abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_209971371
Het heeft 39 jaar geduurd, maar zo'n twee weken geleden toch echt gebeurd. Ik geloof niet meer..
In die 39 jaar was het Christelijke geloof altijd een onderdeel, een onderdeel dat ik niet durfde los te laten.

Geboren in Kampen als zoon van gelovige ouders, zat op een reformatorische school en leerde alle dogma's en regels. Welke kerk we gingen weet ik eigenlijk niet mee, Řberhaupt geen idee of we gingen of bijvoorbeeld alleen mijn vader. Zo rond mijn zesde verhuisde we naar Gorinchem, niet meer naar een Refo school, wel een school op Christelijke basis. De kerk begon daar meer onderdeel te worden van ons leven, want mijn opa was een bekende in Refo land.

Hij was namelijk eigenaar van een Reformatorische uitgever, boekhandel en drukkerij. Zelf gingen we naar de PKN (wss was de naam toen anders) en waren die diensten niet al te zwaar. Al was er binnen de zaak van mijn opa wel eens discussie over, was die PKN wel zwaar genoeg..

Netwerken voor mijn opa was het bezoeken van diensten in de diverse kerken in de dorpen rondom Gorinchem, en vaak gingen wij mee. De preken hier waren ouderwetse donderpreken die heel veel indruk op mij gemaakt hebben. En waar mijn moeder soepeler werd in de leer en het geloof, deed mijn vader het omgekeerde. Ondanks dat ik wist dat mijn vader ze niet echt allemaal op een rijtje had/heeft maakte bepaalde uitspraken over het geloof en de hel toch indruk.

Op een gegeven moment zijn mijn ouders gescheiden en werd geloof minder belangrijk in het gezin. Mijn moeder wist de kerk en geloof los van elkaar te zien. Je zou kunnen zeggen dat ik langzaam aan God niet als wrede God maar een vriendelijke God. Geloof was persoonlijk geworden en de Bijbel tjah.. niet echt belangrijk meer.

Skip flink wat jaren en mijn eerste depressie duikt op, niks hielp dus ik ging het wijten aan mijn gebrek aan geloof en het negeren van de wet en de Bijbel. Ik ga weer naar de kerk, op dat moment staat er heel vrijzinnige dominee in de Grote Kerk van Gorinchem en raak ik meer en meer in de ban van Jezus en zijn lessen.

Nog voor mijn depressie heb ik mijn huidige vrouw ontmoet en had haar al te huwelijk gevraagd voordat ik depri werd (later zou blijken dat het issues had met life events).

We zijn uiteindelijk getrouwd en ik ben verhuisd naar Sliedrecht, en begon daar ook naar de kerk te gaan.. Wat even schrikken was.. dat was wel even iets anders dan dat ik in Gorinchem gewend was.

Skip weer een paar jaar en ik raak zwaar depressief rond de geboorte van onze tweede en beland meerde keren in een kliniek. Deze kliniek heeft een theoloog in dienst om mensen te helpen met geloofsvragen. De kliniek zelf is overigens niet Christelijk. Deze man heeft me geholpen heel anders naar het geloof te kijken en het niet meer te zien als last, maar als iets wat een toevoeging op mijn leven is.

Wel zie ik de depressies als een teken van boven, en zie het herstel van elke keer als met namen een gave van boven.

Maar elke terugval begint dat minder te worden, waarom moet ik elke keer hier door heen? Ik begin in te zien.. Het is niet God maar de wetenschap en met name hun medicatie die mij laten herstellen.

Maar toch.. het geloof los laten kan ik niet.. Er moet toch wat zijn? Iets moet toch deze wereld gemaakt hebben? Dat nieuwe leven van ons kinderen kan toch niet zomaar uit toeval ontstaan zijn? Er moet toch een designer zijn.

Ik besluit de kerk in ieder geval wel gedag te zeggen, tenminste de Reformatorische/Protestantse kerk dan. Ik besluit te gaan voor de remonstranten.

Maar hoe meer ik erover nadenken, erover lees.. Hoe minder ik geloof.. Tot twee weken geleden het kwartje viel.. Ik geloof niet meer.

Maar dat gaat met een hoop onrust. Want de grootste zonde is toch echt het geloof negeren en ongelovige te worden. Ik weet dat het komt door jarenlange conditionering van mensen om me heen, door dominees, ouderlingen en hell leraren op de basis school.

Een gelovige zal wss zeggen dat die onrust komt door de heilige geest ofzo.. maar rationeel weet ik precies waar het vandaan komt..

Phoe het is een langer verhaal geworden dan bedoeld... Maar in het kort.. Ik heb mijn geloof verloren maar ervaar onrust door jarenlange indoctrinatie en donder preken in mijn (vroege) jeugd.

Herkennen anderen die ook van hun geloof vallen dit gevoel? En hoe kan ik mijn brein betere wapenen tegen het onrust gevoel in mijn hart? Goede boeken over dit onderwerp bijv??
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_209974544
Ik ben zelf echt een atheist. Door een bepaalde jeugd,heb ik dus helemaal niks maar dan ook niks, meegekregen van een bestaan van een god. Niet in mijn sinterklaas tijd, nooit.

Maar er is iets met de Nederlandse kerk zoals ik die heb leren kennen. Ik kan me maar niet voorstellen, dat dit de bedoeling is geweest. Hoe kan je een idee, dat in eerste instantie positief bedoeld was, in zo iets lelijks en negatiefs veranderen.
Want de kerk mensen, komen op mij echt over als een stelletje hypocriete monsters.

Ik denk, dat onder invloed van armoede. De afgelopen paar honderd jaar, de kerk zoals we die nu kennen, verandert is in wat het nu is. En door de ontzuiling, zijn die paar gelovigen die nog over zijn gebleven. Vaak ook extreme types.

En soms, heel soms, zie of lees of ontmoet ik iemand, die een versie van het geloof heeft waar ik wel iets mee kan.
Dat zijn dan types die twijfelen, het ook niet zeker weten en bijna net zo ongelovig zijn als ik, maar dan vanuit hun perspectief. Zo van ik heb geen bewijs dus het is ook moeilijk te geloven.

Als peuter kan je leren, dat een bepaalde gebeurtenis, mooi, belangrijk, indrukwekkend en belangrijk is. Maar als je er als kleuter niks van meekrijgt. Wordt je geloof ik atheist. En wat is religie nou echt?. Is het niet gewoon een manier om jong oud ziek en zwak en sterk, de hele samenleving te verenigen. Tegen de vijand? Een leger van jong en oud.
pi_209974771
Hoi Matthijs, ik wil op je post reageren, maar ik weet niet goed hoe. Ik ken je niet, weet niet wat je leuk vindt, en wat juist niet, maar ik zou toch graag een poging willen doen om je te steunen, om wat mee te leven.
Voor mij is de kern van je verhaal de onrust waardoor je nu beslopen wordt. Hoe die onrust tegen te gaan.

Ik vrees dat je er voorlopig mee zult moeten leren leven. Zie het als een vorm van rouw, nadat iets dat Úrg lang een Úrg belangrijk onderdeel van je leven is geweest, is weggevallen. Het is niet vreemd dat, wanneer zoiets wegvalt, er onrust ontstaat, dat je je rot gaat voelen. Het is niet anders, daar zal je doorheen moeten.

Rouw heeft tijd nodig. Daar kunnen je vrouw, vrienden, een ruimdenkende dominee, misschien bij helpen. Erover praten, hoe je je voelt, over je twijfels, je onrust, kan helpen deze periode door te komen. Zoek daarnaast ook vooral ontspanning in heel andere dingen, dingen die jij leuk vindt om te doen.
Rouw heeft tijd nodig. Laat het slijten.

Wanneer je zekerheden los moet laten moet je leren leven met twijfel. Dat is niet prettig, maar uiteindelijk toch absoluut de moeite waard. Ik wens je veel sterkte en veel plezier.
And it's only the giving
That makes you
What you are
pi_209975038
Misschien komt je geloof weer terug?
pi_209976686
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2023 21:59 schreef Libertarisch het volgende:
Misschien komt je geloof weer terug?
Nee, heel mijn verstand zegt dat het niet waar kan zijn. Het is gewoon wat @OllieA zegt een rouwproces. Iets wat zo zeker leek en was voor mij, is weggevallen. Tel daarbij op dat knagende stemmetje van "Stel het is toch waar" en daar is de onrust.

Maar ik snap dat het rouwen normaal is en dat het stemmetje niets meer en minder is van jarenlang conditionering als het gaat om de hel.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
  vrijdag 21 juli 2023 @ 08:41:51 #6
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_209977391
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2023 17:50 schreef MatthijsDJ het volgende:
Want de grootste zonde is toch echt het geloof negeren en ongelovige te worden.
Als je maar beseft dat het geen keuze van jou is dat je niet meer gelooft.

Ik heb een soortgelijke transitie doorgemaakt als jij, al ging het bij mij wel wat sneller. Ik kreeg van gelovigen naderhand vaak het verwijt dat ik tegen het geloof heb gekozen, en daarmee tegen God.

Dit is onzin.

"Wie niet voor mij is , is tegen mij" is dan ook niet waar. Je kiest niet tegen God of bent ineens tegen God, je gelooft gewoon niet meer.

[ Bericht 14% gewijzigd door hoatzin op 21-07-2023 14:44:55 ]
pi_209984228
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2023 08:41 schreef hoatzin het volgende:

[..]
Als je maar beseft dat het geen keuze van jou is dat je niet meer gelooft.

Ik heb een soortgelijke transitie doorgemaakt als jij, al ging het bij mij wel wat sneller. Ik kreeg van gelovigen naderhand vaak het verwijt dat ik tegen het geloof heb gekozen, en daarmee tegen God.

Dit is onzin.

"Wie niet voor mij is , is tegen mij" is dan ook niet waar. Je kiest niet tegen God of bent ineens tegen God, je gelooft gewoon niet meer.
Dat is een goede inderdaad, het is nou niet dat ik meteen voor een Satan kies ofzo. Ik geloof alleen niet meer dat er een God is. En dat niet meer geloven is echt niet op basis op de talloze fouten in de Bijbel of door andere kritieken op het Christelijke geloof.

Het is voor mij gewoon duidelijk dat God niet nodig is voor een schepping of onze moraal bijvoorbeeld.

Het is voor mij kort gezegd aannemelijker dat wij en de hele aarde bij toeval zijn ontstaan dan dat een God dat gedaan heeft, want ook die God heeft moeten ontstaan.. En zo'n machtig wezen zie ik nou niet zomaar uit het niets ontstaan.

Natuurlijk hebben bepaalde bronnen en kritieken wel de aanzet gegeven om toch eens verder te gaan nadenken.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
  zaterdag 22 juli 2023 @ 12:36:59 #8
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_209992261
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2023 17:11 schreef MatthijsDJ het volgende:
En zo'n machtig wezen zie ik nou niet zomaar uit het niets ontstaan.
Precies. Je komt hier in een vicieuze cirkel terecht.
pi_209997845
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2023 17:50 schreef MatthijsDJ het volgende:
Phoe het is een langer verhaal geworden dan bedoeld... Maar in het kort.. Ik heb mijn geloof verloren maar ervaar onrust door jarenlange indoctrinatie en donder preken in mijn (vroege) jeugd.

Herkennen anderen die ook van hun geloof vallen dit gevoel? En hoe kan ik mijn brein betere wapenen tegen het onrust gevoel in mijn hart? Goede boeken over dit onderwerp bijv??
On topic, bij mij is het plm. vergelijkbaar gegaan: gezworven van de ene kerk naar de andere kerk, evangelische studentenvereniging bezocht (niks mis mee overigens), maar helaas na een vertrek elders voor werk kreeg ik toch stug de indruk dat het opperwezen niet meer op mijn smeekbede reageerde. Iemand uit dezelfde kringen zei; "god gaat me je mee als het moeilijk wordt". Nou, forget it, ik heb de zaken zelf aangepakt en problemen opgelost.
Nog enige gebeurtenissen en enig rationeel nadenken deden de laatste strohalm knakken ("het geknakte riet verbreekt hij niet Jes.42:3"; nou, dus wel). Niet dat ik onbekommerd door het leven ga door een psychiatrische ziekte.

Onrust? Ach, geloof gaf mij onrust vanwege de dreigementen en tekortschieten. Nu spring ik regelmatig uit de ban(d).

Boeken? Yuval Noah Harari, alle 3 de boeken van hem. Om te lachen: "Wie god verlaat heeft niets te vrezen" van Maarten 't Hart.

[ Bericht 1% gewijzigd door blomke op 22-07-2023 18:05:22 ]
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210005160
Het is niet nodig om van je geloof af te vallen op basis van twijfels rondom de schepping. De wetenschappelijke versie van het ontstaan van het universum en het leven beroept zich constant op wonderlijke en onverklaarbare gebeurtenissen die nog nooit zijn geobserveerd, en waarvan we maar moeten aannemen dat ze zo zijn gebeurd. Dus dat is geen reden om het geloof te verwerpen.

Wat ik me in jouw plaats zou afvragen, is of je ooit daadwerkelijk zelf persoonlijk Jezus Christus hebt leren kennen, door aan den lijve Zijn invloed in jouw leven te ervaren. En dan bedoel ik niet via de geboorte van je kind en dergelijke, maar door de transformerende kracht van Gods Geest in je leven. Ik krijg namelijk erg de indruk dat het geloof theoretisch met de paplepel is ingegoten, maar dat het ontbreekt aan een persoonlijke relatie met Jezus Christus, terwijl dat is waar het hele geloof in de kern om draait. Misschien is het goed om inderdaad van dit theoretische geloof dat anderen je hebben opgelegd te vallen, om daadwerkelijk zelf Jezus Christus te leren kennen, degene die je elke dag in staat stelt om weer een dag te leven.
pi_210005283
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 10:10 schreef Ali_Kannibali het volgende:

Wat ik me in jouw plaats zou afvragen, is of je ooit daadwerkelijk zelf persoonlijk Jezus Christus hebt leren kennen, door aan den lijve Zijn invloed in jouw leven te ervaren.
Ja ga hem weer opnieuw z'n geloofswanen en angsten voor de hel aanpraten. Daar wil hij nu juist vanaf dacht ik zo.
pi_210005837
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 10:18 schreef Monomeism het volgende:

[..]
Ja ga hem weer opnieuw z'n geloofswanen en angsten voor de hel aanpraten. Daar wil hij nu juist vanaf dacht ik zo.
De aloude truc: je hebt als afvallige natuurlijk nooit "echt geloofd", nooit Jezus "echt ervaren". Afvalligen zijn immers regelrechte ERRORs voor de godsvrezenden :P

Dat is het probleem met dogmatische christenen: de empathie is weg als het om dit soort situaties gaat. Het bedreigt immers rechtstreeks hun eigen identiteit. Dus niks "ik wens je het beste" of "ik hoop dat je gelukkig wordt"; nee, de ervaringen van de afvallige schieten domweg tekort en er is maar 1 manier voor het ware geluk.

[ Bericht 3% gewijzigd door Haushofer op 23-07-2023 11:09:07 ]
pi_210005902
Maar ik wens je veel succes, TS. Misschien helpt het om gelijkgestemden met zelfde ervaringen te horen, zoals Seth Andrews:


Met een knipoog :P
pi_210005948
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2023 10:59 schreef Haushofer het volgende:

[..]
De aloude truc: je hebt als afvallige natuurlijk nooit "echt geloofd", nooit Jezus "echt ervaren". Afvalligen zijn immers regelrechte ERRORs voor de godsvrezenden :P

Een dieper liggende truuk zit 'm heel misschien wel in de truuk die Ali hier mogelijk op zichzelf toepast om zijn eigen geloof op te meten ten opzichte van de ander. Een waarde oordeel dus die zijn geloof "krukken" geeft om de "smalle weg" te bewandelen.
pi_210006003
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 11:08 schreef Monomeism het volgende:

[..]
Een dieper liggende truuk zit 'm heel misschien wel in de truuk die Ali hier mogelijk op zichzelf toepast om zijn eigen geloof op te meten ten opzichte van de ander. Een waarde oordeel dus die zijn geloof "krukken" geeft om de "smalle weg" te bewandelen.
Ja, want dat is een belangrijke identity marker van het christendom. EÚn grote evangelische egotrip verpakt in een nederig jasje O+
pi_210006248
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 10:10 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Wat ik me in jouw plaats zou afvragen, is of je ooit daadwerkelijk zelf persoonlijk Jezus Christus hebt leren kennen, door aan den lijve Zijn invloed in jouw leven te ervaren. En dan bedoel ik niet via de geboorte van je kind en dergelijke, maar door de transformerende kracht van Gods Geest in je leven. Ik krijg namelijk erg de indruk dat het geloof theoretisch met de paplepel is ingegoten, maar dat het ontbreekt aan een persoonlijke relatie met Jezus Christus, terwijl dat is waar het hele geloof in de kern om draait. Misschien is het goed om inderdaad van dit theoretische geloof dat anderen je hebben opgelegd te vallen, om daadwerkelijk zelf Jezus Christus te leren kennen, degene die je elke dag in staat stelt om weer een dag te leven.
Weet niet of je je tot mij richt (wij hebben expliciet geen kinderen), maar ik kan bevestigend op je vragen reageren:

Ik heb (getracht) jezus te leren kennen en een diepgaande relatie met hem op te bouwen, (bekeerd om) zijn genade in mijn leven toe te laten en mijn hart (?) voor hem opengesteld in de verwachting dat ik door hem zou gaan leven.

Nou, forget it. Er veranderde niks, er gebeurde niks n.a.v. mijn smeekbeden en de hemel bleef van koper. Wat veranderde, bracht ik zelf tot stand op basis van eigen initiatief en vooral: mezelf in te zetten en hard te werken voor het resultaat.

Daarbij de kennis over de volstrekte tegenstrijdigheden tussen het O.T. en het N.T., de vraag op jezus echt geleefd en opgestaan is, plus de ontdekking dat de kerk meer gebaseerd is op Paulus' dictatoriale geschriften dan op liefde, heeft mij tot apostasie geleid. Bovendien beschrijft Paulus waarschijnlijk meer een mythische dan een historische jezus en zijn de evangeliŰn, pas eeuwen na de (veronderstelde) optredens van jezus, geschreven uit mondelinge overlevering.
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210007210
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 11:28 schreef blomke het volgende:

[..]
Weet niet of je je tot mij richt (wij hebben expliciet geen kinderen), maar ik kan bevestigend op je vragen reageren:

Ik heb (getracht) jezus te leren kennen en een diepgaande relatie met hem op te bouwen, (bekeerd om) zijn genade in mijn leven toe te laten en mijn hart (?) voor hem opengesteld in de verwachting dat ik door hem zou gaan leven.

Nou, forget it. Er veranderde niks, er gebeurde niks n.a.v. mijn smeekbeden en de hemel bleef van koper. Wat veranderde, bracht ik zelf tot stand op basis van eigen initiatief en vooral: mezelf in te zetten en hard te werken voor het resultaat.

Daarbij de kennis over de volstrekte tegenstrijdigheden tussen het O.T. en het N.T., de vraag op jezus echt geleefd en opgestaan is, plus de ontdekking dat de kerk meer gebaseerd is op Paulus' dictatoriale geschriften dan op liefde, heeft mij tot apostasie geleid. Bovendien beschrijft Paulus waarschijnlijk meer een mythische dan een historische jezus en zijn de evangeliŰn, pas eeuwen na de (veronderstelde) optredens van jezus, geschreven uit mondelinge overlevering.
Het spijt me zeer maar ik geloof hier helemaal niets van.

Overigens richtte ik me op TS.
pi_210007293
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 11:08 schreef Monomeism het volgende:

[..]
Een dieper liggende truuk zit 'm heel misschien wel in de truuk die Ali hier mogelijk op zichzelf toepast om zijn eigen geloof op te meten ten opzichte van de ander. Een waarde oordeel dus die zijn geloof "krukken" geeft om de "smalle weg" te bewandelen.
Waarom zou ik mijn geloof moeten meten ten opzichte van een ander?

Ik vind het jammer voor TS dat hij van zijn geloof afvalt om de redenen die hij noemt.

Tegelijkertijd zie ik aanwijzigingen dat dat geloof waar hij van afvalt, wellicht nooit echt solide is geweest, op basis van hoe hij het zelf beschrijft: min of meer opgelegd en niet op een manier die op een persoonlijk geloof en een persoonlijke relatie met God is gericht, maar op het volgen van een set dogma's en regels.

Het kan dus ook simpelweg een gelegenheid zijn om op een betere basis te bouwen, in plaats van het kind met het badwater weg te gooien.

Kun je je dat voorstellen, dat ik hoop dat hij beter uit deze situatie zal komen dan hij er nu in staat? En nee, dat is niet door een ongelovige zonder hoop te worden.
pi_210007372
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:03 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]
Het spijt me zeer maar ik geloof hier helemaal niets van.

Overigens richtte ik me op TS.
Precies. Blomke liegt hier alles bij elkaar dat is duidelijk.

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:08 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]
Waarom zou ik mijn geloof moeten meten ten opzichte van een ander?
Dat weet alleen jijzelf. Ik had het over mogelijk en misschien.
Maar het lijkt zo te zijn daar je stelt dat TS nooit echte een "relatie" heeft gehad met Jezus in 39 jaar, en jij kennelijk wel volgens je eigen maat staaf.
pi_210007387
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:13 schreef Monomeism het volgende:

[..]
Precies. Blomke liegt hier alles bij elkaar dat is duidelijk.
Je maakt mij inderdaad niet wijs dat je oprecht God hebt gezocht en dat er vervolgens geen enkele reactie is geweest en helemaal niets is gebeurd nee.
pi_210007466
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:14 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Je maakt mij inderdaad niet wijs dat je oprecht God hebt gezocht en dat er vervolgens geen enkele reactie is geweest en helemaal niets is gebeurd nee.
En jij maakt mij ook niet wijs dat dat met jou wel is gebeurd en met hem niet, omdat jouw recept beter is.
pi_210007487
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:19 schreef Monomeism het volgende:

[..]
En jij maakt mij ook niet wijs dat dat met jou wel is gebeurd.
Waarom zou ik dan wel geloven?
pi_210007543
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:21 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]
Waarom zou ik dan wel geloven?
Wat ik vandaag geloof geloof ik misschien morgen niet meer. Daarom heet het ook geloof.
Je moet dingen leren scheiden van elkaar. Ik geloof ook van alles en nog wat maar de ervaring leert dat dat kan veranderen als het weer. Als ik iets geloof dan benadruk ik dat juist extra, en dat is dus kennelijk op een andere manier dan jij. Er is geloof (waar niets mis mee is) en er zijn feiten.

Met feiten is het overigens al net zo onzeker gesteld in deze tijden.
pi_210007603
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:26 schreef Monomeism het volgende:

[..]
Wat ik vandaag geloof geloof ik misschien morgen niet meer. Daarom heet het ook geloof.
Je moet dingen leren scheiden van elkaar. Ik geloof ook van alles en nog wat maar de ervaring leert dat dat kan veranderen als het weer. Als ik iets geloof dan benadruk ik dat juist extra, en dat is dus kennelijk op een andere manier dan jij. Er is geloof (waar niets mis mee is) en er zijn feiten.

Met feiten is het overigens al net zo onzeker gesteld in deze tijden.
Maar daarom is het geloof ook zo vast en zeker als het authentiek wordt beleefd.

Die ervaringen kun je eerlijkheidshalve niet ontkennen of anders uitleggen. De ervaring van de geest van God staat in schril contrast met de ervaring waarin die niet aanwezig is. Licht en donker.

Daarom blijft men vaak geloven tot het uiterste. Tenzij die ervaring ontbreekt. Want dan baseer je je inderdaad op allerlei onzekerheden en aannames, overtuigingen over de wereld. Terwijl het geloof dat van binnen wordt beleefd tot absolute overtuiging leidt. Het is het kennen van een persoon, geen reeks met regels en dogma's. Die persoon openbaart zich aan je. Als je die eenmaal kent, wordt het erg lastig om nog te ontkennen dat hij bestaat.
pi_210008369
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:30 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]
Maar daarom is het geloof ook zo vast en zeker als het authentiek wordt beleefd.
En dat heeft TS nagelaten? Want zijn geloof is kennelijk niet zo vast als dat van jou. Ik ben benieuwd hoe jij het geloof authentiek beleefd. Is dat niet wat alle religies zouden zeggen wanneer je er geen houvast meer in kunt vinden. En waardoor vele religies zijn opgehouden te bestaan en hier en daar in elkaar opgingen omdat er niemand meer was te vinden die er nog op dogmatische manier mee verder wilde gaan. Syncretisme. Hoe lang is er al niemand meer gestenigd in Jeruzalem volgens de wet van Mozes. Ook ik ben ooit gelovig geweest. Het loopt zoals het loopt. Het is niet dat ik niet geloof dat er iets is. Zo ver kan ik niet gaan.

quote:
Die ervaringen kun je eerlijkheidshalve niet ontkennen of anders uitleggen. De ervaring van de geest van God staat in schril contrast met de ervaring waarin die niet aanwezig is. Licht en donker.
Ervaringen heeft men in alle richtingen en religie. Dus dat is niet zo'n sterk punt.

En wat is je ervaring dan? Of anders gezegd: Wat is je laatste ervaring?

quote:
Daarom blijft men vaak geloven tot het uiterste. Tenzij die ervaring ontbreekt. Want dan baseer je je inderdaad op allerlei onzekerheden en aannames, overtuigingen over de wereld. Terwijl het geloof dat van binnen wordt beleefd tot absolute overtuiging leidt. Het is het kennen van een persoon, geen reeks met regels en dogma's. Die persoon openbaart zich aan je. Als je die eenmaal kent, wordt het erg lastig om nog te ontkennen dat hij bestaat.
Ja maar zo spreekt iedere orthodox gelovige. Maakt niet uit welke religie.
Dus dit is ook in jouw geval niet uniek toch?
pi_210008440
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:30 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Als je die eenmaal kent, wordt het erg lastig om nog te ontkennen dat hij bestaat.
Echter: deze innerlijke beleving geldt voor talloze verschillende gelovigen met verschillende geloofsovertuigingen die allerlei tegenstrijdige beweringen over onze werkelijkheid doen (zelfs binnen christelijke denominaties), en die dus derhalve geen betrouwbare kennis over de werkelijkheid opleveren.

Het enige wat je als christen dan kunt doen, is beweren dat jouw ervaring die van anderen overschaduwt. Jouw ervaring is uniek. Jouw ervaring is een werkelijke afspiegeling van het goddelijke. Jouw ervaring is beter dan die van anderen.

Als buitenstaander is het niet zo lastig: het zijn allemaal (zalige) illusies. In die zin verschilt het weinig van iemand met psychoses. Mensen met psychoses kun je vaak ook niet aan het verstand peuteren dat het illusies zijn: het lijkt immers zo echt en daardoor lastig te ontkennen. Wat valt er dan nog wel te vertrouwen? Dat zullen christenen misschien niet de fijnste vergelijking vinden, maar veel christenen menen ook dat niet-christenen in een illusie leven.

Maar goed, deze discussie is natuurlijk al talloze keren gevoerd hier op Fok! en het lijkt me ook niet echt waar TS naar op zoek is.
pi_210008456
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:03 schreef Ali_Kannibali het volgende:

Het spijt me zeer maar ik geloof hier helemaal niets van.

Frappant; je gelooft wel in de schrift en alle kerkelijke dogma's, maar als mijn persoonlijke, jarenlange, documenteerbare en verifieerbare ervaring daarin niet past..."geloof je er helemaal niets van".

Hoezo rationalisme, hoezo Verlichting?
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210008469
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:08 schreef Ali_Kannibali het volgende:

Ik vind het jammer voor TS dat hij van zijn geloof afvalt om de redenen die hij noemt.

Tegelijkertijd zie ik aanwijzigingen dat dat geloof waar hij van afvalt, wellicht nooit echt solide is geweest, op basis van hoe hij het zelf beschrijft: min of meer opgelegd en niet op een manier die op een persoonlijk geloof en een persoonlijke relatie met God is gericht, maar op het volgen van een set dogma's en regels.

Ook zoiets: "solide geloof". Blijkbaar is jouw geloof zo "solide" dat je het van een ex-gelovige kan afdoen als "niet-solide genoeg"??
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210008499
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:14 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Je maakt mij inderdaad niet wijs dat je oprecht God hebt gezocht en dat er vervolgens geen enkele reactie is geweest en helemaal niets is gebeurd nee.
Pak-em-beet van mijn 18-de (jaar van bekering) t/m m'n 38-ste. Het behang van de muren gebeden, 's ochtends ST, bijbelstudies, halleluja-diensten. He-le-maal NIETS gebeurd.
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210008540
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:33 schreef Haushofer het volgende:
1) Het enige wat je als christen dan kunt doen, is beweren dat jouw ervaring die van anderen overschaduwt. Jouw ervaring is uniek. Jouw ervaring is een werkelijke afspiegeling van het goddelijke. Jouw ervaring is beter dan die van anderen.

2) Als buitenstaander is het niet zo lastig: het zijn allemaal (zalige) illusies. In die zin verschilt het weinig van iemand met psychoses. Mensen met psychoses kun je vaak ook niet aan het verstand peuteren dat het illusies zijn: het lijkt immers zo echt en daardoor lastig te ontkennen. Wat valt er dan nog wel te vertrouwen? Dat zullen christenen misschien niet de fijnste vergelijking vinden, maar veel christenen menen ook dat niet-christenen in een illusie leven.

3) Maar goed, deze discussie is natuurlijk al talloze keren gevoerd hier op Fok! en het lijkt me ook niet echt waar TS naar op zoek is.
1) De attitude van evangelische voorgangers, om op hun voetstuk te kunnen blijven staan,

2) Tegen waanideeŰn is het lastig iets rationeels in te brengen,

3) Zou wel weer eens iets van TS wil lezen; een reactie op onze antwoorden bijv.
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210008585
De werkelijkheid zal niet zo zwart-wit zijn dan je denkt. Aan de ene kant het athe´sme en aan de andere kant het strenge Kamperse gereformeerde geloof, of hoe je ook wilt, de strenge Islam, neem maar een willekeurige dogmatische religie.
De waarheid ligt ergens in het midden. Je hoeft niet te zeggen: ik stap van mijn geloof af. Je kunt er ook over nadenken van wat jij denkt hoe de werkelijkheid ongeveer in elkaar zit. In het aardse leven zul je het nooit precies weten, maar wel het gevoel hebben dat je in de buurt zit.
Het blijft natuurlijk bij denken en het zal nooit echt weten worden. Je zou ook in vertrouwen kunnen denken. Bijvoorbeeld dat er altijd iemand naar je omkijkt.

Het is geen zonde om van je geloof af te vallen. Het is wel zonde als je jezelf niet bent. Mijn advies is: neem er ruim de tijd voor om eens rustig over alles na te denken. Je komt heus wel ergens, als je het maar accepteert. Als je in je hart en ziel een goed mens bent, is er niets aan de hand als je de plank mis slaat, zolang je maar je medemens helpt en goed behandelt zoals zij dat bij jou doen.

Dit is ongeveer de manier zoals ik leef. Er zijn mensen die daar moeite mee hebben, maar ik heb daar zelf geen moeite mee. Mocht mij zoiets verweten gaan worden na mijn dood, dan geloof ik niet dat dat het einde voor me is, omdat ik altijd in het goede heb geloofd.
pi_210009284
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:28 schreef Monomeism het volgende:

[..]
En dat heeft TS nagelaten? Want zijn geloof is kennelijk niet zo vast als dat van jou. Ik ben benieuwd hoe jij het geloof authentiek beleefd. Is dat niet wat alle religies zouden zeggen wanneer je er geen houvast meer in kunt vinden. En waardoor vele religies zijn opgehouden te bestaan en hier en daar in elkaar opgingen omdat er niemand meer was te vinden die er nog op dogmatische manier mee verder wilde gaan. Syncretisme. Hoe lang is er al niemand meer gestenigd in Jeruzalem volgens de wet van Mozes. Ook ik ben ooit gelovig geweest. Het loopt zoals het loopt. Het is niet dat ik niet geloof dat er iets is. Zo ver kan ik niet gaan.
Nalaten is een veroordeling. Ik heb dat zo niet geformuleerd. Ik zeg slechts niet ervaren.

quote:
Ervaringen heeft men in alle richtingen en religie. Dus dat is niet zo'n sterk punt.
Er is dan ook een hele spirituele wereld die invloed op ons kan hebben en die toegankelijk is via allerhande spirituele praktijken en technieken. Echter is er ook leugen en waarheid.

quote:
En wat is je ervaring dan? Of anders gezegd: Wat is je laatste ervaring?
Die ervaring is constant. God is immers constant aanwezig.

Ik ga hier geen voorbeelden noemen als je het niet erg vindt. Dan wordt het weer zo'n discussie dat ik jou moet overtuigen of ik mij moet verdedigen, en daar heb ik geen trek in. Ik zeg simpelweg dat het geloof het kennen van de persoon Jezus Christus is. Het dagelijks leven ermee. Dat uit zich op allerlei manieren.

quote:
Ja maar zo spreekt iedere orthodox gelovige. Maakt niet uit welke religie.
Dus dit is ook in jouw geval niet uniek toch?
Nou nee, niet elke gelovige zegt Jezus Christus te kennen. Je kunt allerlei ervaringen hebben, maar die ervaringen zijn echt niet allemaal hetzelfde.
pi_210009342
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:34 schreef blomke het volgende:

[..]
Frappant; je gelooft wel in de schrift en alle kerkelijke dogma's, maar als mijn persoonlijke, jarenlange, documenteerbare en verifieerbare ervaring daarin niet past..."geloof je er helemaal niets van".

Hoezo rationalisme, hoezo Verlichting?
Nee, ik geloof je niet. Je wekt bij mij een allesbehalve betrouwbare indruk.
pi_210009405
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:33 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Echter: deze innerlijke beleving geldt voor talloze verschillende gelovigen met verschillende geloofsovertuigingen die allerlei tegenstrijdige beweringen over onze werkelijkheid doen (zelfs binnen christelijke denominaties), en die dus derhalve geen betrouwbare kennis over de werkelijkheid opleveren.

Het enige wat je als christen dan kunt doen, is beweren dat jouw ervaring die van anderen overschaduwt. Jouw ervaring is uniek. Jouw ervaring is een werkelijke afspiegeling van het goddelijke. Jouw ervaring is beter dan die van anderen.

Als buitenstaander is het niet zo lastig: het zijn allemaal (zalige) illusies. In die zin verschilt het weinig van iemand met psychoses. Mensen met psychoses kun je vaak ook niet aan het verstand peuteren dat het illusies zijn: het lijkt immers zo echt en daardoor lastig te ontkennen. Wat valt er dan nog wel te vertrouwen? Dat zullen christenen misschien niet de fijnste vergelijking vinden, maar veel christenen menen ook dat niet-christenen in een illusie leven.

Maar goed, deze discussie is natuurlijk al talloze keren gevoerd hier op Fok! en het lijkt me ook niet echt waar TS naar op zoek is.
Mijn ervaring is er een in een tweeduizend jaar lange traditie gedeeld door tientallen, misschien wel honderden miljoenen metgezellen van over de hele wereld, dus waar je dit soort theorieŰn op baseert, is mij een raadsel.

Er klopt gewoon niets van. Je hele wereldbeeld hierover is gebaseerd op aantoonbare onjuistheden en absurditeiten, zoals het idee dat de bijbel en nostradamus op enige manier met elkaar te vergelijken zouden zijn.

Het is echt niet nodig om steeds maar weer, elke keer als ik iets post of op iemand anders reageer, te moeten herhalen wat jouw visie daarop is, jouw mening daarvan, en wat jij er allemaal van vindt. Dat weet ik ondertussen wel.

Verder heb ik ook helemaal geen behoefte meer om met jou in discussie te gaan, gezien de manier waarop je zeer onbeschoft tegen mij tekeer bent gegaan in het verleden.

Dus houd je reacties maar gewoon voor je, Haushofer. Dat is beter denk ik.

[ Bericht 3% gewijzigd door Ali_Kannibali op 23-07-2023 15:28:48 ]
pi_210011196
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 15:15 schreef Ali_Kannibali het volgende:

[..]

Ik ga hier geen voorbeelden noemen als je het niet erg vindt. Dan wordt het weer zo'n discussie dat ik jou moet overtuigen of ik mij moet verdedigen, en daar heb ik geen trek in.
Maak je geen zorgen. Ik was geen discussie van plan. Die tijd heb ik gehad.
Vragen zeggen soms veel meer dan antwoorden die niet komen.
Hooguit geef ik hier en daar mijn mening of (hopelijk) een zinnige opmerking.

[ Bericht 0% gewijzigd door Monomeism op 23-07-2023 17:01:11 ]
pi_210011319
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 15:21 schreef Ali_Kannibali het volgende:

Het is echt niet nodig om steeds maar weer, elke keer als ik iets post of op iemand anders reageer, te moeten herhalen wat jouw visie daarop is, jouw mening daarvan, en wat jij er allemaal van vindt. Dat weet ik ondertussen wel.
Jij valt in herhaling, en daar krijg je reacties op. Bovendien geef je een reactie waar TS volgens mij helemaal niet op zit te wachten. Maar goed, dat moet-ie zelf maar aangeven.
pi_210011586
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2023 17:50 schreef blomke het volgende:

[..]
On topic, bij mij is het plm. vergelijkbaar gegaan: gezworven van de ene kerk naar de andere kerk, evangelische studentenvereniging bezocht (niks mis mee overigens), maar helaas na een vertrek elders voor werk kreeg ik toch stug de indruk dat het opperwezen niet meer op mijn smeekbede reageerde. Iemand uit dezelfde kringen zei; "god gaat me je mee als het moeilijk wordt". Nou, forget it, ik heb de zaken zelf aangepakt en problemen opgelost.
Nog enige gebeurtenissen en enig rationeel nadenken deden de laatste strohalm knakken ("het geknakte riet verbreekt hij niet Jes.42:3"; nou, dus wel). Niet dat ik onbekommerd door het leven ga door een psychiatrische ziekte.

Onrust? Ach, geloof gaf mij onrust vanwege de dreigementen en tekortschieten. Nu spring ik regelmatig uit de ban(d).

Boeken? Yuval Noah Harari, alle 3 de boeken van hem. Om te lachen: "Wie god verlaat heeft niets te vrezen" van Maarten 't Hart.
Ik heb lang gedacht dat mijn smeekbeden verhoord werden, maar dat is vals.. De medicatie ging werken en niets anders.

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 10:10 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Het is niet nodig om van je geloof af te vallen op basis van twijfels rondom de schepping. De wetenschappelijke versie van het ontstaan van het universum en het leven beroept zich constant op wonderlijke en onverklaarbare gebeurtenissen die nog nooit zijn geobserveerd, en waarvan we maar moeten aannemen dat ze zo zijn gebeurd. Dus dat is geen reden om het geloof te verwerpen.

Wat ik me in jouw plaats zou afvragen, is of je ooit daadwerkelijk zelf persoonlijk Jezus Christus hebt leren kennen, door aan den lijve Zijn invloed in jouw leven te ervaren. En dan bedoel ik niet via de geboorte van je kind en dergelijke, maar door de transformerende kracht van Gods Geest in je leven. Ik krijg namelijk erg de indruk dat het geloof theoretisch met de paplepel is ingegoten, maar dat het ontbreekt aan een persoonlijke relatie met Jezus Christus, terwijl dat is waar het hele geloof in de kern om draait. Misschien is het goed om inderdaad van dit theoretische geloof dat anderen je hebben opgelegd te vallen, om daadwerkelijk zelf Jezus Christus te leren kennen, degene die je elke dag in staat stelt om weer een dag te leven.
Ik heb lang genoeg gedacht van wel, dat ik dat heilige moment mee had gemaakt. Maar nee, en ik zal het ook niet meemaken, want het bestaat gewoon niet. Hoe meer ik zaken lees, meer over psychologie leer.. Hoe meer ik in ga zien dat we het zelf verzinnen.

Voor mij was het moment toen ik mijn eerste depressie overwon, Jezus had me tot stilstand gebracht en me zo levend gemaakt.. Bij de tweede en derde depressie dacht ik dat het nog signalen van boven waren.. Maar nee het was gewoon gepruts van mijn brein dat door psychologen en psychiaters leefbaar is gemaakt.

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 13:30 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Die ervaringen kun je eerlijkheidshalve niet ontkennen of anders uitleggen. De ervaring van de geest van God staat in schril contrast met de ervaring waarin die niet aanwezig is. Licht en donker.
Dat kan je dus wel, ik dacht bijvoorbeeld dat ik overgenomen was door demonen.. feitelijk was dat een beginnende psychose of enorme angst aangepraat door de kerk.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_210011615
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 16:59 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Jij valt in herhaling, en daar krijg je reacties op. Bovendien geef je een reactie waar TS volgens mij helemaal niet op zit te wachten. Maar goed, dat moet-ie zelf maar aangeven.
Amen, het helpt idd niets. Het zijn allemaal zaken waar ik lang over nagedacht heb.. Maar stuk voor stuk zijn die zaken zoals 'belevenissen' onderuit gegaan.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_210011695
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 17:28 schreef MatthijsDJ het volgende:

[..]
Amen, het helpt idd niets. Het zijn allemaal zaken waar ik lang over nagedacht heb.. Maar stuk voor stuk zijn die zaken zoals 'belevenissen' onderuit gegaan.
Ik heb zelf ook meerdere keren dit soort gesprekken met straatevangelisten gehad. Ze luisteren niet naar je leed; ze willen je alleen overtuigen van hun gelijk. Dat is ook het paradoxale aan het christendom: het lijkt een heel empathische en nederige religie met de nadruk op lijden, maar dat is niet hoe veel christenen zich profileren. Verre van. Niet zo gek, natuurlijk; christenen zijn ook maar mensen :P

Uiteindelijk willen we allemaal zekerheid met behulp van mentale constructies. Veel van die constructies zijn illusies. Wat dat betreft is het christendom dan weer geen uitzondering. Ik heb een tijd geleden een mooi boek gelezen van een filosofe over haar spirituele pad, waarbij ze beschreef hoe mensen die veelvuldig mediteren voor verlichtende ervaringen ook juist ervaringen kunnen krijgen die veel overlap hebben met een depressie: het gevoel hebben dat de werkelijkheid een soort kartonnen toneel is. Ik kan de titel zo gauw niet herinneren, maar dat gevoel van hulpeloosheid willen we allemaal natuurlijk wel vermijden. Vraag een christen maar eens wat hij/zij zou doen als zou blijken dat de hele religie onjuist zou blijken te zijn.
pi_210011736
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 17:36 schreef Haushofer het volgende:
ze willen je alleen overtuigen van hun gelijk.
Ze willen je lid maken. Daar het is ze om te doen. Het gaat er niet om dat je in Jezus gaat geloven, dit is het aloude colportage-probleem. Deze mensen worden er op afgerekend als ze te weinig "verkopen". Dit is simpel het ouderwetse verkooppraatje. Dat is bij evangelische organisaties zo, dat is bij Jehova's zo, bij allemaal die langs de deur lopen. Jouw zieleheil interesseert ze geen reet.
  zondag 23 juli 2023 @ 17:55:42 #41
545 dop
:copyright: dop
pi_210011966
Pro tip, geloof en vetrouw in je zelf in je eigen kracht.
Je bent goed genoeg zoals je bent.
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_210013970
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 15:15 schreef Ali_Kannibali het volgende:

Die ervaring is constant. God is immers constant aanwezig

Ik ga hier geen voorbeelden noemen.
als je het niet erg vindt. Dan wordt het weer zo'n discussie dat ik jou moet overtuigen of ik mij moet verdedigen, en daar heb ik geen trek in. Ik zeg simpelweg dat het geloof het kennen van de persoon Jezus Christus is. Het dagelijks leven ermee. Dat uit zich op allerlei manieren.

Dat bedoel ik. Als ik nou concreet vraag wat je van hem merkt, of wat ie laat zien (laat staan: wat ie voor je doet), wordt het stil bij de evangelischen. De gekste kronkels worden gevolgd om het "als de weg van god" uit te leggen.

Evangelische vriendin van mij heeft recent een huis gekocht. Ze ging op funda kijken, funda was een openbaring van god. Ze vond een huis in de wijk S..k, haar vader woonde in een huis met op de voorgevel S..k, weer een teken van god. Zelfs het huisnummer min 10, was het huisnummer waar ze was geboren (54 jaar geleden). Dat was het ultieme teken van de heer, dat ze dat huis van hem moest kopen (zelf wist ze het niet wat ze wilde).

Echt, mijn broek zakt ervan af.

[ Bericht 0% gewijzigd door blomke op 25-07-2023 10:05:36 ]
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210017195
Die onrust zie ik sommige mensen beschrijven die hun hele leven athe´st zijn, omdat het voor hen het leven zinloos is. Misschien is het iets waar je aan moet wennen als athe´st/agnost. Je leven had eerst een doel, dat heb je nu verloren. Ik vind het opmerkelijk dat zodra men het geloof in iets hogers/God verliest daarmee ook de zin/doel van het leven verloren gaat. Veel vooraanstaande athe´sten spreken over de zinloosheid van het leven. Dat is toch wel een teken.
pi_210017374
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 20:01 schreef blomke het volgende:

[..]
Dat bedoel ik. Als ik nou concreet vraag wat je van hem merkt, of wat ie laat zien (laat staan: wat ie voor je doet), wordt het stil bij de evangelischen. De gekste kronkels worden gevolgd om het "als de weg van god" uit te leggen.

Evangelische vriendin van mij heeft recent een huis gekocht. Ze ging op funda kijken, funda was een openbaring van god. Ze vond een huis in de wijk S..k, haar vader woonde in een huis met op de voorgevel S..k, weer een teken van god. Zelfs het huisnummer min 10, was het huisnummer waar ze was geboden (54 jaar geleden). Dat was het ultieme teken van de heer, dat ze dat huis van hem moest kopen (zelf wist ze het niet wat ze wilde).

Echt, mijn broek zakt ervan af.
Dat is doorgeschoten patroonherkenning, de motor achter het christendom, complotdenken en andere vormen van bijgeloof :7
  maandag 24 juli 2023 @ 03:02:59 #45
545 dop
:copyright: dop
pi_210018132
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:50 schreef Faceman_ het volgende:
Die onrust zie ik sommige mensen beschrijven die hun hele leven athe´st zijn, omdat het voor hen het leven zinloos is. Misschien is het iets waar je aan moet wennen als athe´st/agnost. Je leven had eerst een doel, dat heb je nu verloren. Ik vind het opmerkelijk dat zodra men het geloof in iets hogers/God verliest daarmee ook de zin/doel van het leven verloren gaat. Veel vooraanstaande athe´sten spreken over de zinloosheid van het leven. Dat is toch wel een teken.
Het niet weten van een antwoord op een vraag, kan zeker onrust geven.
Er zullen altijd vragen blijven in het leven. Als gelovige zal dat niet anders zijn. Tenzij je geen vragen wil stellen.
Dat alles neemt niet weg dat je ook als ongelovige een doel kan hebben in dit leven wat niet veel hoeft aftewijken van dat van een gelovige.
Berusting in je eigen beperkingen, en ondanks je beperkingen de mogelijkheid om een mooi en fijn leven te hebben, met een goede toekomst voor ons nageslacht.
Ik vind het bevrijdend dat mijn doel in het hier en nu ligt.
Het is voor mij voldoende dat mijn omgeving me beoordeeld als mens in liefde en in vriendschap. Daar kan ik wat van en voor maken in het hier en nu.
Het is goed, ik ben goed (genoeg).
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_210018534
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 23:06 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Dat is doorgeschoten patroonherkenning, de motor achter het christendom, complotdenken en andere vormen van bijgeloof :7
Toeval bestaat niet bij Christenen.

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:50 schreef Faceman_ het volgende:
Die onrust zie ik sommige mensen beschrijven die hun hele leven athe´st zijn, omdat het voor hen het leven zinloos is. Misschien is het iets waar je aan moet wennen als athe´st/agnost. Je leven had eerst een doel, dat heb je nu verloren. Ik vind het opmerkelijk dat zodra men het geloof in iets hogers/God verliest daarmee ook de zin/doel van het leven verloren gaat. Veel vooraanstaande athe´sten spreken over de zinloosheid van het leven. Dat is toch wel een teken.
Tjah dan kan je ook kijken naar de onrust onder de vele gelovigen.. Zijn we wel goed genoeg|? Zijn we echt levend gemaakt? Ga zo maar door.

Daarnaast kan een Christen het leven net zo goed zinloos vinden..

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 20:01 schreef blomke het volgende:

[..]
Dat bedoel ik. Als ik nou concreet vraag wat je van hem merkt, of wat ie laat zien (laat staan: wat ie voor je doet), wordt het stil bij de evangelischen. De gekste kronkels worden gevolgd om het "als de weg van god" uit te leggen.

Evangelische vriendin van mij heeft recent een huis gekocht. Ze ging op funda kijken, funda was een openbaring van god. Ze vond een huis in de wijk S..k, haar vader woonde in een huis met op de voorgevel S..k, weer een teken van god. Zelfs het huisnummer min 10, was het huisnummer waar ze was geboden (54 jaar geleden). Dat was het ultieme teken van de heer, dat ze dat huis van hem moest kopen (zelf wist ze het niet wat ze wilde).

Echt, mijn broek zakt ervan af.
Ik weet nog tijdens mijn eerst depressie.. Iemand raadde een homeopaat aan, maar hij had die homeopaat heel lang niet gesproken.. En toevallig dat weekend erop liepen ze elkaar tegen het lijf. Natuurlijk had deze homeopaat de oplossing.. Dat moest wel een teken van God zijn.

Totdat ik me later ging verdiepen in homeopathie en leerde dat het nog een grotere oplichting was in vergelijking met de claims over de superieure werking van de SSRI's.

Die persoon was overigens een fantast bleek later... Het probleem is je wilt het geloven en ziet dan niet helder meer wat er echt gebeurd.
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
pi_210018565
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2023 07:49 schreef MatthijsDJ het volgende:
Het probleem is je wilt het geloven en ziet dan niet helder meer wat er echt gebeurd.
Dat dus. Wandelde eens met een andere evangelische vriendin over de stuwwallen bij Doorwerth. Ik vertelde dat die stuwwallen in de laatste ijstijd (Weichselien) waren ontstaan door opschuivend landijs.

Dat was volgens haar niet zo, "want mensen die in de ijstijd geloven, geloven niet in de bijbelse schepping". Vroeg ik hoe die stuwwalen dan wel waren ontstaan? :"dat was door de hand van god".

Daar ging mijn broek weer.

[ Bericht 15% gewijzigd door blomke op 24-07-2023 08:42:49 ]
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210019008
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:50 schreef Faceman_ het volgende:
Die onrust zie ik sommige mensen beschrijven die hun hele leven athe´st zijn, omdat het voor hen het leven zinloos is. Misschien is het iets waar je aan moet wennen als athe´st/agnost. Je leven had eerst een doel, dat heb je nu verloren. Veel vooraanstaande athe´sten spreken over de zinloosheid van het leven. Dat is toch wel een teken.
Vraag me dan toch af "wie die vooraanstaande athe´sten" zijn en waar die uitspraken gedocumenteerd staan.

Overigens gebruik je doel en zin (in het leven) door elkaar heen, i.m.o. zijn dat verschillende definities. Verder vraag ik me af of "de zin van het leven" nou een subjectief begrip is. Een gelovige zal maatstaven vanuit zijn geloof hanteren; een athe´st kan die maatstaven niet gebruiken. Daarmee is "zin van het leven" al een subjectief begrip, en kan een athe´st ook "zin aan het leven" definiŰren en daarnaar leven.

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:50 schreef Faceman_ het volgende:
Ik vind het opmerkelijk dat zodra men het geloof in iets hogers/God verliest daarmee ook de zin/doel van het leven verloren gaat.
Ik neem aan dat dat een (jouw) mening is, en geen feit??

[ Bericht 11% gewijzigd door blomke op 24-07-2023 09:17:38 ]
Op zaterdag 22 april 2023 13:43 schreef r_one het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_210019365
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:50 schreef Faceman_ het volgende:
Die onrust zie ik sommige mensen beschrijven die hun hele leven athe´st zijn, omdat het voor hen het leven zinloos is. Misschien is het iets waar je aan moet wennen als athe´st/agnost. Je leven had eerst een doel, dat heb je nu verloren. Ik vind het opmerkelijk dat zodra men het geloof in iets hogers/God verliest daarmee ook de zin/doel van het leven verloren gaat. Veel vooraanstaande athe´sten spreken over de zinloosheid van het leven. Dat is toch wel een teken.
:') Wat een slap gelul
Conscience do cost.
pi_210019757
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2023 07:56 schreef blomke het volgende:

[..]
Dat dus. Wandelde eens met een andere evangelische vriendin over de stuwwallen bij Doorwerth. Ik vertelde dat die stuwwallen in de laatste ijstijd (Weichselien) waren ontstaan door opschuivend landijs.

Dat was volgens haar niet zo, "want mensen die in de ijstijd geloven, geloven niet in de bijbelse schepping". Vroeg ik hoe die stuwwalen dan wel waren ontstaan? :"dat was door de hand van god".

Daar ging mijn broek weer.
Het probleem is dat ik vroeger ook had was dat je wetenschap gaat ontkennen om je Bijbelse verhaal maar correct te houden. Toen ik voor de Remonstranten koos heb ik al voor mijzelf besloten dat de Bijbel vooral belangrijk is voor de lessen van Jezus. De rest vond ik minder belangrijker worden.

Maar nu begin ik echt in te zien dat Jezus goede lessen had (ook mindere) maar dat hem dat geen zoon van een God maakt.

Wss zal ik om de onrust een beetje te managen van 90% agnost/10 % athe´st naar een steeds groter percentage athe´st gaan.

Onrust managen is namelijk iets moeilijker als je OCD hebt, Christen met OCD is overigens ook allesbehalve fijn..
Mijn blog over o.a. leven met OCD (dwang) | https://mdj-stek.nl
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')