----------------------------quote:Provincie legt Tata Steel alweer dwangsom op en dreigt met sluiting
Tata Steel krijgt een derde en mogelijk laatste dwangsom opgelegd voor de twee zeer vervuilende kooksfabrieken op het terrein. De kooksfabrieken produceren met enige regelmaat zogeheten rauwe kooks, wat voor veel overlast en schadelijke uitstoot zorgt. Twee eerdere dwangsommen hadden weinig effect, en voor de provincie begint de maat vol te raken. Als Tata Steel niet op korte termijn stappen zet om rauwe kooks helemaal te voorkomen, kan de vergunning voor de kooksfabrieken ingetrokken worden.
Bij de kooksfabrieken van Tata Steel - er zijn er twee - worden kooks (of 'cokes') gemaakt van kolen. Kooks worden gemaakt door vermalen steenkool te verhitten. Daardoor ontstaat een zuiverdere brandstof, die op verschillende manieren worden ingezet in het staalproces.
Volgens Tata Steel is dat een complex proces. Soms ontstaan er zogeheten 'ongare kooks'. Dat gebeurt als de oven waarin de kooks gemaakt worden, niet gelijkmatig verwarmt. Rauwe of ongare kooks zorgen voor stankoverlast voor de omgeving, omdat er methaan en teer vrijkomt bij het proces.
Maatregelen
Tata Steel geeft zelf aan dat ze maatregelen hebben genomen om het ontstaan van rauwe of ongare kooks te beperken, maar dat het niet mogelijk is om het volledig te voorkomen. De provincie erkent dit in een eigen onderzoek naar de vergunning voor de kooksfabrieken. Onderzoekers gaven daarin al aan dat het zeer moeilijk is voor Tata Steel om de vergunning na te leven.
De kooksfabrieken zijn roemrucht: ze worden gezien als de grootste overlastgevers in de regio. Naast geuroverlast stoten de twee fabrieken ook de meeste kankerverwekkende PAK's uit. Verschillende partijen, waaronder de Dorpsraad Wijk aan Zee en milieuorganisaties, sturen al langer aan op de vervroegde sluiting van een van de twee kooksfabrieken. Over dat voorstel werd onlangs gestemd in de Tweede Kamer, maar de motie kon niet op een meerderheid rekenen. Tata Steel zelf wil de fabriek pas in 2035 te sluiten.
https://www.nhnieuws.nl/n(...)-dreigt-met-sluiting
quote:Elke dag voordat José gaat slapen kijkt ze hoe de windrichting is. "Als die ongunstig is, slaap ik met de ramen dicht, tegen mijn zin in." Bij de aanschaf van haar woning achttien jaar geleden had ze er nooit rekening mee gehouden overlast van de staalfabriek te ondervinden.
https://www.nhnieuws.nl/n(...)die-zo-schadelijk-is
quote:Gisteren om 18:57
De drie energiecentrales van Vattenfall bij Tata Steel zijn van cruciaal belang voor het bedrijf. Als de eis van Extinction Rebellion om ze te sluiten, wordt gehonoreerd, heeft de staalfabriek een zeer groot probleem.
Een dikke transportbuis, waar een Volkswagenbusje doorheen kan rijden, transporteert de overtollige industriegassen van Tata Steel naar de Vattenfallcentrales. Daar worden ze benut als brandstof voor de productie van elektriciteit.
Het geïntegreerde staalcomplex van Tata Steel in IJmuiden bestaat uit fabrieken en installaties die allemaal nodig zijn om staalrollen te maken uit ijzererts en steenkool. Hier is veel energie voor nodig. Veruit het meeste komt uit de steenkool. Daar wordt niet alleen cokes van gemaakt, maar ook wordt er in de twee cokesfabrieken gas uit gewonnen dat ook als brandstof kan dienen. Dit cokesovengas wordt vooral benut in de Warmbandwalserij, waar decimeters dikke, gloeiendhete staalplakken in een fabriek van een kilometer lang gaandeweg steeds platter en langer worden gewalst, tot een opgerolde plak staal die soms zo dun is als een muntstuk. Met aardgas en cokesovengas wordt deze warmbandwalserij van de benodigde hitte en energie voorzien.
Ook is er oxygas uit de Oxystaalfabriek en hoogovengas, dat uit de twee hoogovens wordt teruggewonnen. Dit gas is van een lagere calorische waarde, maar toch van belang voor de ’energiebalans’ van het hele bedrijf. Tijdelijke overschotten van cokes- en hoogovengas worden opgeslagen in enorme gashouders op het terrein, en later benut voor de Warmbandwalserij en de hoogovens.
Vaak blijft er dan nog steeds gas over, waar Tata Steel van af moet. De drie energiecentrales van Vattenfall, eentje op en twee pal naast het terrein van de staalgigant, spelen hier een belangrijke rol in. Zij nemen dit overschot af en leveren het in de vorm van elektriciteit weer terug aan het bedrijf. De centrales leveren ook stroom aan het openbare net.
De drie Vattenfallcentrales bij Tata stoten door het verbranden van oxy-, cokes- en hoogovengas bijna net zoveel CO2 uit als de fabriek zelf: rond zes miljoen ton per jaar. Voor deze emissies is Tata Steel verantwoordelijk, als leverancier van de brandstof. Dat betekent dat Tata jaarlijks voor de uitstoot van zo’n 12,5 miljoen ton CO2 wordt aangeslagen door de overheid.
Vallen de drie centrales weg, dan moet Tata enorme hoeveelheden cokesgas en hoogovensgas gaan affakkelen. Dit is een vervuilende activiteit die veel ongezonde uitstoot tot gevolg heeft en die altijd moet worden gemeld bij de omgevingsdienst.
© https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230203_68280095
quote:Op zaterdag 4 februari 2023 10:43 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Beter ASML dan zo een smerig kanker bedrijf als TATA aan onze Noordzeekust
Al nemen ze alle milieuinspecteurs in dienst , het zal echt niet veranderen aan de fijnstof en smeerboel
Al kopen ze heel FOK op het blijft een smeerboel aan zee
https://www.nrc.nl/nieuws(...)-tata-steel-a4148391
https://nos.nl/artikel/24(...)en-contante-betaling
afbeelding
quote:Op woensdag 8 februari 2023 16:57 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)fte-tegen-tata-steel
alweer een aangifte en straf
sluiten die smerige bedrijf
Wat kan ik zeggen?quote:Op woensdag 8 februari 2023 21:18 schreef michaelmoore het volgende:
De boete is voor TATA een lachertje maar het gaat om de vaststelling dat TATA een heel erg smerig en kankerverwekkend bedrijf is dat gesloten moet worden
Geldboete van 110.000 euro voor Tata Steel IJmuiden B.V.
quote:Vandaag om 11:00
* IJMUIDEN
De provincie plaveit de weg naar de bouw van Tata Steel tot groene staalfabriek. Verkorte vergunningprocedures moeten ervoor zorgen dat er snel kan worden begonnen met de bouw van nieuwe installaties, zodat de oude, vervuilende Kooks- en Gasfabriek 2 en Hoogoven 7 vóór 2030 dicht kunnen.Tata Steel-werknemers aan het werk bij de vervuilende Kooks- en Gasfabriek 2, die voor 2030 dicht kan in de huidige opzet.
© Archieffoto EPA
Tata Steel heeft anderhalf jaar geleden bekendgemaakt dat de fabriek wil overstappen van de productie van staal met steenkool naar staalproductie op groen geproduceerd waterstof. Er werd destijds al door de fabriek voorzien dat de vergunningenprocedures tijdrovend zouden zijn en roet in het eten konden gooien voor het voornemen om in 2030 deel over te schakelen op nieuwe installaties.
Projectbesluit
Om tijd te winnen, heeft de provincie gekozen voor een ’projectbesluit’. Daarmee worden alle gebruikelijke procedures samengevoegd en gecoördineerd door de provincie. Zo wordt voorkomen dat de IJmondgemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk, die alledrie een bestemmingsplan hebben dat zou moeten worden aangepast, dit moeten doen.
Milieu Effect Rapportage
Terwijl de provincie de kaders voor ruimtelijke ordening regelt, worden gelijktijdig de procedures voor de vergunningen doorlopen die Tata Steel aanvraagt en waarvoor de provincie Noord-Holland voor het grootste deel het bevoegd gezag is. De provincie coördineert ook de samenwerking met Rijkswaterstaat, het bevoegd gezag voor de watervergunningen. Tijdens de voorbereiding voor de aanvraag van de vergunningen wordt een Milieu Effect Rapportage (MER) opgesteld, dat is bedoeld om het milieubelang volwaardig mee te wegen bij de plannen en besluiten.
Procedure is gestart
De procedure is nu gestart met de publicatie van de ‘Kennisgeving Voornemen en Voorstel tot Participatie (KVVP)’ en de daarbij behorende documenten.
Waterstof
Tata Steel zal van de productie met steenkoolgestookte hoogovens overstappen op Direct Reduced Iron (DRI)-technologie, die draait op aardgas en in latere fase ook op waterstof. De eerste stap naar groen staal is het project Heracless-Groen Staal. Dit project moet vóór 2030 zijn gerealiseerd.
Lees ook: > Bruine stofwolk bij Tata? Dat mag, want die staat niet in de vergunningEen bruine stofwolk ontsnapt uit een hoogoven bij Tata Steel.
Dat mag.
Door een combinatie van DRI-technologie met elektrische ruwijzerovens wordt staal op basis van gas geproduceerd ter vervanging van staalproductie in traditionele hoogovens en kooks- en gasfabrieken op basis van kolen. De bouw van de nieuwe installaties gebeurt op het terrein van Tata Steel.
Tata regelt ’participatie’ omwonenden
Omwonenden, die kritisch staan tegenover de huidige fabriek maar ook tegenover de toekomstplannen, kunnen hun mening geven. De regie hiervoor is geheel bij Tata Steel neergelegd. Tata heeft een zogeheten participatieplan gemaakt, waarin de momenten staat waarop kan worden meegepraat over de plannen.
’Naar een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf’
Jeroen Olthof, gedeputeerde Leefomgeving, Milieu en Gezondheid: ,,De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat Tata Steel transformeert naar een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf, als daardoor de omgeving schoner en gezonder wordt. De provincie draagt bij aan een voortvarend en zorgvuldig proces voor een projectbesluit over Heracless-Groen Staal, de eerste stap naar groen staal. Ik roep iedereen op om een mening te geven over de plannen voor het project Heracless-Groen Staal.”
Lees ook: > Milieucamera op cokesfabriek van Tata Steel gaat automatisch verboden stofwolken herkennen
Tijdpad
De komende weken kan ieder kennis nemen van de plannen en inbreng leveren in het kader van participatie. Na de zomer dit jaar stelt Tata Steel een MER en vergunningaanvraag op. De provincie stelt het ontwerp-projectbesluit en de ontwerp-vergunningen in 2024 op, die naar verwachting begin 2025 definitief worden afgerond. Daarna volgt een beroepsprocedure bij de Raad van State. Naar verwachting kan in 2026 het projectbesluit onherroepelijk zijn.
De eerste meepraatsessies zijn al de komende drie maanden. Tata Steel inventariseert dan de meningen van omwonenden en belangstellenden over de plannen. In de maanden daarna, tot eind van het jaar, zijn er weer participatiemogelijkheden.
Links naar documenten
Op de volgende websites kunnen de plannen worden gelezen. Hier vind je ze bij de provincie Noord-Holland. Van Tata Steel staat ze op deze plek online. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft het hier gepubliceerd.
Betekenis documenten
Er zijn vier documenten die samen de start vormen van de projectprocedure en in samenhang met elkaar gelezen moeten worden. Dit betreft de volgende documenten die hier te vinden zijn.
Kennisgeving Voornemen en Voorstel Participatie (KVVP) - In dit document wordt een korte kennisgeving gegeven over het voornemen Heracless-Groen Staal en over de participatie.
Notitie Voornemen Heracless–Groen Staal - Deze notitie beschrijft wat het voornemen van het project Heracless-Groen Staal precies inhoudt, waarom het project belangrijk is en wat de benodigde procedures zijn.
Participatieplan Heracless-Groen Staal - In het participatieplan staat hoe Tata Steel omgeving en belanghebbenden betrekt bij het project Heracless-Groen Staal en hoe, waar en wanneer u kunt participeren.
Werkwijze participatie projectbesluit Heracless-Groen Staal - In dit document staat in detail wat de rolverdeling is tussen de provincie Noord-Holland en Tata Steel bij de participatie en hoe de provincie Noord-Holland haar rol hierbij invult.
Lees ook: > Gedeputeerde Jeroen Olthof waarschuwt: ’Er is straks een groen Tata of geen Tata meer’
© https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230322_35997856
Jij wil toch niet beweren, dat ondernemers nooit op het idee zijn gekomen dat het inademen van rook schadelijk is voor mensen?quote:Op woensdag 22 maart 2023 15:09 schreef Scjvb het volgende:
Deze fabriek dateert uit 1918 en is nu ruim 104 jaar in bedrijf. En dat waren nog eens andere tijden. Denk inderdaad dat men tegenwoordig zo'n fabriek op deze plaats niet zou hebben gebouwd, vervuilend of niet.Maar daaraan worden nu significante verbeteringen aangebracht.
van die vervuiling is nu het resultaat pas merkbaar in de klimaat opwarmingquote:Op woensdag 22 maart 2023 15:09 schreef Scjvb het volgende:
Deze fabriek dateert uit 1918 en is nu ruim 104 jaar in bedrijf. En dat waren nog eens andere tijden. Denk inderdaad dat men tegenwoordig zo'n fabriek op deze plaats niet zou hebben gebouwd, vervuilend of niet.Maar daaraan worden nu significante verbeteringen aangebracht.
Je bent genomineerd voor ee nobel prijs hoop ik.quote:Op woensdag 22 maart 2023 16:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
van die vervuiling is nu het resultaat pas merkbaar in de klimaat opwarming
de meest vervuilende periode was de 60 jaren door al die vervuiling in de atmosfeer daalde korte tijd de temperaratuur op aarde, nu wordt de lucht schoner, maar de CO veroorzaakt het broeikas effect
kloptquote:Op woensdag 22 maart 2023 17:02 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Je bent genomineerd voor ee nobel prijs hoop ik.
mijn stem heb jequote:Op woensdag 22 maart 2023 17:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt
ben ik heel dankbaar voor na al die lange jaren van onderzoek en studie
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |