Dit was ergens vorige week voor mij als leek ook een interessante vraag, ik heb toen het volgende gevonden en het zou fijn zijn om de input van anderen met meer kennis hier verder te lezen.quote:Op maandag 27 maart 2023 11:56 schreef Agronoom2 het volgende:
Kan het platform waarop je in aandelen handelt ook failliet gaan? En zo ja: Als de broker failliet gaat, vallen je beleggingen buiten de boedel van de beheerder? Is dat wettelijk geregeld en is dat bij alle brokers zo of moet je hierop letten?
Bij beleggen geldt het depositogarantiestelsel niet. Bij crypto zag je een aantal keer dat een platform failliet ging. Of dat er ronduit mee gerommeld werd. Ik vraag me af hoe ik dat risico kan beheersen en hoe ik de regie en controle over mijn portefeuille blijf houden. Ik wil vooral risico's spreiden in aandelen en niet in brokers: om nou meerdere brokers te nemen moet je meer brokers in de gaten houden dus dat lijkt me geen oplossing.
Dan heb je nog een verschil tussen brokers waarbij de aandelen echt op jouw naam staan en brokers die de aandelen in een aparte entiteit zetten, los van entiteiten met risicovolle activiteiten (als ik zo gauw even scan, heeft die link van jou het over het laatste). Het meest veilige is op je eigen naam, een aparte entiteit is betrekkelijk veilig maar kan in theorie nog altijd failliet gaan.quote:Op maandag 27 maart 2023 16:05 schreef zuchtje het volgende:
Dit is wat een willekeurige broker er over zegt:
https://www.interactivebr(...)estor-protection.php
"normale" brokers hebben hun zaakjes gescheiden van hun klanten. Dus als die omvallen mogen ze niet zomaar aan jouw spullen zitten.
Dank, goed artikel.quote:Op maandag 27 maart 2023 12:24 schreef PieterCornelis het volgende:
[..]
Dit was ergens vorige week voor mij als leek ook een interessante vraag, ik heb toen het volgende gevonden en het zou fijn zijn om de input van anderen met meer kennis hier verder te lezen.
https://beleggingsacademy(...)roker-failliet-gaat/
Maar dit veronderstelt dat je de kleine lettertjes moet lezen, en dan weet je met financiële instellingen nooit waar je aan toe bent. Is er een keurmerk die dit regelt?quote:Op maandag 27 maart 2023 16:57 schreef Patroon het volgende:
Volgens mij is dat het verschil tussen gewoon account bij de Giro en custody waarbij je de aandelen echt op naam hebt.. Ik heb om die reden een custody account.
Als je met geld wil spelen is het sowieso verstandig om je goed in te lezen. Ook de kleine letters. Als je dat niet wil, kan je een tussenpersoon in handen nemen, maar dit kost geld en geeft nog geen 100% garantie.quote:Op maandag 27 maart 2023 17:54 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Maar dit veronderstelt dat je de kleine lettertjes moet lezen, en dan weet je met financiële instellingen nooit waar je aan toe bent. Is er een keurmerk die dit regelt?
maar hoe weet je waar je aan toe bent met een keurmerk?quote:Op maandag 27 maart 2023 17:54 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Maar dit veronderstelt dat je de kleine lettertjes moet lezen, en dan weet je met financiële instellingen nooit waar je aan toe bent. Is er een keurmerk die dit regelt?
In dat geval is de vraag of er klopt wat er staat. De realiteit is dat er veel ondoorzichtige financiële producten zijn.quote:Op maandag 27 maart 2023 18:54 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
maar hoe weet je waar je aan toe bent met een keurmerk?
Het enige juiste antwoord op beiden vragen is: dat regel je zelf. Dat kan door:
- zelf te lezen
Dat is zinloos aangezien mijn doel is om risico's te borgen. Iedereen die je inhuurt voor financieel advies, heeft een informatievoorsprong en kan daar voor eigen gewin misbruik van maken. Daarmee is zo iemand per definitie een extra risico dat je weer moet managen.quote:- iemand in te huren op eigen kosten die je vertrouwt om het te lezen.
Ik probeer dus te kijken hoe ik die risico's efficiënt borg. Ik wil indexbeleggen om risico's te spreiden, niet om ze te concentreren in één of enkele brokers, of in een financiële adviseur.quote:Doe je dat niet, dan met je dat zelf weten en ook de consequenties dragen.
Maar bij indexbeleggen hoef je in principe niet veel kennis te hebben. Sterker nog, een geblindoekte aap verslaat al jaren de analisten.quote:Op maandag 27 maart 2023 18:11 schreef Patroon het volgende:
[..]
Als je met geld wil spelen is het sowieso verstandig om je goed in te lezen. Ook de kleine letters. Als je dat niet wil, kan je een tussenpersoon in handen nemen, maar dit kost geld en geeft nog geen 100% garantie.
quote:Op maandag 27 maart 2023 15:49 schreef miro86 het volgende:
Bij een "echte" broker, staan je aandelen op je eigen naam. Als die failliet gaat, blijven ze dus van jou, maar kan het natuurlijk even duren voordat je er alweer bij kunt. Mocht je broker gefraudeerd hebben (en zijn er aandelen van de beleggers kwijt), dan is er nog een garantiestelsel, maar voor max 20.000 dacht ik.
Ik zeg ook niet dat je kennis moet hebben van index beleggen.. Ik koop ook alleen maar etf's en verkoop nooit. Maar ik heb mij wel ingelezen over de risico's hoe mijn aandelen geparkeerd staan. Daar ging je vraag over en daarvoor adviseer ik je goed in te lezen voordat je geld gaat inleggen.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 00:13 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Maar bij indexbeleggen hoef je in principe niet veel kennis te hebben. Sterker nog, een geblindoekte aap verslaat al jaren de analisten.
Het enige waar ik echt zeker van moet zin is dat mijn aandelen van mij zijn, en dat niemand er controle over kan pakken.
Wanneer ben je daar zeker van? Heb je een lijstje waraan iets moet voldoen zodat jij zekerheid hebt?quote:Op dinsdag 28 maart 2023 00:13 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Maar bij indexbeleggen hoef je in principe niet veel kennis te hebben. Sterker nog, een geblindoekte aap verslaat al jaren de analisten.
Het enige waar ik echt zeker van moet zin is dat mijn aandelen van mij zijn, en dat niemand er controle over kan pakken.
Nou ja, toen ik een huis kocht las ik ook de kleine lettertjes. Maar als het puntje bij het paaltje komt is er een notaris en een kadaster die mij zekerheid biedt dat het huis dat ik koop ook van mij is.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 08:18 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Wanneer ben je daar zeker van? Heb je een lijstje waraan iets moet voldoen zodat jij zekerheid hebt?
Dan vertrouw je dus het kadaster en de notaris? Beiden betaal je voor hun diensten.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 08:54 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Nou ja, toen ik een huis kocht las ik ook de kleine lettertjes. Maar als het puntje bij het paaltje komt is er een notaris en een kadaster die mij zekerheid biedt dat het huis dat ik koop ook van mij is.
De zekerheid die ik zoek, is dat een aandeel dat ik koopt ook van mij is. En dat is wat anders dan een bewering van een broker dat die van mij is, want beweringen kunnen onjuist zijn.
OK, maar hoe weet je dan dat wat je leest ook juist is? Dat is een beetje het probleem van veel financiële producten.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 08:13 schreef Patroon het volgende:
[..]
Ik zeg ook niet dat je kennis moet hebben van index beleggen.. Ik koop ook alleen maar etf's en verkoop nooit. Maar ik heb mij wel ingelezen over de risico's hoe mijn aandelen geparkeerd staan. Daar ging je vraag over en daarvoor adviseer ik je goed in te lezen voordat je geld gaat inleggen.
Mijn vraag is dus hoe dit geborgd is bij aandelen. Bij een kadaster en een notaris heb je een heel wettelijk stelsel met een register waardoor je niet snel voor verrassingen komt te staan dat het huis dat je koopt niet van jou is. Als dat mis gaat, komt het gelijk in de krant en dat gebeurt niet zo heel vaak. Afgelopen jaar geloof ik een keer met het splitsen van een woning dat verkeerd was gegaan.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 08:56 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dan vertrouw je dus het kadaster en de notaris? Beiden betaal je voor hun diensten.
Wat moet iemand doen om jouw vertrouwen te winnen als ze zeggen dat de aandelen echt van jou zijn?
Helder. Wat kun je doen om dat risico te borgen?quote:Op dinsdag 28 maart 2023 09:03 schreef nostra het volgende:
Ja, je broker kan failliet gaan en nee, die aandelen vallen dan niet in de boedel. Het probleem zit 'm er voornamelijk in dat aandelen door veel brokers (of beter: de afgezonderde entiteit) worden uitgeleend en als díe partij niet aan zijn marginverplichtingen kan voldoen, heb je wel een probleem. Dat geldt ook voor veel etf's overigens, net als de bijbehorende liquiditeitsrisico's daar.
Je kan ervoor opteren dat je aandelen niet uitgeleend worden (dat moet je wel zelf pro-actief doen). Bij DeGiro bijvoorbeeld een custody account nemen. Dan worden de kosten vaak wel hoger en kan je bepaalde transacties niet meer verrichten.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 09:03 schreef Agronoom2 het volgende:
Helder. Wat kun je doen om dat risico te borgen?
Verschilt per broker. Bij De Giro moet je een duurdere custody account hebben. Bij Lynx worden je aandelen niet uitgeleend tenzij je of a) zelf voor kiest om meer te verdienen of b) handelt obv margin (dus met geleend geld). Bij Saxo is het ook een eigen keuze en deel je de extra rendement met Saxo.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 09:03 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Helder. Wat kun je doen om dat risico te borgen?
Dank, dit geeft veel inzicht. Omdat ik beleg voor de lange termijn en bijzonder weinig wil handelen, zijn snel dalende koersen ontwikkelingen die erbij horen. Ik wil die portefeuille dan juist houden, dus het uitlenen van aandelen is bij mij not done.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 10:04 schreef miro86 het volgende:
[..]
Verschilt per broker. Bij De Giro moet je een duurdere custody account hebben. Bij Lynx worden je aandelen niet uitgeleend tenzij je of a) zelf voor kiest om meer te verdienen of b) handelt obv margin (dus met geleend geld). Bij Saxo is het ook een eigen keuze en deel je de extra rendement met Saxo.
Houd rekening dat als iemand aandelen leent, hij gehouden wordt aan de geldende margin regels. In de praktijk betekent dit dat zijn broker automatisch zijn posities zal sluiten als hij te veel verliezen maakt. Alleen bij een snel dalende markt zou het kunnen zijn dat de initial en maintenance margin onvoldoende zijn en kun je geld verliezen.
zover ik weet is dit geregeld in de voorwaarden die je accepteert bij eht gebruik van een broker. Dat is dus vertrouwen dat die kloppen, maar je gaf aan dat je dat moeilijk vindt?quote:Op dinsdag 28 maart 2023 09:02 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Mijn vraag is dus hoe dit geborgd is bij aandelen. Bij een kadaster en een notaris heb je een heel wettelijk stelsel met een register waardoor je niet snel voor verrassingen komt te staan dat het huis dat je koopt niet van jou is. Als dat mis gaat, komt het gelijk in de krant en dat gebeurt niet zo heel vaak. Afgelopen jaar geloof ik een keer met het splitsen van een woning dat verkeerd was gegaan.
De voorwaarden lezen is altijd een goed idee.quote:Op maandag 27 maart 2023 17:54 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Maar dit veronderstelt dat je de kleine lettertjes moet lezen, en dan weet je met financiële instellingen nooit waar je aan toe bent. Is er een keurmerk die dit regelt?
Je maakt er nu een jij-bak van, maar feitelijk gaan er dingen mis omdat er een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven, en is het dus zaak om risico's te spreiden.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 11:30 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
zover ik weet is dit geregeld in de voorwaarden die je accepteert bij eht gebruik van een broker. Dat is dus vertrouwen dat die kloppen, maar je gaf aan dat je dat moeilijk vindt?
hoezo? ik begrijp je niet.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 12:01 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Je maakt er nu een jij-bak van, maar feitelijk gaan er dingen mis omdat er een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven, en is het dus zaak om risico's te spreiden.
Zo'n broker is een concentratie van risico's terwijl ik juist in aandelen wil gaan zitten om risico's te spreiden.
Dank, dit is heldere informatie. Het blijft dan alleen een kwestie van of je kunt vertrouwen wat er staat.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 11:22 schreef ex het volgende:
Bij bv Meesman is er een duidelijk document met alle risico's: https://www.meesman.nl/me(...)ndsen-2023-01-01.pdf hier staat ook in beschreven dat het fonds in een stichting zit en dus niet onderdeel is van het bedrijf Meesman. Mocht het bedrijf over de kop gaan wordt er een nieuwe fonds beheerder aangesteld maar je kan dus alsnog uitstappen / je geld terug halen.
Daarnaast is het grootste risico uitlenen wat al beschreven is, en Meesman leent niet uit: https://www.meesman.nl/wa(...)t-is-een-indexfonds/ (onderaan).
Mijn advies zou zijn, kies een partij met veel duidelijke informatie, verdiep je in hoe het werkt en wat de risico's zijn (want die zijn er altijd).
Nog wat meer info: https://www.meesman.nl/waarom-meesman/meesman-zekerheden/
Oh, misschien was dat niet zo bedoeld. Ik las erin dat je vermoedde dat ik moeite had met vertrouwen. Dat is denk ik de verkeerde vraag als het gaat om het spreiden van financiële risico's dus vandaar dat ik dat ff parkeerde en weer ontopic probeerde te komen. Verder geen hard feelings, ik ben iedereen dankbaar voor alle antwoorden.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 12:02 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
hoezo? ik begrijp je niet.
Ik stel gewoon legitieme vragen aan je zodat ik wellicht antwoord kan geven. Maar als je dat niet wilt dan laat ik het erbij.
pas als je weet wat er moet gebeuren wat jij vertrouwt kan je pas de tegenpartij vertrouwen indien ze dat doen. Uit je reacties weet ik niet wat dit dus.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 12:05 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Oh, misschien was dat niet zo bedoeld. Ik las erin dat je vermoedde dat ik moeite had met vertrouwen. Dat is denk ik de verkeerde vraag als het gaat om het spreiden van financiële risico's dus vandaar dat ik dat ff parkeerde en weer ontopic probeerde te komen. Verder geen hard feelings, ik ben iedereen dankbaar voor alle antwoorden.
Ja en nee, je kan namelijk zelf het jaar verslag lezen: https://www.meesman.nl/media/qfyntmds/mii-jv-2021.pdf en die is extern gecontroleerd. Meesman is onder toezicht van zowel de AFM als DNB, je kan dus altijd als je het zeker wil weten contact opnemen met de externe notaris, AFM of DNB maar, zelf vertrouw ik het wel.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 12:02 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Dank, dit is heldere informatie. Het blijft dan alleen een kwestie van of je kunt vertrouwen wat er staat.
Dan is het een kwestie van de juiste opties uitkiezen. Bij DeGiro due een custody rekening en bij Lynx en Saxo de optie niet aanzetten.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 10:55 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Dank, dit geeft veel inzicht. Omdat ik beleg voor de lange termijn en bijzonder weinig wil handelen, zijn snel dalende koersen ontwikkelingen die erbij horen. Ik wil die portefeuille dan juist houden, dus het uitlenen van aandelen is bij mij not done.
Dan kan ik het risico gaan afwegen tegen de kosten van zo'n custody rekening want dat kost op lange termijn ook geld, maar dat is risico dat ik niet wil moeten managen en dus liever mijdt.
Het is goed om de voorwaarden te lezen, maar een gezond wantrouwen te behouden. Alle brokers die in het verleden failliet zijn gegaan, hadden Algemene Voorwaarden die er netjes uitzagen. De vraag is of de broker inderdaad de zaken zo registreert als dat ze beloven.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 12:06 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Je gaf aan dat je voorwaarden niet vertrouwt, maar dan blijft er maar bar weinig over.
Goed advies. Ik heb zelf onlangs mijn Interactive Brokers rekening van Margin Account naar Cash Account gezet. Ik dacht dat ik geen Margin leningen gebruikte, ook al had ik een Margin account, maar ik bleek dat soms onbewust te doen. Je kunt met Margin bijvoorbeeld je dividend investeren op het moment dat het is toegekend. Met Cash kan dat pas als je het daadwerkelijk ontvangen hebt. Mocht er iets gebeuren met Interactive Brokers dan wil ik niet op welke manier dan ook een Margin lening hebben.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 14:06 schreef miro86 het volgende:
[..]
Dan is het een kwestie van de juiste opties uitkiezen. Bij DeGiro due een custody rekening en bij Lynx en Saxo de optie niet aanzetten.
Dank, dit lezen en wantrouwen is precies mijn houding. Veel van wat je leest zijn stellingen die je niet kunt controleren, en als dit dan niet wordt gecheckt door een onafhankelijke autoriteit dan weet je na het lezen van de voorwaarden nog niet waar je aan toe bent. Dan zijn onafhankelijke media wellicht het beste alternatief om te checken of iets kosjer is.quote:Op donderdag 30 maart 2023 07:11 schreef jaco het volgende:
[..]
Het is goed om de voorwaarden te lezen, maar een gezond wantrouwen te behouden. Alle brokers die in het verleden failliet zijn gegaan, hadden Algemene Voorwaarden die er netjes uitzagen. De vraag is of de broker inderdaad de zaken zo registreert als dat ze beloven.
Er zijn wel degelijk nog wat checks die je kunt uitvoeren na het lezen van de voorwaarden. Je kunt via Google informatie rondom de broker vergaren die niet van henzelf afkomstig is, zoals nieuws berichten. Je merkt dan dat bijv DeGiro redelijk vaak in het nieuws is omdat er procedures niet in orde zijn. Ik blijf daarom weg bij deze broker.
Aan de andere kant komt bijv. de Rabo bank beter over. Ik zit voor mijn Nederlandse aandelen bij Rabo bank. De extra kosten zijn het mijn gemoedsrust waard.
Gezien je vorige post: Wat maakt dat je Interactive Brokers vertrouwt en waarom gebruik je die naast de Rabobank?quote:Op donderdag 30 maart 2023 07:16 schreef jaco het volgende:
[..]
Goed advies. Ik heb zelf onlangs mijn Interactive Brokers rekening van Margin Account naar Cash Account gezet. Ik dacht dat ik geen Margin leningen gebruikte, ook al had ik een Margin account, maar ik bleek dat soms onbewust te doen. Je kunt met Margin bijvoorbeeld je dividend investeren op het moment dat het is toegekend. Met Cash kan dat pas als je het daadwerkelijk ontvangen hebt. Mocht er iets gebeuren met Interactive Brokers dan wil ik niet op welke manier dan ook een Margin lening hebben.
Een custody rekening is niet meer te openen bij Degiro.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 14:06 schreef miro86 het volgende:
[..]
Dan is het een kwestie van de juiste opties uitkiezen. Bij DeGiro due een custody rekening en bij Lynx en Saxo de optie niet aanzetten.
DeGiro is bij deze voor mij afgevallen, ik wil best investeren in aandelen maar dan moeten ze ook van mij zijn.quote:Op zondag 2 april 2023 11:56 schreef zwarteduiker het volgende:
[..]
Een custody rekening is niet meer te openen bij Degiro.
https://finansjaal.nl/basic-custody-degiro/
https://investingoal.com/degiro-basic-vs-custody-profile/
Interactive Brokers is puur een handels platform, dus ze hebben zelf geen hedgefund of andere handels aktiviteiten voor eigen rekening. De kans dat het bedrijf opgeblazen wordt, is daarmee een stuk lager.Tijdens de bankencrisis van vorige maand, zag je de koers van verschillende brokers sterk dalen, terwijl de schade bij IBKR beperkt bleef.quote:Op zaterdag 1 april 2023 17:46 schreef Agronoom2 het volgende:
Gezien je vorige post: Wat maakt dat je Interactive Brokers vertrouwt en waarom gebruik je die naast de Rabobank?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |