abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator dinsdag 4 oktober 2022 @ 14:24:09 #1
8781 crew  Frutsel
pi_206199585
quote:
Presidium: besluit tot onderzoek naar Arib zorgvuldig en rechtmatig

Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, vindt dat het besluit om een extern onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag door voormalig voorzitter Arib "zorgvuldig en rechtmatig" tot stand is gekomen. Dat schrijft de huidige voorzitter, Bergkamp, in een brief aan de leden van het parlement.

Het onderzoek gaat door, ook al is Arib inmiddels opgestapt als Kamerlid en zal ze er niet aan meewerken. Het presidium betreurt het zeer dat het besluit tot het onderzoek is uitgelekt voordat Arib zelf ervan op de hoogte kon worden gesteld. "Ondanks de grote mate van zorgvuldigheid die wij hebben willen betrachten", schrijft Bergkamp. Vandaag heeft ze aangifte gedaan van het lek.

Uit anonieme meldingen kwam het beeld naar voren dat er onder Arib mogelijk sprake is geweest van "een zeer onveilige werkomgeving" voor ambtenaren. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar positie en mensen gekleineerd hebben.

Dat blijkt ook uit een reconstructie die vandaag in de NRC staat. Medewerkers van de Kamer durfden volgens de krant pas hun mond open te doen toen Arib geen voorzitter meer was.

'Geen knip voor de neus waard'
In een toelichting op haar brief zegt Bergkamp dat er serieuze signalen zijn binnengekomen. "We zouden geen knip voor de neus waard zijn als we dit soort signalen niet serieus zouden nemen." Het was volgens haar een zwaar besluit om een onderzoek in te stellen.

Op haar eigen rol in de kwestie ging Bergkamp niet in. "Het gaat niet om de voorzitter of de vendetta met de vorige voorzitter. Daar laat ik me ook niet in meetrekken. Het gaat om mogelijke onveilige situaties voor het Kamerpersoneel."

Er zijn twee anonieme brieven ontvangen met klachten. Directe aanleiding voor de tweede brief is de benoeming van Arib tot voorzitter van de tijdelijke commissie die een parlementair onderzoek gaat voorbereiden over de coronacrisis.

De anonieme brief beschrijft voorvallen die volgens Bergkamp bevestigd zijn door de ambtelijke leiding van de Tweede Kamer "en passen bij eerdere (concrete en ernstige) signalen van een onveilige werkomgeving. Op basis hiervan rust op de Tweede Kamer als werkgever een plicht tot handelen", schrijft de voorzitter.

Vier keer over vergaderd
Dat Arib niet eerst gehoord werd voordat er besloten werd tot een onderzoek is volgens Bergkamp de gebruikelijke werkwijze. De betrokkene eerst horen zou betekenen dat het presidium en de griffier (de hoogste ambtenaar) van de Kamer zelf al onderzoek zouden doen. "En dat verhoudt zich niet met het uitgangspunt dat in dit geval een extern, onafhankelijk onderzoek gewenst is."

Het Kamerbestuur heeft volgens Bergkamp in september vier keer vergaderd over de meldingen en klachten en de mogelijk te nemen stappen. Ook werd de landsadvocaat ingeschakeld om advies te geven. Ook dat is volgens haar conform de regels, omdat bij arbeidsrechtelijke zaken die de organisatie en Staat betreffen de landsadvocaat wordt geraadpleegd en niet de advocaat van de Tweede Kamer zelf.

Arib sprak van dolksteek
Arib reageerde afgelopen woensdag woedend toen ze via NRC hoorde dat het presidium tot een extern onderzoek had besloten. Ze sprak van een politieke afrekening en een dolksteek in haar rug van haar opvolger Bergkamp. Zaterdagavond maakte de PvdA'er bekend dat ze stopt als Kamerlid.

Aanleiding voor het onderzoek zijn twee anonieme brieven met klachten die bij het presidium zijn binnengekomen. De eerste, van februari dit jaar, werd gestuurd naar de toenmalige fractievoorzitter van de PvdA, Lilianne Ploumen. Die besloot de brief door te sturen naar de Kamervoorzitter.

Op 27 juli kwam er nog een anonieme brief binnen, waarin melding werd gemaakt van een "sociaal onveilige werksfeer, die het gevolg zou zijn van de opstelling en het optreden van mevrouw Arib in haar periode als voorzitter". In die brief wordt gesproken over 28 medewerkers van de Tweede Kamer die vertrokken zijn onder het bewind van Arib.

Corona-commissie
De briefschrijver vraagt er ook aandacht voor dat de staf van de Tijdelijke commissie Corona mogelijk in een "onveilige en belastende werkomgeving moeten opereren". Arib werd afgelopen zomer gekozen tot voorzitter van die commissie.

HP/De Tijd meldt vanavond dat de ambtenaren die deze commissie ondersteunen zich daar niet in herkennen. De commissie-griffier stuurde vorige week een mail aan de commissieleden. Namens al zijn collega's schrijft hij daarin: "We werkten al op een professionele manier samen met de hele commissie, k met de voorzitter, en zien geen belemmeringen om dat te blijven doen."

Bergkamp stuurt met haar brief aan de Kamerleden ook twee bijlagen mee, waaronder het advies van de landsadvocaat. Daaruit blijkt dat er al veel langer klachten waren over het optreden van Arib. In 2019 hebben de griffier en een andere hoge ambtenaar van de Kamer daar al hun zorgen over geuit.

Ook de bedrijfsarts en vertrouwenspersonen trokken in 2021 aan de bel. Zij adviseerden toen al een onderzoek "omwille van de gezondheid en het welzijn van alle medewerkers van de Kamer". In juni 2021 zegde voorzitter Bergkamp een onderzoek naar de werkbeleving toe.
Zie ook
NWS / Grensoverschrijdend gedrag oud-kamervoorzitter Arib
  Moderator dinsdag 4 oktober 2022 @ 14:24:52 #2
8781 crew  Frutsel
pi_206199591


Nijboer per direct weg uit Presidium
pi_206204216
https://www.hpdetijd.nl/2(...)temming-van-bovenaf/

Dit neemt steeds leukere wendingen.
Put these foolish ambitions to rest.
  Manager PR / Moderator dinsdag 4 oktober 2022 @ 21:23:34 #4
269689 crew  Viv
pi_206204920
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 20:52 schreef Koffieplanter het volgende:
https://www.hpdetijd.nl/2(...)temming-van-bovenaf/

Dit neemt steeds leukere wendingen.
Goed om ook de andere kant van het verhaal te lezen. :) Zoals deze journalist ook stelt, dat kan kennelijk naast het NRC-verhaal bestaan.
pi_206204945
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 20:52 schreef Koffieplanter het volgende:
https://www.hpdetijd.nl/2(...)temming-van-bovenaf/

Dit neemt steeds leukere wendingen.
Nee hoor. In het nrc stuk staat ook dat er genoeg waren die het 'zij vraagt, wij draaien, lekker vinden. Zolang je niet tegenspreekt zal er niks aan de hand zijn.
pi_206204970
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 21:24 schreef potjecreme het volgende:

[..]
Nee hoor. In het nrc stuk staat ook dat er genoeg waren die het 'zij vraagt, wij draaien, lekker vinden. Zolang je niet tegenspreekt zal er niks aan de hand zijn.
Oja, dat is echt het frappante deel van het gelinkte verhaal.

[ Bericht 1% gewijzigd door Koffieplanter op 04-10-2022 21:37:00 ]
Put these foolish ambitions to rest.
pi_206208109
quote:
De Arib-ambtenaren beschrijven een Kamervoorzitter die hoge eisen stelt aan zichzelf, maar ook aan haar medewerkers. Dat kan soms lastig zijn, zo erkennen ze. ‘Want Khadija zegt wat ze vindt’. Ook als ze zich daarmee niet populair maakt. Maar als je goed bent, zo wordt gesteld, dan is ze ‘loyaal’ en staat ze doorgaans open voor de dialoog.
Lichtgeraakte ambtenaren kunnen niet overweg met hoge eisen en gaan vervolgens anoniem lopen janken.

[ Bericht 83% gewijzigd door Gehrman op 05-10-2022 01:24:18 ]
pi_206221228
quote:
Werkwijze
Uiteindelijk schaarde een meerderheid zich achter een voorstel van Renske Leijten van de SP. Zij opperde dat de Commissie voor de Werkwijze, die gaat over onder meer de procedurele kant van de Tweede Kamer, over de kwestie zou kunnen vergaderen. Die commissie bestaat uit twaalf Kamerleden, die overigens voor een deel overlappen met het huidige presidium. De vergaderingen ervan zijn, in tegenstelling tot die van het presidium, openbaar. De eerstvolgende staat gepland voor over vier weken, op dinsdag 1 november.

Een van de leden van de Commissie voor de Werkwijze is Attje Kuiken, de fractievoorzitter van de PvdA. Zij zei dinsdag dat haar partij geen vervanging zal zoeken voor Henk Nijboer in het presidium, „zolang het onduidelijk is hoe dit allemaal zo heeft kunnen lopen, we niet weten wie het lek heeft veroorzaakt en er geen orde op zaken is gesteld”.

Dinsdagmiddag had Khadija Arib haar ontslagbrief nog niet verstuurd aan Kamervoorzitter Bergkamp. Dat betekent dat er nog geen afscheid van haar genomen kan worden en dat de PvdA nog niet met zekerheid kan zeggen wie Arib zal opvolgen. Pas nadat Arib formeel ontslag heeft genomen, kan de Kamervoorzitter melding maken bij de Kiesraad. Die belt dan met de eerstvolgende kandidaat op de PvdA-lijst.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)eel-kritiek-a4144103
  donderdag 6 oktober 2022 @ 09:01:54 #9
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206221530
quote:
1s.gif Op woensdag 5 oktober 2022 01:19 schreef Gehrman het volgende:

[..]
Lichtgeraakte ambtenaren kunnen niet overweg met hoge eisen en gaan vervolgens anoniem lopen janken.
Zo kun je het zien. Wat ik lees is een dictatoriaal figuur die op basis van haar maandelijkse cyclus beslist wie er 'goed' is en wie niet
pi_206221590
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:01 schreef Rode_Wijn het volgende:

[..]
Zo kun je het zien. Wat ik lees is een dictatoriaal figuur die op basis van haar maandelijkse cyclus beslist wie er 'goed' is en wie niet
Beetje flauw. Ze was 55 toen ze werd gekozen als voorzitter. De eerste klachten over haar functioneren kwamen na 3 jaar dienst. Maar het zal uiteraard aan de sexe liggen :')
pi_206221632
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:08 schreef alpeko het volgende:

[..]
Beetje flauw. Ze was 55 toen ze werd gekozen als voorzitter. De eerste klachten over haar functioneren kwamen na 3 jaar dienst.
Sowieso kinderlijk seksistisch om er 'de maandelijkse cyclus' bij te halen. Een vrouw op een hogere positie die zich sterk en streng opstelt, dat kan echt niet.

Ik wil daarmee overigens niet zeggen dat er niets waar kan zijn van de klachten, maar het is wel weer typisch.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  donderdag 6 oktober 2022 @ 09:17:39 #12
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_206221723
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:01 schreef Rode_Wijn het volgende:

[..]
Zo kun je het zien. Wat ik lees is een dictatoriaal figuur die op basis van haar maandelijkse cyclus beslist wie er 'goed' is en wie niet
Wat heeft (vermeend) dictatoriaal gedrag nu weer te maken met dat Arib een vrouw is?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_206221737
In het NRC-artikel staan ook duidelijke voorbeelden:

quote:
Kleineren en negeren
De brief van de OR bevat elementen die terug zullen blijven keren in klachten van medewerkers over Arib. De Kamervoorzitter negeert, kleineert en isoleert mensen en bekritiseert hun professionele kwaliteiten.

Bij besprekingen kan Arib ambtenaren vernederen in het bijzijn van collega’s of bezoek van buiten. Ze horen haar dan dingen zeggen als: ‘Jij snapt er echt niets van’. Of: ‘Ik hoef niet te horen wat jij vindt.’ Ze zien hoe ze mensen manipuleert en tegen elkaar opzet. ‘Dit mag je absoluut niet met de griffier bespreken.’ Ze horen haar praten over collega’s: ‘Die is niet capabel.’ Of: ‘Die speelt onder n hoedje met die.’ Ze zien hoe collega’s worden buitengesloten, als Arib ze net voor een vergadering wegstuurt. ‘Jij hoeft hier niet bij te zijn.’ Het komt voor dat ze een stoel laat weghalen om tegen een ongewenste ambtenaar te zeggen: ‘Er is geen plek voor je.’

Ambtenaren zien een patroon van aantrekken en afstoten, van aardig doen en dan weer onaardig. De onvoorspelbaarheid van Khadija Arib trekt een deken van onzekerheid over de ambtelijke organisatie. Twijfel kruipt onder hun huid. En niemand weet wanneer het omslaat: het zijn weekkoersen, dagkoersen, uurkoersen – soms slaat de stemming al na een half uur weer om. Haar grilligheid maakt dat sommigen de werkkamer van Arib zoveel mogelijk mijden. Anderen wensen elkaar succes als ze een overleg met haar hebben.

Met regelmaat staan mensen die een afspraak met haar hebben tevergeefs voor haar deur te wachten. Of ze verschuift die ter plekke met een uur. Secretaresses worden er horendol van, als ze het al bij haar volhouden. De eerste secretaresse die voor haar werkt, zit er al een tijdje: ze heeft drie Kamervoorzitters gediend, Arib is de vierde. Ze houdt het nog geen half jaar vol en vertrekt aangeslagen.

Ook dat is een bekend patroon. In de tijd vr haar voorzitterschap, als Kamerlid voor de PvdA, draait Arib er zoveel ondersteunend personeel doorheen dat de ondernemingsraad van de partij zich uitspreekt tegen haar kandidatuur als fractiesecretaris. Tevergeefs, Arib wordt gekozen.
pi_206221808
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:19 schreef luxerobots het volgende:
In het NRC-artikel staan ook duidelijke voorbeelden:
[..]

"bekritiseert hun professionele kwaliteiten" lijkt me nog wel gezond. De rest niet. Dan rijst bij mij vooral de vraag: hoe kan het dat dit zo lang heeft geduurd? Ik begreep dat in 2021 de bedrijfsarts een onderzoek adviseerde. Ik quote:
quote:
Hun dringende advies was toen al om “omwille van de gezondheid en het welzijn van alle medewerkers van de Tweede Kamer” een extern, onafhankelijk onderzoek te laten doen.
Waarom blijft dat dan liggen tot september 2022? Bergkamp zat er sinds april 2021.
pi_206221855
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 20:52 schreef Koffieplanter het volgende:
https://www.hpdetijd.nl/2(...)temming-van-bovenaf/

Dit neemt steeds leukere wendingen.
Zoals zo vaak zijn er nuances en is er niet n 100% correct verhaal. Als het over relaties tussen mensen gaat, is het bovendien ontzettend subjectief.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206221864
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:25 schreef alpeko het volgende:

[..]
"bekritiseert hun professionele kwaliteiten" lijkt me nog wel gezond. De rest niet. Dan rijst bij mij vooral de vraag: hoe kan het dat dit zo lang heeft geduurd? Ik begreep dat in 2021 de bedrijfsarts een onderzoek adviseerde. Ik quote:
[..]
Waarom blijft dat dan liggen tot september 2022? Bergkamp zat er sinds april 2021.
In het artikel staat ook dat er medewerkers zijn die Arib wel prima vinden, zij schikken zich gewoon in hun rol, Arib vraagt, zij draaien.

Daarbij zijn er ook medewerkers van Arib die ermee stoppen. Dat helpt ook niet mee om een vuist te maken tegen deze misstanden. Je ziet dit soort angstculturen overigens wel in meer bedrijven, en vaak kan het jaren doorgaan.
pi_206221926
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:30 schreef luxerobots het volgende:

[..]
In het artikel staat ook dat er medewerkers zijn die Arib wel prima vinden, zij schikken zich gewoon in hun rol, Arib vraagt, zij draaien.

Daarbij zijn er ook medewerkers van Arib die ermee stoppen. Dat helpt ook niet mee om een vuist te maken tegen deze misstanden. Je ziet dit soort angstculturen overigens wel in meer bedrijven, en vaak kan het jaren doorgaan.
Nou ja die vuist is wel gemaakt want klachten zijn sinds 2019 bekend. De griffier van de Tweede Kamer en een directeur hebben toen bij de ondervoorzitters van de Tweede Kamer hun zorgen geuit. Maar meer gebeurde er - zo lijkt - niet. En sinds 2021, vermoedelijk al daarvoor al, waren er tal van signalen bekend bij de bedrijfsarts/vertrouwenspersoon. Dan klopt er intern ook iets niet helemaal. Arib zat immers het presidium voor waarin vervolgens een klacht binnenkwam van een werknemer die opstapte vanwege haar. Niet vreemd dat die daar dan niet heel veel mee doen. Pas nadat Arib de enqute commissie zou gaan leiden, ging men over tot actie. Alsof men het daarvoor - nadat ze het voorzitterschap moest overdragen - maar liever in de doofpot wilde stoppen.

[ Bericht 3% gewijzigd door alpeko op 06-10-2022 09:43:35 ]
pi_206221990
Ik ben vooral benieuwd van welke politieke kleur de volgende voorzitter van de corona-commissie zal worden nu Arib kaltgestellt is.
  donderdag 6 oktober 2022 @ 09:45:36 #19
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_206222061
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:40 schreef Dutchguy het volgende:
Ik ben vooral benieuwd van welke politieke kleur de volgende voorzitter van de corona-commissie zal worden nu Arib kaltgestellt is.
Maakt weinig uit. De rest van de samenstelling van die commissie is om te huilen, dus ik zou daar niet te veel van verwachten. Grofweg bestaat het uit jaknikkers, neeschreeuwers en Omtzigt.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_206222128
quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:11 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Sowieso kinderlijk seksistisch om er 'de maandelijkse cyclus' bij te halen. Een vrouw op een hogere positie die zich sterk en streng opstelt, dat kan echt niet.

Ik wil daarmee overigens niet zeggen dat er niets waar kan zijn van de klachten, maar het is wel weer typisch.
Haar is meerdere keren uitgelegd wat onder haar verantwoordelijkheid viel en wat niet. Klinkt eerder dommig dan sterk.
pi_206222153
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:45 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Maakt weinig uit. De rest van de samenstelling van die commissie is om te huilen, dus ik zou daar niet te veel van verwachten. Grofweg bestaat het uit jaknikkers, neeschreeuwers en Omtzigt.
Maar het ligt nu politiek gezien wel erg gevoelig wie de voorzitter wordt.
pi_206222160
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:30 schreef luxerobots het volgende:

[..]
In het artikel staat ook dat er medewerkers zijn die Arib wel prima vinden, zij schikken zich gewoon in hun rol, Arib vraagt, zij draaien.

Daarbij zijn er ook medewerkers van Arib die ermee stoppen. Dat helpt ook niet mee om een vuist te maken tegen deze misstanden. Je ziet dit soort angstculturen overigens wel in meer bedrijven, en vaak kan het jaren doorgaan.
Dit, niet iedereen bij de Voice werd door vieze Jeroentje betast. Daar hebben we toch ook compassie voor de paar de zeggen door hem betast te zijn.
  donderdag 6 oktober 2022 @ 09:53:10 #23
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_206222165
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:52 schreef Dutchguy het volgende:

[..]
Maar het ligt nu politiek gezien wel erg gevoelig wie de voorzitter wordt.
Dus zal het wel een nietszeggend figuur worden waar niemand tegen kan zijn. Een SGP'er ofzo.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_206222186
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:53 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Dus zal het wel een nietszeggend figuur worden waar niemand tegen kan zijn. Een SGP'er ofzo.
Ja het is lastig want er zijn geen partijloze mensen.
pi_206222203
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:17 schreef Janneke141 het volgende:

[..]
Wat heeft (vermeend) dictatoriaal gedrag nu weer te maken met dat Arib een vrouw is?
Kun je niet tegen een sterke vrouw?

quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:29 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Zoals zo vaak zijn er nuances en is er niet n 100% correct verhaal. Als het over relaties tussen mensen gaat, is het bovendien ontzettend subjectief.
Objectief is wel dat het huidige Presidium niet de werkgever van Arib is en er geen gezagsrelatie bestaat. Dan is er dus geen reden om onderzoek naar Arib te doen, hooguit naar het functioneren van het presidium in de afgelopen jaren. Er is al helemaal geen reden om dat onderzoek door de landsadvocaat te laten doen, niet zozeer omdat die bewezen corrupt is, maar omdat het de advocaat van de uitvoerende macht is, de regering dus. Dat komt echt uit het hoofd van iemand die denkt dat ze voor de regering werkt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 6 oktober 2022 @ 10:07:05 #26
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_206222352
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Kun je niet tegen een sterke vrouw?
:?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  donderdag 6 oktober 2022 @ 10:09:34 #27
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206222385
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:08 schreef alpeko het volgende:

[..]
Beetje flauw. Ze was 55 toen ze werd gekozen als voorzitter. De eerste klachten over haar functioneren kwamen na 3 jaar dienst. Maar het zal uiteraard aan de sexe liggen :')
Flauw, dat klopt. En het ligt niet aan de sexe maar aan willekeur. Dat is het punt wat ik wil maken.
  donderdag 6 oktober 2022 @ 10:15:37 #28
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206222450
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:35 schreef alpeko het volgende:

[..]
Nou ja die vuist is wel gemaakt want klachten zijn sinds 2019 bekend. De griffier van de Tweede Kamer en een directeur hebben toen bij de ondervoorzitters van de Tweede Kamer hun zorgen geuit. Maar meer gebeurde er - zo lijkt - niet. En sinds 2021, vermoedelijk al daarvoor al, waren er tal van signalen bekend bij de bedrijfsarts/vertrouwenspersoon. Dan klopt er intern ook iets niet helemaal. Arib zat immers het presidium voor waarin vervolgens een klacht binnenkwam van een werknemer die opstapte vanwege haar. Niet vreemd dat die daar dan niet heel veel mee doen. Pas nadat Arib de enqute commissie zou gaan leiden, ging men over tot actie. Alsof men het daarvoor - nadat ze het voorzitterschap moest overdragen - maar liever in de doofpot wilde stoppen.
Ja er is wat schroom om kritiek te hebben tegen een minderheid die ook nog een vrouw is in zo'n positie. Je hebt dan een bewijslast van 150% minimaal om zelf niet gecanceld te worden.

Daarnaast omgeven dit soort Machiavellistische leiders (man/vrouw/afkomst/leeftijd maakt niet uit) zich exemplarisch met jaknikkers. Als men eenmaal een groep om zich heen heeft verzameld is er echt een massale tegenbeweging nodig om serieus genomen te worden. Als 1-ling kiest men vaker eieren voor het geld en gaat gewoon zonder veel gedoe weg.

Dat Arib dus wordt aangepakt zegt dus iets over hoe erg het was.

En dat telt dus nog wat zwaarder als het om een minderheid gaat. En nog zwaarder als het een vrouw is. Bij de minste vorm van kritiek ben jij de sexist en racist. Dat zijn extra pushfactoren om beter stilletjes te vertrekken dan oproer te kraaien en rechtvaardigheid te eisen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Rode_Wijn op 06-10-2022 10:32:18 ]
pi_206223156
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 10:09 schreef Rode_Wijn het volgende:

[..]
Flauw, dat klopt. En het ligt niet aan de sexe maar aan willekeur. Dat is het punt wat ik wil maken.
Misschien moet je dan 'de maanderlijkse cyclus' de volgende keer gewoon uit je punt laten
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206223177
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:55 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Kun je niet tegen een sterke vrouw?
[..]
Objectief is wel dat het huidige Presidium niet de werkgever van Arib is en er geen gezagsrelatie bestaat. Dan is er dus geen reden om onderzoek naar Arib te doen, hooguit naar het functioneren van het presidium in de afgelopen jaren. Er is al helemaal geen reden om dat onderzoek door de landsadvocaat te laten doen, niet zozeer omdat die bewezen corrupt is, maar omdat het de advocaat van de uitvoerende macht is, de regering dus. Dat komt echt uit het hoofd van iemand die denkt dat ze voor de regering werkt.
Dat is het punt helemaal niet.
Als er klachten zijn, dienen die door het juiste orgaan onderzocht te worden. Met hoor en wederhoor. En meer duidelijkheid. En openheid naar degene waar het allemaal over gaat. Dit is ontzettend fout en klungelig aangepakt.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206223302
quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:23 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Dat is het punt helemaal niet.
Als er klachten zijn, dienen die door het juiste orgaan onderzocht te worden. Met hoor en wederhoor. En meer duidelijkheid. En openheid naar degene waar het allemaal over gaat. Dit is ontzettend fout en klungelig aangepakt.
Wat is er fout en klungelig aan?
pi_206223320
quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:23 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Dat is het punt helemaal niet.
Als er klachten zijn, dienen die door het juiste orgaan onderzocht te worden. Met hoor en wederhoor. En meer duidelijkheid. En openheid naar degene waar het allemaal over gaat. Dit is ontzettend fout en klungelig aangepakt.
Hij heeft wel een punt dat het vreemd is om onderzoek te doen naar iemand die al niet meer in die functie zit. Dat Arib geen prettige voorzitter was voor meerdere van haar medewerkers zegt natuurlijk niks over haar kwaliteiten als Kamerlid. En naar wat er nu lekt zijn er geen dingen gebeurt die tegen de wet in gaan.

Dat sterkt wel de vermoedens dat het idee van een onderzoek dus ook pas echt is gaan spelen na haar benoeming als voorzitter van de enqute commissie. Dat riekt naar politiek bedrijven. Terwijl er gewoon een onderzoek gestart had moeten worden naar hoe het kan dat er zoveel mensen weglopen en niet gehoord worden binnen je organisatie. De klachten waren bekend, al tijdens haar voorzitterschap, maar er gebeurde niks mee. Wie is daar verantwoordelijk voor? Dat had in 2021 al moeten gebeuren. Niet nu pas.

In die zin ben ik het Arib eens dat zij niet het probleem is maar het feit dat die mensen met hun klacht nergens terecht leken te kunnen. Er werd niks mee gedaan. Dat Arib daar de aanleiding voor was met haar 'kuren' betwist ik niet. Maar gaat een onderzoek naar haar niks aan veranderen.

[ Bericht 9% gewijzigd door alpeko op 06-10-2022 11:44:02 ]
pi_206223477
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:36 schreef alpeko het volgende:

[..]
Hij heeft wel een punt dat het vreemd is om onderzoek te doen naar iemand die al niet meer in die functie zit. Dat Arib geen prettige voorzitter was voor meerdere van haar medewerkers zegt natuurlijk niks over haar kwaliteiten als Kamerlid. En naar wat er nu lekt zijn er geen dingen gebeurt die tegen de wet in gaan.

Dat sterkt wel de vermoedens dat het onderzoek dus ook pas echt is opgestart na haar benoeming als voorzitter van de enqute commissie. Dat riekt naar politiek bedrijven. Terwijl er gewoon een onderzoek gestart had moeten worden naar hoe het kan dat er zoveel mensen weglopen en niet gehoord worden binnen je organisatie. De klachten waren bekend, al tijdens haar voorzitterschap, maar er gebeurde niks mee. Wie is daar verantwoordelijk voor? Dat had in 2021 al moeten gebeuren. Niet nu pas.

In die zin ben ik het Arib eens dat zij niet het probleem is maar het feit dat die mensen met hun klacht nergens terecht leken te kunnen. Er werd niks mee gedaan. Dat Arib daar de aanleiding voor was met haar 'kuren' betwist ik niet. Maar gaat een onderzoek naar haar niks aan veranderen.
Ik moet bekennen dat ik niet voldoende kennis heb van de juiste wegen voor zulke zaken in die omgeving. Zoals jij het schetst, is het inderdaad nogal schimmig waarom dit nu dan alsnog wordt gedaan. Van de andere kant denk ik dat een onveilige situatie waar dan ook altijd onderzocht moet worden. Ook achteraf. Zodat dit met de juiste handvatten kan worden aangepakt zodat het in de toekomst vermeden kan worden.

Ik vind het lastig de 'kuren' te beoordelen. Als je het ene artikel leest, is het een feeks, in het andere artikel wordt een andere vrouw neergezet. En dat is logisch; relaties zijn hartstikke subjectief en wat ik een prettige manier van omgaan met collega's of aansturen van mensen onder je vind, kan een ander volledig op stuk lopen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206223495
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:35 schreef potjecreme het volgende:

[..]
Wat is er fout en klungelig aan?
De berichtgeving erom heen, de manier waarop Arib dit moest horen, maar kennelijk ook procedurele fouten.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  donderdag 6 oktober 2022 @ 11:49:18 #35
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206223517
quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:22 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Misschien moet je dan 'de maanderlijkse cyclus' de volgende keer gewoon uit je punt laten
Als het een man was geweest had ik precies dezelfde opmerking gemaakt. Maar je hebt gelijk, om in de huidige tijdsgeest niemand voor het hoofd te stoten kan het ik beter laten bij een droog stuk tekst
pi_206223568
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:49 schreef Rode_Wijn het volgende:

[..]
Als het een man was geweest had ik precies dezelfde opmerking gemaakt. Maar je hebt gelijk, om in de huidige tijdsgeest niemand voor het hoofd te stoten kan het ik beter laten bij een droog stuk tekst
O ja? Jij durft met droge ogen te beweren dat je als het over Seegers was gegaan, je hem ook had beticht van gevoelig zijn voor zijn maandelijkse cyclus?

Sorry, geloof er geen snars van.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206223573
quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:47 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Ik moet bekennen dat ik niet voldoende kennis heb van de juiste wegen voor zulke zaken in die omgeving. Zoals jij het schetst, is het inderdaad nogal schimmig waarom dit nu dan alsnog wordt gedaan. Van de andere kant denk ik dat een onveilige situatie waar dan ook altijd onderzocht moet worden. Ook achteraf. Zodat dit met de juiste handvatten kan worden aangepakt zodat het in de toekomst vermeden kan worden.

Ik vind het lastig de 'kuren' te beoordelen. Als je het ene artikel leest, is het een feeks, in het andere artikel wordt een andere vrouw neergezet. En dat is logisch; relaties zijn hartstikke subjectief en wat ik een prettige manier van omgaan met collega's of aansturen van mensen onder je vind, kan een ander volledig op stuk lopen.
Ik vind ook zeker dat het onderzocht moet worden maar dat had los moeten staan van Arib's huidige functies. Nu lijkt het alsof het niet belangrijk was omdat het probleem Arib was 'opgelost' nu ze geen voorzitter meer was. Terwijl het probleem er gewoon nog steeds is; namelijk dat je als werknemer van de Kamer dus nooit een geschil met de voorzitter kunt hebben omdat die voorzitter zelf gaat over wel/geen onderzoek. Tenminste, die conclusie trek ik nu op basis van het feit dat Bergkamp dat in gang kan zetten. Dus had Arib dat in haar tijd kunnen doen... over haar eigen functioneren :D En dus zit daar iets fout en dat zou onderwerp van het onderzoek moeten zijn. Want na Arib, Bergkamp... komt er weer een andere.

Tuurlijk is het ook een kwestie van smaak. Er is ook ooit iemand om mij weggegaan terwijl andere mij juist waarderen. Maar als dat van stoelen weghalen klopt en zo... Dat neigt naar pesten. En de een pakt dat ook weer beter op dan de ander. Dezelfde die wegging stuurde mij ooit weg bij een vergadering omdat ik er geen verstand van zou hebben... prima. Ben ik weg. Daar praat je dan met je leidinggevende over en als je steun voelt dan is dat prima. Maar ja wie is dat hier?

[ Bericht 2% gewijzigd door alpeko op 06-10-2022 12:03:35 ]
pi_206223741
quote:
0s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:53 schreef alpeko het volgende:

[..]
Ik vind ook zeker dat het onderzocht moet worden maar dat had los moeten staan van Arib's huidige functies. Nu lijkt het alsof het niet belangrijk was omdat het probleem Arib was 'opgelost' nu ze geen voorzitter meer was. Terwijl het probleem er gewoon nog steeds is; namelijk dat je als werknemer van de Kamer dus nooit een geschil met de voorzitter kunt hebben omdat die voorzitter zelf gaat over wel/geen onderzoek. Tenminste, die conclusie trek ik nu op basis van het feit dat Bergkamp dat in gang kan zetten. Dus had Arib dat in haar tijd kunnen doen... over haar eigen functioneren :D En dus zit daar iets fout en dat zou onderwerp van het onderzoek moeten zijn. Want na Arib, Bergkamp... komt er weer een andere.
Helemaal eens. De procedures moeten dus duidelijk onderzocht worden om dergelijke klachten in de toekomst wel adequaat aan te kunnen pakken.

quote:
Tuurlijk is het ook een kwestie van smaak. Er is ook ooit iemand om mij weggegaan terwijl andere mij juist waarderen. Maar als dat van stoelen weghalen klopt en zo... er zijn wel grenzen. Dat neigt naar pesten. En de een pakt dat ook weer beter op dan de ander. Dezelfde die wegging stuurde mij ooit weg bij een vergadering omdat ik er geen verstand van zou hebben... prima. Ben ik weg. Uiteindelijk maak je het daarmee vooral jezelf erg lastig.
Vandaar ook dat zoiets onderzocht moet worden. Als dat van die stoelen klopt, is dat duidelijk een grens over.

Ik heb ook wel mijn gedoetjes gehad, en je kunt nooit met al je collega's en leidinggevenden een even goede verstandhouding hebben. Dat hoeft ook niet. Fatsoenlijk met elkaar omgaan hoort natuurlijk wel altijd.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  donderdag 6 oktober 2022 @ 12:11:53 #39
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206223816
quote:
7s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 11:53 schreef miss_sly het volgende:

[..]
O ja? Jij durft met droge ogen te beweren dat je als het over Seegers was gegaan, je hem ook had beticht van gevoelig zijn voor zijn maandelijkse cyclus?

Sorry, geloof er geen snars van.
Dat mag. Mijn punt was willekeur. Als je het zo wil draaien dat ik een seksist ben bewijs je eigenlijk alleen maar mijn punt mbt de overgevoelige samenleving.
pi_206223914
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 12:11 schreef Rode_Wijn het volgende:

[..]
Dat mag. Mijn punt was willekeur. Als je het zo wil draaien dat ik een seksist ben bewijs je eigenlijk alleen maar mijn punt mbt de overgevoelige samenleving.
Nee hoor, dat slaat echt nergens op.

Maar goed, deze zij-discussie is wat mij betreft afgerond.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206233601
Wangedrag van Arib was al veel langer bekend...

quote:
PvdA-top wist al tien jaar van wangedrag Arib

Dat de loopbaan van Khadija Arib is gesneuveld door de onaanvaardbare wijze waarop zij met ondergeschikten omgaat is geen verrassing. De verrassing is dat haar manier van doen zolang onbestraft is gebleven.

NRC geeft een voorbeeld. Toen oud-minister Margreet de Boer in 2012 voorzitter was van de commissie die over de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer moest adviseren, kwam een groep PvdA-fractiemedewerkers naar haar toe met een verzoek. Of zij Khadija Arib niet meer op de lijst wilde zetten. Er waren in de jaren daarvoor te veel problemen tussen Arib en medewerkers geweest. „Het was onmogelijk om met haar samen te werken, zeiden medewerkers”, aldus De Boer.

Arib komt nog wel op de lijst, maar ondanks haar ruime ervaring op de 30ste plek. Dat Arib nu, tien jaar later, heeft moeten opstappen als Kamerlid wegens klachten van medewerkers, betreurt De Boer. „Blijkbaar is er niemand geweest in de partij die al die jaren grip heeft gekregen op dat probleem.”

Al in 2007 wordt Arib uit de gemeenschappelijke werving van medewerkers gezet, vanwege haar omgang met personeel. Maar al die jaren werd Arib gesteund door de partijtop, die wist dat ze stemmen trok.

Een PvdA-medewerker in NRC: „Als medewerker vecht je tegen een instituut, een symbool, dat is altijd een ongelijke strijd. Dan is het extra wrang dat prominenten die strijd meevoeren en geen rekening houden met medewerkers die onveiligheid hebben ervaren.”
https://www.welingelichte(...)-wangedrag-arib.html
  Manager PR / Moderator dinsdag 1 november 2022 @ 23:04:13 #42
269689 crew  Viv
pi_206527627
Als het kalf verdronken is...

quote:
Onderzoek oud-Kamervoorzitter Arib opgeschort na kritiek over aanpak

Het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) wordt opgeschort na kritiek op de aanpak van dat onderzoek van verschillende Kamerfracties en drie hoogleraren. Dat is de uitkomst van een bewogen vergadering van de zogenoemde commissie voor de Werkwijze van de Kamer.
https://nos.nl/artikel/24(...)-kritiek-over-aanpak
pi_206561045
twitter


Goh
pi_206562415
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2022 22:08 schreef Gehrman het volgende:
[ twitter ]

Goh
Nou was de brief vanuit de vertrouwenspersonen slechts n van de redenen om tot een onderzoek te besluiten, maar als je het artikel in de Volkskrant leest, lijkt het alsof helemaal niemand z'n werk goed doet, of even overlegt alvorens conclusies te trekken.

Er was dus een brief vanuit de vertrouwenspersonen, die nu geen brief vanuit de vertrouwenspersonen blijkt te zijn. Het is een actie geweest van twee (van de totaal zes) vertrouwenspersonen. Van die twee is er nu bovendien eentje die beweert dat de 23 klachten in die brief niet allemaal over Arib (hoeven te) gaan, maar ook betrekking kunnen hebben op andere Kamerleden. De andere vertrouwenspersonen kennen de brief niet eens.

Vervolgens besluit het presidium om een onderzoek in te stellen, waarbij de brief van de vertrouwenspersonen een belangrijk argument vormt. De presidiumleden hebben die brief zelf echter helemaal niet gelezen. Ze zijn 'summier' bijgepraat over het feit 'dat er zoiets is binnengekomen'.

Dat is toch bizar?
Ten eerste overleggen die vertrouwenspersonen kennelijk niet met elkaar over een extreem belangrijke brief als deze.
Ten tweede belt er blijkbaar niemand vanuit het presidium even met de vertrouwenspersonen om de inhoud van zo'n explosieve brief nog even samen door te spreken, alvorens te besluiten tot een zeer ingrijpende actie.
Ten derde nemen de leden van het presidium dus klaarblijkelijk besluiten op basis van... eh ja, op basis van wat? Documenten die ze nooit gezien hebben.
  zaterdag 5 november 2022 @ 00:03:26 #45
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_206562478
Oh, oh, oh, oh... Bergkamp had dit nooit mogen laten gebeuren, hoe zo'n (persoonlijke) afkeer ze ook van Arib heeft.

Wat een wanvertoning dit.
Wullie bin KOEL Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_206562619
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2022 00:03 schreef Leandra het volgende:
Oh, oh, oh, oh... Bergkamp had dit nooit mogen laten gebeuren, hoe zo'n (persoonlijke) afkeer ze ook van Arib heeft.

Wat een wanvertoning dit.
Niet alleen Bergkamp, het blijken stuk voor stuk prutsers.
  zaterdag 5 november 2022 @ 00:27:38 #47
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_206562626
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2022 00:26 schreef Sodemieters het volgende:

[..]
Niet alleen Bergkamp, het blijken stuk voor stuk prutsers.
Dat staat los van het feit dat zij had moeten voorkomen dat dit kon gebeuren.
Wullie bin KOEL Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_206562638
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2022 00:27 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat staat los van het feit dat zij had moeten voorkomen dat dit kon gebeuren.
Nee, dat staat er niet los van. Hoe goed je zelf ook je werk doet, als je collega's prutsers zijn, wordt het alsnog een bende.

Waarmee ik overigens niet beweer dat zij haar werk zo goed doet, maar haar fouten hadden nog door anderen opgemerkt en recht gezet kunnen worden. En vice versa.
pi_206563065
quote:
1s.gif Op donderdag 6 oktober 2022 09:01 schreef Rode_Wijn het volgende:

[..]
Zo kun je het zien. Wat ik lees is een dictatoriaal figuur die op basis van haar maandelijkse cyclus beslist wie er 'goed' is en wie niet
Als ik het artikel zo lees is ze vooral ontzettend inconsequent en onberekenbaar. Het ene moment aardig en vriendelijk tegen je, het andere moment steekt ze een mes in je rug met andere collega's erbij. Dat soort mensen zijn altijd het moeilijkst om mee om te gaan en zorgen voor veel vijanden.

Ik ken ze zelf ook, moet eerlijk zeggen dat vrouwen daar inderdaad eerder een handje van hebben dan mannen. Maar er zijn ook zeker mannen die het doen hoor.

Maar ik heb nog liever iemand die altijd met een gezicht op onweer in zijn kantoor zit (een Derksen) dan iemand die onberekenbaar is.
Op donderdag 14 juli 2022 11:43 schreef Caland het volgende:
Pietjepuk is mijn vriend
  zaterdag 5 november 2022 @ 08:18:50 #50
500074 Rode_Wijn
Kom laat ons vrolijk zijn
pi_206563088
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 november 2022 08:09 schreef PietjePuk2000 het volgende:

[..]
Als ik het artikel zo lees is ze vooral ontzettend inconsequent en onberekenbaar. Het ene moment aardig en vriendelijk tegen je, het andere moment steekt ze een mes in je rug met andere collega's erbij. Dat soort mensen zijn altijd het moeilijkst om mee om te gaan en zorgen voor veel vijanden.

Ik ken ze zelf ook, moet eerlijk zeggen dat vrouwen daar inderdaad eerder een handje van hebben dan mannen. Maar er zijn ook zeker mannen die het doen hoor.

Maar ik heb nog liever iemand die altijd met een gezicht op onweer in zijn kantoor zit (een Derksen) dan iemand die onberekenbaar is.
Die willekeur kan een Machiavellistische tactiek zijn. Leiding geven op basis van angst en onberekenbaarheid. Ik sluit overigens niet uit dat het gewoon een karaktertrekje is van Arib in plaats van een gekozen tactiek. Gelet op haar geslacht
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')