FOK!forum / Culinesse ŗ gogo / Koken uit kookboeken - Het resultaat
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 07:57
Een tijdje geleden realiseerde ik me dat ik stapels kookboeken heb maar ze in praktijk hooguit als inspiratiebron gebruik. Toen heb ik me voorgenomen om wat vaker gestructureerd uit kookboeken te koken en de kookboeken die me niet bevallen weg te doen. Omdat mijn telefoon ondertussen volstaat met foto's van het resultaat, heb ik besloten om ze hier maar eens te posten.

• Foto van het resultaat
• Welk gerecht uit welk kookboek
• Hoe smaakt het en welk cijfer krijgt het.

Voel je vrij om je eigen foto's te posten.

En voor de volledigheid nog een link naar het grote kookboekentopic.
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 08:00
3rbv3t4.jpg

• Gesmoorde Tahoe met honing, sojasaus en gember uit AziŽ van Meera Sodha
• Volgens mij een van de lekkerste manieren om tofu klaar te maken. Ronduit verslavend. Een 9.

[ Bericht 13% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:33:38 ]
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 08:05
6RwpL0s.jpg

[boven
• Pahi uit Plenty More van Ottolenghi
• Lekker maar voor mijn gevoel mist het frissigheid. Wellicht komt het doordat ik de aubergine wat te donker heb laten worden. Een 7.

onder
• Onder:Pompoen met kardemom uit Plenty More van Ottolenghi
• Wat de pahi mist, heeft de pompoen dankzij de yoghurt wel. Ook nog eens een supersimpel gerecht. Een 8.

[ Bericht 4% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:34:39 ]
de_boswachterdinsdag 14 september 2021 @ 08:12
weet je wat ik hier mis? VLEES !

Die eerste ziet er overigens wel lekker uit :@
tim020hoorndinsdag 14 september 2021 @ 08:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:12 schreef de_boswachter het volgende:
weet je wat ik hier mis? VLEES !

Die eerste ziet er overigens wel lekker uit :@
wij eten vaak vleesvervangers, prima alternatief
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 08:20
5FvZ71k.jpg

Van links naar rechts
• Aubergine met varkensgehakt, Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Heerlijk, ondanks dat ik een gewone aubergine gebruikt heb ipv een groene. Misschien niet als hoofdgerecht maar als bijgerecht voortreffelijk. Een 8,5.

• Gebakken rijst met ananas (en garnalen) uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Doet me helemaal denken aan vakantie in zuid-oostazie. Als simpel en voedzaam hoofdgerecht of als rijst voor bij andere gerechten. Zo simpel en toch zo lekker. Een 9.

• Papaya Salad uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Beeeeh! Ronduit goor en bitter. Mogelijk was er iets mis metde groene papaya van de Amazing oriental, maar dit ging de GFT-bak in. Geen cijfer.

• Massaman Curry uit AziŽ van Meera Sodha
• Grappige interpretatie van Massaman Curry met pindakaas. Prima te eten maar zeker niet mijn favoriet uit dit boek. Een 7.

• Pad Thai uit AziŽ van Meera Sodha
• Wederom een op pindakaas gebaseerde interpretatie van een Thaise klassieker. Wel een beetje droog, wellicht doordat ik 100% pindakaas gebruikt heb. Ondanks dat AziŽ op dit moment mijn favoriete kookboek is, overtuigd deze niet. Meera Sodha is toch beter in de Indiase keuken. Een 6,5.

• Droge rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Dit is goddelijk. Een 10.

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:35:45 ]
Lucky_Strikedinsdag 14 september 2021 @ 09:16
Goed topic :9
golferdinsdag 14 september 2021 @ 12:37
Jammer dat je steeds dezelfde links geeft naar een kookboek en niet naar de betreffende recepten.
Verder wel een leuk topic.
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 15:31
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 12:37 schreef golfer het volgende:
Jammer dat je steeds dezelfde links geeft naar een kookboek en niet naar de betreffende recepten.
Ik denk niet dat de uitgevers (en Fok!) het kunnen waarderen als ik hun recepten hier ga posten. Ik zal eens kijken of ik sommige al elders op internet kan vinden.
sigmedinsdag 14 september 2021 @ 15:35
Leuk topic!

quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik denk niet dat de uitgevers (en Fok!) het kunnen waarderen als ik hun recepten hier ga posten. Ik zal eens kijken of ik sommige al elders op internet kan vinden.
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 19:29
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:35 schreef sigme het volgende:
Leuk topic!
[..]
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
Als ik een keer een enorm lekker recept maak dat ik nergens anders kan vinden, zal ik hier een epistel van 3 A4tjes over mijn overleden kookwekker en de kat van de schoondochter van de buren posten als entourage voor het recept.
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 19:34
Vanavond eet ik:
MbzjJYz.jpg

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
sigmedinsdag 14 september 2021 @ 19:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Vanavond eet ik:
[ afbeelding ]

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
:9~
Ok, misschien koop ik die wel. Maar m'n plank is vol, dus dan moet er ook een kookboek uit.
Iemand interesse in Najat? Voor verzendkosten mag je 'm hebben.
Isabeaudinsdag 14 september 2021 @ 19:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Vanavond eet ik:
[ afbeelding ]

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
Oh, dit lijkt me heerlijk :9 En het kookboek heb ik al, dit recept alleen nog nooit gemaakt :+

En dat eerste gerecht heeft een recept onder de link zie ik. Mooi, eens kijken of dit mijn 'tofu is vies' mening kan veranderen.
stavromulabetadinsdag 14 september 2021 @ 20:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:56 schreef Isabeau het volgende:

[..]
Oh, dit lijkt me heerlijk :9 En het kookboek heb ik al, dit recept alleen nog nooit gemaakt :+
Nog aanraders die ik moet maken?
(En kom niet met de Noorse kaneelbroodjes, die ken ik. Als ik die gemaakt heb, werk ik 3 dagen aan caloriebehoefte binnen een half uur naar binnen.)

quote:
En dat eerste gerecht heeft een recept onder de link zie ik. Mooi, eens kijken of dit mijn 'tofu is vies' mening kan veranderen.
Als je tofu op deze manier niet lekker vindt, dan gaat het nooit meer iets worden.
Koekoekskindwoensdag 15 september 2021 @ 10:13
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:35 schreef sigme het volgende:
Leuk topic!
[..]
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
Hoe verhoudt zich dat dan tot Sonja Bakker en haar plagiaat?
Limonewoensdag 15 september 2021 @ 13:30
quote:
5s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:13 schreef Koekoekskind het volgende:

[..]
Hoe verhoudt zich dat dan tot Sonja Bakker en haar plagiaat?
Sonja Bakker heeft ook de foto’s erbij gejat en daar zit auteursrecht op. Bij de recepten heeft ze net genoeg aangepast dat -als er al auteursrecht op die recepten zit- ze geen inbreuk maakt op het auteursrecht op die recepten.
stavromulabetawoensdag 15 september 2021 @ 19:46
En vandaag eten we klassiekers.

1mRyEkH.jpg
Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.

BBpsQIH.jpg
• Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden
• Een terugkerende klassieker in mijn keuken. Redelijk simpel te maken, niet te zoet en o zo lekker. Een 8,5. Ondanks dat ongevraagde aandacht van de meest opdringerige kat sinds de tijd van dinosaurussen niet heel bevorderlijk is voor het eetgenot.
Yinnyvrijdag 17 september 2021 @ 09:21
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 19:46 schreef stavromulabeta het volgende:
En vandaag eten we klassiekers.

[ afbeelding ]
Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.

[ afbeelding ]
• Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden
• Een terugkerende klassieker in mijn keuken. Redelijk simpel te maken, niet te zoet en o zo lekker. Een 8,5. Ondanks dat ongevraagde aandacht van de meest opdringerige kat sinds de tijd van dinosaurussen niet heel bevorderlijk is voor het eetgenot.
Gekke kat! Hier waren we vergeten deksel op doosje te doen van de chouquettes...volgende ochtend een spoor van parelsuiker en halve soesjes
stavromulabetavrijdag 17 september 2021 @ 19:41
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 september 2021 09:21 schreef Yinny het volgende:

[..]
Gekke kat! Hier waren we vergeten deksel op doosje te doen van de chouquettes...volgende ochtend een spoor van parelsuiker en halve soesjes
Ik had laatst dat er een complete camembert spoorloos verdwenen was nadat ik 10 seconden niet oplette omdat ik een collectant bij de deur moest wegsturen. Paar dagen later de korsten onder de bank ontdekt (cq. geroken).Was ook nog zo'n fantastische rauwmelkse a 12 euro/stuk. Dat beest heeft wel smaak.

ZpL1zSU.jpg

Kokos-amandel-bosbessen-cake uit Sweet van Ottolenghi.
• Gemaakt met frambozen in plaats van bosbessen omdat de vakkenvullers bij de lokale Jumbo nog niet op de hoogte zijn van de botanische verschillen tussen beide vruchten. Prima gelukt, maar hij smaakt voor een cake wel heel erg gezond, zou zomaar een hip ontbijtgerecht kunnen zijn. Daarom slechts een 7.
stavromulabetavrijdag 17 september 2021 @ 19:43
oeps
Yinnyvrijdag 17 september 2021 @ 20:44
Cake ziet er wel prachtig uit!
Lucky_Strikevrijdag 17 september 2021 @ 20:47
CUL / Welk voedsel heeft jouw huisdier van je gestolen?

O-)
stavromulabetadinsdag 21 september 2021 @ 21:14
8xQZXsv.jpg
DMM7bRX.jpg

• Cassoulet uit Mastering the Art of French Cooking van Julia Child
• Dit was mijn derde poging om cassoulet te maken maar ik ben duidelijk geen cassoulet-natuurtalent. Zelf voor 40 euro vlees en het nauwgezet volgen van Julia Child levert maar een droog en middelmatig resultaat op. Een 6 dus. De volgende keer als ik in Frankrijk ben, kan ik maar beter ingeblikte cassoulet bij de Carrefour inslaan, stukken minder werk, waarschijnlijk goedkoper en lekkerder.
stavromulabetamaandag 25 oktober 2021 @ 20:04
srfAc5Z.jpg

Usul van zwarte oogboontjes en kikkererwten uit AziŽ van Meera Sodha
• 7,5: Pittig, lekker maar wel een klein beetje saai.
stavromulabetamaandag 25 oktober 2021 @ 20:07
H8QKiJO.jpg
• Pittige Rijst met haricots verts en tomaat uit Bazaar van Sabrina Ghayour
• Als bijgerecht/basisgerecht zou het een 8 zijn. Nu staat het als hoofdgerecht op het menu en in het boek, daarvoor is het te saai, dus een 7. De volgende dag opgewarmd met een lading ketchup was het trouwens _O_

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 25-10-2021 20:16:12 ]
stavromulabetamaandag 25 oktober 2021 @ 20:10
PWrqKbL.jpg

• Geroosterde radicchio met verkruimelde halloumi en sinaasappeldressing uit Leafs van Carola de Kanter
• 9. Althans voor mij. Lekker bittere bite, frisse dressing gecontrasteerd door halloumi, kappertjes en zure kersen. Alles zit er in. Tenzij je niet van bitter houdt.
Mutsaers__78maandag 25 oktober 2021 @ 20:12
Leuk topic :) ^O^
Mutsaers__78maandag 25 oktober 2021 @ 20:13
-fixed-

[ Bericht 99% gewijzigd door Mutsaers__78 op 25-10-2021 20:33:35 ]
stavromulabetamaandag 25 oktober 2021 @ 20:14
S00wFS7.jpg
• Gestreepte citroen en zwarte bessen gemengde bosvruchtentaart uit Sweet van Ottolenghi en Helen Goh
• 8,5. Voor de smaak. De esthetische aspecten laten we maar buiten beschouwing, want dat komt door mijn onhandigheid en niet door het recept.
stavromulabetamaandag 25 oktober 2021 @ 20:15
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 20:13 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Is dat de leiding waar je je ketchup vandaan haalt ofzoiets? :?
Oeps, foute foto. Dat was 500 liter diesel. Fixed.
stavromulabetamaandag 25 oktober 2021 @ 20:22
9X43dLZ.jpg
• Romige boontjes met Pappardelle uit De Groentebijbel van Mari Maris
• Pasta met room is altijd goed. Hoe simpel ook. Dus een 7,5.
Kanaroedinsdag 26 oktober 2021 @ 16:50
Wat een leuk topic, complimenten aan @stavromulabeta :)
stavromulabetazondag 7 november 2021 @ 14:09
En vandaag als lunch:

bQIND7X.jpg
• Piedang telor (eieren in pindangsaus) uit De Authentieke Indische Keuken van Lonny Gerungan, met daarbij een eigen interpretatie van Nasi Goreng.
• De saus bij de eieren is kruidig en mild, misschien iets te mild. Prima als bijgerecht maar minder lekker dan vergelijkbare ei-recepten. Een 7.
stavromulabetavrijdag 26 november 2021 @ 18:50
aS5iMJm.jpg

• PissaladiŤre uit Bread - A Baker's Book of Techniques and Recipes van Jeffrey Hamenlman.
• Lekker. Jammer dat ik een geen fatsoenlijke oven voor pizza heb, maar dat ligt niet aan het recept. De hoeveelheid uien had wel iets groter gemogen in verhouding tot het deeg (of Amerikaanse medium onions zijn wat wij mega-grote uien noemen. Een 7,5.

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 26-11-2021 18:57:00 ]
Koekoekskindzaterdag 27 november 2021 @ 11:52
Ziet er heerlijk uit.

Wat zijn de dingen die totaal niet kloppen met koken uit een kookboek en de praktijk?
stavromulabetazondag 28 november 2021 @ 09:09
WVCYeJJ.jpg

TongSchelvis picata met snelgebakken bladgroenten, beide uit Smaak en Techniek van Naomie Pomeroy (sowieso het beste kookboek wat ik heb). met daarbij
• Gnocchi uit The Essential New York Times Cookbook van Amanda Hesser

• Alles uit Smaak en Techniek is heerlijk. De gnocchi erbij waren erg prettig voor wat extra koolhydraten in deze koude dagen. Een 8,5.
stavromulabetazondag 28 november 2021 @ 09:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 11:52 schreef Koekoekskind het volgende:
Ziet er heerlijk uit.

Wat zijn de dingen die totaal niet kloppen met koken uit een kookboek en de praktijk?
Meestal is het gewoon een kwestie van smaak of net andere ingredienten (Hoe groot is een middelgrote ui? De ene chilipeper is de andere niet. Of onnauwkeurig Amerikaanse maten zoals 1 cup bloem, daar kan zomaar 20% variatie inzitten.

Het enige kookboek waar naar mijn idee dingen echt niet kloppen is India - The Cookbook. Ik zit niet heel diep in de Indiase keuken, maar ik kan me niet voorstellen dat IndiŽrs wel blij worden van sommige recepten als ze je letterlijk volgt (gortdroog, werkelijk absurde hoeveelheden chilipeper, gecremeerde gerechten als je de baktijden en -temperaturen aanhoudt.)

Daarnaast heb je nog wel een dat er een ingrediŽnt in de ingrediŽntenlijst staat maar vervolgens nergens meer terugkomt. Of (zoals bij de Tong Picata) je begint met tong in de pan te gooien en halverwege het recept ineens een heilbot op het bord gelegd moet worden _O-

In de Nederlandse vertaling van Sweet van Ottolenghi heeft de vertaler volgens mij een cursus gevolgd waarin verteld werd dat je niet 5 x achter elkaar het zelfde woord moet gebruiken. In een roman wellicht prettig maar tijdens het koken vrij onhandig als hetzelfde goedje de ene keer 'zwartebessen-botercrŤme' heet, daarna boter-bessenmengsel en dan zwartebessencrŤme .
stavromulabetazondag 19 december 2021 @ 12:53
9U0HaSz.jpg

• Ramen met aubergine en courgette in een miso-tahin-dashi-bouillon uit Vegan Japaneasy van Tim Anderson
• Eerder grappig en creatief dan het ultieme gerecht dat ik wekelijks ga klaarmaken. Toch zit het leuk in elkaar. Een winterse bouillon van tahin en miso met accenten van aangezuurde courgette en frisse szechuanpeperkorrels. Een 7.
Forbryzondag 19 december 2021 @ 13:15
Ik ben kookboekengek (vooralsnog meer om in te kijken/lezen dan om daadwerkelijk uit te koken :') ), dus ik vind dit een hartstikke leuk topic, @stavromulabeta!! O+
Forbryzondag 19 december 2021 @ 13:17
En heel veel van wat je tot nu toe hebt gemaakt ziet er heerlijk uit! ^O^
TargaFloriozondag 19 december 2021 @ 13:29
Dit topic = _O_
potjecrememaandag 20 december 2021 @ 10:50
Ik mis foto's uit het boek ter vergelijking.
stavromulabetazaterdag 25 december 2021 @ 08:43
2NUVHiX.jpg

• Hutspot uit Wannťe - Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Daarbij een vega-worst.
• Een prima ouderwetsche Hutspot, zoals Andrť Hazes en Boer Koekoek hem ook zouden lusten. De uien moesten voor mijn gevoel in wel erg grote stukken. Een 7.
stavromulabetazaterdag 25 december 2021 @ 08:46
bLfUmmM.jpg

• Gebakken knolraap met dressing van kappertjes, ansjovis en rozijnen uit 6 Seizoenen van Joshua McFadden.
• Esthetisch lijkt dit gerecht op een stapel plakjes met daarboven het braaksel van de kat als ze net brokjes opheeft heeft. Maar man, man, man, wat is die dressing lekker bij de raapjes. Een enorme bak ziltige hartigheid met wat fris-zoete accenten. Perfecte combinatie: 8,5.
Molozaterdag 25 december 2021 @ 08:49
Ik zie dit topic nu pas, die hutspot mag je echt houden :+ maar wat een bazenposts heb jij hier verder staan zeg.
Leuk en ga alsjeblieft door ermee!
stavromulabetazaterdag 25 december 2021 @ 08:53
DaJSy4T.jpg
• groene kool met rode rijst, avocado en ei uit Vega Feest van Nina Olssen
• Het feel-good-gehalte van dit recept is een stuk groter dan het culinaire gehalte. Niet vies maar meer een samenraapsel van diverse ingrediŽnten die elkaar niet bijten maar ook niet aanvullen. Prima om de groentela leeg te maken. Een 6,5
stavromulabetazaterdag 25 december 2021 @ 08:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:49 schreef Molo het volgende:
Ik zie dit topic nu pas, die hutspot mag je echt houden :+ maar wat een bazenposts heb jij hier verder staan zeg.
Leuk en ga alsjeblieft door ermee!
Ik heb ooit uitgerekend dat ik meer recepten in kookboeken heb staan dan dagen die in mijn statistische levensduur resteren. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar :Y)
Molozaterdag 25 december 2021 @ 08:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:55 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik heb ooit uitgerekend dat ik meer recepten in kookboeken heb staan dan dagen die in mijn statistische levensduur resteren. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar :Y)
Herkenbaar :D

Heb je toevallig screenshotje van deze?

Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden O-)
stavromulabetazaterdag 25 december 2021 @ 09:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:58 schreef Molo het volgende:

[..]
Herkenbaar :D

Heb je toevallig screenshotje van deze?

Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden O-)
Even in een dm gestuurd om niet zomaar stukken uit een boek op internet de gaan rondstrooien.
Molozaterdag 25 december 2021 @ 09:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 december 2021 09:07 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Even in een dm gestuurd om niet zomaar stukken uit een boek op internet de gaan rondstrooien.
^O^ dank!
stavromulabetavrijdag 14 januari 2022 @ 19:10
RF4yYzK.jpg

• Pizza met gekaramelliseerde uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas uit The New York Times Cookbook van Amanda Hesser
• The NYT Cookbook is een van mijn favoriete kookboeken, ook al kook ik er veel te weinig uit. Een encyclopedisch werk (zonder fotos of afbeeldingen maar met prachtige typesetting) met gepubliceerde recepten uit de afgelopen 150(?) jaar New York Times en allemaal persoonlijk nagekookt door Amanda Hesser. Deze pizza is daar geen uitzondering op. Het pizzadeeg is het beste pizzadeeg dat ik ooit zelf gemaakt heb. Dat blijft in de roulatie. De topping van uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas is een smaakexplosie van zilte, zoete en pittige accenten. Zelfs mijn blauwschimmelkaashatende vriendin vond het lekker. Een 9,5.
stavromulabetavrijdag 14 januari 2022 @ 19:18
0NwjWYI.jpg
• Bagels uit How to Be a Domestic Godess van Nigella Lawson
• Dit recept is in het kader van don't try this at home. Zelfs mijn industriŽle Maxima planeetmenger had duidelijk moeite om het deeg te kneden, geen idee hoe een normale keukenmachine dit gaat overleven. Maar het resultaat mocht er zijn, enigszins elastische bite en net zout genoeg deeg. En ik heb er weer bijgeleerd dat bagels gekookt worden, wist ik tot nu toe niet. Deze komt (maar dan met een driekwart deeghoeveelheid) in het vaste zondag-ochtendontbijtrepetoire. Een 7,5.
-Sigaartjevrijdag 14 januari 2022 @ 19:20
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 19:46 schreef stavromulabeta het volgende:
En vandaag eten we klassiekers.

[ afbeelding ]
Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.

Wat een bord man! ;(
Yinnyvrijdag 14 januari 2022 @ 19:56
Bagels staan nog op mijn te maken lijstje!
Die pizza klinkt heeeel erg lekker!
-Sigaartjevrijdag 14 januari 2022 @ 19:58
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:56 schreef Yinny het volgende:
Bagels staan nog op mijn te maken lijstje!
Die pizza klinkt heeeel erg lekker!
Ik heb ook een keer zelf pizza gemaakt met zelf gemaakt deeg. Is werkelijk niet te vergelijken met de supermarkt. Smullen!
-Sigaartjevrijdag 14 januari 2022 @ 20:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:10 schreef stavromulabeta het volgende:
NYT Cookbook
Ik ga hem ook bestellen. 1.000 Bladzijden maar liefst voor een lief prijsje.
Edit: gekocht, komt in een paar weken aan (ik barst in de bol.com cadeaubonnen, weet gewoon niet wat ik er allemaal mee moet. Wachten tot een laptop het begeeft denk ik....)

[ Bericht 28% gewijzigd door -Sigaartje op 14-01-2022 20:12:05 ]
yinuzaterdag 15 januari 2022 @ 18:27
Wow, wat een cool topic! Heerlijk om te lezen en inspirerend om weer wat meer nieuwe dingen te proberen!
Goitskezaterdag 15 januari 2022 @ 18:52
0AyBu8f.jpg

Bloemkool beignets uit lekker arabisch van chef toub
Goitskezaterdag 15 januari 2022 @ 18:55
Tunesische tajine uit lekker arabisch van Mounir Toub, was erg lekker

j3KACX9.jpg
Goitskezaterdag 15 januari 2022 @ 18:58
JBy2rmx.jpg

Gevulde uien met gehakt en zelf er aardappeltjes uit de oven met knoflook en rozemarijn
Komt uit het kookmutsjes kookboek, wel wat werk maar echt zo lekker
Glider76maandag 17 januari 2022 @ 19:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:20 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]

Van links naar rechts
• Aubergine met varkensgehakt, Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Heerlijk, ondanks dat ik een gewone aubergine gebruikt heb ipv een groene. Misschien niet als hoofdgerecht maar als bijgerecht voortreffelijk. Een 8,5.

• Gebakken rijst met ananas (en garnalen) uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Doet me helemaal denken aan vakantie in zuid-oostazie. Als simpel en voedzaam hoofdgerecht of als rijst voor bij andere gerechten. Zo simpel en toch zo lekker. Een 9.

• Papaya Salad uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Beeeeh! Ronduit goor en bitter. Mogelijk was er iets mis metde groene papaya van de Amazing oriental, maar dit ging de GFT-bak in. Geen cijfer.

• Massaman Curry uit AziŽ van Meera Sodha
• Grappige interpretatie van Massaman Curry met pindakaas. Prima te eten maar zeker niet mijn favoriet uit dit boek. Een 7.

• Pad Thai uit AziŽ van Meera Sodha
• Wederom een op pindakaas gebaseerde interpretatie van een Thaise klassieker. Wel een beetje droog, wellicht doordat ik 100% pindakaas gebruikt heb. Ondanks dat AziŽ op dit moment mijn favoriete kookboek is, overtuigd deze niet. Meera Sodha is toch beter in de Indiase keuken. Een 6,5.

• Droge rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Dit is goddelijk. Een 10.
Deze post heeft mij geinspireerd om dit kookboek te kopen. Mooi boek. Maar jammer dat niet elk recept een foto heeft.
stavromulabetamaandag 17 januari 2022 @ 19:34
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 19:27 schreef Glider76 het volgende:

[..]
Deze post heeft mij geinspireerd om dit kookboek te kopen. Mooi boek. Maar jammer dat niet elk recept een foto heeft.
Thailand? Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij dat boek: enerzijds een prachtig en compleet boek, anderzijds een hoop recepten waar je niets mee kunt vanwege volstrekt onbekende regionale thaise ingrediŽnten (en zonder toelichting hoe ze smaken of hoe je ze zou kunnen vervangen). Gelukkig staan er zoveel recepten in dat er toch genoeg maakbare zijn.
Glider76maandag 17 januari 2022 @ 19:40
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Thailand? Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij dat boek: enerzijds een prachtig en compleet boek, anderzijds een hoop recepten waar je niets mee kunt vanwege volstrekt onbekende regionale thaise ingrediŽnten (en zonder toelichting hoe ze smaken of hoe je ze zou kunnen vervangen). Gelukkig staan er zoveel recepten in dat er toch genoeg maakbare zijn.
Inderdaad Thailand boek. Heb het tot nu toe enkel even doorgebladerd. Wat trouwens met de meeste kookboeken het geval is.

Maar wilde graag dat recept hebben van die droge rundvlees curry.
Glider76maandag 17 januari 2022 @ 19:53
Mag een recept van internet ook:

Apple cinnamon bread van sallybakingadiction.com

uTAfXx.jpg

4yvmbV.jpg

het licht in de keuken was niet zo mooi dus kwa belichting had het er mooier uit kunnen zien.

Het was in ieder geval erg goed gelukt.
Mrs.Peelmaandag 17 januari 2022 @ 20:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]
• Bagels uit How to Be a Domestic Godess van Nigella Lawson
• Dit recept is in het kader van don't try this at home. Zelfs mijn industriŽle Maxima planeetmenger had duidelijk moeite om het deeg te kneden, geen idee hoe een normale keukenmachine dit gaat overleven. Maar het resultaat mocht er zijn, enigszins elastische bite en net zout genoeg deeg. En ik heb er weer bijgeleerd dat bagels gekookt worden, wist ik tot nu toe niet. Deze komt (maar dan met een driekwart deeghoeveelheid) in het vaste zondag-ochtendontbijtrepetoire. Een 7,5.
Ha, wat leuk! Ik heb vorige week met m'n zoon voor het eerst bagels gemaakt! Wij hebben het deeg met de hand gekneed, en elkaar 2x afgewisseld. Het koken ging prima, lekker kleverig wordt het dan. De sesamzaadjes die ik er (volgens recept) bij een paar over heen gesprenkeld had voor het bakken bleven niet echt goed zitten helaas. De smaak was prima, de korst was knapperig en het deeg wat taai/dicht zoals dat bij bagels hoort (het korstje is goed te zien op de met zalm belegde en half opgegeten bagel!). Voor herhaling vatbaar, volgende keer probeer ik het recept voor een hartige bagel met zongedroogde tomaat, rozemarijn en Parmezaanse kaas :9

GvQAx7F.jpg
stavromulabetamaandag 17 januari 2022 @ 21:11
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 19:53 schreef Glider76 het volgende:
Mag een recept van internet ook:

Apple cinnamon bread van sallybakingadiction.com

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

het licht in de keuken was niet zo mooi dus kwa belichting had het er mooier uit kunnen zien.

Het was in ieder geval erg goed gelukt.
En welk cijfer krijgt het?
Glider76maandag 17 januari 2022 @ 21:17
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 21:11 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
En welk cijfer krijgt het?
Een 10 natuurlijk. Ik heb het zelf gemaakt.

maar het smaakte heel goed.
ESF1Gamerwoensdag 19 januari 2022 @ 19:46
MJh5CLj.jpg

Paksoigratin uit de groentebijbel.
Makkelijk te maken.
Ik had kikkererwten, doperwten toegevoegd.
Als broodkruim heb ik beschuiten gebruikt.

Smaak is goed en met lichte pittigheid
-Sigaartjezaterdag 29 januari 2022 @ 15:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:10 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]

• Pizza met gekaramelliseerde uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas uit The New York Times Cookbook van Amanda Hesser
• The NYT Cookbook is een van mijn favoriete kookboeken, ook al kook ik er veel te weinig uit. Een encyclopedisch werk (zonder fotos of afbeeldingen maar met prachtige typesetting) met gepubliceerde recepten uit de afgelopen 150(?) jaar New York Times en allemaal persoonlijk nagekookt door Amanda Hesser. Deze pizza is daar geen uitzondering op. Het pizzadeeg is het beste pizzadeeg dat ik ooit zelf gemaakt heb. Dat blijft in de roulatie. De topping van uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas is een smaakexplosie van zilte, zoete en pittige accenten. Zelfs mijn blauwschimmelkaashatende vriendin vond het lekker. Een 9,5.
review
Ik heb de mijne binnen. Het is een indrukwekkend, imposant boek, ik kan niet anders zeggen. Precies 1.000 pagina's, hard kaft, komt telefoonboek-achtig over. Zelfs als het een studieboek was, is hij zeer indrukwekkend. Het formaat, de dikte, de "vulling". Hij kwam aan in een grote doos. Alleen de Telegraaf-T op de grijze harde kaft is even wennen. Er staan trouwens wel degelijk foto's in, maar niet van de gerechten.

Als je er aan begint is het gelijk al een leesboek (een gigantische wel) om 's avonds aan tafel mee te gaan zitten. Je krijgt er rode koontjes van als je bladert, zo massaal en de sfeer in de teksten spat er van af. De gerechten zijn per recept vergezeld met kleurrijk geschreven introducties, waarin iets over de geschiedenis wordt verteld, over het hoe en waarom en/of wat de schrijfster er van vindt of waar ze tegen aan liep bij het koken. Dat maakt dit boek uniek. Elk recept sluit af met gerechten die erbij passen.
Het is wel zo dat als je in de eerste plaats op zoek bent naar al het eten van de Amerikaanse keuken door de geschiedenis met alle standaard Amerikaanse recepten, dan moet je dit boek niet kopen. Want dat is dit boek niet. Een recept als de aloude Lemonade die je altijd voorbij komen in zomersettings van Amerikaanse films en series vind je hier niet in (ik geef toe, tot mijn teleurstelling). De smakelijke chilibowl zul je tevergeefs zoeken en telt het recept voor de clubsandwich niet meer dan welgeteld vier regels dat blijkbaar geschreven is door een inzender op zondagochtend na een doorgezakte zaterdagnacht. Wel staat er tot mijn verrassing in hoe je popcorn maakt en vond ik meerdere recepten voor pizzadeeg. Alle recepten komen uit het archief van de New York Times, de namen staan er netjes in vermeld. En wat het echt lollig maakt is dat ze per onderwerp chronologisch gerangschikt zijn. Het eerste recept van de soepen begint bijvoorbeeld op 1877 als ik me niet vergis en eindigt in 2019 (spijker me er niet vast).
De gerechten zijn een verlengde van de klassieke Amerikaanse gerechten, met als interessante aanvulling veel smikkelwaar uit andere landen. Het is eten waar je mee voor de dag kunt komen in een gezelschap en als je het recept beter zelf kunt eten (bijvoorbeeld omdat het er niet uitziet, maar wel heel heel erg lekker is, zoals een bepaalde uiensoep), schrijft de schrijfster dat er ook bij. Hoewel de doodgewone houthakkershamburger niet in het boek staat, zo ťťn die je bij de punch op een Amerikaanse bbq, staat er wel een burger in die je in een restaurant aan een rijke smulpaap kunt voorzetten, hoewel die niet moeilijk is te maken.

Het boek is doorspekt met geschiedenisbalken (de uitvinding van de hamburger staat er niet in, die van de hotdog nou weer wel, dat maakt het boek wel bijzonder) en ik raad ook iedereen aan eerst een avondje in het boek lekker te gaan bladeren, daar ben je zeker een paar uurtjes zoet mee. Doe dat wel 's avonds, het boek begint met de dranken en driekwart daarvan zit een stevig percentage alcohol in. Maar ik las ook een aantrekkelijk theerecept.

ps. Mocht je geÔnteresseerd zijn in de basis-Amerikaanse keuken, dan raad ik je "How to cook everything" (een basisboek waarin je alles wordt geleerd) aan. En als je daarnaast ook een nog een geschiedenisfan bent, download dan The Boston cooking-school cookbook van Fannie Merrit Farmer, een standaardwerk die edities kent uit zowel de 19e eeuw als de 20e eeuw, waarin je je in de 19e eeuw op het Amerikaanse platteland waant met o.a. veel southern cooking.

[ Bericht 3% gewijzigd door -Sigaartje op 29-01-2022 15:33:49 ]
stavromulabetavrijdag 4 februari 2022 @ 18:04
dnoL7X6.jpg
• Aardpeerquiche met amandelmeel uit Leafs van Karola de Kanter (recept: hier)
• Lekker voedzaam, mooie combinatie van aardpeer met amandel. Was wel ietsjes droog dus de frisse salade erbij was meer dan welkom. Een 7,5.
stavromulabetavrijdag 4 februari 2022 @ 18:11
1YFoJPL.jpg
• Reibekuchen uit Die KŲstliche KŁche im Rheinland van Brigitte Karsch
• Gewoon makkelijk en lekker. Beetje krokant, druipend van het vet, frisse appelmoes erbij. Prima voor een regenachtige avond na een drukke dag op het werk. Niet culinair maar wel ultiem feel-good-voer. Een 8.
stavromulabetavrijdag 4 februari 2022 @ 18:23
I39sh2X.jpg
van boven naar onder
• Gebakken rijst uit Thai food van David Thompson
• Gewoon een basis gebakken rijst. Lekker voor erbij, verder niet veel bijzonders over te melden. Een 7.

• Droge Rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Deze had ik al een keer eerder gemaakt en toen was hij fenomenaal. Kennelijk heb ik deze keer iets anders gedaan want hij was nu een stuk vochtiger en wat minder aromatisch. Toch nog behoorlijk lekker. Een 8.

• Groene Curry met kip en babymais uit Thai food van David Thompson
• Gemaakt met vega-kipstukjes aangezien de currypasta toch overheerst. Een lekkere curry, wel een beetje aan de pittige kant. En het wat langere koken heeft de vega-kipstukjes geen goed gedaan. Een 7,5. Met echte kip was het waarschijnlijk een 8 of 8,5 geweest.

Zeebaars Schelvis-curry in tamarindesaus met komkommer en betelbladeren uit Thai food van David Thompson
• Apart, de zoet-zure tamarinde is wel heel nadrukkelijk aanwezig. Ik heb ook niet echt een idee hoeveel er van in moest, want het boek had het over dik tamarindewater. Geen idee hoe zich dit verhoudt tot de keukentamarinde uit de supermarkt. Maar wel lekker, al is het dusdanig apart dat ik er geen heel bord puur van op zou moeten. Maar in combinatie met andere curries een mooi accent. Een 7,5.

• Doodgewone witte rijst
• Tja. Wat voor een cijfer moet je daaraan geven...
Lonaazondag 6 februari 2022 @ 11:03
Wat een boel (en toffe) bijdrages doe je _O_
Monnetwoensdag 16 februari 2022 @ 09:52
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:47 schreef sigme het volgende:

[..]
:9~
Ok, misschien koop ik die wel. Maar m'n plank is vol, dus dan moet er ook een kookboek uit.
Iemand interesse in Najat? Voor verzendkosten mag je 'm hebben.
Ik zat verlekkerd in dit topic te bladeren en kwam deze post tegen. De post is zo oud dat ik een melding kreeg of ik ťcht wil quoten, maar als het boek nog beschikbaar is ben ik erg geinteresseerd :9.
Whiskers2009woensdag 16 februari 2022 @ 21:51
quote:
0s.gif Op woensdag 16 februari 2022 09:52 schreef Monnet het volgende:

[..]
Ik zat verlekkerd in dit topic te bladeren en kwam deze post tegen. De post is zo oud dat ik een melding kreeg of ik ťcht wil quoten, maar als het boek nog beschikbaar is ben ik erg geinteresseerd :9.
Ze is net voor een aantal weken naar Spanje vertrokken meen ik. Het kan dus zijn dat het even duurt voor ze reageert.
Monnetdinsdag 1 maart 2022 @ 10:51
quote:
1s.gif Op woensdag 16 februari 2022 21:51 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]
Ze is net voor een aantal weken naar Spanje vertrokken meen ik. Het kan dus zijn dat het even duurt voor ze reageert.
Oef, jaloers.
sigmedinsdag 1 maart 2022 @ 20:09
quote:
0s.gif Op woensdag 16 februari 2022 09:52 schreef Monnet het volgende:

[..]
Ik zat verlekkerd in dit topic te bladeren en kwam deze post tegen. De post is zo oud dat ik een melding kreeg of ik ťcht wil quoten, maar als het boek nog beschikbaar is ben ik erg geinteresseerd :9.
Speciaal vanuit Spanje even de laptop voor je opgegraven om je een PM te sturen. Je hebt PM!
stavromulabetadinsdag 1 maart 2022 @ 20:10
quote:
14s.gif Op dinsdag 1 maart 2022 20:09 schreef sigme het volgende:

[..]
Speciaal vanuit Spanje even de laptop voor je opgegraven om je een PM te sturen. Je hebt PM!
Hoe doe je dat eigenlijk met die hele diergaarde als je in Spanje bent?
stavromulabetazaterdag 26 maart 2022 @ 15:51
MtIhCNF.jpg
• Spaghetti uit de oven uit Aan Tafel van Nigel Slater
• Aan Tafel is een kookboek voor makkelijke, doordeweekse gerechten. Zo ook dit niet echt een instagrammable gerecht. Het is een soort spaghetti carbonara die daarna nog even in de oven is gezet. Hij had wel wat verfijnder mogen zijn, een snuf nootmuskaat of peterselie (eigen touch) hadden het niet veel ingewikkelder gemaakt maar wel een beter gerecht gegeven. In de vorm zoals het in het kookboek staat niet voor herhaling vatbaar en een 6,5. Maar wel eenvoudig op te krikken tot een voor herhaling vatbare 7,5.
stavromulabetazaterdag 26 maart 2022 @ 15:57
o1Xumns.jpg
• Pane Siciliano uit [i]The Bread Bakers Apprentice[/i] van Peter Reinhard
• Vers een erg lekker fluffy brood, dat me ergens in de verte aan te veel dik gemaakte Pretzel doet denken. Helaas na een halve dag al een stuk minder lekker. Toch wel vrij veel gedoe voor het resultaat. Een 7.
Molozaterdag 26 maart 2022 @ 17:22
Kon je die broodjes niet oppiepen in de oven?

Die spaghetti ziet er intrigerend uit, zou het niet snel maken denk ik, maar zou het voor mijn neus staan zou ik het best proberen :D

Leuke bijdrage weer ^O^
Sunshine1982zaterdag 26 maart 2022 @ 18:05
Dit topic _O_ Heerlijk allemaal! Denk dat ik die champignonsoep eens ga maken :9
stavromulabetazaterdag 2 april 2022 @ 22:08
P8qtVUS.jpg

• Knolderselderij met citrusfruit, dadels en gezouten amandelen uit 6 Seizoenen van Joshua McFadden
• Best leuke combinatie van knolselderij en sinaasappel met wat smaakaccenten. Het recept proevende denk ik dat ze in CaliforniŽ wat jongere, teerdere knolselderijen hebben dan grote taaie Nederlandse supermarktknollen, McFadden is redelijk beÔnvloed door Alice Waters, Chez Panisse en The French Laundry, die kraakverse lokale producten als uitgangspunt hebben. Dat leverde een wat uit balans geraakt recept op met subtiele smaakaccenten van de dressing en toevoegingen en een redelijk lompe knolselderij. Een 7. En binnenkort eens met een jong meiraapje proberen, ik denk dat dat beter werkt.
stavromulabetazaterdag 2 april 2022 @ 22:19
XqCR5u1.jpg

• Bloemkool Katsu Curry uit Japaneasy Vegan van Tim Anderson
• In Panko gewentelde en gebakken bloemkoolsteak met een pinda/garam masala/dashi-saus. Voor mijn gevoel net zo Japans als Pad Thai Nederlands is. Maar het werkt wonderwel, een gerecht waarin de simpele ingrediŽnten elkaar complementeren en aanvullen. Als de bloemkool Patrick Swayze is, is de saus een prima surrogaat Jennifer Grey. Een 8.

Al zou ik de steaks de volgende keer wat dunner snijden dan het boek aangeeft zodat ze ook helemaal gaar zijn.
Whiskers2009zondag 3 april 2022 @ 12:50
Blijft een tof topic dit!
coinchantalmaandag 4 april 2022 @ 13:39
Leuk topic, ik heb ook een recept uit een boek gemaakt voor lunch.

26KZqVk.jpg

sperziebonen/gerookte haringfilet/Parmezaanse kaas/cherrytomaten en kikkererwten.
CHICKPEA, PARMESAN & RED ONION SALAD

Ik probeer vaak wat te koken wat ook qua punten in weightwatchers past. Dit recept komt uit "the little book of lunch" geschreven door caroline craig. Vond het best wel goed te eten, de haringfilet nam de goede overhand in het verhaal. Vulde goed. En het krijgt een 7.

[ Bericht 1% gewijzigd door coinchantal op 04-04-2022 19:16:47 (extra woord) ]
dezomervoorbijmaandag 4 april 2022 @ 14:09
Inderdaad heel leuk topic!
Deze op volgen gezet :)
Forbrymaandag 4 april 2022 @ 14:23
Ik lees/bekijk dit topic ook nog steeds met veel plezier!! ^O^ :)
coinchantalwoensdag 6 april 2022 @ 18:19
Vanavond een soepje gegeten uit het boek van Gordon Ramsay genaamd Gordon Ramsay's Ultimate home cooking. Het soepje was voor mij iets te heet van de peper maar ik vond toch dat er veel smaak ik zat. Heb erg genoten van de soep en geef het een 8.5.

Rz94wmB.jpg

Voor de mensen die hem ook willen maken, hij staat ook op youtube

stavromulabetazondag 1 mei 2022 @ 16:12
7kF9FF1.jpg

• Bami Goreng Djawa, Saus Katjang (pindasaus) en Satť Ajam, alledrie uit De authentiek Indische Keuken van Lonny Gerungan
• De bami was zoals bami goreng hoort te smaken, ik had trouwens nooit door hoe cruciaal de selderijblaadjes er in zijn. Weer iets geleerd. De kipsatť was prima, ondanks dat ik hem 5 uur ipv 1 uur gemarineerd had (vergeten in de koelkast...), desondanks geen erg nadrukkelijke marinade-smaak. De pindasaus was minder goed gelukt, hij miste wat body, was een beetje waterig en smaakte wat te nadrukkelijk naar de Djeroek Poeroet-blaadjes. De bami een 8, de kipsatť een 7,5 en de pindasaus een 6.
stavromulabetazondag 1 mei 2022 @ 16:24
RZaW0je.jpg

Een schaamteloze crosspost vanuit het 'Wat eten en drinken we vandaag'-topic.

• Op de huid gebakken zalm, mousseline van knolselderij en beurre blanc, alledrie uit Smaak & Techniek van Naomi Pommeroy. Daarnaast een kliekje van tomaat dat uit geen enkel kookboek komt maar er wel prima bij paste.

• Smaak en techniek is een ontzettend fijn kookboek om beter (en restaurantwaardig) te leren koken. Geen complete maaltijden maar een aantal modulaire basisrecepten die kooktechnieken leren en tot eindeloos combineren en variŽren aanzetten. En enorm lekker zijn. Vooral de beurre blanc was goddelijk. De mousseline van knolselderij had wat te nadrukkelijk knoflook maar dat was mijn eigen fout omdat ik eerst deed en daarna pas het recept las. Twee keer een 8 voor de vis en de mousseline en een 9 voor de beurre blanc.
sigmezondag 1 mei 2022 @ 20:27
Het blijft leuk om te lezen en te zien. Ik krijg *bijna* zin om een recept te gaan koken, maar ervaring leert dat ik daar niet goed in ben. Ik kan best koken, maar een recept uitvoeren is mij niet gegeven. Des te leuker om te zien dat anderen dat wťl kunnen.
sigmedinsdag 10 mei 2022 @ 18:37
HŠ, een stukje dat mij op het lijf geschreven is, over recepten volgen.
quote:
“I do love recipe books, and I have loads of them,” says Pavlakis. “But I cannot follow a recipe for the life of me.”

https://www.theguardian.c(...)and-cook-intuitively
stavromulabetadinsdag 10 mei 2022 @ 21:45
quote:
14s.gif Op zondag 1 mei 2022 20:27 schreef sigme het volgende:
Het blijft leuk om te lezen en te zien. Ik krijg *bijna* zin om een recept te gaan koken, maar ervaring leert dat ik daar niet goed in ben. Ik kan best koken, maar een recept uitvoeren is mij niet gegeven. Des te leuker om te zien dat anderen dat wťl kunnen.
Herkenbaar. Meestal gebruik ik kookboeken ook alleen maar als inspiratiebron of ontspannende literatuur op de bank.Om vervolgens een 'heel losjes geÔnspireerd op'-variant te improviseren.

Maar ik merk wel dat het soms wel goed is om een recept wťl precies uit te voeren, gewoon om een techniek beter te leren of omdat een recept dusdanig goed in elkaar steekt dat je het zelf niet met improviseren had kunnen bereiken.

Voorbeelden in dit topic zouden de pizza met blauwe kaas en dadels, de champignon-roomsoep van Julia Child of de beurre blanc uit Smaak en Techniek. Of uit een boek van Greg Malouf een hartige bastilla met een dun laagje poedersuiker. Die hartige bastilla had ik zelf kunnen bedenken maar dat laagje poedersuiker had ik nooit zelf bedacht, terwijl dat is wat van een goed recept een fantastisch recept maakt.

Maar ja, uiteindelijk is de reden waarom ik dit topic gestart ben, dat ik een kast vol kookboeken heb die amper gebruikt werden om uit te koken.
Cevichedonderdag 12 mei 2022 @ 10:37
Wat een tof topic!

Gisteren een recept van de allerhande geprobeerd, het was al een uitdaging omdat 3 van de 5 ingrediŽnten niet verkrijgbaar waren :') en het resultaat was ook niet lekker.
Nu zijn er hier veel mensen met kookboeken: is er een kookboek met gezonde recepten die makkelijk te maken zijn (zonder erg avontuurlijke ingrediŽnten)? Voor avondeten :)
golferdonderdag 12 mei 2022 @ 15:16
quote:
0s.gif Op donderdag 12 mei 2022 10:37 schreef Ceviche het volgende:

Nu zijn er hier veel mensen met kookboeken: is er een kookboek met gezonde recepten die makkelijk te maken zijn (zonder erg avontuurlijke ingrediŽnten)? Voor avondeten :)
Misschien dat je in 1 van de 5 topics van deze reeks wat inspiratie kan opdoen?
Topicreeks: Het grote kookboekentopic
marcb1974donderdag 12 mei 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op donderdag 12 mei 2022 10:37 schreef Ceviche het volgende:
Wat een tof topic!

Gisteren een recept van de allerhande geprobeerd, het was al een uitdaging omdat 3 van de 5 ingrediŽnten niet verkrijgbaar waren :') en het resultaat was ook niet lekker.
Nu zijn er hier veel mensen met kookboeken: is er een kookboek met gezonde recepten die makkelijk te maken zijn (zonder erg avontuurlijke ingrediŽnten)? Voor avondeten :)
https://www.bol.com/nl/nl(...)g_0_7.9.ProductTitle

Deze?
golferdonderdag 12 mei 2022 @ 16:47
Of deze?
https://www.bol.com/nl/p/(...)share_pdp_androidapp
Cevichevrijdag 13 mei 2022 @ 00:53
quote:
0s.gif Op donderdag 12 mei 2022 15:16 schreef golfer het volgende:

[..]
Misschien dat je in 1 van de 5 topics van deze reeks wat inspiratie kan opdoen?
Topicreeks: Het grote kookboekentopic
Dank je wel, dit topic had ik niet gezien. Via een oude post al wel wat ideeŽn opgedaan!
quote:
quote:
Die zien er interessant uit, dus allebei voor een habbekrats aangeschaft ^O^ ben benieuwd! Bedankt voor de suggesties :)
stavromulabetazondag 24 juli 2022 @ 20:52
Na lange tijd weer eens iets volgens het boekje gekookt. Dit keer om een portie plofkipreepjes uit een tgtg-pakket op te maken.

RNxZt9S.jpg

• Kip met paprika en gefermenteerde zwarte bonen met daarbij broccoli met chili- en szechuanpeper. Beide uit De Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop.
• Lekker. En lekker simpel. De kip leek me qua recept al lekker, vooral de zwarte bonen voegen er een lekkere diepgang aan toe. En de broccoli leek qua recept vrij saai (broccoli, chilipeper, szechuanpeper, sesamolie) maar was verrassend lekker. En binnen 20 minuten was alles gesneden, gewokt en op tafel. Een 9 voor de smaak in combinatie met de snelheid.