abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator zondag 2 januari 2022 @ 16:38:19 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_202995470


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
  Moderator zondag 2 januari 2022 @ 16:45:59 #2
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_202995563
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 16:15 schreef Piaggio25 het volgende:
Vraag,
Mag je in de meterkast een extra kleine groepenkast hangen voor de zonnepanelen met daarin, een hoofdschakelaar, aardlekschakelaar(40A/30ma)en groep van 20a, en deze aansluiten in de bestaande groepenkast op de hoofdschakelaar?
Dit zou mij beter lijken dan de groep bijplaatsen achter de aardlekschakelaar op een kamrail in de bestaande groepenkast, of zie ik dit totaal verkeerd.
Waarom zou je dat willen ? Die extra hoofdschakelaar mag volgens de normen sowieso al niet aangezien je de gehele installatie in één handeling spanningsloos moet kunnen maken. Als er ruimte is op een kamrail dan zou ik van daaruit verder bouwen.

Een kamrail is daar voor gemaakt en op de juiste maximale stroom e.d. berekend.

Mocht je ruimte tekort komen, dan kun je natuurlijk een nieuwe kast naast je bestaande verdeler plaatsen.
Maar dan hoort daar geen extra hoofdschakelaar in.
pi_203009193
Net de laatste cijfers van 2021 bekeken, wat een waardeloze decembermaand hadden we hier in zuid-oost Brabant :X Laagste dat ik ooit als maandtotaal had (panelen vanaf oktober 2018). Uiteindelijk eindigt 2021 net onder 2020, maar in 2020 legden we in mei extra panelen :X Totaal nu dit jaar 4451 opbrengst met 5550 wp op het dak (6 x365 op west en 12 x 280 op zuid).
We zien wel dat de nieuwe overburen invloed hebben op de opbrengst, vooral nu in de winter (panelen op west liggen op garage, die krijgt minder zon nu). Er zou nog een rij panelen op ons dak kunnen op zuid maar dat is niet echt mooi, want de andere zijn een indaksysteem en je krijgt nooit meer dezelfde panelen. Bovendien, dan moeten we een andere omvormer en dan weegt het niet meer op tegen de kosten. We doen het er dus mee, met deze opbrengst komen we net niet op nul, maar hopelijk gaan we weer wat minder thuiswerken. Van de andere kant, kans is groot dat er een hybride auto bij komt, dus dan wordt er meer thuis geladen. We hebben tweede helft van het jaar heel veel gereden met onze elektrische auto, die heeft ook meer opbrengst opgebruikt dan bedacht.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_203011278
Ik heb sinds 31 december 12 longi 360watt panelen met Solaredge p401 optimizers en een SE3680 omvormer.

In een alius inlegsysteem, compleet zelf gelegd en aangesloten.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_203011336
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 16:45 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Waarom zou je dat willen ? Die extra hoofdschakelaar mag volgens de normen sowieso al niet aangezien je de gehele installatie in één handeling spanningsloos moet kunnen maken. Als er ruimte is op een kamrail dan zou ik van daaruit verder bouwen.

Een kamrail is daar voor gemaakt en op de juiste maximale stroom e.d. berekend.

Mocht je ruimte tekort komen, dan kun je natuurlijk een nieuwe kast naast je bestaande verdeler plaatsen.
Maar dan hoort daar geen extra hoofdschakelaar in.
Waarom ik dat zou willen,,,
Om de extra groepenkast apart spaningsloos te kunnen maken zonder de officiële groepenkast spaningsloos te hoeven maken, zo had ik gedacht, maar wel door hem aan te sluiten na de hoofdschakelaar van de groepenkast die er al hangt, zodat met deze hoofdschakelaar alles spaningsloos te maken is.
Dit leek mij in verhouding hetzelfde als een groep op de kamrail achter de aardlekschakelaar, maar dan apart.
Maar corrigeer me als ik dit niet juist heb, vandaar deze vraag.
pi_203011851
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 17:30 schreef Piaggio25 het volgende:

[..]
Waarom ik dat zou willen,,,
Om de extra groepenkast apart spaningsloos te kunnen maken zonder de officiële groepenkast spaningsloos te hoeven maken, zo had ik gedacht, maar wel door hem aan te sluiten na de hoofdschakelaar van de groepenkast die er al hangt, zodat met deze hoofdschakelaar alles spaningsloos te maken is.
Dit leek mij in verhouding hetzelfde als een groep op de kamrail achter de aardlekschakelaar, maar dan apart.
Maar corrigeer me als ik dit niet juist heb, vandaar deze vraag.
Officieel krijg je dan een onderverdeler en moet je de kabel daar naar toe selectief beveiligen, dus invoeding leverancier -> hoofdschakelaar -> 300ma alek -> 35A automaat -> kabel 5x6mm² -> onderverdeler -> 30ma alek -> 20A automaat.

Ik zou alles in een kast houden: invoeding leverancier -> HS -> Hako 20A 30ma


Oja en de voeding van de leverancier moet dan ook selectief zijn officieel en 50A is niet leuk qua vastrecht
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_203012142
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 17:25 schreef densmee het volgende:
Ik heb sinds 31 december 12 longi 360watt panelen met Solaredge p401 optimizers en een SE3680 omvormer.
[ afbeelding ]
In een alius inlegsysteem, compleet zelf gelegd en aangesloten.
Netjes hoor. Leuk dat je het zelf gedaan hebt. Is er al wat opbrengst?
  Moderator maandag 3 januari 2022 @ 18:41:19 #8
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_203012151
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 17:30 schreef Piaggio25 het volgende:
Om de extra groepenkast apart spaningsloos te kunnen maken zonder de officiële groepenkast spaningsloos te hoeven maken, zo had ik gedacht, maar wel door hem aan te sluiten na de hoofdschakelaar van de groepenkast die er al hangt, zodat met deze hoofdschakelaar alles spaningsloos te maken is.
Je wilt twee kasten tegen elkaar aan plaatsen; met aan de ene kant je gewone bestaande verdeelinrichting, en aan de andere kant één aardlekautomaat of installatieautomaat met aardlekschakelaar die naar je zonnepanelen installatie gaat ? Ik melde toch al dat je maar één hoofdschakelaar in een verdeelinrichting mag hebben ?

Je hebt als het goed is bij je omvormer ook een werkschakelaar zitten ?

quote:
Heb je een omvormer waarbij er geen AC-stekker is meegeleverd en waarbij u de deksel dient te
verwijderen en vervolgens de AC kabel aan de binnenzijde aan een kroonsteen of aansluitklem dient
te bevestigen, dan dient u een werkschakelaar vlakbij de omvormer te worden gemonteerd. Volgens de
veiligheidsnormen moet, naast de zekeringsautomaat in de groepenkast, ook vlakbij de omvormer de
AC-verbinding te onderbreken zijn.
En voor het geval dat er mensen zijn die denken dat hoofdschakelaars en werkschakelaars hetzelfde zijn, hier staat het één en ander uitgelegd. Al moet ik toegeven dat het normblad ansich waar na verwezen word niet helemaal actueel is.
pi_203012697
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:40 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Netjes hoor. Leuk dat je het zelf gedaan hebt. Is er al wat opbrengst?
Jawel, alleen bevriende installateur moet hem nog even aanmelden bij solaredge.
Maar ik had gisteren al een 0 verbruik over een dag gezien
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_203015057
Ik heb nog niks veranderd, maar vroeg mij af voordat ik wat ga veranderen of dit mocht, nee dus.
We hebben nog geen zonnepanelen maar als deze er zijn, gaan we die op een aparte groep zetten in de originele groepenkast op de kamrail (zitten er nu 3)dus mag er nog 1 bij.

Densmee en vonkeboer, bedankt voor de uitleg, weer wat geleerd.
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:17:30 #11
83103 yvette1982
Respect is slechts een trend.
pi_203058468
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
In het dagelijks leven is iedereen een acteur.
pi_203058590
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:17 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
Vraag bij een stuk of 5 bedrijven vrijblijvend offertes aan. Bekijk hun adviezen en bruto kostprijs per Wp. Een klassiek string systeem zal onder de euro per Wp uit moeten komen (bij een gemiddelde situatie) wil je een systeem met micro-omvormers dan kom je rond de ¤1,25 per Wp uit (bij een gemiddelde situatie).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 06-01-2022 09:26:09 ]
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:32:02 #13
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203058670
Mhhm, wij komen nu rond de ¤1,40 netto per Wp uit, met micro-omvormers. Maar ik heb ook echt geen goedkopere offerte dan dat gezien, en we hebben er meerdere opgevraagd.
Wat ik begreep is dat alle materiaalkosten weer zijn gestegen de laatste tijd, en daardoor ook de prijzen die consumenten ervoor betalen.
pi_203058924
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:32 schreef Vaiana het volgende:
Mhhm, wij komen nu rond de ¤1,40 netto per Wp uit, met micro-omvormers. Maar ik heb ook echt geen goedkopere offerte dan dat gezien, en we hebben er meerdere opgevraagd.
Wat ik begreep is dat alle materiaalkosten weer zijn gestegen de laatste tijd, en daardoor ook de prijzen die consumenten ervoor betalen.
Je kan het beste even naar de bruto prijs kijken, je krijgt de BTW namelijk terug van de belastingdienst (moet je wel wat voor doen). Ik ben in december uitgekomen op ¤1,24 brutto per Wp. 15x Hyundai 400Wp panelen met 15x Enphase IQ7+ micro omvormers.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 06-01-2022 09:47:44 ]
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:48:26 #15
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203058941
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:47 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Je kan het beste even naar de bruto prijs kijken, je krijgt de BTW namelijk terug van de belastingdienst. Ik ben in december uitgekomen op ¤1,24 brutto per Wp. 15x Hyundai 400Wp panelen met 15x Enphase IQ7+ micro omvormers.
Ja ik weet dat de BTW terugkomt, daarom kijk ik juist netto. :D
Ik snap niet hoe je dat voor elkaar gekregen hebt, haha. Dat lijkt er hier echt niet in te zitten.
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:49:43 #16
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203058954
Maar misschien bedoelen wij bruto/netto andersom?
pi_203059069
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:49 schreef Vaiana het volgende:
Maar misschien bedoelen wij bruto/netto andersom?
Ik bedoel wat je uiteindelijk betaald hebt na teruggave van de belastingdienst (wat een kwartaal wachten is)

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 06-01-2022 09:58:33 ]
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:59:55 #18
207884 Heremeteit
alweer een poort
pi_203059089
Mooi dat hier een topic over is. Wij zijn recent verhuisd en ben nu aan het denken over zonnepanelen op het dak. Nu liggen er geen normale dakpannen op het dak maar zgn shingels (https://www.bauhaus.se/takshingel-grafitsvart-plano-pro-3m). Volgens de vorige eigenaar kan het afentoe voorkomen dat deze losraken en opnieuw vastgelijmd moeten worden.

Weet iemand of je er gewoon zonnepanelen op kunt laten leggen, of moet er eerst een nieuw dak op omdat het anders niet meer mogelijk is om de shingels vast te lijmen?

Ik ben een totale noob op het gebied van installaties, daken etc, dus misschien is het een domme vraag :@.
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:00:00 #19
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059091
quote:
1s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:57 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Ik bedoel wat je uiteindelijk betaald hebt na teruggave van de belastingdienst (wat een kwartaal wachten is)
Ja ik ook. :D
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:01:18 #20
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059107
quote:
1s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:47 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Je kan het beste even naar de bruto prijs kijken, je krijgt de BTW namelijk terug van de belastingdienst (moet je wel wat voor doen). Ik ben in december uitgekomen op ¤1,24 brutto per Wp. 15x Hyundai 400Wp panelen met 15x Enphase IQ7+ micro omvormers.
Waar heb jij de zonnepanelen vandaan? :)
pi_203059251
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:01 schreef Vaiana het volgende:

[..]
Waar heb jij de zonnepanelen vandaan? :)
Energiewacht. Die gaven wat korting omdat ik daar recent ook een hybride warmtepomp heb gekocht. Maar Dijkman Zonne Energie (uit Heino) was niet veel duurder. Zoek dus vooral ook naar wat adressen in de regio, kan best schelen met de grote namen.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 06-01-2022 10:14:29 ]
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:26:49 #22
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059410
quote:
1s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:13 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Energiewacht. Die gaven wat korting omdat ik daar recent ook een hybride warmtepomp heb gekocht. Maar Dijkman Zonne Energie (uit Heino) was niet veel duurder. Zoek dus vooral ook naar wat adressen in de regio, kan best schelen met de grote namen.
We hebben er nu één uit de regio, die komt dus op 1,40. ;)
pi_203059478
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:26 schreef Vaiana het volgende:

[..]
We hebben er nu één uit de regio, die komt dus op 1,40. ;)
Ok, en is het dak dusdanig dat het geen simpel string systeem kan zijn? Als je dat laat aanleggen kan het behoorlijk goedkoper.
pi_203059545
In een van de gemeentes waar ik woon is een initiatief (https://www.degroenezone.nl) waarbij tegen een lage rente zonnepanelen aangeboden worden. Aangezien ik van plan ben mijn dak te vervangen en ik daarna even niet de cash heb om zonnepanelen te leggen lijkt me dit interessant.

quote:
De Groene Zone is een initiatief van 12 gemeentes in de regio Zuidoost Brabant en heeft als doel om zoveel mogelijk woningen te voorzien van zonnepanelen. Het project biedt een simpele en laagdrempelige manier om zonnepanelen op eigen dak te realiseren. Met een betrouwbare leverancier, geen eigen financiële investering en een contract met eigen gemeente is er geen reden om níet voor De Groene Zone te kiezen.‘’

Bekijk 12 deelnemende gemeentes INSCHRIJVEN
KAN T/M
31 MAART!
Daarom zonnepanelen van De Groene Zone!

Een initiatief van jouw gemeente
Je hoeft geen geld beschikbaar te hebben (je leent het geld)
Alles wordt voor je geregeld
Meteen geld besparen, omdat de opbrengst meer is dan je lening
Een aantrekkelijk lage rente van 1,35%
Je gaat een contract aan met je gemeente
De gemeente is verantwoordelijk voor het leggen van de panelen, en 15 jaar service en onderhoud.
Op deze manier kun je zonder veel moeite en geld meehelpen aan een betere wereld en gebruik maken van duurzame energie.
Zijn er nog dingen waar ik op moet letten? Ik ga er vanuit dat er iets minder keuze is in panelen en omvormers. Maar aan de andere kant loopt het wel via de gemeente dus die zullen wel geen rotzooi willen leveren.
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:43:04 #25
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059669
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:30 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Ok, en is het dak dusdanig dat het geen simpel string systeem kan zijn? Als je dat laat aanleggen kan het behoorlijk goedkoper.
We hebben schaduw van dakkapel en airco, en willen tzt misschien nog een rijtje van 3 op de andere kant van het dak leggen. Dus parallel was wel de betere oplossing, ook al zijn de kosten dan wat hoger.

Maargoed, we kunnen het prima betalen en de maandlasten van GWL zijn nu toch zo hoog dat je terugverdientijd heel snel voelt/is. Dus kan me er ook niet mega druk om maken, maar wel interessant om die verschillen te zien.
pi_203059687
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:34 schreef Citizen.Erased het volgende:
In een van de gemeentes waar ik woon is een initiatief (https://www.degroenezone.nl) waarbij tegen een lage rente zonnepanelen aangeboden worden. Aangezien ik van plan ben mijn dak te vervangen en ik daarna even niet de cash heb om zonnepanelen te leggen lijkt me dit interessant.
[..]
Zijn er nog dingen waar ik op moet letten? Ik ga er vanuit dat er iets minder keuze is in panelen en omvormers. Maar aan de andere kant loopt het wel via de gemeente dus die zullen wel geen rotzooi willen leveren.
Ik heb soortgelijk iets in het vorige huis gedaan. Was vanuit de provincie. Vrijwel rentevrij lenen en elke maand terugbetalen gedurende een x aantal jaren waarbij het maandelijks af te lossen deel al minder was dan wat je bespaarde aan stroom. Zou het zo weer doen.
Maar voor de zekerheid zou ik ook vrijblijvend offertes opvragen voor een soortgelijk systeem bij een andere aanbieder zodat je zeker weet dat je niet veel te veel betaald.
pi_203067678
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:17 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
Wij doen mee met de collectieve inkoop via Eigenhuis. Dat kwam op ¤1,04 inclusief BTW per WP, maar volgens mij is de inschrijving daarvan inmiddels gesloten.
pi_203067957
h
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:17 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
Heb zeer goede ervaringen met Solar Engineers uit Den Haag. Zowel vooraf als tijdens het plaatsen goed advies gehad en goed uitvoering van alle afspraken.
Als rozijnen staan te wellen, terwijl het recept krenten vermeld,
hebben die rozijnen dan zinloos geweld?
pi_203068176
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 19:50 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Wij doen mee met de collectieve inkoop via Eigenhuis. Dat kwam op ¤1,04 inclusief BTW per WP, maar volgens mij is de inschrijving daarvan inmiddels gesloten.
Dat was Enie.nl. En zonder die collectieve inkoop kwam ik op ¤0,88 (na belastingteruggave) voor een klassiek string systeem met 20 350wp panelen.
pi_203069006
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 20:18 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Dat was Enie.nl. En zonder die collectieve inkoop kwam ik op ¤0,88 (na belastingteruggave) voor een klassiek string systeem met 20 350wp panelen.
Hangt er vanaf waar en wanneer die offerte gemaakt is. Ik had een aanbod van eigen huis waarbij ze niet eens kwamen kijken en ik wel zou horen wat de meerkosten waren als ik een handtekening had gezet. Ja, ik kon er dan nog wel van af maar dan werd er wel 150 euro in rekening gebracht. Uiteraard voor een ander bedrijf gekozen. Maar VEH doet dus met meer partijen zaken.

Gewoon een hoop googelen en rondzoeken op internet en dan een paar offertes laten maken.
pi_203116713
Iemand ervaring met TSM-390 DE09.05 All black zonnepanelen en een SolarEdge incl. P401 optimizers SE9k-ER-01 omvormer ?
  zondag 9 januari 2022 @ 22:06:44 #32
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203116829
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 21:59 schreef Puala het volgende:
Iemand ervaring met TSM-390 DE09.05 All black zonnepanelen en een SolarEdge incl. P401 optimizers SE9k-ER-01 omvormer ?
Niet specifiek maar zo te lezen ga je iig leuk wat stroom opwekken _O_
pi_203116920
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 22:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Niet specifiek maar zo te lezen ga je iig leuk wat stroom opwekken _O_
Mogelijk ja, het is een van de weinige aanbieders die installeert op schuin bitumendak. Dus de keuze is wat beperkt. Maar het aantal panelen bevalt zeer zeker, dus t is wel een optie.
pi_203116923
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 21:59 schreef Puala het volgende:
Iemand ervaring met TSM-390 DE09.05 All black zonnepanelen en een SolarEdge incl. P401 optimizers SE9k-ER-01 omvormer ?
Eigenlijk zijn er geen slechte zonnepanelen. En solaredge is altijd goed natuurlijk.

Heb je solaredge nodig ivm schaduw oid?
pi_203116968
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 22:13 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Eigenlijk zijn er geen slechte zonnepanelen. En solaredge is altijd goed natuurlijk.

Heb je solaredge nodig ivm schaduw oid?
eh geen idee? :@

30 panelen, verwachtte opbrengst is 10062 volgens de offerte. max opbrengst zou 11700 zijn.
  zondag 9 januari 2022 @ 22:21:41 #36
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203117047
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 22:15 schreef Puala het volgende:

[..]
eh geen idee? :@

30 panelen, verwachtte opbrengst is 10062 volgens de offerte. max opbrengst zou 11700 zijn.
Netjes.

Vraag of je installateur "vlamboogdetectie" inschakelt op de omvormer.
Mocht er dan onverhoopt eens iets mis zijn met de stekkers of bekabeling, dan is de kans groot dat je omvormer dat merkt en de boel netjes uitschakelt.
Zeker op bitumen lijkt me dat plezierig.

Niet iedere installateur zet het aan, sommigen weten niet eens van het bestaan of nemen niet de moeite.

Toevallig krijg ik op mijn 2e woning komend voorjaar ook zonnepanelen op een schuin bitumendak.
Dat zou eigenlijk vorig jaar al maar ivm met een geplande uitbouw is al het werk nu gecombineerd.
  zondag 9 januari 2022 @ 23:09:37 #37
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_203117730
Volgens mij doet Essent was fout met die belastingkorting van de regering. Ze voorspellen dat ik meer terugkrijg dan dat ik aan voorschot betaal. Dat kan toch helemaal niet?
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_203118966
quote:
10s.gif Op zondag 9 januari 2022 23:09 schreef Notorious_Roy het volgende:
Volgens mij doet Essent was fout met die belastingkorting van de regering. Ze voorspellen dat ik meer terugkrijg dan dat ik aan voorschot betaal. Dat kan toch helemaal niet?
De heffingskortingen energiebelasting is een contant bedrag per elektra-huisaansluiting. Eigenlijk is, het dus geen belastingkorting, maar gewoon een jaarlijks cadeau van de overheid wat via je energieleverancier wordt uitbetaald. Dit jaar bedraagt het cadeau maarliefst ruim 800 euro.

En ja, dan kun je héél makkelijk op een negatieve energierekening uitkomen.
  maandag 10 januari 2022 @ 06:43:39 #39
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_203118983
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 06:36 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
De heffingskortingen energiebelasting is een contant bedrag per elektra-huisaansluiting. Eigenlijk is, het dus geen belastingkorting, maar gewoon een jaarlijks cadeau van de overheid wat via je energieleverancier wordt uitbetaald. Dit jaar bedraagt het cadeau maarliefst ruim 800 euro.

En ja, dan kun je héél makkelijk op een negatieve energierekening uitkomen.
Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Maar ik klaag niet. Thnx.
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_203121413
quote:
10s.gif Op zondag 9 januari 2022 23:09 schreef Notorious_Roy het volgende:
Volgens mij doet Essent was fout met die belastingkorting van de regering. Ze voorspellen dat ik meer terugkrijg dan dat ik aan voorschot betaal. Dat kan toch helemaal niet?
Echt vreemd ja, ik gebruikte 3 euro per dag voor alles, verwarming via mijn airco, cryptominer (of ik ben aan het gamen), koelvriescombi, vaatwasser, wasmachine, tv en losse versterker met zuilspeakers.

Oh ja de waterkoker ook nog. Alleen douchen en koken doe ik met gas.

En nu ben ik opeens nog maar 2 euro per dag kwijt, het is 10 januari en zit op 26 euro van de geschatte 224 deze maand, toen bekeek ik de app en daar staat dat ik nu 16,8 ipv 24 cent betaal voor elektra.

En 86 ipv 84 cent voor gas.
Some CGI & Games stuff.
  maandag 10 januari 2022 @ 11:32:45 #41
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203122145
Ik ben zó jaloers op die prijzen. Kutcontract dat afliep op 24 december. :'( :')
  maandag 10 januari 2022 @ 11:52:26 #42
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203122415
Op zich zijn de hoge energieprijzen wel een goede reden om zonnepanelen hebben: al wordt de kWh prijs 75 cent, je kan salderen en merkt er niets van.
  maandag 10 januari 2022 @ 11:58:42 #43
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203122532
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
Op zich zijn de hoge energieprijzen wel een goede reden om zonnepanelen hebben: al wordt de kWh prijs 75 cent, je kan salderen en merkt er niets van.
De terugverdientijd wordt ook mega kort op deze manier. :Y
Vandaar dat wij druk bezig zijn nu met het aanschaffen van zonnepanelen, door het aflopen van ons contract verdubbelt anders de gas+elektra maandlast. Vind ik niet zo grappig. ;)
pi_203122699
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:32 schreef Vaiana het volgende:
Ik ben zó jaloers op die prijzen. Kutcontract dat afliep op 24 december. :'( :')
Ik heb gewoon Eneco variabel, snap ook niet waarom het lager is geworden.
Some CGI & Games stuff.
  maandag 10 januari 2022 @ 12:35:44 #45
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203123156
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:58 schreef Vaiana het volgende:

[..]
De terugverdientijd wordt ook mega kort op deze manier. :Y
Vandaar dat wij druk bezig zijn nu met het aanschaffen van zonnepanelen, door het aflopen van ons contract verdubbelt anders de gas+elektra maandlast. Vind ik niet zo grappig. ;)
Lijkt me een goed plan. Sowieso is het leuk om te zien dat je meter "terugdraait" op mooie dagen als vandaag.

Salderen zal niet voor eeuwig zijn maar tzt ga ik wel eens kijken naar een thuisaccu, dan kan je nog steeds 5, 10 of 15kWh per dag zelf gebruiken gedurende zo'n 8 maanden per jaar.

Met een eigen oprit is een EV in de toekomst ook nog een optie als accu, zeker als deze vaak op de oprit staat.

Afijn, voor nu nog niet belangrijk.
pi_203123985
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 12:35 schreef TheFreshPrince het volgende:

Salderen zal niet voor eeuwig zijn maar tzt ga ik wel eens kijken naar een thuisaccu, dan kan je nog steeds 5, 10 of 15kWh per dag zelf gebruiken gedurende zo'n 8 maanden per jaar.

Accu's worden in een rap tempo goedkoper. Je zit niet perse aan li-ion vast natuurlijk. Er komt wel wat software bij.

Met een accu van een a twee kwh kan je vaak al met een klein beetje plannen de zomer door zonder iets af te nemen en de winter door zonder iets terug te leveren. Dat scheelt je dan iets een euro per dag en dan kan een accu met aansturing van zeg 500 euro redelijk vlot weer terug zijn verdient. Maar voorlopig salderen we nog.

Seizoenopslag zie ik niet snel gebeuren als particulier, of het moet al warmte zijn die je in de bodem pompt. Dan wordt de vacuümbuis opeens ook weer interessant.
  maandag 10 januari 2022 @ 13:32:59 #47
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203124054
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 13:29 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Accu's worden in een rap tempo goedkoper. Je zit niet perse aan li-ion vast natuurlijk. Er komt wel wat software bij.

Met een accu van een a twee kwh kan je vaak al met een klein beetje plannen de zomer door zonder iets af te nemen en de winter door zonder iets terug te leveren. Dat scheelt je dan iets een euro per dag en dan kan een accu met aansturing van zeg 500 euro redelijk vlot weer terug zijn verdient. Maar voorlopig salderen we nog.

Seizoenopslag zie ik niet snel gebeuren als particulier, of het moet al warmte zijn die je in de bodem pompt. Dan wordt de vacuümbuis opeens ook weer interessant.
Nee, seizoensopslag is totaal niet rendabel met accu's.
Een kleine capaciteit dagelijks gebruiken is veel efficiënter.

Met een variabele energiemarkt zou je de accu zelfs kunnen laden als stroom goedkoop is en de stroom gebruiken of terug leveren als het duurder is. Zover is het nog niet maar Tesla werkt daar wel naar toe met z'n "virtual power plants".
  maandag 10 januari 2022 @ 14:10:18 #48
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203124605
Er is een mooie post op tweakers.net waaruit blijkt dat het verschil tussen een 4kWh accu en een 135kWh accu maar 4% is. Het heeft gewoon weinig nut, mijn productie in 3 maanden (juni, juli, augustus) is 2800 kWh en dat ga ik nooit met accu's vangen. (tenzij ¤¤¤¤¤¤¤¤)

Een kleine thuisaccu helpt maar verder zou ik er nu niet teveel in investeren.

Zonder accu gebruikte hij 48,5% van zijn jaarverbruik direct van zijn zonnepanelen
Bij 4 kWh was dit gestegen naar 66% (via zonnepanelen + accu)
Bij 135 kWh was dit maar 71*

Op basis van berekeningen, Dus een kleine accu is zeker wel interessant, ook als je een stroomstoring wil overbruggen.

[ Bericht 5% gewijzigd door Herkauwer op 10-01-2022 14:15:58 ]
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  maandag 10 januari 2022 @ 14:17:44 #49
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203124749
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
Op zich zijn de hoge energieprijzen wel een goede reden om zonnepanelen hebben: al wordt de kWh prijs 75 cent, je kan salderen en merkt er niets van.
Helaas realiteit binnenkort... 61 cent per 1 februari. Wordt de auto opladen op een publieke laadpaal i.p.v. thuis. Ik verbruik meer dan ik zelf kan opwekken.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')