Die animatie op 1 uur en 8 minuten is geweldig, hoe het licht rond wordt gestuurd door spiegels en op zoveel verschillende sensoren en filters valt. Toch ongelooflijk dat dit kan.quote:Op woensdag 5 januari 2022 17:24 schreef t4600c het volgende:
De secondaire spiegel wordt uitgeklapt, met live-uitzending:
Grote bewondering hier voor de optiek, wat een high tech meesterwerk. De Hubble is daar een ordinaire telelens bij. Het is niet alleen dat de Dioptrie veel groter is, de verdere optische systemen, wow, wat knap. Geen wonder dat het meer gekost heeft.quote:Op woensdag 5 januari 2022 18:53 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Die animatie op 1 uur en 8 minuten is geweldig, hoe het licht rond wordt gestuurd door spiegels en op zoveel verschillende sensoren en filters valt. Toch ongelooflijk dat dit kan.
https://www.ad.nl/wetensc(...)penklappen~a329194d/quote:Na een vlekkeloos vertrek wordt zaterdag een cruciale dag voor de nieuwe ruimtetelescoop James Webb. Dan moet hij zijn belangrijkste onderdeel openvouwen: een metersgrote spiegel die het licht uit het heelal opvangt. Het is de laatste stap van het eerste deel van de installatie van het observatorium.
De operatie begint op zijn vroegst om 15.00 uur Nederlandse tijd. In de loop van de avond wordt waarschijnlijk duidelijk of alles goed is gegaan.
In de woorden van Stimpy: "i am so excited i can hardly contain myself"quote:Op zaterdag 8 januari 2022 17:49 schreef Asschen_sukar het volgende:
[ twitter ]
In principe zijn nu alle single points of failure achter de rug
* Jan_Onderwater doet zijn Journaalpet op: Dat is een duizendste van een menselijke haar, een geweldige prestatie met deze spiegel die zo groot is als 3 matrassen, en straks kan je dan een fietslampje op mars ermee zien.quote:Op zondag 9 januari 2022 13:37 schreef Quyxz_ het volgende:
Nu dus een paar maanden kalibreren. Ze verwachten dat de 18 individuele zeshoekige spiegels nu, direct na het uitvouwen, een afwijking van ordegrootte millimeters ten opzichte van elkaar hebben. Na de kalibratie moet deze afwijking zijn teruggebracht tot ordegrootte 100 nanometer!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Er is erg weinig risico bij de L2 insertion burn, omdat het om een erg kleine delta v gaat en ook de marge in timing is erg groot (uren tot een dag). Risico bij eerdere burns was veel groter.quote:Op zondag 9 januari 2022 14:17 schreef Discombobulate het volgende:
Die mirror segments van een dag of 10 en de L2 insertion kunnen dus bijna niet meer fout gaan?
quote:Op zondag 9 januari 2022 15:29 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Amerikanen kunnen niet met het metrisch systeem overweg. Daarom laten ze ons nog een keer rekenen naar wat het wel is.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Europese Journalisten blijkbaar ook nietquote:Op zondag 9 januari 2022 16:29 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Amerikanen kunnen niet met het metrisch systeem overweg. Daarom laten ze ons nog een keer rekenen naar wat het wel is.
Die kunnen kennelijk alleen vertalen in plaats van duiden.quote:Op zondag 9 januari 2022 16:31 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Europese Journalisten blijkbaar ook niet
quote:James Webb telescoop heeft voldoende brandstof voor 20 jaar
De James Webb-ruimtetelescoop heeft mogelijk genoeg brandstof aan boord om twintig jaar actief te blijven, zegt NASA-technicus Mike Menzel.
De missie van de telescoop duurt in principe vijf jaar, maar eerder werd bekend dat deze tot tien jaar verlengd zou kunnen worden, als alles naar behoren zou blijven werken. Nu denkt NASA dat de telescoop mogelijk zelfs twintig jaar lang wetenschappelijke metingen kan doen.
NASA had verwacht dat de telescoop meer brandstof zou gebruiken om op koers te raken voor de bestemming, maar de lancering bracht het apparaat al precies in de juiste richting. Daardoor blijft er meer brandstof over die de levensduur van de telescoop uiteindelijk kan verlengen. Ook tijdens koerscorrecties blijkt het apparaat minder brandstof te verbruiken dan verwacht.
De telescoop gebruikt niet alleen brandstof om koerscorrecties toe te passen, maar ook om belangrijke functies voor de missie uit te voeren. Met behulp van de brandstof kan de telescoop bijvoorbeeld de juiste kant op gericht blijven.
Volgens Menzel is er op dit moment nog "voor grofweg twintig jaar aan brandstof over". Hij zegt wel dat de precieze hoeveelheid brandstof aan boord de komende tijd nader moet worden bepaald en dat de twintig jaar daarom nog niet definitief is.
Zo groot als een tennisbaan
De James Webb-ruimtetelescoop werd op Eerste Kerstdag gelanceerd vanuit Frans-Guyana en is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble. De telescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. Bij het vertrek was de telescoop opgevouwen, zodat deze in de raket paste. Inmiddels is de James Webb volledig uitgeklapt in de ruimte.
Met de telescoop zal worden gezocht naar zeer oud licht van sterren en sterrenstelsels die net na de oerknal zijn ontstaan. Ook onderzoekt de telescoop hoe de atmosfeer van planeten buiten ons zonnestelsel eruitziet, wat belangrijk is voor het vinden van eventuele sporen van leven.
AFAIK is men begonnen met langzaam afremmenquote:Op donderdag 20 januari 2022 13:08 schreef Discombobulate het volgende:
Hoe doen ze die L2 insertion eigenlijk? Gewoon langzaam afremmen en dan blijf je gewoon in dat punt hangen (met hier en daar automatisch wat aanpassingen als het iets te veel de verkeerde kant op zweeft)?
Ergens in juni worden de eerste beelden verwacht.quote:Op maandag 24 januari 2022 22:38 schreef Kleffe_Dop het volgende:
Nu nog een maandje of 3 de spiegels stellen.
Gaan dat mooie beelden a la Hubble zijn? Het is eigenlijk geen opvolger van de Hubble.quote:Op woensdag 26 januari 2022 00:28 schreef FireFox1 het volgende:
[..]
Ergens in juni worden de eerste beelden verwacht.
Hopelijk niet zoals de allereerste beelden van Hubble... dat was toentertijd een dramaquote:Op woensdag 26 januari 2022 10:59 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Gaan dat mooie beelden a la Hubble zijn? Het is eigenlijk geen opvolger van de Hubble.
Een heleboel is ook gewoon keiharde data waar een leek geen drol van begrijpt.
Dan kan je de telescoop gelijk afschrijven. Hubble kon handmatig afgesteld worden, Webb niet.quote:Op woensdag 26 januari 2022 11:05 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Hopelijk niet zoals de allereerste beelden van Hubble... dat was toentertijd een drama![]()
Neequote:Op woensdag 26 januari 2022 10:59 schreef Discombobulate het volgende:
[..]
Gaan dat mooie beelden a la Hubble zijn? Het is eigenlijk geen opvolger van de Hubble.
Een heleboel is ook gewoon keiharde data waar een leek geen drol van begrijpt.
Bij Hubble was er volgens mij een extra reparatie nodig toch?quote:Op woensdag 26 januari 2022 11:16 schreef Ericr het volgende:
[..]
Dan kan je de telescoop gelijk afschrijven. Hubble kon handmatig afgesteld worden, Webb niet.
Nee, dat snap ik ook hoor, maar veel mensen lijken wel mooie plaatjes te verwachten. Dat is dus niet per se juist. Het is eerst gewoon ruwe keiharde data of niet? En dan later aan mensen om daar een mooi model van te maken dat voor leken te begrijpen is. Anyways, ik ben benieuwd. Het meest benieuwd naar de atmosferen van exoplaneten en of tekenen van leven gevonden kunnen worden. Ik hoorde iemand van het Webb team zeggen dat ze eigenlijk niet zo goed weten wat ze allemaal kunnen aantreffen en observeren. Een paradigmaverschuiving zal ook wel vet zijn.quote:Op woensdag 26 januari 2022 11:26 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Dit is ook niet zo relevant, want het gaat bij de JW niet zozeer om mooie plaatjes maar om verder te kunnen kijken dan tot dusver.
In 93 een extra spiegel. Daarvoor waren astronauten nodig. Die mogelijkheid is er nu niet.quote:Op woensdag 26 januari 2022 11:29 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Bij Hubble was er volgens mij een extra reparatie nodig toch?
Twijfel of dat handmatig kon, volgens mij moesten ze iets vervangen?
Na, reparatie, men heeft de spiegel voorzien van een brilletje.quote:Op woensdag 26 januari 2022 11:29 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Bij Hubble was er volgens mij een extra reparatie nodig toch?
Twijfel of dat handmatig kon, volgens mij moesten ze iets vervangen?
quote:NASA toont eerste beelden die zijn gemaakt door James Webb-telescoop
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag de eerste beelden vrijgegeven die zijn gemaakt door de James Webb-telescoop. Daarop zijn meerdere kanten van een ster te zien. De kwaliteit moet de komende tijd worden verbeterd.
De beelden tonen de HD84406, een ster uit De Grote Beer. De foto toont achttien verschillende lichtpunten van de ster. Er zijn nu nog achttien afbeeldingen van de ster geportretteerd, omdat de spiegels van de telescoop nog niet juist zijn afgesteld. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk n ster te zien is.
Er werd specifiek voor de HD84406 gekozen omdat deze ster zich in de buurt van de telescoop bevindt en daarnaast erg fel is. Bovendien zijn er relatief weinig andere sterren in de buurt.
NASA zegt erg blij te zijn met de eerste beelden. De ruimtevaartorganisatie hoopt volgende maand de eerste enkele foto van de ster te kunnen nemen. Het volledige afstellingsproces zal nog tot de zomer duren.
Wut?quote:Er werd specifiek voor de HD84406 gekozen omdat deze ster zich in de buurt van de telescoop bevindt
Een geringe afstand voor een telescoop die meer dan 13 miljard lichtjaren aan bereik heeftquote:
quote:HD 84406
HD 84406, is a star approximately 258.5 light-years away in the constellation of Ursa Major. The star is a spectral type G star and has a high proper motion.[4]
On 4 February 2022, the first glimmer of light viewed by the James Webb Space Telescope was from the star HD 84406 for the purpose of testing and aligning the focus of the telescope's 18 mirrors.
Ik kan er eigenlijk geen kaas van maken. Dezelfde ster 18 keer in beeld gebracht? Met 18 verschillende abberaties? Wacht dan gewoon totdat alles goed is afgesteld, en verbaas de wereld met een interessante ontdekking.quote:
Aliens confirmedquote:
Het is idd een enorm ambitieus project. Ik heb eens met de kerel van NASA mogen babbelen die betrokken was bij dit project. Die deed wat berekeningen op de acherkant van een bierviltje en wat simulaties, om lastige vragen aan het bedrijf te kunnen stellen aan wie het project was uitbesteed. De specs van de JWST zijn bizar.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 10:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Dat kalibreren van die spiegels lijkt me erg lastig. Elk van de spiegels moet de ster op dezelfde plek op de sensor zetten en scherp hebben bij dezelfde golflengte. Dit terwijl de telescoop in haar baan draait en dus beweegt. Ga daar maar aan staan. Als ze dat lukt doe ik mijn pet weer ff af.
Ik krijg al hoofdpijn van 1 spiegel collimeren.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 10:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Dat kalibreren van die spiegels lijkt me erg lastig. Elk van de spiegels moet de ster op dezelfde plek op de sensor zetten en scherp hebben bij dezelfde golflengte. Dit terwijl de telescoop in haar baan draait en dus beweegt. Ga daar maar aan staan. Als ze dat lukt doe ik mijn pet weer ff af.
Dat is aan je usericon te zien goed gelukt.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 14:43 schreef MAY-be het volgende:
[..]
Ik krijg al hoofdpijn van 1 spiegel collimeren.
Juist niet. Op the interwebz zit iedereen met smart te wachten op dit soort testbeelden.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 10:07 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik kan er eigenlijk geen kaas van maken. Dezelfde ster 18 keer in beeld gebracht? Met 18 verschillende abberaties? Wacht dan gewoon totdat alles goed is afgesteld, en verbaas de wereld met een interessante ontdekking.
Ja, daar zit wel wat in. Als onderzoekers geld van de Amerikaanse overheid krijgen, zijn ze verplicht om hun werk zo te publiceren dat iedereen het gratis kan lezen.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 15:44 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Juist niet. Op the interwebz zit iedereen met smart te wachten op dit soort testbeelden.
Bovendien moet NASA geloof ik verplicht alle beelden die ze maken online zetten. Er zijn enorme databases met foto's/raw data van NASA. Veel test materiaal ook ertussen.
Persoonlijk vind ik dat een uitstekende insteek. Ik vind ook dat alles wat met publiek geld gemaakt wordt (denk bv aan Media content, maar ook aan methodieken, processen) in het publieke domein horen.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 15:57 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ja, daar zit wel wat in. Als onderzoekers geld van de Amerikaanse overheid krijgen, zijn ze verplicht om hun werk zo te publiceren dat iedereen het gratis kan lezen.
In de basis is het volgens mijn j niet veel anders dan zo’n spiegel een tikje draaien totdat die afbeelding in het midden staan en dan zo een voor een ze alle 18 op elkaar zetten. Dan een ster die een kleinere lichtpunt is pakken en fijnafstellen.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 10:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Dat kalibreren van die spiegels lijkt me erg lastig. Elk van de spiegels moet de ster op dezelfde plek op de sensor zetten en scherp hebben bij dezelfde golflengte. Dit terwijl de telescoop in haar baan draait en dus beweegt. Ga daar maar aan staan. Als ze dat lukt doe ik mijn pet weer ff af.
Buiten dat vinden veel onderzoekers (en ook niet-onderzoekers) het simpelweg gewoon onwijs gaaf. Dus waarom niet, los van budgettaire of politieke overwegingen? Deze mevrouw wordt er bv. vrij enthousiast van zo te zien.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 15:57 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ja, daar zit wel wat in. Als onderzoekers geld van de Amerikaanse overheid krijgen, zijn ze verplicht om hun werk zo te publiceren dat iedereen het gratis kan lezen.
Nee, je moet ze niet alleen alle 18 over elkaar laten vallen, je moet zo ook alle 18 in focus hebben. dat is niet eenvoudig.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 17:42 schreef LXIV het volgende:
[..]
In de basis is het volgens mijn j niet veel anders dan zo’n spiegel een tikje draaien totdat die afbeelding in het midden staan en dan zo een voor een ze alle 18 op elkaar zetten. Dan een ster die een kleinere lichtpunt is pakken en fijnafstellen.
Nee, vast niet. Maar het principe is niet moeilijkquote:Op zaterdag 12 februari 2022 20:50 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Nee, je moet ze niet alleen alle 18 over elkaar laten vallen, je moet zo ook alle 18 in focus hebben. dat is niet eenvoudig.
https://www.allesoverster(...)-doorstaat-belangri/quote:Optiek van Webb-ruimtetelescoop doorstaat belangrijke test
De testopname van de Webb-ruimtetelescoop, gemaakt op 16 maart 2022, toont de 2000 lichtjaar verre ster 2MASS J17554042+6551277, omringd door andere sterren en verre sterrenstelsels. (NASA/STScI)
Op 11 maart is de optische fijnafstemming van de hoofdspiegel (‘het ‘oog’) van de Webb-ruimtetelescoop afgerond. Webb heeft alle tests goed of zelfs boven verwachting doorstaan en kan probleemloos het licht van verre sterrenstelsels opvangen en naar zijn wetenschappelijke instrumenten doorgeven. Als bewijs daarvan heeft NASA een testopname gepresenteerd waarop de ster 2MASS J17554042+6551277 te zien is, met op de achtergrond grote aantallen sterrenstelsels.
Hoewel er nog maanden te gaan zijn voordat Webb volledig in bedrijf is, toont deze mijlpaal aan dat het primaire optische systeem van de nieuwe ruimtetelescoop naar behoren werkt. Ook diens belangrijkste camera – de Near-Infrared Camera – is volledig uitgelijnd op de spiegel van de telescoop.
De komende zes weken zal het Webb-team de nog resterende uitlijningsstappen uitvoeren en de laatste voorbereidingen treffen voor de inbedrijfstelling van de wetenschappelijke instrumenten van de ruimtetelescoop: twee andere infraroodcamera’s en twee spectrografen. Met behulp van een computeralgoritme worden de prestaties van elk instrument gevalueerd en de laatste correcties berekend die nodig zijn om de telescoop voor alle instrumenten goed uitgelijnd te krijgen. Vervolgens zullen de nog resterende kleine afwijkingen in de standen van de segmenten van de hoofdspiegel worden gecorrigeerd.
Naar verwachting zal het uitlijningsproces uiterlijk begin mei worden afgerond. Daarna zal het nog twee maanden duren voordat alle instrumenten paraat zijn. De eerste opnamen op volledige resolutie en wetenschappelijke gegevens zullen in de zomer worden vrijgegeven. (EE)
Inderdaad. Ik zie veel van die beelden terug op Facebook. Mensen hebben al heel veel aliens en alien bases op die foto's gevonden.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 15:44 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Bovendien moet NASA geloof ik verplicht alle beelden die ze maken online zetten. Er zijn enorme databases met foto's/raw data van NASA. Veel test materiaal ook ertussen.
Een bijkomend probleem is dat als je ze n voor n over elkaar laat vallen en probeert te focussen, dat focussen bij de eerste spiegel een eitje is. Maar bij de tweede spiegel heb je al het probleem dat je een gecombineerd beeld van de eerste spiegel en de tweede spiegel ziet. En bij de 18e spiegel heb je 18 beelden over elkaar heen, en lijkt het me bijna onmogelijk om die 18e spiegel nog goed scherp te kunnen stellen.quote:Op zaterdag 12 februari 2022 20:50 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Nee, je moet ze niet alleen alle 18 over elkaar laten vallen, je moet zo ook alle 18 in focus hebben. dat is niet eenvoudig.
Dit had ik gevonden: https://jwst.nasa.gov/content/multimedia/images.htmlquote:Op donderdag 17 maart 2022 11:46 schreef SnertMetChoco het volgende:
Is er ergens een hoge resolutie versie te vinden?
Slim, 18 spiegels in focus en dan in overlap. Erg knap, hoed afquote:Op donderdag 17 maart 2022 13:51 schreef RetepV het volgende:
[..]
Een bijkomend probleem is dat als je ze n voor n over elkaar laat vallen en probeert te focussen, dat focussen bij de eerste spiegel een eitje is. Maar bij de tweede spiegel heb je al het probleem dat je een gecombineerd beeld van de eerste spiegel en de tweede spiegel ziet. En bij de 18e spiegel heb je 18 beelden over elkaar heen, en lijkt het me bijna onmogelijk om die 18e spiegel nog goed scherp te kunnen stellen.
Of zouden ze n spiegel scherpstellen, dan wegdraaien van het focuspunt en de volgende gaan scherpstellen, en zo n voor n, en daarna alle 18 goed op het focuspunt richten?
Maar als je de spiegel wegdraait na het scherpstellen, kunnen ze hem dan later weer naar exact op de nanometer hetzelfde punt weer terug zetten?
Edit:
Hier leggen ze wat details uit: https://www.flickr.com/ph(...)m-72177720296737701/
Ze zetten de spiegels zo dat ze de 18 beelden van de ster in het hexagonaal patroon van de spiegels zien. Dan stellen ze ze 1 voor 1 scherp. En daarna gaan ze 1 voor 1 de overlap maken.
Ah ja, via die link vond ik inderdaad een hogere resolutie versie. Ik vroeg me af of daar de rare zwarte vertekening ook zichtbaar op hogere resolutie was of dat het misschien een compressie-artifact was ofzo ...quote:Op donderdag 17 maart 2022 13:53 schreef RetepV het volgende:
[..]
Dit had ik gevonden: https://jwst.nasa.gov/content/multimedia/images.html
Ik zag het ook hier aan de onderkant. Wat ik dacht, is dat deze ster zo helder is dat de CCD overbelicht raakt. Maar het is speculatie.quote:Op donderdag 17 maart 2022 21:01 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Ah ja, via die link vond ik inderdaad een hogere resolutie versie. Ik vroeg me af of daar de rare zwarte vertekening ook zichtbaar op hogere resolutie was of dat het misschien een compressie-artifact was ofzo ...
[ afbeelding ]
Het is ook met hogere resolutie zichtbaar ... nog een foutje ergens toch?
Ik vind het fantastisch dat ze op die enorme afstand die spiegel op een paar nanometer kunnen afstellen.quote:Op vrijdag 18 maart 2022 10:39 schreef RetepV het volgende:
Ik vind het geweldig hoe ze deze technologie die zelfs op Aarde nog zo kwetsbaar is dat je het niet zomaar moet aanraken, met een raket de lucht in schieten en op zijn plaats brengen, waarna het allemaal nog steeds werkt.De technologie is super, maar dat het na een ruimtevlucht ook allemaal nog steeds werkt, dat is de werkelijke engineering feat!
En dat 5-10 jaar lang bij ongeveer 45 Kelvin / -228o C, en een Diffraction Limit van 2.0 microns, gekalibreerd en scherpgesteld, en dan ook nog de data kunnen doorsturen. En dit allemaal ondanks veel meer straling dan in een baan om de aarde.quote:Op vrijdag 18 maart 2022 10:39 schreef RetepV het volgende:
Ik vind het geweldig hoe ze deze technologie die zelfs op Aarde nog zo kwetsbaar is dat je het niet zomaar moet aanraken, met een raket de lucht in schieten en op zijn plaats brengen, waarna het allemaal nog steeds werkt.De technologie is super, maar dat het na een ruimtevlucht ook allemaal nog steeds werkt, dat is de werkelijke engineering feat!
Ik denk voor Astronomen zeker, voor het grote publiek minder omdat het diep infrarood is en niet zichtbare spectrum. Minder mooie plaatjes zoals van Hubblequote:Op zaterdag 19 maart 2022 15:38 schreef Discombobulate het volgende:
Kon je maar even vijf jaartjes skippen om te kijken wat voor nieuws er allemaal is. Ik hoop dat Webb daadwerkelijk paradigma verschuivend is zoals sommige mensen denken. Wie weet.
Het is koud, heel koud zelfs maar het is natuurlijk ook een super stabiele omgeving. Nooit een zuchtje wind en ook geen vastvriezende mist of zo. Het zou alleen wel handiger zijn als het ding altijd of juist nooit in de schaduw van de aarde zou zijn. Temperatuurwisselingen in de ruimte zijn extreem groot en snel en dat lijkt me een gigantisch probleem om de zaak stabiel te houden. Vijf lagen zonnescherm moet het dus doen maar ook die zonneschermen zitten thermisch aan het apparaat vast. Het is best allemaal een hoog staaltje wetenschappelijke kunst.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 15:27 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
En dat 5-10 jaar lang bij ongeveer 45 Kelvin / -228o C, en een Diffraction Limit van 2.0 microns, gekalibreerd en scherpgesteld, en dan ook nog de data kunnen doorsturen. En dit allemaal ondanks veel meer straling dan in een baan om de aarde.
Naja, ik als 'publiek' hoef niet per se mooie plaatjes. Dat is een leuke bijkomstigheid, het gaat mij vooral om de extra mysteries die komen en oude dingen die opgelost worden, signalen van buitenaards leven, etc.quote:Op zaterdag 19 maart 2022 16:38 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ik denk voor Astronomen zeker, voor het grote publiek minder omdat het diep infrarood is en niet zichtbare spectrum. Minder mooie plaatjes zoals van Hubble
Spacepornquote:Op zaterdag 19 maart 2022 16:38 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ik denk voor Astronomen zeker, voor het grote publiek minder omdat het diep infrarood is en niet zichtbare spectrum. Minder mooie plaatjes zoals van Hubble
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |