Zipportal | woensdag 22 december 2021 @ 19:50 |
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen! Game on! | |
Yinny | woensdag 22 december 2021 @ 21:16 |
Oeps, dank je wel voor nieuwe topic openen. Ik had niet gezien dat ik laatste post had... | |
Yinny | dinsdag 28 december 2021 @ 12:19 |
Het worden helmaal geen oliebollen bakken dit jaar....niemand in de familie/vrienden kring wil... Om nou maar 6 oliebollen te maken... ![]() O, de bollen van den Hartog waren wel lekker, maar ik vind ze die ik zelf maak toch lekkerder ![]() | |
cafca | dinsdag 28 december 2021 @ 12:22 |
Ik heb nog een hoop amandelspijs over van de kerststollen. Ga dit jaar eens proberen oliebollen met spijs te bakken ![]() | |
derLudolf | vrijdag 31 december 2021 @ 11:20 |
Is hier vandaag nog niet gepost? ![]() Ik zal inmiddels halverwege de emmer beslag (1kg bloem) voor naturel zijn. Straks nog zo'n zelfde hoeveelheid met rozijnen. Ben nog steeds blij het mijn pan met 3,5 kW vermogen.10 liter olie er in en ik kan zo 12 lepels beslag er in gooien, de temperatuur blijft constant ![]() | |
qltel | vrijdag 31 december 2021 @ 12:17 |
Beslag aan het draaien op het moment | |
-Sigaartje | vrijdag 31 december 2021 @ 16:06 |
En? | |
sirdanilot | vrijdag 31 december 2021 @ 16:07 |
| |
qltel | vrijdag 31 december 2021 @ 16:44 |
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen. Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo. | |
cafca | vrijdag 31 december 2021 @ 16:51 |
Da's nu juist de charme, allerlei leuke beestjes ![]() ![]() | |
-Sigaartje | vrijdag 31 december 2021 @ 16:53 |
https://www.bol.com/nl/nl(...)FNM-9200000116696834 | |
-Sigaartje | vrijdag 31 december 2021 @ 16:56 |
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij. Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan. | |
Zo-is-dat | vrijdag 31 december 2021 @ 17:07 |
![]() ![]() ![]() Met krenten, blanke en donkere rozijnen, sukade, appel en citroen rasp. Laatste portie ook nog kaneel doorgeroerd ![]() | |
qltel | vrijdag 31 december 2021 @ 17:09 |
Ik heb al jaren geen gekochte oliebollen meer gegeten, maar in de mijne gaat in elk geval genoeg. In 800 gram beslag (ongeveer) gaat 500 gram rozijnen. | |
Zo-is-dat | vrijdag 31 december 2021 @ 17:09 |
Duurste onderdeel van de bal, daar gaan ze met verkoop dus minder scheutig mee om dan thuis | |
qltel | vrijdag 31 december 2021 @ 17:13 |
Hm, dat is ook wel weer een goed punt inderdaad.. ![]() | |
Isabeau | vrijdag 31 december 2021 @ 18:42 |
Och, dat het allemaal zo nauw luistert valt ook wel mee. Heb het gevoel dat ik een beetje aan rommel en krijg de heerlijkste oliebollen. Wel met veel rozijnen ![]() | |
Tinkepink | vrijdag 31 december 2021 @ 19:25 |
Oliebollen zijn weer erg goed gelukt, maar het rijzen duurde erg lang deze keer. Was het bier vergeten in eerste instantie. Na vier (!) uur rijzen voor de open haard zijn ze wel erg mooi geworden Ingrediënten - kilo bloem - liter melk - 2 eieren - eetlepel honing - zakje droge gist - zout - appel in stukjes - zakje rozijnen (geweekt in water, afgegoten en daarna gemengd met rum) - flinke scheut pils | |
-Sigaartje | vrijdag 31 december 2021 @ 19:30 |
Ik koop ze ook niet meer, omdat ze zo tegenvallen. Het jammer dat het AD die test niet meer houdt door het gejammer en het geklaag van de professionele bakkers. Maar die test was echt wel nodig. Hetzelfde met haring. Ik koop bij verschillende winkels/kramen en het verschil is enorm! Ook hoe je wordt behandeld (soms op het boerse af). Die AD-test zorgde er tenminste voor dat leveranciers hun best deden. | |
djkoelkast | zondag 2 januari 2022 @ 11:22 |
![]() ![]() ![]() ![]() Dit jaar zijn ze gemaakt met zelfgemalen meel. Voor het grootste deel biodynamische tarwe, maar ook met biologische einkorn en emmer (oude aan spelt verwante granen). Ik heb biologische volle melk, biologische verse gist en een biologische roggenweizen gebruikt. Ook nog wat biologische ongeslagen slagroom toegevoegd aan het deeg. Geen boter. Wel zout, zonder zout is het niet lekker. En dan krenten, 2 soorten rozijnen, appels van eigen boom en ik had nog een beetje marsepein over (55% amandel, 45% honing, tijd en verder niets). De krenten en rozijnen samen met rasp van 1 citroen 2 dagen in een paar goede kruidenbitters/obst-mixjes laten weken. Over de appels ten slot nog wat kaneel. Alles bio, dan weet ik dat het puur en onbewerkt is. Er zijn vast mensen die dat veel te veel moeite vinden. Of het moet "lekker hollands, doe maar gewoon", maar ik heb voor mezelf oliebollen weten te maken waar zo veel smaak aan zit, ik word daar heel erg blij van. | |
cafca | zondag 2 januari 2022 @ 11:36 |
Emmer, dat gebruikten wij vroeger altijd om het beslag in te doen ![]() Maar klinkt goed verder! ![]() | |
djkoelkast | zondag 2 januari 2022 @ 11:47 |
Het is toch echt ook een graansoort ![]() https://nl.wikipedia.org/wiki/Emmertarwe | |
RedFever007 | maandag 24 oktober 2022 @ 17:18 |
Kick n.a.v. qltel in FEE / Zelf oliebollen maken![]() | |
derLudolf | zondag 11 december 2022 @ 16:46 |
Bijna alle ingrediënten al in huis. Alleen wat flesjes ongefilterd witbier moet ik nog even halen. De decemberbakkerij is al gestart vandaag met kniepertjes. Heb d'r weer zin in. | |
djkoelkast | maandag 12 december 2022 @ 15:23 |
In witbier zitten kruiden, ik zou een goeie Duitse Weizen nemen, ook een tarwebier, maar zonder kruiden (en met een zooi gist, zorgt voor extra smaak). | |
derLudolf | maandag 12 december 2022 @ 16:15 |
Ik zei voor het gemak witbier maar ik ga inderdaad even de grens over voor een Hefeweizen, iets wat aan het Reinheitsgebot voldoet in elk geval. | |
djkoelkast | maandag 12 december 2022 @ 16:38 |
Als je Ayinger kunt krijgen: die is echt top! Moet je wel meestal voor naar een getrankenmarkt. Of Pinkus, Wunder Breau en Neumarkter Lammsbrau zijn ook echt aanraders (vind je in de biowinkels). Van de makkelijker verkrijgbare zou ik Engel, Stortebeker of Algauer Buble kiezen. Als je ver van de grens woont is Weihenstephaner bij de AH een goede keuze. Tip: lees altijd de ingrediënten van je bier, zodra er "hopextract" of in het Duits dus "hopfenextrakt" staat dan is het bier met "hop uit een flesje". Dan is het geproduceerd om zo goedkoop mogelijk te maken en dat moet je niet willen. Geldt voor al het bier trouwens. | |
derLudolf | maandag 12 december 2022 @ 16:44 |
Ik woon nog geen 10km van de grens. Allgauer heb ik meestal dacht ik. | |
djkoelkast | maandag 12 december 2022 @ 17:06 |
Voor het geval anderen het ook willen maken met een goede weizen en niet weten wat ze moeten kiezen ![]() | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2022 @ 10:37 |
Hebben er mensen ervaring met "langzame rijs" van beslag? Oftewel vanavond beslag maken met minder gist, koud wegzetten en morgenochtend bakken. Dan hoef ik morgenochtend niet zo vroeg te beginnen. | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2022 @ 10:59 |
Wel met pizzadeeg, dan gebruik je veel minder gist ook (wel gist eerst laten starten en dan koud wegzetten). Je gebruikt dan ongeveer 2g instantgist per kg meel of 13g verse gist per kg meel bij een koude rijs volgens de recepten die ik volg voor pizzadeeg. Ik heb dit jaar voor het eerst eerder gebakken, omdat een collega mijn oliebollen (van zelfgemalen meel) wilde proeven, dat was een succes. Uiteraard wel in arachideolie, niet in zonnebloem of koolzaadolie omdat dat goedkoper is. Met de kennis van die bollen ga ik morgen met vertrouwen tegemoet. De krenten en rozijnen staan te weken in kirschwasser + obstler en ik ga zo de granen malen. Morgen einde van de middag bakken denk ik. | |
foodlover | vrijdag 30 december 2022 @ 12:38 |
Ik sta in de startblokken... Morgen lekker oliebollen bakken. Zoek nog even naar een goed recept (niet al te groot en met bier in het beslag en appel rozijn.). | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2022 @ 12:43 |
Arachideolie: check. Ik ga morgenochtend beginnen met bakken. Eerst beslag maken dus. Ik wacht nog even aan of iemand ervaring heeft hier. Normaliter sla ik het halverwege nog een keer om, dat moet ik dan midden in de nacht doen. Heb ik ook niet zoveel zin in ![]() Ik gebruik 50g gist op 1kg meel, jij @djkoelkast ? | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2022 @ 13:03 |
Ik gebruik deze. Vervang een deel van het melk door bier. En 15g zout IPV 20g https://nl.m.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Oliebollen | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2022 @ 15:13 |
Verse gist? Dan 30g per 500g staat in mijn heel oude kookboek en dat gebruik ik nog steeds. Dus 60g verse gist per kg meel (delen door 6 voor instantgist). En ik gebruik alles alleen biologisch. Volle melk, room en bier. Geen boter (en al helemaal geen margarine!) 450ml vocht + 1 ei per 500g meel Dan is dat bij mij 200ml volle melk, 200ml bier, 50ml room. | |
derLudolf | vrijdag 30 december 2022 @ 15:46 |
Ja verse gist. Dacht ook dat 42g (=1 blokje) eigenlijk voor 1kg is. Misschien extra vroeg beginnen en wat minder gist en langere tijd. Ik gebruik geen margarine, maak je geen zorgen. Melk en room of melk en boter, ligt natuurlijk aan de verhouding maar je zou qua vetpercentage wel hetzelfde uitkomen. Oh en uiteraard volle melk, meer vet is meer smaak ![]() | |
djkoelkast | vrijdag 30 december 2022 @ 19:19 |
42g is voor 1kg meel, dat klopt, maar een verrijkt deeg heeft altijd meer gist nodig dan brood. In mijn kookboek (waar ik de basis uit haal) staat 30g bij 500g meel. Ik heb dat getest en ze worden er luchtiger mee dan wanneer ik me aan de 42g per kg hou. | |
foodlover | vrijdag 30 december 2022 @ 20:29 |
Thanks! Ik heb -eigenwijs en wispelturig als ik ben- besloten het bier plan te skippen en het YouTube recept van Holtkamp te gaan volgen, dat is ook een mooi kleiner recept met 500 gram bloem. Zie dat hij vandaag ook een nieuw recept heeft geüpload met soezenbeslag door het deeg maar ga die oude maken morgenochtend. Verheug me erop. ![]() | |
fietsie | zaterdag 31 december 2022 @ 10:52 |
Hier staat het deeg te rijzen; bloem, bier, melk, gist, suiker, boter, eieren, zout, is de korte samenvatting. | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2022 @ 11:54 |
Ik begin eind van de middag pas. Ik heb wel gisteren het meel al gemalen en de krenten en rozijnen in de week gezet. Bloem gebruik ik nooit meer eigenlijk ![]() | |
gcjoel | zaterdag 31 december 2022 @ 12:12 |
Die heb ik vorig jaar ook gemaakt alleen deel van de melk vervangen door bier. Dus dat doen we nu weer. Dat nieuwe recept wel even bekeken maar dat trekt me niet met dat soezen beslag. | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2022 @ 12:25 |
Met de derde van de vier emmers bezig. Per emmer een kilo meel. | |
cafca | zaterdag 31 december 2022 @ 12:31 |
-knip, dubbel- | |
cafca | zaterdag 31 december 2022 @ 12:33 |
Ik heb dit jaar maar heel weinig gebakken. Was wel érg snel klaar![]() | |
RedFever007 | zaterdag 31 december 2022 @ 13:01 |
Eerste jaar bakken hier. Koopmans mix gebruikt. Lastig om het beslag los te krijgen van de lepel maar ben tevreden ![]() ![]() | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2022 @ 13:36 |
Gebruik je geen ijslepel? | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2022 @ 13:45 |
Portioneerlepel gebruiken en na elke batch even wassen en in de hete olie dompelen. | |
fietsie | zaterdag 31 december 2022 @ 13:53 |
Ik gebruik al 10tallen jaren met grote tevredenheid een sauslepel en een lepel van een saladebestek die precies in elkaar passen | |
fietsie | zaterdag 31 december 2022 @ 13:59 |
![]() ![]() ![]() ![]() | |
RedFever007 | zaterdag 31 december 2022 @ 14:18 |
Jawel maar die vond ik te groot, heb uiteindelijk een juslepel gepakt ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 31 december 2022 @ 14:32 |
Welke heb jij? | |
derLudolf | zaterdag 31 december 2022 @ 14:35 |
Geen idee joh, gewoon zo'n standaard geval met zo'n schrapertje | |
djkoelkast | zaterdag 31 december 2022 @ 14:38 |
Dat is een portioneerlepel en geen ijslepel (al wordt hij wel vaak zo genoemd) ![]() En die zijn er weer in tig maten. ![]() Dit is een ijslepel: ![]() | |
qltel | zaterdag 31 december 2022 @ 15:46 |
![]() | |
RedFever007 | zaterdag 31 december 2022 @ 16:59 |
![]() Oliebollen op bord - 2022 ![]() Zijn ergggggg lekker! ![]() Volgend jaar ietsjes minder lang in het vet ![]() Overigens een herfstbok bier gebruikt en nog een trippel (twee beslagen gemaakt) Het rijzen duurde wat langer dan ik dacht. Verder heel tevreden over het resultaat en de rondheid van de bollen ![]() Fijne jaarwisseling aan alle bakkers in den lande! ![]() ![]() | |
djkoelkast | zondag 1 januari 2023 @ 10:27 |
Ik gebruikte White Cascade IPA van De Leckere, erg geslaagd.![]() ![]() | |
Zo-is-dat | zondag 1 januari 2023 @ 17:46 |
Heerlijk weer! Hier ook weer gebakken, traditie is het nu! Heerlijk. En de kindjes hebben uitgedeeld in de buurt ![]() | |
Molo | zondag 1 januari 2023 @ 20:23 |
Hier ging de frituurpan stuk, midden in het bakproces ![]() Kudtttt. Dus in pan verder gebakken op het gasfornuis. Uiteindelijk nog prrrima geslaagd ![]() Ergens komend jaar maar nieuwe frituurpan uitzoeken | |
cafca | zondag 1 januari 2023 @ 20:51 |
Ik heb geen frituurpan meer, dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer gewoon in een pan op het gas gebakken, ging best goed | |
Molo | zondag 1 januari 2023 @ 21:12 |
Ja kan prima, maar hele huis meurde erna. Frituurpan zetten we altijd lekker buiten neer, gaat prima. Als ie werkt dan ![]() | |
djkoelkast | zondag 1 januari 2023 @ 23:59 |
Ik snap dat stankverhaal nooit, bij mij stinkt het nooit. Ik bak altijd gewoon onder de afzuigkap. Alleen ik gebruik altijd alleen nieuwe arachideolie. Zonnebloemolie en slaolie stinken veel sneller. Frituurolie stinkt al van zichzelf. | |
Lucky_Strike | donderdag 28 december 2023 @ 21:11 |
Kick, ik overweeg ook om zelf te bakken dit jaar. Nooit eerder gedaan dus ik wil het wel eens proberen. | |
Lucky_Strike | donderdag 28 december 2023 @ 21:52 |
@fietsie, mag ik jouw recepten voor bollen en appelbeignets? | |
fietsie | donderdag 28 december 2023 @ 21:55 |
Ik zal morgen even het boekje zoeken en foto's maken. Voor de vulling iig goudreinetten, gedroogde abrikozen en witte rozijnen ![]() De witte rozijnen wellen in 50/50 rum en kokend water, en dan nachtje laten staan, en daarna drogen tussen twee theedoeken. Ik ben ook een sucker voor volle melk en bruin bier in mijn bollen Dat kan je vooraf dus al voorbereiden ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 28 december 2023 @ 22:07 |
Dank ![]() | |
fietsie | vrijdag 29 december 2023 @ 15:37 |
Zoals je al mee kreeg is het receptenboek zoek. Gelukkig kijk ik al jaren en jaren naar leuke variaties (of dingen die ik nog niet wist) online, op dezelfde laptop, in dezelfde browser, en laten die URL's nu een ander kleurtje krijgen als je ze bekijkt ![]() Ik gebruik het "1 kilo - 1 liter" principe: per kilo meel is alle vocht een liter.
| |
Lucky_Strike | vrijdag 29 december 2023 @ 15:40 |
Held ![]()
| |
fietsie | vrijdag 29 december 2023 @ 15:42 |
Ehm.... heel eerlijk ? Nog nooit een recept bij gebruikt ![]() Sochtends vroeg: Goudreinetten schillen en in dikke plakken (hoeveel: kijk hoeveel schijven je op je schaal kwijt kunt ![]() Suiker en kaneel erop strooien, beide kanten In een schaal afgedekt neerzetten, niet koud. Kom Zelfrijzend bakmeel Flesje oud bruin bier maar kan ook met pils als het maar geen Heine ![]() Twee eieren Mixen. Te dun: bakmeel Te dik: (don't shoot me) Spa Rood of 7Up, als er geen bier meer is. | |
Goitske | vrijdag 29 december 2023 @ 15:49 |
Nou iets met krenten en rozijnen kosten geld dus mikken ze er minder door heen en het is net wat je lekker vind. | |
derLudolf | vrijdag 29 december 2023 @ 16:08 |
Vrek, gierigaard, zuunige paaiter, krent ![]() | |
derLudolf | vrijdag 29 december 2023 @ 16:29 |
Vandaag m'n bakkerij al even ingericht. De ingrediënten ook al in huis. Denk dat ik 4kg meel ga gebruiken. | |
Goitske | vrijdag 29 december 2023 @ 16:47 |
Precies! | |
fietsie | vrijdag 29 december 2023 @ 21:58 |
OK, OK, ik ben gezwicht. Er staat 2kg bloem, en er zijn appels. | |
derLudolf | vrijdag 29 december 2023 @ 22:03 |
Het was toch om de abrikozen te doen? | |
fietsie | vrijdag 29 december 2023 @ 22:06 |
Die waren zeer ruim op voorraad, de Blanke rozijnen ook. | |
Lucky_Strike | zaterdag 30 december 2023 @ 21:31 |
Het is gelukt, ze zijn heerlijk ![]() Ingredienten: gedroogde abrikoos, appel met citroensap, krentjes, bruine rozijnen, zelfgedroogde witte druiven ![]() ![]() ![]() ![]() Vandaag 14 bollen gebakken uit een deeg met 333g bloem. Morgen maken we nog eenzelfde batch. | |
pmponer | zondag 31 december 2023 @ 10:11 |
Dit jaar voor het eerst op een inductieplaat ipv gas, ik hoop dat het silvercrest ding het uithoudt | |
fietsie | zondag 31 december 2023 @ 11:13 |
![]() ![]() | |
sigme | zondag 31 december 2023 @ 13:12 |
![]() ![]() | |
djkoelkast | zondag 31 december 2023 @ 14:24 |
Dit jaar voor het eerst geen oliebollen hier. Hopelijk volgend jaar weer. | |
fietsie | zondag 31 december 2023 @ 15:00 |
Zo, nu even 220km heen (en weer terug) rijden om ze te bezorgen | |
qltel | zondag 31 december 2023 @ 15:08 |
Het beslag staat hier te rijzen.. 3x terugslaan en bakken maar. | |
Lucky_Strike | zondag 31 december 2023 @ 15:25 |
Jammer, ik heb genoten van je oliebolavonturen van de laatste jaren. Ik heb van de week een paar topics in deze reeks doorgenomen. | |
#ANONIEM | zondag 31 december 2023 @ 16:52 |
Het lijkt wel of je in cola aan het frituren bent ![]() | |
sigme | zondag 31 december 2023 @ 16:57 |
Slecht licht ![]() Het is nota bene schoon vet! | |
Lucky_Strike | zondag 31 december 2023 @ 16:59 |
De tweede batch van 14 bollen is ook klaar. Ik heb aantekeningen gemaakt want dit gaan we volgend jaar zeker weer doen. | |
pmponer | zondag 31 december 2023 @ 18:21 |
Dat wDat was geen succes, binnen maar verder gegaan met goed resultaat 5kg oliebollenbeslag weggebakken | |
djkoelkast | dinsdag 2 januari 2024 @ 08:28 |
Thanks! Ik heb er ook altijd heel veel plezier in gehad, maar door persoonlijke omstandigheden zat het er niet in afgelopen oud & nieuw. Hopelijk de komende weer wel. |