abonnement bol.com Coolblue
pi_201348361
Een tijdje geleden realiseerde ik me dat ik stapels kookboeken heb maar ze in praktijk hooguit als inspiratiebron gebruik. Toen heb ik me voorgenomen om wat vaker gestructureerd uit kookboeken te koken en de kookboeken die me niet bevallen weg te doen. Omdat mijn telefoon ondertussen volstaat met foto's van het resultaat, heb ik besloten om ze hier maar eens te posten.

• Foto van het resultaat
• Welk gerecht uit welk kookboek
• Hoe smaakt het en welk cijfer krijgt het.

Voel je vrij om je eigen foto's te posten.

En voor de volledigheid nog een link naar het grote kookboekentopic.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201348404


• Gesmoorde Tahoe met honing, sojasaus en gember uit AziŽ van Meera Sodha
• Volgens mij een van de lekkerste manieren om tofu klaar te maken. Ronduit verslavend. Een 9.

[ Bericht 13% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:33:38 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201348447


[boven
• Pahi uit Plenty More van Ottolenghi
• Lekker maar voor mijn gevoel mist het frissigheid. Wellicht komt het doordat ik de aubergine wat te donker heb laten worden. Een 7.

onder
• Onder:Pompoen met kardemom uit Plenty More van Ottolenghi
• Wat de pahi mist, heeft de pompoen dankzij de yoghurt wel. Ook nog eens een supersimpel gerecht. Een 8.

[ Bericht 4% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:34:39 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201348512
weet je wat ik hier mis? VLEES !

Die eerste ziet er overigens wel lekker uit :@
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
pi_201348544
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:12 schreef de_boswachter het volgende:
weet je wat ik hier mis? VLEES !

Die eerste ziet er overigens wel lekker uit :@
wij eten vaak vleesvervangers, prima alternatief
pi_201348554


Van links naar rechts
• Aubergine met varkensgehakt, Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Heerlijk, ondanks dat ik een gewone aubergine gebruikt heb ipv een groene. Misschien niet als hoofdgerecht maar als bijgerecht voortreffelijk. Een 8,5.

• Gebakken rijst met ananas (en garnalen) uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Doet me helemaal denken aan vakantie in zuid-oostazie. Als simpel en voedzaam hoofdgerecht of als rijst voor bij andere gerechten. Zo simpel en toch zo lekker. Een 9.

• Papaya Salad uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Beeeeh! Ronduit goor en bitter. Mogelijk was er iets mis metde groene papaya van de Amazing oriental, maar dit ging de GFT-bak in. Geen cijfer.

• Massaman Curry uit AziŽ van Meera Sodha
• Grappige interpretatie van Massaman Curry met pindakaas. Prima te eten maar zeker niet mijn favoriet uit dit boek. Een 7.

• Pad Thai uit AziŽ van Meera Sodha
• Wederom een op pindakaas gebaseerde interpretatie van een Thaise klassieker. Wel een beetje droog, wellicht doordat ik 100% pindakaas gebruikt heb. Ondanks dat AziŽ op dit moment mijn favoriete kookboek is, overtuigd deze niet. Meera Sodha is toch beter in de Indiase keuken. Een 6,5.

• Droge rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Dit is goddelijk. Een 10.

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:35:45 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201349190
Goed topic :9
Spoilers!
pi_201352069
Jammer dat je steeds dezelfde links geeft naar een kookboek en niet naar de betreffende recepten.
Verder wel een leuk topic.
Poef.....gone! ©golfer
pi_201354573
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 12:37 schreef golfer het volgende:
Jammer dat je steeds dezelfde links geeft naar een kookboek en niet naar de betreffende recepten.
Ik denk niet dat de uitgevers (en Fok!) het kunnen waarderen als ik hun recepten hier ga posten. Ik zal eens kijken of ik sommige al elders op internet kan vinden.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201354625
Leuk topic!

quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik denk niet dat de uitgevers (en Fok!) het kunnen waarderen als ik hun recepten hier ga posten. Ik zal eens kijken of ik sommige al elders op internet kan vinden.
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_201358039
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:35 schreef sigme het volgende:
Leuk topic!
[..]
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
Als ik een keer een enorm lekker recept maak dat ik nergens anders kan vinden, zal ik hier een epistel van 3 A4tjes over mijn overleden kookwekker en de kat van de schoondochter van de buren posten als entourage voor het recept.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201358176
Vanavond eet ik:


Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201358430
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Vanavond eet ik:
[ afbeelding ]

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
:9~
Ok, misschien koop ik die wel. Maar m'n plank is vol, dus dan moet er ook een kookboek uit.
Iemand interesse in Najat? Voor verzendkosten mag je 'm hebben.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_201358597
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Vanavond eet ik:
[ afbeelding ]

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
Oh, dit lijkt me heerlijk :9 En het kookboek heb ik al, dit recept alleen nog nooit gemaakt :+

En dat eerste gerecht heeft een recept onder de link zie ik. Mooi, eens kijken of dit mijn 'tofu is vies' mening kan veranderen.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_201358895
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:56 schreef Isabeau het volgende:

[..]
Oh, dit lijkt me heerlijk :9 En het kookboek heb ik al, dit recept alleen nog nooit gemaakt :+
Nog aanraders die ik moet maken?
(En kom niet met de Noorse kaneelbroodjes, die ken ik. Als ik die gemaakt heb, werk ik 3 dagen aan caloriebehoefte binnen een half uur naar binnen.)

quote:
En dat eerste gerecht heeft een recept onder de link zie ik. Mooi, eens kijken of dit mijn 'tofu is vies' mening kan veranderen.
Als je tofu op deze manier niet lekker vindt, dan gaat het nooit meer iets worden.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201366151
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:35 schreef sigme het volgende:
Leuk topic!
[..]
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
Hoe verhoudt zich dat dan tot Sonja Bakker en haar plagiaat?
pi_201368776
quote:
5s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:13 schreef Koekoekskind het volgende:

[..]
Hoe verhoudt zich dat dan tot Sonja Bakker en haar plagiaat?
Sonja Bakker heeft ook de foto’s erbij gejat en daar zit auteursrecht op. Bij de recepten heeft ze net genoeg aangepast dat -als er al auteursrecht op die recepten zit- ze geen inbreuk maakt op het auteursrecht op die recepten.
pi_201373521
En vandaag eten we klassiekers.


Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.


• Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden
• Een terugkerende klassieker in mijn keuken. Redelijk simpel te maken, niet te zoet en o zo lekker. Een 8,5. Ondanks dat ongevraagde aandacht van de meest opdringerige kat sinds de tijd van dinosaurussen niet heel bevorderlijk is voor het eetgenot.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201395500
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 19:46 schreef stavromulabeta het volgende:
En vandaag eten we klassiekers.

[ afbeelding ]
Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.

[ afbeelding ]
• Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden
• Een terugkerende klassieker in mijn keuken. Redelijk simpel te maken, niet te zoet en o zo lekker. Een 8,5. Ondanks dat ongevraagde aandacht van de meest opdringerige kat sinds de tijd van dinosaurussen niet heel bevorderlijk is voor het eetgenot.
Gekke kat! Hier waren we vergeten deksel op doosje te doen van de chouquettes...volgende ochtend een spoor van parelsuiker en halve soesjes
pi_201403435
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 september 2021 09:21 schreef Yinny het volgende:

[..]
Gekke kat! Hier waren we vergeten deksel op doosje te doen van de chouquettes...volgende ochtend een spoor van parelsuiker en halve soesjes
Ik had laatst dat er een complete camembert spoorloos verdwenen was nadat ik 10 seconden niet oplette omdat ik een collectant bij de deur moest wegsturen. Paar dagen later de korsten onder de bank ontdekt (cq. geroken).Was ook nog zo'n fantastische rauwmelkse a 12 euro/stuk. Dat beest heeft wel smaak.



Kokos-amandel-bosbessen-cake uit Sweet van Ottolenghi.
• Gemaakt met frambozen in plaats van bosbessen omdat de vakkenvullers bij de lokale Jumbo nog niet op de hoogte zijn van de botanische verschillen tussen beide vruchten. Prima gelukt, maar hij smaakt voor een cake wel heel erg gezond, zou zomaar een hip ontbijtgerecht kunnen zijn. Daarom slechts een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201403480
oeps
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201404422
Cake ziet er wel prachtig uit!
pi_201461082



• Cassoulet uit Mastering the Art of French Cooking van Julia Child
• Dit was mijn derde poging om cassoulet te maken maar ik ben duidelijk geen cassoulet-natuurtalent. Zelf voor 40 euro vlees en het nauwgezet volgen van Julia Child levert maar een droog en middelmatig resultaat op. Een 6 dus. De volgende keer als ik in Frankrijk ben, kan ik maar beter ingeblikte cassoulet bij de Carrefour inslaan, stukken minder werk, waarschijnlijk goedkoper en lekkerder.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901673


Usul van zwarte oogboontjes en kikkererwten uit AziŽ van Meera Sodha
• 7,5: Pittig, lekker maar wel een klein beetje saai.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901701

• Pittige Rijst met haricots verts en tomaat uit Bazaar van Sabrina Ghayour
• Als bijgerecht/basisgerecht zou het een 8 zijn. Nu staat het als hoofdgerecht op het menu en in het boek, daarvoor is het te saai, dus een 7. De volgende dag opgewarmd met een lading ketchup was het trouwens _O_

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 25-10-2021 20:16:12 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901750


• Geroosterde radicchio met verkruimelde halloumi en sinaasappeldressing uit Leafs van Carola de Kanter
• 9. Althans voor mij. Lekker bittere bite, frisse dressing gecontrasteerd door halloumi, kappertjes en zure kersen. Alles zit er in. Tenzij je niet van bitter houdt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901780
Leuk topic :) ^O^
pi_201901797
-fixed-

[ Bericht 99% gewijzigd door Mutsaers__78 op 25-10-2021 20:33:35 ]
pi_201901815

• Gestreepte citroen en zwarte bessen gemengde bosvruchtentaart uit Sweet van Ottolenghi en Helen Goh
• 8,5. Voor de smaak. De esthetische aspecten laten we maar buiten beschouwing, want dat komt door mijn onhandigheid en niet door het recept.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901827
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 20:13 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Is dat de leiding waar je je ketchup vandaan haalt ofzoiets? :?
Oeps, foute foto. Dat was 500 liter diesel. Fixed.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901887

• Romige boontjes met Pappardelle uit De Groentebijbel van Mari Maris
• Pasta met room is altijd goed. Hoe simpel ook. Dus een 7,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201910579
Wat een leuk topic, complimenten aan @stavromulabeta :)
pi_202069812
En vandaag als lunch:


• Piedang telor (eieren in pindangsaus) uit De Authentieke Indische Keuken van Lonny Gerungan, met daarbij een eigen interpretatie van Nasi Goreng.
• De saus bij de eieren is kruidig en mild, misschien iets te mild. Prima als bijgerecht maar minder lekker dan vergelijkbare ei-recepten. Een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202353723


• PissaladiŤre uit Bread - A Baker's Book of Techniques and Recipes van Jeffrey Hamenlman.
• Lekker. Jammer dat ik een geen fatsoenlijke oven voor pizza heb, maar dat ligt niet aan het recept. De hoeveelheid uien had wel iets groter gemogen in verhouding tot het deeg (of Amerikaanse medium onions zijn wat wij mega-grote uien noemen. Een 7,5.

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 26-11-2021 18:57:00 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202363339
Ziet er heerlijk uit.

Wat zijn de dingen die totaal niet kloppen met koken uit een kookboek en de praktijk?
pi_202374812


TongSchelvis picata met snelgebakken bladgroenten, beide uit Smaak en Techniek van Naomie Pomeroy (sowieso het beste kookboek wat ik heb). met daarbij
• Gnocchi uit The Essential New York Times Cookbook van Amanda Hesser

• Alles uit Smaak en Techniek is heerlijk. De gnocchi erbij waren erg prettig voor wat extra koolhydraten in deze koude dagen. Een 8,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202374911
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 11:52 schreef Koekoekskind het volgende:
Ziet er heerlijk uit.

Wat zijn de dingen die totaal niet kloppen met koken uit een kookboek en de praktijk?
Meestal is het gewoon een kwestie van smaak of net andere ingredienten (Hoe groot is een middelgrote ui? De ene chilipeper is de andere niet. Of onnauwkeurig Amerikaanse maten zoals 1 cup bloem, daar kan zomaar 20% variatie inzitten.

Het enige kookboek waar naar mijn idee dingen echt niet kloppen is India - The Cookbook. Ik zit niet heel diep in de Indiase keuken, maar ik kan me niet voorstellen dat IndiŽrs wel blij worden van sommige recepten als ze je letterlijk volgt (gortdroog, werkelijk absurde hoeveelheden chilipeper, gecremeerde gerechten als je de baktijden en -temperaturen aanhoudt.)

Daarnaast heb je nog wel een dat er een ingrediŽnt in de ingrediŽntenlijst staat maar vervolgens nergens meer terugkomt. Of (zoals bij de Tong Picata) je begint met tong in de pan te gooien en halverwege het recept ineens een heilbot op het bord gelegd moet worden _O-

In de Nederlandse vertaling van Sweet van Ottolenghi heeft de vertaler volgens mij een cursus gevolgd waarin verteld werd dat je niet 5 x achter elkaar het zelfde woord moet gebruiken. In een roman wellicht prettig maar tijdens het koken vrij onhandig als hetzelfde goedje de ene keer 'zwartebessen-botercrŤme' heet, daarna boter-bessenmengsel en dan zwartebessencrŤme .
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202700200


• Ramen met aubergine en courgette in een miso-tahin-dashi-bouillon uit Vegan Japaneasy van Tim Anderson
• Eerder grappig en creatief dan het ultieme gerecht dat ik wekelijks ga klaarmaken. Toch zit het leuk in elkaar. Een winterse bouillon van tahin en miso met accenten van aangezuurde courgette en frisse szechuanpeperkorrels. Een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202700556
Ik ben kookboekengek (vooralsnog meer om in te kijken/lezen dan om daadwerkelijk uit te koken :') ), dus ik vind dit een hartstikke leuk topic, @stavromulabeta!! O+
"Write drunk, edit sober" (E. Hemingway)
pi_202700586
En heel veel van wat je tot nu toe hebt gemaakt ziet er heerlijk uit! ^O^
"Write drunk, edit sober" (E. Hemingway)
pi_202700830
Dit topic = _O_
pi_202716336
Ik mis foto's uit het boek ter vergelijking.
pi_202796718


• Hutspot uit Wannťe - Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Daarbij een vega-worst.
• Een prima ouderwetsche Hutspot, zoals Andrť Hazes en Boer Koekoek hem ook zouden lusten. De uien moesten voor mijn gevoel in wel erg grote stukken. Een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202796749


• Gebakken knolraap met dressing van kappertjes, ansjovis en rozijnen uit 6 Seizoenen van Joshua McFadden.
• Esthetisch lijkt dit gerecht op een stapel plakjes met daarboven het braaksel van de kat als ze net brokjes opheeft heeft. Maar man, man, man, wat is die dressing lekker bij de raapjes. Een enorme bak ziltige hartigheid met wat fris-zoete accenten. Perfecte combinatie: 8,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 25 december 2021 @ 08:49:33 #46
401485 Molo
VŲllig losgelŲst
pi_202796779
Ik zie dit topic nu pas, die hutspot mag je echt houden :+ maar wat een bazenposts heb jij hier verder staan zeg.
Leuk en ga alsjeblieft door ermee!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_202796805

• groene kool met rode rijst, avocado en ei uit Vega Feest van Nina Olssen
• Het feel-good-gehalte van dit recept is een stuk groter dan het culinaire gehalte. Niet vies maar meer een samenraapsel van diverse ingrediŽnten die elkaar niet bijten maar ook niet aanvullen. Prima om de groentela leeg te maken. Een 6,5
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202796817
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:49 schreef Molo het volgende:
Ik zie dit topic nu pas, die hutspot mag je echt houden :+ maar wat een bazenposts heb jij hier verder staan zeg.
Leuk en ga alsjeblieft door ermee!
Ik heb ooit uitgerekend dat ik meer recepten in kookboeken heb staan dan dagen die in mijn statistische levensduur resteren. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar :Y)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 25 december 2021 @ 08:58:55 #49
401485 Molo
VŲllig losgelŲst
pi_202796840
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:55 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik heb ooit uitgerekend dat ik meer recepten in kookboeken heb staan dan dagen die in mijn statistische levensduur resteren. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar :Y)
Herkenbaar :D

Heb je toevallig screenshotje van deze?

Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden O-)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_202796920
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:58 schreef Molo het volgende:

[..]
Herkenbaar :D

Heb je toevallig screenshotje van deze?

Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden O-)
Even in een dm gestuurd om niet zomaar stukken uit een boek op internet de gaan rondstrooien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')