Ik reken warm water gewoon mee. Komt uit de warmtepomp.quote:Op donderdag 4 april 2024 19:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je vergeet een aantal dingen mee te nemen, zoals een inductiefornuis en warm drinkwater. Je rekent alles maximaal in je eigen voordeel. En je gaat er aan voorbij, dat al die extra energie CO2 neutraal opgewekt moet worden.
Stroom uit aardgas is geen groene stroom. Vanwege de rendementsverliezen noemt de Eu dat niet duurzaam.quote:Op donderdag 4 april 2024 19:10 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Je loopt achter: volgens de huidige EU wetgeving is aardgas ook groen. Net zoals kernenergie. Dus we hoeven helemaal niets te doen.
Ok, aardgas is wel niet CO2 neutraal en er is wat lastig aan te komen.
Dat is hier ook zo.quote:Op donderdag 4 april 2024 20:02 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ja er valt niet veel rond te maken. Het is mijn keuze dus als ik zeg EV dan is het EV. Maar mijn huidige auto gaat er pas op 21 augustus uit en geen dag eerder, dus tot die tijd moet ik wachten.
Kijken we dan hoeveel stroom er vanaf het dak in de auto gaat en dus niet het net op.
Nee, omdat Tesla vrijwel direct beschikbaar is. Als in de tussentijd iets duurder wordt is dat mijn probleem dus ik ga geen auto maanden van tevoren bestellen met het risico dat regels nadelig veranderen en ik dan meer moet betalen zeg maar. Zo'n tesla heb je met 3 weken en vanaf inzet auto verandert er niks meer.quote:Op donderdag 4 april 2024 21:03 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is hier ook zo.
Maar de EV werd eerder beschikbaar dan de originele levertijden. Dus dan mag de leasemij kiezen qua rente ruimte risico.
Dus sinds een maand rijden we nu EV. Een half jaar eerder dan het contract van de Audi af zou lopen.
Maar heb je al gekozen en besteld? We waren er rond dezelfde tijd mee bezig, namelijk. Jij was toen nogal gecharmeerd van Tesla, als ik het goed heb.
Heb je dus al wat besteld?
Okay.quote:Op donderdag 4 april 2024 22:38 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nee, omdat Tesla vrijwel direct beschikbaar is. Als in de tussentijd iets duurder wordt is dat mijn probleem dus ik ga geen auto maanden van tevoren bestellen met het risico dat regels nadelig veranderen en ik dan meer moet betalen zeg maar. Zo'n tesla heb je met 3 weken en vanaf inzet auto verandert er niks meer.
Dus het wordt nog steeds een Tesla maar pas half juli dat ik bestel.
Whatever. Tijdelijk een groen label voor gas en kernenergie, ondanks kritiek. Ik ga er verder niet op in, dat is me te veel werk.quote:Op donderdag 4 april 2024 20:13 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Ik reken warm water gewoon mee. Komt uit de warmtepomp.
Verder reken ik een hoop aspecten juist flink in mijn nadeel. Ik vergelijk bijvoorbeeld het praktijkverbruik van een A/B segment benzine autootje met een middenklasse EV.
En bij de energie die nodig is voor de raffinage van de brandstof voor dat kleine benzine autootje reken ik ook nog héél zuinig met 1,1kWh. Terwijl bronnen op internet uiteen lopen van 1,5 tot 3+kWh per liter brandstof.
Voor de woningen heb ik voor het gemak achterwege gelaten dat bestaande bouw steeds verder verduurzaamd wordt. Juist ook wanneer de overstap naar een warmtepomp gemaakt wordt. Daardoor daalt het energieverbruik voor verwarming in praktijk nog meer dan alleen door de efficiëntie van de warmtepomp. En kun je bij de gemiddelde woning die nu 1200m³ gas nodig heeft makkelijk het verbruik van de (toekomstige) warmtepomp terugdringen tot minder dan 2000kWh.
[..]
Stroom uit aardgas is geen groene stroom. Vanwege de rendementsverliezen noemt de Eu dat niet duurzaam.
Dus je zit er weer naast.
De dagelijkse praktijk is ook dat het aanbod aan elektriciteit uit wind, zon en water jaarlijks harder groeit dan wat alle nieuwe warmtepompen en EVs nodig hebben.quote:Op donderdag 4 april 2024 23:05 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Whatever. Tijdelijk een groen label voor gas en kernenergie, ondanks kritiek. Ik ga er verder niet op in, dat is me te veel werk.
Maar hoe gaat al die elektriciteit nu opgewekt worden? Biomassacentrales? Enorme zonneparken of windmolenparken op zee? En hoe zorgen we dan dat er 230 volt uit het stopcontact komt, in plaats van wat er maar beschikbaar is of de aardgascentrales aan te zetten indien nodig?
Ja, volgens onze regering en Greenpeace is het allemaal een eitje. Maar in de praktijk komt er meer bij kijken.
Kortom, meer zonnepanelen en windturbines, er komt een willekeurig voltage uit je stopcontact en de gebruiker moet zelf een grote accu en omvormer aanschaffen om er 230 volt van te maken. Een hele grote accu om ook als het een paar dagen niet hard waait of net stormt nog elektriciteit te hebben. Je legt het dus allemaal bij de burgers.quote:Op vrijdag 5 april 2024 07:14 schreef Ivo1985 het volgende:
De dagelijkse praktijk is ook dat het aanbod aan elektriciteit uit wind, zon en water jaarlijks harder groeit dan wat alle nieuwe warmtepompen en EVs nodig hebben.
Het opwekken is dus niet echt een probleem of uitdaging.
...
Het nettransport is de grootste uitdaging, een stukje opslag voor dagen dat er Europa-breed te weinig energie uit zon én wind én water komt is ook nog wel een aandachtspunt.
Goh. Ik heb ook geen aardgasaansluiting meer, maar ik ben niet rijk genoeg voor een EV. Ik heb helemaal geen auto. Ik woon in een appartement, dus ik heb ook geen eigen dak of iets te zeggen over de verwarming (nu stadswarmte), want dat beslist de VVE.quote:Maar joh, veel plezier met je energierekening. Ik woon al sinds 2017 gasloos met een energierekening van rond de ¤250.
Die ¤250 is bij mij wel het jaarbedrag. en niet het maandbedrag.
Komt er een EV in de toekomst, dan komen er nog een paar panelen op de garage. En een thuisaccu van enkele kWh zal er ook nog wel eens komen. Dan ben ik april/mei tm eind september onafhankelijk van levering uit het net. En wordt in de resterende maanden nagenoeg alle eigen stroom productie in eigen huis gebruikt, met een beetje aanvulling uit het net.
quote:Op dinsdag 4 oktober 2022 10:19 schreef raptorix het volgende:
Iemand er wel eens bij stil gestaan dat dit wellicht net zo een trucje word als de QR code?
Ik voorspel dat men ook het CO2 paspoort gaat koppelen, waarbij je bij laag CO2 verbruik je prijs plafond hoger mag liggen, read my lips
quote:Op dinsdag 4 oktober 2022 10:22 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Durf je daar een krat bier op te wedden?
quote:
@raptorix dit warme weer maakt me wel wat dorstigquote:Op dinsdag 4 oktober 2022 10:25 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Cool. Kratje pils naar keuze.
Staat genoteerd voor 1 mei 2024.
Het zal wel meevallen met die energiecrisis nu het gebruik van aardgas en steenkool hard teruglooptquote:Onderzoekers zien 'ongekende' daling CO2-uitstoot in Europese stroomproductie
De uitstoot van schadelijke stoffen door stroomproductie is in de EU in twee jaar tijd met bijna een derde gedaald, blijkt uit onderzoek van de energiedenktank Ember. De zon en de wind hebben voor het eerst meer stroom opgewekt dan fossiele bronnen.
Dit komt doordat er in veel Europese landen steeds meer zonnepanelen en windmolens worden geplaatst. Tegelijkertijd loopt de productie met behulp van gas en vooral steenkool hard terug.
Zon en wind produceerden in de eerste zes maanden van dit jaar 13 procent meer elektriciteit dan in de eerste helft van vorig jaar. Vooral windmolens produceerden meer, zo'n 20 procent.
En als de zon dan nog een dag niet genoeg schijnt heb je alsnog niets. Ook de hele winter niet.quote:Op vrijdag 5 april 2024 12:07 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Kortom, meer zonnepanelen en windturbines, er komt een willekeurig voltage uit je stopcontact en de gebruiker moet zelf een grote accu en omvormer aanschaffen om er 230 volt van te maken. Een hele grote accu om ook als het een paar dagen niet hard waait of net stormt nog elektriciteit te hebben. Je legt het dus allemaal bij de burgers.
Ik moet het eerst nog zien, maar de gedachte was wel dat saldering en terugleverboete tegelijk verdwijnen. Wat we ervoor terugkrijgen is onder Kabinet Klimaat naar de K nog afwachten.quote:Op woensdag 31 juli 2024 22:59 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
En als de zon dan nog een dag niet genoeg schijnt heb je alsnog niets. Ook de hele winter niet.
Zonnepanelen gaan naar een terugverdientijd van bijna 14 jaar met terugleverboete en afschaffen saldering. Dat is een hoop wachttijd om elk jaar een paar honderdjes te besparen na die tijd.
Laten we hopen dat die terugleverboete weg gaat, maar ik ben ondertussen bang dat de energiemaatschappijen die het hebben gespind dat niet zonnepaneelmensen betalen voor zonnepaneelmensen (wat maar gedeeltelijk zo is) de reden is dat de boete er moest komen. Ik ben daar nogal cynisch over.quote:Op donderdag 1 augustus 2024 19:04 schreef zalkc het volgende:
[..]
Ik moet het eerst nog zien, maar de gedachte was wel dat saldering en terugleverboete tegelijk verdwijnen. Wat we ervoor terugkrijgen is onder Kabinet Klimaat naar de K nog afwachten.
Wat mij blijft verbazen is dat er zo krampachtig aan de koppeling klimaat en energietransitie wordt vastgehouden. Ik geef zak om het klimaat, het is iets buiten mijn macht en onmogelijk om door de menselijke domheid collectief te veranderen. Maar de energietransitie van fossiel naar duurzaam moet echt een keer gaan plaatsvinden. Je zag al met de Russisch inval hoe Rusland ons bij de kloten had, moet je nagaan wat het middenoosten nog zou kunnen doen als die wel ineens gaan samenwerken.
Duurzame energie is in mijn optiek geen klimaatdingetje maar bittere noodzaak in de toekomstige geopolitieke situatie als je je als Europa niet wil laten afpersen door een paar dictators.
Dan heb je 1 optie: kernenergie. De rest vereist allemaal accu's die nog veel duurder zijn dan die kerncentrales, of dat we de fossiele centrales de helft van de tijd laten draaien als backup.quote:Op donderdag 1 augustus 2024 19:04 schreef zalkc het volgende:
Duurzame energie is in mijn optiek geen klimaatdingetje maar bittere noodzaak in de toekomstige geopolitieke situatie als je je als Europa niet wil laten afpersen door een paar dictators.
Kernenergie is erg duur in verhouding en vaak alleen rendabel als je het combineert met uranium/plutonium verrijking...quote:Op donderdag 1 augustus 2024 23:17 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Dan heb je 1 optie: kernenergie. De rest vereist allemaal accu's die nog veel duurder zijn dan die kerncentrales, of dat we de fossiele centrales de helft van de tijd laten draaien als backup.
Waterstof is nog vele malen problematischer dan opslag in accu's en ook veel duurder. Warmteopslag is een mogelijkheid, maar dat staat nog helemaal in de kinderschoenen. Voordat we dat op grote schaal kunnen toepassen staan die kerncentrales er al, ook met veel vertraging.quote:Op donderdag 1 augustus 2024 23:33 schreef zalkc het volgende:
[..]
Kernenergie is erg duur in verhouding en vaak alleen rendabel als je het combineert met uranium/plutonium verrijking...
Een optie kan zijn om positieve productie om te zetten in waterstof en die weer te verbranden als het nodig is, maar ook hier is nog een lange weg te gaan om dit te ontwikkelen. Een paar stuwmeren zou ik ideaal zijn om energie in op te slaan, maar in NL zeer onpraktisch. Warmwateropslag in de bodem is ook nog een optie.
Helaas hebben is er niet verder nagedacht in de transitie dan over het opwekken, buffercapaciteit heeft nooit echt aandacht gehad. Het lijkt momenteel erop dat we al op 5% van de uren negatieve prijzen hebben, daar zou iets mee te doen moeten zijn, maar dat blijkt dus nog niet echt te gebeuren. Blijkbaar is het sommetje nog niet rond te krijgen om iets nuttigs te doen met 7 miljard kwh.
Maar goed ik begrijp het verhaal over het netwerk moeten verzwaren ook niet goed, aangezien we al bijna 20 jaar hetzelfde gebruik van 125 miljard kwh per jaar hebben. Die paar miljoen extra inwoners, EV's en WP's hebben dus weinig indruk gemaakt blijkbaar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |