Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 05:28 |
Gezien de prijzen van het moment en het daardoor lastig parket om veel vlees in één keer in huis te halen, vroeg ik me af of je met een stel anderen een varken kunt aanschaffen, deze bij een slager te deponeren en dan het vlees over de deelnemers kan verdelen. Dus zeg maar dat je met 4 personen een heel varken van om en nabij de 150 kg aanschaft, wat per persoon uitkomt op een 22,5kg per persoon (bruikbaar gewicht varken 60% 150/100 = 1,50 x 60 = 90 / 4 = 22,5) Vragen - Waar kan ik zo een varken kopen van 150kg? - Hoeveel kost dit ongeveer? - Is dit überhaupt mogelijk zonder tussenpartijen en zonder btw? - Wat kost een slager per varken? - Mag je voor een paar dagen een varken thuis houden zonder dat een of andere hogere pief komt zeuren dat je varkens houdt en dus moet betalen? Dit aantal vragen omdat Google is geïndoctrineerd met het welzijn van het varken en geen praktische informatie geeft om vlees op je bord te krijgen. Ik heb weet van sites zoals Grutto die 'direct vlees weghaalt bij de boer' maar zij moeten ook winst maken en dus doen ze er extra opgeld bovenop. Ik heb daar geen zin in. Ik hoor het wel. Ik denk er serieus over na om dit te doen, dus gaarne serieuze reacties. Gifjes van vleesverwerkende bedrijven en hoe zij te werk gaan doen me niks, dus die kun je weglaten.
| |
de_boswachter | zaterdag 7 januari 2023 @ 06:20 |
Dat zegt me zo niets, maar ik ken wel bedrijven waar je een deel van een koe kan kopen en pas wanneer de gehele koe verkocht is dat men dat beest naar de slagerij brengt. Dan is er dus 0 verspilling. Plus je hebt fatsoenlijk kwaliteitsvlees. Niet die supermarkttroep wat velen eten. | |
Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 06:33 |
Ja zulke bedrijven als Grutto. Dat bedoel niet. Ik bedoel het zélf afhalen, het zélf brengen of laten brengen naar de slager, en het zélf verdelen van het vlees. Al dan niet ingepakt. Geen tussenpersonen. Bedankt voor het meedenken ![]() | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 06:41 |
volgens mij kan dit wel gewoon? Althans dat is zonder het varken ook echt thuis te houden, want dat is wel een vraag twee. Maar er zijn wel boerderijen waar je zeg maar zoiets kunt doen en dan zoals je zegt koop je eigenlijk het hele beest in 1 keer. Er zal wel wat toeslag op zitten wss dan, maar ok weet ook niet of je dit helemaal zelf wil gaan doen met een varken ergens kopen een slager regelen (als die zelf nog slachten) en dan het van daar af halen. Denk niet dat je goedkoper uit bent. het hele idee trouwens om het op deze manier te doen spreekt me opzich wel aan. Scheelt allemaal verpakkingen en fabriek kosten uiteindelijk. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 06:46 |
trouwens praktisch gezien, hoe zie je dit voor je dan? Van jij gaat met je trailer achter je auto naar een boerderij, koopt daar een varken op, neem hem even mee naar huis voor een paar dagen terwijl je een slager gaat vinden die het beest ook echt slacht (dus niet alleen de stukken ervan af haalt). volgens mij is dat er niet echt meer, althans zou niet weten waar. Ik snap je punt, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. En denk ook niet dat je er Perce dan goedkoper mee uit bent als het daar om gaat tenminste ![]() Het kan dus wss wel, maar met heel veel gedoe, of je moet toevallig de connecties hebben enzo. | |
111210 | zaterdag 7 januari 2023 @ 06:50 |
Heb een paar jaar terug een wild zwijn gekocht bij een jager. Veel lekkerder vlees en nog biologisch ook. Wel wat magerder dan varken. Koste mij 200,- voor 65 kg aan vlees. Was al door een slager in diepvries pakketjes gemaakt. En het bloed was gekeurd op ziektes (verplicht in nederland) Denk iets goedkoper als je zelf gaat snijden, maar denk niet dat je dat moet willen. Stuur maar pb als je zn nummer wil hebben (hij zit in regio eindhoven, mocht je daar in de buurt wonen) | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 06:56 |
Dingetje is, het beestje was natuurlijk al dood door de jager. Ik zie in het verhaal van TS met name het probleem dat je dat beest moet doodmaken ergens. En ok voor het geinige hier aan de muur bij de lokale slager zitten nog de ogen waar ze de koeien aan vast zette vroeger. Maar dat gebeurt allang niet meer. En weet ook niet echt een slager waar ze het beest ook daadwerkelijk zelf nog gaan omleggen enzo. het daarna uitbenen etc van het vlees zal het mindere probleem zijn, want dat zullen ze wss wel doen. [ Bericht 0% gewijzigd door kree op 07-01-2023 07:43:16 ] | |
Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:00 |
Het liefst dat het dier daar opgehaald wordt. Liever niet natuurlijk, maar ja als het niet anders kan, dan wel. Nee alles in één keer plannen en afspraken maken. Ik houd niet van halve afspraken en er later achter komen dat iets niet helemaal juist is doorgekomen zoals wel de bedoeling was. Daarom ook dit topic, misschien dat iemand het weet ![]() ![]() Het gaat mij om het veel vlees in één keer en de mogelijkheid dit vaker te doen, want a) ik ben de prijsstijgingen beu en b) ik wil niet dat regels en beursverlies invloed hebben op het stuk vlees op mijn bord. Kosten en dergelijke daar kom ik wel uit, ik ga binnenkort een slowcooker aanschaffen, en ik heb zonnepanelen. Precies, de connecties. Ik denk dat het gewoon af hangt van bellen naar de slager en vragen naar de mogelijkheden. Maar het is fijn om te weten wat allemaal mogelijk is, vandaar deze inquiry via dit topic. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:01 |
interessant idee wel ![]() | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:07 |
trouwens, mij teveel gedoe allemaal, maar snap het punt. Ik zou de zoektocht beginnen bij een boerderij die bv varkens houdt op puur natuur idee. van lekker wroeten in modderpoelen etc. Ongetwijfeld dat die je wss verder kunnen helpen met de rest van het "proces" ? | |
111210 | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:18 |
Akkervarken Zuyderzee varken Beemsterland varken De goed gevulde varken Deze zou je kunnen contacten, zijn kleinschalig Beemsterland inmiddels al een stuk groter, maar die hadden tot een paar jaar terug altijd maar 1 vaste slachter voor hun dieren. Zal bij de rest ook zo zijn Maar zou nog steeds een jager met wild zwijn aanraden. Is sowieso goedkoper dan varken, aangezien die beesten een plaag zijn. En je kan naar wens alles in bruikbare porties krijgen | |
Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:34 |
![]() Dank voor deze waardevolle tip. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:40 |
Vroeger op de boerderie-je ging er 1x per jaar een eigen koe naar eigen diepvries. Heerlijk vlees! Onze buurman had thuis een schuur waar hij de kadavers verwerkte. Ik denk alleen niet dat hij ook mocht slachten dus dat zal dan wel bij de slachterij gebeurd zijn. Ik zal morgen eens vragen, dan is m’n moeder jarig. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:41 |
Ik zou niet weten waarom een varkenshouderij of een slager hier aan mee zou werken. En doen ze het wel, ben je een stuk duurder uit dan wanneer je het gewoon bij de slager zelf koopt. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:43 |
Gewoon een melkkoe, veel meer en beter vlees. En een beetje melkveehouder heeft echt regelmatig koeien die naar het slachthuis gaan: na 6-7 jaar loopt de melkproductie terug en dan kost het meer om ze te voeren dan dat ze opbrengen => slachthuis. In de natuur wordt een koe makkelijk 15 jaar. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:44 |
Een slager niet. Maar een slachterij en een varkenshouder wel, die verdienen er niet minder om. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:45 |
Nouja het doet er niet zoveel toe welk dier dan uiteindelijk. Vraag is wel, mag je eigenlijk zelf een beest slachten, of meer dus omleggen? Ik zou het niet weten. Denk dat er regels aanzitten van de voedsel en waren autoriteit haast. Het kopen ervan (levend) is wss het makkelijke stuk, maar wat doe je erna? ![]() Daarom is dit topic wel interessant eigenlijk. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:49 |
Tuurlijk wel. Een slachter bedoelde ik ook. Die heeft echt geen zin om alleen maar individuele mensen te helpen. Normaal gaat alles per honderden tegelijk. | |
Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:49 |
Nee woon ik niet in de buurt, helaas. Op deze site https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/?lid=527 staan alle geregistreerde jagers op een kaart afgebeeld, @kree misschien ook wat voor jou | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:52 |
Nee, je mag zeker niet zomaar zelf een dier slachten. Volgens mij moet je er een vergunning voor hebben, en de juiste apparatuur en misschien ook iets van een opleiding? En voor het verwerken zul je ook de nodige diploma’s moeten hebben (slagersvakschool, denk ik). En ook het transport moet aan verschillende eisen voldoen. Zowel van de boerderij naar het slachthuis, als van het slachthuis naar de supermarkt (koeltransport). Als je het zelf afhaalt bij het slachthuis, dan is er trouwens geen haan die er naar kraait. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:52 |
het is interessant, maar heb niet zo'n grote vriezer om dat allemaal op te slaan. Maar het is het overwegen wel waard, zal eens informeren bij de rest van de familie want zoiets zal dan samen moeten. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:54 |
In de regel breng je het in dit geval ook niet naar een enorm slachthuis maar naar iemand zoals mijn ouders’ buurman, die dit soort dingen erbij doet. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:55 |
ja wel apart eigenlijk nu ik erover nadenk, vroeger (en heb ik het niet eens over heel lang terug) was het toch niet ongewoon dat mensen kippen hielden in de tuin en zelf de nek omdraaide etc. Of bv vakantiebaantje dat ik een schuur inliep en er een dozijn flappies op hun kop hingen (ja wtf dacht ik toen ook) Dan is het de vraag, is dat onwijs anders als een varken of een koe? haha. Dat was wel allemaal op eigen terrein natuurlijk. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:55 |
https://www.smaakacademie(...)en-slachten-dat-kan/ Linkje met prijzen. Wel van 2016 dus zal ondertussen hoger liggen. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:56 |
Je kunt ook zelf aangeven wat voor vlees je wil (ik denk dat m’n moeder standaard voor draadjesvlees ging, dat stond zeker 2x per week op het menu). | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 07:58 |
Die zal het ook niet voor niks doen. Ik bedoel te zeggen dat tegenwoordig bijna alles grootschalig gaat. Zowel het houden van varkens als het slachten. Wil je beide als dienst afnemen (varken laten opgroeien, en kopen) en laten slachten, dan zul je echt niet veel goedkoper uit zijn. Vroeger hadden mensen zelf een paar kippen, varkens, koeien. En dan kan het wel uit. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:01 |
Zie hier je antwoord. Het kan dus wel uit. Volgens mij wordt je koe of varken gewoon meegenomen in het proces. Bij een grote vleesfabriek zal het wel niet kunnen (uitzonderingen zijn lastig te managen). Een melkkoe heeft haar geld al opgebracht voor de boer. Maar ik denk dus dat het alleen voor boeren zelf echt interessant is, die hoeven namelijk geen dier meer aan te schaffen. | |
Barcaconia | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:03 |
Ik doe dit af en toe met een half varken (ca 50kg geslacht) we hebben een aantal mensen die 1x per jaar een half of kwart varken willen en een afspraak gemaakt met een boer in de buurt. Je moet dan ook een kleine slachterij bereid vinden, dat is het moeilijkste. Die zijn er immers nog weinig door de zeer strenge regelgeving. Wij komen meestal uit rond de ¤5/6 per kg. geslacht. Er is wel veel werk nog nadat het van de slachter terugkomt want je krijgt alle grote stukken terug. Je moet dus zelf nog uitbenen en kortsnijden. Dat zou je ook aan een slagerij kunnen uitbesteden maar wij doen het zelf. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:04 |
De winst zit hem wss erin dat je de supermarkt keten er tussen uit haalt. Want als je de verhalen hoort over boeren en wat hun dan per kilo vlees krijgen bv dat is niet veel. Dat is het hele verrotte van de sector ook, het is die tussenstap waar de grote winsten worden gemaakt, dus van slachter naar winkel eigenlijk. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:05 |
Ja je eigen koe. Maargoed varken in dit geval dus. TS heeft geen varken. TS wil een varken die voor de slacht bedoeld is levend kopen, zelf nog een paar dagen in de tuin zetten (geen idee waarom) en dan naar de slachterij brengen. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:06 |
Waar koop jij je dieren? Wij kregen overigens alles diepvrieskast terug, alleen nog in plastic zakjes doen en kratten weer terugbrengen bij de buurman, die had volgens mij geen slachtvergunning. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:07 |
OK PS. Het zal wel niet kunnen, dan. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:09 |
Het kan wel, maar het is zeker niet goedkoper. En hoe wil je dat beest 2x vervoeren? Een particulier zou wel geen vee aanhangwagen hebben. Dit kun je natuurlijk ook uitbesteden, maar leg jij dan maar eens uit hoe je dan goedkoper uit wil zijn. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:10 |
Is dat zo? Ik hoor eigenlijk alleen klachten over te weinig krijgen voor melk en groenten. Maar ik hoor nooit varkensboeren klagen over de vleesprijzen. Wat niet wil zeggen dat het zo is trouwens, ik wil er alleen niet klakkeloos vanuit gaan. Maar goed, dan gaan we wel heel erg off topic. | |
Barcaconia | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:11 |
Bij een lokale boer. Hij houdt altijd een aantal varkens apart voor ‘eigen gebruik’ met eigen voer en dergelijke,dit is in de jaren zo gegroeid. Altijd topkwaliteit dus. Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer thuisslachten. Registratie van biggen en kalveren is zo intensief dat je er eigenlijk geen meer tussenuit kunt houden. Moet via de officiele weg dus. Je kunt uiteraard gewoon een slager vragen om je worsten te draaien en filetlapjes te snijden maar wij doen dit zelf. Dan leer je nog eens wat over je eten. De meeste mensen weten immers amper waar een speklap in het varken zit. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:11 |
@Barcaconia kom er maar in. | |
Barcaconia | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:15 |
Ik zit zojuist even naar de prijzen van ah.nl te kijken, omdat wij natuurlijk nooit vlees meer kopen in de supermarkt, maar ik zit dat simpel gehakt en speklappen al ¤8-12 per kilo kost. Stuk duurder dus. (Moet wel zeggen, laatste keer dat ik een half varken had is bijna een jaar terug, wellicht is het nu ook 10/20% duurder ivm inflatie,,) Maargoed, het gaat niet eens om de prijs. Al was het duurder deed ik het nog. Weten waar je eten vandaan komt en hoe het leeft vind ik belangrijk. Qua transport: ook dat doet ‘onze’ boer zelf. Eerlijk gezegd geen idee hoe precies. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:16 |
Ja ![]() Ik kan je ook niet zo de prijzen geven, maar dat is het idee wat ik ervan heb. Aan de andere kant is het ook nog eens raar dat we aan de ene kant een groot export land zijn van vlees bv. (en niet alleen dat) En het aan de andere kant wordt geïmporteerd vanuit bv Argentinië etc. Het rijmt niet echt met elkaar in mijn ogen. Maargoed leuk idee voor een ander topic als iemand die wil openen. ![]() | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:17 |
Klopt mijn vermoeden dat jouw varken dan met de gewone kudde meegaat als de boer een afhaling geregeld heeft? Voor de geïnteresseerden: hier komt (voor koeien iig) het fenomeen veehandelaar om de hoek kijken. Die koopt bij alle boeren in de buurt de oude koeien op, regelt het transport van de boerderij naar het slachthuis en daar eindigt het dan voor de melkveehouder. Bij ons kwamen ze hooguit een paar keer per jaar koeien ophalen (60 melkkoeien, tegenwoordig heeft een melkveehouder er zeker 200 dus ook meer koeien die naar de slacht gaan). Zou kunnen dat die veehandelaar er bij varkens niet tussen zit. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:17 |
Ah, je kunt het zelf niet aan? Maar probeer het maar eens uit te leggen. Het normale proces is: Boer> transport> slachter > slager Als je 1 van deze dingen zelf kunt of hebt, dan kun je goedkoper uit zijn. Niet als je alles los inkoopt. | |
Barcaconia | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:18 |
Jazeker gaat gewoon met de grote hoop mee. Registratie is zo intensief dat alles toch gescheiden gebeurd in de slachterij. Zelfs een albert heijn filetlapje is terug te traceren naar een specifiek beest. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:25 |
Barcaconia haalt de slager er al tussenuit, dat scheelt. En de boer geeft het dier waarschijnlijk gewoon mee op een transport dat hij/zij voor de eigen bedrijfsvoering toch al moet (laten) regelen. Het transport moet natuurlijk zo vol mogelijk zitten binnen de wettelijke kaders, dus dat is ook wel een factor waar je als klant voor betaalt. Maar er wordt volgens mij echt geen transport geregeld voor 1 koe of varken. | |
Barcaconia | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:29 |
En vergeet niet dat supermarkten en vrijwel iedere slager onder een inkooporganisatie inkopen die de prijzen al bij de boer uitknijpen en zelf de winst opstrijken. De boer verkoopt vaak graag zijn vlees direct aan de gebruiker. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:30 |
Ja maar ik reageer op TS. Die wil dat wel. En dan doet hij dus niks zelf, dus aan het einde van de lijn heeft niemand er in de productieketen er wat aan om het aan TS te verkopen. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:32 |
nou denk dat je dan nog een paar stappen mist ![]() Boer> transport> slachter > transport > groothandel opslag > transport > supermarkt/slager | |
etuiedelapiel | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:36 |
Onzin vaak genoeg een half varken gekocht, als het zwart kan doen ze alles het blijven boeren hè Varkens doen nu ¤2-¤2.25 per kg | |
Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 08:56 |
Liever niet natuurlijk ![]() ![]() | |
de_boswachter | zaterdag 7 januari 2023 @ 09:10 |
En toch moet het mogelijk zijn lijkt me. Er zijn genoeg hobbyboeren met bijvoorbeeld twee a drie varkentjes. Die gaan normaal gesproken ook gewoon naar de slacht. Dus why not. Je moet alleen een slager kennen. | |
Whiskers2009 | zaterdag 7 januari 2023 @ 10:27 |
Het kan ook. @sigme doet dat ook. Zelf een aantal varkens houden en laten slachten. Idem voor schapen/lammeren. | |
PS. | zaterdag 7 januari 2023 @ 10:31 |
Maar die weten zelf ook wel raad met het vlees, die gaan het echt niet voor een prikkie verkopen aan een particulier. | |
Seven. | zaterdag 7 januari 2023 @ 11:00 |
Natuurlijk is het mogelijk, het gebeurt ook best veel. | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:11 |
Ok. Een normale varkenshouder mag geen varkens 'zomaar' verkopen, in levende lijve. Het varkensprotocol in Nederland zit administratief goed in elkaar, waarbij elke varkenshouder met een beperkt (en vaststaand!) aantal andere UBN-houders mag aan- en/of afvoeren. Dus als particulier moet je voor het kopen van een levend varken niet bij een varkensboer zijn, maar bij een hobbyboer of "educatieve instelling" (normale mensen noemen dat een kinderboerderij). Wat eventueel wel kan is een varken van een varkensboer pas kopen als het bij de slachter van de band komt rollen, dat mag prima. Qua slachten. Kippen en konijnen mag je zelf slachten, al het grotere spul niet. Slagers heb je in twee soorten: • Slachters: zij die beesten doodmaken en ontdoen van huid en ingewanden etc • Uitsnijders: zij die een schoon karkas onderverdelen in stukken De meeste slachthuizen (groot en klein) doen beide, de meeste slagers doen alleen het uitsnijden. De grote slachthuizen slachten niet voor hobbyboeren/particulieren. Kleine slachthuizen en zelfslachtende slagers juist wel. Die vinden kan wat lastig zijn; ze adverteren zelden. Dus je moet een adresje kennen, of iemand die adresjes kent. @Metalfrost als je even zegt in welke regio je zit, kunnen we misschien daarmee helpen Als je een slachthuis/slager hebt gevonden dan kunnen die over het algemeen precies doen wat jij wil: je een half varken overhandigen (hele varkens komen in twee helften), of alles diepgevroren op nette schaaltjes in porties voor 2 personen, en alles daartussenin. Dat is de dienst die ze aanbieden: uitsnijden zover en hoe de klant maar wenst. En ham, worst etc maken doen de meeste ook, naarmate je meer een 'slager' te pakken hebt dan een 'slachter' meer en fijnere vleeswaren. Wat ook prima kan is je dier ergens laten slachten en dan naar een andere slager brengen voor het uitsnijden. Een levend varken kopen doe ik gewoonlijk gewoon op marktplaats. Jaja, je verzint het niet. Linkje marktplaatsvarkens Een hobbyboer heeft een UBN en mag een levend varken ook alleen maar verkopen aan iemand met een UBN. Een UBN kan je aanvragen, je moet er dan de diersoort varkens bij hebben staan, en dat is verder niet duur of ingewikkeld. Aanvragen bij rvo.nl Het hebben van een UBN kost zo'n 30 euro/jaar/diersoort Voor het transport van een varken heb je ook een UBN nodig, en een aanhanger waar een varken in kan. Veetrailer, paardentrailer, caravan, als je varken er maar in blijft, er een bordje 'veevervoer' aan hangt en het varken een lampje heeft. Jaja, ik verzin niks. Edit: denk eraan dat varkens vaak wagenziek worden en de boel onderkotsen. Handiger is het waarschijnlijk om de hobbyboer die van z'n varken af wil te vragen het beest naar de slachterij te rijden en daar dan het geslachte dier op te halen. [ Bericht 1% gewijzigd door sigme op 07-01-2023 12:21:28 ] | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:16 |
waarom mag je kippen en konijnen wel slachten en bv een varken niet? Dat vraag ik me dan wel af? Het is in feite hetzelfde toch? verder wel informatieve post @sigme ![]() | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:19 |
Maak eens een konijn dood, en daarna een varken. Ik beloof je dat je het verschil bemerkt. Zo ook tevens de wijde omgeving, met name wanneer dat varken zich (waarschijnlijk) succesvol voldoende heeft verzet om zich aan jouw controle te onttrekken en in blinde paniek zich door jouw bijkeuken een weg naar buiten werkt. Kans dat jij daarbij geslacht wordt is overigens niet denkbeeldig. Bij konijnen zijn daar ook wel verhalen over, een Monthy Python film schenkt daar aandacht aan. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:21 |
mjah ok, niet dat ik dit van plan ben trouwens, maar het is wel raar. een dier blijft een dier en of het nou een konijn of een varken is. tja. Jij zegt dus de regels zijn er vooral omdat het wss overlast gaat geven als je een groter dier zelf wil slachten? | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:26 |
Nee, dat het niet 'in feite hetzelfde' is. Het verschil in regels heeft te maken met voedselveiligheid. Ik denk dat er dan twee zaken belangrijk zijn: • een klein dier foutloos schoonmaken is veel beter ook wel thuis te doen dan een groot dier en fouten in schoonmaken zijn voor de vleeseters levensgevaarlijk • een klein dier wordt gewoonlijk door degene die het dier slacht opgegeten, waardoor de vleeseter in kwestie wat zicht heeft op de slachtpraktijken (en dus een idee heeft over hoe vertrouwd dat is) Beide zaken zijn niet waterdicht, maar deze regels samen leveren toch een redelijke borging. PS: niet alleen voedselveiligheid trouwens, ook dierenwelzijn, en dat heeft dat weer wel te maken met dat je een groter dier in een thuissituatie niet voldoende onder controle hebt. [ Bericht 3% gewijzigd door sigme op 07-01-2023 12:36:27 ] | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:33 |
ok begrijpelijk, behalve dat ik het dan niet eens ben dat een groter dier meer rechten heeft als een kleiner dier. vanuit dier oogpunt gezien natuurlijk. Maargoed ik vind ook dat niet iedereen er krampachtig over moet gaan doen als ze wel in de supermarkt een pakje vacuum verpakt vlees kopen en als het om dit onderwerp gaat het ineens een soort van dichtbij komt van dat er een dier door wordt dood gemaakt. Het is heel simpel, als je vlees eet dan is er een dier voor afgemaakt, je ziet het alleen niet en willen mensen niet zien ook. | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:35 |
Nou ja, ik slacht wel eens wat, en ik zou mijn grotere dieren graag dat transport besparen hoor. Het kleine dier heeft 'het recht' om thuis geslacht te worden; het grote niet. Vanuit dieroogpunt gezien dan. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:36 |
ohw wow. haha doe je meer als ik ![]() Euhm maar als jij je grotere dieren zelf zou kunnen slachten op een goede "humane" manier voor zover je dat zo kunt noemen. Dan zou je dat wss ook zelf doen? | |
Metalfrost | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:38 |
Fryslân | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:41 |
Nee. Slachten is een ambacht, om een dier veilig en stressloos te doden moet je daar véél oefening en handigheid in hebben. Wat ik wel graag zou willen zijn rijdende slachthuizen. In sommige buitenlanden bestaan die wel. Dan komt er dus gekwalificeerd personeel met een ruimte die goedgekeurd is om te slachten (daar zijn eisen aan), met de juiste gereedschappen etc om in alle rust en beheerstheid een dier te slachten. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:43 |
ik denk dat kleinschaliger lig voor de dieren een stuk beter zou zijn. | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:44 |
Als je er gelijk werk van wil maken: bel deze knakker en regel een plekje voor dat varken bij Kroon. Huur eventueel een paardentrailer voor het vervoer, als die knakker dat zelf niet heeft. | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:46 |
https://www.slagerijmennohoekstra.nl/content/10-slachterij-dokkum ken ik ook wel klanten van, die een end ervoor omrijden, dus blijkbaar tevreden zijn | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:55 |
Ik snap dat je dat denkt, maar het is niet zo. Dieren zijn het beste af met een iets dat speciaal voor hun gedrag heel goed is ingericht. Dus gangen van de juiste breedte, schotten erom met de juiste hoogte, en dan een relaxt loopje van A naar B zonder zich de nieuwe omgeving eigen te hoeven maken. Dat is dus de lopende band van een goed ingerichte slachtfabriek. Eén diersoort, elke vrachtwagen met dieren wordt uitgeladen op een daarvoor ingerichte losplaats en diezelfde dag geslacht. In een klein slachthuis wordt er dan weer eens een koe, dan een koppeltje schapen, dan een pony, dan een varken geslacht. Er wordt maar 1 dag/week geslacht, de dag daarvoor worden de meeste te slachten dieren gebracht. Die moeten er dus een nachtje staan. Bij sommige slagerijen moeten ze dan de volgende dag een open binnenplaats oversteken om via een deur de slagerij binnen te komen. Met wat drijven en ervaring lukt dat natuurlijk prima, maar dat is allemaal extra gedoe en dieren houden niet van gedoe. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 12:57 |
eens, in theorie, maar dit strookt onwijs niet met wat voor beelden er in de media waren over slachthuizen enzo? wil daar geen oordeel over vellen trouwens, of dat nu goed of slecht is. Maar dat verschil is er wel. | |
sigme | zaterdag 7 januari 2023 @ 13:05 |
Tsja. Grote(re) slachthuizen hebben de boel vaak óók niet voor elkaar. Ik breng mijn dieren ook naar een klein slachthuis. Ondanks dat de gangpaden daar bijvoorbeeld best lastig zijn voor varkens en schapen (want te breed). Maar ik ken de eigenaren en die zijn er ook altijd, en behalve die twee loopt er een handjevol mensen rond en die zie ik dan ook, en het is er altijd rustig, ze hebben geen haast en jagen nooit dieren op. Het staat en valt allemaal met maatwerk en mensenwerk. Bij de grote slachterijen is dat laatste vaak eruit geramd. | |
kree | zaterdag 7 januari 2023 @ 13:19 |
eens ![]() Goh jou nog niet echt onwijs gezien als een soort van boerin hahaha ![]() | |
111210 | zaterdag 7 januari 2023 @ 13:47 |
Ik heb er idd een aparte vriezer voor gekocht en nog heb ik de helft weg gegeven. 65kg vlees is echt heel veel en na een jaar is het ook niet echt goed meer. Nadeel van een wild zwijn is dat je het gewicht niet vooraf weet. Ik had een beetje de pech dat ik echt een groot beest had. | |
IkEetSlakken | zaterdag 7 januari 2023 @ 13:48 |
Laatst nog een half varken gekocht waarvan we zelf een kwart hebben gehouden. Fantastisch vlees. Was uiteindelijk 4 euro per kilo kwijt. Je krijgt dan inderdaad wel alles, dus ook bloedworst en reuzel. En het gehakt was half om half gehakt, dus met rund opgemengd. Koop al jaren geen vlees meer in de supermarkt of de slager. Rund koop ik lokaal bij de boer hier in het dorp en varkensvlees dus per half varken. | |
IkEetSlakken | zaterdag 7 januari 2023 @ 13:50 |
Laatst overigens ook haas gegeten die hier net in het bos geschoten was. Loont voor de jagers niet om die naar de poelier te brengen, dan geven ze het liever weg. Zelfde geldt voor reeën. Dus word vriendjes met jagers en je hebt ook regelmatig wild op je bord. | |
Jan_Onderwater | zaterdag 7 januari 2023 @ 18:26 |
Ja dat kan, maar dat gaat zeer waarschijnlijk duurder worden dan wanneer je het bij de supermarkt koopt. Verder is er slachthuisplicht in NL, nog maar heel, heel weinig slagers mogen (en kunnen) nog slachten. Dit zou ik vooral doen als je een varken zelf ergens kan houden, of bij een bevriende boer, en het beest dan zelf mesten. In de herfst eikels en kastanjes voeren, wordt ie erg lekker van. | |
111210 | maandag 20 februari 2023 @ 16:30 |
Hier kan je trouwens ook gewoon een half varken kopen https://www.degoedgevulde.nl/product/varken-kopen/ | |
Jan_Onderwater | maandag 20 februari 2023 @ 17:49 |
11 Euro de Kilo voor een half Scharrelvarken is best redelijk. | |
RM-rf | maandag 20 februari 2023 @ 17:53 |
https://www.kaufnekuh.de/(...)t-schwein-paket-maxi | |
111210 | maandag 20 februari 2023 @ 20:17 |
Dat is grutto, zitten ook in nederland. Nadeel is dat je daar standaard delen krijgt en relatief veel gehakt/worst/burgers. | |
Jan_Onderwater | maandag 20 februari 2023 @ 20:41 |
Als ik een koe, of een halve koe zou kopen wil ik hem goed vet hebben en 12 weken droog afgehangen. Dan kan je veel van het vlees als steak eten. | |
111210 | dinsdag 21 februari 2023 @ 11:40 |
Probleem is dat vet rundvlees vooral volgemest wordt met soya meuk en ander krachtvoer. Liever een grasgevoerd koe wat veel minder vet is maar wel een betere smaak heeft. Alleen kom je een 100% grasgevoerd koe vrijwel nergens meer tegen. | |
Jan_Onderwater | dinsdag 21 februari 2023 @ 11:44 |
Klopt, grasgevoerd, geen mais, geen soya, geen andere meuk. | |
realnice11 | zaterdag 1 april 2023 @ 01:43 |
Het eruithalen van de darmen is het meest vieze werk, je zou als je het met 4 vrienden een varken gaat kopen een lootje kunnen trekken wie dan de klos is? ![]() |