Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, en de grootste kwekerij staat in Nederland
In Bergen op Zoom staat de grootste insectenkwekerij ter wereld. Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, want ze zijn duurzamer dan vee, te vermalen als veevoer en te verwerken tot vleesvervanger voor de consument. ,,We beginnen pas net de voordelen van insecten te ontdekken.”
Daar zijn ze, honderden zwarte vliegen, als kleine spikkels onder een groene lamp. Elselina Battenberg, die de rondleiding voor haar rekening neemt, vertelt dat dit groepje maar een fractie is van alle vliegen in deze moderne fabriek van 15.000 vierkante meter, waar insecten worden gekweekt en vermalen. ,,We hebben miljoenen vliegen die miljarden eitjes leggen.” Ze tikt op het raampje waar een zwarte soldaatvlieg (Latijnse naam: hermetia illucens), een insect zo groot als een kwart vingerkootje, aan vastplakt. Als het om dieetwensen gaat, zijn ze de moeilijkste niet, vertelt Battenberg. Sterker nog: ,,Ze zijn echte alleseters.”
En dat is belangrijk voor het doel waarmee deze vliegen, en met name de larven, worden grootgebracht bij het bedrijf Protix in Bergen op Zoom: als voedsel voor dieren. De vliegen eten namelijk ook de reststromen uit de voedselindustrie, van bijvoorbeeld bier- en frietproducenten. En nog een belangrijke eigenschap: de omvang van de larve, die zichzelf vertienvoudigt binnen tien dagen. Op jaarbasis maken ze hier zo veel voer dat 12,5 miljoen kippen ermee gevoerd kunnen worden. En van de vermalen larven wordt ook honden- en kattenvoedsel gemaakt. Alles wat er overblijft – de uitwerpselen en de vervellingshuidjes – kan worden gebruikt als natuurlijke mest.
Protix heeft op een groot industrieterrein in Bergen op Zoom de grootste insectenfabriek van de wereld neergezet.
In 2023 moet ergens in Europa of Noord-Amerika een tweede fabriek verrijzen. Onlangs behaalde het bedrijf 50 miljoen aan investeringsgelden binnen; de onderneming staat open voor financiële middelen op alle mogelijke manieren, aldus Battenberg. De insectenindustrie heeft de wind in de zeilen, blijkt ook uit een rapport van de Rabobank uit 2021, waarin te lezen valt dat de vraag naar insecten in 2030 groeit naar 500.000 ton, tegenover de 10.000 van twee jaar geleden.
Nog meer goed nieuws: een jaar geleden keurde de Europese Commissie sprinkhanen goed voor menselijke consumptie. En voor insecten zoals de huiskrekel en ook de zwarte soldatenvlieg zit dat er waarschijnlijk aan te komen.
EiwitbronMarcel Dicke, hoogleraar entomologie (insectkunde) van de Wageningen Universiteit, zegt dat ook hij ‘grote verwachtingen’ heeft. Met name vanwege het gebruik van insecten als duurzame eiwitbron.
Mensen kunnen ze direct eten, maar ook indirect, door insecten aan dieren als varkens en kippen te voeren. Belangrijk daarbij is hoe ze worden gekweekt. Want qua productie zijn insecten veel duurzamer dan vee. In vergelijking met runderen, kippen of varkens is voor de kweek van insecten maar een fractie van de ruimte en grondstoffen nodig.
Meer hier:
https://www.ad.nl/binnenl(...)-nederland~a1921f24/ In Duitsland is de insectenburger, waarin meelwormen verwerkt worden al 5 jaar een succes:
https://www.theguardian.c(...)gers-made-from-wormshttps://www.test.de/Insek(...)ndfleisch-5336829-0/En ook in Nederland zijn inmiddels talloze snacks voorhanden gemaakt van insecten:
https://krekerij.nl/Ik wist eerlijk gezegd niet dat het al dergelijke vormen had aangenomen, al had ik wel gelezen dat kinderen op de lagere school insecten te eten hadden gekregen bij wijze van test oid.
In de supermarkt heb ik ze nog niet gezien, maar blijkbaar is het in Duitsland een succes, dus dan zal dat het hier ook wel worden.
Ik sta er niet positief tegenover, evenmin tegenover het eten van insecten door huisdieren of vee.
YOP, ga je dit proberen?
[ Bericht 0% gewijzigd door Za op 16-01-2023 07:29:14 ]