SPOILER: DisclamerOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Google is your friend, abuse your friends
Ja zulke bedrijven als Grutto. Dat bedoel niet. Ik bedoel het zélf afhalen, het zélf brengen of laten brengen naar de slager, en het zélf verdelen van het vlees. Al dan niet ingepakt. Geen tussenpersonen.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 06:20 schreef de_boswachter het volgende:
Dat zegt me zo niets, maar ik ken wel bedrijven waar je een deel van een koe kan kopen en pas wanneer de gehele koe verkocht is dat men dat beest naar de slagerij brengt. Dan is er dus 0 verspilling. Plus je hebt fatsoenlijk kwaliteitsvlees. Niet die supermarkttroep wat velen eten.
trouwens praktisch gezien, hoe zie je dit voor je dan?quote:Op zaterdag 7 januari 2023 06:33 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Ja zulke bedrijven als Grutto. Dat bedoel niet. Ik bedoel het zélf afhalen, het zélf brengen of laten brengen naar de slager, en het zélf verdelen van het vlees. Al dan niet ingepakt. Geen tussenpersonen.
Bedankt voor het meedenken
Dingetje is, het beestje was natuurlijk al dood door de jager.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 06:50 schreef 111210 het volgende:
Heb een paar jaar terug een wild zwijn gekocht bij een jager. Veel lekkerder vlees en nog biologisch ook. Wel wat magerder dan varken.
Koste mij 200,- voor 65 kg aan vlees. Was al door een slager in diepvries pakketjes gemaakt.
En het bloed was gekeurd op ziektes (verplicht in nederland)
Denk iets goedkoper als je zelf gaat snijden, maar denk niet dat je dat moet willen.
Stuur maar pb als je zn nummer wil hebben (hij zit in regio eindhoven, mocht je daar in de buurt wonen)
Het liefst dat het dier daar opgehaald wordt.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 06:46 schreef kree het volgende:
[..]
trouwens praktisch gezien, hoe zie je dit voor je dan?
Van jij gaat met je trailer achter je auto naar een boerderij, koopt daar een varken op,
Liever niet natuurlijk, maar ja als het niet anders kan, dan wel.quote:neem hem even mee naar huis voor een paar dagen
Nee alles in één keer plannen en afspraken maken. Ik houd niet van halve afspraken en er later achter komen dat iets niet helemaal juist is doorgekomen zoals wel de bedoeling was.quote:terwijl je een slager gaat vinden die het beest ook echt slacht (dus niet alleen de stukken ervan af haalt).
Daarom ook dit topic, misschien dat iemand het weetquote:volgens mij is dat er niet echt meer, althans zou niet weten waar.
Het gaat mij om het veel vlees in één keer en de mogelijkheid dit vaker te doen, want a) ik ben de prijsstijgingen beu en b) ik wil niet dat regels en beursverlies invloed hebben op het stuk vlees op mijn bord.quote:Ik snap je punt, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. En denk ook niet dat je er Perce dan goedkoper mee uit bent als het daar om gaat tenminste
Precies, de connecties. Ik denk dat het gewoon af hangt van bellen naar de slager en vragen naar de mogelijkheden. Maar het is fijn om te weten wat allemaal mogelijk is, vandaar deze inquiry via dit topic.quote:Het kan dus wss wel, maar met heel veel gedoe, of je moet toevallig de connecties hebben enzo.
interessant idee wel . Kan je verder er niet mee helpen denk ik, maar ben wel benieuwd of dit idd zo kan, dus blijf het even volgen.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:00 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Het liefst dat het dier daar opgehaald wordt.
[..]
Liever niet natuurlijk, maar ja als het niet anders kan, dan wel.
[..]
Nee alles in één keer plannen en afspraken maken. Ik houd niet van halve afspraken en er later achter komen dat iets niet helemaal juist is doorgekomen zoals wel de bedoeling was.
[..]
Daarom ook dit topic, misschien dat iemand het weet
[..]
Het gaat mij om het veel vlees in één keer en de mogelijkheid dit vaker te doen, want a) ik ben de prijsstijgingen beu en b) ik wil niet dat regels en beursverlies invloed hebben op het stuk vlees op mijn bord.
Kosten en dergelijke daar kom ik wel uit, ik ga binnenkort een slowcooker aanschaffen, en ik heb zonnepanelen.
[..]
Precies, de connecties. Ik denk dat het gewoon af hangt van bellen naar de slager en vragen naar de mogelijkheden. Maar het is fijn om te weten wat allemaal mogelijk is, vandaar deze inquiry via dit topic.
wild zwijn, helemaal niet aan gedacht!quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:18 schreef 111210 het volgende:
Akkervarken
Zuyderzee varken
Beemsterland varken
De goed gevulde varken
Deze zou je kunnen contacten, zijn kleinschalig
Beemsterland inmiddels al een stuk groter, maar die hadden tot een paar jaar terug altijd maar 1 vaste slachter voor hun dieren.
Zal bij de rest ook zo zijn
Maar zou nog steeds een jager met wild zwijn aanraden. Is sowieso goedkoper dan varken, aangezien die beesten een plaag zijn. En je kan naar wens alles in bruikbare porties krijgen
Gewoon een melkkoe, veel meer en beter vlees. En een beetje melkveehouder heeft echt regelmatig koeien die naar het slachthuis gaan: na 6-7 jaar loopt de melkproductie terug en dan kost het meer om ze te voeren dan dat ze opbrengen => slachthuis. In de natuur wordt een koe makkelijk 15 jaar.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:07 schreef kree het volgende:
trouwens, mij teveel gedoe allemaal, maar snap het punt.
Ik zou de zoektocht beginnen bij een boerderij die bv varkens houdt op puur natuur idee. van lekker wroeten in modderpoelen etc.
Ongetwijfeld dat die je wss verder kunnen helpen met de rest van het "proces" ?
Een slager niet. Maar een slachterij en een varkenshouder wel, die verdienen er niet minder om.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:41 schreef PS. het volgende:
Ik zou niet weten waarom een varkenshouderij of een slager hier aan mee zou werken. En doen ze het wel, ben je een stuk duurder uit dan wanneer je het gewoon bij de slager zelf koopt.
Nouja het doet er niet zoveel toe welk dier dan uiteindelijk.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:43 schreef Seven. het volgende:
[..]
Gewoon een melkkoe, veel meer en beter vlees. En een beetje melkveehouder heeft echt regelmatig koeien die naar het slachthuis gaan: na 6-7 jaar loopt de melkproductie terug en dan kost het meer om ze te voeren dan dat ze opbrengen => slachthuis. In de natuur wordt een koe makkelijk 15 jaar.
Tuurlijk wel.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:44 schreef Seven. het volgende:
[..]
Een slager niet. Maar een slachterij en een varkenshouder wel, die verdienen er niet minder om.
Nee woon ik niet in de buurt, helaas.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 06:50 schreef 111210 het volgende:
Stuur maar pb als je zn nummer wil hebben (hij zit in regio eindhoven, mocht je daar in de buurt wonen)
Nee, je mag zeker niet zomaar zelf een dier slachten. Volgens mij moet je er een vergunning voor hebben, en de juiste apparatuur en misschien ook iets van een opleiding? En voor het verwerken zul je ook de nodige diploma’s moeten hebben (slagersvakschool, denk ik).quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:45 schreef kree het volgende:
[..]
Nouja het doet er niet zoveel toe welk dier dan uiteindelijk.
Vraag is wel, mag je eigenlijk zelf een beest slachten, of meer dus omleggen? Ik zou het niet weten. Denk dat er regels aanzitten van de voedsel en waren autoriteit haast.
Het kopen ervan (levend) is wss het makkelijke stuk, maar wat doe je erna?
Daarom is dit topic wel interessant eigenlijk.
het is interessant, maar heb niet zo'n grote vriezer om dat allemaal op te slaan.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:49 schreef Metalfrost het volgende:
[..]
Nee woon ik niet in de buurt, helaas.
Op deze site https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/?lid=527 staan alle geregistreerde jagers op een kaart afgebeeld, @:kree misschien ook wat voor jou
In de regel breng je het in dit geval ook niet naar een enorm slachthuis maar naar iemand zoals mijn ouders’ buurman, die dit soort dingen erbij doet.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:49 schreef PS. het volgende:
[..]
Tuurlijk wel.
Een slachter bedoelde ik ook. Die heeft echt geen zin om alleen maar individuele mensen te helpen. Normaal gaat alles per honderden tegelijk.
ja wel apart eigenlijk nu ik erover nadenk, vroeger (en heb ik het niet eens over heel lang terug)quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:52 schreef Seven. het volgende:
[..]
Nee, je mag zeker niet zomaar zelf een dier slachten. Volgens mij moet je er een vergunning voor hebben, en de juiste apparatuur en misschien ook iets van een opleiding? En voor het verwerken zul je ook de nodige diploma’s moeten hebben (slagersvakschool, denk ik).
En ook het transport moet aan verschillende eisen voldoen. Zowel van de boerderij naar het slachthuis, als van het slachthuis naar de supermarkt (koeltransport). Als je het zelf afhaalt bij het slachthuis, dan is er trouwens geen haan die er naar kraait.
Die zal het ook niet voor niks doen.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:54 schreef Seven. het volgende:
[..]
In de regel breng je het in dit geval ook niet naar een enorm slachthuis maar naar iemand zoals mijn ouders’ buurman, die dit soort dingen erbij doet.
quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:58 schreef PS. het volgende:
[..]
Die zal het ook niet voor niks doen.
Ik bedoel te zeggen dat tegenwoordig bijna alles grootschalig gaat. Zowel het houden van varkens als het slachten.
Wil je beide als dienst afnemen (varken laten opgroeien, en kopen) en laten slachten, dan zul je echt niet veel goedkoper uit zijn.
Vroeger hadden mensen zelf een paar kippen, varkens, koeien. En dan kan het wel uit.
Zie hier je antwoord. Het kan dus wel uit. Volgens mij wordt je koe of varken gewoon meegenomen in het proces.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:55 schreef Seven. het volgende:
https://www.smaakacademie(...)en-slachten-dat-kan/
Linkje met prijzen. Wel van 2016 dus zal ondertussen hoger liggen.
De winst zit hem wss erin dat je de supermarkt keten er tussen uit haalt.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:01 schreef Seven. het volgende:
[..]
[..]
Zie hier je antwoord. Het kan dus wel uit. Volgens mij wordt je koe of varken gewoon meegenomen in het proces.
Bij een grote vleesfabriek zal het wel niet kunnen (uitzonderingen zijn lastig te managen).
Ja je eigen koe. Maargoed varken in dit geval dus.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:01 schreef Seven. het volgende:
[..]
[..]
Zie hier je antwoord. Het kan dus wel uit. Volgens mij wordt je koe of varken gewoon meegenomen in het proces.
Bij een grote vleesfabriek zal het wel niet kunnen (uitzonderingen zijn lastig te managen).
Waar koop jij je dieren?quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:03 schreef Barcaconia het volgende:
Ik doe dit af en toe met een half varken (ca 50kg geslacht) we hebben een aantal mensen die 1x per jaar een half of kwart varken willen en een afspraak gemaakt met een boer in de buurt.
Je moet dan ook een kleine slachterij bereid vinden, dat is het moeilijkste. Die zijn er immers nog weinig door de zeer strenge regelgeving.
Wij komen meestal uit rond de ¤5/6 per kg. geslacht.
Er is wel veel werk nog nadat het van de slachter terugkomt want je krijgt alle grote stukken terug. Je moet dus zelf nog uitbenen en kortsnijden. Dat zou je ook aan een slagerij kunnen uitbesteden maar wij doen het zelf.
OK PS. Het zal wel niet kunnen, dan.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:05 schreef PS. het volgende:
[..]
Ja je eigen koe. Maargoed varken in dit geval dus.
TS heeft geen varken. TS wil een varken die voor de slacht bedoeld is levend kopen, zelf nog een paar dagen in de tuin zetten (geen idee waarom) en dan naar de slachterij brengen.
Het kan wel, maar het is zeker niet goedkoper. En hoe wil je dat beest 2x vervoeren? Een particulier zou wel geen vee aanhangwagen hebben. Dit kun je natuurlijk ook uitbesteden, maar leg jij dan maar eens uit hoe je dan goedkoper uit wil zijn.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:07 schreef Seven. het volgende:
[..]
OK PS. Het zal wel niet kunnen, dan.
Is dat zo? Ik hoor eigenlijk alleen klachten over te weinig krijgen voor melk en groenten. Maar ik hoor nooit varkensboeren klagen over de vleesprijzen. Wat niet wil zeggen dat het zo is trouwens, ik wil er alleen niet klakkeloos vanuit gaan. Maar goed, dan gaan we wel heel erg off topic.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:04 schreef kree het volgende:
[..]
De winst zit hem wss erin dat je de supermarkt keten er tussen uit haalt.
Want als je de verhalen hoort over boeren en wat hun dan per kilo vlees krijgen bv dat is niet veel.
Dat is het hele verrotte van de sector ook, het is die tussenstap waar de grote winsten worden gemaakt, dus van slachter naar winkel eigenlijk.
Bij een lokale boer. Hij houdt altijd een aantal varkens apart voor ‘eigen gebruik’ met eigen voer en dergelijke,dit is in de jaren zo gegroeid. Altijd topkwaliteit dus.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:06 schreef Seven. het volgende:
[..]
Waar koop jij je dieren?
Wij kregen overigens alles diepvrieskast terug, alleen nog in plastic zakjes doen en kratten weer terugbrengen bij de buurman, die had volgens mij geen slachtvergunning.
@Barcaconia kom er maar in.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:09 schreef PS. het volgende:
[..]
Het kan wel, maar het is zeker niet goedkoper. En hoe wil je dat beest 2x vervoeren? Een particulier zou wel geen vee aanhangwagen hebben. Dit kun je natuurlijk ook uitbesteden, maar leg jij dan maar eens uit hoe je dan goedkoper uit wil zijn.
Ik zit zojuist even naar de prijzen van ah.nl te kijken, omdat wij natuurlijk nooit vlees meer kopen in de supermarkt, maar ik zit dat simpel gehakt en speklappen al ¤8-12 per kilo kost. Stuk duurder dus. (Moet wel zeggen, laatste keer dat ik een half varken had is bijna een jaar terug, wellicht is het nu ook 10/20% duurder ivm inflatie,,)quote:
Ja het is teveel off-topic eigenlijk hoewel het wel een interessante discussie is.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:10 schreef Seven. het volgende:
[..]
Is dat zo? Ik hoor eigenlijk alleen klachten over te weinig krijgen voor melk en groenten. Maar ik hoor nooit varkensboeren klagen over de vleesprijzen. Wat niet wil zeggen dat het zo is trouwens, ik wil er alleen niet klakkeloos vanuit gaan. Maar goed, dan gaan we wel heel erg off topic.
Klopt mijn vermoeden dat jouw varken dan met de gewone kudde meegaat als de boer een afhaling geregeld heeft?quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:11 schreef Barcaconia het volgende:
[..]
Bij een lokale boer. Hij houdt altijd een aantal varkens apart voor ‘eigen gebruik’ met eigen voer en dergelijke,dit is in de jaren zo gegroeid. Altijd topkwaliteit dus.
Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer thuisslachten. Registratie van biggen en kalveren is zo intensief dat je er eigenlijk geen meer tussenuit kunt houden. Moet via de officiele weg dus.
Je kunt uiteraard gewoon een slager vragen om je worsten te draaien en filetlapjes te snijden maar wij doen dit zelf. Dan leer je nog eens wat over je eten. De meeste mensen weten immers amper waar een speklap in het varken zit.
Ah, je kunt het zelf niet aan?quote:
Jazeker gaat gewoon met de grote hoop mee. Registratie is zo intensief dat alles toch gescheiden gebeurd in de slachterij. Zelfs een albert heijn filetlapje is terug te traceren naar een specifiek beest.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:17 schreef Seven. het volgende:
[..]
Klopt mijn vermoeden dat jouw varken dan met de gewone kudde meegaat als de boer een afhaling geregeld heeft?
Voor de geïnteresseerden: hier komt (voor koeien iig) het fenomeen veehandelaar om de hoek kijken. Die koopt bij alle boeren in de buurt de oude koeien op, regelt het transport van de boerderij naar het slachthuis en daar eindigt het dan voor de melkveehouder. Bij ons kwamen ze hooguit een paar keer per jaar koeien ophalen (60 melkkoeien, tegenwoordig heeft een melkveehouder er zeker 200 dus ook meer koeien die naar de slacht gaan).
Barcaconia haalt de slager er al tussenuit, dat scheelt. En de boer geeft het dier waarschijnlijk gewoon mee op een transport dat hij/zij voor de eigen bedrijfsvoering toch al moet (laten) regelen.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:17 schreef PS. het volgende:
[..]
Ah, je kunt het zelf niet aan?
Maar probeer het maar eens uit te leggen.
Het normale proces is:
Boer> transport> slachter > slager
Als je 1 van deze dingen zelf kunt of hebt, dan kun je goedkoper uit zijn. Niet als je alles los inkoopt.
En vergeet niet dat supermarkten en vrijwel iedere slager onder een inkooporganisatie inkopen die de prijzen al bij de boer uitknijpen en zelf de winst opstrijken. De boer verkoopt vaak graag zijn vlees direct aan de gebruiker.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:25 schreef Seven. het volgende:
[..]
Barcaconia haalt de slager er al tussenuit, dat scheelt. En de boer geeft het dier waarschijnlijk gewoon mee op een transport dat hij/zij voor de eigen bedrijfsvoering toch al moet (laten) regelen.
Het transport moet natuurlijk zo vol mogelijk zitten binnen de wettelijke kaders, dus dat is ook wel een factor waar je als klant voor betaalt. Maar er wordt volgens mij echt geen transport geregeld voor 1 koe of varken.
Ja maar ik reageer op TS. Die wil dat wel.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:25 schreef Seven. het volgende:
[..]
Barcaconia haalt de slager er al tussenuit, dat scheelt. En de boer geeft het dier waarschijnlijk gewoon mee op een transport dat hij/zij voor de eigen bedrijfsvoering toch al moet (laten) regelen.
Het transport moet natuurlijk zo vol mogelijk zitten binnen de wettelijke kaders, dus dat is ook wel een factor waar je als klant voor betaalt. Maar er wordt volgens mij echt geen transport geregeld voor 1 koe of varken.
nou denk dat je dan nog een paar stappen mistquote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:17 schreef PS. het volgende:
[..]
Ah, je kunt het zelf niet aan?
Maar probeer het maar eens uit te leggen.
Het normale proces is:
Boer> transport> slachter > slager
Als je 1 van deze dingen zelf kunt of hebt, dan kun je goedkoper uit zijn. Niet als je alles los inkoopt.
Onzin vaak genoeg een half varken gekocht, als het zwart kan doen ze alles het blijven boeren hèquote:Op zaterdag 7 januari 2023 07:41 schreef PS. het volgende:
Ik zou niet weten waarom een varkenshouderij of een slager hier aan mee zou werken. En doen ze het wel, ben je een stuk duurder uit dan wanneer je het gewoon bij de slager zelf koopt.
Liever niet natuurlijkquote:Op zaterdag 7 januari 2023 08:05 schreef PS. het volgende:
[..]
zelf nog een paar dagen in de tuin zetten (geen idee waarom) en dan naar de slachterij brengen.
Het kan ook. @sigme doet dat ook.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 09:10 schreef de_boswachter het volgende:
En toch moet het mogelijk zijn lijkt me. Er zijn genoeg hobbyboeren met bijvoorbeeld twee a drie varkentjes. Die gaan normaal gesproken ook gewoon naar de slacht. Dus why not. Je moet alleen een slager kennen.
Maar die weten zelf ook wel raad met het vlees, die gaan het echt niet voor een prikkie verkopen aan een particulier.quote:Op zaterdag 7 januari 2023 09:10 schreef de_boswachter het volgende:
En toch moet het mogelijk zijn lijkt me. Er zijn genoeg hobbyboeren met bijvoorbeeld twee a drie varkentjes. Die gaan normaal gesproken ook gewoon naar de slacht. Dus why not. Je moet alleen een slager kennen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |