SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.https://www.news.de/wirts(...)es-in-deutschland/1/
https://m.bild.de/bild-pl(...)4882.bildMobile.html
Bepaalde industrieën zullen stilgelegd worden, waaronder bepaalde voedingsindustrien.
Tevens worden er gymzalen ingericht om mensen te kunnen warmhouden in de winter
(video in link!)
https://www.npostart.nl/n(...)al&utm_source=tvblik
Stroomopslag tegen stroomtekorten-geen capaciteitSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. Mogelijk geen kerstverlichting en kerstmarkten meer in bv Berlijn om energie te besparen.
https://m.tagesspiegel.de(...)ttps%3A%2F%2Ft.co%2F
Duitsers mogen eigen zwembad niet meer verwarmen met gas , meldt de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck.
Verder komt er een „stookcontrole” en moeten burgers warmtepompen die niet meer efficiënt werken vervangen.
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220721_95070101
Een tweet uit Nederland:
Berekening bij Budget Energie, bij gemiddeld gebruik 2 persoons huishouden, hoekhuis en thuis werkend: 7053,95 euro per jaar
https://i.ibb.co/Kw3mQyh/Screenshot-20220804-144521.png
Heden:
Spanje
Alle gebouwen in de publieke sector, maar ook warenhuizen, bioscopen, werkplaatsen, hotels, treinstations, restaurants en luchthavens mogen in de toekomst hun panden koelen tot maar 27 graden in de zomer en verwarmen tot maximaal 19 graden in de winter. Dat is besloten tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering in Madrid.
Particulieren worden aangemoedigd om de lichten uit te doen en de jaloezieën omlaag te brengen. De Spaanse regering heeft ambtenaren aangemoedigd om meer thuis te werken.
De Spaanse premier Pedro Sanchez stelde vorige week voor dat ministers, ambtenaren en werknemers uit de privésector tijdens de hete zomermaanden geen stropdassen meer dragen
Mevrouw Ribera zei dat de maatregelen zouden duren tot november 2023
https://www.abc.net.au/ne(...)strictions/101293886
https://www.watson.ch/int(...)n-wegen-energiekrise
Frankrijk
Winkels met airconditioning hebben te horen gekregen dat ze hun deuren gesloten moeten houden, anders riskeren ze een boete van 750 euro. Ook buitencafés en barterrassen mogen niet verwarmd of gekoeld worden. Een verbod op lichtreclame tussen 01.00 uur en 06.00 uur is ook uitgebreid tot het hele land.
https://www.euronews.com/(...)lackouts-this-winter
Oostenrijk
Op dit moment wordt er alleen maar nagedacht over waar en hoe in extreme gevallen energie bespaard kan worden, omdat veel locaties afhankelijk zouden zijn van de gasvoorziening. Sterker nog, er wordt ook gesproken over een soort afstandsonderwijs. Als het niet meer mogelijk is om alle klaslokalen te verwarmen, kunnen leerlingen in andere klassen of in de gymzaal samen - en desnoods digitaal - les krijgen.
Wiener Neustadt en Wenen zijn van plan om de verlichting in openbare gebouwen (gedeeltelijk) uit te schakelen. Ook het onderwerp schijnwerpers in stadions wordt momenteel besproken. In kleinere gemeenschappen zouden straten nu kunnen worden uitgerust met bewegingsdetectoren. Volgens de Vereniging van Steden wordt er al gewerkt aan een uitgebreide ombouw naar LED-lampen. Ook wordt gedacht aan het terugdringen van de temperatuur in gebouwen en het beperken van warm water.
https://www.diepresse.com(...)den-energie-lockdown
Zwitserland
Mogelijke stillegging van de skiliften in Zwitserland
Na twee lastige jaren in de wintersportindustrie, lijkt er een andere dreiging te zijn die een ‘normaal’ skiseizoen lastig kan maken. Voor een mogelijke energiecrisis, waar heel Europa zich op voorbereidt, wordt ook in Zwitserland gevreesd. Om goed voorbereid te zijn is het land aan het werken aan een noodplan, waarbij complete stillegging van de skiliften als mogelijkheid wordt voorgehouden. Een rampzalige mogelijkheid voor de toeristische sector, die grote gevolgen met zich meedraagt.
https://skiinformatie.nl/(...)ten-een-mogelijkheid
België
De vraag naar brandhout explodeert. De aanhoudende energiecrisis doet ook Limburgers naar alternatieven voor gas en stookolie zoeken om hun woonst te verwarmen. En dan kom je uit bij brandhout en pellets. En door de houtkoorts, gaat ook díe prijs - van dát hout - mee de hoogte in. Goedkoop stoken zit er komende winter dus niet in, ook niet met hout. (zie video in link!)
https://www.tvl.be/nieuws(...)energiecrisis-141726
UK
In het VK verwacht 70% van de pubs dat ze deze winter failliet gaan door de energiekosten.
https://www.theguardian.c(...)er-energy-costs-soar
Fish and chips-winkels worden met "uitsterven" bedreigd door stijgende kosten.
https://www.bbc.com/news/uk-england-somerset-62650572
Britse voedings- en drankensector slaat alarm over CO₂-tekort terwijl fabriek productie stopzet.
De fabriek in Teesside is goed voor een derde van de Britse gasvoorraden die worden gebruikt in tal van industrieën en in ziekenhuizen.
https://www.theguardian.c(...)uction-energy-prices
Nederland
Drie energiebedrijven verlagen terugleververgoeding zonnepanelen naar 9 cent
Drie Nederlandse energiemaatschappijen verlagen vanaf begin september de terugleververgoeding die klanten met zonnepanelen ontvangen. Eneco, Oxxio en Woonenergie vergoeden dan nog maar 9 cent per kWh (was 0,56 bij Eneco).
Gaan we weer...![]()
.....
Oeps, niet gezien dat ik het topic had gesloten. Nieuw deeltje dus![]()
quote:Op woensdag 22 maart 2023 19:36 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Het probleem is dat de ACM het ondernemersrisico volledig heeft verschoven naar de klant. De ACM zou er moeten zijn om de kwetsbare consument te beschermen. In plaats daarvan heb ik het idee dat de energiemaatschappijen een stevige lobby hebben bij die club
ACM kan, ook wettelijk zo geregeld, alleen maar blindvaren op wat bedrijven haar mededelen qua kosten en (inkoop)prijzen.quote:
Inderdaad, geen "mega blackout" waar de "experts" ons voor waarschuwden.quote:Op woensdag 22 maart 2023 22:27 schreef einzeinz het volgende:
Winter is voorbij, geen last van gehad!
Het was amper winter.quote:Op woensdag 22 maart 2023 22:27 schreef einzeinz het volgende:
Winter is voorbij, geen last van gehad!
Geef ze een prik!quote:Op woensdag 22 maart 2023 22:32 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Inderdaad, geen "mega blackout" waar de "experts" ons voor waarschuwden.
Die experts kunnen we ook bij het grofvuil zetten als paniekzaaiers.
Tuurlijk. Iedereen wist dat we in een Europa een extreem zachte winter zouden krijgen.quote:Op woensdag 22 maart 2023 22:32 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Inderdaad, geen "mega blackout" waar de "experts" ons voor waarschuwden.
Die experts kunnen we ook bij het grofvuil zetten als paniekzaaiers.
Slaat inderdaad nergens op. De combi zachte winter én behoorlijke besparingen (met name in de particuliere markt) heeft er voor gezorgd dat we het goed door zijn gekomen.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:11 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Tuurlijk. Iedereen wist dat we in een Europa een extreem zachte winter zouden krijgen.
De tering zeg…
Dit hoort meer op BNW thuis.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:51 schreef Oud_student het volgende:
Ik ben benieuwd hoe "onze" regering ism de EU misbruik gaat maken van deze door hen zelfveroorzaakte crisis:
- CO2 budget per Nederlander via inzage van alle baktransactie (is al gaande)
- Nog meer belastingen op voedsel
- Meer belastingen op energie accijnsen
- "Klimaat" lockdowns
- 15 minuten steden
- Gedwongen hypotheken en/of leningen om iedereen te verplichten over te stappen naar warmtepompen
- Uiteraard iedereen een EU-id om de burgers overal en altijd te kunnen controleren
- Met dit id kun je ook het rekening rijden controleren
Ik denk dat ze in opdracht van "onze " regering hebben gehandeld, met als doel mensen bang maken om hun agenda voor meer controle en belastingen door te kunnen voeren. Bij Corona is dat ook gelukt, dus waarom niet deze succesvolle strategie voortzetten?quote:Op woensdag 22 maart 2023 22:32 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Inderdaad, geen "mega blackout" waar de "experts" ons voor waarschuwden.
Die experts kunnen we ook bij het grofvuil zetten als paniekzaaiers.
Ik denk dat als je deze post over 1 a 2 jaar terug leest je moet concluderen: hij had ongelijk, het is veel ergerquote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:55 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Dit hoort meer op BNW thuis.
De Nederlandse steden zijn trouwens al 15 minuten steden.
Nee hoor dat weet ik wel zeker van niet. Hoe wil een tandeloze regering dit allemaal in 1 of 2 jaar invoeren?quote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:59 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Ik denk dat als je deze post over 1 a 2 jaar terug leest je moet concluderen: hij had ongelijk, het is veel erger![]()
Wat is jouw toekomstvoorspelling betreffende dit en aanverwante onderwerpen?
Je hebt duidelijk selluf ondersoek gedaan!quote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:55 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Ik denk dat ze in opdracht van "onze " regering hebben gehandeld, met als doel mensen bang maken om hun agenda voor meer controle en belastingen door te kunnen voeren. Bij Corona is dat ook gelukt, dus waarom niet deze succesvolle strategie voortzetten?
Ze verschuilen zich al jaren voor hun eigen verantwoordelijkheid: Het moet van Brusselquote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:00 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Nee hoor dat weet ik wel zeker van niet. Hoe wil een tandeloze regering dit allemaal in 1 of 2 jaar invoeren?
Als ik een linkse user zou zijn, dan zou ik je nu op enige spelfouten attenderenquote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:01 schreef TweedeKlum het volgende:
[..]
Je hebt duidelijk selluf ondersoek gedaan!
Ja vandaar dat de stikstofcrisis maar blijft door rommelen en maatregelen steeds verder worden uitgesteld. Brussel gaat over heel veel van de onderwerpen die jij noemt trouwens helemaal niet, zoals belastingenquote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:02 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Ze verschuilen zich al jaren voor hun eigen verantwoordelijkheid: Het moet van Brussel
Daar worden trouwens nu al vrijwel alle beslissingen genomen
Gegevens over hoe streng/zacht de winter was in heel Europa kan ik niet vinden. In Nederland hadden we in iedere geval niet een extreem zachte winter, maar een zachte winter, december verliep kouder dan normaal en januari en februari warmer dan normaal. https://www.knmi.nl/neder(...)rzichten/2023/winterquote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:11 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Tuurlijk. Iedereen wist dat we in een Europa een extreem zachte winter zouden krijgen.
De tering zeg…
Dat is niet de enige variabele, mensen hebben gewoon massaal minder gas gestookt vanwege de kosten:quote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:13 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Als de enige variabele die de totale vernietiging van de moderne beschaving heeft doen voorkomen is: "het was een fractie warmer dan normaal over een tijdsperiode van 60 dagen" dan geloof ik daar geen snars van. Ik denk dat de modellen van de experts niet kloppen.
Op basis van jouw post kloppen de modellen inderdaad niet.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:13 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Gegevens over hoe streng/zacht de winter was in heel Europa kan ik niet vinden. In Nederland hadden we in iedere geval niet een extreem zachte winter, maar een zachte winter, december verliep kouder dan normaal en januari en februari warmer dan normaal. https://www.knmi.nl/neder(...)rzichten/2023/winter
Gasvoorraden in de EU zijn voor 55% gevuld, een record.
Zelfs toen Frankrijk 32 van hun 56 kernreactoren uit had staan, bleef het energienetwerk fier overeind staan, zonder blackouts.
GSM-netwerk, watertoevoer, internet, de verlichting, het bleef allemaal doordraaien als een Zwitsers uurwerkje.
Als de enige variabele die de totale vernietiging van de moderne beschaving heeft doen voorkomen is: "het was een fractie warmer dan normaal over een tijdsperiode van 60 dagen" dan geloof ik daar geen snars van. Ik denk dat de modellen van de experts niet kloppen.
quote:Op vrijdag 24 maart 2023 10:51 schreef Oud_student het volgende:
Ik ben benieuwd hoe "onze" regering ism de EU misbruik gaat maken van deze door hen zelfveroorzaakte crisis:
- CO2 budget per Nederlander via inzage van alle baktransactie (is al gaande)
Misschien moeten onze politiek leiders een Nobelprijs krijgen voor het afwenden van een Mad Max scenario van de Westerse beschaving.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:27 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Op basis van jouw post kloppen de modellen inderdaad niet.
Ik ga je nomineren voor een nobelprijs.
Dan heb ik wat meer onderbouwing nodigquote:Op vrijdag 24 maart 2023 12:32 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Misschien moeten onze politiek leiders een Nobelprijs krijgen voor het afwenden van een Mad Max scenario van de Westerse beschaving.
Je vergeet nog een zacht najaar, waardoor het stookseizoen in praktijk een paar weken later is begonnen dan 'normaal'.quote:Op vrijdag 24 maart 2023 11:13 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Gegevens over hoe streng/zacht de winter was in heel Europa kan ik niet vinden. In Nederland hadden we in iedere geval niet een extreem zachte winter, maar een zachte winter, december verliep kouder dan normaal en januari en februari warmer dan normaal. https://www.knmi.nl/neder(...)rzichten/2023/winter
Gasvoorraden in de EU zijn voor 55% gevuld, een record.
Zelfs toen Frankrijk 32 van hun 56 kernreactoren uit had staan, bleef het energienetwerk fier overeind staan, zonder blackouts.
GSM-netwerk, watertoevoer, internet, de verlichting, het bleef allemaal doordraaien als een Zwitsers uurwerkje.
Als de enige variabele die de totale vernietiging van de moderne beschaving heeft doen voorkomen is: "het was een fractie warmer dan normaal over een tijdsperiode van 60 dagen" dan geloof ik daar geen snars van. Ik denk dat de modellen van de experts niet kloppen.
quote:. Zo werkt het niet... het opvullen duurt letterlijk maanden. Dat gebeurt met grote compressoren die het gas de formatie in moeten persen en de capaciteit daarvan is niet zo groot en wordt kleiner naarmate de tegendruk hoger wordt. De gasprijs kan nu wel laag zijn, maar als je het niet direct afneemt stijgt de prijs weer snel vanwege het risico. En van 'direct afnemen' is beslist geen sprake.
Afgezien daarvan, de opslag in Grijpskerk heeft tot nu toe hoog calorisch gas bevat en moet nu gebruikt gaan worden voor laag calorisch gas. Om dat te doen moet hij eerst zo leeg mogelijk gemaakt worden om menging te voorkomen. En het aanbod van laag calorisch gas is gering omdat Groningen op minimumcapaciteit blijft draaien en de stikstof injectiecapaciteit gering blijft tot de nieuwe stikstoffabriek bij zuidbroek gereed is. Dat wordt niet eerder dan in de herfst. Daarom wordt er voorlopig niet of nauwelijks gevuld.
De ergste crisis wellicht. De kosten zullen aanzienlijk hoger blijven liggen voor de consument.quote:
Er is niet genoeg capaciteit op het stroomnet, dus het snel uitfaseren van fossiel is imo een onhaalbaar doel zonder de economie ernstige schade toe te brengen.quote:Schrikbeelden botsen in Shell-zaak: onleefbare wereld of nieuwe energiecrisis?
Als de rechter niet ingrijpt, loopt de klimaatverandering uit de hand en wordt de wereld onleefbaar. Als de rechter wel ingrijpt, ontspoort de energietransitie en worden we in een nieuwe energiecrisis gestort. Die twee botsende schrikbeelden presenteerden Milieudefensie en Shell dinsdag in Den Haag.
In het gerechtshof van Den Haag begon dinsdag het hoger beroep in de spraakmakende klimaatzaak tegen de oliegigant. In 2021 verplichtte de rechter Shell nog om de uitstoot met 45 procent te verlagen voor 2030.
Volgens Shell heeft de rechtbank in haar oorspronkelijke vonnis veel rekening gehouden met het klimaatbelang, maar onvoldoende met het belang van een betaalbare en betrouwbare energievoorziening.
Als het vonnis in stand blijft, dreigt een toekomst waarin auto's niet meer kunnen rijden en gascentrales niet meer kunnen draaien. We schreeuwen dan om benzine en aardgas, maar tevergeefs. "In dat geval is Shell met handen en voeten gebonden", schetste advocaat Daan Lunsingh Scheurleer.
De verplichting om de uitstoot versneld te verminderen is in strijd met de "ordelijke transitie" die bijvoorbeeld in het klimaatakkoord van Parijs wordt gevraagd, vindt Shell. "Een overgang die niet ordelijk verloopt, heeft grote gevolgen voor de samenleving."
Steeds grotere klimaatrampen
Cox citeerde onder meer VN-baas António Guterres, die de afgelopen jaren felle kritiek heeft geuit op de recordwinsten van olie- en gasbedrijven. Die noemde hij "onaanvaardbaar", en fossiele brandstoffen zijn volgens hem "onverenigbaar met de overleving van de mens".
"Guterres weet wat Milieudefensie en Shell ook weten: dat dit nog maar het begin is", zei Cox. Hij wijst op de klimaatwetenschap, waaruit blijkt dat we steeds grotere weersextremen en klimaatrampen kunnen verwachten. De rechter moet volgens Milieudefensie daarom op de rem trappen.
Het Gerechtshof Den Haag heeft nog drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van het hoger beroep. Woensdag krijgt Shell de hele dag om zijn standpunt verder toe te lichten en donderdag is Milieudefensie aan de beurt. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.
Alles begint dan ook met sterke reductie van de energievraag.quote:Op woensdag 3 april 2024 00:56 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er is niet genoeg capaciteit op het stroomnet, dus het snel uitfaseren van fossiel is imo een onhaalbaar doel zonder de economie ernstige schade toe te brengen.
Zover ik het begrijp gebruiken huishoudens met een warmtepomp meer stroom. Het stroomnet zit vol, waardoor het net de toename aan vraag naar stroom, ook vanwege warmtepompen niet overal meer aankan.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Alles begint dan ook met sterke reductie van de energievraag.
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Maar bij woningen van voor 1992 is ook makkelijk de hoeveelheid benodigde warmte te halveren met vrij normale isolatiemaatregelen.
Halveer je eerst de warmtebehoefte en daarna de benodigde energie om warmte te produceren, dan win je dus nog veel meer.
Het stroomnet zit enkel vol, omdat de netbeheerders hun werk 20 jaar lang niet gedaan hebben. 20 jaar geleden waarschuwde het kabinet hun al over wat er aan ging komen, maar ze deden niets. Toegeschoven subsidies voor de uitbreidingen en verzwaringen verdwenen in de zakken van de directies.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zover ik het begrijp gebruiken huishoudens met een warmtepomp meer stroom. Het stroomnet zit vol, waardoor het net de toename aan vraag naar stroom, ook vanwege warmtepompen niet overal meer aankan.
Apeldoorns stroomnet vol: ruim honderd nieuwe warmtepompen niet aangesloten
NWS / Stroomnet vol, minstens 10 jaar overlast
Bronnen?quote:Op woensdag 3 april 2024 11:54 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Het stroomnet zit enkel vol, omdat de netbeheerders hun werk 20 jaar lang niet gedaan hebben. 20 jaar geleden waarschuwde het kabinet hun al over wat er aan ging komen, maar ze deden niets. Toegeschoven subsidies voor de uitbreidingen en verzwaringen verdwenen in de zakken van de directies.
Energie =/= stroom.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:22 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Zover ik het begrijp gebruiken huishoudens met een warmtepomp meer stroom.
Stroom is een vorm van energie, warmtepompen kunnen het energieverbruik voor verwarming sterk terugdringen maar i.p.v. gas moet er dan wel voldoende stroom beschikbaar zijn.quote:Op woensdag 3 april 2024 12:55 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Energie =/= stroom.
Dat het stroomnet vol is komt door wanbeleid van overheid en netbeheerders. Met goed management kan dat worden opgelost.
De ACM werd blijkbaar door de overheid onvoldoende geëvalueerd en gemonitord of deze toezichthouder nog wel de door de overheid gestelde prioriteiten realiseerde. Over directeuren die subsidies in eigen zak staken zie ik hier niets.quote:Op woensdag 3 april 2024 12:56 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)st-elektriciteitsnet
De huishoudens gebruiken in totaal 23% van de hoeveelheid energie. Dus als je die met 50% gaat verminderen (je gebruikt nog meer energie dan alleen voor de verwarming), bespaar je slechts 11,5% energie. Dat is minder dan de vereiste 45% reductie. En de EU is al bezig met een voorstel om daar 90% van te maken, want dat halen we volgens hun makkelijk.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Alles begint dan ook met sterke reductie van de energievraag.
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Maar bij woningen van voor 1992 is ook makkelijk de hoeveelheid benodigde warmte te halveren met vrij normale isolatiemaatregelen.
Halveer je eerst de warmtebehoefte en daarna de benodigde energie om warmte te produceren, dan win je dus nog veel meer.
Een paar jaar geleden kregen de netbeheerders al 7 miljard toegeschoven, vorig jaar 30 en nu roepen ze dat ze er nog 50 nodig hebben. Ondertussen kunnen ze geen mensen vinden om het werk te doen. waar is al dat geld gebleven? Slapen doen we snachts.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:04 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De ACM werd blijkbaar door de overheid onvoldoende geëvalueerd en gemonitord of deze toezichthouder nog wel de door de overheid gestelde prioriteiten realiseerde. Over directeuren die subsidies in eigen zak staken zie ik hier niets.
Daar zie ik graag een berekening van.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Uiteindelijk is ieder verbruik maar een klein deeltje van de totale hoeveelheid energie.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:15 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
De huishoudens gebruiken in totaal 23% van de hoeveelheid energie. Dus als je die met 50% gaat verminderen (je gebruikt nog meer energie dan alleen voor de verwarming), bespaar je slechts 11,5% energie. Dat is minder dan de vereiste 45% reductie. En de EU is al bezig met een voorstel om daar 90% van te maken, want dat halen we volgens hun makkelijk.
Ik ben iets conservatiever met die besparing maar het is zeker wel effectief.quote:Op woensdag 3 april 2024 10:14 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Gas-> warmtepomp reduceert de energievraag ongeveer met 75%.
Dan ga ik uit van een warmtepomp met een sCOP van 3.5 en in de praktijk kan dat wel iets zuiniger nog.quote:Je zou een STEG gascentrale op aardgas kunnen laten draaien van het aardgas dat je bespaart met warmtepompen en dan ~2x minder aardgas verbruiken.
Met een goed afgestelde CV-ketel haal je 9,77 x 0,9 = 8,8kWh warmte uit 1m3 aardgas.
Met een gemiddelde warmtepomp met stroom uit een STEG-gascentrale haal je (9,77 x 0,55) x 3,5 = 18,8kWh warmte uit 1m3 aardgas.
Tsja, inflatie en het versnelt willen uitvoeren kan daaraan ten grondslag liggen.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:41 schreef Ghost_Buster het volgende:
[..]
Een paar jaar geleden kregen de netbeheerders al 7 miljard toegeschoven, vorig jaar 30 en nu roepen ze dat ze er nog 50 nodig hebben. Ondertussen kunnen ze geen mensen vinden om het werk te doen. waar is al dat geld gebleven? Slapen doen we snachts.
quote:Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer controleert de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid en rapporteert hierover aan het parlement in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. Ook doen wij onderzoek naar de kosten en effecten van overheidsbeleid. Op deze website vindt u de resultaten van onze onderzoeken.
quote:Op woensdag 3 april 2024 13:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik ben iets conservatiever met die besparing maar het is zeker wel effectief.
Ik copy-paste een oude reactie:
[..]
Dan ga ik uit van een warmtepomp met een sCOP van 3.5 en in de praktijk kan dat wel iets zuiniger nog.
Maar er zijn ook veel oude woningen, dus ik ga voor een conventionele benadering.
https://eduweb.eeni.tbm.t(...)itscentrales-soortenquote:In Nederland worden verschillende typen elektriciteitscentrales gebruikt met een gemiddeld landelijk rendement voor de elektriciteitsproductie van circa 42%.
Jij gaat daarbij uit van elektriciteit uit gas. Maar inmiddels is zelfs in de wintermaanden al >50% van de elektriciteit duurzaam geproduceerd. Dus een minderheid komt uit gas.quote:Op woensdag 3 april 2024 13:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik ben iets conservatiever met die besparing maar het is zeker wel effectief.
Ik copy-paste een oude reactie:
[..]
Dan ga ik uit van een warmtepomp met een sCOP van 3.5 en in de praktijk kan dat wel iets zuiniger nog.
Maar er zijn ook veel oude woningen, dus ik ga voor een conventionele benadering.
Da's waar, de berekening ging uit van aardgas en houdt geen rekening met wind, solar, waterkracht, kernenergie, etc.quote:Op woensdag 3 april 2024 22:36 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Jij gaat daarbij uit van elektriciteit uit gas. Maar inmiddels is zelfs in de wintermaanden al >50% van de elektriciteit duurzaam geproduceerd. Dus een minderheid komt uit gas.
Als je een sCOP van 2,5 haalt, dan heb je een wel héél beroerde installateur gehad die nog nooit van het woord "stooklijn" gehoord heeft en de Ta standaard op 50 graden zet.quote:Op woensdag 3 april 2024 15:39 schreef Klepper272 het volgende:
[..]
[..]
https://eduweb.eeni.tbm.t(...)itscentrales-soorten
En neem voor de sCop maar 2.5, want niet iedereen is een tweaker en is jarenlang bezig om de hele installatie te optimaliseren.
Laat nou over 4 dagen mijn huidge warmtepomp een jaar staan. De sCOP is volgens mij te berekenen door de geproduceerde warmte in kwh te delen door het voor die ruimteverwarming opgenomen verbruik in kwh. Als ik dat bereken dan is het opgenomen vermogen van 7 april 2023 tot nu (dus nog een paar dagen te gaan)1.701 kWh op dit moment. Maar de geproduceerde warmte is 8.337 kWh.quote:Op woensdag 3 april 2024 22:41 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Als je een sCOP van 2,5 haalt, dan heb je een wel héél beroerde installateur gehad die nog nooit van het woord "stooklijn" gehoord heeft en de Ta standaard op 50 graden zet.
Voor uitsluitend ruimteverwaming is een sCOP van boven de 4 goed haalbaar ook zonder eindeloos tweaken.
In combinatie met SWW is een sCOP van 3,5 heel realistisch.
Dan moet je het afgifte systeem ook aanpassen anders krijg je het niet warm met een Ta van 35 graden.quote:Op woensdag 3 april 2024 22:41 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Als je een sCOP van 2,5 haalt, dan heb je een wel héél beroerde installateur gehad die nog nooit van het woord "stooklijn" gehoord heeft en de Ta standaard op 50 graden zet.
Voor uitsluitend ruimteverwaming is een sCOP van boven de 4 goed haalbaar ook zonder eindeloos tweaken.
In combinatie met SWW is een sCOP van 3,5 heel realistisch.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |