Geen idee. Ik ben geen minister met een staf van deskundigen. Is dit de oplossing ?quote:Op maandag 20 juni 2022 20:29 schreef NgInE het volgende:
Ja, wat moeten we dan? Wachten totdat de gas echt op is en dan pas handelen?
De oplossing is kernenergie op de korte termijn. Deals met Qatar voor meer gas op de langere termijn.quote:Op maandag 20 juni 2022 20:31 schreef tong80 het volgende:
[..]
Geen idee. Ik ben geen minister met een staf van deskundigen. Is dit de oplossing ?
Om te beginnen het Groningense gas zelf gebruiken.quote:Op maandag 20 juni 2022 20:29 schreef NgInE het volgende:
Ja, wat moeten we dan? Wachten totdat de gas echt op is en dan pas handelen?
Thorium reactoren bouwen, en meer investeren in de ontwikkeling van kernfusie reactoren.quote:Op maandag 20 juni 2022 20:29 schreef NgInE het volgende:
Ja, wat moeten we dan? Wachten totdat de gas echt op is en dan pas handelen?
Kernenergie en korte termijn is per definitie met elkaar in tegenspraak.quote:Op maandag 20 juni 2022 20:34 schreef NgInE het volgende:
[..]
De oplossing is kernenergie op de korte termijn.
"Korte termijn" is voor kernenergie zo'n 15 tot 25 jaar bouwtijd incl. vergunningen.quote:Op maandag 20 juni 2022 20:34 schreef NgInE het volgende:
[..]
De oplossing is kernenergie op de korte termijn.
Over welke eeuw hebben we het dan?quote:Op maandag 20 juni 2022 20:40 schreef laforest het volgende:
[..]
Thorium reactoren bouwen, en meer investeren in de ontwikkeling van kernfusie reactoren.
wat een onzinquote:Op maandag 20 juni 2022 20:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
"Korte termijn" is voor kernenergie zo'n 15 tot 25 jaar bouwtijd incl. vergunningen.
Als je een dakraam wil, dan kan je al geen aannemer vinden die dat binnen een half jaar kan doen. Maar een kernreactor wil je even voor de winter uit de grond stampen?quote:Op maandag 20 juni 2022 21:07 schreef Jahr00n het volgende:
[..]
wat een onzin
corono vacccin was er ook met een half jaar
als ze willen kan het wel snel
gewoon bouwen die hap nu is er nood aan de man
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02459-wquote:Op maandag 20 juni 2022 20:53 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Over welke eeuw hebben we het dan?
"experimenteel", "2 megawatt"quote:Op maandag 20 juni 2022 21:39 schreef laforest het volgende:
[..]
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02459-w
"11 megawatts of power" en dat is een verdubbeling sinds 1997... dat is nog héél ver weg.quote:
Nu met wat er aan de hand is kunnen meer op het gebied van Thorium gaan verwachten.quote:Op maandag 20 juni 2022 22:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
"experimenteel", "2 megawatt"
Dat is nog ver weg.
[..]
"11 megawatts of power" en dat is een verdubbeling sinds 1997... dat is nog héél ver weg.
Ze zijn al sinds de 60's bezig met Thorium reactoren.quote:Op maandag 20 juni 2022 22:08 schreef laforest het volgende:
https://www.power-eng.com(...)d-nuclear-fuel/#gref
Kijk maar op Google news over Thorium reactoren. Zijn ze hard mee bezig.
Dat staat er helemaal niet, er staat:quote:Op maandag 20 juni 2022 22:06 schreef laforest het volgende:
[..]
20 jaar voor commercieel gebruik van energie uit kernfusie. Staat duidelijk in het tweede artikel.
Eerder 40 tot 50 jaar.quote:There's huge uncertainty about when fusion power will be ready for commercialisation. One estimate suggests maybe 20 years. Then fusion would need to scale up, which would mean a delay of perhaps another few decades.
And here's the problem: the need for carbon-free energy is urgent - and the government has pledged that all electricity in the UK must be zero emissions by 2035. That means nuclear, renewables and energy storage.
In the words of my colleague Jon Amos: "Fusion is not a solution to get us to 2050 net zero. This is a solution to power society in the second half of this century."
Klein bier.quote:Op maandag 20 juni 2022 21:07 schreef knoopie het volgende:
De enige echt snelle (binnen een jaar) oplossing die ik zie:
1. Heel veel zonnepanelen bijplaatsen.
2. Heel veel laadpalen bijplaatsen.
3. Iedereen met een elektrische auto goedkoper laten opladen als het net zijn accu als buffer mag gebruiken.
Steeds meer auto’s zijn v2g, dus kunnen prima bufferen voor het net. In Utrecht zijn ze dit al aan het opzetten met deelautos. 50kwh is voor een auto niet superveel, maar dat is meer dan genoeg om een paar huishoudens de nacht door te helpen.
Van heel veel klein bier wordt je ook dronken. Het is in ieder geval realistischer dan alle andere voorstellen in dit topic.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 08:11 schreef ludovico het volgende:
[..]
Klein bier.
Dus niks geen oplossing binnen een jaar.
Dat is toch de Running Gag bij kernfusie. Het zou altijd al over dertig jaar klaar zijn, en het zal ook altijd zo blijven dat het over dertig jaar klaar is.quote:Op maandag 20 juni 2022 22:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat staat er helemaal niet, er staat:
[..]
Eerder 40 tot 50 jaar.
Overigens las ik rond 1990 in de KIJK al dat kernfusie over 20 jaar zou bestaan maar we zijn 30 jaar verder en het is er nog niet.
Het is ook een beetje standaard dat er in iedere discussie over energie random "thorium", "waterstof" en "kernfusie" geroepen wordt, zonder rekening te houden met de voortgang van de ontwikkelingen, waarbij waterstof ook nog eens een energiedrager is en dus niets toevoegt aan de productie.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 08:20 schreef knoopie het volgende:
[..]
Dat is toch de Running Gag bij kernfusie. Het zou altijd al over dertig jaar klaar zijn, en het zal ook altijd zo blijven dat het over dertig jaar klaar is.
Ik vind je idee geweldig en heel slim, alleen klein bier.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 08:18 schreef knoopie het volgende:
[..]
Van heel veel klein bier wordt je ook dronken. Het is in ieder geval realistischer dan alle andere voorstellen in dit topic.
Het is niet dé oplossing, maar samen met belasting op het net verdelen door prijsgestuurde vraag en slim gebruik maken van de bestaande buffers in e-auto’s moeten we een heel eind kunnen komen. Vooral omdat we niet iets compleet vanaf de grond nieuw moeten ontwikkelen, alleen de bestaande recourses slimmer inzetten.
Of heb jij een beter idee? Ik sta open voor suggesties.
Het voegt wat toe aan het stabiliseren van de productie, waterstof is als een soort van batterij, met gelimiteerde toepassing.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 10:09 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is ook een beetje standaard dat er in iedere discussie over energie random "thorium", "waterstof" en "kernfusie" geroepen wordt, zonder rekening te houden met de voortgang van de ontwikkelingen, waarbij waterstof ook nog eens een energiedrager is en dus niets toevoegt aan de productie.
Waterstof heeft als "batterij" maar een rendement van 45 tot 70%, afhankelijk van wat je met die waterstof doet nadat je het opslaat.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 11:27 schreef ludovico het volgende:
[..]
Het voegt wat toe aan het stabiliseren van de productie, waterstof is als een soort van batterij, met gelimiteerde toepassing.
Accu is niet gratis, men definieert rendement als input output en laat even achterwege wat het kost aan variabele kosten.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 11:55 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Waterstof heeft als "batterij" maar een rendement van 45 tot 70%, afhankelijk van wat je met die waterstof doet nadat je het opslaat.
Dat is best wel treurig t.o.v. het rendement van een moderne LFP-accu.
Waterstof installatie zijn ook niet gratis, helemaal niet als je naast electrolyzers ook brandstofcellen gaat gebruiken. Platina is niet bepaald goedkoop en daarnaast schaars.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 12:00 schreef ludovico het volgende:
[..]
Accu is niet gratis, men definieert rendement als input output en laat even achterwege wat het kost aan variabele kosten.
Dat valt best wel mee hoor. Bijvoorbeeld om de nacht te overbruggen tot de volgende dag de zon weer gaat schijnen, is voor heel veel huishoudens 10Kwh aan buffer al genoeg. Of de halve accu van een oude nissan leaf. Dus als je weet dat je morgen toch alleen maar naar kantoor gaat, dan kan je gemakkelijk de accu van je e-auto gebruiken om dat verschil op te vangen. En je moet natuurlijk zo snugger zijn om bijvoorbeeld je warmtepomp ook overdag te laten opladen in plaats van in de nacht. Gelukkig is een groot vat met water nog veel goedkoper dan een electrische accu.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 11:26 schreef ludovico het volgende:
[..]
Ik vind je idee geweldig en heel slim, alleen klein bier.
De samenleving heeft in geen 15 jaar genoeg batterij om de efficacy van "duurzame" electriciteit te opwaarderen. Maar het wordt met de dag rendabeler om een accu te kopen gezien de steeds grotere fluctuaties op het stroomnet.
Dat is wel gebleken, dat dat voor veel mensen toch de enige methode is om ze mee te krijgen. Daarom geloof ik er ook wel in, dat veel mensen graag hun auto beschikbaar stellen als bufferaccu, als daar een vergoeding tegenover staat.quote:Maar het variabel maken van elektriciteitsprijzen is wel stap 1.
Laat ze maar eerst een werkende reactor bouwen.quote:Op maandag 20 juni 2022 20:40 schreef laforest het volgende:
[..]
Thorium reactoren bouwen, en meer investeren in de ontwikkeling van kernfusie reactoren.
quote:Op dinsdag 21 juni 2022 13:08 schreef Netsplitter het volgende:
[..]
Laat ze maar eerst een werkende reactor bouwen.
Maar dat het de toekomst is ben ik het zeker mee eens.
We hebben al sinds hele lange tijd een prima werkende kernfusie-reactor. En die bovendien de energie draadloos over de hele wereld verdeelt! Ook wel bekend als de zon.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 13:08 schreef Netsplitter het volgende:
[..]
Laat ze maar eerst een werkende reactor bouwen.
Maar dat het de toekomst is ben ik het zeker mee eens.
Zit er wel garantie op? ik heb gehoord dat dat ding al na een paar miljard jaar stopt met werken........quote:Op dinsdag 21 juni 2022 13:11 schreef knoopie het volgende:
[..]
We hebben al sinds hele lange tijd een prima werkende kernfusie-reactor. En die bovendien de energie draadloos over de hele wereld verdeelt! Ook wel bekend als de zon.
Dan mag je hem gratis omruilen voor een andere ster(renstelsel)!quote:Op dinsdag 21 juni 2022 13:42 schreef vaarsuvius het volgende:
[..]
Zit er wel garantie op? ik heb gehoord dat dat ding al na een paar miljard jaar stopt met werken........
Beter dan het dart bord.quote:
ok, dat is fijn om te weten. We moeten het bonnetje maar goed bewaren dan.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 14:26 schreef knoopie het volgende:
[..]
Dan mag je hem gratis omruilen voor een andere ster(renstelsel)!
Het bouwen van zo'n ding duurt meer dan 10 jaar, en de geschatte kosten en bouwtijd worden altijd ruim overschreden (kijk naar Finland, Frankijk en VK bijv). Of dacht je dat ze die in 6 maanden wel in elkaar konden zetten, zodat we ze komende winter nog kunnen gebruiken?quote:Op maandag 20 juni 2022 20:34 schreef NgInE het volgende:
[..]
De oplossing is kernenergie op de korte termijn.
Een maat van me (die een bedrijf heeft waarmee ze zich op allerlei manieren bezighouden met energie) zei dat ruim 15 jaar geleden al. Energie-opslag is een grote uitdaging, vandaar ook dat nachtstroom goedkoper is. Dan kunnen de centrales 's nachts doordraaien en hoeven ze minder op en af te schakelen. Maar als je een miljoen auto-accu's hebt, dan kun je die als opslag gebruiken, en inzetten op piek-momenten. 90% van de auto's rijdt een accu niet leeg op een dag. Ik zou prima 's ochtends naar m'n werk kunnen rijden, auto inpluggen en instellen dat accu kan leveren aan het net totdat 25-30% is bereikt, en daar dan voor betaald krijgen. En dan 's nachts met goedkopere stroom weer opladen thuis.quote:Op maandag 20 juni 2022 21:07 schreef knoopie het volgende:
De enige echt snelle (binnen een jaar) oplossing die ik zie:
1. Heel veel zonnepanelen bijplaatsen.
2. Heel veel laadpalen bijplaatsen.
3. Iedereen met een elektrische auto goedkoper laten opladen als het net zijn accu als buffer mag gebruiken.
Steeds meer auto’s zijn v2g, dus kunnen prima bufferen voor het net. In Utrecht zijn ze dit al aan het opzetten met deelautos. 50kwh is voor een auto niet superveel, maar dat is meer dan genoeg om een paar huishoudens de nacht door te helpen.
Volgens mij zitten we ondertussen al aan ongeveer een half miljoen auto's met een stekker, maar helaas zijn de meeste daarvan nog niet geschikt voor vehicle to grid. En natuurlijk ga ja daarmee de winter niet overbruggen, maar het verschil in aanbod en vraag tussen dag en nacht kan je daarmee inderdaad heel goed opvangen.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 16:19 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
Een maat van me (die een bedrijf heeft waarmee ze zich op allerlei manieren bezighouden met energie) zei dat ruim 15 jaar geleden al. Energie-opslag is een grote uitdaging, vandaar ook dat nachtstroom goedkoper is. Dan kunnen de centrales 's nachts doordraaien en hoeven ze minder op en af te schakelen. Maar als je een miljoen auto-accu's hebt, dan kun je die als opslag gebruiken, en inzetten op piek-momenten. 90% van de auto's rijdt een accu niet leeg op een dag. Ik zou prima 's ochtends naar m'n werk kunnen rijden, auto inpluggen en instellen dat accu kan leveren aan het net totdat 25-30% is bereikt, en daar dan voor betaald krijgen. En dan 's nachts met goedkopere stroom weer opladen thuis.
In die tijd werd het idee van zonnepanelen in de Sahara voor stroom in Europa ook nog volkomen idioot gedacht, en dat is nu ook een stuk dichterbij. Kijk ook naar de ontwikkelingen wat dat betreft in Noord-Australie, waar ze een enorm zonnepark bouwen voor Azie.quote:Op dinsdag 21 juni 2022 17:09 schreef knoopie het volgende:
[..]
Volgens mij zitten we ondertussen al aan ongeveer een half miljoen auto's met een stekker, maar helaas zijn de meeste daarvan nog niet geschikt voor vehicle to grid. En natuurlijk ga ja daarmee de winter niet overbruggen, maar het verschil in aanbod en vraag tussen dag en nacht kan je daarmee inderdaad heel goed opvangen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |