----------------------------quote:Provincie legt Tata Steel alweer dwangsom op en dreigt met sluiting
Tata Steel krijgt een derde en mogelijk laatste dwangsom opgelegd voor de twee zeer vervuilende kooksfabrieken op het terrein. De kooksfabrieken produceren met enige regelmaat zogeheten rauwe kooks, wat voor veel overlast en schadelijke uitstoot zorgt. Twee eerdere dwangsommen hadden weinig effect, en voor de provincie begint de maat vol te raken. Als Tata Steel niet op korte termijn stappen zet om rauwe kooks helemaal te voorkomen, kan de vergunning voor de kooksfabrieken ingetrokken worden.
Bij de kooksfabrieken van Tata Steel - er zijn er twee - worden kooks (of 'cokes') gemaakt van kolen. Kooks worden gemaakt door vermalen steenkool te verhitten. Daardoor ontstaat een zuiverdere brandstof, die op verschillende manieren worden ingezet in het staalproces.
Volgens Tata Steel is dat een complex proces. Soms ontstaan er zogeheten 'ongare kooks'. Dat gebeurt als de oven waarin de kooks gemaakt worden, niet gelijkmatig verwarmt. Rauwe of ongare kooks zorgen voor stankoverlast voor de omgeving, omdat er methaan en teer vrijkomt bij het proces.
Maatregelen
Tata Steel geeft zelf aan dat ze maatregelen hebben genomen om het ontstaan van rauwe of ongare kooks te beperken, maar dat het niet mogelijk is om het volledig te voorkomen. De provincie erkent dit in een eigen onderzoek naar de vergunning voor de kooksfabrieken. Onderzoekers gaven daarin al aan dat het zeer moeilijk is voor Tata Steel om de vergunning na te leven.
De kooksfabrieken zijn roemrucht: ze worden gezien als de grootste overlastgevers in de regio. Naast geuroverlast stoten de twee fabrieken ook de meeste kankerverwekkende PAK's uit. Verschillende partijen, waaronder de Dorpsraad Wijk aan Zee en milieuorganisaties, sturen al langer aan op de vervroegde sluiting van een van de twee kooksfabrieken. Over dat voorstel werd onlangs gestemd in de Tweede Kamer, maar de motie kon niet op een meerderheid rekenen. Tata Steel zelf wil de fabriek pas in 2035 te sluiten.
https://www.nhnieuws.nl/n(...)-dreigt-met-sluiting
quote:Elke dag voordat José gaat slapen kijkt ze hoe de windrichting is. "Als die ongunstig is, slaap ik met de ramen dicht, tegen mijn zin in." Bij de aanschaf van haar woning achttien jaar geleden had ze er nooit rekening mee gehouden overlast van de staalfabriek te ondervinden.
https://www.nhnieuws.nl/n(...)die-zo-schadelijk-is
quote:Gisteren om 18:57
De drie energiecentrales van Vattenfall bij Tata Steel zijn van cruciaal belang voor het bedrijf. Als de eis van Extinction Rebellion om ze te sluiten, wordt gehonoreerd, heeft de staalfabriek een zeer groot probleem.
Een dikke transportbuis, waar een Volkswagenbusje doorheen kan rijden, transporteert de overtollige industriegassen van Tata Steel naar de Vattenfallcentrales. Daar worden ze benut als brandstof voor de productie van elektriciteit.
Het geïntegreerde staalcomplex van Tata Steel in IJmuiden bestaat uit fabrieken en installaties die allemaal nodig zijn om staalrollen te maken uit ijzererts en steenkool. Hier is veel energie voor nodig. Veruit het meeste komt uit de steenkool. Daar wordt niet alleen cokes van gemaakt, maar ook wordt er in de twee cokesfabrieken gas uit gewonnen dat ook als brandstof kan dienen. Dit cokesovengas wordt vooral benut in de Warmbandwalserij, waar decimeters dikke, gloeiendhete staalplakken in een fabriek van een kilometer lang gaandeweg steeds platter en langer worden gewalst, tot een opgerolde plak staal die soms zo dun is als een muntstuk. Met aardgas en cokesovengas wordt deze warmbandwalserij van de benodigde hitte en energie voorzien.
Ook is er oxygas uit de Oxystaalfabriek en hoogovengas, dat uit de twee hoogovens wordt teruggewonnen. Dit gas is van een lagere calorische waarde, maar toch van belang voor de ’energiebalans’ van het hele bedrijf. Tijdelijke overschotten van cokes- en hoogovengas worden opgeslagen in enorme gashouders op het terrein, en later benut voor de Warmbandwalserij en de hoogovens.
Vaak blijft er dan nog steeds gas over, waar Tata Steel van af moet. De drie energiecentrales van Vattenfall, eentje op en twee pal naast het terrein van de staalgigant, spelen hier een belangrijke rol in. Zij nemen dit overschot af en leveren het in de vorm van elektriciteit weer terug aan het bedrijf. De centrales leveren ook stroom aan het openbare net.
De drie Vattenfallcentrales bij Tata stoten door het verbranden van oxy-, cokes- en hoogovengas bijna net zoveel CO2 uit als de fabriek zelf: rond zes miljoen ton per jaar. Voor deze emissies is Tata Steel verantwoordelijk, als leverancier van de brandstof. Dat betekent dat Tata jaarlijks voor de uitstoot van zo’n 12,5 miljoen ton CO2 wordt aangeslagen door de overheid.
Vallen de drie centrales weg, dan moet Tata enorme hoeveelheden cokesgas en hoogovensgas gaan affakkelen. Dit is een vervuilende activiteit die veel ongezonde uitstoot tot gevolg heeft en die altijd moet worden gemeld bij de omgevingsdienst.
© https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230203_68280095
quote:Op zaterdag 4 februari 2023 10:43 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Beter ASML dan zo een smerig kanker bedrijf als TATA aan onze Noordzeekust
Al nemen ze alle milieuinspecteurs in dienst , het zal echt niet veranderen aan de fijnstof en smeerboel
Al kopen ze heel FOK op het blijft een smeerboel aan zee
https://www.nrc.nl/nieuws(...)-tata-steel-a4148391
https://nos.nl/artikel/24(...)en-contante-betaling
afbeelding
quote:Op woensdag 8 februari 2023 16:57 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)fte-tegen-tata-steel
alweer een aangifte en straf
sluiten die smerige bedrijf
Wat kan ik zeggen?quote:Op woensdag 8 februari 2023 21:18 schreef michaelmoore het volgende:
De boete is voor TATA een lachertje maar het gaat om de vaststelling dat TATA een heel erg smerig en kankerverwekkend bedrijf is dat gesloten moet worden
Geldboete van 110.000 euro voor Tata Steel IJmuiden B.V.
quote:Vandaag om 11:00
* IJMUIDEN
De provincie plaveit de weg naar de bouw van Tata Steel tot groene staalfabriek. Verkorte vergunningprocedures moeten ervoor zorgen dat er snel kan worden begonnen met de bouw van nieuwe installaties, zodat de oude, vervuilende Kooks- en Gasfabriek 2 en Hoogoven 7 vóór 2030 dicht kunnen.
Tata Steel-werknemers aan het werk bij de vervuilende Kooks- en Gasfabriek 2, die voor 2030 dicht kan in de huidige opzet.
© Archieffoto EPA
Tata Steel heeft anderhalf jaar geleden bekendgemaakt dat de fabriek wil overstappen van de productie van staal met steenkool naar staalproductie op groen geproduceerd waterstof. Er werd destijds al door de fabriek voorzien dat de vergunningenprocedures tijdrovend zouden zijn en roet in het eten konden gooien voor het voornemen om in 2030 deel over te schakelen op nieuwe installaties.
Projectbesluit
Om tijd te winnen, heeft de provincie gekozen voor een ’projectbesluit’. Daarmee worden alle gebruikelijke procedures samengevoegd en gecoördineerd door de provincie. Zo wordt voorkomen dat de IJmondgemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk, die alledrie een bestemmingsplan hebben dat zou moeten worden aangepast, dit moeten doen.
Milieu Effect Rapportage
Terwijl de provincie de kaders voor ruimtelijke ordening regelt, worden gelijktijdig de procedures voor de vergunningen doorlopen die Tata Steel aanvraagt en waarvoor de provincie Noord-Holland voor het grootste deel het bevoegd gezag is. De provincie coördineert ook de samenwerking met Rijkswaterstaat, het bevoegd gezag voor de watervergunningen. Tijdens de voorbereiding voor de aanvraag van de vergunningen wordt een Milieu Effect Rapportage (MER) opgesteld, dat is bedoeld om het milieubelang volwaardig mee te wegen bij de plannen en besluiten.
Procedure is gestart
De procedure is nu gestart met de publicatie van de ‘Kennisgeving Voornemen en Voorstel tot Participatie (KVVP)’ en de daarbij behorende documenten.
Waterstof
Tata Steel zal van de productie met steenkoolgestookte hoogovens overstappen op Direct Reduced Iron (DRI)-technologie, die draait op aardgas en in latere fase ook op waterstof. De eerste stap naar groen staal is het project Heracless-Groen Staal. Dit project moet vóór 2030 zijn gerealiseerd.
Lees ook: > Bruine stofwolk bij Tata? Dat mag, want die staat niet in de vergunning
Een bruine stofwolk ontsnapt uit een hoogoven bij Tata Steel. Dat mag.
Door een combinatie van DRI-technologie met elektrische ruwijzerovens wordt staal op basis van gas geproduceerd ter vervanging van staalproductie in traditionele hoogovens en kooks- en gasfabrieken op basis van kolen. De bouw van de nieuwe installaties gebeurt op het terrein van Tata Steel.
Tata regelt ’participatie’ omwonenden
Omwonenden, die kritisch staan tegenover de huidige fabriek maar ook tegenover de toekomstplannen, kunnen hun mening geven. De regie hiervoor is geheel bij Tata Steel neergelegd. Tata heeft een zogeheten participatieplan gemaakt, waarin de momenten staat waarop kan worden meegepraat over de plannen.
’Naar een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf’
Jeroen Olthof, gedeputeerde Leefomgeving, Milieu en Gezondheid: ,,De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat Tata Steel transformeert naar een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf, als daardoor de omgeving schoner en gezonder wordt. De provincie draagt bij aan een voortvarend en zorgvuldig proces voor een projectbesluit over Heracless-Groen Staal, de eerste stap naar groen staal. Ik roep iedereen op om een mening te geven over de plannen voor het project Heracless-Groen Staal.”
Lees ook: > Milieucamera op cokesfabriek van Tata Steel gaat automatisch verboden stofwolken herkennen
Tijdpad
De komende weken kan ieder kennis nemen van de plannen en inbreng leveren in het kader van participatie. Na de zomer dit jaar stelt Tata Steel een MER en vergunningaanvraag op. De provincie stelt het ontwerp-projectbesluit en de ontwerp-vergunningen in 2024 op, die naar verwachting begin 2025 definitief worden afgerond. Daarna volgt een beroepsprocedure bij de Raad van State. Naar verwachting kan in 2026 het projectbesluit onherroepelijk zijn.
De eerste meepraatsessies zijn al de komende drie maanden. Tata Steel inventariseert dan de meningen van omwonenden en belangstellenden over de plannen. In de maanden daarna, tot eind van het jaar, zijn er weer participatiemogelijkheden.
Links naar documenten
Op de volgende websites kunnen de plannen worden gelezen. Hier vind je ze bij de provincie Noord-Holland. Van Tata Steel staat ze op deze plek online. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft het hier gepubliceerd.
Betekenis documenten
Er zijn vier documenten die samen de start vormen van de projectprocedure en in samenhang met elkaar gelezen moeten worden. Dit betreft de volgende documenten die hier te vinden zijn.
Kennisgeving Voornemen en Voorstel Participatie (KVVP) - In dit document wordt een korte kennisgeving gegeven over het voornemen Heracless-Groen Staal en over de participatie.
Notitie Voornemen Heracless–Groen Staal - Deze notitie beschrijft wat het voornemen van het project Heracless-Groen Staal precies inhoudt, waarom het project belangrijk is en wat de benodigde procedures zijn.
Participatieplan Heracless-Groen Staal - In het participatieplan staat hoe Tata Steel omgeving en belanghebbenden betrekt bij het project Heracless-Groen Staal en hoe, waar en wanneer u kunt participeren.
Werkwijze participatie projectbesluit Heracless-Groen Staal - In dit document staat in detail wat de rolverdeling is tussen de provincie Noord-Holland en Tata Steel bij de participatie en hoe de provincie Noord-Holland haar rol hierbij invult.
Lees ook: > Gedeputeerde Jeroen Olthof waarschuwt: ’Er is straks een groen Tata of geen Tata meer’
© https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230322_35997856
Jij wil toch niet beweren, dat ondernemers nooit op het idee zijn gekomen dat het inademen van rook schadelijk is voor mensen?quote:Op woensdag 22 maart 2023 15:09 schreef Scjvb het volgende:
Deze fabriek dateert uit 1918 en is nu ruim 104 jaar in bedrijf. En dat waren nog eens andere tijden. Denk inderdaad dat men tegenwoordig zo'n fabriek op deze plaats niet zou hebben gebouwd, vervuilend of niet. Maar daaraan worden nu significante verbeteringen aangebracht.
van die vervuiling is nu het resultaat pas merkbaar in de klimaat opwarmingquote:Op woensdag 22 maart 2023 15:09 schreef Scjvb het volgende:
Deze fabriek dateert uit 1918 en is nu ruim 104 jaar in bedrijf. En dat waren nog eens andere tijden. Denk inderdaad dat men tegenwoordig zo'n fabriek op deze plaats niet zou hebben gebouwd, vervuilend of niet. Maar daaraan worden nu significante verbeteringen aangebracht.
Je bent genomineerd voor ee nobel prijs hoop ik.quote:Op woensdag 22 maart 2023 16:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
van die vervuiling is nu het resultaat pas merkbaar in de klimaat opwarming
de meest vervuilende periode was de 60 jaren door al die vervuiling in de atmosfeer daalde korte tijd de temperaratuur op aarde, nu wordt de lucht schoner, maar de CO veroorzaakt het broeikas effect
kloptquote:Op woensdag 22 maart 2023 17:02 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Je bent genomineerd voor ee nobel prijs hoop ik.
mijn stem heb jequote:Op woensdag 22 maart 2023 17:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
klopt
ben ik heel dankbaar voor na al die lange jaren van onderzoek en studie
quote:RIVM: milieu rond Tata Steel ondanks ingrepen onveranderd slecht
Door BART VUIJK
1 uur geleden in FINANCIEEL
IJMUIDEN - De milieusituatie in woonwijken rond Tata Steel is sinds 2020 onveranderd slecht, ondanks alle maatregelen die de fabriek sindsdien zegt te hebben genomen.
Dit blijkt uit het derde depositieonderzoek dat het RIVM in de dorpen rondom de staalfabriek heeft verricht.
Hierbij hebben onderzoekers in tientallen tuinen van omwonenden bakken neergezet waar giftige stofdeeltjes in neerdaalden.
Veruit de meeste stofdeeltjes waren tot Tata Steel te herleiden.
Lood en paks
Het RIVM heeft de stofmetingen in oktober en november vorig jaar verricht en de maanden erna alle opgeveegde monsters geanalyseerd.
Dit is eerder gedaan in het begin van 2022 en in het najaar van 2020.
Het valt in deze drie opeenvolgende onderzoeken op dat het totaal aantal stofdeeltjes van diverse gevaarlijke stoffen zoals lood en kankerverwekkende paks niet is toegenomen of verminderd.
BEKIJK OOK:
Toezichthouder doet aangifte tegen Tata Steel
Wel is er op sommige plekken meer industrieel stof neergedaald dan op andere. Dat komt volgens het RIVM door een andere windrichting. Tijdens dit laatste onderzoek blies de wind de meeste stofdeeltjes naar het nabijgelegen dorp Wijk aan Zee. De vorige keer ging nog veel naar Beverwijk. Toen stond de wind anders.
Artikel is duidelijk. Sluiten die kankerverwekkende fabriek.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 17:31 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)n-onveranderd-slecht
Sluit TATA staal, ga voor een schone Noordzeekust
TATA de grootste stikstof- en fijnstofvervuiler van Nederland
[..]
Omdat ze de inspectie dwars zittenquote:Op dinsdag 28 maart 2023 18:04 schreef Rostrup het volgende:
Waarom wordt er niet continu met meetsensoren in de pijpen gemeten en dat real-time op internet gezet?
Omdat de beerput pas de laatste jaren is opengegaan.quote:Op dinsdag 28 maart 2023 18:25 schreef vosss het volgende:
Ik vraag me af wie al die mensen zijn die daar in de buurt wonen en vooral waarom. Idem voor de werknemers daar.
Ik bedoel ik heb verder geen kut op met heel het milieu en alles, maar in de buurt van zo'n kankerfabriek wil je toch helemaal niet wonen. Laat staan dat je er gaat werken.
Wie zijn die mensen?
Ze gaan hem verplaatsen en zetten hem bij jou in de achtertuinquote:Op woensdag 22 maart 2023 15:09 schreef Scjvb het volgende:
Deze fabriek dateert uit 1918 en is nu ruim 104 jaar in bedrijf. En dat waren nog eens andere tijden. Denk inderdaad dat men tegenwoordig zo'n fabriek op deze plaats niet zou hebben gebouwd, vervuilend of niet. Maar daaraan worden nu significante verbeteringen aangebracht.
TATA heeft tot dusver alle onderzoekers afgekocht en blijft maar schermen met de vieze banen, terwijl er juist in deze KUST regio zoveel banen zijn dat iedere TATA medewerker 10 banen kan krijgenquote:Op dinsdag 28 maart 2023 18:38 schreef kibo het volgende:
[..]
Omdat de beerput pas de laatste jaren is opengegaan.
Voorheen heeft Tata stelselmatig de de smeerlapperij verdoezelt en hebben de toezichthoudende instanties zitten slapen dan wel een oogje dicht geknepen.
Anderen vragen zich op hun beurt nu weer af wie het RIVM voor deze 'bevindingen' betaald heeft.quote:Ik neem aan dat TATA jou goed betaald om hun milieu- en gezondheidschade te verkopen als heilzaam voor de samenleving
Verwijten over en weer ondanks alle goede intenties.quote:Vandaag om 18:46
Hoe kan het? Op de dag dat het RIVM bekend maakt dat in het stof dat neerdaalt in woonwijken dicht bij Tata Steel nog evenveel paks zitten als bij vorige metingen, meldt de staalfabrikant dat ze de emissie van deze kankerverwekkende stof met 50 procent heeft gereduceerd.
Tata Steel schrijft in een verklaring: ,,Wij willen onze uitstoot verder verminderen, de overlast die mensen ervaren verder terugbrengen en zorgen zo veel als mogelijk wegnemen. En wij snappen dat mensen naar ons kijken als het gaat om een schonere leefomgeving.’’
Marco Workel, directeur Health, Safety, Security & Environment bij het bedrijf wees in een persgesprek naar de opmerking van het RIVM dat er ook andere bronnen zijn van de vervuilingen in de IJmond: scheepvaart, afvalverbrandingsinstallaties, luchtvaart... ,,Ik vind het lastig om een mening over het rapport te geven. Het lijkt alsof er niks is veranderd. Mensen maken zich zorgen, dat begrijp ik goed. Maar dat er niks is veranderd, is volgens ons niet het geval.’’
Effecten
Tata Steel stuurde op hetzelfde moment als de presentatie van het RIVM een eigen rapport naar de ministeries van Economische Zaken & klimaat, Infrastructuur & Waterstaat en de provincie Noord-Holland. Een onderzoek naar de verwachte effecten op de omgeving van de overstap naar groene staalproductie op het gebied van emissies per 2029 en 2035. In het rapport staan ook de effecten (volgens Tata) van het in 2021 gestarte project om de uitstoot van geur, stof en geluid terug te dringen (Roadmap Plus). ,,Het gaat hier om emissies, uitstoot. Niet om depositie of immissie, waar het in het rapport van het RIVM over gaat’’, zei Marco Workel.
Hij wijst op een aantal maatregelen die grotendeels dit jaar worden genomen en die de uitstoot van gevaarlijke stoffen verder zouden reduceren. Onder andere een gigantische installatie bij de Pelletfabriek moet verminderen, extra afzuiginstallaties bij de Hoogovens en Staalfabriek en een windscherm bij de grondstofopslagen. Maar op de belangrijke vraag - waarom zijn de volgens Tata Steel behaalde emissiereducties niet terug te vinden in het depositie-onderzoek van het RIVM - blijft het stil. ,,Dat is het moeilijke, ik heb het antwoord niet.’’
Bénédicte Ficq
Advocaat Bénédicte Ficq, die in 2021 namens honderden mensen aangifte tegen Tata Steel deed bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam, noemt de reactie van Tata Steel zorgwekkend. ,,En een grote schande bovendien. De meetresultaten van het RIVM zijn heel duidelijk: er is in de omgeving niks ten goede veranderd. En de onderzoekers wijzen naar Tata. Er is niet zomaar ineens een andere bron van giftige stoffen bijgekomen. Als je in Nederland hoefgetrappel hoort, weet je dat er een paard aankomt. En niet een zebra.’’
Bij de Pelletfabriek wordt een installatie gebouwd die de uitstoot van lood, zware metalen en stof moet verminderen.
© https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230328_67612046
succesvol in het vergiftigen en besmeuren van de leefomgeving aan de kustquote:Op dinsdag 28 maart 2023 21:36 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Anderen vragen zich op hun beurt nu weer af wie het RIVM voor deze 'bevindingen' betaald heeft.
Zo kan het ook nog zijn.
Er zal door niet nader genoemde personen vast een aardig bedrag tegenaan zijn gegooid bij deze nieuwe poging het succesvolle staalbedrijf in een zwart kwaad daglicht te stellen in de ijdele hoop het gesloten te krijgen.
Goede intentiesquote:Op dinsdag 28 maart 2023 22:13 schreef Scjvb het volgende:
Premium artikel in kwestie:
Tata zegt uitstoot paks te hebben verminderd, RIVM ziet geen effect. Grote schande, vindt advocaat Ficq. ’Niks ten goede veranderd’
[..]
Verwijten over en weer ondanks alle goede intenties.
Heb je aandelen van Tata?quote:Op dinsdag 28 maart 2023 23:37 schreef Scjvb het volgende:
Nou @:michaelmoore, het aandeel 'luchtverontreiniging' door Tata Steels fabrieksuitstoot is reeds geminimaliseerd en wordt komende tijd juist verder teruggedrongen. Men is gewoon steeds opnieuw weer veel te voorbarig.
Verschillende malen werd verkondigd dat er gewoon tijd nodig is om alles goed en wel te realiseren om als groene fabriek draaiend op waterstof door te kunnen gaan. Men heeft er alle vertrouwen in dat dit op vrij korte termijn kan slagen
Begrijp heel goed dat u dat vraagt.quote:
hij is een advocaat in dienst van TATA staalquote:
Hoeveel geld krijg jij eigenlijk van de werkgevers om de sluiting van hun bedrijven te traineren?quote:
Hij krijgt per post op Forum Fok meer dan jjij aan maandelijkse uitkering ontvangtquote:Op zondag 2 april 2023 13:48 schreef torentje het volgende:
[..]
Hoeveel geld krijg jij eigenlijk van de werkgevers om de sluiting van hun bedrijven te traineren?
Dat denk ik ook.quote:Op zondag 2 april 2023 19:55 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Hij krijgt per post op Forum Fok meer dan jjij aan maandelijkse uitkering ontvangt
Hoe is het mogelijk dat de evolutie het gered heeft zonder de mensch .quote:Op zondag 2 april 2023 08:46 schreef Hanca het volgende:
[..]
Klopt. Daarom heeft Zeeland vrijwel geen stikstofdoelen voor de landbouw. In Noord-Holland, waar Tata staat, valt het ook heel erg mee qua stikstofdoelen. Daar speelt vooral dat al het boerenland eigenlijk overbemest is.
Die Indiase Multimiljonair moet zijn eigen land gaan vervuilenquote:Op maandag 24 april 2023 16:06 schreef Scjvb het volgende:
Schopje omhoog voor recente update(s) over Tata:
Wat zal ik zeggen? 'Suffen en somberen' over de procedure is allesbehalve een vruchtbare bezigheid. Beter stelt men zich als bewoner van de IJmond in op het feit dat er binnen een bepaalde tijd gloednieuwe fabrieken komen die draaien op waterstof e.d., waarbij van de meest gevreesde uitstoot zoals lood en PAKS vrijwel geen sprake meer zal zijn. Hoe dan ook, geduld is een schone zaak en het getuigt van een groot goed dat prima vooruitzichten voor alle verontruste omwonenden eindelijk de revue mogen passeren.
Tevens is men ervan op de hoogte dat - ongeacht zogenoemde bevindingen naar aanleiding van onderzoek dat is verricht op aanvraag van omwonenden wat zou uitwijzen dat na enkele jaren niets zou zijn veranderd - de uitstoot voor 'n aanzienlijk deel is gereduceerd binnen het eerder genoemde tijdsbestek. Er werd bv ook al wat gedaan tegen het verspreiden van stoffen die tijdens een zware storm in 2018 over het terrein gewaaid zijn.
Behalve anderen die nauw zijn verbonden met gigant Tata Steel, staat directeur Hans van den Berg na zijn bezoek aan de Tweede Kamer echter garant voor alle verbeterplannen die intussen al gestalte hebben gekregen. ,,Er wordt naarstig en in goede orde aan gewerkt'', aldus het devies op veel belangrijke en betrokken locaties.
Maar dat er best veel geduld van omwonenden evenals milieubewegingen wordt gevraagd, en al zeker van hen die zich helaas op een 'grote gifbelt' wanen , wordt van hogerhand beaamd.
Maar het is nog even niet anders nu de staalgigant ook de tijd gegund moet worden om rond pak 'm beet 2030 tot uiterlijk 2045, of eerder, alle puntjes op de i te kunnen zetten. 'Voortschrijdend inzicht' is hier inderdaad ook een belangrijk sleutelwoord.
Cokes- en Gassfabriek 2 zal op zijn vroegst behoren te sluiten in 2025. Cokes- en Gassfabriek 1 (beide fabrieken ooit de paradepaardjes van Hoogovens ) zou volgens milieubewegingen en critici van verschillende pluimage uiterlijk 2030 behoren te sluiten.
In de huidige planning wil Tata de eerste cokesfabriek in 2029 en de tweede in 2035 sluiten, hetgeen volgens de jongste inzichten goed haalbaar lijkt en geheel in overeenstemming is met oog op voortbestaan van het succesvolle staalconcern binnen NL, kan ik de lezer vertellen.
Scjvb
> Tata-directeur belooft beterschap en gaat lange gezondheidsvragenlijst beantwoorden
> Omwonenden: ’Groen staalplan Tata Steel een groene utopie die ons met het mes op de keel wordt voorgespiegeld’
quote:Wie is de eigenaar van Tata Steel?
De ingang van de fabriek in Jamshedpur in 2021. Ratan Tata is de voorzitter emeritus van de raad van bestuur.
Tata's verre, geadopteerde neef Ratanji Dadabhoy Tata, speelde ook een belangrijke rol in de oprichting van de Tata-groep.
Sinds de oprichting zijn de nakomelingen en familie van Jamsetji Tata nog steeds bestuursleden van het bedrijf.
Dat is nu, heeft verder geen zak van doen met de oorsprong en functionaliteit. Nu een Indiase Multimiljonair als eigenaar, voorheen Corus (1999-2007) daarvoor Hoogovens geheten.quote:Op maandag 24 april 2023 16:17 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Die Indiase Multimiljonair moet zijn eigen land gaan vervuilen
Niet onze noordzeekust
RATAN TATA
[ afbeelding ]
[..]
Er zullen steeds meer weldenkende mensen bijkomen, waardoor we, doordat we een meerderheid zijn geworden, binnen afzienbare tijd sluiting kunnen afdwingen.quote:Op maandag 24 april 2023 16:51 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Dat is nu, heeft verder geen zak van doen met de oorsprong en functionaliteit. Nu een Indiase Multimiljonair als eigenaar, voorheen Corus (1999-2007) daarvoor Hoogovens geheten.
In real life zal u best 'n aardige vent kunnen zijn, daar niet van, maar sluiting van Tata Steel verwachten is van wie dan ook gewoon naïef. Sorry hoor!
Hoogovens was een Nederlands bedrijf met Nederlandse aandelen , toen is het aan Corus Engeland verkocht en nu heeft die stinkend rijke Indier het helemaal gekocht dan moet ie dat stink bedrijf mee naar Indie nemenquote:Op maandag 24 april 2023 16:51 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Dat is nu, heeft verder geen zak van doen met de oorsprong en functionaliteit. Nu een Indiase Multimiljonair als eigenaar, voorheen Corus (1999-2007) daarvoor Hoogovens geheten.
In real life zal u best 'n aardige vent kunnen zijn, daar niet van, maar sluiting van Tata Steel verwachten is van wie dan ook gewoon naïef. Sorry hoor!
aangepastquote:Op maandag 24 april 2023 19:09 schreef Scjvb het volgende:
Indiase Multimiljonair heel erg blij, veel Nederlanders met kanker blij met enthousiaste voortzetting van staalproductie op eigen bodem. en heel veel stikstof en fijnstof
En de provincie wil die smeerlapperij dus sluiten
quote:Onafhankelijk onderzoek
De overheid moet veel dichter op het proces zitten en beter bewaken wat er allemaal op het Tata Steel-terrein gebeurt, vinden de omwonendenclubs. „Wij vragen de Omgevingsdienst om volledig en onafhankelijk onderzoek uit te voeren, de data van Tata te verifiëren en plannen door te rekenen op basis van de nieuwe en gekalibreerde uitkomsten.”
Gezondheid op één
Dit zijn randvoorwaarden, maar er zijn ook nog vijf eisen. „Wij vragen het bevoegd gezag (de provincie Noord-Holland) en dus onze overheid om gezondheid nu echt op één te zetten, mensen- en kinderrechten voorop te stellen en bovenstaande randvoorwaarden onderdeel te maken van de kaders en maatwerkafspraken en alle voortvloeiende procedures.”
Het sluiten van luchtvervuilende industrieën heeft haast, aangezien zij er daarmee voor zorgen dat mensen een kortere en onprettige levensduur krijgen.quote:Op maandag 24 april 2023 22:54 schreef Scjvb het volgende:
Men begrijpt andermans reserves omtrent het een en ander, maar men is haast met niets anders bezig dan het reduceren van vermeende overlast in de regio, waarvoor nu eenmaal tijd nodig is.
Om alles geheel naar wens van onze medemens in de IJmond zo goed en respectvol mogelijk uit te voeren moet men ook niets overhaasten.
Iemand die mensen wil doet hun leven niet bekorten en niet pijnlijk maken.quote:Op dinsdag 25 april 2023 13:06 schreef Scjvb het volgende:
'Niets overhaasten' betekent ook geheel wat anders dan dat men z'n uiterste best niet zou doen.
Verhuizen is ook een optie. Dan heb je het in eigen beheer en hoef je niet te wachten totdat er aanpassingen gedaan worden in een log bedrijf.quote:Op dinsdag 25 april 2023 02:27 schreef torentje het volgende:
[..]
Het sluiten van luchtvervuilende industrieën heeft haast, aangezien zij er daarmee voor zorgen dat mensen een kortere en onprettige levensduur krijgen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |