Beathoven | donderdag 19 januari 2023 @ 00:49 |
Er schijnt geen juiste vorm van Chili te bestaan omdat een allereerste variant niet echt bekend schijnt te zijn. Chili con carne en sin carne zijn hier de bekendste varianten. Dan heb je in Texas 'Chili' of Texas Chili wat een pepersaus met vlees is zonder bonen. ![]() Wat ik persoonlijk een ontzettend lekkere variant vind is Chili con carne met Kidneybonen ipv de gewone bruine boon. Met name omdat het niet deels zo'n brei wordt in de pan en het een andere beleving van het gerecht is. Evt een scheut bier erin aan voor extra smaak. Wat is jullie favoriete variant en hoe maak je 'm klaar? | |
marc0871 | donderdag 19 januari 2023 @ 05:44 |
Gehakt rullen in een stoofpan. Ui, paprika, wortel, rode peper en knoflook erbij. Blikje tomatenpuree, Komijnzaad, paprikapoeder, oregano, kaneel en cacaopoeder, of een stukje pure chocolade. Tomaat in blokjes. Half tablet runderbouillon, water en een laurierblad. Dit staat voorlopig 3 kwartier. Dan gaat er nog een pot gespoelde en uitgelekt bruine bonen in. Check voor zout. Nog 10/15 minuten laten doorpruttelen. Vlak voor serveren wat koriaderblad erdoor. ![]() | |
Gimmick | donderdag 19 januari 2023 @ 08:16 |
Dat is nu typisch zo'n gerecht waar ik er in gaat wat ik in huis heb. Ik geloof niet dat ik twee keer hetzelfde gerecht heb gemaakt. • Bak wat klein gesneden aromatische groente (ui, wortel, selderij, knoflook, paprika, chili peper) • Bak wat specerijen mee (gerookte paprika, korianderzaad, (beetje) kaneel, chili poeder/koreaanse chili flakes, cacao) • Flinke lepel tomatenpuree / bliktomaat / verse tomaat • boullion blokje • meer paprika • mix van bonen (uit blik) Volgens de filosofie van Adam Ragusea dus: | |
H_T | donderdag 19 januari 2023 @ 11:09 |
Ik gebruik de laatste tijd meestal uien, knoflook, kidneybonen, tomaten uit blik, spek, chorizo en cayennepeper, met soms nog een extra ingrediënt als me dat op dat moment een goed idee lijkt of ik nog wat over heb dat er wel in kan | |
Beathoven | donderdag 19 januari 2023 @ 11:16 |
kijk het later even, maar je kunt er ook "speciale" (minder zoet, beter voor koken)chocolade doorheen doen. Daar koken ze in Mexico veel mee. | |
Cause-mayhem2 | donderdag 19 januari 2023 @ 11:33 |
Dat heet pure chocolade. Of gewoon cacao poeder. Geen 'speciale' en extra dure shit. Gewoon of pure chocolade of gewoon dit: Voor een paar euro een pak waarmee je het aankomende half jaar met grote regelmaat chili con carne mee kan maken en ook nog een een heerlijke warme chocolademelk met slagroom en je taartjes een extraatje mee kan geven. Al dat speciaal voor zus en zo is baarlijke onzin, enkel bedacht om meer geld uit je broekzak te kloppen. | |
Lienekien | donderdag 19 januari 2023 @ 11:39 |
![]() Ik vind deze heel lekker. Ook hoofdzakelijk cacao, maar ook nog iets pittigs erdoor. Was al moeilijk te krijgen, is nu helemaal uit het assortiment. ![]() | |
golfer | donderdag 19 januari 2023 @ 11:52 |
Hier nog wat topics om ideeën op te doen: CUL / Het grote chili adoratie-topic (en recepten!) CUL / Chili con carne CUL / chilli con carne a la marco - fotoverslag CUL / Chili con carne, hoeveel gehakt voor 6 personen? | |
Beathoven | donderdag 19 januari 2023 @ 11:53 |
Nee, de chocola zelf is niet speciaal. Maar die gesuikerde pure chocoladerepen om zo te eten van verkade schijnen toch wat minder te zijn voor dit doel en dikkere blokken minder zoete chocolade wat beter voor de textuur. Vandaar. p.s. vind die 99% pure chocoladerepen best goed om zo op te eten, doet me meer denken aan koffie dan aan chocolade qua beleving. | |
marc0871 | donderdag 19 januari 2023 @ 12:22 |
![]() Ik doe het ondertussen iets anders, getuige mijn post hier ergens boven, maar de meeste ingredienten en handelingen staan er al wel in, ja. | |
foodlover | donderdag 19 januari 2023 @ 12:49 |
Heerlijk! Met gehakt, cayennepeper poeder en vers Spaanse peper of Ajuma of wat we hebben. Verder ui, prei, veel paprika's, bouillonblokje en bonen. Pintobonen of kidneybonen. De pintobonen zijn hier wat makkelijker te verkrijgen en maar half zo duur. Ik week tegenwoordig ook vaker zelf bonen dat is voordeliger. | |
Watuntrik | donderdag 19 januari 2023 @ 14:11 |
Dat is niet zo vreemd volgens de geschiedenis van de chili, de oudste archeologische vondsten in Mexico wat betreft gebruik van de Capsicum dateert 9000 jaar terug. En wat commerciele cultivatie betreft bij de Maya's en Azteken zo'n 7000 jaar. Dus die paar 100 jaar dat wij het kennen buiten zuid/midden Amerika is eigenlijk te verwaarlozen. De Spanjaarden hebben toen zo'n 10 verschillende soorten pepers mee naar Spanje gebracht, toen waren de echte wilde pepers waarschijnlijk al paar duizend jaren zoek. Daar zorgen de vogeltjes wel voor. Binnen een korte tijd zijn die chili's over Europa, Afrika en Azië verspreid en waren er eind 16e eeuw al over de 30 kweekvarianten uit die eerste 10 ontstaan en nu 400 jaar later zo'n 3000 verschillende varianten. Wel grappig eigelijk, sambal is niet meer weg te denken uit de Aziatische keuken, wat ze 400 jaar geleden helemaal nog niet kenden, althans sambal is Maleis voor chili. ![]() Afijn, omdat ik niet zo'n bonen fan ben, heb ik me wel een paar keer aan de "Texas Red Chili" begeven wat me erg goed is bevallen. Ook hier bestaan veel verschillende recepten en ieder claimt authentiek te zijn. Al hebben ze allemaal dezelfde basis en dat zijn 2 specifieke pepers de (gedroogde) "Ancho" en de "Guajillo" https://shop.westlandpepp(...)gedroogde-producten/ Die moet je eerst ontdoen van de zaden en dan in gekookt heet water een uurtje of wat laten weken. Verhouding 1 op 1 afhankelijk van de hoeveelheid. Voor goeie pot 3 van ieder. Na het weken de pepers in de blender en er een glade pasta van draaien, kan een beetje van het weekvocht bij maar niet teveel anders wordt het te bitter. Dan goed dooradert rundvlees (riblab / sucade) in stukjes snijden, peper zout erop, dit in boter of olie bruin bakken. Uit de pan en apart leggen. Dan dikke ui gesnipperd fruiten in het bakvet van het vlees. Vlees terug in de pan, handje gemallen komijn erbij, kruidnageltje en laurier blaadje. Een potje Beef stock (Runder fond) en flinke scheut donker bier en een paar lepels bruine bastard suiker. De chili pasta erbij en even goed roeren. Dan 1 of 2 lepels gekookt maismeel (Masa Harina). Dit afhankelijk van de malsheid van het vlees paar uurtjes laten pruttelen. Daarna even zonder deksel laten indikken of extra lepeltje maismeel. En het is al ver klaar... Sommige gooien er nog gehakte knoflook en een blik tomaat bij, is maar net uit welke streek van Texas het recept stamt. Hoef niet kan wel, wat je wil. Dan opdienen met een een flinke lepel zure room of yogurt (Saur Cream) er bovenop en een klein handje verse peterselie gehakt en een limoen erover uitknijpen. Hartsikke lekker met een goed stuk (artisan/stok) brood, lekker dippen. ![]() Die juiste pepers zijn echt een must, die zijn mild heet... De Ancho zou een vleugje chocalade in zich hebben, maar dat haalde ik er niet uit. Tijdens de eerste hap van de Texas Red krijg je heel even zo van "Pffff" als dit maar goed gaat!? Maar het blijft toch net onder de grens en het aparte is in minder dan een minuut na de laatste hap is het hete zo goed als weer weg. ALthans ik heb dit nog niet eerder bij een hier gangbare chili gehad. Dat het hete even goed knalt en heel snel weer wegtrekt. Echt wel een aanraadertje om eens te maken. ![]() Gelukkig heb ik een goede voorraad van die pepers ingekocht. Vind ze zo apart lekker dat ik ze zelfs 1 of 2 in de goulash gooi. Je zult het moeten proeven wil je ervaren waar ik het over heb. Ik zou zo geen vergelijkbare peper uit de supermarkt weten te trekken. Op youtube vind je Texas Red recepten zat, kies daar bv. die je het lekkerst lijkt uit. Ze zijn allemaal even authentiek denk ik. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 19-01-2023 14:24:34 ] | |
Beathoven | donderdag 19 januari 2023 @ 14:45 |
De geschiedenis van de peper. Wat bedoeld werd is de geschiedenis van het gerecht Chili en de strijd over de vorm van het gerecht (met of zonder bonen) die met name wat meer in de Amerika's in milde vorm speelt. top! Bedankt voor het delen ![]() | |
Watuntrik | donderdag 19 januari 2023 @ 15:18 |
Ok!? Splaakvelwalling... ![]() Zal hetzelfde zijn als bij die Texas Red elk dorp of misschien zelfs oma geeft zo zijn eigen draai aan het recept en noemt het authentiek omdat het recept weer van haar oma is. De meeste authentieke recepten is gebruiken wat voorradig of voorhanden is in de keuken, vooral uit tijden dat ijskast noch vriezer bestond en meer dan de helft van de ingredienten seizoensgebonden. Ook een bekend fenomeen in kookboeken van bekende chefkoks met authentische recepten. Je wordt er mee doodgegooid en allemaal authentiek en toch anders. Het zal in het echt niet bestaan en is het slechts een reclameboodschap. Bij Chile con Carne is het letterlijk een saus op basis van Chilipepers met Vlees. Voor de rest zegt het niets bijzonders. Dus zolang je daar aan houd is het wat het is en blijft Chili con Carne. Zelfde geldt voor zoiets als Pasta Bolognese, Bolonga is een flinke stad bijna alles wat daar gemaakt wordt is A la Bolognese. En dan zeggen ze hier ik maak een authentieke Spaghetti Bolognese ![]() ![]() Maar ook de Bonen stammen van origine uit zuid Amerika... [ Bericht 1% gewijzigd door Watuntrik op 19-01-2023 15:31:40 ] | |
Coolfool | vrijdag 20 januari 2023 @ 15:14 |
https://watschaftdepodcast.com/recept/chili-con-carne/ Ik heb alleen nog maar deze gemaakt. Wel even een werkje, en je moet even aan die pepers zien te komen, maar god, wat is dit lekker! | |
111210 | zaterdag 21 januari 2023 @ 21:59 |
Waar heb je die uiteindelijk gekocht? | |
Beathoven | zondag 22 januari 2023 @ 12:15 |
Heb van alles wat meegenomen om een zeer mildkruidige variant te maken (ik ben de enige die van kruidig houdt) -Gehakt in een pan en laten doorgaren Knoflook in een andere pan in stukken gesneden en lichtelijk gefruit - 3 soorten uien gesneden en gefruit - rode en gele paprika later meegebakken - beetje kaneel, zwarte peper, beetje komijn, paar pepervlokken, rundvleesbouillonblokje, honing, eetlepel wijnazijn en water toegevoegd. Iets van zout op smaak erbij gedaan na proeven. - cacaopoeder toegevoegd nav tips hier (laten smelten van repen was me te omslachtig) - vlees erbij -kidneybonen erbij - lang op een heel laag vuur laten sudderen. De saus was qua kleur gelijk aan die van een sterke rundvleesjus. Dus net niet zwart. En redelijk restaurant waardig qua smaak en kleuren, dus tevreden. Misschien dat ze daar wellicht ook de kidneybonen vanaf scratch doen en natuurlijk geen kruiden uit potjes halen en waarschijnlijk geen cacaopoeder gebruiken. Ook. is een blokje bouillon taboe en kom je ook weer daarop vanaf-scratch-werk uit. Maar goed, tot die lengtes zal ik nooit gaan als het mijn beroep niet is en daar maken ze dan ook meerdere keren dit gerecht en gooien ze zelden bergen resten weg. Thuis wil je geen 10% van de verse kruiden gebruiken om er daarna voor een tijd lang geen toepassing meer voor te hebben. Dus ik vind het wel prima ![]() En ik ga een volgende keer blokjes vlees proberen. | |
H_T | zondag 22 januari 2023 @ 12:33 |
Bij een hotel/casino in Indiana stond chili met cacaopoeder als ingrediënt gewoon op de kaart ![]() | |
Beathoven | zondag 22 januari 2023 @ 19:37 |
Puntje dan. Ik zou nog weleens zo'n redelijk sterk gekruide chilischotel willen maken met diverse soorten pepers. Maar ja. Misschien op wat Turkse vrienden en ikzelf na, niemand die ik ken die daar van houdt. [ Bericht 0% gewijzigd door Beathoven op 22-01-2023 19:45:06 ] | |
Mortaxx | zondag 22 januari 2023 @ 19:42 |
Ik maak regelmatig chili a la @Kaneelstokje Chorizo in plaats van gehakt vind ik echt heel goed gevonden | |
Coolfool | dinsdag 24 januari 2023 @ 11:55 |
Bij Westlandpeppers en dan gelijk een grotere batch van elk van die pepers uit het pakket. | |
Bugno3 | woensdag 25 januari 2023 @ 13:29 |
In plaats van cacao kun je ook goed een shot espresso er ingooien ![]() Serveren met wat avocado, sour cream en gestampte chipotlepepers is dit puur godenvoer. |