quote:Netbeheerder vreest dat overlast van vol stroomnet nog zeker tien jaar duurt
Particulieren en bedrijven hebben nog zeker tien jaar overlast door het volle stroomnet, zegt netbeheerder Alliander. Dit komt volgens het bedrijf door personeelstekorten en lange procedures. Ook speelt mee dat er weinig plekken zijn voor bijvoorbeeld nieuwe elektriciteitshuisjes.
Het elektriciteitsnet is de laatste jaren overvol geraakt. Dit komt onder meer door de groei van het aantal zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto's.
Het zorgt ervoor dat bedrijven lang moeten wachten voor ze een nieuwe stroomaansluiting kunnen krijgen. Op sommige plekken wordt ook de woningbouw geraakt.
....
..
Nuja, bij de buren (Duitsland) gaat het niet beterquote:Op maandag 4 maart 2024 22:52 schreef Toine51 het volgende:
Echt, ik snap er ook helemaal geen reet meer van....
Wat een land....
Niks kunnen ze hier fatsoenlijk oplossen..
quote:Op maandag 4 maart 2024 22:46 schreef inslagenreuring het volgende:
Hopelijk kan door deze ongein de groene natte droom weer even de ijskast in.
Mijn inziens hadden consumenten nooit aan zonnepanelen moeten beginnen. Ofschoon ik ze zelf heb liggen heb ik het vanaf het allerbegin al het meest stomme idee ooit gevonden. Nou moeten we, ten koste van de Nederlandsche Schatkist, ook nog de thuisaccu gaan sponsoren? Dat is het op één na stomste idee ooit.quote:Op maandag 4 maart 2024 22:39 schreef Digi2 het volgende:
Salderen vervangen door een flinke aanschafsubsidie op een intelligente thuisbatterij ligt voor de hand maar misschien zie ik iets over het hoofd?
Ik vind het wel een goede analogie die regenton. Eigenlijk komt het erop neer dat zonnecellen maar beperkt iets kunnen toevoegen in landen ver van de evenaar, zolang er geen rendabele oplossing is elektrische energie overschotten in de zomer op te kunnen slaan en deze te kunnen benutten in de donkere maanden .quote:Op maandag 4 maart 2024 23:21 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Mijn inziens hadden consumenten nooit aan zonnepanelen moeten beginnen. Ofschoon ik ze zelf heb liggen heb ik het vanaf het allerbegin al het meest stomme idee ooit gevonden. Nou moeten we, ten koste van de Nederlandsche Schatkist, ook nog de thuisaccu gaan sponsoren? Dat is het op één na stomste idee ooit.
Zie het zo: zonnepanelen zijn als een regenton. De regenton zit vol in de winter wanneer je de planten geen water hoeft te geven. En in de zomer wanneer je de planten water wil geven is de ton leeg. Met de thuis batterij verhoog je de opslag capaciteit maar op de momenten wanneer je het water het meest nodig hebt blijft de ton gewoon leeg.
Beter zou zijn, laat mensen hun zonnepanelen terug verdienen, verbied per direct zonnepanelen voor consumenten en laat de energieboeren maar werken aan een energietransitie met een maximumprijs per kWh.
Idealiter moet de batterij zo groot zijn dat je de hele winter door komt op elektra. Tel daarbij op dat we ook nog eens van het gas af willen en en we steeds méér stroom gaan gebruiken en je komt tot de conclusie dat een batterij met dergelijke capaciteit niet eens haalbaar is.quote:Op maandag 4 maart 2024 23:30 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Ik vind het wel een goede analogie die regenton. Eigenlijk komt het erop neer dat zonnecellen maar beperkt iets kunnen toevoegen in landen ver van de evenaar, zolang er geen rendabele oplossing is elektrische energie overschotten in de zomer op te kunnen slaan en deze te kunnen benutten in de donkere maanden .
Enorme batterijen zijn zeker geen oplossing, al helemaal niet vanuit een milieu voetafdruk oogpunt. De elektrische energie moet rendabel thuis omgezet en opgeslagen in zoiets als vloeibare ammoniak. Waterstof thuis langdurig opslaan is enorm kostbaar en zie ik niet als oplossing.quote:Op maandag 4 maart 2024 23:32 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Idealiter moet de batterij zo groot zijn dat je de hele winter door komt op elektra. Tel daarbij op dat we ook nog eens van het gas af willen en en we steeds méér stroom gaan gebruiken en je komt tot de conclusie dat een batterij met dergelijke capaciteit niet eens haalbaar is.
Het is trouwens niet zo dat we in de winter alleen op zonne-energie over moeten gaan maar met windmolens alleen gaan we het ook niet redden.
Thuisbatterijen worden eigenlijk pas interessant als ze instaat zijn om op welke manier dan ook al hun overbodige energie op te kunnen slaan op een veilige manier. Zodanig dat je qua stroomgebruik gewoon van het net kan en het hele jaar je eigen energie op kunt wekken én verbruiken. Probleem is dat je gewoon een hele periode van 5 maanden moet overbruggen waarin zeer weinig wordt opgewekt maar wel zeer veel wordt verbruikt.quote:Op maandag 4 maart 2024 23:40 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Enorme batterijen zijn zeker geen oplossing, al helemaal niet vanuit een milieu voetafdruk oogpunt. De elektrische energie moet rendabel thuis omgezet en opgeslagen in zoiets als vloeibare ammonia. Waterstof thuis langdurig opslaan is enorm kostbaar en zie ik niet als oplossing.
Thuisaccu's kunnen ook gebruikt worden om overdag of 's nachts vol te laden op het moment dat er minder tekorten zijn aan stroom (en de prijzen logischerwijs lager zijn).quote:Op maandag 4 maart 2024 23:16 schreef SymbolicFrank het volgende:
Thuisaccu's zijn duur en via de saldering verplaats je het verbruik niet zo zeer van 's middags naar 's avonds, maar meer van de zomer naar de winter. Dat hangt natuurlijk wel van het aantal zonnepanelen af dat je hebt, maar de meeste mensen kijken naar de stroomkosten over het hele jaar.
De rol zal eigenlijk alleen weggelegd zijn in de avonduren van medio maart tot medio oktober. Het zal een deel van de piek wegnemen maar op goede dagen zit ook die accu een keer vol.quote:Op maandag 4 maart 2024 23:48 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Thuisaccu's kunnen ook gebruikt worden om overdag of 's nachts vol te laden op het moment dat er minder tekorten zijn aan stroom (en de prijzen logischerwijs lager zijn).
Idem voor wijkaccu's.
Ik ga niet beweren dat accu's de komende 15 jaar een deuk gaan maken, gezien de productiecapaciteit en kosten maar er is toch zeker wel een rol voor weggelegd.
Het is niet uitgesloten dat je in de toekomst ook stroom aan het net kan terug leveren als er piekvraag is.quote:Op maandag 4 maart 2024 23:52 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
De rol zal eigenlijk alleen weggelegd zijn in de avonduren van medio maart tot medio oktober. Het zal een deel van de piek wegnemen maar op goede dagen zit ook die accu een keer vol.
Leuk en aardig. Maar ik kan je nu al voorspellen dat er maar 1 partij gaat zijn die er garen bij gaat spinnen en dat zijn de energieleveranciers. want waarom jou (veel) geld betalen voor een kWh die ze zelf ook op kunnen slaan en verkopen voor hetzelfde bedrag?quote:Op maandag 4 maart 2024 23:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is niet uitgesloten dat je in de toekomst ook stroom aan het net kan terug leveren als er piekvraag is.
Er zijn al landen (o.a. enkele staten in de US en in Australië) waar ze daar al mee experimenteren.
Die thuisaccu's meld je dan aan bij een "virtual power plant" die met behulp van AI op het juiste moment de juiste accu in de juiste regio kan laten terugleveren.
En vergis je niet, die piekstroom kan duur zijn en ook leuk geld opleveren.
Maar dat is nu allemaal nog SciFi voor Nederland. De techniek is er maar de energiemarkt in Nederland is er nog niet klaar voor.
Dat is de grap.quote:Op maandag 4 maart 2024 23:58 schreef Vliegbaard het volgende:
[..]
Leuk en aardig. Maar ik kan je nu al voorspellen dat er maar 1 partij gaat zijn die er garen bij gaat spinnen en dat zijn de energieleveranciers. want waarom jou (veel) geld betalen voor een kWh die ze zelf ook op kunnen slaan en verkopen voor hetzelfde bedrag?
quote:Overview of the Program
By becoming a part of the Tesla Virtual Power Plant (VPP) with PG&E, your Powerwall will be dispatched when the grid needs emergency support. Through the Emergency Load Reduction Program (ELRP), you will receive $2.00 for every additional kWh your Powerwall delivers during an event. As a member, you can adjust your Backup Reserve to set your contribution, while maintaining backup energy for outages.
Die accu's zitten toch ook een keer vol? Met een beetje slim stroomverbruik kun je dat op een mooie dag nog een beetje verdelen maar halverwege de middag op een mooie dag in juni zitten de accu's op de middag ook weer vol en dan ga je weer terug moeten leveren aan het net. Ook met dit idee zal er een piek blijven bestaan. Je verplaatst hem, of dempt de piek een beetje. Daar staat tegenover dat je weer mag investeren in een batterijtje.quote:Op dinsdag 5 maart 2024 00:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat is de grap.
Die "Virtual Power Plant" waar al die thuisaccu's (en EV's met V2G) bij aangemeld zijn, is in dit geval zelf een energiebedrijf / "virtuele energiecentrale" en verdeelt zijn inkomsten over het aandeel dat iedere thuisaccu heeft in het stabiliseren (en strijkt zelf uiteraard ook een percentage op, het is geen liefdadigheid).
Door het gebruik van AI en schakeltijden van minder dan 0,1 seconde kan er realtime stroom geleverd worden waar het nodig is.
Zoek bijvoorbeeld maar eens op "Virtual Power Plant Autobidder".
quote:Op maandag 4 maart 2024 22:46 schreef inslagenreuring het volgende:
Hopelijk kan door deze ongein de groene natte droom scam weer even de ijskast in.
Zie jij het gebeuren? 2$ voor een kWh?quote:Op dinsdag 5 maart 2024 00:02 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overview of the Program
By becoming a part of the Tesla Virtual Power Plant (VPP) with PG&E, your Powerwall will be dispatched when the grid needs emergency support. Through the Emergency Load Reduction Program (ELRP), you will receive $2.00 for every additional kWh your Powerwall delivers during an event. As a member, you can adjust your Backup Reserve to set your contribution, while maintaining backup energy for outages.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |