Dan is het wel een gevecht zeg.quote:Op woensdag 8 februari 2023 13:38 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Dat was hier in groep 3 ook het geval, en dat werd op den duur heel problematisch. Zij bleef zeggen 'Ik zie het niet' zelfs nadat de DMT een voorsprong van >2 schooljaren liet zien. En als de absolute expert binnen school het niet ziet, dan sta je met je rug tegen de muur.
Hoe was het gesprek?quote:Op maandag 27 februari 2023 21:14 schreef Nolita het volgende:
Afgelopen week bleek ze opeens vloeiend een boekje (avi start) te kunnen lezen, waar ze voorheen eerst de letters noemde en daarna het woord. Na het zien van het rapport begin ik wat zorgen te krijgen om hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Ze is introvert en lijkt zich nu al aan te passen en te varen op wat 'normaal' is. Ik had een gesprekje met haar of ze op school ook boekjes zou willen lezen etc, maar ze wil dit dan niet want in groep 2 mag je nog lekker spelen en kleuren en in groep 3 veel minder. (Lekker papegaaien van het vorige gesprekje, waarin de juf aangaf dat ze hier altijd zelf voor kiest).
Hier is het ook minder geworden met de jaren. Zeker rond de 8-9 jaar toen hij steeds meer bewust werd dat hij anders was. Dat hij kon falen en dat niet alles perfect was. Toen hield hij werk steeds meer af.quote:Op dinsdag 7 maart 2023 11:11 schreef SaskiaR het volgende:
Ik vraag me nu af wat we het beste kunnen doen. Ik wil haar natuurlijk niet pushen, maar ik zou graag willen dat ze zo leergierig was als eerder.
Tja, ik weet het niet echt. Ze hebben haar goed in het vizier, krijgt in een klein groepje af en toe wat pluswerk aangeboden, zodat ze niet de enige is. Ze vertelden dat ze die ochtend wel had gevraagd om een boekje uit groep 3 dus dat vond ik positief.quote:Op dinsdag 7 maart 2023 10:47 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
Hoe was het gesprek?
Dit stukje doet me denken aan mijn nichtje. Ouder broertje die echt slim is en een klas heeft overgeslagen (ongetest, maar vast HB, UHB zou me niet verbazen, ouders ook). Ze wilde aan de ene kant graag de uitdaging, maar op school moest alles zoals de rest het deed. En dan schoonzus thuis maar de extra's aanbieden. Ze is toen, met grote broer in het achterhoofd na 1,5 kleuteren doorgeschoven naar groep 3. Dat was toen echt de beste keus. Ze leefde echt op in groep 3.
Alleen nu in groep 7 begin je te zien dat ze niet de intelligentie van grote broer heeft, wel de gedrevenheid. En ook jong is vergeleken met de meiden in de groep. Nu zou ze misschien in groep 6 beter op haar plek zijn, qua niveau dan echt VWO-richting (ipv havo/vwo) en sociaal meer op haar gemak. Maar je weet niet hoe ze zich dan dat 2e jaar groep 2 had ontwikkeld. Je maakt keuzes op het moment.
quote:Op dinsdag 7 maart 2023 20:41 schreef Nolita het volgende:
[..]
Tja, ik weet het niet echt. Ze hebben haar goed in het vizier, krijgt in een klein groepje af en toe wat pluswerk aangeboden, zodat ze niet de enige is. Ze vertelden dat ze die ochtend wel had gevraagd om een boekje uit groep 3 dus dat vond ik positief.
Ze hadden na mijn bericht ook even geschakeld met de leerkracht van groep 3 en die gaf aan aandacht te hebben voor verschillende niveaus en daarbij aan te sluiten. Dat er een goede overdracht gaat komen om dit goed te volgen.
Voor nu in groep 2 waren ze vooral uitnodigend als we thuis iets merken om dat te delen, juist omdat ze zo meegaand en introvert is. Ze gaven aan dat ze op alles voor ligt en dat is al fijn, dat er wel goede balans is en ze sociaal bijvoorbeeld niet achter ligt.
Het is nu denk ik vooral nog even alert zijn?
Ik heb iig even het boek van Tessa kieboom gereserveerd bij de bieb, zodat ik nog wat beter weet waar ik precies alert op moet gaan zijn.
Is dat dit boek?quote:Op dinsdag 7 maart 2023 20:41 schreef Nolita het volgende:
[..]
Tja, ik weet het niet echt. Ze hebben haar goed in het vizier, krijgt in een klein groepje af en toe wat pluswerk aangeboden, zodat ze niet de enige is. Ze vertelden dat ze die ochtend wel had gevraagd om een boekje uit groep 3 dus dat vond ik positief.
Ze hadden na mijn bericht ook even geschakeld met de leerkracht van groep 3 en die gaf aan aandacht te hebben voor verschillende niveaus en daarbij aan te sluiten. Dat er een goede overdracht gaat komen om dit goed te volgen.
Voor nu in groep 2 waren ze vooral uitnodigend als we thuis iets merken om dat te delen, juist omdat ze zo meegaand en introvert is. Ze gaven aan dat ze op alles voor ligt en dat is al fijn, dat er wel goede balans is en ze sociaal bijvoorbeeld niet achter ligt.
Het is nu denk ik vooral nog even alert zijn?
Ik heb iig even het boek van Tessa kieboom gereserveerd bij de bieb, zodat ik nog wat beter weet waar ik precies alert op moet gaan zijn.
Ja, heel erg nuttigquote:Op woensdag 8 maart 2023 10:52 schreef avotar het volgende:
[..]
[..]
Is dat dit boek?
https://www.bol.com/nl/nl/f/hoogbegaafd/30543952/
Herkenbaar. Alleen dan de variant waarbij mijn man een boeklooskind (groep 4, net 7) meenam naar onze boekenkast. Daar kwam Harry Potter in het Engels uit tevoorschijn. Paar weken later was de serie uitquote:Op dinsdag 14 maart 2023 09:59 schreef Nazil het volgende:
Voor de grap of hij de waanzinnige boomhut in het Engels wilde lezen.
Ik vind het zo jammer dat ze bij ons niet zo’n plusklas hebben. Het is een kleine school van zo’n 180 leerlingen en dat hij (augustuskind) met 5 jaar naar groep 3 ging was al iets wat eigenlijk niet voor kwam. Externe plusklas kan ik op internet niet goed vinden, alleen een paar artikelen en een vage site van jaren geleden. Volgende week maar eens over hebben.quote:Op dinsdag 14 maart 2023 10:10 schreef Deepfreeze het volgende:
[..]
Herkenbaar. Alleen dan de variant waarbij mijn man een boeklooskind (groep 4, net 7) meenam naar onze boekenkast. Daar kwam Harry Potter in het Engels uit tevoorschijn. Paar weken later was de serie uit![]()
Dat Engels is gewoon onhoudbaar, ze krijgen ook zoveel mee op schermpjes. Niet iets om tegen te houden. Sindsdien kijken we series ook gewoon in het Engels, evt met Engelse ondertiteling. Het is iets dat op school niet veel aandacht krijgt, dus alleen maar prima om dat natuurlijk te ontwikkelen.
Het is wel de reden waarom de plusklas hier in groep 5/6 Russisch en groep 7/8 Chinees geeft. Dat zijn tenminste talen waar je (een beetje) voor moet werken.
Ik heb het wel op school gemeld, maar hij zat toen al in de mini-plusklas(groep 3/4 2 uurtjes, groep 5-8 een dagdeel). De plusklas gaf extra uitdaging en sociaal zat hij gewoon lekker op zijn plek. Dat sociale is de enige reden dat we hem altijd nog naar school gekregen hebben..
Hier is de plusklas ook extern, maar wel georganiseerd van de overkoepelende scholen organisatie in de stad.quote:Op dinsdag 14 maart 2023 11:05 schreef Nazil het volgende:
[..]
Ik vind het zo jammer dat ze bij ons niet zo’n plusklas hebben. Het is een kleine school van zo’n 180 leerlingen en dat hij (augustuskind) met 5 jaar naar groep 3 ging was al iets wat eigenlijk niet voor kwam. Externe plusklas kan ik op internet niet goed vinden, alleen een paar artikelen en een vage site van jaren geleden. Volgende week maar eens over hebben.
Sociaal gaat nu nog wel prima, alleen als hij bijvoorbeeld vertelt een Engels boek te lezen komt er totaal geen reactie en dat vindt hij heel jammer.
Je kind is nog niet leerplichtig, dus je mag haar sowieso thuis houden als dat beter voelt (en haalbaar is met je werk natuurlijk).quote:Op dinsdag 14 maart 2023 10:43 schreef Tink89 het volgende:
Ik heb met mijn 4-jaar-en-nog-geen-4-maander nu al twee weken elke ochtend 'gedoe': ze wil niet naar school, heeft buikpijn, voelt zich niet lekker... en als ik dan probeer te achterhalen waarom niet, is het antwoord steevast: ik vind het te druk, het is saai, ik mag niet wat de kindjes van groep 2 mogen (ze zit in combiklas 1-2), ik heb geen vriendinnetjes...
Ik heb een gesprek met de juf aangevraagd en in de tussentijd thuis eens heel voorzichtig gepolst wat ze aan zou kunnen met de squla-app en een avi-startboekje. Groep 2 doet ze met twee vingers in haar neus, groep 3 vond ze ook leuk, maar gaat nog niet helemaal foutloos. Lezen doet ze thuis vloeiend, op school en bij anderen nog door eerst te spellen (of ze zegt helemaal niks). Ze wil het liefst de hele dag lezen en tellen en 'Engels praten' (ze doet dan 'wan toe twie fiejur, vijf, six, seevun enz.).
Ik heb de juf (op dit moment is dat de Lio-stagiair) gevraagd om de hulp van de IB'er in te schakelen, want elke ochtend een kind in tranen dat niet wil, lijkt me niet de bedoeling. Maar wat kan ik verder nog? Stug volhouden dat ze moet gaan? De juf heeft haar iig naar aanleiding van mijn berichtje op de lijst met kindjes met een weektaakje gezet en haar ook uitgelegd dat ze die vanaf nu ook mag maken en afvinken. Dat vindt ze tof. Maar vanochtend wilde toch weer niet gaan.
Hebben jullie al meters gemaakt met het idee om naar het VO te gaan? Wat zijn jullie plannen?quote:Op zondag 7 augustus 2022 11:04 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Spannend! Ik voel met je mee, hier gaat de nu 9-jarige volgend jaar waarschijnlijk ook met 10 naar het VO. En nee, dat heeft om allerlei redenen niet de voorkeur en mijn moederhart heeft het er echt heel zwaar mee, maar soms ontdek je gaandeweg dat een andere keuze er gewoon niet is. Ik hoor komend schooljaar graag hoe het je dochter vergaat.
Hij doet nu groep 9 op een middelbare school, had vorig jaar alle lesstof t/m groep 8 al afgerond. Het is de bedoeling dat hij na de zomer instroomt in de brugklas, maar hoe dichterbij dat komt, hoe minder ik dat zie zitten.. Het lukt hem niet om aansluiting te vinden bij de andere kinderen en dat is wel een beetje wat voor ons nodig was om hem met een gerust hart te laten starten op dat VO. We hadden gehoopt dat het in groep 9 iets makkelijker zou zijn om de aansluiting te inden, want 'peers' maar dat blijkt niet zo. Hij is zelf wel heel erg dol op de meeste andere kindjes, maar de liefde wordt maar zelden beantwoord. Hij wil ook altijd met iedereen afspreken, maar anderen niet met hem. Ik vraag me oprecht af of we er wel goed aan doen om hem in deze toestand naar het VO te laten gaan, of dat hij toch niet gebaat is bij nog wat groeien op sociaal gebied om daarna een stevigere start te kunnen maken.quote:Op dinsdag 14 maart 2023 12:33 schreef capricia het volgende:
[..]
Hebben jullie al meters gemaakt met het idee om naar het VO te gaan? Wat zijn jullie plannen?
Dat klinkt wel echt goed :-D en wat fijn dat het er plezier in school is.quote:Op dinsdag 14 maart 2023 12:33 schreef capricia het volgende:
[..]
Hebben jullie al meters gemaakt met het idee om naar het VO te gaan? Wat zijn jullie plannen?
Hier bevalt dat hybride type onderwijs heel goed. Dus wel een klas met 10 tot 13 jarigen, dus een soort groep 7/8 (maar wel op de middelbare school). Maar juist met veel VO vakken, op je eigen niveau. Dan komt de vakdocent gewoon in de klas.
Natuur en techniek vindt ze erg leuk. Prijs gewonnen met de Gravity Challenge, dus dat stimuleert wel.
Maar ook de 'gewone lessen' worden nu met veel meer plezier gedaan. Voor Engels maken de kinderen zelf een vlog over hun Dream City. En met filosofie zijn ze bezig met de definitie van een definitie en dat soort zaken.
Mens en maatschappij behandelen ze nu de Renaissance en stellen ze de vraag 'wanneer was de mens perfect?' Het zijn allemaal een soort projecten waar de kinderen (soms zelfstandig, soms in groepjes) aan werken.
Taal en rekenen wordt hier eigenlijk gewoon in verwerkt en de cito scores zijn verders hetzelfde gebleven. Duits en Spaans komt ook nog langs.
Ik ben er wel enthousiast over. Omdat er nu 'eindelijk' met plezier naar school gegaan wordt. En ik laat haar volgend jaar ook gewoon op deze school. Omdat ze er zo blij van wordt.
Ik hoop dat de aansluiting met het VO gewoon naadloos gaat. De opdrachten zijn ook al steeds meer in VMBO/TL, Havo, VWO leerdoelen ingedeeld (zonder dat het kind dat perse weet).
En ik geloof dat ze nu ook veel meer vanuit haar kracht gestimuleerd wordt. In plaats vanuit verplichte onderdelen rekenen en taal etc.
Heb je je kind al wat dagdelen laten meelopen op een middelbare? En hoe was dat?
Is het niet zo dat als hij echte peers ontmoet, de klik er ineens wel zal zijn? Dus als je een school vindt waar hij die peers kan vinden, dan lukt het misschien wel. (ik heb altijd een beetje een allergie voor 'groeien op sociaal gebied', want het is logisch dat je niet helemaal goed kan omgaan met mensen die geen peers zijn).quote:Op dinsdag 14 maart 2023 13:11 schreef Nanukerst het volgende:
[..]
Hij doet nu groep 9 op een middelbare school, had vorig jaar alle lesstof t/m groep 8 al afgerond. Het is de bedoeling dat hij na de zomer instroomt in de brugklas, maar hoe dichterbij dat komt, hoe minder ik dat zie zitten.. Het lukt hem niet om aansluiting te vinden bij de andere kinderen en dat is wel een beetje wat voor ons nodig was om hem met een gerust hart te laten starten op dat VO. We hadden gehoopt dat het in groep 9 iets makkelijker zou zijn om de aansluiting te inden, want 'peers' maar dat blijkt niet zo. Hij is zelf wel heel erg dol op de meeste andere kindjes, maar de liefde wordt maar zelden beantwoord. Hij wil ook altijd met iedereen afspreken, maar anderen niet met hem. Ik vraag me oprecht af of we er wel goed aan doen om hem in deze toestand naar het VO te laten gaan, of dat hij toch niet gebaat is bij nog wat groeien op sociaal gebied om daarna een stevigere start te kunnen maken.
Wat zijn echte peers? Hij zit nu in groep 9, met andere hoogbegaafde kinderen.quote:Op dinsdag 14 maart 2023 13:23 schreef SaskiaR het volgende:
[..]
Is het niet zo dat als hij echte peers ontmoet, de klik er ineens wel zal zijn? Dus als je een school vindt waar hij die peers kan vinden, dan lukt het misschien wel. (ik heb altijd een beetje een allergie voor 'groeien op sociaal gebied', want het is logisch dat je niet helemaal goed kan omgaan met mensen die geen peers zijn).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |