SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)![]()
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen.quote:
Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo.![]()
Da's nu juist de charme, allerlei leuke beestjesquote:Op vrijdag 31 december 2021 16:44 schreef qltel het volgende:
[..]
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen.
Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo.![]()
![]()
https://www.bol.com/nl/nl(...)FNM-9200000116696834quote:Op vrijdag 31 december 2021 16:44 schreef qltel het volgende:
[..]
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen.
Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo.![]()
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.
Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.![]()
![]()
Met krenten, blanke en donkere rozijnen, sukade, appel en citroen rasp. Laatste portie ook nog kaneel doorgeroerd![]()
![]()
Ik heb al jaren geen gekochte oliebollen meer gegeten, maar in de mijne gaat in elk geval genoeg.quote:Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
In 800 gram beslag (ongeveer) gaat 500 gram rozijnen.![]()
Duurste onderdeel van de bal, daar gaan ze met verkoop dus minder scheutig mee om dan thuisquote:Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.
Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.![]()
Hm, dat is ook wel weer een goed punt inderdaad..quote:Op vrijdag 31 december 2021 16:51 schreef cafca het volgende:
[..]
Da's nu juist de charme, allerlei leuke beestjes
[ afbeelding ]![]()
![]()
Och, dat het allemaal zo nauw luistert valt ook wel mee. Heb het gevoel dat ik een beetje aan rommel en krijg de heerlijkste oliebollen. Wel met veel rozijnenquote:Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.
Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."![]()
Oliebollen zijn weer erg goed gelukt, maar het rijzen duurde erg lang deze keer. Was het bier vergeten in eerste instantie. Na vier (!) uur rijzen voor de open haard zijn ze wel erg mooi geworden
Ingrediënten
- kilo bloem
- liter melk
- 2 eieren
- eetlepel honing
- zakje droge gist
- zout
- appel in stukjes
- zakje rozijnen (geweekt in water, afgegoten en daarna gemengd met rum)
- flinke scheut pilsGeen zorgen voor de dag van morgen.![]()
Ik koop ze ook niet meer, omdat ze zo tegenvallen. Het jammer dat het AD die test niet meer houdt door het gejammer en het geklaag van de professionele bakkers. Maar die test was echt wel nodig. Hetzelfde met haring. Ik koop bij verschillende winkels/kramen en het verschil is enorm! Ook hoe je wordt behandeld (soms op het boerse af). Die AD-test zorgde er tenminste voor dat leveranciers hun best deden.quote:Op vrijdag 31 december 2021 17:09 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik heb al jaren geen gekochte oliebollen meer gegeten, maar in de mijne gaat in elk geval genoeg.
In 800 gram beslag (ongeveer) gaat 500 gram rozijnen.![]()
![]()
Dit jaar zijn ze gemaakt met zelfgemalen meel. Voor het grootste deel biodynamische tarwe, maar ook met biologische einkorn en emmer (oude aan spelt verwante granen).
Ik heb biologische volle melk, biologische verse gist en een biologische roggenweizen gebruikt. Ook nog wat biologische ongeslagen slagroom toegevoegd aan het deeg. Geen boter. Wel zout, zonder zout is het niet lekker.
En dan krenten, 2 soorten rozijnen, appels van eigen boom en ik had nog een beetje marsepein over (55% amandel, 45% honing, tijd en verder niets). De krenten en rozijnen samen met rasp van 1 citroen 2 dagen in een paar goede kruidenbitters/obst-mixjes laten weken. Over de appels ten slot nog wat kaneel.
Alles bio, dan weet ik dat het puur en onbewerkt is.
Er zijn vast mensen die dat veel te veel moeite vinden. Of het moet "lekker hollands, doe maar gewoon", maar ik heb voor mezelf oliebollen weten te maken waar zo veel smaak aan zit, ik word daar heel erg blij van.![]()
Emmer, dat gebruikten wij vroeger altijd om het beslag in te doenquote:Op zondag 2 januari 2022 11:22 schreef djkoelkast het volgende:
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Dit jaar zijn ze gemaakt met zelfgemalen meel. Voor het grootste deel biodynamische tarwe, maar ook met biologische einkorn en emmer (oude aan spelt verwante granen).
Ik heb biologische volle melk, biologische verse gist en een biologische roggenweizen gebruikt. Ook nog wat biologische ongeslagen slagroom toegevoegd aan het deeg. Geen boter. Wel zout, zonder zout is het niet lekker.
En dan krenten, 2 soorten rozijnen, appels van eigen boom en ik had nog een beetje marsepein over (55% amandel, 45% honing, tijd en verder niets). De krenten en rozijnen samen met rasp van 1 citroen 2 dagen in een paar goede kruidenbitters/obst-mixjes laten weken. Over de appels ten slot nog wat kaneel.
Alles bio, dan weet ik dat het puur en onbewerkt is.
Er zijn vast mensen die dat veel te veel moeite vinden. Of het moet "lekker hollands, doe maar gewoon", maar ik heb voor mezelf oliebollen weten te maken waar zo veel smaak aan zit, ik word daar heel erg blij van.
Maar klinkt goed verder!![]()
![]()
Het is toch echt ook een graansoortquote:Op zondag 2 januari 2022 11:36 schreef cafca het volgende:
[..]
Emmer, dat gebruikten wij vroeger altijd om het beslag in te doen
Maar klinkt goed verder!![]()
https://nl.wikipedia.org/wiki/Emmertarwe![]()
Bijna alle ingrediënten al in huis. Alleen wat flesjes ongefilterd witbier moet ik nog even halen.
De decemberbakkerij is al gestart vandaag met kniepertjes. Heb d'r weer zin in.Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
In witbier zitten kruiden, ik zou een goeie Duitse Weizen nemen, ook een tarwebier, maar zonder kruiden (en met een zooi gist, zorgt voor extra smaak).quote:Op zondag 11 december 2022 16:46 schreef derLudolf het volgende:
Bijna alle ingrediënten al in huis. Alleen wat flesjes ongefilterd witbier moet ik nog even halen.
De decemberbakkerij is al gestart vandaag met kniepertjes. Heb d'r weer zin in.![]()
Ik zei voor het gemak witbier maar ik ga inderdaad even de grens over voor een Hefeweizen, iets wat aan het Reinheitsgebot voldoet in elk geval.quote:Op maandag 12 december 2022 15:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In witbier zitten kruiden, ik zou een goeie Duitse Weizen nemen, ook een tarwebier, maar zonder kruiden (en met een zooi gist, zorgt voor extra smaak).Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
Als je Ayinger kunt krijgen: die is echt top! Moet je wel meestal voor naar een getrankenmarkt.quote:Op maandag 12 december 2022 16:15 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ik zei voor het gemak witbier maar ik ga inderdaad even de grens over voor een Hefeweizen, iets wat aan het Reinheitsgebot voldoet in elk geval.
Of Pinkus, Wunder Breau en Neumarkter Lammsbrau zijn ook echt aanraders (vind je in de biowinkels).
Van de makkelijker verkrijgbare zou ik Engel, Stortebeker of Algauer Buble kiezen.
Als je ver van de grens woont is Weihenstephaner bij de AH een goede keuze.
Tip: lees altijd de ingrediënten van je bier, zodra er "hopextract" of in het Duits dus "hopfenextrakt" staat dan is het bier met "hop uit een flesje". Dan is het geproduceerd om zo goedkoop mogelijk te maken en dat moet je niet willen. Geldt voor al het bier trouwens.![]()
Ik woon nog geen 10km van de grens. Allgauer heb ik meestal dacht ik.Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
Voor het geval anderen het ook willen maken met een goede weizen en niet weten wat ze moeten kiezenquote:Op maandag 12 december 2022 16:44 schreef derLudolf het volgende:
Ik woon nog geen 10km van de grens. Allgauer heb ik meestal dacht ik.![]()
![]()
Hebben er mensen ervaring met "langzame rijs" van beslag? Oftewel vanavond beslag maken met minder gist, koud wegzetten en morgenochtend bakken.
Dan hoef ik morgenochtend niet zo vroeg te beginnen.Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
Wel met pizzadeeg, dan gebruik je veel minder gist ook (wel gist eerst laten starten en dan koud wegzetten).quote:Op vrijdag 30 december 2022 10:37 schreef derLudolf het volgende:
Hebben er mensen ervaring met "langzame rijs" van beslag? Oftewel vanavond beslag maken met minder gist, koud wegzetten en morgenochtend bakken.
Dan hoef ik morgenochtend niet zo vroeg te beginnen.
Je gebruikt dan ongeveer 2g instantgist per kg meel of 13g verse gist per kg meel bij een koude rijs volgens de recepten die ik volg voor pizzadeeg.
Ik heb dit jaar voor het eerst eerder gebakken, omdat een collega mijn oliebollen (van zelfgemalen meel) wilde proeven, dat was een succes. Uiteraard wel in arachideolie, niet in zonnebloem of koolzaadolie omdat dat goedkoper is.
Met de kennis van die bollen ga ik morgen met vertrouwen tegemoet. De krenten en rozijnen staan te weken in kirschwasser + obstler en ik ga zo de granen malen. Morgen einde van de middag bakken denk ik.![]()
Ik sta in de startblokken... Morgen lekker oliebollen bakken. Zoek nog even naar een goed recept (niet al te groot en met bier in het beslag en appel rozijn.).![]()
Arachideolie: check.
Ik ga morgenochtend beginnen met bakken.
Eerst beslag maken dus. Ik wacht nog even aan of iemand ervaring heeft hier.
Normaliter sla ik het halverwege nog een keer om, dat moet ik dan midden in de nacht doen. Heb ik ook niet zoveel zin in![]()
Ik gebruik 50g gist op 1kg meel, jij @djkoelkast ?Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
Ik gebruik deze. Vervang een deel van het melk door bier. En 15g zout IPV 20gquote:Op vrijdag 30 december 2022 12:38 schreef foodlover het volgende:
Ik sta in de startblokken... Morgen lekker oliebollen bakken. Zoek nog even naar een goed recept (niet al te groot en met bier in het beslag en appel rozijn.).
https://nl.m.wikibooks.org/wiki/Kookboek/OliebollenKranplätze müssen verdichtet sein![]()
Verse gist? Dan 30g per 500g staat in mijn heel oude kookboek en dat gebruik ik nog steeds.quote:Op vrijdag 30 december 2022 12:43 schreef derLudolf het volgende:
Arachideolie: check.
Ik ga morgenochtend beginnen met bakken.
Eerst beslag maken dus. Ik wacht nog even aan of iemand ervaring heeft hier.
Normaliter sla ik het halverwege nog een keer om, dat moet ik dan midden in de nacht doen. Heb ik ook niet zoveel zin in![]()
Ik gebruik 50g gist op 1kg meel, jij @:djkoelkast ?
Dus 60g verse gist per kg meel (delen door 6 voor instantgist).
En ik gebruik alles alleen biologisch. Volle melk, room en bier. Geen boter (en al helemaal geen margarine!)
450ml vocht + 1 ei per 500g meel
Dan is dat bij mij 200ml volle melk, 200ml bier, 50ml room.![]()
Ja verse gist. Dacht ook dat 42g (=1 blokje) eigenlijk voor 1kg is.
Misschien extra vroeg beginnen en wat minder gist en langere tijd.
Ik gebruik geen margarine, maak je geen zorgen. Melk en room of melk en boter, ligt natuurlijk aan de verhouding maar je zou qua vetpercentage wel hetzelfde uitkomen.
Oh en uiteraard volle melk, meer vet is meer smaak
Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
quote:Op vrijdag 30 december 2022 15:13 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Verse gist? Dan 30g per 500g staat in mijn heel oude kookboek en dat gebruik ik nog steeds.
Dus 60g verse gist per kg meel (delen door 6 voor instantgist).
En ik gebruik alles alleen biologisch. Volle melk, room en bier. Geen boter.42g is voor 1kg meel, dat klopt, maar een verrijkt deeg heeft altijd meer gist nodig dan brood.quote:Op vrijdag 30 december 2022 15:46 schreef derLudolf het volgende:
Ja verse gist. Dacht ook dat 42g (=1 blokje) eigenlijk voor 1kg is.
Misschien extra vroeg beginnen en wat minder gist en langere tijd.
Ik gebruik geen margarine, maak je geen zorgen. Melk en room of melk en boter, ligt natuurlijk aan de verhouding maar je zou qua vetpercentage wel hetzelfde uitkomen.
Oh en uiteraard volle melk, meer vet is meer smaak![]()
In mijn kookboek (waar ik de basis uit haal) staat 30g bij 500g meel. Ik heb dat getest en ze worden er luchtiger mee dan wanneer ik me aan de 42g per kg hou.![]()
Thanks! Ik heb -eigenwijs en wispelturig als ik ben- besloten het bier plan te skippen en het YouTube recept van Holtkamp te gaan volgen, dat is ook een mooi kleiner recept met 500 gram bloem. Zie dat hij vandaag ook een nieuw recept heeft geüpload met soezenbeslag door het deeg maar ga die oude maken morgenochtend. Verheug me erop.quote:Op vrijdag 30 december 2022 13:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ik gebruik deze. Vervang een deel van het melk door bier. En 15g zout IPV 20g
https://nl.m.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Oliebollen![]()
![]()
Hier staat het deeg te rijzen; bloem, bier, melk, gist, suiker, boter, eieren, zout, is de korte samenvatting.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?![]()
Ik begin eind van de middag pas. Ik heb wel gisteren het meel al gemalen en de krenten en rozijnen in de week gezet. Bloem gebruik ik nooit meer eigenlijk![]()
![]()
Die heb ik vorig jaar ook gemaakt alleen deel van de melk vervangen door bier.quote:Op vrijdag 30 december 2022 20:29 schreef foodlover het volgende:
[..]
Thanks! Ik heb -eigenwijs en wispelturig als ik ben- besloten het bier plan te skippen en het YouTube recept van Holtkamp te gaan volgen, dat is ook een mooi kleiner recept met 500 gram bloem. Zie dat hij vandaag ook een nieuw recept heeft geüpload met soezenbeslag door het deeg maar ga die oude maken morgenochtend. Verheug me erop.
Dus dat doen we nu weer. Dat nieuwe recept wel even bekeken maar dat trekt me niet met dat soezen beslag.![]()
Eerste jaar bakken hier. Koopmans mix gebruikt. Lastig om het beslag los te krijgen van de lepel maar ben tevredensmaken lekker
![]()
![]()
Gebruik je geen ijslepel?quote:Op zaterdag 31 december 2022 13:01 schreef RedFever007 het volgende:
Eerste jaar bakken hier. Koopmans mix gebruikt. Lastig om het beslag los te krijgen van de lepel maar ben tevredensmaken lekker
Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
Ik gebruik al 10tallen jaren met grote tevredenheid een sauslepel en een lepel van een saladebestek die precies in elkaar passenProbably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |