Ja, het doet pijn!quote:Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Bij onderzoeken over het ervaren van pijn bij kreeften en krabben gaat het vaak over het koken van de dieren, wat in restaurants nog veel gebeurt. In Zwitserland werd het in 2018 verboden om kreeften levend te koken, in Nederland is het toegestaan.
Naar aanleiding van het literatuuronderzoek naar meer dan 300 wetenschappelijke studies worden de dieren nu opgenomen in de Britse dierenbeschermingswetgeving. Ze hebben complexe hersenen en zenuwstelsels, reageren vergelijkbaar met mensen op pijn en vermijden of minimaliseren schade aan hun lichaam, zeggen de onderzoekers.
'Einde aan niet-verdoofd koken'
In Nederland worden ongewervelde dieren zoals kreeften en krabben niet beschermd door wetgeving als ze worden gedood om te eten. Zeer kwalijk, vindt Wakker Dier. "We beschermen zoogdieren en vogels in de wetgeving, maar alle andere dieren niet. Levend koken is ontzettend inhumaan, het zou verboden moeten worden", zegt directeur Anne Hilhorst. "Het is eigenlijk heel vreemd dat we er maar van uitgaan dat ze geen gevoelsleven hebben."
Volgens Hilhorst komt het onderscheid doordat zoogdieren op mensen lijken. "Het is gemakkelijker om een voorstelling te maken hoe het bij hen werkt dan bij dieren met een hele andere anatomie."
De Dierenbescherming wil een einde aan het niet-verdoofd koken. "Omdat een kreeft vrij groot is en een dik pantser heeft, duurt het tenminste dertig seconden voor de kreeft dood is. Je ziet dan ook dat de kreeft reageert op de hitte door te proberen om te ontsnappen", zegt een woordvoerder. "Bij het levend doorsnijden verzetten de dieren zich ook heftig".
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zegt de Britse uitkomsten te bestuderen. Volgens het ministerie wees eerder onderzoek in Nederland uit dat er nog onvoldoende kennis beschikbaar was over het ervaren van pijn bij ongewervelde dieren.
'Eerst een elektroshock'
Emeritus hoogleraar dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Gert Flik zet vraagtekens bij het begrip 'pijn'. "Een schop tegen onze benen voelen we als pijn, dat is een interpretatie van een pijnlijke prikkel. Daar is een zekere vorm van bewustzijn voor nodig. Het is vrij zeker dat dat niet aanwezig is in krabben, kreeften en octopussen."
Maar wat hem betreft krijgen deze dieren het 'voordeel van de twijfel. "Als je de dieren wil doden om ze op te eten, doe dan alles wat mogelijk is om ongemak te vermijden". Wat Flik betreft krijgen ze eerst een elektroshock en gaan dan de pan in.
In de praktijk is dat lastig, net als verdoven, zegt de Kring van de Oosterscheldekreeft. In de meeste van de dertien Zeeuwse restaurants die deel uitmaken van dit samenwerkingsverband worden ze doodgestoken. "Het mes bam achter bij de kop, in één keer door en dan is het klaar", zegt voorzitter Luit Ezinga. "We denken er echt wel over na. Dit vinden wij een min of meer humane manier. Of je moet helemaal geen kreeften en beesten meer eten."
Vorig jaar werd ruim 1,4 miljoen kilo aan zeekreeften geïmporteerd, blijkt uit CBS-data. Nederland exporteerde bijna 960.000 kilo.
Nee die doe je meteen op je bordquote:Op dinsdag 23 november 2021 22:55 schreef Bocaj het volgende:
Krabben en kreeften lijden pijn, dierenclubs willen einde aan levend koken.
[ afbeelding ]
[..]
Ja, het doet pijn!
Je gooit ook geen levende vis in een pan met kokend water...
Een dier vindt/verzamelt toch ook zijn eten? Daar is ook een zekere mate van bewustzijn voor nodig.quote:Op dinsdag 23 november 2021 22:55 schreef Bocaj het volgende:
'Eerst een elektroshock'
Emeritus hoogleraar dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Gert Flik zet vraagtekens bij het begrip 'pijn'. "Een schop tegen onze benen voelen we als pijn, dat is een interpretatie van een pijnlijke prikkel. Daar is een zekere vorm van bewustzijn voor nodig. Het is vrij zeker dat dat niet aanwezig is in krabben, kreeften en octopussen."
Echt goed man. Deze zijn anders totaal van de wereld. Respect.quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:04 schreef BasEnAad het volgende:
Wanneer wordt het voor roofvogels verboden muizen leven op te peuzelen?
En dan moeten ze de muizen maar levend koken?quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:04 schreef BasEnAad het volgende:
Wanneer wordt het voor roofvogels verboden muizen leven op te peuzelen?
Huh?quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:16 schreef luxerobots het volgende:
[..]
En dan moeten ze de muizen maar levend koken?
Daarbij zijn muizen niet koosjer: geen gespleten hoeven en niet herkauwen.quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:16 schreef luxerobots het volgende:
[..]
En dan moeten ze de muizen maar levend koken?
Gewoon hup zo uit de Oosterschelde, binnen 15 minuten naar de keuken, pan van 60 liter aan de kook hebben en hopla. Geen stress voor het dier, geen transportkosten en smakelijk eten! 🤤quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:25 schreef Bocaj het volgende:
Die bekende Nederlandse kok, den Blijker, had het erover om de kreeft een tijdje in de vriezer te leggen en dan koken... Ze zijn dan verdoofd...
Hier wordt de volgende pandemie gekweekt.quote:
Of je maakt ze dood voordat je ze kookt Levend koken is gruwelijk!quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:46 schreef Kolibri2014 het volgende:
Stelletje watjes. Wach maar tot je honger hebt. Verwend nest.
Volgens mij is er wel eens onderzoek gedaan bij schaaldieren waarbij die aan een elektrische schok werden blootgesteld die werd gekoppeld aan iets anders, waarna ze dat andere in latere gevallen vermeden. Ze bleken te hebben geleerd van die ervaring. Dat is hèt evolutionaire nut van het voelen van pijn; er iets van kunnen leren teneinde jezelf te behoeden voor letsel. Zonder dat voordeel had je aan reflexen en instinct genoeg gehad. Lijkt mij duidelijk dat ze wel een vorm van pijn ervaren en het verbaast me nogal dat een hoogleraar dierfysiologie zo kort door de bocht is.quote:Emeritus hoogleraar dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Gert Flik zet vraagtekens bij het begrip 'pijn'. "Een schop tegen onze benen voelen we als pijn, dat is een interpretatie van een pijnlijke prikkel. Daar is een zekere vorm van bewustzijn voor nodig. Het is vrij zeker dat dat niet aanwezig is in krabben, kreeften en octopussen."
Doodmaken is meer en langer dierenleed, in een vriezer stoppen ook. Gewoon ter plaatse opeten, ken meerdere restaurants waar de kreeftenvisser voor het restaurant de kreeft vangt en aan de koks geeft op de steiger, binnen 15 minuten op je bord.quote:Op dinsdag 23 november 2021 23:55 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Of je maakt ze dood voordat je ze kookt Levend koken is gruwelijk!
Ik heb niets tegen het eten van kreeften en krabben. Ik heb wat tegen het levend koken van deze dieren.quote:Op woensdag 24 november 2021 00:12 schreef ootjekatootje het volgende:
[..]
Doodmaken is meer en langer dierenleed, in een vriezer stoppen ook. Gewoon ter plaatse opeten, ken meerdere restaurants waar de kreeftenvisser voor het restaurant de kreeft vangt en aan de koks geeft op de steiger, binnen 15 minuten op je bord.
Rivierkreeften zijn ook lekker en gezond, en die plaag tegengaan is goed voor de natuur en de dijken.
Zorg gewoon voor een enorme pan kokend water.
Weet jij wel hoeveel krabben er in onze rivieren zitten? Die vreten alles op, straks geen vis of überhaupt ander leven meer.
Prima dat je vegan bent, maar dan snap jij niks van onze natuur.
Oesters idem, die japanse soort zit overal en maakt veel kapot, rapen en opeten.
Ik probeer je uit te leggen dat de meest humane manier is, de rest duurt te lang.quote:Op woensdag 24 november 2021 00:20 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ik heb niets tegen het eten van kreeften en krabben. Ik heb wat tegen het levend koken van deze dieren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |