
Om een voorbeeld te noemen: als je in Enschede studeert aan de UT en je woont in Ootmarsum, dan is je laatste mogelijkheid om met het OV naar huis te reizen, om 20:00 uur.
Genoeg thuiswonende studenten in de dorpen hier.quote:Op zondag 13 augustus 2023 21:01 schreef Caland het volgende:
[..]
Daar woont alleen helemaal niemand.
Beetje vreemd omdat vliegmijen juist als geen ander differentiëren op vraag en aanbod. De prijzen in hoogseizoenen zijn echt anders dan in het laagseizoen. Maar als de NS wil differentiëren d.m.v. prijs naar gelang vraag en aanbod is de boot aanquote:Op zondag 13 augustus 2023 21:09 schreef nomina het volgende:
Vliegmaatschappijen hebben ook piekmomenten; in de winter veel vraag naar ski-oorden. Dus zetten ze dan meer materieel in op die oorden en minder op zonvakanties.
En in de zomer gaan ze niet zeuren en vragen aan passagiers om ook in de zomer naar ski-oorden te gaan, maar ze passen zich dus aan.
Misschien is het minder dicht bevolkt. Ze zijn sowieso veel welvarender want hun netto inkomen is gemiddeld dacht ik dubbel dat van nederlanders en de benzine is er goedkoop. BPM hebben ze daar ook niet, dus de aanschaf van een auto is veel goedkoper.quote:Op zondag 13 augustus 2023 23:10 schreef Keukenkasje het volgende:
Raar. Maar aan de andere kant. In Luxemburg is het OV gratis maar gaat iedereen met de auto.
Ik ken Luxemburgers en die zeggen juist dat de auto een statussymbool is.quote:Op zondag 13 augustus 2023 23:15 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Misschien is het minder dicht bevolkt. Ze zijn sowieso veel welvarender want hun netto inkomen is gemiddeld dacht ik dubbel dat van nederlanders en de benzine is er goedkoop. BPM hebben ze daar ook nie , dus de aanschaf van een auto is veel goedkoper.
Je kunt er een "dure" auto kopen en daar valt alleen 16% BTW over te betalen, geen BPM. De wegenbelasting is echter wel gekoppeld aan de CO2 uitstoot. Dus als je een Gas guzzler koopt zal dat wel status hebbenquote:Op zondag 13 augustus 2023 23:16 schreef Keukenkasje het volgende:
[..]
Ik ken Luxemburgers en die zeggen juist dat de auto een statussymbool is.
quote:https://luxtoday.lu/en/knowledge/car-purchase-tax-in-luxembourg
To give you an idea of the Luxembourg road tax value, here is a small table with some examples of popular cars. Keep in mind, that we calculated the yearly tax according to the mean value of the interval in the previous column:
Car model Body type Energy type CO2 emissions (g/km) TaxPORSCHE 718 BOXSTER Convertible Essence 196 - 210 207.06 euros
Ford FOCUS EcoBoost Sedan Essence 180 to 189 166.05 euros
RENAULT SCENIC Minivan Essence 143 - 154 98.34 euros
AUDI A3 Sportback Sedan Diesel 106 - 135 98.01 euros
FORD FIESTA Flexifuel (95ch) Sedan E85 116 - 138 68.58 euros
TOYOTA Prius Hybride Rechargeable Sedan Hybrid 94 - 107 42.42 euros
TESLA MODEL 3 SUV Electric 0 30 euros
Waar zie je dat aan, dat het overduidelijk economische vluchtelingen zijn?quote:Op zondag 13 augustus 2023 20:15 schreef Gunnter het volgende:
Ik denk dat vele klagers (en ze hebben wel gelijk over de inhalige NS). Zelf stemmen voor bijvooorbeeld de massa immigratie. Dit zorgt voor een extra druk op het openbaar vervoer. Als ik een trein pak op traject richting Zwolle. Of een bus ergens in het toch wel stille Drenthe. Dan puilen mijn ogen uit zoveel buitenlanders (overduidelijk economische vluchtelingen) die ik dan zie. Dat is gewoon niet normaal meer!
Verder een verbod op ex-(socialistische en D66) politici op zulke functies zou toch wel schelen. Die doen namelijk nooit iets goeds. In de politiek en daar buiten. Alles wat ze bedenken is namelijk tyfus en rotzooi.
quote:Op zondag 13 augustus 2023 21:09 schreef nomina het volgende:
Spitsboetes....
Vragen om op andere momenten te reizen...
Blijkbaar kan openbaar vervoer niet op een grote mensen manier benaderd worden als iets dat geld kost en niet gemanaged kan worden als een bedrijf.
Vliegmaatschappijen hebben ook piekmomenten; in de winter veel vraag naar ski-oorden. Dus zetten ze dan meer materieel in op die oorden en minder op zonvakanties.
En in de zomer gaan ze niet zeuren en vragen aan passagiers om ook in de zomer naar ski-oorden te gaan, maar ze passen zich dus aan.
De NS zou bij meer vraag meer kunnen leveren, maar dat willen ze niet. En als OV, kunnen ze buiten de spits ook niet al te veel schrappen - dan is het geen OV meer.
Dat is overal en altijd zo, en dat moeten ze gewoon accepteren. En stoppen met dat gejank en altijd de schuld bij externe factoren en de burger leggen.
D66 is ook gewoon precies als de VVD, dat progressieve is alleen maar make-up dat ze er zo afvegen wanneer dat beter uitkomt.quote:Op maandag 14 augustus 2023 00:16 schreef Gehrman het volgende:
Wel komisch dat dit plan afkomstig is van de progressief linkse Koolmees. Had ook zomaar een VVD plannetje kunnen zijn.
"Iedereen" klopt natuurlijk niet.quote:Op zondag 13 augustus 2023 23:10 schreef Keukenkasje het volgende:
Raar. Maar aan de andere kant. In Luxemburg is het OV gratis maar gaat iedereen met de auto.
Elke vervoerder wie dan ook moet per bak km afrekenen bij Prorail. Zo simpel is het. Prorail mag het dan wel leuk brengen maar zo werkt het niet. Bovendien geven ze aan het gebruik van het spoor wat ik al aangaf. Ja ja dan zal Prorail echt niet die investeringen meenemen in het gebruik van het spoor. Uiteraard leggen ze niet de rekening van een defect sein, onderhoud etc rechtstreeks bij de vervoerder. Maar het totale plaatje word gewoon in het gebruik van het spoor meegenomen.quote:Op zondag 13 augustus 2023 20:54 schreef Zelva het volgende:
[..]
Niemand reist gratis, ze krijgen gewoon een vergoeding voor elke student, óók studenten die nooit in de trein zitten.
[..]
Ja?
[..]
Bron: ProRail
[..]
Dat zou alleen opgaan als NS niet ook de tarieven verhoogt. Maar die stijgen juist wel en fórs ook. Ook nu mogen ze dus weer zeven procent bóven de inflatie verhogen.
Je zei letterlijk:quote:Op maandag 14 augustus 2023 09:50 schreef Cherni het volgende:
[..]
Elke vervoerder wie dan ook moet per bak km afrekenen bij Prorail. Zo simpel is het. Prorail mag het dan wel leuk brengen maar zo werkt het niet. Bovendien geven ze aan het gebruik van het spoor wat ik al aangaf. Ja ja dan zal Prorail echt niet die investeringen meenemen in het gebruik van het spoor. Uiteraard leggen ze niet de rekening van een defect sein, onderhoud etc rechtstreeks bij de vervoerder. Maar het totale plaatje word gewoon in het gebruik van het spoor meegenomen.
Dan kom ik met een bron waaruit blijkt dat investeringen niet in rekening worden gebracht, kom je met een heel verhaal met allerlei zijweggetjes, maar feit blijft gewoon dat ProRail alleen de spoorvervoerders, en dus ook niet alleen de NS, aanslaat voor het gebruik van het spoor. Dus als ergens nieuwe rails moeten worden aangelegd draagt NS daar geen cent aan bij. Dat doet de belastingbetaler, er gaat namelijk 2,4 miljard per jaar van de belastingbetaler naar ProRail. Wat NS betaalt valt daar volstrekt bij in het niet.quote:De investeringen gemaakt door Prorail worden doorberekend aan de vervoerder.
Zie post hierboven. Dat gaat dus om fikse bedragen (in ieder geval veel meer dan ze aan ProRail moeten betalen).quote:En betalen studenten exact dezelfde prijs voor één rit dan wanner ik de trein neem? En hoe hoog is die vergoeding?
Niet per se een bouwstop, maar ik zei al dat bedrijven ook vanuit kostenoogpunt baat hebben bij spreiden. Huisvesting is voor de meeste bedrijven de tweede kostenpost, na personeelskosten. Veel bedrijven zitten na corona, vanwege het toegenomen thuis werken, met te grote kantoren. Daarbij zie je bovendien vaak grote pieken op de dinsdag en de donderdag. Op de woensdag en vooral de vrijdag kun je een kanon afschieten. De gemiddelde bezettingsgraad in kantoren zit rond de 30% en dat is gemeten gedurende normale kantoortijden. Bedrijven hebben dus een economisch belang om de aanwezigheid van personeel te spreiden, want werkplekken die zelfs tijdens kantooruren 70% van de tijd onbezet zijn, zijn natuurlijk niet financieel aantrekkelijk.quote:Op maandag 14 augustus 2023 06:30 schreef Basp1 het volgende:
De mensen die zeggen dat er maar meer gespreid moet worden met werktijden die zijn natuurlijk ook voor een bouwstop op kantoren de komende 15 jaar. Kantoorpanden die maar 5 dagen voor 9 uur per dag gebruikt worden hoe durven we zoiets kostbaars als kantoorruimte zo inefficiënt te benutten.
Krijg jij de rekening in de bus als er een weg word gerepareerd.quote:Op maandag 14 augustus 2023 21:08 schreef Zelva het volgende:
[..]
Je zei letterlijk:
[..]
Dan kom ik met een bron waaruit blijkt dat investeringen niet in rekening worden gebracht, kom je met een heel verhaal met allerlei zijweggetjes, maar feit blijft gewoon dat ProRail alleen de spoorvervoerders, en dus ook niet alleen de NS, aanslaat voor het gebruik van het spoor. Dus als ergens nieuwe rails moeten worden aangelegd draagt NS daar geen cent aan bij. Dat doet de belastingbetaler, er gaat namelijk 2,4 miljard per jaar van de belastingbetaler naar ProRail. Wat NS betaalt valt daar volstrekt bij in het niet.
Jij doet net alsof NS ProRail overeind houdt of zo. Waar denk je dat die 2,4 miljard blijft als het volgens jou 'het totale plaatje in het gebruik van het spoor wordt meegenomen'?
[..]
Zie post hierboven. Dat gaat dus om fikse bedragen (in ieder geval veel meer dan ze aan ProRail moeten betalen).
Het is ook een gotspe om te denken dat als de OV-chipkaart er niet meer zou zijn dat dan studenten massaal betaald met de trein gaan reizen en de NS spekkoper wordt. Daar hebben ze het geld helemaal niet voor.
Daarom werkt het NLse ov systeem ook zo grandioos...quote:Op zondag 13 augustus 2023 20:58 schreef Arizona het volgende:
Leuk idee om dan maar de studenten buiten de spits te laten reizen, maar ook niet praktisch. Dan moeten er wel meer treinen en bussen later in de avond ingezet worden.
Om een voorbeeld te noemen: als je in Enschede studeert aan de UT en je woont in Ootmarsum, dan is je laatste mogelijkheid om met het OV naar huis te reizen, om 20:00 uur.
Ik snap sowieso niet waarom de NS of ProRail winst zou moeten maken. Op een snelweg wordt geen winst gemaakt, op een fietspad ook niet. Waarom op het OV dan wel?quote:Op maandag 14 augustus 2023 23:10 schreef Cherni het volgende:
En wat mij betreft reizen studenten gratis. Prima zelfs. Maar kom dan niet zeuren over het draaien van verlies en dat je niet elk jaar winst kunt draaien. Ik ben dan ook een voorstander van een organisatie zinder winst oogmerk mbt een OV.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |