als we allemaal in een kermisauto gaan rijden zijn er te weinig inkomsten van die accijnzen, dus er moet wel wat gebeuren in dat opzicht.quote:Op donderdag 30 juni 2022 10:46 schreef Farenji het volgende:
Er bestaat al lang rekeningrijden, dmv de accijnzen op benzine. En daar word je ook beloond als je een zuinige auto hebt, en met een EV helemaal.
Er zal uiteindelijk wel meer accijns op stroom geheven worden, en natuurlijk wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen ook al afgebouwd.quote:Op donderdag 30 juni 2022 10:50 schreef Dries4Ever het volgende:
[..]
als we allemaal in een kermisauto gaan rijden zijn er te weinig inkomsten van die accijnzen, dus er moet wel wat gebeuren in dat opzicht.
Tuurlijk, de fijnstofuitstoot van de banden moet ook worden gecompenseerd.quote:Op donderdag 30 juni 2022 10:50 schreef tuinkabouter50000 het volgende:
We betalen al per kilometer.
Moet het nu dubbelop?
En in 2040 driedubbelop?
Ik ben hier wel voorstander van, m'n kilometerteller is al jaren kapot.quote:Het ligt volgens bronnen het meest voor de hand om daarvoor de kilometerstand van auto's aan te houden. Hiervoor zou je de stand van de kilometerteller tijdens de Algemene Periodieke Keuring (APK) kunnen gebruiken. Probleem is alleen wel dat nieuwe auto's pas na vier jaar een APK hoeven en daarna om het jaar. Om te voorkomen dat automobilisten ineens een grote som geld af moeten rekenen, zou je dan eerder de kilometerstand moeten laten vastleggen.
Dit is exact de reden.quote:Op donderdag 30 juni 2022 10:50 schreef Dries4Ever het volgende:
[..]
als we allemaal in een kermisauto gaan rijden zijn er te weinig inkomsten van die accijnzen, dus er moet wel wat gebeuren in dat opzicht.
Lijkt me eerlijk gezegd het meest realistische dat ze kunnen bedenken. Simpelweg de kilometerstand op moment A en op moment B, en het verschil betaal je. Gaat bij elektriciteit en gas niet anders.quote:Op donderdag 30 juni 2022 10:51 schreef Straatcommando. het volgende:
Toen ik dat hoorde over kilometers in het buitenland schoot er een schaterlach uit.
Compleet onrealistisch en onredelijk voorstel.. Dus ik ben benieuwd wat voor gedrocht de rest gaat zijn.
Ja die kilometers in het buitenland kan ik echt niet begrijpen. Je betaald wegenbelasting voor de Nederlandse wegen, niet voor de buitenlandse. Zijn dit hoog gestudeerde mensen die dit verzinnen?quote:Op donderdag 30 juni 2022 10:51 schreef Straatcommando. het volgende:
Toen ik dat hoorde over kilometers in het buitenland schoot er een schaterlach uit.
Compleet onrealistisch en onredelijk voorstel.. Dus ik ben benieuwd wat voor gedrocht de rest gaat zijn.
Het AD legt het wat krom uit.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:03 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Ja die kilometers in het buitenland kan ik echt niet begrijpen. Je betaald wegenbelasting voor de Nederlandse wegen, niet voor de buitenlandse. Zijn dit hoog gestudeerde mensen die dit verzinnen?
Sta trouwens nergens meer van te kijken met deze regering.
Vrachtverkeer komt wss eerder aan de beurt als pilot.quote:
Maar die GPS registratie, heeft buiten dat je alleen in Nederland betaald, toch weinig verschil met een kilometer teller?quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het AD legt het wat krom uit.
Er liggen 4 opties op tafel:
- een GPS bakje
- registratie alleen op bepaalde (snel)wegen met camera's
- een app op je telefoon
- kilometerstand
Optie 1 met GPS registratie lijkt de meeste kans te maken, dat systeem bestond in 2010 al.
Enige zijn dan de privacy bezwaren, je zal dus alleen het totaal aantal kilometers moeten registreren en geen locaties.
Dat "kilometers in het buitenland" verhaal heb je alleen als je het op basis van kilometerstand gaat doen.
Dat je alleen in Nederland betaalt lijkt me sowieso een voorwaarde.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:10 schreef hollandia02 het volgende:
[..]
Maar die GPS registratie, heeft buiten dat je alleen in Nederland betaald, toch weinig verschil met een kilometer teller?
Rutte heeft niet eens een herinnering meer aan vorige week, laat staan dat hij over 8 jaar nog van dit plannetje weet.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:14 schreef monkyyy het volgende:
Het is al de zoveelste keer dat ze het erover hebben en het is nog 8 jaar weg. We zien wel hoe die plannen eruit zien.
Met als verschil dat de inkomsten van brandstofaccijnzen nu ook echt gaan wegvallen.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:14 schreef monkyyy het volgende:
Het is al de zoveelste keer dat ze het erover hebben en het is nog 8 jaar weg. We zien wel hoe die plannen eruit zien.
Files kosten de "BV Nederland" ook ieder jaar miljarden, dus ik denk niet dat de overheid daar veel op zou verliezen.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:16 schreef xFriendx het volgende:
Tot iedereen massaal dan maar gaat thuiswerken want dan voorkom je het maken van kilometers waar je voor moet betalen. Wat je zal moeten betalen voor het rekeningrijden is vast meer dan wat je extra kwijt bent aan wat extra stoken, koffie en de 4-laagse rollen wc-papier.
Weg inkomsten en dan kunnen we naar de volgende belasting op iets om toch weer de poen binnen te halen.
Lijkt me dat je met een GPS kastje net zo goed kan frauderen. Doos van Faraday eromheen en je kan gratis rondrijden.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:12 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat je alleen in Nederland betaalt lijkt me sowieso een voorwaarde.
Een andere bijkomstigheid is dat men dat in de toekomst ook kan uitbreiden naar een spitsheffing, dus tarief op basis van locatie en tijd.
Daarnaast maakt het je onafhankelijk van apps (niet iedereen heeft een telefoon), verschillen in / fraude met kilometertellers en krijg je geen sluipverkeer over landweggetjes en door kleine dorpen (zoals bij camera's het geval zou kunnen zijn).
Ja eens, uiteraard enkel voor wie kan thuiswerken. Voor de stratenmaker en verpleegkundige is er inderdaad geen alternatief.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:17 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Files kosten de "BV Nederland" ook ieder jaar miljarden, dus ik denk niet dat de overheid daar veel op zou verliezen.
En een bouwvakker of verpleegkundige die thuiswerkt dat wordt sowieso wat ingewikkeld.
Hoe wil je dan de wegen gaan financieren als iedereen straks elektrisch rijdt? Uit algemene middelen lijkt me ook niet helemaal fair.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:17 schreef Red_85 het volgende:
Wat een totale achterlijkheid dit.
Alles wat er in politiek den haag op het moment wordt bedacht is nadelig voor iedereen in de samenleving.
Ga. Weg.
Vreemde constatering, doen we dan nu niet dan?quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:19 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Hoe wil je dan de wegen gaan financieren als iedereen straks elektrisch rijdt? Uit algemene middelen lijkt me ook niet helemaal fair.
Dat is natuurlijk onzin. Voetgangers, fietsers en scooters betalen ook geen wegenbelasting.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:19 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Hoe wil je dan de wegen gaan financieren als iedereen straks elektrisch rijdt? Uit algemene middelen lijkt me ook niet helemaal fair.
Dat gaan ze oplossen door bij ANPR camera's te meten of je bakje een ID-signaal afgeeft.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:18 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Lijkt me dat je met een GPS kastje net zo goed kan frauderen. Doos van Faraday eromheen en je kan gratis rondrijden.
Je kan een bakje met behulp van GPS-locaties laten registreren hoeveel kilometers er gereden worden en dat doorgeven, zonder die locaties door te geven.quote:Maar bovenal lijkt zo'n kastje me dood eng qua privacy. Je zal toch moeten registreren hoeveel kilometer er is gereden op welk moment, als je überhaupt al kan uitschakelen dat dat ding je locaties registreert.
Het lijkt mij wel eerlijk als de gebruikers van de wegen ook meer bijdragen. Als de accijnzen wegvallen ontstaat er een gat dat op de een of andere manier gevuld moet gaan worden.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:19 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Vreemde constatering, doen we dan nu niet dan?
Rekeningrijden voor alleen EV's, lijkt me wel zo eerlijk.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:16 schreef TheFreshPrince het volgende:
Met als verschil dat de inkomsten van brandstofaccijnzen nu ook echt gaan wegvallen.
Vanaf 2025 kan je als zakelijk rijder alleen nog maar een EV leasen.
Vanaf 2030 kan je alleen nog een EV als nieuwe auto kopen.
De motivatie is er nu wat meer, zeg maar
Lekker handig, dan kan de belastingdienst gelijk controleren of je met je bedrijfswagen geen privé kilometers maakt.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat gaan ze oplossen door bij ANPR camera's te meten of je bakje een ID-signaal afgeeft.
Zo niet, dan wordt je kenteken geregistreerd en volgt de boete automatisch.
Dat kunnen ze nu ook al als ze dat willen.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:22 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Lekker handig, dan kan de belastingdienst gelijk controleren of je met je bedrijfswagen geen privé kilometers maakt.
Dat kunnen ze niet, want de belastingdienst heeft geen toegang tot de ANPR data. Hebben ze geprobeerd, toen zijn ze door de AP teruggefloten.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:23 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat kunnen ze nu ook al als ze dat willen.
ANPR naast je rittenstaat leggen.
Ik zeg "als ze (de overheid) dat willen".quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:24 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Dat kunnen ze niet, want de belastingdienst heeft geen toegang tot de ANPR data. Hebben ze geprobeerd, toen zijn ze door de AP teruggefloten.
Nee, die optie van kilometerstanden registreren lijkt me de minst kansrijke.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:26 schreef RamboDirk het volgende:
kilometer tellerstand noteren. Klinkt wel als heel erg innovatief en echt iets voor in 2040! Gedurfd.
![]()
Gaat flink mee gefraudeerd worden. Overigens is betalen per gebruikte kilometer wel het meest eerlijke, je kunt dan flink besparen. Alleen voelt een vast bedrag minder pijnlijk ofzo.
Accijnzen verdwijnen is juist goed. Dat hele gelul met btw over accijnzen is echt genaai van de overheid.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:21 schreef Heph844 het volgende:
[..]
Het lijkt mij wel eerlijk als de gebruikers van de wegen ook meer bijdragen. Als de accijnzen wegvallen ontstaat er een gat dat op de een of andere manier gevuld moet gaan worden.
Tja, dat is net zo'n discussie als waarom we nog geen Europees-brede wegenverkeerswet hebben.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:33 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens begrijp ik niet dat dit niet op EU-niveau wordt uitgerold. Dan zou je 1 systeem hebben en ook de discussie niet hebben over de "kilometers in het buitenland".
Dat willen de lidstaten niet.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:33 schreef TheFreshPrince het volgende:
Overigens begrijp ik niet dat dit niet op EU-niveau wordt uitgerold. Dan zou je 1 systeem hebben en ook de discussie niet hebben over de "kilometers in het buitenland".
Gebeurt nu ook al, vaak staan ze in de weekenden te controleren bij pretparken, voetbalstadions, met eigen flitsauto'squote:Op donderdag 30 juni 2022 11:22 schreef Stoney3K het volgende:
[..]
Lekker handig, dan kan de belastingdienst gelijk controleren of je met je bedrijfswagen geen privé kilometers maakt.
Er zal wss wel een differentiatie komen per type auto, gewicht en CO2-uitstoot kunnen daar variabelen in zijn.quote:Op donderdag 30 juni 2022 11:36 schreef appeleibanaan het volgende:
Gaan ze dan ook de CO2 uitstoot per kilometer meenemen in de berekening van de kosten?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |