Dat cabone fibre gedoe was niet erg betrouwbaar.quote:
Als ik dat patent een klein beetje scan, zat er dus een soort signaleringssysteem in; dat hij via geluiden die hij opving kon monitoren dat die composiet mantel dan in de problemen kwam. En daar zat ook het patent oa op, wat beter te lezen is bij de claim 2-4.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 23:09 schreef -CRASH- het volgende:
Dat cabone fibre gedoe was niet erg betrouwbaar.
En bij iedere duik wordt er druk op gezet. En zet weer uit als ie boven komt.quote:Op dinsdag 27 juni 2023 23:31 schreef Tengano het volgende:
[..]
Als ik dat patent een klein beetje scan, zat er dus een soort signaleringssysteem in; dat hij via geluiden die hij opving kon monitoren dat die composiet mantel dan in de problemen kwam. En daar zat ook het patent oa op, wat beter te lezen is bij de claim 2-4.
Maar als je sensors dus aangeven dat die mantel begint te kraken ben je mogelijk al te laat. Door het kraken wordt die mantel immers ook zwakker en wordt hij nog gevoeliger voor druk van buiten af waardoor hij nog harder begint te kraken, waardoor de mantel nog kwetsbaarder wordt en hij door de druk die hij in die situatie blijkbaar niet aankan uiteindelijk boem zegt.
Net als je op ijs staat dat begint te kraken zeg maar. Daar wordt het ijs ook niet sterker van maar zwakker, en je staat er dan nog wel met je volledige gewicht op....
Ja, dat was al een tijdje bekend:quote:Op dinsdag 27 juni 2023 23:36 schreef -CRASH- het volgende:
Trouwens het acryl venster was gecertificeerd tot maar 1300 meter diepte.
(pagina 11)
"—the viewport at the forward of the
submersible was only built to a certified pressure of 1,300 meters, although OceanGate intended
to take passengers down to depths of 4,000 meters.
Lochridge learned that the viewport
manufacturer would only certify to a depth of 1,300 meters due to the experimental design of the
viewport supplied by OceanGate, which was out of the Pressure Vessels for Human Occupancy
("PVHO") standards. OceanGate refused to pay for the manufacturer to build a viewport that
would meet the required depth of 4,000 meters.
The paying passengers would not be aware, and would not be informed, of this
experimental design, the lack of non-destructive testing of the hull, or that hazardous flammable
materials were being used within the submersible. "
quote:Op vrijdag 23 juni 2023 14:30 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
het is nog erger. Het raampje was gecertificeerd tot slechts 1300 meter.
maarliefst 38 experts hadden waarschuwingen afgegeven aan Oceangate.
En dan ook nog dit: de Titan was in zijn geheel niet gecertificeerd. Waarom niet? 'nouja, omdat dat jaren kan duren' reageerde Oceangate in 2019.
Nou...quote:Op maandag 26 juni 2023 15:01 schreef ThePlaneteer het volgende:
Ik snap niet dat men dit probeert plat te slaan
Het gaat zo snel dat daarop niets te zien zal zijn, uitgaande dat de mobiel de klap voldoende overleefd heeft om beelden te onttrekken van de geheugenchip.quote:Op woensdag 28 juni 2023 00:02 schreef -CRASH- het volgende:
Ben eigenlijk wel benieuwd. Of de mensen in de sub
aan het filmen waren (mobiel)
Stel dat ze de telefoons kunnen bergen. En dat daarop
de tragedie staat.
de mobil is ook geimplodeerd en in stukjesquote:Op woensdag 28 juni 2023 08:00 schreef Wantie het volgende:
[..]
Het gaat zo snel dat daarop niets te zien zal zijn, uitgaande dat de mobiel de klap voldoende overleefd heeft om beelden te onttrekken van de geheugenchip.
Dr loopt daar ergens een krab met een simkaart in z'n klauwen. Of wonen die beesten niet op die dieptes.quote:Op woensdag 28 juni 2023 08:01 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
de mobil is ook geimplodeerd en in stukjes
Nou ja, er zat zo'n signaleringssysteem in dat aangaf dat die composietromp dan een beetje begon te kraken. Wellicht dat Stockton en de bemanning daar over gesproken hebben in de laatste momenten en dat dat nog wel gefilmd is.quote:Op woensdag 28 juni 2023 08:00 schreef Wantie het volgende:
Het gaat zo snel dat daarop niets te zien zal zijn, uitgaande dat de mobiel de klap voldoende overleefd heeft om beelden te onttrekken van de geheugenchip.
Puur technisch zou dat gecertificeerde raam met de nodige safety-factor, de druk van die Titanic diepte moeten kunnen weerstaan. Hoe vaak op rij, is dan weer de vraag dat wmb qua vervorming door druk niet al te vaak zal zijn.quote:
Wat voor safety factor zit daar op dan?quote:Op woensdag 28 juni 2023 15:12 schreef Vallon het volgende:
[..]
Puur technisch zou dat gecertificeerde raam met de nodige safety-factor, de druk van die Titanic diepte moeten kunnen weerstaan. Hoe vaak op rij, is dan weer de vraag dat wmb qua vervorming door druk niet al te vaak zal zijn.
Onduidelijk is in hoeverre, Oceangate (letterlijk) de randen van de toelaatbare fysieke marges heeft gebruikt in wat in beginsel mogelijk zou kunnen zijn.
De vraag wordt dan of dat raam zelf de oorzaak was (en zo ja aan de randen; het zwakke punt van elke constructie) Ik ga benieuwd zijn of men het raam ter onderzoek weet te bergen. Hierbij opgemerkt dat gegoten Acrylaat eerst gaat vervormen (dat dus gemeten kan worden) om daarna in te scheuren voordat het ineenklapt.
Het is dus imo niet zo dat dit een plotselinge gebeurtenis is. Iemand die naar buiten kijkt moet dat proces - zo ja het raam de hoofdoorzaak was voor implosie - onafwendbaar hebben zien aankomen.
Zelf heb ik meer twijfels hebben bij de (geplakt ingeweven en gebakken) CarbonFiber pijp-romp die zonder binnenwaartse ondersteuning tussen de titanium halve bollen is gezet.
Ook omdat lijmen met regelmatig herhaalde (grote)druk en temperatuurverschillen, onvoorspelbaar gedrag kan opleveren. Eigenlijk zou zo'n romp - denk ik dan - maar een paar keer mogen worden gebruikt om daarna weer ge-x-rayed te worden op microscheurtjes of loslaten lijmlagen.
Aanvulling, na lezen van een technisch inhoudelijk stuk uit 2017 bron:compsiteworld.
Het lijkt er op dat het sterk wordt afgeraden om titanium icm CarbonFiber te gebruiken. De uitzettingscoëfficiënten van CF (lengte/omtrek) zijn substantieel anders.
Het monitor systeem dat de integriteit zou bewaken lijkt deels gebaseerd op geluid dat imo niet goed kan functioneren in/met geweven fiber materiaal zoals CF. Op het moment dat dat geluid gaat geven, ben je sws te laat.
Terzijde, de romp lijkt wel degelijk met een safety factor van 2.5 te zijn ontworpen. Wat dat waard is bij herhaald gebruik, wordt niet benoemd. De fabrikant van de koker kreeg simpel een opdracht maak zus en zo romp van die sterkte.
Wat imo erg innovatie is/was, is het gebruik vane en onderwater lanceerplatform (Cyclops) dat constructie van een volwaardige "onderzeeboot" aanzienlijk vereenvoudigt. Het is dan niet nodig een vaartuig, ingewikkelde bovenzeese eigenschappen te geven.
Wat is gedaan is op basis van fysische eigenschappen een dikte aan CF is uitgerekend. Die uitkomst is vervolgens vergroot en afgerond als safetyfactor. Vervolgens is er een zooi draad met epoxy als cocon gedraaidquote:Op woensdag 28 juni 2023 16:55 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Wat voor safety factor zit daar op dan?
Ik denk dat gewoon heel die romp in elkaar geklapt is want die is waarschijnlijk na 1 keer duiken al overstretched geweest, dus plastisch vervormd en dus niet meer betrouwbaar.
Plus dat de monitor aan de binnenzijde in de romp geschroefd is, dat is een recept voor kerfwerking.
Moeilijk om in te schattenquote:Op woensdag 28 juni 2023 16:48 schreef Haushofer het volgende:
Wat ik me nog afvraag: een volume lucht die zo snel wordt samengeperst wordt heet. Wat zou de temperatuurstijging zijn en wat voor effect heeft dit op de restanten/brokstukken?
Knap gedaan, zo snel en moeilijk te identificeren.quote:Op woensdag 28 juni 2023 18:19 schreef falling_away het volgende:
Debris aan land gehaald van Titan. Artikel met foto's:
https://www.independent.c(...)itanic-b2365831.html
Het zeewater koelt de boel ook direct afquote:Op woensdag 28 juni 2023 18:27 schreef Vallon het volgende:
[..]
Moeilijk om in te schatten
Het interieur bevatte ca 5.5m³ van laten we zeggen 'lucht' dat onder druk van zeg ergens beneden of halverwege 350bar plots (10-20milliseconden) ineen wordt gedrukt. Ik ontbeer vergane kennis maar ben geneigd dat op grond van Thermodynamica er dan een fikse temperatuurstijging kan ontstaan. Hoeveel in dan in welke tijd (dat als arbeid wordt afgegeven) ??? , iemand die weet uit te rekenen mag het zeggen.
Ik doe een vage poging met Ideal Gas Law Calculator , --> 350bar=350000Pa en 5,5m³ dat normale druk 1.225 kg/m3 aan lucht van 15°C bevat en herberekend ruwweg neerkomt op (0.042*10³)*5.5=231Mol.
Dit levert dan een gigantische temperatuurstijging op van 6928704°C. Nu zal die druk niet instant zijn maar zelfs langzaam verlopen in order van milliseconden nog behoorlijk zijn.
Of dat dit zelf invloed heeft gehad op de bv de lichamen of spullen, vind ik nog moeilijker in te schatten.
De klap zal zeker niet te zien zijn.quote:Op woensdag 28 juni 2023 08:00 schreef Wantie het volgende:
[..]
Het gaat zo snel dat daarop niets te zien zal zijn, uitgaande dat de mobiel de klap voldoende overleefd heeft om beelden te onttrekken van de geheugenchip.
Tenzij de druk van binnenuit door een breuk zo groot is geworden dat het raampje van binnenuit eruit is geklapt.quote:Op woensdag 28 juni 2023 20:58 schreef Tengano het volgende:
Nou de titanium delen zijn dus nog helemaal intact en de romp is dus helemaal weg. Wat me opviel is dat dat perspex raampje er wel uit was.
Het is niet mijn bedoeling om alvast conclusies te trekken, maar ik zou bijna zeggen dat dat perspex raampje dan eerst geklapt is. Immers, als de romp klapt zou dat raampje wel blijven zitten.
Dit is wel logisch inderdaad. Van buitenaf kan dat raam meer druk verdragen dan van binnenuit.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:13 schreef Vallon het volgende:
Tenzij de druk van binnenuit door een breuk zo groot is geworden dat het raampje van binnenuit eruit is geklapt.
Het raampje, is gemonteerd opdat het de druk van buitenaf tegenhoudt.
NB: Perpex net als Plexiglas is een merknaam, Acrylaat is de stof. Strikt genomen is Perspex een bewerkte vorm (aan de oppervlakte) en daardoor vaak alleen binnen bruikbaar.
Idd die cone-vom duidt er dan op dat het raam vooral door de druk op z'n plaats zal blijven. Iets dat trouwens ook geldt voor de titanium halve bollen die dan met veel krachten tegen de cilinder zal hebben gedrukt.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:17 schreef Tengano het volgende:
[..]
Dit is wel logisch inderdaad. Van buitenaf kan dat raam meer druk verdragen dan van binnenuit.
Dus met een implosie ontstaat er zoveel druk in de cabine dat dat raam er dan als een champagnekurk uitknalt. Ik zie dat de vorm ook conisch is, waardoor alleen de lijmnaad dan wss alleen maar hoeft te worden verbroken. Dat lijkt best plausibel.
NB De rand blijft het zwakkepunt omdat daar de krachten op terechtkomen, iets dat mij met het huidige beeld hier niet de oorzaak zal zijn geweest.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:17 schreef Tengano het volgende:
Ik snapte al niet hoe dat 'kozijn' van dat raam nieet het zwakste punt zou zijn, maar die conische bevesting maakt dus dat dat eigenlijk best een slimme oplossing is om die druk op te vangen en dat raam in zijn vatting te persen.
editquote:Op woensdag 28 juni 2023 21:17 schreef Tengano het volgende:
[..]
Dus met een implosie ontstaat er zoveel ONDER druk in de cabine dat dat raam er dan als een champagnekurk IN uitknalt.
Ja, inderdaad.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:21 schreef Vallon het volgende:
[..]
Idd die cone-vom duidt er dan op dat het raam vooral door de druk op z'n plaats zal blijven. Iets dat trouwens ook geldt voor de titanium halve bollen die dan met veel krachten tegen de cilinder zal hebben gedrukt.
Nee, er echt uitknalt. Van binnen naar buiten dus. Denk maar na.quote:
de capsule is GEIMPLODEERDquote:Op woensdag 28 juni 2023 21:23 schreef Tengano het volgende:
[..]
Nee, er echt uitknalt. Van binnen naar buiten dus. Denk maar na.
quote:Een implosie zou kunnen optreden bij een thermosfles, als het glas te dun zou zijn. Ook treedt een implosie op als een beeldbuis wordt vernietigd. In beide gevallen heerst er binnen het glas een vacuüm, zodat de luchtdruk van buiten naar binnen gericht is.
Zodat er druk in die cabine ontstaat die dat raam dan ineens van binnen naar buiten moet verdragen. En daar is dat raam en met name de vatting niet op berekend en gebouwd.quote:
IMPLOSIEquote:Op woensdag 28 juni 2023 21:29 schreef Tengano het volgende:
[..]
Zodat er druk in die cabine ontstaat die dat raam dan ineens van binnen naar buiten moet verdragen. En daar is dat raam en met name de vatting niet op berekend en gebouwd.
Dat zou ik ook verwachten, als de romp het begeeft wordt het water naar binnen gedrukt. Op het moment dat heel de holte gevuld is komt het instromende water plots tot stilstand, wat gepaard gaat met een drukpiek die een uitdijende schokgolf veroorzaakt.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:13 schreef Vallon het volgende:
Tenzij de druk van binnenuit door een breuk zo groot is geworden dat het raampje van binnenuit eruit is geklapt.
Het raampje, is gemonteerd opdat het de druk van buitenaf tegenhoudt.
https://link.springer.com/chapter/10.%201007/978-1-4614-7267-4_6quote:The result of the collapse is a rapid decrease in local pressure as the water expands to fill the void, and then a shock wave as the in-rushing water suddenly stops and is compressed. The physics of an implosion event is shown to be similar to the collapse of cavitation and underwater explosion bubbles. The pressure history resulting from an implosion event consists of several primary characteristics, namely an initial pressure drop in the surrounding fluid during the initial collapse, corresponding to the inward rush of the surrounding fluid, followed by a subsequent positive pressure spike and decay as the body collapses upon itself and the water motion is arrested. It is observed that the magnitude of both the pressure drop and subsequent peak pressures are dependent upon the hydrostatic collapse pressure. Additionally, the ductility of implodable volume material is shown to have an effect on the amount of energy released during the collapse with brittle implodables releasing larger amounts of energy into the surrounding fluid than ductile volumes.
Iets dergelijks moet het wel zijn. Maar als het water binnenstroomt loopt de druk in de cabine op van 1 atmosfeer tot geleidelijk aan (binnen en fractie van een seconde) 400 bar.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:31 schreef crystal_meth het volgende:
[..]
Dat zou ik ook verwachten, als de romp het begeeft wordt het water naar binnen gedrukt. Op het moment dat heel de holte gevuld is komt het instromende water plots tot stilstand, wat gepaard gaat met een drukpiek die een uitdijende schokgolf veroorzaakt.
[..]
https://link.springer.com/chapter/10.%201007/978-1-4614-7267-4_6
NB: in de sub heerste geen vacuüm, bevatte 5,5m³ lucht dat plots wordt samengedrukt.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:27 schreef michaelmoore het volgende:
de capsule is GEIMPLODEERD
quote:
Een implosie zou kunnen optreden bij een thermosfles, als het glas te dun zou zijn. Ook treedt een implosie op als een beeldbuis wordt vernietigd. In beide gevallen heerst er binnen het glas een vacuüm, zodat de luchtdruk van buiten naar binnen gericht is.
vergelegken met buiten 400 bar is het een vacuumquote:Op woensdag 28 juni 2023 21:33 schreef Vallon het volgende:
[..]
NB: in de sub heerste geen vacuüm, bevatte 5,5m³ lucht dat plots wordt samengedrukt.
ja, dat is leuk voor beeldvorming om een idee te krijgen van krachten maar strookt niet met de werkelijkheid.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:35 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
vergelegken met buiten 400 bar is het een vacuum
en wordt het hele ding samengeperst als een colablik en valt in brokjes uiteeen , blijft niets over dan wat stukken en kruimels
Leuk bierviltje (met de opmerking dat de oppervlakte aan de binnenzijde d=30cm met pi*r² 750cm² is) en waarbij de vele tien-honderden tonnen aan druk niet langzaam worden opgebouwd maar ineens dan idd 10:1, het raam met gemak met setting en al zal uitdrukken.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:32 schreef Tengano het volgende:
[..]
Iets dergelijks moet het wel zijn. Maar als het water binnenstroomt loopt de druk in de cabine op van 1 atmosfeer tot geleidelijk aan (binnen en fractie van een seconde) 400 bar.
Ergens tussen de 1 en de 400 bar kan ook het breekpunt liggen wat dat raam kan hebben en dat ie plop zegt.
400 bar voor dat oppervlak van het raam is best een hoop kracht voor een lijmnaad.
Even een grove berekening:
400 bar is 400 kg per vierkante centimeter
En het raam aan de binnenkant is ik gok 35 centimeter in diameter.
Oppervlakte van het raam is dan D * Pi = 35 * 3,141 = 110 vierkante centimeter
110 vierkante centimeter x 400 kilo = 44000 Kilo
Dus als je met 44000 kilo van binnenuit tegen dat raam aanduwt dan ligt het er wel uit mag je aannemen.
In zekere zin is dat het ook. Buisje getaped van wat hoogwaardig garen, dat gelijmd, afgebakken en afgedopt met wel (wel goed) titanium doppen.quote:Op woensdag 28 juni 2023 22:05 schreef manny het volgende:
Man man man. Als je het nu leest lijkt het alsof dat ding met tiewraps en duct tape aan elkaar hangt.
Dat lijkt zo maar zelf als dit $100Miljoen zou kosten, is het een koopje voor de (onderzeese) militair tot kabellegger industrie om te weten wat er hier precies mis ging.quote:Op woensdag 28 juni 2023 22:33 schreef -Spring het volgende:
Van het geld dat ze nu in het bergen en onderzoeken besteden hadden ze een mooie, veilige duikboot kunnen bouwen.
De druk zal veel hoger pieken, door het water hammer effect: het water krijgt snelheid, en moet dan plots op zeer korte tijd tot stilstand komen. Die kinetische energie wordt dan in druk omgezet. Stel bvb dat je een vacuum buis afgesloten door twee glasplaten onder water houdt en één van de glasplaten breekt: dan wordt het water door de heersende druk de buis ingeduwd en versneld. Het water kan snelheid opbouwen voordat het uiteinde van de buis bereikt wordt. Maar dan moet het haast ogenblikkelijk tot stilstand komen. De druk nodig om het over zo'n korte afstand tot stilstand te brengen zal veel groter zijn dan de heersende druk, waardoor de glasplaat breekt.quote:Op woensdag 28 juni 2023 21:32 schreef Tengano het volgende:
[..]
Iets dergelijks moet het wel zijn. Maar als het water binnenstroomt loopt de druk in de cabine op van 1 atmosfeer tot geleidelijk aan (binnen en fractie van een seconde) 400 bar.
Ergens tussen de 1 en de 400 bar kan ook het breekpunt liggen wat dat raam kan hebben.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.are we infinite or am I alone
Dat zou je denken..... vloeistofdynamica werkt iets anders en verloopt met vertraagde drukgolven.quote:Op woensdag 28 juni 2023 22:43 schreef Tengano het volgende:
Volgens mij maak ik toch een denkfout.
Aan de andere kant van dat raam staat ook 400 kg per centimeter en dat oppervlak is groter....
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |