abonnement bol.com Coolblue
  Moderator zondag 2 januari 2022 @ 16:38:19 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_202995470


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
  Moderator zondag 2 januari 2022 @ 16:45:59 #2
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_202995563
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 16:15 schreef Piaggio25 het volgende:
Vraag,
Mag je in de meterkast een extra kleine groepenkast hangen voor de zonnepanelen met daarin, een hoofdschakelaar, aardlekschakelaar(40A/30ma)en groep van 20a, en deze aansluiten in de bestaande groepenkast op de hoofdschakelaar?
Dit zou mij beter lijken dan de groep bijplaatsen achter de aardlekschakelaar op een kamrail in de bestaande groepenkast, of zie ik dit totaal verkeerd.
Waarom zou je dat willen ? Die extra hoofdschakelaar mag volgens de normen sowieso al niet aangezien je de gehele installatie in één handeling spanningsloos moet kunnen maken. Als er ruimte is op een kamrail dan zou ik van daaruit verder bouwen.

Een kamrail is daar voor gemaakt en op de juiste maximale stroom e.d. berekend.

Mocht je ruimte tekort komen, dan kun je natuurlijk een nieuwe kast naast je bestaande verdeler plaatsen.
Maar dan hoort daar geen extra hoofdschakelaar in.
pi_203009193
Net de laatste cijfers van 2021 bekeken, wat een waardeloze decembermaand hadden we hier in zuid-oost Brabant :X Laagste dat ik ooit als maandtotaal had (panelen vanaf oktober 2018). Uiteindelijk eindigt 2021 net onder 2020, maar in 2020 legden we in mei extra panelen :X Totaal nu dit jaar 4451 opbrengst met 5550 wp op het dak (6 x365 op west en 12 x 280 op zuid).
We zien wel dat de nieuwe overburen invloed hebben op de opbrengst, vooral nu in de winter (panelen op west liggen op garage, die krijgt minder zon nu). Er zou nog een rij panelen op ons dak kunnen op zuid maar dat is niet echt mooi, want de andere zijn een indaksysteem en je krijgt nooit meer dezelfde panelen. Bovendien, dan moeten we een andere omvormer en dan weegt het niet meer op tegen de kosten. We doen het er dus mee, met deze opbrengst komen we net niet op nul, maar hopelijk gaan we weer wat minder thuiswerken. Van de andere kant, kans is groot dat er een hybride auto bij komt, dus dan wordt er meer thuis geladen. We hebben tweede helft van het jaar heel veel gereden met onze elektrische auto, die heeft ook meer opbrengst opgebruikt dan bedacht.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_203011278
Ik heb sinds 31 december 12 longi 360watt panelen met Solaredge p401 optimizers en een SE3680 omvormer.

In een alius inlegsysteem, compleet zelf gelegd en aangesloten.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_203011336
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 16:45 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Waarom zou je dat willen ? Die extra hoofdschakelaar mag volgens de normen sowieso al niet aangezien je de gehele installatie in één handeling spanningsloos moet kunnen maken. Als er ruimte is op een kamrail dan zou ik van daaruit verder bouwen.

Een kamrail is daar voor gemaakt en op de juiste maximale stroom e.d. berekend.

Mocht je ruimte tekort komen, dan kun je natuurlijk een nieuwe kast naast je bestaande verdeler plaatsen.
Maar dan hoort daar geen extra hoofdschakelaar in.
Waarom ik dat zou willen,,,
Om de extra groepenkast apart spaningsloos te kunnen maken zonder de officiële groepenkast spaningsloos te hoeven maken, zo had ik gedacht, maar wel door hem aan te sluiten na de hoofdschakelaar van de groepenkast die er al hangt, zodat met deze hoofdschakelaar alles spaningsloos te maken is.
Dit leek mij in verhouding hetzelfde als een groep op de kamrail achter de aardlekschakelaar, maar dan apart.
Maar corrigeer me als ik dit niet juist heb, vandaar deze vraag.
pi_203011851
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 17:30 schreef Piaggio25 het volgende:

[..]
Waarom ik dat zou willen,,,
Om de extra groepenkast apart spaningsloos te kunnen maken zonder de officiële groepenkast spaningsloos te hoeven maken, zo had ik gedacht, maar wel door hem aan te sluiten na de hoofdschakelaar van de groepenkast die er al hangt, zodat met deze hoofdschakelaar alles spaningsloos te maken is.
Dit leek mij in verhouding hetzelfde als een groep op de kamrail achter de aardlekschakelaar, maar dan apart.
Maar corrigeer me als ik dit niet juist heb, vandaar deze vraag.
Officieel krijg je dan een onderverdeler en moet je de kabel daar naar toe selectief beveiligen, dus invoeding leverancier -> hoofdschakelaar -> 300ma alek -> 35A automaat -> kabel 5x6mm² -> onderverdeler -> 30ma alek -> 20A automaat.

Ik zou alles in een kast houden: invoeding leverancier -> HS -> Hako 20A 30ma


Oja en de voeding van de leverancier moet dan ook selectief zijn officieel en 50A is niet leuk qua vastrecht
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
  Redactie Frontpage maandag 3 januari 2022 @ 18:40:49 #7
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203012142
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 17:25 schreef densmee het volgende:
Ik heb sinds 31 december 12 longi 360watt panelen met Solaredge p401 optimizers en een SE3680 omvormer.
[ afbeelding ]
In een alius inlegsysteem, compleet zelf gelegd en aangesloten.
Netjes hoor. Leuk dat je het zelf gedaan hebt. Is er al wat opbrengst?
  Moderator maandag 3 januari 2022 @ 18:41:19 #8
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_203012151
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 17:30 schreef Piaggio25 het volgende:
Om de extra groepenkast apart spaningsloos te kunnen maken zonder de officiële groepenkast spaningsloos te hoeven maken, zo had ik gedacht, maar wel door hem aan te sluiten na de hoofdschakelaar van de groepenkast die er al hangt, zodat met deze hoofdschakelaar alles spaningsloos te maken is.
Je wilt twee kasten tegen elkaar aan plaatsen; met aan de ene kant je gewone bestaande verdeelinrichting, en aan de andere kant één aardlekautomaat of installatieautomaat met aardlekschakelaar die naar je zonnepanelen installatie gaat ? Ik melde toch al dat je maar één hoofdschakelaar in een verdeelinrichting mag hebben ?

Je hebt als het goed is bij je omvormer ook een werkschakelaar zitten ?

quote:
Heb je een omvormer waarbij er geen AC-stekker is meegeleverd en waarbij u de deksel dient te
verwijderen en vervolgens de AC kabel aan de binnenzijde aan een kroonsteen of aansluitklem dient
te bevestigen, dan dient u een werkschakelaar vlakbij de omvormer te worden gemonteerd. Volgens de
veiligheidsnormen moet, naast de zekeringsautomaat in de groepenkast, ook vlakbij de omvormer de
AC-verbinding te onderbreken zijn.
En voor het geval dat er mensen zijn die denken dat hoofdschakelaars en werkschakelaars hetzelfde zijn, hier staat het één en ander uitgelegd. Al moet ik toegeven dat het normblad ansich waar na verwezen word niet helemaal actueel is.
pi_203012697
quote:
0s.gif Op maandag 3 januari 2022 18:40 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Netjes hoor. Leuk dat je het zelf gedaan hebt. Is er al wat opbrengst?
Jawel, alleen bevriende installateur moet hem nog even aanmelden bij solaredge.
Maar ik had gisteren al een 0 verbruik over een dag gezien
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_203015057
Ik heb nog niks veranderd, maar vroeg mij af voordat ik wat ga veranderen of dit mocht, nee dus.
We hebben nog geen zonnepanelen maar als deze er zijn, gaan we die op een aparte groep zetten in de originele groepenkast op de kamrail (zitten er nu 3)dus mag er nog 1 bij.

Densmee en vonkeboer, bedankt voor de uitleg, weer wat geleerd.
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:17:30 #11
83103 yvette1982
Respect is slechts een trend.
pi_203058468
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
In het dagelijks leven is iedereen een acteur.
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 09:25:36 #12
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203058590
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:17 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
Vraag bij een stuk of 5 bedrijven vrijblijvend offertes aan. Bekijk hun adviezen en bruto kostprijs per Wp. Een klassiek string systeem zal onder de euro per Wp uit moeten komen (bij een gemiddelde situatie) wil je een systeem met micro-omvormers dan kom je rond de ¤1,25 per Wp uit (bij een gemiddelde situatie).
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:32:02 #13
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203058670
Mhhm, wij komen nu rond de ¤1,40 netto per Wp uit, met micro-omvormers. Maar ik heb ook echt geen goedkopere offerte dan dat gezien, en we hebben er meerdere opgevraagd.
Wat ik begreep is dat alle materiaalkosten weer zijn gestegen de laatste tijd, en daardoor ook de prijzen die consumenten ervoor betalen.
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 09:47:00 #14
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203058924
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:32 schreef Vaiana het volgende:
Mhhm, wij komen nu rond de ¤1,40 netto per Wp uit, met micro-omvormers. Maar ik heb ook echt geen goedkopere offerte dan dat gezien, en we hebben er meerdere opgevraagd.
Wat ik begreep is dat alle materiaalkosten weer zijn gestegen de laatste tijd, en daardoor ook de prijzen die consumenten ervoor betalen.
Je kan het beste even naar de bruto prijs kijken, je krijgt de BTW namelijk terug van de belastingdienst (moet je wel wat voor doen). Ik ben in december uitgekomen op ¤1,24 brutto per Wp. 15x Hyundai 400Wp panelen met 15x Enphase IQ7+ micro omvormers.
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:48:26 #15
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203058941
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:47 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Je kan het beste even naar de bruto prijs kijken, je krijgt de BTW namelijk terug van de belastingdienst. Ik ben in december uitgekomen op ¤1,24 brutto per Wp. 15x Hyundai 400Wp panelen met 15x Enphase IQ7+ micro omvormers.
Ja ik weet dat de BTW terugkomt, daarom kijk ik juist netto. :D
Ik snap niet hoe je dat voor elkaar gekregen hebt, haha. Dat lijkt er hier echt niet in te zitten.
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:49:43 #16
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203058954
Maar misschien bedoelen wij bruto/netto andersom?
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 09:57:54 #17
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203059069
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:49 schreef Vaiana het volgende:
Maar misschien bedoelen wij bruto/netto andersom?
Ik bedoel wat je uiteindelijk betaald hebt na teruggave van de belastingdienst (wat een kwartaal wachten is)
  donderdag 6 januari 2022 @ 09:59:55 #18
207884 Heremeteit
alweer een poort
pi_203059089
Mooi dat hier een topic over is. Wij zijn recent verhuisd en ben nu aan het denken over zonnepanelen op het dak. Nu liggen er geen normale dakpannen op het dak maar zgn shingels (https://www.bauhaus.se/takshingel-grafitsvart-plano-pro-3m). Volgens de vorige eigenaar kan het afentoe voorkomen dat deze losraken en opnieuw vastgelijmd moeten worden.

Weet iemand of je er gewoon zonnepanelen op kunt laten leggen, of moet er eerst een nieuw dak op omdat het anders niet meer mogelijk is om de shingels vast te lijmen?

Ik ben een totale noob op het gebied van installaties, daken etc, dus misschien is het een domme vraag :@.
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:00:00 #19
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059091
quote:
1s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:57 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Ik bedoel wat je uiteindelijk betaald hebt na teruggave van de belastingdienst (wat een kwartaal wachten is)
Ja ik ook. :D
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:01:18 #20
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059107
quote:
1s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:47 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Je kan het beste even naar de bruto prijs kijken, je krijgt de BTW namelijk terug van de belastingdienst (moet je wel wat voor doen). Ik ben in december uitgekomen op ¤1,24 brutto per Wp. 15x Hyundai 400Wp panelen met 15x Enphase IQ7+ micro omvormers.
Waar heb jij de zonnepanelen vandaan? :)
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 10:13:40 #21
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203059251
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:01 schreef Vaiana het volgende:

[..]
Waar heb jij de zonnepanelen vandaan? :)
Energiewacht. Die gaven wat korting omdat ik daar recent ook een hybride warmtepomp heb gekocht. Maar Dijkman Zonne Energie (uit Heino) was niet veel duurder. Zoek dus vooral ook naar wat adressen in de regio, kan best schelen met de grote namen.
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:26:49 #22
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059410
quote:
1s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:13 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Energiewacht. Die gaven wat korting omdat ik daar recent ook een hybride warmtepomp heb gekocht. Maar Dijkman Zonne Energie (uit Heino) was niet veel duurder. Zoek dus vooral ook naar wat adressen in de regio, kan best schelen met de grote namen.
We hebben er nu één uit de regio, die komt dus op 1,40. ;)
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 10:30:25 #23
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203059478
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:26 schreef Vaiana het volgende:

[..]
We hebben er nu één uit de regio, die komt dus op 1,40. ;)
Ok, en is het dak dusdanig dat het geen simpel string systeem kan zijn? Als je dat laat aanleggen kan het behoorlijk goedkoper.
pi_203059545
In een van de gemeentes waar ik woon is een initiatief (https://www.degroenezone.nl) waarbij tegen een lage rente zonnepanelen aangeboden worden. Aangezien ik van plan ben mijn dak te vervangen en ik daarna even niet de cash heb om zonnepanelen te leggen lijkt me dit interessant.

quote:
De Groene Zone is een initiatief van 12 gemeentes in de regio Zuidoost Brabant en heeft als doel om zoveel mogelijk woningen te voorzien van zonnepanelen. Het project biedt een simpele en laagdrempelige manier om zonnepanelen op eigen dak te realiseren. Met een betrouwbare leverancier, geen eigen financiële investering en een contract met eigen gemeente is er geen reden om níet voor De Groene Zone te kiezen.‘’

Bekijk 12 deelnemende gemeentes INSCHRIJVEN
KAN T/M
31 MAART!
Daarom zonnepanelen van De Groene Zone!

Een initiatief van jouw gemeente
Je hoeft geen geld beschikbaar te hebben (je leent het geld)
Alles wordt voor je geregeld
Meteen geld besparen, omdat de opbrengst meer is dan je lening
Een aantrekkelijk lage rente van 1,35%
Je gaat een contract aan met je gemeente
De gemeente is verantwoordelijk voor het leggen van de panelen, en 15 jaar service en onderhoud.
Op deze manier kun je zonder veel moeite en geld meehelpen aan een betere wereld en gebruik maken van duurzame energie.
Zijn er nog dingen waar ik op moet letten? Ik ga er vanuit dat er iets minder keuze is in panelen en omvormers. Maar aan de andere kant loopt het wel via de gemeente dus die zullen wel geen rotzooi willen leveren.
  donderdag 6 januari 2022 @ 10:43:04 #25
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203059669
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:30 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Ok, en is het dak dusdanig dat het geen simpel string systeem kan zijn? Als je dat laat aanleggen kan het behoorlijk goedkoper.
We hebben schaduw van dakkapel en airco, en willen tzt misschien nog een rijtje van 3 op de andere kant van het dak leggen. Dus parallel was wel de betere oplossing, ook al zijn de kosten dan wat hoger.

Maargoed, we kunnen het prima betalen en de maandlasten van GWL zijn nu toch zo hoog dat je terugverdientijd heel snel voelt/is. Dus kan me er ook niet mega druk om maken, maar wel interessant om die verschillen te zien.
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 10:44:02 #26
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203059687
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 10:34 schreef Citizen.Erased het volgende:
In een van de gemeentes waar ik woon is een initiatief (https://www.degroenezone.nl) waarbij tegen een lage rente zonnepanelen aangeboden worden. Aangezien ik van plan ben mijn dak te vervangen en ik daarna even niet de cash heb om zonnepanelen te leggen lijkt me dit interessant.
[..]
Zijn er nog dingen waar ik op moet letten? Ik ga er vanuit dat er iets minder keuze is in panelen en omvormers. Maar aan de andere kant loopt het wel via de gemeente dus die zullen wel geen rotzooi willen leveren.
Ik heb soortgelijk iets in het vorige huis gedaan. Was vanuit de provincie. Vrijwel rentevrij lenen en elke maand terugbetalen gedurende een x aantal jaren waarbij het maandelijks af te lossen deel al minder was dan wat je bespaarde aan stroom. Zou het zo weer doen.
Maar voor de zekerheid zou ik ook vrijblijvend offertes opvragen voor een soortgelijk systeem bij een andere aanbieder zodat je zeker weet dat je niet veel te veel betaald.
pi_203067678
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:17 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
Wij doen mee met de collectieve inkoop via Eigenhuis. Dat kwam op ¤1,04 inclusief BTW per WP, maar volgens mij is de inschrijving daarvan inmiddels gesloten.
pi_203067957
h
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 09:17 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen.

Heeft iemand nog goede ervaringen met de aankoop van zonnepanelen bij een bedrijf qua prijs en kwaliteit. Gezien de hoge prijzen wil ik graag dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen voor circa 5.000khw.
Heb zeer goede ervaringen met Solar Engineers uit Den Haag. Zowel vooraf als tijdens het plaatsen goed advies gehad en goed uitvoering van alle afspraken.
Als rozijnen staan te wellen, terwijl het recept krenten vermeld,
hebben die rozijnen dan zinloos geweld?
  Redactie Frontpage donderdag 6 januari 2022 @ 20:18:18 #29
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203068176
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 19:50 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Wij doen mee met de collectieve inkoop via Eigenhuis. Dat kwam op ¤1,04 inclusief BTW per WP, maar volgens mij is de inschrijving daarvan inmiddels gesloten.
Dat was Enie.nl. En zonder die collectieve inkoop kwam ik op ¤0,88 (na belastingteruggave) voor een klassiek string systeem met 20 350wp panelen.
pi_203069006
quote:
0s.gif Op donderdag 6 januari 2022 20:18 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Dat was Enie.nl. En zonder die collectieve inkoop kwam ik op ¤0,88 (na belastingteruggave) voor een klassiek string systeem met 20 350wp panelen.
Hangt er vanaf waar en wanneer die offerte gemaakt is. Ik had een aanbod van eigen huis waarbij ze niet eens kwamen kijken en ik wel zou horen wat de meerkosten waren als ik een handtekening had gezet. Ja, ik kon er dan nog wel van af maar dan werd er wel 150 euro in rekening gebracht. Uiteraard voor een ander bedrijf gekozen. Maar VEH doet dus met meer partijen zaken.

Gewoon een hoop googelen en rondzoeken op internet en dan een paar offertes laten maken.
pi_203116713
Iemand ervaring met TSM-390 DE09.05 All black zonnepanelen en een SolarEdge incl. P401 optimizers SE9k-ER-01 omvormer ?
  zondag 9 januari 2022 @ 22:06:44 #32
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203116829
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 21:59 schreef Puala het volgende:
Iemand ervaring met TSM-390 DE09.05 All black zonnepanelen en een SolarEdge incl. P401 optimizers SE9k-ER-01 omvormer ?
Niet specifiek maar zo te lezen ga je iig leuk wat stroom opwekken _O_
pi_203116920
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 22:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Niet specifiek maar zo te lezen ga je iig leuk wat stroom opwekken _O_
Mogelijk ja, het is een van de weinige aanbieders die installeert op schuin bitumendak. Dus de keuze is wat beperkt. Maar het aantal panelen bevalt zeer zeker, dus t is wel een optie.
pi_203116923
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 21:59 schreef Puala het volgende:
Iemand ervaring met TSM-390 DE09.05 All black zonnepanelen en een SolarEdge incl. P401 optimizers SE9k-ER-01 omvormer ?
Eigenlijk zijn er geen slechte zonnepanelen. En solaredge is altijd goed natuurlijk.

Heb je solaredge nodig ivm schaduw oid?
pi_203116968
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 22:13 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Eigenlijk zijn er geen slechte zonnepanelen. En solaredge is altijd goed natuurlijk.

Heb je solaredge nodig ivm schaduw oid?
eh geen idee? :@

30 panelen, verwachtte opbrengst is 10062 volgens de offerte. max opbrengst zou 11700 zijn.
  zondag 9 januari 2022 @ 22:21:41 #36
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203117047
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 22:15 schreef Puala het volgende:

[..]
eh geen idee? :@

30 panelen, verwachtte opbrengst is 10062 volgens de offerte. max opbrengst zou 11700 zijn.
Netjes.

Vraag of je installateur "vlamboogdetectie" inschakelt op de omvormer.
Mocht er dan onverhoopt eens iets mis zijn met de stekkers of bekabeling, dan is de kans groot dat je omvormer dat merkt en de boel netjes uitschakelt.
Zeker op bitumen lijkt me dat plezierig.

Niet iedere installateur zet het aan, sommigen weten niet eens van het bestaan of nemen niet de moeite.

Toevallig krijg ik op mijn 2e woning komend voorjaar ook zonnepanelen op een schuin bitumendak.
Dat zou eigenlijk vorig jaar al maar ivm met een geplande uitbouw is al het werk nu gecombineerd.
  zondag 9 januari 2022 @ 23:09:37 #37
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_203117730
Volgens mij doet Essent was fout met die belastingkorting van de regering. Ze voorspellen dat ik meer terugkrijg dan dat ik aan voorschot betaal. Dat kan toch helemaal niet?
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_203118966
quote:
10s.gif Op zondag 9 januari 2022 23:09 schreef Notorious_Roy het volgende:
Volgens mij doet Essent was fout met die belastingkorting van de regering. Ze voorspellen dat ik meer terugkrijg dan dat ik aan voorschot betaal. Dat kan toch helemaal niet?
De heffingskortingen energiebelasting is een contant bedrag per elektra-huisaansluiting. Eigenlijk is, het dus geen belastingkorting, maar gewoon een jaarlijks cadeau van de overheid wat via je energieleverancier wordt uitbetaald. Dit jaar bedraagt het cadeau maarliefst ruim 800 euro.

En ja, dan kun je héél makkelijk op een negatieve energierekening uitkomen.
  maandag 10 januari 2022 @ 06:43:39 #39
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_203118983
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 06:36 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
De heffingskortingen energiebelasting is een contant bedrag per elektra-huisaansluiting. Eigenlijk is, het dus geen belastingkorting, maar gewoon een jaarlijks cadeau van de overheid wat via je energieleverancier wordt uitbetaald. Dit jaar bedraagt het cadeau maarliefst ruim 800 euro.

En ja, dan kun je héél makkelijk op een negatieve energierekening uitkomen.
Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Maar ik klaag niet. Thnx.
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_203121413
quote:
10s.gif Op zondag 9 januari 2022 23:09 schreef Notorious_Roy het volgende:
Volgens mij doet Essent was fout met die belastingkorting van de regering. Ze voorspellen dat ik meer terugkrijg dan dat ik aan voorschot betaal. Dat kan toch helemaal niet?
Echt vreemd ja, ik gebruikte 3 euro per dag voor alles, verwarming via mijn airco, cryptominer (of ik ben aan het gamen), koelvriescombi, vaatwasser, wasmachine, tv en losse versterker met zuilspeakers.

Oh ja de waterkoker ook nog. Alleen douchen en koken doe ik met gas.

En nu ben ik opeens nog maar 2 euro per dag kwijt, het is 10 januari en zit op 26 euro van de geschatte 224 deze maand, toen bekeek ik de app en daar staat dat ik nu 16,8 ipv 24 cent betaal voor elektra.

En 86 ipv 84 cent voor gas.
Some CGI & Games stuff.
  maandag 10 januari 2022 @ 11:32:45 #41
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203122145
Ik ben zó jaloers op die prijzen. Kutcontract dat afliep op 24 december. :'( :')
  maandag 10 januari 2022 @ 11:52:26 #42
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203122415
Op zich zijn de hoge energieprijzen wel een goede reden om zonnepanelen hebben: al wordt de kWh prijs 75 cent, je kan salderen en merkt er niets van.
  maandag 10 januari 2022 @ 11:58:42 #43
493315 Bami
f.k.a. Vaiana
pi_203122532
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
Op zich zijn de hoge energieprijzen wel een goede reden om zonnepanelen hebben: al wordt de kWh prijs 75 cent, je kan salderen en merkt er niets van.
De terugverdientijd wordt ook mega kort op deze manier. :Y
Vandaar dat wij druk bezig zijn nu met het aanschaffen van zonnepanelen, door het aflopen van ons contract verdubbelt anders de gas+elektra maandlast. Vind ik niet zo grappig. ;)
pi_203122699
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:32 schreef Vaiana het volgende:
Ik ben zó jaloers op die prijzen. Kutcontract dat afliep op 24 december. :'( :')
Ik heb gewoon Eneco variabel, snap ook niet waarom het lager is geworden.
Some CGI & Games stuff.
  maandag 10 januari 2022 @ 12:35:44 #45
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203123156
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:58 schreef Vaiana het volgende:

[..]
De terugverdientijd wordt ook mega kort op deze manier. :Y
Vandaar dat wij druk bezig zijn nu met het aanschaffen van zonnepanelen, door het aflopen van ons contract verdubbelt anders de gas+elektra maandlast. Vind ik niet zo grappig. ;)
Lijkt me een goed plan. Sowieso is het leuk om te zien dat je meter "terugdraait" op mooie dagen als vandaag.

Salderen zal niet voor eeuwig zijn maar tzt ga ik wel eens kijken naar een thuisaccu, dan kan je nog steeds 5, 10 of 15kWh per dag zelf gebruiken gedurende zo'n 8 maanden per jaar.

Met een eigen oprit is een EV in de toekomst ook nog een optie als accu, zeker als deze vaak op de oprit staat.

Afijn, voor nu nog niet belangrijk.
pi_203123985
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 12:35 schreef TheFreshPrince het volgende:

Salderen zal niet voor eeuwig zijn maar tzt ga ik wel eens kijken naar een thuisaccu, dan kan je nog steeds 5, 10 of 15kWh per dag zelf gebruiken gedurende zo'n 8 maanden per jaar.

Accu's worden in een rap tempo goedkoper. Je zit niet perse aan li-ion vast natuurlijk. Er komt wel wat software bij.

Met een accu van een a twee kwh kan je vaak al met een klein beetje plannen de zomer door zonder iets af te nemen en de winter door zonder iets terug te leveren. Dat scheelt je dan iets een euro per dag en dan kan een accu met aansturing van zeg 500 euro redelijk vlot weer terug zijn verdient. Maar voorlopig salderen we nog.

Seizoenopslag zie ik niet snel gebeuren als particulier, of het moet al warmte zijn die je in de bodem pompt. Dan wordt de vacuümbuis opeens ook weer interessant.
  maandag 10 januari 2022 @ 13:32:59 #47
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203124054
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 13:29 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Accu's worden in een rap tempo goedkoper. Je zit niet perse aan li-ion vast natuurlijk. Er komt wel wat software bij.

Met een accu van een a twee kwh kan je vaak al met een klein beetje plannen de zomer door zonder iets af te nemen en de winter door zonder iets terug te leveren. Dat scheelt je dan iets een euro per dag en dan kan een accu met aansturing van zeg 500 euro redelijk vlot weer terug zijn verdient. Maar voorlopig salderen we nog.

Seizoenopslag zie ik niet snel gebeuren als particulier, of het moet al warmte zijn die je in de bodem pompt. Dan wordt de vacuümbuis opeens ook weer interessant.
Nee, seizoensopslag is totaal niet rendabel met accu's.
Een kleine capaciteit dagelijks gebruiken is veel efficiënter.

Met een variabele energiemarkt zou je de accu zelfs kunnen laden als stroom goedkoop is en de stroom gebruiken of terug leveren als het duurder is. Zover is het nog niet maar Tesla werkt daar wel naar toe met z'n "virtual power plants".
  maandag 10 januari 2022 @ 14:10:18 #48
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203124605
Er is een mooie post op tweakers.net waaruit blijkt dat het verschil tussen een 4kWh accu en een 135kWh accu maar 4% is. Het heeft gewoon weinig nut, mijn productie in 3 maanden (juni, juli, augustus) is 2800 kWh en dat ga ik nooit met accu's vangen. (tenzij ¤¤¤¤¤¤¤¤)

Een kleine thuisaccu helpt maar verder zou ik er nu niet teveel in investeren.

Zonder accu gebruikte hij 48,5% van zijn jaarverbruik direct van zijn zonnepanelen
Bij 4 kWh was dit gestegen naar 66% (via zonnepanelen + accu)
Bij 135 kWh was dit maar 71*

Op basis van berekeningen, Dus een kleine accu is zeker wel interessant, ook als je een stroomstoring wil overbruggen.

[ Bericht 5% gewijzigd door Herkauwer op 10-01-2022 14:15:58 ]
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  maandag 10 januari 2022 @ 14:17:44 #49
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203124749
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 11:52 schreef TheFreshPrince het volgende:
Op zich zijn de hoge energieprijzen wel een goede reden om zonnepanelen hebben: al wordt de kWh prijs 75 cent, je kan salderen en merkt er niets van.
Helaas realiteit binnenkort... 61 cent per 1 februari. Wordt de auto opladen op een publieke laadpaal i.p.v. thuis. Ik verbruik meer dan ik zelf kan opwekken.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  maandag 10 januari 2022 @ 14:24:28 #50
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203124850
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:17 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Helaas realiteit binnenkort... 61 cent per 1 februari. Wordt de auto opladen op een publieke laadpaal i.p.v. thuis. Ik verbruik meer dan ik zelf kan opwekken.
Je kan voor die prijzen bijna nog beter gaan opladen met een diesel aggregaat en die op slaolie laten draaien _O-
  maandag 10 januari 2022 @ 14:29:38 #51
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203124932
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:10 schreef Herkauwer het volgende:
Er is een mooie post op tweakers.net waaruit blijkt dat het verschil tussen een 4kWh accu en een 135kWh accu maar 4% is. Het heeft gewoon weinig nut, mijn productie in 3 maanden (juni, juli, augustus) is 2800 kWh en dat ga ik nooit met accu's vangen. (tenzij ¤¤¤¤¤¤¤¤)

Een kleine thuisaccu helpt maar verder zou ik er nu niet teveel in investeren.

Zonder accu gebruikte hij 48,5% van zijn jaarverbruik direct van zijn zonnepanelen
Bij 4 kWh was dit gestegen naar 66% (via zonnepanelen + accu)
Bij 135 kWh was dit maar 71*

Op basis van berekeningen, Dus een kleine accu is zeker wel interessant, ook als je een stroomstoring wil overbruggen.
Ik heb inmiddels een 2kWh en een 3.6kWh "powerbank" van Bluetti en Ecoflow om stroomstoringen te overbruggen.
Met 2 vriezers (deels voedsel voor de fretten) en 2 aquaria geen overbodige luxe...

Kost helaas nog wel een rib uit je lijf maar de levensduur zou wel zo'n 2.500x compleet opladen moeten zijn dus die verslijt ik de eerste 20 jaar niet :+ En tegen die tijd kost het vast geen drol meer.

Het blauwe "ding" is een 0,3kWh powerbank (Bluetti AC30).[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 10-01-2022 14:54:15 ]
pi_203124956
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:17 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Helaas realiteit binnenkort... 61 cent per 1 februari. Wordt de auto opladen op een publieke laadpaal i.p.v. thuis. Ik verbruik meer dan ik zelf kan opwekken.
Ik zag wat ik Greenchoise ga betalen het komende half jaar. Gas is wel extreem met 1,44 per kuub maar elektra valt me wel mee, 26/33 ct laag/hoog.

Dus al zou ik onvoldoende opwekken, verwarmen met de airco blijf ik deze winter doen, kan al uit bij een COP van 2.

Leuk dat die tweaker tot de zelfde conclusie kwam als ik zonder grafiekjes te maken. Het lage fruit is dus gewoon per dag niet hoeven leveren of juist niet hoeven afnemen. Meer dan een of twee dagen overbruggen komt zo weinig voor dat het nooit uit kan.
  maandag 10 januari 2022 @ 15:06:39 #53
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203125484
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 14:31 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik zag wat ik Greenchoise ga betalen het komende half jaar. Gas is wel extreem met 1,44 per kuub maar elektra valt me wel mee, 26/33 ct laag/hoog.

Dus al zou ik onvoldoende opwekken, verwarmen met de airco blijf ik deze winter doen, kan al uit bij een COP van 2.

Leuk dat die tweaker tot de zelfde conclusie kwam als ik zonder grafiekjes te maken. Het lage fruit is dus gewoon per dag niet hoeven leveren of juist niet hoeven afnemen. Meer dan een of twee dagen overbruggen komt zo weinig voor dat het nooit uit kan.
Welk contract heb jij dan bij Greenchoice want hun variabele tarieven zijn op dit moment veel hoger.

Groene stroom
Enkeltarief (per kWh)
¤ 0,4666
Vaste leveringskosten (per maand)
¤ 6,3333
Bosgecompenseerd gas
Tarief (per m3)
¤ 2,0506
Vaste leveringskosten (per maand)
¤ 6,3333
Alle prijzen inclusief btw

Zelfs de tarieven voor een jaar contract liggen hoger
Bron
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  maandag 10 januari 2022 @ 15:09:22 #54
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_203125521
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:06 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Welk contract heb jij dan bij Greenchoice want hun variabele tarieven zijn op dit moment veel hoger.

Groene stroom
Enkeltarief (per kWh)
¤ 0,4666
Vaste leveringskosten (per maand)
¤ 6,3333
Bosgecompenseerd gas
Tarief (per m3)
¤ 2,0506
Vaste leveringskosten (per maand)
¤ 6,3333
Alle prijzen inclusief btw

Zelfs de tarieven voor een jaar contract liggen hoger
Bron
Dit zijn de tarieven voor nieuwe klanten, qajariaq was hiervoor waarschijnlijk al klant bij Greenchoice.
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
  maandag 10 januari 2022 @ 15:10:08 #55
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203125532
Het is hard gegaan, toevallig in mei '21 nog voor ¤0,24 afgesloten voor 3 jaar bij GreenChoice.
Nu sluit ik nooit voor zo'n lange periode af maar in dit geval krijg ik dan wat extra rendement bij Zonnepanelendelen waar ik wat delen gekocht heb.

Afijn, ik heb geen gasaansluiting meer dus de prijs waar ik de stroom voor afgesloten heb maakt (dankzij de panelen en salderen) feitelijk niets uit.
  maandag 10 januari 2022 @ 15:15:58 #56
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203125634
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:09 schreef monkyyy het volgende:

[..]
Dit zijn de tarieven voor nieuwe klanten, qajariaq was hiervoor waarschijnlijk al klant bij Greenchoice.
Ik las wat hij ging betalen voor de komende 6 maanden, dacht even dat het ging om zijn nieuwe maandelijkse variabele bedragen. Die zouden gelijk moeten zijn voor bestaande en nieuwe klanten.

Zoals je ziet, ik let er op ;) Ik zit met een dure variabel contract per 1 feb.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  maandag 10 januari 2022 @ 15:19:06 #57
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_203125703
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:10 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het is hard gegaan, toevallig in mei '21 nog voor ¤0,24 afgesloten voor 3 jaar bij GreenChoice.
Nu sluit ik nooit voor zo'n lange periode af maar in dit geval krijg ik dan wat extra rendement bij Zonnepanelendelen waar ik wat delen gekocht heb.

Afijn, ik heb geen gasaansluiting meer dus de prijs waar ik de stroom voor afgesloten heb maakt (dankzij de panelen en salderen) feitelijk niets uit.
Ik zit in een vergelijkbare positie. Ik heb een aantal jaar terug winddelen (een soort aandelen in een windmolen) gekocht via Greenchoice, ze wekken circa 5500kwh per jaar op. Dat wordt tegen het kale leveringstarief van mijn energie rekening afgetrokken. Een hoe hoger het kale tarief, hoe meer korting op mijn energie rekening. Die dingen gaan zich wel lekker uitbetalen als de stroom prijzen zo hoog blijven.
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_203125842
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:19 schreef monkyyy het volgende:

[..]
Ik zit in een vergelijkbare positie. Ik heb een aantal jaar terug winddelen (een soort aandelen in een windmolen) gekocht via Greenchoice, ze wekken circa 5500kwh per jaar op. Dat wordt tegen het kale leveringstarief van mijn energie rekening afgetrokken. Een hoe hoger het kale tarief, hoe meer korting op mijn energie rekening. Die dingen gaan zich wel lekker uitbetalen als de stroom prijzen zo hoog blijven.
Loont dat een beetje, die winddelen? Ik zag de optie langskomen, maar op het eerste oog ziet het er vrij duur uit..
pi_203125939
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:26 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Loont dat een beetje, die winddelen? Ik zag de optie langskomen, maar op het eerste oog ziet het er vrij duur uit..
Ja, ik ben (al vele jaren) bestaande klant bij Greenchoise.

Ook ik heb die winddelen. Eigenlijk heb ik er nooit een goed gevoel bij gehad. Het is gewoon een financieel product waar je ook vermogensbelasting over betaald. Daarnaast heeft het slechts één jaar de verwachte productie gehaald. Vorig jaar was het absolute dieptepunt met 70%. Ik zou het nooit meer doen.

Sinds dit jaar heb ik panelen, de winddelen zal ik verplicht moeten verkopen, daar krijg ik dan een heel klein deel van terug op twee derde van de verwachte leeftijd. Nee, doe mij maar panelen, dat is van jezelf en zo voelt het niet bij die windmolen aan de andere kant van het land.

edit: Het betekend ook gedwongen winkelnering bij Greenchoise. Dat heb ik btw nooit als vervelend ervaren maar je zit wel vast.

Wat goed van G dat ze de bedragen voor vaste klanten lager hebben dan voor nieuwe. Super!
  maandag 10 januari 2022 @ 15:45:42 #60
38065 TheFreshPrince
Ik doe ook maar wat.
pi_203126093
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:26 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Loont dat een beetje, die winddelen? Ik zag de optie langskomen, maar op het eerste oog ziet het er vrij duur uit..
Ik denk dat je met de zonnedelen gunstiger zit, vooral als je dat over de jaren spreidt over de projecten die voorbij komen. Het rendement is ook redelijk voorspelbaar.

Uiteraard staat het in geen verhouding tot het rendement dat je (gemiddeld) op aandelen kan maken (S&P 500 ETF bijvoorbeeld) maar als het nu op je spaarrekening staat te verpieteren kan het best een interessante optie zijn.

Ik zou er geen grote bedragen in stoppen.
  maandag 10 januari 2022 @ 15:49:20 #61
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_203126142
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:26 schreef NicolasJoy het volgende:

[..]
Loont dat een beetje, die winddelen? Ik zag de optie langskomen, maar op het eerste oog ziet het er vrij duur uit..
Tegenwoordig heb je allemaal van dat soort mogelijkheden in allerlei soorten en maten, ik heb de huidige aanbiedingen in de markt niet echt kunnen beoordelen omdat ik het niet goed heb bestudeerd, maar ik kan wel vertellen over mijn situatie.

Ik heb 12 stuks in 2017 aangeschaft voor ¤3.120. Hierbij moest je wel verplicht bij Greenchoice klant blijven. Op mijn jaarafrekening zie ik vervolgens telkens deze post staan, het meest rechtse getal is het bedrag dat als minpost incl btw dat van mijn jaarrekening afgetrokken wordt:

Jaarafrekening 2017, - ¤302,29:


Jaarafrekening 2018,- ¤343,20:


Jaarafrekening 2019, - ¤494,04:


Jaarafrekening 2020, - ¤501,12:


Jaarafrekening 2021, - ¤78,60:


Tot mijn grote schrik zijn ze sinds 2021 dus exploitatiekosten gaan rekenen wat weer rendement drastisch omlaag brengt. 2021 was ook een redelijk slecht windjaar, mijn molen heeft zo'n 1300kwh minder opgebracht dan normaal, scheelt toch zo'n ¤85.

Maar of het loont? Het hangt van de stroomprijs af, aankoopprijs en exploitatiekosten af. Als het kale tarief ¤0,30 wordt, dan zit ik gebakken met een aftrekpost van tegen de ¤1.650 op jaarbasis op een investering van ¤3.120 van een aantal jaar terug. :+

[ Bericht 0% gewijzigd door monkyyy op 10-01-2022 23:22:03 ]
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_203127350
quote:
0s.gif Op maandag 10 januari 2022 15:49 schreef monkyyy het volgende:

Maar of het loont? Het hangt van de stroomprijs af, aankoopprijs en exploitatiekosten af. Als het kale tarief ¤0,30 wordt, dan zit ik gebakken met een aftrekpost van tegen de ¤1.650 op jaarbasis op een investering van ¤3.120 van een aantal jaar terug.
Je vergeet in je verhaal dat de winddelen na een aantal jaar afgeschreven zijn. Het is dus rente en aflossing zeg maar. Niet alleen rendement maar dus ook afschrijving en inderdaad onderhoudskosten.

'Mijn' molen is over een jaar of vijf totaal afgeschreven. Dan is er geen rendement meer en is de investering op. Wel is de garantie afgegeven dat de rest opbrengst altijd meer is dan de sloopkosten.

Maar met dergelijke hoge stroomprijzen kan het wel uit. Waarschijnlijk zijn de aanschafkosten nu ook flink omhoog gegaan want het is een financieel product en niet eigendom van boutjes en moertjes.
pi_203191756
Is er al iets meer bekend over de vernieuwde "salderings'" regeling voor zonnepanelen en of dit nog steeds 1-1-2023 ingaat?

Mijn collega beweert dat je nu de volledige Kwh prijs ervoor gaat krijgen als je teruglevert en zegt 10 extra panelen te nemen.

Ik kan daar niet heel veel over vinden. Op 1 site wordt dit vermeld maar dat je een gedeelte van die Kwh prijs op jaarbasis kunt terugkrijgen via de overheid.

Het kwam erop neer dat meer zonnepanelen en meer terugleveren juist gunstiger zou gaan uitpakken dan de huidige salderingsregeleling waarbij je overschot idd niet heel veel oplevert.
  maandag 17 januari 2022 @ 21:38:04 #64
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_203244525
https://nos.nl/artikel/24(...)egeling-zonnepanelen

quote:
Netbeheerder: 'Stroomnet te vol, stop met gunstige regeling zonnepanelen'

Stop sneller met het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen. Die oproep doet netbeheerder Liander. Het bedrijf, dat actief is in grote delen van het land, kan de toevloed van zonnestroom nauwelijks meer aan. Liander ziet een alternatieve subsidie als oplossing.

Afgelopen jaar sloot Liander omgerekend zo'n 1700 voetbalvelden vol nieuwe zonnepanelen aan op de netwerken in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. Ongeveer 20 procent van de huishoudens en ondernemers in deze gebieden heeft nu zonnepanelen.

"Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken", zegt een woordvoerder van Liander. "Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet."

Om te voorkomen dat kabels doorbranden en apparatuur in huis kapotgaat, schakelen beveiligingsmechanismes daarom steeds vaker zonnepanelen uit. Vooral in oude stadswijken en in poldergebieden spelen deze problemen.
Nederlandse stroomnet verdeeld

Nederland telt drie grote netbeheerders: Liander, Enexis en Stedin. Daarnaast zijn er nog drie kleine die lokaal actief zijn. Deze zes bedrijven beheren het net met laag voltage (150 kV of minder). Zij moeten klanten aansluiten op het stroomnet.

Het landelijke hoogspanningsnet wordt beheerd door Tennet.

In het gebied van Liander kwamen er vorig jaar 124.000 woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen bij. "Consumenten worden enorm enthousiast door de regelingen die er zijn", zegt de Liander-woordvoerder.

Door de zogeheten salderingsregeling krijgen zonnepaneelbezitters een gunstig tarief voor de stroom die ze leveren. Vanaf volgend jaar wordt dit voordeel stapsgewijs afgebouwd. Liander wil dat die afbouw sneller gaat om de aanschaf van nieuwe panelen te remmen.

"We investeren samen met de andere beheerders voor 40 miljard euro in het ombouwen van het stroomnetwerk", zegt de woordvoerder. "Maar we hebben een groot tekort aan technici."
De oplossing

Om niet te veel te hoeven doen aan de netwerken in bijvoorbeeld oude stadswijken, hoopt Liander dat de overheid met een nieuwe subsidie komt voor thuisbatterijen. Op die manier slaan huishoudens hun eigen zonnestroom op zonder dat dit op het net komt.

De opgeslagen stroom kan het huishouden dan zelf gebruiken als de zon niet schijnt. "Wij kunnen onze schaarse technici dan inzetten op essentiële onderdelen van het netwerk."


[ Bericht 86% gewijzigd door Vonkenboer op 17-01-2022 21:56:44 (bericht toegevoegd aan bericht.) ]
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_203260118
Ik heb een aantal offertes opgevraagd die allemaal erg in de buurt komen van elkaar.
Bij de leverancier waarbij ik het beste gevoel heb:

Parallel: 10 panelen 370WP met solar edge omvormer en optimizers 1,17 per WP.
Serieel : 10 panelen 370 WP met SMA sunnyboy omvormer 1,01 per WP

Ik heb geen schaduwval en zit vol op zuiden dus serieel is mogelijk, inclusief vlamboog detectie.
Maar leverancier geeft aan dat dit een "gevaarlijker" systeem is vanwege meer voltage op de panelen en dat wellicht in toekomst verzekeringen andere eisen gaan stellen. Daarnaast is RMA service van Solar edge iets beter dan SMA, maar heeft veel positieve ervaringen met SMA.

Ik vind verschil best serieus, dus mijn gevoel gaat uit naar serieel. Maar ben technisch gezien niet goed genoeg onderlegd om te bepalen of ik hier risico mee loop in toekomst.

Wat zeggen jullie?
Get on that cross that's all your good for!
pi_203261116
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 januari 2022 20:51 schreef cursive het volgende:
Ik heb een aantal offertes opgevraagd die allemaal erg in de buurt komen van elkaar.
Bij de leverancier waarbij ik het beste gevoel heb:

Parallel: 10 panelen 370WP met solar edge omvormer en optimizers 1,17 per WP.
Serieel : 10 panelen 370 WP met SMA sunnyboy omvormer 1,01 per WP

Ik heb geen schaduwval en zit vol op zuiden dus serieel is mogelijk, inclusief vlamboog detectie.
Maar leverancier geeft aan dat dit een "gevaarlijker" systeem is vanwege meer voltage op de panelen en dat wellicht in toekomst verzekeringen andere eisen gaan stellen. Daarnaast is RMA service van Solar edge iets beter dan SMA, maar heeft veel positieve ervaringen met SMA.

Ik vind verschil best serieus, dus mijn gevoel gaat uit naar serieel. Maar ben technisch gezien niet goed genoeg onderlegd om te bepalen of ik hier risico mee loop in toekomst.

Wat zeggen jullie?
Die man wil gewoon graag solaredge verkopen...

Kan je voor t geld van solaredge niet 2 panelen extra leggen serieel?
pi_203261296
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 januari 2022 21:43 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Die man wil gewoon graag solaredge verkopen...

Kan je voor t geld van solaredge niet 2 panelen extra leggen serieel?
Ja, alleen heb ik daar geen ruimte voor :-).
Get on that cross that's all your good for!
pi_203276585
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 januari 2022 20:51 schreef cursive het volgende:
Ik heb een aantal offertes opgevraagd die allemaal erg in de buurt komen van elkaar.
Bij de leverancier waarbij ik het beste gevoel heb:

Parallel: 10 panelen 370WP met solar edge omvormer en optimizers 1,17 per WP.
Serieel : 10 panelen 370 WP met SMA sunnyboy omvormer 1,01 per WP

Ik heb geen schaduwval en zit vol op zuiden dus serieel is mogelijk, inclusief vlamboog detectie.
Maar leverancier geeft aan dat dit een "gevaarlijker" systeem is vanwege meer voltage op de panelen en dat wellicht in toekomst verzekeringen andere eisen gaan stellen. Daarnaast is RMA service van Solar edge iets beter dan SMA, maar heeft veel positieve ervaringen met SMA.

Ik vind verschil best serieus, dus mijn gevoel gaat uit naar serieel. Maar ben technisch gezien niet goed genoeg onderlegd om te bepalen of ik hier risico mee loop in toekomst.

Wat zeggen jullie?
SMA geeft tegenwoordig wel 10 jaar garantie, dat scheelt.
Maar alsnog biedt ik het bijna nooit aan ivm prijs.

Wij gebruiken nu veel Growatt, heeft Nederlandse helpdesk, ik heb nog 0 storingen ermee gehad behalve 1 wifi stick die echt niks deed.

10 panelen met growatt op schuin dak betaal je bij ons 3750 ex btw voor.
Ik neem aan dat prijs per wp ex btw is?
Wij gebruiken 390wp panelen dus 3900wp = 96 cent per wp
Totaalprijs is dus hetzelfde, maar 150wp meer ipv SMA.

Die SMA aanbieding is dus een prima prijs.

Met SolarEdge kom ik op 4390 ex = 1.125 per wp.
Zijn SolarEdge prijs is dus ook 5c per wp hoger.
Met SMA 3.6 kom ik op 4100 ex = 1.05 per wp
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_203277233
quote:
0s.gif Op woensdag 19 januari 2022 22:07 schreef bambino het volgende:

[..]
SMA geeft tegenwoordig wel 10 jaar garantie, dat scheelt.
Maar alsnog biedt ik het bijna nooit aan ivm prijs.

Wij gebruiken nu veel Growatt, heeft Nederlandse helpdesk, ik heb nog 0 storingen ermee gehad behalve 1 wifi stick die echt niks deed.

10 panelen met growatt op schuin dak betaal je bij ons 3750 ex btw voor.
Ik neem aan dat prijs per wp ex btw is?
Wij gebruiken 390wp panelen dus 3900wp = 96 cent per wp
Totaalprijs is dus hetzelfde, maar 150wp meer ipv SMA.

Die SMA aanbieding is dus een prima prijs.

Met SolarEdge kom ik op 4390 ex = 1.125 per wp.
Zijn SolarEdge prijs is dus ook 5c per wp hoger.
Met SMA 3.6 kom ik op 4100 ex = 1.05 per wp
Thx voor de input. ik denk dat ik voor de SMA optie ga. Had jou in verleden benaderd, maar je werkt niet in mijn regio (Limburg) :-)
Get on that cross that's all your good for!
pi_203302639
Hallo kenners,

Mag ik even jullie mening horen over een paar offertes die mijn ouders hebben gekregen. Zij willen graag zonnepanelen laten leggen. Oriëntatie is het westen. Er kunnen ongeveer 8 panelen op, maar volgens mij is er wel sprake van schaduwvlakken, dus lijkt mij Solar Edge wel gewenst. Ze hebben nu 2 offertes binnen:

1: Eurener 375wp 8x + Solar Edge optimizers, Solar Edge 3kw omvormer 2700 euro ex btw. (3000wp) 0.9 per wp
2: UREE Type FMB400MFG + Growatt 3kw 3128 euro ex btw (3200wp) 0.9775 per wp

Alvast bedankt!
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_203328176
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 januari 2022 16:40 schreef Patroon het volgende:
Hallo kenners,

Mag ik even jullie mening horen over een paar offertes die mijn ouders hebben gekregen. Zij willen graag zonnepanelen laten leggen. Oriëntatie is het westen. Er kunnen ongeveer 8 panelen op, maar volgens mij is er wel sprake van schaduwvlakken, dus lijkt mij Solar Edge wel gewenst. Ze hebben nu 2 offertes binnen:

1: Eurener 375wp 8x + Solar Edge optimizers, Solar Edge 3kw omvormer 2700 euro ex btw. (3000wp) 0.9 per wp
2: UREE Type FMB400MFG + Growatt 3kw 3128 euro ex btw (3200wp) 0.9775 per wp

Alvast bedankt!
Solar Edge is een strakke offerte, meteen doen. Is er ook nog een ander dakvlak dat gevuld kan worden? Teruglevertarieven zijn skyhigh en electra verbruik wordt alleen meer meer en de prijzen per kWh stijgen.

Binnen 3 jaar heb je het terugverdiend.
pi_203330244
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 januari 2022 16:40 schreef Patroon het volgende:
Hallo kenners,

Mag ik even jullie mening horen over een paar offertes die mijn ouders hebben gekregen. Zij willen graag zonnepanelen laten leggen. Oriëntatie is het westen. Er kunnen ongeveer 8 panelen op, maar volgens mij is er wel sprake van schaduwvlakken, dus lijkt mij Solar Edge wel gewenst. Ze hebben nu 2 offertes binnen:

1: Eurener 375wp 8x + Solar Edge optimizers, Solar Edge 3kw omvormer 2700 euro ex btw. (3000wp) 0.9 per wp
2: UREE Type FMB400MFG + Growatt 3kw 3128 euro ex btw (3200wp) 0.9775 per wp

Alvast bedankt!
Ik heb geen idee waar die prijs vandaan komt. Maar 2700 euro ex btw voor 8 panelen met SolarEdge, daar kom ik niet eens in de buurt.
Sterker nog, als ik die prijs zou vragen moet ik er letterlijk geld bij leggen.

Ik zit op 3650 ex btw met solaredge.
Dit is wel met Trina 390WP panelen, maar dat is niet zo'n groot verschil qua prijs.

Met Growatt zit ik op 3100 ex.

Weet je zeker dat die offerte met SolarEdge klopt? Want dat is echt bizar goedkoop.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_203337999
quote:
0s.gif Op zondag 23 januari 2022 09:58 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Solar Edge is een strakke offerte, meteen doen. Is er ook nog een ander dakvlak dat gevuld kan worden? Teruglevertarieven zijn skyhigh en electra verbruik wordt alleen meer meer en de prijzen per kWh stijgen.

Binnen 3 jaar heb je het terugverdiend.
quote:
0s.gif Op zondag 23 januari 2022 12:46 schreef bambino het volgende:

[..]
Ik heb geen idee waar die prijs vandaan komt. Maar 2700 euro ex btw voor 8 panelen met SolarEdge, daar kom ik niet eens in de buurt.
Sterker nog, als ik die prijs zou vragen moet ik er letterlijk geld bij leggen.

Ik zit op 3650 ex btw met solaredge.
Dit is wel met Trina 390WP panelen, maar dat is niet zo'n groot verschil qua prijs.

Met Growatt zit ik op 3100 ex.

Weet je zeker dat die offerte met SolarEdge klopt? Want dat is echt bizar goedkoop.
Bedankt beide. Er kunnen misschien 10 op het totale dak, maar dus wel met een schaduwvlak van een dakkapel, dus daarom dacht ik dat Solaredge wel goed is.

Ik vond het ook enorm goedkoop, maar staat toch echt op de offerte. Ik zal er even een printscreen van maken:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Maar ik kan 't mis hebben...
  Redactie Frontpage zondag 23 januari 2022 @ 21:26:53 #74
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203338424
quote:
0s.gif Op zondag 23 januari 2022 20:58 schreef Patroon het volgende:

[..]
[..]
Bedankt beide. Er kunnen misschien 10 op het totale dak, maar dus wel met een schaduwvlak van een dakkapel, dus daarom dacht ik dat Solaredge wel goed is.

Ik vond het ook enorm goedkoop, maar staat toch echt op de offerte. Ik zal er even een printscreen van maken:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Met 10 panelen zou ik zeker ook naar Enphase kijken.
pi_203338477
quote:
0s.gif Op zondag 23 januari 2022 21:26 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Met 10 panelen zou ik zeker ook naar Enphase kijken.
Wat is het voordeel tov Solaredge en waarom daar pas bij 10 panelen naar kijken? Ik ken het product verder niet.

De offerte is nu met SolarEdge en dat lijkt mij prima.
Maar ik kan 't mis hebben...
  Redactie Frontpage zondag 23 januari 2022 @ 22:55:57 #76
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203339610
quote:
0s.gif Op zondag 23 januari 2022 21:30 schreef Patroon het volgende:

[..]
Wat is het voordeel tov Solaredge en waarom daar pas bij 10 panelen naar kijken? Ik ken het product verder niet.

De offerte is nu met SolarEdge en dat lijkt mij prima.
SolarEdge werkt met een centrale omvormer die in huis gemonteerd is en een optimizers achter elk paneel. Tot aan de centrale omvormer is het gelijkstroom. Enphase werkt met micro omvormers achter elk paneel hierdoor heb je in huis geen centrale omvormer meer nodig.

De micro-omvormers zijn per stuk duurder dan optimizers maar gezien het geringe aantal panelen zou het wellicht goedkoper kunnen zijn.
pi_203350362
Wat is de beste keuze?

1. 8x mono 370wp FB halfcut DMEGC
Omvormer SAJ R5 1-fase 3.0-3.6k

¤3.500 excl btw

2. 10x 400wp ureco peach panelen
Omvormer growatt (type niet gespecificeerd)

¤ 3.900 excl btw

3. 12x 400 WP ureco peach panelen
Omvormer growatt (type niet gespecificeerd)

¤ 4.500 excl

Ik snap het prijsverschil tussen 2 en 3 niet helemaal. Wellicht komt het prijsverschil mede door de zwaardere omvormer die bij 3 nodig is?

[ Bericht 26% gewijzigd door dopfles1 op 24-01-2022 22:42:08 ]
  dinsdag 25 januari 2022 @ 09:13:12 #78
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_203354897
Minst zonnige januari ooit, nog maar 29 zonuren :'(
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
  dinsdag 25 januari 2022 @ 09:39:18 #79
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_203355149
quote:
10s.gif Op dinsdag 25 januari 2022 09:13 schreef Notorious_Roy het volgende:
Minst zonnige januari ooit, nog maar 29 zonuren :'(
Hou op, het was hier meer dan een week lang mistig en donker
  dinsdag 25 januari 2022 @ 11:34:14 #80
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203356550
Ik heb een vraag over zonnepanelen en de vorige keer hebben jullie mij snel en goed advies gegeven. Ik gooi er nog een vraag in.

Ik wil op mijn schuur zonnepanelen neerleggen. Ik ga een losse 3 fase kabel trekken van mijn meterkast naar de schuur op een aparte B16 3 fase automaat. Ik denk dat ik max 14 panelen kan neerleggen. De bedoeling is om een SolarEdge omvormer in de schuur te hangen. Ik denk een 5K omvormer mogelijk met StorEdge om in de toekomst een accu aan te hangen.

Ik heb al een 8K omvormer hangen met 28 panelen met een max van 8400 kWp. Maximaal levert deze 13 ampère per fase. Een 5K omvormer levert maximaal 8 ampère per fase.

Mijn huis aansluiting is 3x25A. 13 + 8 = 21 ampère en binnen de 25A. Kan ik dit zomaar laten aansluiten?

In principe wil ik zelf alles aanleggen en alleen het werk in de meterkast uitbesteden.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Redactie Frontpage woensdag 26 januari 2022 @ 13:28:05 #81
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203372769
quote:
10s.gif Op dinsdag 25 januari 2022 09:13 schreef Notorious_Roy het volgende:
Minst zonnige januari ooit, nog maar 29 zonuren :'(
Heb ze pas sinds vorige week en gisteren een geweldige dagstand van 0,4 kWh. Beste dag tot nu toe 20 januari met 5,39 kWH....
  Moderator woensdag 26 januari 2022 @ 13:35:30 #82
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_203372881
Beste dag van deze maand was hier eergisteren, met 13.79 kWh.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
pi_203373444
Hier ook het minst zonnig ooit, ik vond december al een drama, maar dit is nog dramatischer. Ik zit op 78,5 kWh nu en daar gaat, gezien de voorspellingen, echt niet veel bij komen. Beste dag was de 6de, toen net geen 11 gehaald. Vorig jaar was de beste dag 14, 1 en totaal 124 voor de maand :X
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  woensdag 26 januari 2022 @ 16:59:55 #84
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203375791
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 13:28 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Heb ze pas sinds vorige week en gisteren een geweldige dagstand van 0,4 kWh. Beste dag tot nu toe 20 januari met 5,39 kWH....
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 13:35 schreef CoolGuy het volgende:
Beste dag van deze maand was hier eergisteren, met 13.79 kWh.
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 14:15 schreef d.k. het volgende:
Hier ook het minst zonnig ooit, ik vond december al een drama, maar dit is nog dramatischer. Ik zit op 78,5 kWh nu en daar gaat, gezien de voorspellingen, echt niet veel bij komen. Beste dag was de 6de, toen net geen 11 gehaald. Vorig jaar was de beste dag 14, 1 en totaal 124 voor de maand :X
Ik zit hier op 68,2 kWh voor deze maand met 28 panelen. Beste dag 4,2 op de 11de. Hebben jullie zulke grote systemen of is mijn ligging op het Westen (270 graden) echt zo drama.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Moderator woensdag 26 januari 2022 @ 17:02:46 #85
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_203375852
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 16:59 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
[..]
[..]
Ik zit hier op 68,2 kWh voor deze maand met 28 panelen. Beste dag 4,2 op de 11de. Hebben jullie zulke grote systemen of is mijn ligging op het Westen (270 graden) echt zo drama.
Voor de hele maand? Even kijken....96.84kWh deze maand. Ik heb niet een heel veel groter systeem dan jij. Ik heb maar 1 paneel meer :P
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  woensdag 26 januari 2022 @ 17:06:38 #86
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203375924
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 17:02 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Voor de hele maand? Even kijken....96.84kWh deze maand. Ik heb niet een heel veel groter systeem dan jij. Ik heb maar 1 paneel meer :P
Mijn ligging is echt ruk. Ik kom op een jaaropbrengst van 78% van mijn totale wattpiek. Ik moet ook eigenlijk niet vergelijken :')
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
pi_203375927
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 16:59 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
[..]
[..]
Ik zit hier op 68,2 kWh voor deze maand met 28 panelen. Beste dag 4,2 op de 11de. Hebben jullie zulke grote systemen of is mijn ligging op het Westen (270 graden) echt zo drama.
Heb je ze op plat dak liggen? Ik haal ook met moeite 4 met alleen maar panelen op plat dak zuidwest.
  woensdag 26 januari 2022 @ 17:07:34 #88
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203375939
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 17:06 schreef sugar4 het volgende:

[..]
Heb je ze op plat dak liggen? Ik haal ook met moeite 4 met alleen maar panelen op plat dak zuidwest.
Redelijk plat. Het zijn glazen panelen die als dak fungeren van de overkapping.
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Moderator woensdag 26 januari 2022 @ 17:09:08 #89
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_203375961
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 17:06 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
Mijn ligging is echt ruk. Ik kom op een jaaropbrengst van 78% van mijn totale wattpiek. Ik moet ook eigenlijk niet vergelijken :')
Ik kom ook maar op 83.22% hoor. Ik heb wel veel panelen maar maar 6 daarvan liggen richting het zuiden, en in de winter komt de zon al niet hoog en dan wordt dat dus gehinderd door bomen en huizen.
[i]Breitling - Instruments for Professionals[/i]
  woensdag 26 januari 2022 @ 17:12:02 #90
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_203376000
Ik heb er 12 (3180Wp) op zuid-oost en haal gemiddeld 107% rendement per jaar. Dus ja je ligging is wel ruk :P
Ik heb je lief mijn hele leven
  woensdag 26 januari 2022 @ 17:14:24 #91
47047 Herkauwer
een dag niet gehuppeld .......
pi_203376021
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 17:09 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik kom ook maar op 83.22% hoor. Ik heb wel veel panelen maar maar 6 daarvan liggen richting het zuiden, en in de winter komt de zon al niet hoog en dan wordt dat dus gehinderd door bomen en huizen.
Dan is het vergelijkbaar.

quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2022 17:12 schreef laziness het volgende:
Ik heb er 12 (3180Wp) op zuid-oost en haal gemiddeld 107% rendement per jaar. Dus ja je ligging is wel ruk :P
Ik weet het! Ik heb alleen geen andere opties. Eigenlijk valt het me nog wel mee. Ik moet me ook niet aanstellen.

Ik ben wel van plan om nog eens 14 panelen op de schuur te leggen :9 En 107%, dat is pas lekker! Dat zou voor mij 2500 kWh per jaar meer betekenen :o
Zonnepanelen 28 * 290 = 8120 Wp - W - 11° hellingshoek
  Redactie Frontpage woensdag 26 januari 2022 @ 17:55:58 #92
459297 crew  DarkwingDuck
pi_203376528
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 16:59 schreef Herkauwer het volgende:

[..]
[..]
[..]
Ik zit hier op 68,2 kWh voor deze maand met 28 panelen. Beste dag 4,2 op de 11de. Hebben jullie zulke grote systemen of is mijn ligging op het Westen (270 graden) echt zo drama.
15 panelen van 400wp op het oosten.
pi_203376576
Deze maand 35kWh met 9 panelen. Volgens mij is dat best ok.
pi_203376586
Deels ongeveer pal zuid (12 x 280 geloof ik) en dan zes op ongeveer west (360 meen ik). Waarbij die op west in de winter behoorlijk last hebben in de ochtend van schaduw van de huizen tegenover ons en ze in de winter ook aan het einde van de dag minder profiteren. Maar een koude zonnige dag, dat levert normaal dus prima op. Maar ja, zon. Geen idee wanneer we die weer eens gaan zien.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_203376816
Vijf panelen op oost en vier op west. Die vier op west hebben in de winter erg veel schaduw van buren waardoor het pas laat op gang komt en vroeg weer stopt. Deze maand tot nog toe 18 Kwh opbrengst. Die vijf op oost beginnen in de winter ook pas wat te doen als ik de koffie al op heb.

Het valt me wel op dat mijn topdagen totaal afwijken van die van anderen hier in het topic. Op sommige van die topdagen van anderen heb ik vrijwel niets. Mijn topdagen zijn 10, 11, 12 en 20 januari. Variërend van 1,3 tot maximaal 1,5 Kwh.
  woensdag 26 januari 2022 @ 18:45:02 #96
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_203377094
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 18:20 schreef qajariaq het volgende:
Het valt me wel op dat mijn topdagen totaal afwijken van die van anderen hier in het topic. Op sommige van die topdagen van anderen heb ik vrijwel niets. Mijn topdagen zijn 10, 11, 12 en 20 januari. Variërend van 1,3 tot maximaal 1,5 Kwh.
Ik woon aan de kust en heb dezelfde topdagen als jij.
Het was laatst een hele week mistig. Vrijwel niets inderdaad :N
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_203377684
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 18:20 schreef qajariaq het volgende:
Vijf panelen op oost en vier op west. Die vier op west hebben in de winter erg veel schaduw van buren waardoor het pas laat op gang komt en vroeg weer stopt. Deze maand tot nog toe 18 Kwh opbrengst. Die vijf op oost beginnen in de winter ook pas wat te doen als ik de koffie al op heb.

Het valt me wel op dat mijn topdagen totaal afwijken van die van anderen hier in het topic. Op sommige van die topdagen van anderen heb ik vrijwel niets. Mijn topdagen zijn 10, 11, 12 en 20 januari. Variërend van 1,3 tot maximaal 1,5 Kwh.
Zelfde piek dagen hier, ook de kust (zuid Holland)

Tot nu toe 58kWh voor januari met 15 panelen,
Als rozijnen staan te wellen, terwijl het recept krenten vermeld,
hebben die rozijnen dan zinloos geweld?
pi_203378004
Hier 72 kWh met 13 kwp tot nu toe deze maand... Alles oost west waarvan een gedeelte redelijk vlak op plat dak en schaduw.. word m'n 1e jaar met deze set dus ben erg benieuwd..
pi_203379268
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 19:23 schreef Essebes het volgende:

[..]
Zelfde piek dagen hier, ook de kust (zuid Holland)

Tot nu toe 58kWh voor januari met 15 panelen,
Hm, dat is met anderhalf keer de panelen toch drie keer de opbrengst. Maar goed, Het voorjaar en de zomer gaan het verschil maken, die paar kw in de wintermaanden is leuk maar valt in het niet bij een weekend in voor jaar of zomer.

Paar km van zee in NH hier.
pi_203379560
quote:
0s.gif Op woensdag 26 januari 2022 20:44 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Hm, dat is met anderhalf keer de panelen toch drie keer de opbrengst. Maar goed, Het voorjaar en de zomer gaan het verschil maken, die paar kw in de wintermaanden is leuk maar valt in het niet bij een weekend in voor jaar of zomer.

Paar km van zee in NH hier.
Ze liggen bij ons erg gunstig. We hebben geen schaduw, zuid/zuid-west 1 km van de kust af, middenin de stad.
Als rozijnen staan te wellen, terwijl het recept krenten vermeld,
hebben die rozijnen dan zinloos geweld?
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')