Beiden willen het netjes afhandelen. Maar het maakt nogal verschil of je iemand voor bijvoorbeeld 40.000 euro moet uitkopen of dat je inderdaad de betaalde hypotheeklasten geheel vergoed.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 07:49 schreef etuiedelapiel het volgende:
Scheiden Oke. Maar werk het dan wel netjes af. Vriend betaald netjes het afgeloste bedrag aan partner terug en partner heeft verder nergens recht op. (Overwaarde??)
Wat valt eruit te kopen dan? Aangezien de partner geen eigenaar is.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 08:06 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
[..]
Beiden willen het netjes afhandelen. Maar het maakt nogal verschil of je iemand voor bijvoorbeeld 40.000 euro moet uitkopen of dat je inderdaad de betaalde hypotheeklasten geheel vergoed.
Wat etui zegt: er is niets uit te kopen, maar ook de volledige betaalde hypotheeklasten lijkt me niet nodig. Slechts hetgeen ze heeft bijgedragen aan de afloss8ng is redelijk voor beiden.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 08:06 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
[..]
Beiden willen het netjes afhandelen. Maar het maakt nogal verschil of je iemand voor bijvoorbeeld 40.000 euro moet uitkopen of dat je inderdaad de betaalde hypotheeklasten geheel vergoed.
Idd en een is niet echt de slimste geweest.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 08:35 schreef Wiedanwel het volgende:
[..]
Wat etui zegt: er is niets uit te kopen, maar ook de volledige betaalde hypotheeklasten lijkt me niet nodig. Slechts hetgeen ze heeft bijgedragen aan de afloss8ng is redelijk voor beiden.
Je kunt je wel afvragen wat de verwachtingen bij beiden zijn geweest bij een gezamenlijke hypotheek zonder gezamenlijk eigendom...
Dus ze hebben geld geleend om daarmee (dmv aflossen) geld te sparen? Dat zal toen toch niet de intentie geweest zijnquote:Op zaterdag 25 februari 2023 08:35 schreef Wiedanwel het volgende:
[..]
Wat etui zegt: er is niets uit te kopen, maar ook de volledige betaalde hypotheeklasten lijkt me niet nodig. Slechts hetgeen ze heeft bijgedragen aan de afloss8ng is redelijk voor beiden.
Je kunt je wel afvragen wat de verwachtingen bij beiden zijn geweest bij een gezamenlijke hypotheek zonder gezamenlijk eigendom...
Ik neem aan dat ze dat geld primair hebben geleend om extra woongenot te krijgen dat ze op dat moment niet zelf konden betalen.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 09:01 schreef opgebaarde het volgende:
[..]
Dus ze hebben geld geleend om daarmee (dmv aflossen) geld te sparen? Dat zal toen toch niet de intentie geweest zijn
Er zijn tig scenario's te bedenken die je in meer of mindere mate als 'netjes' zou kunnen classificeren. Wat stel jij voor?quote:Waarom niet proberen het netjes te houden?
Duidelijk. Volgend punt: hoe verdeel je de rentelasten? Evenredig naar inbreng of naar woongenot??quote:Op zaterdag 25 februari 2023 08:50 schreef Heph844 het volgende:
Qua verdeling lijkt het me idd wijs om een scheiding te maken tussen rentelasten en aflossing.
Het is gewoon stom. Been there, seen that.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 09:09 schreef Wiedanwel het volgende:
Waarom ze daarbij de lening voor het volledige huis op beide namen hebben gezet zonder daarbij verdere afspraken te maken over het eigendom van dat huis is ons onduidelijk. Handig is het in ieder geval -van beiden- niet.
He? Het is geen huurder ofzo.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 11:06 schreef paardendokter het volgende:
Als je de vertrekkende partner (m.i. onverplicht) schadeloos stelt voor de betaalde rente en aflossing, dan betekent dat dat hij/zij gratis gewoond heeft. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.....
Eens, en je kunt je ook afvragen of de huidige constructie met de juiste motieven tot stand is gekomen. Ik kan eerlijk gezegd geen goede reden bedenken waarom dit voor de partner een gunstige constructie zou zijn. Iemand?quote:Op zaterdag 25 februari 2023 10:44 schreef blomke het volgende:
[..]
Het is gewoon stom. Been there, seen that.
Overigens ook een hiaat in de wetgeving.
De financiële winst voor de ene, is het verlies van de andere partner. Nog afgezien van het emotionele aspect.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 12:26 schreef Wiedanwel het volgende:
Ik kan eerlijk gezegd geen goede reden bedenken waarom dit voor de partner een gunstige constructie zou zijn. Iemand?
Ik zou die niet verrekenen. Alleen het deel dat de partner aan aflossing heeft betaald terugbetalen.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 10:43 schreef blomke het volgende:
[..]
Duidelijk. Volgend punt: hoe verdeel je de rentelasten? Evenredig naar inbreng of naar woongenot??
Voor de bank is dit juist een gunstigere wetgeving: het onderpand is de woning, of die nou 1 of 2 eigenaren heeft (makkelijker is 1).quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:27 schreef sjorsie1982 het volgende:
moet je niet eigenaar zijn van een pand om een hypotheek ervoor te krijgen?
Ik vraag me af of dit dus eigenlijk wel mag.
ja maar bij wanbetaling van iemand van wie het pand niet is kan het pand toch niet worden verkocht, want het pand is niet van die persoon.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:46 schreef blomke het volgende:
[..]
Voor de bank is dit juist een gunstigere wetgeving: het onderpand is de woning, of die nou 1 of 2 eigenaren heeft (makkelijker is 1).
Maar de hypotheekschuld kan op 2 personen worden verhaald, dus als de ene kaalgeplukt is, kan de bank de andere (half) plukken.
Zo kan ik bv geen hypotheek aanvragen op het huis van mijn buurman hoop ik.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:49 schreef capricia het volgende:
Blijft raar. Dat een van de partners dus een hypotheek heeft zonder eigendom.
Dan wordt de ander geplukt, evt. zijn pand verkocht, al dan niet via de rechter.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:47 schreef sjorsie1982 het volgende:
ja maar bij wanbetaling van iemand van wie het pand niet is kan het pand toch niet worden verkocht, want het pand is niet van die persoon.
Aanvragen wel, maar of je het krijgt......quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:51 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zo kan ik bv geen hypotheek aanvragen op het huis van mijn buurman hoop ik.
ja dus degene die niet de eigenaar is wordt dus niet kaalgeplukt en dus niet hoofdelijk verantwoordelijk. Want dat kan niet volgens mij.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:51 schreef blomke het volgende:
[..]
Dan wordt de ander geplukt, evt. zijn pand verkocht, al dan niet via de rechter.
dat lijkt mij ook logisch. Ten eerste deze persoon is geen eigenaar en ten tweede deze persoon heeft er wel gewoond die tijd en betaalt er dus ook voor om daar te hebben gewoond die tijd.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 00:05 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Ik lees overal dat de partner zonder eigendomsrechten geen aanspraak kan maken op een deel van de overwaarde of zelfs terugbetaling van een deel van de bijdrage aan de hypotheeklasten.
Wel als op de hypotheekakte staat vermeld:quote:Op zaterdag 25 februari 2023 14:52 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
ja dus degene die niet de eigenaar is wordt dus niet kaalgeplukt en dus niet hoofdelijk verantwoordelijk. Want dat kan niet volgens mij.
Vergelijk het huwelijk. Ik ben getrouwd terwijl ik al een huis had. Navraag bij de notaris, leerde dat mijn vrouw net zo goed voor de hypotheek aansprakelijk werd (als ik niet meer kan/vben/wil moet opdraaien) als ik was.quote:Op zaterdag 25 februari 2023 00:05 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Een van de twee heeft al sinds 2015 een koopwoning. Na het huwelijk is het eigendom van de woning niet gewijzigd. Echter is in 2020 de hypotheek overgesloten vanwege een verbouwing. Vriend en partner zijn beide hoofdelijk aansprakelijk voor deze hypotheek. Het eigendom van de woning behoort echter nog steeds maar toe tot 1 van de twee.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |