abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 22 maart 2023 @ 16:14:58 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_208495639
Allen,

Behalve over veelal zakelijke manoeuvres en heuglijke onderwerpen die geheel passen in onze *) kringen, werd afgelopen zondag bij de koffie c_/ na de mis in Haarlem :Y) :9 gezamenlijk nog gesproken over doodnormale maatschappelijke 'perikelen' bij jeugdigen. *)
Zowel leden van de plaatselijke parochie en enkele collega's uit de zakenwereld, m'n partner en ikzelf uiteraard *), hadden het hierbij dan ook over de zogeheten 'Week van de Lentekriebels'. ;) Dat was naar aanleiding van aan ons op de Zuid-as gelieerde onderwijstakken ter educatie en het onderwijzen van jeugdigen en subsidieoverwegingen voor Rutgers in het kader van dit speciale 'leervak'. :7~

Omdat er in samenspraak met het ministerie, evenals met veel grote andere organisaties en bedrijven 8} *), ook al geruime tijd een goede samenwerking bestaat met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs :s) :s) :s) en diverse andere hogere scholen als de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam op steenworp afstand, kwam dit onderwerp vorige week al ter sprake tijdens een borrel B:)B :Y) op goede locatie. *) Er is op diverse scholen in NL meer aandacht voor lessen 'seksuele vorming' omdat lang niet alle ouders van jeugdige kinderen daar altijd even 'handig' in lijken te zijn. :|W
Wij hebben in samenspraak met het ministerie FvD-leider Baudet in het bijzonder hierover verder niets gevraagd *), al toonden anderen toch veel belangstelling in het onderwerp 'lentekriebelweek'. ;)

Wat u? Het onderwerp gooide bij diverse voorstanders namelijk best hoge ogen en is deze week reeds van start gegaan. *) Dus een reden temeer om dit speciale 'pakket' op deze scholen grootscheeps en succesvoller uit te gaan rollen om jeugdigen weerbaar te maken voor in een later stadium. :s) :s) :s)
Maar uiteraard dus ook om hen tijdig te leren wat er allemaal gebeurt met het opgroeiende lichaam richting pubertijd *O* en daar straks misschien beter mee om te kunnen gaan :9, want jong geleerd is oud O~) gedaan. *)

Dat er behalve voor ouders hierbij voor het basisonderwijs ook een duidelijk rol ligt moge duidelijk zijn. Verder is het inderdaad raadzaam dat ouders die hier zo hun bedenkingen bij hebben :|W, of zich zorgen maken :o, tijdig in overleg gaan met de basisschool in kwestie. ^)
Let wel dat er selectief te werk wordt gegaan en er in dit kader verschillende lespakketten in hun soort zullen komen voor verschillende groepen. Dat ook bepaalde partijen waaronder de PVV het nu allemaal wat vroeg vinden was mij ook reeds bekend, maar mag deze prima ontwikkeling voor jeugdigen niet echt drukken. *)

Maar goed, al met al lijkt de zogeheten 'Week van de Lentekriebels' best toekomst te hebben oO<, toch zal men enige mate van voorzichtigheid moeten betrachten in hoe men het brengt. De ene school of leraar is tenslotte de andere niet, en hetzelfde geldt ook voor de grote diversiteit aan kinderen omdat iedereen in wezen uniek is. ;)
Het nieuwe lesrooster geniet na enige aarzeling uiteraard de goedkeuring van veel politieke partijen, waaronder de VVD en van ons op goede locatie te Haarlem :Y) en Amsterdam Zuid. :7~

Fijne avond!

Scjvb

====

quote:
NOS Nieuws • Vandaag, 18:03

ANP

Ouders die zich zorgen maken over de lessen seksuele vorming in de Week van de Lentekriebels kunnen het best contact opnemen met de school, adviseert minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Basisscholen hebben uitdrukkelijk een rol in de seksuele vorming en de seksuele weerbaarheid van kinderen, zegt hij.

"We hebben met zijn allen bepaald dat seksuele vorming tot de leerdoelen behoort, dus dan is het logisch dat daar les over wordt gegeven", zei hij in de Tweede Kamer. Hoe zij dat invullen bepalen schoolbesturen, leerkrachten en ouders.

De onderwijsminister was uitgenodigd bij het Vragenuurtje omdat FvD-leider Baudet tegen de lespakketten van de Week van de Lentekriebels is. Die werden ook dit jaar weer ontwikkeld door kenniscentrum Rutgers. Volgens Baudet worden kinderen vanaf vier jaar daarin "aangespoord" om over volwassen seksueel gedrag en geslachtsverandering te praten. Over het extra lesmateriaal over het vrouwelijk geslachtsdeel is hij ook niet te spreken. Ook andere partijen hadden vragen.

Wensen en grenzen

Wiersma wijst erop dat de lentekriebel-lessen per leeftijd verschillen en vooral tot doel hebben kinderen wijzer en weerbaarder te maken. "Bij groep 2 gaat het bijvoorbeeld over verschillen tussen jongens en meisjes, wensen en grenzen. Ik vind het, ook als ouder, belangrijk dat kinderen dit leren."

Ook lessen over menstruatie en zaadlozing voor kinderen die daar gezien hun leeftijd mee te maken krijgen, of over verliefdheid en begrijpen wat liefde is, horen bij de leerdoelen van het onderwijs, zegt Wiersma. "Als er kinderen zijn die dit thuis niet leren, en het mag ook niet op school, waar dan wel?"

Week van de Lentekriebels leidt vaker tot vragen
Bij Rutgers komen elk jaar vragen van bezorgde ouders binnen over de themaweek en de lessen. "Dit jaar zijn het er meer omdat er nepnieuws over wordt verspreid, bijvoorbeeld over kleuters en seksuele handelingen", zegt ontwikkelaar Luc Lauwers. In het pakket voor groep 7 en 8 zit wel informatie over seks, veilige seks en seksuele weerbaarheid.

"Kinderen worden nergens toe aangezet, het speelt gewoon. Ze hebben mobieltjes en zien van alles. Leerkrachten kunnen het lespakket naar eigen inzicht gebruiken voor de vragen die er bij hun leerlingen leven."

Ook Lobke Vlaming van Stichting Ouders en Onderwijs zegt dat er dit jaar iets meer vragen binnenkomen, al is de week nog maar net begonnen. "Het enige wat wij kunnen adviseren is: ga met de school praten. Dat hebben ouders vaak nog niet gedaan", zegt zij. In veel gevallen van bezorgde ouders hebben de scholen ze niet vooraf verteld over de lessen seksuele vorming.


Verkeerd gebruik van de lespakketten zou Wiersma niet goed vinden, maar of dat gebeurt weet hij niet. De Week van de Lentekriebels is geen lesmateriaal van de overheid. Ongeveer een derde tot de helft van de scholen kiest voor dit pakket. Er zijn ook andere lespakketten, bijvoorbeeld Wonderlijk gemaakt, voor "seksuele vorming vanuit een christelijke levensvisie".

De minister kon de zorgen bij een aantal politieke partijen niet wegnemen. Denk zegt "talloze mails" van bezorgde ouders te hebben binnengekregen omdat ze bang zijn dat hun kind van vier of vijf jaar geslachtsdelen en seks voorgeschoteld krijgt. En de PVV vindt lessen over seksualiteit in groep 7 en 8 wel wat vroeg.

In een bubbel opvoeden

De SGP vindt dat seksuele opvoeding in de eerste plaats binnen het gezin hoort. De partij wilde weten of de minister de subsidie voor Rutgers in gaat trekken.

Dat is Wiersma niet van plan, en seksuele opvoeding alleen door ouders vindt hij ook geen goed idee. "De samenleving wordt er niet beter van als we kinderen te veel in een bubbel opvoeden en ze pas loslaten als ze twaalf zijn." Hij gaat het lesmateriaal bij Rutgers opvragen en nader bestuderen.

Inmiddels is de Week van de Lentekriebels op veel scholen van start gegaan en praten leerlingen bijvoorbeeld over wat zij fijn of niet fijn vinden in contact met andere mensen en hoe zij dit kunnen bespreken. Het Jeugdjournaal maakte deze reportage:


© https://nos.nl/artikel/24(...)eerdoel-van-kinderen
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_208495651
quote:
0s.gif Op woensdag 22 maart 2023 12:43 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Waarom? Ze horen het woord en roepen het op het schoolplein en zien het wellicht ergens in stiekem gedeelde filmpjes.

Dan is het maar beter dat ze het weten.
Nee hoor, het is puur de wens van volwassenen om ook dat deel van opgroeien te beheersen. Dat is zo'n controle relfex, er is iets dus wij moeten daar wat mee. Dat is helemaal niet zo. Leeftijdgenoten zijn gewoon een van de grote invloeden op een kind. Daar hebben we geen herkauwers van onderwijskundige inzichten bij nodig, net zo min als kinderen een volwassene nodig hebben bij het spelen om te voorkomen dat er eentje iets verkeerd doet of verkeerd begrijpt. Dit is een soort progressieve leerkrachten variant van de helicopter mom.

Kinderen zijn nieuwsgierig naar volwassenendingen, dat zit in een heel andere sfeer dan wat hen via een autoriteit als de leerkracht wordt overgebracht.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 22 maart 2023 @ 19:52:39 #3
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_208498889
quote:
0s.gif Op woensdag 22 maart 2023 16:15 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Nee hoor, het is puur de wens van volwassenen om ook dat deel van opgroeien te beheersen. Dat is zo'n controle relfex, er is iets dus wij moeten daar wat mee. Dat is helemaal niet zo. Leeftijdgenoten zijn gewoon een van de grote invloeden op een kind. Daar hebben we geen herkauwers van onderwijskundige inzichten bij nodig, net zo min als kinderen een volwassene nodig hebben bij het spelen om te voorkomen dat er eentje iets verkeerd doet of verkeerd begrijpt. Dit is een soort progressieve leerkrachten variant van de helicopter mom.

Kinderen zijn nieuwsgierig naar volwassenendingen, dat zit in een heel andere sfeer dan wat hen via een autoriteit als de leerkracht wordt overgebracht.
Ach vroeger kreeg je deze voorlichting in de kerk. Op school lijkt me een betere plek.
Tot nooit .......
  Moderator woensdag 22 maart 2023 @ 21:32:06 #4
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_208500528
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')