abonnement Unibet Coolblue
  maandag 27 maart 2023 @ 12:29:12 #51
433238 Tengano
Try not to think of me
pi_208553800
Legend ^O^

"Ach, dat komp allemaal wel goed mense."

pi_208553820
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:16 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Jammer dit.

Maar zijn simplistische verbond is helaas ook stevig gegroeid.
Net zoals dat sommige sketches nu normaal lijken te zijn geworden.
Het stikt op TV van de dr. Klavans, en de Hekkings maken nog steeds de dienst uit in Juinen, terwijl "alle ouwe lullen moeten weg" zijn intrede in het publieke debat doet. De dwarse eigenzinnige VPRO is ook al veel langer dood dan hij.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  Moderator maandag 27 maart 2023 @ 12:31:09 #53
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_208553824
Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
  maandag 27 maart 2023 @ 12:33:35 #54
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_208553846


Mooi In Memoriam op de NOS:

Wim de Bie kan samen met Kees van Kooten worden beschouwd als de aartsvader van de actuele satire op televisie. Tientallen jaren lang gaf het duo wekelijks commentaar op de actualiteit in programma's als het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week. Veel van hun taalvondsten en typetjes leven voort.

Het duo verrijkte de Nederlandse taal met woorden als 'regelneef' en 'doemdenken' en uitdrukkingen als 'mozes kriebel', 'hou je d'r buiten, Cock' en 'op hun pik getrapt'. Onder de vele bekende typetjes die door Wim de Bie werden gespeeld zijn de verlegen Meneer Foppe, kruidenvrouwtje Berendien uut Wisp, de voormalige Duitse leraar Otto den Beste en burgemeester Van der Vaart van Juinen.

Wim de Bie, geboren in 1939, groeit op in een creatief gezin in Den Haag. Zijn vader schrijft in zijn vrije tijd humoristische verhalen en zijn moeder kan goed zingen en speelt piano.

Op het Haagse Dalton Lyceum maakt hij kennis met Kees van Kooten. Samen richten ze de cabaretgroep Cebrah op, die ook na de middelbare school blijft bestaan. Ook schrijven ze de schoolkrant vol.

Na militaire dienst gaat hij Nederlands studeren omdat hij leraar wil worden. Als hij een advertentie ziet voor een opleiding tot radiocabaretier meldt hij zich echter daarvoor aan en stopt met zijn studie. In 1963 haalt hij zijn diploma en kan hij aan de slag bij het jongerenprogramma Multiplex op de radio.

Al snel komt ook schoolvriend Kees van Kooten werken bij het programma, dat is omgedoopt tot Uitlaat. Hier ontstaan de Klisjeemannetjes: twee Hagenezen die tijdens een partijtje biljarten gesprekken in clichés voeren. Via een optreden in het populaire tv-programma Mies en scène dringen de Klisjeemannetjes door tot de televisie en vanaf 1965 zijn ze regelmatig te zien in Hadimassa en Het gat van Nederland.

In 1972 richten Van Kooten en De Bie het Simplisties Verbond op, dat streeft naar meer eenvoud in de maatschappij. Als logo wordt een mattenklopper gebruikt: iedereen die zondigt tegen het simplisme krijgt daar symbolisch een klap mee.

Ze krijgen op de zondagavond zendtijd op de televisie van de VPRO. In dit programma maken ook de eerste typetjes hun entree, zoals Cor van der Laak (Kees van Kooten) en Meneer Foppe (Wim de Bie).

Met hun actuele tv-satire scheppen ze een heel nieuw televisieformat. In 1974 krijgt het duo een Zilveren Nipkowschijf voor hun aandeel in Het Gat van Nederland en drie jaar later krijgen ze als eersten in de geschiedenis deze prijs voor de tweede keer voor Het Simplisties Verbond. In 1985 wordt daarbovenop speciaal voor hen de Ere-Zilveren Nipkowschijf in het leven geroepen.

Na vijf seizoenen verdwijnt het Simplisties Verbond wat meer naar de achtergrond in nieuwe programma's. Hierin is een grote rol weggelegd voor de 'vrije jongens' Jacobse en Van Es (De Bie). Zij zijn de grondleggers van de Tegenpartij, een fictieve politieke partij voor "alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne".

De Tegenpartij wordt zo populair dat de kans op Kamerzetels bij de verkiezingen van 1981 reëel is. Daarom besluiten De Bie en Van Kooten om Jacobse en Van Es vlak voor de verkiezingen 'om te brengen'. Later zouden ze daar nog vaak spijt van hebben, bekennen ze in 2012 in Vrij Nederland.

"We hadden de heren nog goed kunnen gebruiken", zegt De Bie. "Ze waren hun tijd ver vooruit, de slogan van De Tegenpartij 'geen gezeik, iedereen rijk', heeft pas later breed navolging gekregen. Soms lieten we ze nog wel eens opduiken: tijdens de Falkland­oorlog waren ze wapenhandelaren, in Nieuw-Zeeland troffen we ze aan op een landweg met een seksshop. En ze hebben nog een autorace gehouden op het Binnenhof. Fout natuurlijk, dood is dood."

Het succes krijgt in 1988 een vervolg met Keek op de Week. Een wekelijks programma op de zondagavond, direct na het NOS Journaal, waarin de actualiteiten op de hak worden genomen door middel van sketches met typetjes.

Bekende types van Wim de Bie in dat programma zijn Frank van Putten ("maar ik heb geen lekkere del van een meid en daar ben ik voor behandeld"), kluizenaar Walter de Rochebrune, en de alcoholische zwerver Dirk die altijd een biertje wil drinken met Van Kooten, maar De Bie juist totaal niet ziet zitten.

Keek op de Week wordt gezien als het creatieve hoogtepunt van het televisiewerk van Van Kooten en De Bie en wordt tot 1993 uitgezonden.

Na Keek op de Week volgen Krasse Knarren, In bed met Van Kooten en De Bie, Deksel van de Desk en opnieuw Van Kooten en De Bie. In alle programma's die het duo maakt, speelt De Bie altijd de meer politieke en moralistische helft van het duo. Maar dat was hij zeker niet, zegt hij in Vrij Nederland.

"Het was een kwestie van rolverdeling voor de camera, achter de schermen dachten we er hetzelfde over. Dat ik de grote lijn zou bewaken en dat Kees daaromheen zou dribbelen, dat beeld is ons wel eens opgedrongen, maar het klopt niet."

"Tot op de dag van vandaag word ik daarop gecast, ik wéét het zogenaamd zo goed. Dus word ik gevraagd voor lezingen en om in essays de Nederlandse samenleving door te lichten. Dat kan ik dus helemaal niet."

In 1998 houdt Kees van Kooten het voor gezien en komt er een eind aan hun samenwerking. De Bie gaat verder met televisie maken met programma's als De bunker van De Bie, Nachtcrème en De Bühne van De Bie.

Naast zijn televisiewerk is De Bie ook actief als schrijver en zanger. Hij brengt vier solo-albums uit. Van de negen boeken die hij schrijft, gaan er vijf over zijn bekendste typetje, meneer Foppe. Voor de verhalenbundel Schoftentuig krijgt hij de Henriëtte Roland Holst-prijs.

Samen met Van Kooten maakt De Bie ook jarenlang de Bescheurkalender, met daarop iedere dag een grap, woordspeling, overpeinzing of foto. De kalender verschijnt tussen 1972 en 1987. Dan zijn de ideeën op.

In 2002 begint De Bie als een van de eersten onder de naam Bieslog een eigen weblog. Daarin becommentarieert hij het nieuws, plaatst foto's en maakt filmpjes waarin de oude 'Koot en Bie-sfeer' duidelijk te herkennen is.

"Dat was een openbaring", zei hij in een interview met Marketing Facts in 2015. "Dat leidde bij mij tot euforie die jaren heeft geduurd. Als het met Kees een feest was om iets te maken, dan was dit een afterparty. Ik hoefde me nergens meer aan te houden. Het hoefde niet satirisch, maar mocht wel en het kon overal over gaan, ook autobiografisch."

De rol van hoogleraar in de satire aan de Universiteit van Tilburg ligt hem ook. "Ik heb vaak een professor, doctor, ingenieur of professordoctoringenieur gespeeld, maar nu word ik écht professor."

Hoewel De Bie online actief bleef met het beheer van het Koot en Bie YouTube-kanaal en het nieuws via Twitter becommentarieerde, werd het de afgelopen tijd stiller rond De Bie.
In een overlijdensbericht meldt de VPRO dat De Bie de laatste jaren gebukt ging onder gezondheidsproblemen. "Maar alsnog is zijn dood bij de VPRO aangekomen als een enorme schok."
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator maandag 27 maart 2023 @ 12:36:37 #55
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_208553875
Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_208553906
RIP

Top satire
  Moderator maandag 27 maart 2023 @ 12:39:45 #57
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_208553910
Een legende hoor, echt verbazend hoeveel koot en bie sketches tijdloos bleken te zijn. Ze waren zo goed in het typeren van "de nederlander" in al zijn facetten.

rip ;(
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_208553912
Gotverdegottverr.... [Tedje van Es].

R.I.P. Wim de Bie,
Bedankt voor alle lachsalvo's en diepe denkrimpels.
Ik doe het ff rustig aan.
  Trouwste user 2022 maandag 27 maart 2023 @ 12:42:56 #59
7889 tong80
Spleenheup
pi_208553940
Vreemd ook dat ze al 25 jaar zijn gestopt.

:{
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_208553956
quote:
1s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:14 schreef superniger het volgende:
Gedateerde boomer humor.
RIP
Niets gedateerds, de tijd ver vooruit sommige afleveringen zouden ze tegenwoordig echt niet meer kunnen maken bijvoorbeeld met hun bevolkings spreiding en turkenburg in het noordoosten. :D
pi_208553985
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:42 schreef tong80 het volgende:
Vreemd ook dat ze al 25 jaar zijn gestopt.

:{
Of het toeval is of niet, maar deze week pakte ik nog maar weer eens het boekje van Onze Taal uit de kast, waar de (blijvende) invloed van Koot & Bie op Onze Taal wordt beschreven.

Het lijkt nog maar zo kort geleden omdat, als je ze eenmaal gezien had, je ze (voor) altijd bij je droeg.
Desnoods onbewust, maar dan was er weer eens iemand die begon te klagen en dan zei je "en wel hierom!"
Of iemand zat pedant te kakelen en je zei met je kaken op elkaar "ja hoor, moeder!"
Of je liep naar een station en dacht: welke kant moet ik nou op? "Do ist der Bahnhof! ...... sjeeezzzz, Arie!"
Ik doe het ff rustig aan.
pi_208554041
Prachtig mens die Wim, beschaafd en zonder kwetsend te zijn toch, samen met Kees, de samenleving kritisch op de hak kunnen nemen.
Kunnen veel huidige Nederlandse cabaratiers nog een puntje aan zuigen.

Ik ben in mijn arme studententijd nog lid geworden van de VPRO omdat je een Keek op de Week-videoband kado kreeg als welkomstgeschenk, ik heb em nog op zolder liggen.
pi_208554045
Een van mijn jeugdhelden.
Damn -O-
Ik heb hun elpees ook wel redelijk grijs gedraaid, en het grote bescheurboek stuk gelezen
Juin uit Eigen Tuin!
  maandag 27 maart 2023 @ 12:56:45 #64
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_208554061
Zijn manier van tv maken was geestverrijkend en geestig tegelijk. Keek op de week was altijd een genot om naar te kijken. Helaas zijn dit soort mensen een zeldzaamheid getuige de dagelijkse pulp op tv. Rust zacht.
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_208554079
Ik herinner me nog dat we, met buikpijn van het lachen, probeerden om de 'meerkeuzetoets' achterop de eerste Langspeelplaat van het Simplisties Verbond in te vullen, de zogenoemde Simpelpee.
Want we wilden maar al te graag 'afgekeurd' worden door de heren Koot & Bie.
Want we waren jong en dus sowieso de weg kwijt.

Daarna besloten we, om ons zelf wat levenswijzer te maken, te gaan luisteren naar de levenswijzer 'Zoek jezelf'.



https://imgbox.com/YdP2pHjy
Ik doe het ff rustig aan.
pi_208554144
-O- Da's shit.
pi_208554175
Treurig nieuws. Dit was wel een echte held :{
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_208554178
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:54 schreef Kanaroe het volgende:
Prachtig mens die Wim, beschaafd en zonder kwetsend te zijn toch, samen met Kees, de samenleving kritisch op de hak kunnen nemen.
Kunnen veel huidige Nederlandse cabaratiers nog een puntje aan zuigen.

Ik ben in mijn arme studententijd nog lid geworden van de VPRO omdat je een Keek op de Week-videoband kado kreeg als welkomstgeschenk, ik heb em nog op zolder liggen.
Ik ook, lid van de VPRO vanwege die band.

Een geweldige cabaretier, samen met Van Kooten. Legendarisch en hun tijd letterlijk ver vooruit.
pi_208554180
De man was geniaal. Rust in vrede.
Het is pas echt crisis als het bier op is.
  maandag 27 maart 2023 @ 13:10:35 #71
168739 Red_85
'echt wel'
pi_208554206
Maatschappelijk monument is heengegaan.
Nog steeds actueel en nog steeds refereer ik in ieder geval nog vaak aan Van Kooten en De Bie.

Dank voor alle mooie momenten. Dank dank dank!!!

83, kan je niks over zeggen. RIP.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 27 maart 2023 @ 13:12:04 #72
168739 Red_85
'echt wel'
pi_208554224
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:28 schreef pokkerdepok het volgende:
fragmentjes doet er nog niet eens recht aan eigenlijk. het was elke week een geniaal programmatje. half nederland keer ernaar om enige zin te zien in alle onzin die je op je af kreeg in een week. je kan misschien wel zeggen dat ze nederland vele jaren lang geestelijk gezond hielden.
Je mist ze gewoonweg. Ze hadden nu ook gewoon echt dijken van programma's kunnen maken.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 27 maart 2023 @ 13:13:19 #73
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_208554243
Geweldige acteur cabaretier. Mijn ouders keken altijd Keek op de week en navolgers. En die filmpjes zijn allemaal nog steeds goed.
  maandag 27 maart 2023 @ 13:14:25 #74
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_208554256
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:10 schreef Red_85 het volgende:
Maatschappelijk monument is heengegaan.
Nog steeds actueel en nog steeds refereer ik in ieder geval nog vaak aan Van Kooten en De Bie.

Dank voor alle mooie momenten. Dank dank dank!!!

83, kan je niks over zeggen. RIP.
Ben zelf pas in de 30 dus niet echt mee opgegroeid maar bizar hoe relevant hun sketches nog steeds zijn. Uren zitten kijken op youtube. Zo mooi.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  maandag 27 maart 2023 @ 13:16:11 #75
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_208554278
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:17 schreef Tengano het volgende:
"Ik wil gewoon een lekker wijf" :( :( :(

[ afbeelding ]

Dankjewel Wim :) Ik heb van je genoten _O_ _O_ _O_
Frank van Putten, de incel avant-la-lettre
  maandag 27 maart 2023 @ 13:17:43 #76
38114 beantherio
4900 op de schaal van Richter
pi_208554301
Damn, dit is schrikken! Koot en Bie waren echt een instituut. Satire in Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn. En ja ik wist dat ze al heel lang niet meer actief waren. ;(
  maandag 27 maart 2023 @ 13:26:25 #77
168739 Red_85
'echt wel'
pi_208554377
quote:
9s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:17 schreef beantherio het volgende:
Satire in Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.
Dat was het al toen ze gestopt waren.

Nu zitten we met Lubach, ook leuk, maar niet van dezelfde buitencategorie als van kooten en de bie. Bij lange na niet.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 27 maart 2023 @ 13:28:16 #78
168739 Red_85
'echt wel'
pi_208554398
quote:
2s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:14 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]
Ben zelf pas in de 30 dus niet echt mee opgegroeid maar bizar hoe relevant hun sketches nog steeds zijn. Uren zitten kijken op youtube. Zo mooi.
Iets ouder en was ook heel jong dat ik het zag.
Lekker met pa meekijken en lachen om de vieze man enzo. Jaren later pas snappen als je het een keer terug zag welke ladingen er aan zaten en nog harder moeten lachen hoe goed het was. En nog steeds.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 27 maart 2023 @ 13:28:59 #79
38114 beantherio
4900 op de schaal van Richter
pi_208554410
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:26 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Dat was het al toen ze gestopt waren.
Is waar. Al 25 jaar wat dat betreft. Maar de typetjes en sketches kan ik nog zo terughalen: zo pakkend waren ze. Vooral Keek op de week was onmisbare tv.
  maandag 27 maart 2023 @ 13:29:33 #80
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_208554414
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:28 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Iets ouder en was ook heel jong dat ik het zag.
Lekker met pa meekijken en lachen om de vieze man enzo. Jaren later pas snappen als je het een keer terug zag welke ladingen er aan zaten en nog harder moeten lachen hoe goed het was. En nog steeds.
Zit net deze te kijken lol

Dit soort dingen zijn ook nog steeds relevant lol. Apparaten die super veel functies hebben terwijl je de meest basale dingen juist mist.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  maandag 27 maart 2023 @ 13:32:24 #81
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_208554457
Ik vond Koefnoen overigens wel een hele goede modernere versie van wat Koot en Bie deden.
  maandag 27 maart 2023 @ 13:36:17 #82
65846 Bocaj
Vámonos!
pi_208554505
Leuke vent was dat. Kon zijn humor wel waarderen. Rust zacht.
pi_208554506
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:32 schreef Hexagon het volgende:
Ik vond Koefnoen overigens wel een hele goede modernere versie van wat Koot en Bie deden.
Mee eens maar dat ging snel achteruit.
De supermarktoorlog was wel hun hoogtepunt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  maandag 27 maart 2023 @ 13:39:25 #84
153121 butz0rs
Dat zijn jouw feiten
pi_208554534
RIP aan de nabestaanden :'(

Naast cabaretier was hij blijkbaar ook werknemer bij Philips als televisiemaker.
pi_208554557
Bedankt Wim!
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  maandag 27 maart 2023 @ 13:42:10 #86
168739 Red_85
'echt wel'
pi_208554569
quote:
2s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:29 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]
Zit net deze te kijken lol

Dit soort dingen zijn ook nog steeds relevant lol. Apparaten die super veel functies hebben terwijl je de meest basale dingen juist mist.
Ja heerlijk.

Je kan die wel weer gewoon voor alles toepassen wat IOT betreft he. En met al die nutteloze kutfuncties op je telefoon en operating systems op je pc.
En je kan het toepassen op van die nutteloze verkooppersoontjes.


'Daar moet de mattenklopper overheen' aan alles wat daar voor zat in dat filmpje.
Kan je gewoon nog steeds afdraaien.

[ Bericht 6% gewijzigd door Red_85 op 27-03-2023 13:52:31 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  Moderator maandag 27 maart 2023 @ 13:45:16 #87
5428 crew  miss_sly
pi_208554600
Wat een verdrietig nieuws. Echt een icoon, met een fantastische nalatenschap.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_208554635
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:32 schreef Hexagon het volgende:
Ik vond Koefnoen overigens wel een hele goede modernere versie van wat Koot en Bie deden.
Er zijn talloze 'satiristen' en humoristen op een positieve (lang leve de Positivoos!) manier door het tweetal geïnspireerd.
Soms werd er dan gezegd "ze doen Van Kooten & De Bie na" maar eigenlijk is het gewoonweg mooi.
Natuurlijk veranderen dingen in de loop van de tijd, maar sommige fakkels worden nog steeds doorgegeven.

Overigens, de lente is begonnen enzo, dus voor iedereen die zijn partner dit voorjaar een Groot Compliment wil geven: stel ik voor om een uitdrukking van voornoemde Positivoos nieuw leven in te blazen: "dat jij bestaat dat voel ik in mijn kruis."
De zin komt uit het lied Of Hij bestaat, kan niemand zeggen, dat zijn wereldpremière beleefde in de voorstelling Een gebaar voor Amnesty International, Carré, 1983.
(De Bie in de aankondiging: "binnenkort betreden wij allemaal het rijk der doden!")

De Positivoos waren een paar jaar eerder, ik geloof zelfs tot aan de Hoge Raad toe, voor het gerecht gesleept door de (gristelijke) Bond tegen het Vloeken, vanwege het lied "Jezus had genoeg aan wijn!"

Ik doe het ff rustig aan.
  maandag 27 maart 2023 @ 13:51:06 #89
241690 kibo
Semper Fidelis
pi_208554656
83 ja…. Maar bleef in mijn belevenis altijd het type zoals hij in de jaren 90 was.
Bedankt Wim .
pi_208554691
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:16 schreef roos94 het volgende:

[..]
1969-1972: Hadimassa
1972: Teleac-cursus Esperanto
1972-1974: Het Gat van Nederland
1974: Oprichting van het Simplisties Verbond
1980: Koot en Bie
1981: Van Kooten en De Bie
1988-1993: Keek op de week
1998: Spreker: Wim de Bie
1999: De Bunker van De Bie
2001: De Buhne van De Bie (met Annet Malherbe)

Ik ben uit 94, hoe kon ik dit kijken?
Dus dingen die voor jou tijd waren kun je niet hebben gekeken... :')
You have to stop the Q-tip when there's resistance!
pi_208554708
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:54 schreef schommelstoel het volgende:

[..]
Dus dingen die voor jou tijd waren kun je niet hebben gekeken... :')
Denk dat de meeste mensen onder de 30 hem niet kennen hoor
Denk onbegrensd en kijk verder dan je kan zien
Wij zijn unlimited barrières kennen we niet
Denk unlimited
pi_208554718
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 12:16 schreef roos94 het volgende:

[..]
1969-1972: Hadimassa
1972: Teleac-cursus Esperanto
1972-1974: Het Gat van Nederland
1974: Oprichting van het Simplisties Verbond
1980: Koot en Bie
1981: Van Kooten en De Bie
1988-1993: Keek op de week
1998: Spreker: Wim de Bie
1999: De Bunker van De Bie
2001: De Buhne van De Bie (met Annet Malherbe)

Ik ben uit 94, hoe kon ik dit kijken?
Als je alleen maar 1 keertje in je prille leven het woord 'doemdenken' hebt gebruikt, dan wist je, zonder het zelf te weten, toch wel wie Van Kooten & De Bie waren. ;)
Of misschien ken je een 'regelneef'?

Ik bedoel maar!
Ik doe het ff rustig aan.
  maandag 27 maart 2023 @ 14:04:31 #93
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_208554779
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:56 schreef nils_22 het volgende:

Denk dat de meeste mensen onder de 30 hem niet kennen hoor
Mijn kleindochter uit 2005 kent ook Van Kooten en De Bie wel.
Ze zijn vaak genoeg herhaald en worden ook via Youtube nog steeds afgespeeld.

De VPRO gaat maandagavond een speciale uitzending over Van Kooten en De Bie herhalen, als eerbetoon aan de overleden komiek en schrijver Wim de Bie (83).

Het gaat om een deel uit een drieluik dat Coen Verbraak in 2012 maakte over het duo: Van Kooten en De Bie sloegen weer toe. Het gaat om de tweede aflevering, Eigen Huis En Tuin. De uitzending is op NPO 2 te zien na Nieuwsuur en wordt herhaald op NPO 1, tegen middernacht na het late journaal.

Het gehele drieluik zal daarna te zien zijn op NPO Start, meldt de VPRO.

Het NPO Radio 1-programma De Taalstaat gaat zaterdag ‘ruimschoots’ aandacht besteden aan het overlijden van schrijver, cabaretier en taalkunstenaar Wim de Bie. Dat laat KRO-NCRV weten.

Als duo had Van Kooten en De Bie een blijvende invloed uitgeoefend op de Nederlandse taal. Meerdere termen werden ook toegevoegd aan de Van Dale omdat zij na decennia nog steeds ingeburgerd zijn in het taalgebruik. Behalve hun taalgebruik hebben ook talloze typetjes zich in het collectieve geheugen gegrift.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_208554789
quote:
0s.gif Op maandag 27 maart 2023 13:56 schreef nils_22 het volgende:

[..]
Denk dat de meeste mensen onder de 30 hem niet kennen hoor
Als ze een beetje algemene opvoeding hebben gekregen hebben de ouders minsten een paar sketches van hun laten zien.

Ik heb zelfs mijn neefjes die nu 17 en 15 zijn er wat van laten zien. ^O^
  Moderator maandag 27 maart 2023 @ 14:06:52 #95
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_208554801


Koot en bie en drie van hun typetjes ;)
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_208554802
Verdrietig nieuws zeg. Held uit mijn jeugd deze man
Jammer dat zulke televisie niet meer gemaakt wordt…
You Don't Stop Playing Because You Get Old. But You Could Get Old If You Stop Playing.
pi_208554814
quote:
88s.gif Op maandag 27 maart 2023 14:06 schreef Bosbeetle het volgende:
[ afbeelding ]

Koot en bie en drie van hun typetjes ;)
Dat was, zo vermoed ik, na dat Amnesty International gala.
Waar Herman en André nog een geweldige rockshow ten beste gaven.
Alleen Kees(je) en Freek leven nog.
Tiswat.
Ik doe het ff rustig aan.
  maandag 27 maart 2023 @ 14:18:42 #98
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_208554938
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
  Moderator maandag 27 maart 2023 @ 14:21:22 #99
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_208554973
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  maandag 27 maart 2023 @ 14:22:29 #100
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_208554994
quote:
88s.gif Op maandag 27 maart 2023 14:21 schreef Bosbeetle het volgende:
[ afbeelding ]
_O_
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')