Nou de ontwikkeling van m'n Toscaanse jasmijn. Het is een stek die ik heb gemaakt van de Toscaanse jasmjin in onze vorige tuin. Vier jaar geleden ging de stek in een pot naast de voordeur:quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:20 schreef Twieki het volgende:
Ben benieuwd naar de jouwe (en naar die van anderen, altijd leuk om te kunnen vergelijken)!
Beginnen met een stekje van de Toscaanse Jasmijn is natuurlijk wel wat anders dan beginnen met een plant die al 80cm hoog is en 5 ranken heeft. Ik denk dat 't in jouw kas ook té warm is. Met de huidige temperaturen wordt 't al gauw 40+ graden, dat zal niet veel helpen denk ik, zeker niet bij zo'n stek, een kwetsbaar plantje.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 17:24 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Nou de ontwikkeling van m'n Toscaanse jasmijn. Het is een stek die ik heb gemaakt van de Toscaanse jasmjin in onze vorige tuin. Vier jaar geleden ging de stek in een pot naast de voordeur:
[ afbeelding ]
Drie jaar geleden gepromoveerd naar de volle grond. So far so good:
[ afbeelding ]
Twee jaar geleden liep de jasmijn vorstschade op. De plek naast de voordeur staat in de oostenwind en dus heb ik de jasmijn verplaatst naar de kas. Ik dacht dat-ie het niet zou overleven:
[ afbeelding ]
Een jaar geleden zag-ie er nog niet geweldig uit, maar leek hij van onderaf weer uit te lopen:
[ afbeelding ]
Dit was m'n Toscaanse jasmijn vanmiddag:
[ afbeelding ]
Er zit dus weer vooruitgang in, al vind ik het blad wel wat lichtgroen. Maar moet je de jasmijn eens vergelijken met deze klimmer, die op hetzelfde moment even klein in de kas is gezet:
[ afbeelding ]
En daarom kan ik nog zo enthousiast worden van Toscaanse jasmijn. Hij groeit langzaam en is kwetsbaar. Op de juiste plek en met veel geduld zal het vast een geweldige plant worden.
Op de laatste foto kun je trouwens zien dat m'n oleander bezwijkt onder de bloemenpracht. @:yinu, heb jij wel eens last gehad van hangende takken?
Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik wil geen planten in potten en ik wil ook niet de verplichting hebben om een plant elk jaar op tijd uit te graven, dus ik kijk gewoon wat werkt in de kas en wat niet. De Toscaanse jasmijn ga ik een tijd laten staan, want dat telkens verplaatsen helpt ook niet. De oleander heeft in ieder geval twee winters overleefd en leek het tot de slappe takken dit jaar goed te doen. Ik hoop dat ik er wat aan kan doen door na de bloei te snoeien.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 17:37 schreef Twieki het volgende:
[..]
Beginnen met een stekje van de Toscaanse Jasmijn is natuurlijk wel wat anders dan beginnen met een plant die al 80cm hoog is en 5 ranken heeft. Ik denk dat 't in jouw kas ook té warm is. Met de huidige temperaturen wordt 't al gauw 40+ graden, dat zal niet veel helpen denk ik, zeker niet bij zo'n stek, een kwetsbaar plantje.
Oleanders, ik heb er goede herinneringen aan. Een Vlaamse vriend van me had er 4 van meer dan 30 jaar oud. Opgeweekt door zijn vader. Stammen zo dik als je pols. Doen het elk jaar weer geweldig.
Van mei tot en met oktober stonden die gewoon buiten (wel in de luwte en uit de volle zon), in de wintermaanden zette hij ze in de houten schuur, gewikkeld in bubbeltjesfolie. En voordat hij dat deed, knipte hij altijd de (resterende) bloemknoppen er uit. Want juist die bloemknoppen die in de late zomer niet meer zijn gaan bloeien, vreten heel veel energie van de plant in het voorjaar. Terwijl je in 't voorjaar juist wilt dat hij weer wat groener wordt.
En wat doe jij anders dan ik?quote:
Al doende leert men uiteraard. Ben ontzettend jaloers op jouw royale kas. Ik wist er wel raad mee. Ik zou hem helemaal volstouwen met tomaten, paprika's, pepers, komkommers, aubergines en andere warmteminnende vruchten.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 18:32 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik wil geen planten in potten en ik wil ook niet de verplichting hebben om een plant elk jaar op tijd uit te graven, dus ik kijk gewoon wat werkt in de kas en wat niet. De Toscaanse jasmijn ga ik een tijd laten staan, want dat telkens verplaatsen helpt ook niet. De oleander heeft in ieder geval twee winters overleefd en leek het tot de slappe takken dit jaar goed te doen. Ik hoop dat ik er wat aan kan doen door na de bloei te snoeien.
Ik zal volgend jaar wat meer m'n best doen.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 18:45 schreef Twieki het volgende:
[..]
Al doende leert men uiteraard. Ben ontzettend jaloers op jouw royale kas. Ik wist er wel raad mee. Ik zou hem helemaal volstouwen met tomaten, paprika's, pepers, komkommers, aubergines en andere warmteminnende vruchten.
Je foto wordt nu volledig weergeven, dus sowieso beter nu. Maar maak je je er verder niet zo druk over.quote:
quote:Op zaterdag 17 juni 2023 00:47 schreef Claudia_x het volgende:
De eerste bloeiende hortensia van dit jaar in de reeks!
Babiesquote:
Gewoon wat extra proteïne.quote:Op maandag 19 juni 2023 18:40 schreef Vanyel het volgende:
De mensen onder jullie die weigeren te moestuinieren zijn de slimmerds.
Driedubbelpost omdat het kan.
Ik BBQ.
Met sla.
Net als ik (net geoogste, gewassen en gecentrifugeerde) sla op mijn bord wil scheppen, komt deze eruit rennen.
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |