Welke heb jij?quote:
Geen idee joh, gewoon zo'n standaard geval met zo'n schrapertjequote:
Dat is een portioneerlepel en geen ijslepel (al wordt hij wel vaak zo genoemd)quote:Op zaterdag 31 december 2022 14:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Geen idee joh, gewoon zo'n standaard geval met zo'n schrapertje
Ik heb geen frituurpan meer, dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer gewoon in een pan op het gas gebakken, ging best goedquote:Op zondag 1 januari 2023 20:23 schreef Molo het volgende:
Hier ging de frituurpan stuk, midden in het bakproces
Kudtttt. Dus in pan verder gebakken op het gasfornuis.
Uiteindelijk nog prrrima geslaagd
Ergens komend jaar maar nieuwe frituurpan uitzoeken
Ja kan prima, maar hele huis meurde erna.quote:Op zondag 1 januari 2023 20:51 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik heb geen frituurpan meer, dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer gewoon in een pan op het gas gebakken, ging best goed
Ik snap dat stankverhaal nooit, bij mij stinkt het nooit. Ik bak altijd gewoon onder de afzuigkap.quote:Op zondag 1 januari 2023 21:12 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja kan prima, maar hele huis meurde erna.
Frituurpan zetten we altijd lekker buiten neer, gaat prima. Als ie werkt dan
Ik zal morgen even het boekje zoeken en foto's maken.quote:Op donderdag 28 december 2023 21:52 schreef Lucky_Strike het volgende:
@:fietsie, mag ik jouw recepten voor bollen en appelbeignets?
Dankquote:Op donderdag 28 december 2023 21:55 schreef fietsie het volgende:
[..]
Ik zal morgen even het boekje zoeken en foto's maken.
Voor de vulling iig goudreinetten, gedroogde abrikozen en witte rozijnen
De witte rozijnen wellen in 50/50 rum en kokend water, en dan nachtje laten staan, en daarna drogen tussen twee theedoeken.
Ik ben ook een sucker voor volle melk en bruin bier in mijn bollen
Dat kan je vooraf dus al voorbereiden
Zoals je al mee kreeg is het receptenboek zoek.quote:
quote:1 kilo bloem
1 flesje zo bruin mogelijk bier - lauw
1 liter volle melk - lauw, waarvan dus grofweg 0.33 liter overblijft
3 zakjes van 7 gram droge gist
3 eieren
50 gram witte basterdsuiker
(soms ook 50 gram boter)
Ik doe zelf max 1 eetlepel zout
---
2 goudreinetten in 5x5mm blokjes, citroensap eroverheen tegen bruin + voor de smaak
twee handjes gedroogde abrikozen in 4x4mm blokjes
witte in rum gewelde rozijnen naar smaak (3/4 zakje in de praktijk)
(Zie ook foto's van 2019)
Doe het bier in een litermaat en vul aan met de lauwe melk tot een liter. Maak het lekker goed lauwwarm.
Doe de bloem door een zeef in een grote kom
Doe een scheut van het vocht in een kommetje en roer hier de gist en de suiker door
Giet dit in een kuiltje in de bloem
Verziek je mixer door deze te gebruiken om het lauw-warme vocht door de bloem te mengen.
Ik doe zelf max 8 a 9 deciliter en kijk dan hoe mijn deeg is, ik probeer een soort... dunne pizzabodem / soezendeeg achtige consistentie te krijgen (je voegt immers later fruit toe)
Voeg tijdens dat proces het zout toe
Dit zet ik te rijzen in een grotere bak (ik schep het over met een rubberen spatel).
De bak zet ik in een grotere bak gevuld met heet water, tegen de verwarming het geheel onder dekentjes.
Na 30 minuten sla ik het deeg een keer goed door.
Dan zet ik het weer 30 minuten te rijzen. ( in de gevallen dat ik veel bak kan dit rustig uitlopen tot een uur als er meerdere beslagjes kort na elkaar gemaakt zijn).
Dan voeg ik de vulling toe, en sla het beslag daarbij dus weer neer
Nu laat ik het (met vers warm water) weer 20-30 minuutjes staan.
Nu heb ik in het verleden verschillende keuzes gemaakt:
- Fluffy luchtige bollen: beslag zo gaan bakken.
- Zwaardere bollen: het beslag voooooorzichtig wat doorroeren, om een deel van de CO2 vrij te laten.
En dan bak ik, tussen de 7 en 9 minuten per bol, afhankelijk van wat ie doet in de pan..
Heldquote:Op vrijdag 29 december 2023 15:37 schreef fietsie het volgende:
[..]
Zoals je al mee kreeg is het receptenboek zoek.
Gelukkig kijk ik al jaren en jaren naar leuke variaties (of dingen die ik nog niet wist) online, op dezelfde laptop, in dezelfde browser, en laten die URL's nu een ander kleurtje krijgen als je ze bekijkt
Ik gebruik het "1 kilo - 1 liter" principe: per kilo meel is alle vocht een liter.
[..]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Spoilers!
quote:Op vrijdag 29 december 2023 15:40 schreef Lucky_Strike het volgende:Ehm.... heel eerlijk ?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nog nooit een recept bij gebruikt
Sochtends vroeg:
Goudreinetten schillen en in dikke plakken (hoeveel: kijk hoeveel schijven je op je schaal kwijt kunt )
Suiker en kaneel erop strooien, beide kanten
In een schaal afgedekt neerzetten, niet koud.
Kom
Zelfrijzend bakmeel
Flesje oud bruin bier maar kan ook met pils als het maar geen Heine is.
Twee eieren
Mixen.
Te dun: bakmeel
Te dik: (don't shoot me) Spa Rood of 7Up, als er geen bier meer is.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Nou iets met krenten en rozijnen kosten geld dus mikken ze er minder door heen en het is net wat je lekker vind.quote:Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.
Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
Vrek, gierigaard, zuunige paaiter, krentquote:Op vrijdag 29 december 2023 15:49 schreef Goitske het volgende:
[..]
Nou iets met krenten en rozijnen kosten geld dus mikken ze er minder door heen en het is net wat je lekker vind.
Precies!quote:Op vrijdag 29 december 2023 16:08 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Vrek, gierigaard, zuunige paaiter, krent
Het was toch om de abrikozen te doen?quote:Op vrijdag 29 december 2023 21:58 schreef fietsie het volgende:
OK, OK, ik ben gezwicht. Er staat 2kg bloem, en er zijn appels.
Die waren zeer ruim op voorraad, de Blanke rozijnen ook.quote:Op vrijdag 29 december 2023 22:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Het was toch om de abrikozen te doen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |