quote:. Zo werkt het niet... het opvullen duurt letterlijk maanden. Dat gebeurt met grote compressoren die het gas de formatie in moeten persen en de capaciteit daarvan is niet zo groot en wordt kleiner naarmate de tegendruk hoger wordt. De gasprijs kan nu wel laag zijn, maar als je het niet direct afneemt stijgt de prijs weer snel vanwege het risico. En van 'direct afnemen' is beslist geen sprake.
Afgezien daarvan, de opslag in Grijpskerk heeft tot nu toe hoog calorisch gas bevat en moet nu gebruikt gaan worden voor laag calorisch gas. Om dat te doen moet hij eerst zo leeg mogelijk gemaakt worden om menging te voorkomen. En het aanbod van laag calorisch gas is gering omdat Groningen op minimumcapaciteit blijft draaien en de stikstof injectiecapaciteit gering blijft tot de nieuwe stikstoffabriek bij zuidbroek gereed is. Dat wordt niet eerder dan in de herfst. Daarom wordt er voorlopig niet of nauwelijks gevuld.
De ergste crisis wellicht. De kosten zullen aanzienlijk hoger blijven liggen voor de consument.quote:
Er is niet genoeg capaciteit op het stroomnet, dus het snel uitfaseren van fossiel is imo een onhaalbaar doel zonder de economie ernstige schade toe te brengen.quote:Schrikbeelden botsen in Shell-zaak: onleefbare wereld of nieuwe energiecrisis?
Als de rechter niet ingrijpt, loopt de klimaatverandering uit de hand en wordt de wereld onleefbaar. Als de rechter wel ingrijpt, ontspoort de energietransitie en worden we in een nieuwe energiecrisis gestort. Die twee botsende schrikbeelden presenteerden Milieudefensie en Shell dinsdag in Den Haag.
In het gerechtshof van Den Haag begon dinsdag het hoger beroep in de spraakmakende klimaatzaak tegen de oliegigant. In 2021 verplichtte de rechter Shell nog om de uitstoot met 45 procent te verlagen voor 2030.
Volgens Shell heeft de rechtbank in haar oorspronkelijke vonnis veel rekening gehouden met het klimaatbelang, maar onvoldoende met het belang van een betaalbare en betrouwbare energievoorziening.
Als het vonnis in stand blijft, dreigt een toekomst waarin auto's niet meer kunnen rijden en gascentrales niet meer kunnen draaien. We schreeuwen dan om benzine en aardgas, maar tevergeefs. "In dat geval is Shell met handen en voeten gebonden", schetste advocaat Daan Lunsingh Scheurleer.
De verplichting om de uitstoot versneld te verminderen is in strijd met de "ordelijke transitie" die bijvoorbeeld in het klimaatakkoord van Parijs wordt gevraagd, vindt Shell. "Een overgang die niet ordelijk verloopt, heeft grote gevolgen voor de samenleving."
Steeds grotere klimaatrampen
Cox citeerde onder meer VN-baas António Guterres, die de afgelopen jaren felle kritiek heeft geuit op de recordwinsten van olie- en gasbedrijven. Die noemde hij "onaanvaardbaar", en fossiele brandstoffen zijn volgens hem "onverenigbaar met de overleving van de mens".
"Guterres weet wat Milieudefensie en Shell ook weten: dat dit nog maar het begin is", zei Cox. Hij wijst op de klimaatwetenschap, waaruit blijkt dat we steeds grotere weersextremen en klimaatrampen kunnen verwachten. De rechter moet volgens Milieudefensie daarom op de rem trappen.
Het Gerechtshof Den Haag heeft nog drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van het hoger beroep. Woensdag krijgt Shell de hele dag om zijn standpunt verder toe te lichten en donderdag is Milieudefensie aan de beurt. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.
Alles begint dan ook met sterke reductie van de energievraag.quote:Op woensdag 3 april 2024 00:56 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er is niet genoeg capaciteit op het stroomnet, dus het snel uitfaseren van fossiel is imo een onhaalbaar doel zonder de economie ernstige schade toe te brengen.
Zover ik het begrijp gebruiken huishoudens met een warmtepomp meer stroom. Het stroomnet zit vol, waardoor het net de toename aan vraag naar stroom, ook vanwege warmtepompen niet overal meer aankan.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Alles begint dan ook met sterke reductie van de energievraag.
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Maar bij woningen van voor 1992 is ook makkelijk de hoeveelheid benodigde warmte te halveren met vrij normale isolatiemaatregelen.
Halveer je eerst de warmtebehoefte en daarna de benodigde energie om warmte te produceren, dan win je dus nog veel meer.
Het stroomnet zit enkel vol, omdat de netbeheerders hun werk 20 jaar lang niet gedaan hebben. 20 jaar geleden waarschuwde het kabinet hun al over wat er aan ging komen, maar ze deden niets. Toegeschoven subsidies voor de uitbreidingen en verzwaringen verdwenen in de zakken van de directies.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zover ik het begrijp gebruiken huishoudens met een warmtepomp meer stroom. Het stroomnet zit vol, waardoor het net de toename aan vraag naar stroom, ook vanwege warmtepompen niet overal meer aankan.
Apeldoorns stroomnet vol: ruim honderd nieuwe warmtepompen niet aangesloten
NWS / Stroomnet vol, minstens 10 jaar overlast
Bronnen?quote:Op woensdag 3 april 2024 11:54 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Het stroomnet zit enkel vol, omdat de netbeheerders hun werk 20 jaar lang niet gedaan hebben. 20 jaar geleden waarschuwde het kabinet hun al over wat er aan ging komen, maar ze deden niets. Toegeschoven subsidies voor de uitbreidingen en verzwaringen verdwenen in de zakken van de directies.
Energie =/= stroom.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zover ik het begrijp gebruiken huishoudens met een warmtepomp meer stroom.
Stroom is een vorm van energie, warmtepompen kunnen het energieverbruik voor verwarming sterk terugdringen maar i.p.v. gas moet er dan wel voldoende stroom beschikbaar zijn.quote:Op woensdag 3 april 2024 12:55 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Energie =/= stroom.
Dat het stroomnet vol is komt door wanbeleid van overheid en netbeheerders. Met goed management kan dat worden opgelost.
De ACM werd blijkbaar door de overheid onvoldoende geëvalueerd en gemonitord of deze toezichthouder nog wel de door de overheid gestelde prioriteiten realiseerde. Over directeuren die subsidies in eigen zak staken zie ik hier niets.quote:Op woensdag 3 april 2024 12:56 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)st-elektriciteitsnet
De huishoudens gebruiken in totaal 23% van de hoeveelheid energie. Dus als je die met 50% gaat verminderen (je gebruikt nog meer energie dan alleen voor de verwarming), bespaar je slechts 11,5% energie. Dat is minder dan de vereiste 45% reductie. En de EU is al bezig met een voorstel om daar 90% van te maken, want dat halen we volgens hun makkelijk.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Alles begint dan ook met sterke reductie van de energievraag.
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Maar bij woningen van voor 1992 is ook makkelijk de hoeveelheid benodigde warmte te halveren met vrij normale isolatiemaatregelen.
Halveer je eerst de warmtebehoefte en daarna de benodigde energie om warmte te produceren, dan win je dus nog veel meer.
Een paar jaar geleden kregen de netbeheerders al 7 miljard toegeschoven, vorig jaar 30 en nu roepen ze dat ze er nog 50 nodig hebben. Ondertussen kunnen ze geen mensen vinden om het werk te doen. waar is al dat geld gebleven? Slapen doen we snachts.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:04 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De ACM werd blijkbaar door de overheid onvoldoende geëvalueerd en gemonitord of deze toezichthouder nog wel de door de overheid gestelde prioriteiten realiseerde. Over directeuren die subsidies in eigen zak staken zie ik hier niets.
Daar zie ik graag een berekening van.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Uiteindelijk is ieder verbruik maar een klein deeltje van de totale hoeveelheid energie.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:15 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
De huishoudens gebruiken in totaal 23% van de hoeveelheid energie. Dus als je die met 50% gaat verminderen (je gebruikt nog meer energie dan alleen voor de verwarming), bespaar je slechts 11,5% energie. Dat is minder dan de vereiste 45% reductie. En de EU is al bezig met een voorstel om daar 90% van te maken, want dat halen we volgens hun makkelijk.
Ik ben iets conservatiever met die besparing maar het is zeker wel effectief.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Dan ga ik uit van een warmtepomp met een sCOP van 3.5 en in de praktijk kan dat wel iets zuiniger nog.quote:Je zou een STEG gascentrale op aardgas kunnen laten draaien van het aardgas dat je bespaart met warmtepompen en dan ~2x minder aardgas verbruiken.
Met een goed afgestelde CV-ketel haal je 9,77 x 0,9 = 8,8kWh warmte uit 1m3 aardgas.
Met een gemiddelde warmtepomp met stroom uit een STEG-gascentrale haal je (9,77 x 0,55) x 3,5 = 18,8kWh warmte uit 1m3 aardgas.
Tsja, inflatie en het versnelt willen uitvoeren kan daaraan ten grondslag liggen.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:41 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Een paar jaar geleden kregen de netbeheerders al 7 miljard toegeschoven, vorig jaar 30 en nu roepen ze dat ze er nog 50 nodig hebben. Ondertussen kunnen ze geen mensen vinden om het werk te doen. waar is al dat geld gebleven? Slapen doen we snachts.
quote:Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer controleert de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid en rapporteert hierover aan het parlement in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. Ook doen wij onderzoek naar de kosten en effecten van overheidsbeleid. Op deze website vindt u de resultaten van onze onderzoeken.
quote:Op woensdag 3 april 2024 13:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik ben iets conservatiever met die besparing maar het is zeker wel effectief.
Ik copy-paste een oude reactie:
[..]
Dan ga ik uit van een warmtepomp met een sCOP van 3.5 en in de praktijk kan dat wel iets zuiniger nog.
Maar er zijn ook veel oude woningen, dus ik ga voor een conventionele benadering.
https://eduweb.eeni.tbm.t(...)itscentrales-soortenquote:In Nederland worden verschillende typen elektriciteitscentrales gebruikt met een gemiddeld landelijk rendement voor de elektriciteitsproductie van circa 42%.
Jij gaat daarbij uit van elektriciteit uit gas. Maar inmiddels is zelfs in de wintermaanden al >50% van de elektriciteit duurzaam geproduceerd. Dus een minderheid komt uit gas.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik ben iets conservatiever met die besparing maar het is zeker wel effectief.
Ik copy-paste een oude reactie:
[..]
Dan ga ik uit van een warmtepomp met een sCOP van 3.5 en in de praktijk kan dat wel iets zuiniger nog.
Maar er zijn ook veel oude woningen, dus ik ga voor een conventionele benadering.
Da's waar, de berekening ging uit van aardgas en houdt geen rekening met wind, solar, waterkracht, kernenergie, etc.quote:Op woensdag 3 april 2024 22:36 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Jij gaat daarbij uit van elektriciteit uit gas. Maar inmiddels is zelfs in de wintermaanden al >50% van de elektriciteit duurzaam geproduceerd. Dus een minderheid komt uit gas.
Als je een sCOP van 2,5 haalt, dan heb je een wel héél beroerde installateur gehad die nog nooit van het woord "stooklijn" gehoord heeft en de Ta standaard op 50 graden zet.quote:Op woensdag 3 april 2024 15:39 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
[..]
https://eduweb.eeni.tbm.t(...)itscentrales-soorten
En neem voor de sCop maar 2.5, want niet iedereen is een tweaker en is jarenlang bezig om de hele installatie te optimaliseren.
Laat nou over 4 dagen mijn huidge warmtepomp een jaar staan. De sCOP is volgens mij te berekenen door de geproduceerde warmte in kwh te delen door het voor die ruimteverwarming opgenomen verbruik in kwh. Als ik dat bereken dan is het opgenomen vermogen van 7 april 2023 tot nu (dus nog een paar dagen te gaan)1.701 kWh op dit moment. Maar de geproduceerde warmte is 8.337 kWh.quote:Op woensdag 3 april 2024 22:41 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Als je een sCOP van 2,5 haalt, dan heb je een wel héél beroerde installateur gehad die nog nooit van het woord "stooklijn" gehoord heeft en de Ta standaard op 50 graden zet.
Voor uitsluitend ruimteverwaming is een sCOP van boven de 4 goed haalbaar ook zonder eindeloos tweaken.
In combinatie met SWW is een sCOP van 3,5 heel realistisch.
Dan moet je het afgifte systeem ook aanpassen anders krijg je het niet warm met een Ta van 35 graden.quote:Op woensdag 3 april 2024 22:41 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Als je een sCOP van 2,5 haalt, dan heb je een wel héél beroerde installateur gehad die nog nooit van het woord "stooklijn" gehoord heeft en de Ta standaard op 50 graden zet.
Voor uitsluitend ruimteverwaming is een sCOP van boven de 4 goed haalbaar ook zonder eindeloos tweaken.
In combinatie met SWW is een sCOP van 3,5 heel realistisch.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |